29.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Νέα τουρκική φρεγάτα Instanbul Class, προς μίμηση ή αποφυγή; Πως σχετίζεται με το πρόγραμμα φρεγατών του ΠΝ;

- Advertisement -

 

Η επιλεκτική “διαρροή” φωτογραφιών της νέας κλάσης τουρκικής φρεγάτας στο twitter, πυροδότησε στη χώρα μας ένα νέο κύκλο ελληνικού αυτοοικτιρμού, με βολές κατά της “κακής” ηγεσίας, που δεν αφήνει τα ελληνικά ναυπηγεία να φτιάξουν “θαύματα” ναυπηγικής κοκ. Κάπου εκεί εμφανίστηκε και το υπερ-ταχύπλοο των 55 (!!!) κόμβων της Τουρκίας, μια υπερ-πυραυλάκατο που αντίστοιχες έχουμε δει μόνο από το καθεστώς της Τεχεράνης. Και δώστου “μπηχτές” για το ΠΝ, δώστου “μπηχτές” για το ΓΕΝ, δώστου “μπηχτές” για τις κυβερνήσεις κοκ.

«Σκάει μούρη» η πρώτη τουρκική φρεγάτα κλάσης-Ι;

Έτσι, για να μην ξεχνιόμαστε, τις κυβερνήσεις τις εκλέγουμε εμείς, και εμείς είμαστε αυτοί που αποφασίσαμε, μέσω των επιλογών μας, να έχουμε κρατικοδίαιτη αμυντική βιομηχανία. Αλλά είναι μια άλλη συζήτηση, και κάποια στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε πως δεν φταίνε οι άλλοι πάντα, αλλά εμείς οι ίδιοι. Δεν φταίνε οι Γερμανοί, οι Αμερικανοί, οι Κινέζοι, οι Κενταυριανοί για το που βρισκόμαστε, αλλά οι δικές μας επιλογές. Ας μην πούμε εδώ πόσα χρόνια χρειάστηκε για να κατασκευαστεί ο Προμηθεάς, ενώ ας μην μετρήσουμε πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να φτιάξουμε τις Ρουσσέν.

Βλέποντας, την φωτογραφία της Instanbul Class φρεγάτας F515, αμέσως ξεκίνησαν τα… αναμενόμενα. Ναι, οι γείτονες κατασκευάζουν τη δική τους φρεγάτα πολλαπλών χρήσεων, και η Ελλάδα σκέφτεται να αγοράσει 4 φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων από το εξωτερικό. Είμαστε από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της σχεδιαστικής λύσης ALS, και θεωρούμε πως στην Ελλάδα έχουμε εξαιρετικά ναυπηγικά γραφεία, εξαίρετους ναυπηγούς, ενώ στην Αθήνα, είτε στο Μετσόβειο είτε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υπάρχει γνώση για πολύ περισσότερα από μια φρεγάτα. Το θέμα είναι όμως το εξής. Με ποιο ναυπηγείο να συνεργαστούν οι Έλληνες Ναυπηγοί για να προσφέρουν ένα πολεμικό πλοίο; Όλο αυτό το πρόβλημα, θα το προσεγγίσουμε εκ νέου σε δεύτερο άρθρο μας, λίαν συντόμως. Ας ξαναγυρίσουμε στην τουρκική φρεγάτα.

ΑΠΟΨΗ: Θέλουμε Εθνικό Πλοίο; Μόνο Λαμαρίνες ή ας το κάνουμε όπως η Τουρκία (κι ας μας χαλάει)

Είναι επίτευγμα αυτή η φρεγάτα; Καταρχάς, ας το ξεκαθαρίσουμε. Είναι φρεγάτα; Αν ναι, από πότε οι φρεγάτες έχουν εκτόπισμα 3.000 τόνων, τα τελευταία 10 χρόνια; Αν είναι έτσι, οι MMSC των 4.200 τόνων και οι [email protected] των 4.500 τι είναι, αντιτορπιλικά; Θυμόμαστε πολλούς φίλους να χαρακτηρίζουν τις MMSC “κορβέτες”. Αν ισχύει αυτό, γιατί κανείς δεν “αντιδρά” όταν οι Τούρκοι θεωρούν τις Instanbul φρεγάτες; Πάμε όμως στο πλοίο το ίδιο. Δηλαδή, οι Gowind 3100, οι Doha Class των 3300 τόνων, είναι αντίστοιχα φρεγάτες; πριν 30 χρόνια ναι, αλλά πλέον δεν είναι.

