Αλοις Μπρουνερ Ο “Χασαπης της Θεσσαλονικης”

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 48
  •  
  •  

 

 

O Αυστριακός “Χασάπης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης” Αλόις Μπρούνερ υπήρξε ένας από τους βοηθούς του Αιχμαν στην οργάνωση του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη. Ήταν υπεύθυνος για την μεταφορά των 44.000 Εβραίων της Θεσσαλονικης σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως και 44.000 Εβραίων της Αυστρίας, 23.000 Εβραίων της Γαλλίας και 14.000 Εβραίων της Σλοβακίας. Μεταπολεμικά γλύτωσε την δίωξη κρυβόμενος στην μεταπολεμική Δυτική Γερμανία καθώς από λάθος των διωκτικών αρχών εκτελέστηκε συνονόματος του αξιωματικός των SS αντι αυτού.

Θεσσαλονίκη Ιούλιος 1942. Οι Εβραικός Πληθυσμός της πόλης θα συγκεντρωθεί με το πρόσχημα της απογραφής. Θα ακολουθήσει δημόσιος εξευτελισμός για τους Εβραίους της πόλης

Το 1954 θα διαφύγει μέσω Ρώμης με πλαστό διαβατήριο του Ερυθρού σταυρού αρχικά στην Αίγυπτο και μετά στην Συρία όπου το Συριακό καθεστώς θα του παράσχει άσυλο. Η Μοσαντ θα επιχειρήσει να το δολοφονήσει με φάκελο Βόμβα που θα του κοστίσει ένα μάτι και ένα δάχτυλο το 1962. Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Bunte o Mπρούνερ δήλωσε αμετανόητος για τις πράξεις του ενώ το 1987 δήλωσε σε αμερικάνικη εφημερίδα ” Όλοι οι Εβραίοι άξιζε να πεθάνουν καθώς είναι πράκτορες του διαβόλου και ανθρώπινα σκουπίδια”.

Η τύχη του φάνηκε να του γυρίζει την πλάτη όταν οι εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Ανατολικής Γερμανίας και Συρίας έφεραν πολύ κοντά την έκδοση του στην DDR κάτι που όμως δεν έγινε ποτέ καθώς την έκδοση του πρόλαβε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Ο Μπρούνερ συνέχισε να διαμένει όλη την δεκαετία του 90 σε ένα άνετο διαμέρισμα στην Δαμασκό που το επισκέπτονταν συχνά πρώην ανατολικό-Γερμανοί υπήκοοι. Πέθανε χωρίς να μετανιώσει για τις πράξεις του στην Δαμασκό πλήρης ημερών σε ηλικία 97 χρονών το 2010.

Ο Μπρούνερ ανήκει στο μακρύ κατάλογο των εγκληματιών πολέμου που στον μεταπολεμικό κόσμο στα πλαίσια του Ψυχρού Πολέμου πρόσφεραν της υπηρεσίες τους στο Δυτικό Στρατόπεδο ενάντια στην νέα απειλή που ήταν η ΕΣΣΔ. Ο ίδιος ο Μπρούνερ εικάζεται πως υπήρξε πράκτορας της Ομοσπονδιακης Υπηρεσίας Πληροφοριών της Δυτικής Γερμανίας (BND) τον φάκελο του οποίου φρόντισε να καταστρέψει με την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ο Ψυχρός πόλεμος΄άλλωστε αποτέλεσε την κολυμπήθρα του Σιλωάμ ανθρώπων που αιματοκύλησαν την Ευρώπη στον Β ΠΠ και από τις δυο πλευρές του Παραπετάσματος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 48
  •  
  •  

5
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
EvanosNikolaosTango Alpha Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Μα γιατί μας το χαλάτε τώρα; Αφού ο Ασσαντ, ως φίλος άλλωστε του φιλοχρίστου Ξανθού Γένους, είναι ανθρωπιστής … Πέρα από τον κτηνώδη, γενοκτονικό αντισημιτισμό των Αράβων πάντως, αποτελεί ιταμή πρόκληση για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι τόσα πολλά από τα ανθρωπόμορφα κτήνη αφέθηκαν ζωντανά μετά τον πόλεμο … Ιδίως από τις ΗΠΑ … Θυμίζω ότι οι φρικώδεις σαδίστριες φύλακες των στρατοπέδων, των οποίων η φονική κτηνωδία υπερέβαινε τη φαντασία, έπεσαν στα μαλακά στην αμερικανική ζώνη, απαγχονίσθηκαν μαζικά (αλλά με επαγγελματισμό) στη βρετανική, και όσες βρέθηκαν στην Πολωνία πέρασαν ώρες κρεμασμένες από κοντό σχοινί … Οι αδίστακτοι κτηνάνθρωποι, κάποιοι από… Read more »

