Αποκάλυψη: To «ιπτάμενο Τσερνόμπιλ» πίσω από την πρόσφατη έκρηξη στο Σέβεραντβίνσκ;

5
5637
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

H έκρηξη που σημειώθηκε σε πεδίο δοκιμών κοντά στο Σέβεραντβίνσκ με τουλάχιστον πέντε νεκρούς, απροσδιόριστο αριθμό τραυματιών και την έκλυση ραδιενέργειας, οφείλεται ενδεχομένως σε αστοχία του πυρηνικού κινητήρα του νέου υπερ-πυραύλου cruise «Μπουρεβέστνικ» υποστηρίζει η έγκριτη δημοσιογράφος Γιούλια Λατίνινα.

Οι μέχρι στιγμής γνωστές πληροφορίες σχετικά με το ατύχημα καταδεικνύουν ότι το οπλικό σύστημα που εμπλέκεται πιθανώς να είναι ο πύραυλος «Μπουρεβέστνικ» του οποίου η ύπαρξη έγινε γνωστή τον Μάρτιο του 2018, κατά την καθιερωμένη ομιλία του Προέδρου Πούτιν ενώπιον των βουλευτών αμφοτέρων των σωμάτων της ρωσικής Δούμας, του κοινοβουλίου της χώρας. Γνωστό με το προσωνύμιο «ιπτάμενο Τσερνόμπιλ» λόγω του πυρηνικού του κινητήρα, το διηπειρωτικό βλήμα 9Μ730 ‘Буревестник’ (Θαλασσοβάτης, είδος πουλιού της Αρκτικής) φέρεται να έχει ουσιαστικά απεριόριστη εμβέλεια και ικανότητα διείσδυσης που ξεπερνά κάθε πυραυλικό σύστημα αεράμυνας.

Σχεδιασμένο για επιθέσεις εναντίον μιας ποικιλίας στόχων υψηλής αξίας –κέντρα Διοίκησης, πυραυλικές βάσεις, εγκαταστάσεις ραντάρ κ.ά– θα φέρει πυρηνική κεφαλή ενώ λόγω της ταχύτητας και της απρόβλεπτου ίχνους πτήσης του οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως είναι μη αναχαιτίσιμο.

Το «Μπουρεβέστνικ» (κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ, SSC-X-9 Skyfall) είναι το αεροπορικό αντίστοιχο της στρατηγικής πυρηνικής υπερ-τορπίλλης που φέρεται να έχουν κατασκευάσει οι Ρώσοι. Για την πρόωσή του το 9Μ730 χρησιμοποιεί έναν μικροσκοπικό πυρηνικό κινητήρα ramjet ο οποίος ενεργοποιείται αφού πρώτα το βλήμα αναπτύξει την βέλτιστη προβλεπόμενη ταχύτητα με την βοήθεια προωθητικών πυραυλοκινητήρων (boosters).

«Είναι πολύ πιθανό να είναι αυτό που εξερράγη» σημειώνει η Λατίνινα στην ρωσική εφημερίδα «Νόβαϊα Γκαζιέτα», γνωστή για τα ρεπορτάζ έρευνας που δημοσιεύει. «Εάν όντως ήταν αυτό, τότε τα ενδότερα τού αντιδραστήρα του ή, κατά πάσα πιθανότητα, τα υγρά του (καύσιμα) κατέληξαν εκτός» γράφει.

Ο Αμερικανός ειδήμων σε θέματα αφοπλισμού Τζέφρυ Λιούις υποστηρίζει επίσης ότι η έκρηξη θα μπορούσε να συνδέεται με τις δοκιμές του «Μπουρεβέστνικ». Η φειδωλή ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας «Ρασάτομ» (Росатом) άλλωστε ανέφερε ότι στο ατύχημα κατά τις δοκιμές ενός πυραυλοκινητήρα εμπλέκονται «πηγές ισχύος ισοτόπων».

Όπως προκύπτει, η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο μεγάλη που εκτίναξε στην θαλάσσια περιοχή του πεδίου πυραυλικών δοκιμών Νινόκσα τα πτώματα τουλάχιστον δύο πυρηνικών τεχνικών. Πιστεύεται ότι έξι τραυματισμένοι επιστήμονες μεταφέρθηκαν στην Μόσχα με ασθενοφόρα ειδικά εξοπλισμένα για προστασία από ραδιενέργεια. «Ένας ιπτάμενος πυρηνικός αντιδραστήρας, ακόμη κι αν απομονώσεις την ενεργή του ζώνη, παραμένει ένα μικρό ιπτάμενο Τσερνόμπιλ» τονίζει η Γιούλια Λατίνινα.