Το πλοίο δεν είναι άσχημο, ούτε ανεπαρκές. Είναι μια χαρά φρεγατοκορβέτα (ή κορβετοφρεγάτα) των 3.000 τόνων, ικανή να φιλοξενήσει ελικόπτερο των 10 τόνων (S70B), έχει ένα πυροβόλο των 76 χιλιοστών (κλασικό όπλο της κλάσης), καθώς και έναν 16πλό (μάλλον 2 Χ 8πλούς) εκτοξευτή Mk41, ικανό να φέρει ESSM, SM-2, VL-ASROC, ενώ υπάρχουν αναφορές πως θα εξοπλιστεί με HISAR και ATMACA. Την ίδια στιγμή μπορεί να φέρει μέχρι 16 ATMACA, το τουρκικό αντίστοιχο του RGM-84 Harpoon. Κάνουμε πια παύση εδώ, για να ρωτήσουμε. Αν υποθέσουμε πως το ΠΝ αγόραζε ένα τέτοιο πλοίο, 3000 τόνων, ας είναι πάνω μέχρι και BGM-109, θα γινόταν επανάσταση γιατί πήραμε ένα “μικρό” πλοίο;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μεγάλες Μονάδες Στόλου στο ΠΝ, μήπως έχει χαθεί η Ισορροπία Δυνάμεων, κι εμείς απλά ομφαλοσκοπούμε;

Το ραντάρ της είναι το κατασκευαζόμενο κατόπιν άδειας στην Τουρκία, SMART-S Mk2, ενώ το ΣΕΠ είναι το γνωστό τουρκικής κατασκευής GENESIS. Μέχρι εδώ, πραγματικά, όλα καλά. Αλλά οι Τούρκοι δεν έχουν βάλει παραγγελία για SM-2 ή VL-ASROC, το πλοίο δεν πιστεύουμε πως θα αποκτήσει τα εν λόγω όπλα, λόγω του περιορισμένης κλίμακας εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. ESSM όμως, και μάλιστα 64 μπορεί θεωρητικά να φέρει. Αν και επίσης, δεν γνωρίζουμε να υπάρχει σχετική παραγγελία, ενώ ο HISAR-O είναι ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης.

Για το GENESIS, δεν γνωρίζουμε πολλά, αλλά είναι προφανές πως οι Τούρκοι ανέπτυξαν, με πολλές προσπάθειες, ένα δικό τους CMS. Δεν απαιτείται και rocket science, και προφανώς είναι βασισμένο σε εμπορικά συστήματα υπολογιστών, και προηγμένες διεπαφές. Οι Τούρκοι έχουν κάνει άλματα στο τομέα, απλά κάπου εδώ να πούμε, πως τέτοιες δυνατότητες έχουμε κι εμείς στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, η SCYTALIS έχει αναπτύξει τον υπολογιστή των εκσυγχρονισμένων P-3B Orion, θα ήταν πρόβλημα να κάνει το ίδιο, αυτή ή κάποια άλλη εταιρεία προηγμένων εφαρμογών για κάποιο ελληνικό πλοίο; Ο λόγος που συνήθως αγοράζεται κάποιο “εισαγόμενο” CMS, είναι η ευκολία με την οποία μπορεί να “ταιριάξει” με αισθητήρες και όπλα. Αλλιώς απαιτούνται χρονοβόρες και δαπανηρές δοκιμές, για πιστοποίηση όπλων (ESSM, Phalanx, RAM κοκ) και αισθητήρων.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100N

Το SMART-S Mk2 είναι ένα “κλασικό” PESA 3D radar, που είναι η βάση για πολλούς εκσυγχρονισμούς φρεγατών ανά τον κόσμο. Όταν το ΠΝ έμενε στο MW-08, η Τουρκία εξασφάλιζε την εγχώρια κατασκευή του SMART-S Mk2, εξοπλίζοντας με αυτά τα “πάντα”, από πυραυλακάτους μέχρι αρματαγωγά. Έτσι εξασφάλισε την γραμμή παραγωγής από την THALES, τη στιγμή που η τελευταία επικεντρωνόταν στα AESA. Το θέμα είναι πως αν και προηγούμενης γενιάς, το SMART-S Mk2 είναι ένα ικανότατο σύστημα. Το ότι είναι rotator δεν το κάνει βέβαια TRS-4D ή ARTISAN 997, αλλά είναι ανώτερο του MW-08, του αντίστοιχου ραντάρ του Ελληνικού Στόλου. Οι περισσότερες φρεγάτες έχουν rotator radars, όσο κι αν κάποιοι αυτό το θεωρούν “μείον”.

