Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης
Ο πύραυλος Vega εκτοξεύθηκε το βράδυ της Δευτέρα από τη Γαλλική Γουιάνα στις 22:52 τοπική ώρα και τα συντρίμμια του έπεσαν στον Ατλαντικό ωκεανό.
Οι μηχανικοί έχουν ήδη εντοπίσει το σφάλμα που οδήγησε στην απώλεια του πυραύλου και του φορτίου του. Το όχημα καταστράφηκε μετά από οκτώ λεπτά πτήσης. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στους ενεργοποιητές (actuators) που είναι υπεύθυνοι για την κατεύθυνση ώσης του κινητήρα ανώτερου σταδίου.
Όταν έλαβαν εντολές από το σύστημα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου (GNC), γύρισαν τα ακροφύσια του κινητήρα στην αντίθετη της προβλεπόμενης κατεύθυνσης!
Ο Roland Lagier, από την Arianespace, την εταιρεία που εμπορεύεται και εκτοξεύει τους Vega, δήλωσε ότι η καλωδίωση στο σύστημα ελέγχου πρέπει να είχε αντιστραφεί κατά τη συναρμολόγηση του κινητήρα. “Αυτό ήταν φυσικά ζήτημα παραγωγής και ποιότητας. Ήταν ανθρώπινο σφάλμα και όχι σχεδιαστικό“, δήλωσε ο επικεφαλής τεχνικός σε δημοσιογράφους.
Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχημένη εκτόξευση σε 17 εκτοξεύσεις. Η απώλεια του Ιουλίου του 2019 ήταν ένας δορυφόρος των ΗΑΕ και ήταν ασφαλισμένος. Οι δύο δορυφόροι της τελευταίας εκτόξευσης όμως δεν ήταν. Πρόκειται για τον Ισπανικό SeoSat-Ingenio Earth observer και τον Γαλλικό Taranis.
Σχεδιαστικό είναι! Με τους Zουλού που κάνουν τη συναρμολόγηση θα έπρεπε να μην κουμπωνουν ανάποδα 🙂
Τα ίδια δεν είχαν συμβεί με τα A380?
Σωστά, η ορθή σχεδίαση οφείλει να μην επιτρέπει την εσφαλμένη συνδεσμολογία/συναρμολόγηση σε κρίσιμα συστήματα και υποσυστήματα. Αλλά και ο ποιοτικός έλεγχος πρέπει να εντοπίζει τυχόν σφάλματα τέτοιου τύπου. Άρα, fail x 2…
Εκτόξευση δορυφόρων χωρίς ασφάλιση φορτίου? ω-μι-τζι!!!
Με λύσεις τύπου space-x έχω μια επιφύλαξη κατά πόσο συμφέρουν οι εκτοξεύσεις της ESA. Με “δικούς μας” δορυφόρους βέβαια μοιράζεται το κόστος στα κράτη-μέλη.
Oι Ρώσσοι είχαν τους Σογιούζ του ’60 και δεν έχασαν σχεδόν καμμιά εκτόξευση τόσα χρόνια. Η ESA oύτε στις εκτοξεύσεις έχει αξιοπιστία(οι Κινέζοι με τους LM τους ξεπερνάνε ήδη)ούτε καινοτομεί. Να κλείσει!!!!
Καλα οι Ρωσσοι με τον Proton πηγαν να σπασουν ολα τα αρνητικα ρεκορ.
Ασε που η οικογενεια πυραυλων Soyuz 2 ειχε και αυτη αρκετες αστοχιες.
Ετσι οπως διαφαινεται τα επομενα χρονια οι Κινεζοι θα καταπιουν τους Ρωσσους/Ευρωπαιους και θα βαλουν πλωρη για τους Αμερικανους που με Space-X, Rocketlab και προσεχως Blue Origin εχουν ξεφυγει για τα καλα.
Το Change’5 ειναι 60 χρονια πισω παντως + χωρις ανθρωπους.
Συμφωνω παντως οτι τεχνολογικα εχουν ξεπερασει την Ρωσσια κατι που ομως απαιτει πλεον original thinking.
“οι Κινεζοι θα καταπιουν τους Ρωσσους/Ευρωπαιους και θα βαλουν πλωρη για τους Αμερικανους”
Τάχα για ποια τεχνολογία δεν ισχύει αυτό πλέον; Ας πούμε μόνο για τα επιβατικά αεροπλάνα.