23.5 C
Athens
Πέμπτη, 9 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Έκκληση τεσσάρων χωρών της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής Ευρώπης

Έκκληση τεσσάρων χωρών της ΕΕ για την ενίσχυση της αμυντικής Ευρώπης

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 72
  •  
  •  

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες — η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία — απηύθυναν σήμερα επίσημη έκκληση για μια πιο φιλόδοξη αμυντική πολιτική και για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών κοινοτικών εργαλείων διαχείρισης κρίσεων, έγινε γνωστό από το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε επιστολή που στάλθηκε στα 23 άλλα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπογράφοντες στηρίζονται στην κρίση της Covid-19 για να ζητήσουν μια αμυντική Ένωση στο ύψος ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος.

“Πρέπει να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε την ικανότητά μας να δρούμε και να αντιδρούμε αυτόνομα, όπως μια Ένωση”, εκτιμούν σε αυτή την επιστολή των έξι σελίδων οι τέσσερις υπουργούς Άμυνας, σημειώνοντας ότι η πανδημία “είχε ήδη” αρχίσει να επιδεινώνει τις συγκρούσεις και (τις) υφιστάμενες κρίσεις “σε παγκόσμιο επίπεδο, αναγκάζοντας τις χώρες μέλη να προχωρήσουν προς μια κοινή ανάλυση των απειλών.

“Πρέπει να βελτιώσουμε σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις υβριδικές επιθέσεις, τις επιθέσεις παραπληροφόρησης ή τις κυβερνοεπιθέσεις”, τονίζουν οι συντάκτες της επιστολής, επικαλούμενοι επίσης “τη δυνατότητα επικοινωνίας σε ένα διαβαθμισμένο περιβάλλον”. Με άλλα λόγια, μια ασφαλή γραμμή μεταξύ των γενικών επιτελείων της Ένωσης, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

“Η συνεχιζόμενη κρίση της Covid-19 καταδεικνύει την ανάγκη για μια ισχυρότερη Ευρώπη, η οποία θα πρέπει να ελέγχει τις βασικές τεχνολογίες και τις παραγωγικές ικανότητες, κυρίως στρατιωτικές”, ανέφεραν οι τέσσερις υπουργοί, οι οποίοι επέμειναν στη σημασία ενός τέτοιου συντονισμού για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας αλλά και την κυριαρχία.

Ένας άξονας αγαπητός στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπενθυμίζει τακτικά την ανάγκη ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας της γηραιάς ηπείρου, απέναντι κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Κίνα και τη Ρωσία.

Λογικά, οι υπογράφοντες δεν ξεχνούν να ζητήσουν έναν σημαντικό προϋπολογισμό για την άμυνα, θέμα για το οποίο δεν υπάρχει ομοφωνία στους κόλπους της Ένωσης και θα προκαλέσει συζητήσεις κατά τη στιγμή της κατανομής των πόρων του προϋπολογισμού για τη μετά κορονοϊό εποχή.

“Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (ΕΤΑ) είναι απαραίτητο για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της έρευνας και των ικανοτήτων ανάπτυξης που θα ενισχύσουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις και απειλές”, προσθέτουν.

Το γραφείο της Φλοράνς Παρλί, της Γαλλίδας υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων, υπογράμμιζε σήμερα τον “ενισχυτικό ρόλο” της υγειονομικής κρίσης. “Είτε όλοι αποσύρονται στα εθνικά τους συμφέροντα, είτε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτά τα θέματα είναι πιο σημαντικά από ποτέ”, είπε η ίδια πηγή. “Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο μακριά όσον αφορά την κυριαρχία. Δεν πρέπει να ενδώσουμε στον πειρασμό της περικοπής των αμυντικών δαπανών”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 72
  •  
  •  
- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
14 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miscojones

Εμείς όμως δεν πρέπει να μιλάμε για Ευρωπαϊκή Άμυνα γιατί θα στεναχωρηθεί ο Ανώτατος Αρμοστής της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας και θα σταματήσει να λέει ωραία λογάκια κάθε φορά που οι Τούρκοι προωθούν καινούργιες απειλές και νέες διεκδικήσεις.