Φυσικά από ένα τέτοιο πλοίο δεν θα μπορούσε να λείπει κάποιο σύστημα CIWS, με τους Τούρκους να έχουν επιλέξει το GOKDENIZ των 35 χιλιοστών της ASELSAN, το οποίο θεωρείται σαν μια πολύ καλή λύση για αντιμετώπιση πυραύλων, έξυπνων όπλων, UAV αλλά και αεροσκαφών. Είναι όμως προφανές, πως από τις επιλογές των ESSM/GOKDENIZ, πως οι Τούρκοι δεν αναμένουν τα πλοία τους να βρεθούν υπό το καταιγιστικό πυρ ελληνικών αντιπλοϊκών πυραύλων, συνεπώς η ικανότητά τους για αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού είναι υπαρκτή μεν, αλλά όχι εξελιγμένη δε. Αντίθετα, ο φόρτος των 16 ATMACA, συν άλλους πιθανά εκτοξευόμενους από τον Mk41, δείχνει πως ο σκοπός τους είναι να προκαλέσουν επιθέσεις κορεσμού στα ελληνικά πλοία.

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

Το πόσο έχει κοστίσει το πλοίο πραγματικά, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Κομμάτια της εξέλιξής του μπορεί να έχουν πληρωθεί από χρήματα άλλων προγραμμάτων, από μυστικά κονδύλια, ενώ η κατασκευή του επίσης δεν θα μας κάνει σοφότερους. Οι Τούρκοι δοκίμασαν με τις ADA Class, τα “κουτσοκατάφεραν” και προχωρούν με την κλάσης “Κωνσταντινούπολη”. Πιστεύουμε πως στο τέλος της ημέρας, το πλοίο θα κοστίσει περισσότερο, πολύ περισσότερο από το να είχαν αγοράσει μια Gowing 3100, ή μια SIGMA 10514, ή μια ΜΕΚΟ Α200, αλλά θα μπορούν να λένε ότι σχεδίασαν και υλοποίησαν το πλοίο μόνοι τους.

Πριν αρχίσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε, ας σκεφτούμε λίγο τις ΗΠΑ. Έχουν το ισχυρότερο πολεμικό ναυτικό στον πλανήτη, αλλά μικρά πλοία αγόρασαν (το σχέδιο) από το εξωτερικό. Οι LCS, και οι δυο κλάσεις, είναι σχεδίαση η μεν πρώτη ιταλική, η δε δεύτερη αυστραλιανή! Η νέα φρεγάτα FFG(X) Constellation Class, είναι ουσιαστικά μια αμερικανοποιημένη Bergamini Class (FREMM-IT). Το Royal Navy, που έχει κυριαρχήσει στον πλανήτη εδώ και 500 χρόνια, το νέο του πλοίο είναι σχεδιασμένο στη Δανία. Η Iver Huitfeld, έγινε η Type 31. H Γερμανία, που έχει πουλήσει ΜΕΚΟ και στο τελευταίο ναυτικό του πλανήτη, τα νέα της πλοία τα αγόρασε από την Ολλανδία!

ΑΠΟΨΗ: Τα 400 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι μια εξαιρετική επιλογή για το ΠΝ, θα αποδώσει εξαιρετικά πλοία

Τι θέλουμε να πούμε με όλα αυτά; Ναι, οι Τούρκοι καλά έκαναν και σχεδίασαν μόνοι τους ένα πολεμικό πλοίο της κλάσης Instabul. Αλλά το πλοίο αυτό, ακόμη κι αν έχει 4 Mk41 ή 32 ATMACA, πάλι δεν σημαίνει ότι είναι ένα καλό πλοίο. Πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με τη λογική του ποιος τα έχει περισσότερα (τα βλήματα). Τα πλοία είναι κατά κύριο λόγο, δυνατότητες. Αν η I-Class έχει 16 ATMACA, αλλά αποδειχτεί ότι μπορεί να τα ρίξει μέχρι Sea State 3 ή 4, τότε έχει 0 (μηδέν) ATMACA σε Sea State 5 και πάνω, ενώ η “αρχαία” Kortenaer έχει 8 Harpoon στην ίδια κατάσταση. Οι ναυμαχίες δεν γίνονται στην οθόνη υπολογιστή, ή κινητού, γίνονται στην πραγματική θάλασσα.