Evanos
Member
Trusted Member
Evanos

Μεταξύ άλλων είναι συγκλονιστικό πως μερικά απο τα μεγαλύτερα καθάρματα της ιστορίας φεύγουν πλήρης ημερών και με ήρεμη συνείδηση σε βαθιά γεράματα λες και δεν τρεχει τίποτα …έστω και αν κατέστρεψαν χιλιάδες ζωές…..σαν κάποια δύναμη να τους προστατέυει.. Ουτε καρκίνοι…ουτε δυστυχήματα…ουτε τίποτα.. Συμπέρασμα…?..προφανώς ΔΕΝ υπάρχει καμία δικαιοσύνη σε αυτη την ζωή… η τουλάχιστον δεν κυριαρχεί η δικαιοσύνη στην ζωή που ζούμε..ουτε το λαϊκό ρητό “όλα εδώ πληρώνονται” εχει κάποια εφαρμογή Πολλές φορές οσο πιο κάθαρμα τόσο πιο καλα σε πάει.. Βεβαια με πιάνει τρόμος αν σκεφτώ την μοίρα της ψυχής αυτού του βρυκολιασμένου μίασματος με το που θα φύγει απο… Read more »

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Από τα πιο ισορροπημένα κείμενα ίσως γιατί έχει τόσο … ακραίες θέσεις που με προβλημάτισε όσο λίγα: από τη μια μιλάτε για δυσάρεστες επιπτώσεις στην νυν ζωή (άρα κάνετε αναφορά σε κάποια Δύναμη που επιβάλει ποινές αλλά κάνει … μισές δουλειές) πιστεύετε όμως ότι υπάρχει και θα δουλέψει κάποια στιγμή. Ειλικρινά ενδιαφέρουσα προσέγγιση που με προβληματίζει πραγματικά η ύπαρξη Κάτι που κρατάει βιβλίο για τις πράξεις μας. Σκεφτείτε επίσης ότι όταν κάποιος κάνει κάτι που το απολαμβάνει τόσο πολύ (για να το κάνει για τόσα χρόνια και τόσο καλά) έχει κάθε λόγο να είναι καλά και να απολαμβάνει τη ζωή… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Evanos Tango Alpha Μου άρεσαν πολύ οι πνευματώδεις και γεμάτες μεταφυσικές αγωνίες σκέψεις σας, αγαπητοί φίλοι. Σας ομολογώ ότι δεν είμαι σε θέση να εκφέρω γνώμη, με διευκολύνει σε αυτή την “υπεκφυγή” μου ίσως και η πίστη μου στο Θεό, μαζί με την πεποίθηση ότι τα κριτήρια Του και η δικαιοσύνη Του είναι απροσπέλαστη στην αντίληψή μου. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι τι κάνουμε εμείς εδώ για να περιστείλουμε τη βαρβαρότητα και να ανυψώσουμε τον ανθρώπινο βίο “εις τύπον αρετής υπό τη σκέπη της σοφίας”, όπως – μάλλον πολύ φιλόδοξα … – ανέκαθεν ορκιζόμαστε οι νομικοί κατά την αποφοίτησή μας.… Read more »

Evanos
Member
Trusted Member
Evanos

Πράγματι επιχειρηματολογώ λίγο σαν θεούσα για ενα θέμα που δεν μπορεί να αναπτυχθεί με τεκμήρια.. Πάντως θα διευρύνω λίγο λίγο το σκεπτικό μου – το να μπορεί ένας ανθρωπος να αντιλαμβάνεται ότι η ενσυνειδητη πρόκληση πόνου και θανάτου σε έναν άλλον άνθρωπο ακυρώνει το βασικότερο και ιερότερο δομικό στοιχειο ανθρώπινης ύπαρξης.. ειναι κατι που δεν χρειάζεται ουτε καν τα μαθήματα του ανθρώπινου πολιτισμού για να το ξέρει…καθώς ειναι κατι που μεταφέρεται ως εσωτερική αιώνια πληροφορία της ίδιας της ανθρώπινης φύσης και εμπειρίας του μεσα στο DNA-ικο μυνημα επιβίωσης.. Για αυτό και οι συνήθεις επικλισεις κάποιων μαζικών δολοφόνων αμάχων στα πλαίσια… Read more »