Παρά τους ρωσικούς ισχυρισμούς πέρυσι περί επιτυχημένων δοκιμών του «Μπουρεβέστνικ», στην Δύση επικρατεί σκεπτικισμός. Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι μέχρι τις αρχές του 2019 μόνο δύο από τις δεκατρείς δοκιμές ήταν «μερικώς επιτυχείς». Επικαλούμενο πληροφορίες αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ρεπορτάζ του δικτύου CNBC ανέφερε το 2018 ότι η Ρωσία κατέβαλε προσπάθειες να ανελκύσει έναν πύραυλο του τύπου που είχε συντριβεί κατά την διάρκεια δοκιμής στην Θάλασσα του Μπάρεντς, μεταξύ Ρωσίας και βόρειας Νορβηγίας.

«Είναι περιττό να πούμε ότι αν εξαπολύσεις έναν πύραυλο με πυρηνικό κινητήρα ως πηγή ενέργειας, το πυρηνικό υλικό θα καταλήξει εκεί που θα πέσει ο πύραυλος» επισημαίνει ο Χανς Κρίστενσεν, Διευθυντής του Nuclear Information Project της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων. «Αν ο πύραυλος χαθεί στην θάλασσα και ανακτηθεί πλήρως, υποθετικώς ίσως να μπορεί να γίνει αυτό χωρίς μόλυνση. Θα είχα αμφιβολίες πάντως διότι όταν ένας πύραυλος συντρίβεται η πρόσκρουση είναι πολύ ισχυρή. Υποψιάζομαι ότι θα υπήρχε διαρροή» λέει χαρακτηριστικά.

«Η Σοβιετική Ένωση δεν κατασκεύασε πύραυλο με πυρηνικό κινητήρα όχι γιατί δεν είχε τα επιστημονικά μυαλά αλλά επειδή η ιδέα ενός ιπτάμενου Τσερνόμπιλ φάνταζε πολύ επικίνδυνη» υπενθυμίζει η Γ. Λατίνινα. «Οι σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις παρήγαγαν πολυάριθμα αποτυχημένα σχέδια τα οποία ουδέποτε εφαρμόσθηκαν λόγω του στρατιωτικού παραλογισμού. Τώρα το Κρεμλίνο βγάζει αυτά τα επικίνδυνα σχέδια από την ναφθαλίνη και τα παρουσιάζει ως τα νεότερα επιτεύγματα της ρωσικής στρατιωτικής κλεπτοκρατίας» δηλώνει καυστικά.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G...
Member
Noble Member
G...

Oπως ο slam την δεκαετια του 60.

x-m
Member
Noble Member
x-m

Άλλη μια ένδειξη ότι η ανασφαλής με το συμβατικό της οπλοστάσιο Ρωσία επενδύει χρήματα και ελπίδες στα πυρηνικά. Επικίνδυνο για όλους……….

kakaouskia
Guest
kakaouskia

Καλησπέρα

«οφείλεται ενδεχομένως σε αστοχία του πυρηνικού κινητήρα του νέου υπερ-πυραύλου cruise «Μπουρεβέστνικ» υποστηρίζει η έγκριτη δημοσιογράφος Γιούλια Λατίνινα.»

Πηγή;

Είμαι περίεργος να δώ τις πηγές από τις οποίες άντλησε τις πληροφορίες της η δημοσιογράφος.

Z10V
Guest
Z10V

Αν έχουν πυρηνικό κινητήρα που τον τοποθετούν σε ένα πύραυλο όχι μεγαλύτερο από αεροσκάφος πως και δεν τοποθετούν τον πυρηνικό κιντήρα σε αεροσκάφος (έστω και βομβαρβιστικό)?

Θα είχαν απεριόριστη αυτονομία, θα γλύτωναν χώρο και βάρος για τα καύσιμα, θα μπορούσε να τροφοδοτεί όπλα λέιζερ και πολλά άλλα πλεονεκτήματα.
Αυτο που προσπαθούν να βάλουν σε έναν ακόμη πύραυλο τέτοιο κινητήρα δε νομίζω ότι κάνει την διαφορά καθώς υποτίθεται έχουν ήδη τόσους μοντέρνους ICBMs που είναι μη ανασχέσιμοι

CKfurious
Guest
CKfurious