Είμαστε από τους πλέον “φανατικούς” υποστηρικτές της σχεδίασης ALS. Πρώτη η ΠΤΗΣΗ δημοσίευσε στοιχεία για το πλοίο ALS 100, και μετά έχουμε κάνει αφιερώματα στα υπόλοιπα πλοία. Αλλά εδώ που φτάσαμε, ας μας επιτραπεί μια χειρότερη έκφραση, εδώ που καταντήσαμε, δεν μας παίρνει να ξεκινήσουμε τη ναυπήγηση των ALS για να αντικαταστήσουμε τις S. Όχι γιατί το σχέδιο είναι ανώριμο, το αντίθετο, από όσο μπορούμε να γνωρίζουμε το σχέδιο υλοποιήσιμο, αλλά διότι δεν υπάρχει το κατάλληλο ναυπηγείο να τις κατασκευάσει. Δεν υπάρχει μια ισχυρή επιχειρηματικότητα από πίσω, να επενδύσει σε νέες δεξαμενές, κτίρια, εργαλειομηχανές, προκειμένου να κατασκευαστούν αυτά τα πλοία. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν, αύριο όμως πρέπει να ξεκινήσουμε μια ελληνική σχεδίαση, και να την κατασκευάσουμε. Για παράδειγμα, η EPC δεν θα μπορούσε να βασιστεί σε σχέδιο της ALS; Και μετά, όχι μόνο έχουμε αγοράσει ALS, αλλά θα τις αγοράσουν και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά.

Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!

Ξαναγυρίζουμε βέβαια στους αγαπητούς μας γείτονες, που θέλουν να πιστεύουν πως όλα μπορούν να τα κατασκευάζουν μόνοι τους. Μακάρι να μπορούν, και μακάρι να βρουν και αεριοστρόβιλους για να φτιάξουν τις φοβερές και τρομερές TF-2000. Διαβάζουμε πως θα κατασκευαστούν εδώ και πάνω από 20 χρόνια, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κανένα πλοίο. Δεν υπάρχει καν σχέδιο του πλοίου. Μόνο προδιαγραφές. Εμείς στην Ελλάδα βέβαια είμαστε έτοιμοι να ηττηθούμε από ένα paper project. Θα θέλαμε λοιπόν, να είμαστε όλοι πολλοί προσεκτικοί, με άρθρα και απόψεις που έχουν να κάνουμε τα κλικς αλλά και το μένος κάποιων εναντίον προτάσεων φρεγατών για το ΠΝ. Σκέφτονται κάποιοι, οι TF-2000 θα έχουν 32 ASTER, ας πάρουμε κι εμείς το τάδε ή δείνα πλοία με 64 ASTER. Ποιες TF-2000, ποιος ASTER (Ο Φρεντ;). Έτσι όπως πάει, τα επόμενα τουρκικά πλοία, που δεν θα τα δούμε πριν το 2030, θα έχουν είτε S-400 (κι αν) είτε HISAR. Ακόμη και η προμήθεια ESSM και RAM τη θεωρούμε επισφαλή.

Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα

Ας ξεχάσουμε τι κάνουν οι γείτονες, και ας επικεντρωθούμε στο τι κάνουμε εμείς. Ο Στόλος, και τα πλοία του, δεν είναι κάρτες υπερατού. Είναι δυνατότητες. Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε αεράμυνα περιοχής, που μας τη δίνει είτε ένα Arleigh Burke, είτε τρεις [email protected] Helleniques, είτε 6 FDI+4 ΜΕΚΟ200ΗΝUPG, είτε 4 SIGMA 11515/MMSC/MEKO A200/Type 31 μαζί με 6 Rafale F3R/Meteor. Το λέμε πολύ “χοντρικά”, απλά προσπαθούμε να σας δώσουμε να καταλάβετε πως σχεδιάζονται οι αγορές οπλικών συστημάτων.