SAAB

Μας δουλεύουν ή μου φαίνεται;

Nikolaos

Μας δουλεύουν. Ψιλό γαζί. Οι ίδιοι οι παρόντες στο τραπέζι υποστηρίζουν στο Λιβυκό διαφορετικό μνηστήρα. Τι να λέμε …

sotbak

αλλά από την άλλη και να μην συμμετάσχουμε στο εγχείρημα και να μην ωφεληθούμε από το κοινό ταμείο άμυνας κι αυτό λάθος θα είναι. Πρέπει με ταχυδακτυλουργικό τρόπο και στην Ευρώπη να είμαστε και οι Αμερικανοί να μας θεωρούν αναγκαίους στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης ώστε να ωφελούμαστε και από τους δύο.

Nikolaos

 sotbak Κι εγώ αυτό θα σκεπτόμουν, αγαπητέ φίλε, μέχρι που ο επιφανής σχολιαστής Κων. Ζηκίδης με προσγείωσε στην πραγματικότητα, αναφέροντας το πανθομολογούμενο πλέον, ότι από τα 15 C-130 & 8 C-27 της ΠΑ (23 μεταγωγικά σύνολο) πετά ένα (1) … και αυτό (συμπληρώνω εγώ) μεταφέρει τον αεροστεγή κλωβό των αεροδιακομιδών ασθενών με κορωνοϊό …. Δηλαδή δεν μπορούμε να μεταφέρουμε σε καιρό πολέμου έναν εφεδρικό κινητήρα για μαχητικό σε σμηναρχία νησιού!!!! Μόλις πριν μια ώρα έγινε γνωστή η αίτηση της τουρκικής ΤΡΑΟ για έρευνες/γεωτρήσεις 6ΝΜ ανοικτά της Κρήτης/Ρόδου/Καρπάθου … Πάμε για πόλεμο ή ακρωτηριασμό ή και τα δύο εντός ημερών, γυμνοί… Read more »

sotbak

δυστυχώς ο κίνδυνος είναι ΑΜΕΣΟΣ και ορατός πλέον……

Theodor

Για να υπάρχει κοινή αμυντική πολιτική στην ΕΕ υπάρχουν δυο προυποθέσεις :
α)σοβαροί αμυντικοί προυπολογισμοί
β)κοινή εξωτερική πολιτική
Από τις τέσσερις χώρες μόνο η Γαλλία φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο για ανάδειξη της Ευρώπης σε πόλο επιρροής και είναι τραγικά μόνη.
Τώρα,αν κάποιοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θέλουν να δικαιολογήσουν τους παχυλότατους μισθούς διοργανώνοντας συνέδρια,επιτροπές και συμβούλια για να μην αποφασίσουν τελικά τίποτα,ας το ξανασκεφτούν μην κουράζονται και τσάμπα οι άνθρωποι.

Voiceofreason

Είναι πολύ σωστό αυτό που λες φίλε. Εάν κάποτε στην Ευρώπη αποφασίσουν να σοβαρευτούν πρώτα θα πρέπει να χαράξουνε κοινή Εξωτερική πολιτική και έπειτα κοινή Αμυντική πολιτική και να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη, κάτι που δεν το θέλει κανένας εξ αυτών.Οι τέσσερις που υπογράψανε αυτή την έκκληση είναι αυτοί που δεν πληρούν το όριο του 2% επί του προυπολογισμού στο ΝΑΤΟ. Ενώ υπέγραψαν ότι θα το κάνουν μέχρι στιγμής δεν έγινε. Γαλλία 1,84% Γερμανία 1,38% Ιταλία 1,22% Ισπανία 0,92% Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η ΕΕ δε μπορεί να λειτουργήσει ως μία οντότητα. Λειτουργεί ως 27 διαφορετικές, με… Read more »

sotbak

και πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε ενιαίο νομικό χώρο για την εξάλειψη των ανισοτήτων και τον όμοια/ανάλογη λειτουργία των κρατών μελών. Όπως πάνε τα πράγματα ούτε μετά από 50 χρόνια βλέπω ευόδωση….

Nikolaos

 sotbak Το θέμα είναι, αγαπητέ μου φίλε, ότι σιγά – σιγά εξαντλούμε τα περιφερειακά θέματα του (εν ευρεία εννοία) οικονομικού δικαίου και φθάνουμε στον σκληρό πυρήνα, στο ενοχικό δίκαιο. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Θεωρητικά, τι πιο εύλογο από το να έχουμε κοινό ενοχικό δίκαιο … Δεν απηχεί τόσο πολύ την εθνική ιδιοπροσωπία, τις παραδόσεις και τις αξίες των κρατών – μελών όσο π.χ. το οικογενειακό και το κληρονομικό δίκαιο, είναι δίκαιο των συναλλαγών. Αλλά ήδη τα πρώτα δείγματα δεν είναι καλά, στην προσπάθεια συγκερασμού όλων των επιμέρους εθνικών προσεγγίσεων, και για να μη μείνει κάποιος με την ιδέα ότι… Read more »

sotbak

είμαι σύμφωνος απολύτως. Γι αυτό και λέω ούτε σε 50 χρόνια…Πάντως χωρίς συνταγματική συνθήκη & ενιαίο νομικό χώρο, όπως ένα αυτόνομο κράτος (δηλ. κοινός Αστικός, Εμπορικός, Ποινικός Κώδικας, κοινές δικονομικές διατάξεις κλπ., ίδια επακριβώς φορολογική νομοθεσία κλπ.) όχι με οδηγίες που κάθε κράτος-μέλος κατά το δοκούν τις ενσωματώνει….δεν είναι εφικτό να περάσουμε στο επόμενο στάδιο ενοποίησης άρα και στην καθαρά ενιαία αμυντική πολιτική, αφού εξωτερικά, άρα και στην άμυνα των εξωτερικών συνόρων, θα δρούμε ως ομόσπονδο κράτος (πχ ΗΠΑ).

Nikolaos

Η διάθεση που εισπράττω από Γερμανούς συναδέλφους που η γνώμη τους ακούγεται μέχρι την κορυφή στη Γερμανία, ομοτράπεζους και συνομιλητές (με την επιστημονική και πλατωνική έννοια του όρου) Προέδρων Ομοσπονδιακών Ανωτάτων Δικαστηρίων κλπ (κάποιοι είναι και δικαστές οι ίδιοι, όπως σπανίως συμβαίνει και παρ’ ημίν) είναι ότι αναπολούν το … 1992 και όχι τη Συνταγματική Συνθήκη (την οποία βέβαια Γαλλία και Ολλανδία ενταφίασαν, με τα γνωστά δημοψηφίσματα …), και ότι “χρειζόμαστε λιγότερη, όχι περισσότερη Ευρώπη”. Αλλά δεν είναι μόνο οι ελίτ, και ο κόσμος θέλει απεμπλοκή από εστίες δαπανών και διεθνείς υποχρεώσεις, αν του πεις να συνδράμει στρατιωτικά άλλο κράτος… Read more »

sotbak

γι αυτό λέω νέα συνθήκη για να προχωρήσουμε, αλλιώς τα διαλυτικά φαινόμενα θα αρχίσουν να εντείνονται…

kK19641970

Συμφωνώ απόλυτα. Εκτός από την Γαλλία και τον Μακρόν, οι άλλοι τρεις και δεν πληρώνουν τα απαιτούμενα ποσά και ειδικά οι Γερμανοί πωποτρίβονται με τα μεμέτια, όχι ότι οι άλλοι δύο πάνε πίσω. Συμπέρασμα: κάποια παγίδα υπάρχει.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

42
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Οκτώβριος #401

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99 $

Related News

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι ζημιές έγιναν, τι όπλα χρησιμοποιήθηκαν;

 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...

Πόσο θα κοστίσουν στη Λιθουανία εξι ελικόπτερα Black Hawk;

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δώσει το «πράσινο φώς» για την πιθανή πώληση έξι ελικοπτέρων γενικής χρήσης UH-60M Black Hawk στη Λιθουανία, με...

«Λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας πολιτικού Εύα Χογκλ (SPD) ότι ήταν «λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2011, μια απόφαση...

Η Βραζιλία ξεκίνησε την εγχώρια παραγωγή του Gripen

Η Βραζιλία έχει αρχίσει την κατασκευή τμημάτων για το σουηδικό μαχητικό Gripen σε ένα εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στο Σάο Πάολο, σύμφωνα με ανακοίνωση...

Το Γαλλικό Ναυτικό ζητά E-2D Advanced Hawkeye, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση τριών Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) E-2D Advanced Hawkeye στη Γαλλία, με...
- Advertisement -