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

Πολλοί κοιτούν μόνο τα “χαρακτηριστικά”. Δεν αγοράζουμε αυτοκίνητο. Ακόμη και να αγοράζαμε όμως, θα κοιτούσαμε και άλλες παραμέτρους, όπως κόστος συντήρησης, δείκτες αξιοπιστίας, χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Κάποιοι, για δικούς τους λόγους (ή κόλλημα), θέλουν να θάβουν τις MMSC και να θεοποιούν τις [email protected], να μην αντέχουν τις FDI αλλά να δέχονται μόνο ολλανδικές, να βρίζουν τις ΜΕΚΟ αλλά να χαμογελούν στις Type 31. Ειλικρινά το γράφουμε, δεν φτιάχνεις Στόλο με αυτά τα μυαλά. Πρέπει να δούμε εμείς, οι “απέξω”, τελείως διαφορετικά το θέμα πλοίων. Κάνοντας bullying ή πιστεύοντας πως κάνουν bullying στο ΠΝ, είτε με επώνυμα σχόλια, είτε με σχόλια τρολλς στο Twitter (πληρωμένων ή απλά χρήσιμων ηλιθίων), δεν θα πάμε μπροστά. Το έχουμε πει, και το ξαναλέμε. Το ΠΝ θα πάρει το πλοίο που χρειάζεται και θέλει.

 

 

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

220 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
220 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
D.Plessas

2 fremm ενδιάμεση + 2 belares hn + 2 option + τα ραφαλ της κροατιας και είμαστε κομπλέ

Stealth

Τι στιγμη που δεν εχουμε καν λειτουργικα ναυπηγεια, ειναι εντελως αδιανοητο να ξεκιναγαμε ναυπηγηση Ελληνικης σχεδιασης πλοιου μεγεθους φρεγατας. Πρωτα καποιος μαθαινει να μπουσουλαει, μετα να περπαταει και μετα να τρεχει. Ας αρχιζαμε με Ελληνικο σχεδιο για πλοια για το Λιμενικο/Ακτοφυλακη, και εαν ηταν επιτυχημενα, τοτε θα μπορουσαμε να αναπτυξουμε πυραυλακατους και αργοτερα κορβετες κ.ο.κ.

Η σωστοτερη λυση φυσικα ειναι η συνεργασια με εταιριες του εξωτερικου, και η εγχωρια ναυπηγηση ενος ετοιμου και ηδη ναυπηγημενου σχεδιου πλοιου ωστε να ελαχιστοποιηθει ο “τεχνολογικος και σχεδιαστικος κινδυνος”. Ταυτοχρονα οι ξενες εταιριες θα μπορουν να κανουν μεταφορα τεχνογνωσιας, να παρατηρουν την εκτελεση του εργου, την τηρηση των προδιαγραφων / χρονοδιαγραμματων και να επιλυσουν τυχον προβληματα σε συνεργασια με το ναυπηγειο.

Σε αυτο το πλαισιο, ενα πλοιο οπως οι Type-31/ Iver Huitfeldt, η οι Ολλανδικες Sigma / Crossover, οι Γαλλικες Gowind 3100 / 2500 θα ηταν εξαιρετικες λυσεις, καθως τα ναυπηγεια θα ειχαν προσβαση στο σχεδιο και θα μπορουσαν να αποκτησουν τεχνογνωσια στις ναυπηγησεις νεων πλοιων συγχρονης τεχνολογιας με μεγαλους αυτοματισμους και μικρες αναγκες επανδρωσης. Επισης θα ειχαν συνεχη επαφη και επιβλεψη απο συγχρονα ναυπηγεια και εταιριες με τεραστια εμπειρια, επομενως δεν θα υπηρχε κινδυνος για το προγραμμα. Στην περιπτωση των Τype-31 η κατασκευη θα μπορουσε να γινει σε τμηματα ωστε να δουλευουν ολα τα Ελληνικα ναυπηγεια και να μειωθει ο κινδυνος καθυστερησεων, ενω η συγκοληση των επιμερους κομματιων θα μπορουσε να γινει στο μεγαλυτερο ναυπηγειο.

Δεν πρεπει ουτε καν να σκεφτομαστε σχεδια μακετας και αδοκιμαστα πλοια τυπου “Θεμιστοκλης” (Sa’ar 72) των 900 τονων που κοστιζουν 300 εκ. δηλαδη οσο μια φρεγατα Type-31 με 6πλασιο εκτοπισμα (6000 τονους). Δεν πρεπει να κανουμε εμεις beta testing τα σχεδια των αλλων.

Sotiris

Ωραία τα λέτε όπως πάντα. Με επιχειρήματα, με αναλύσεις με συγκριτικά στοιχεία. Ακριβώς όπως πρέπει να είναι γραμμένο ένα άρθρο για ένα τόσο πολύπλοκο θέμα. Αλλά:
πότε επιτέλους σε αυτήν την ψαροκόσταινα θα δούμε αποφάσεις με κριτήρια αξιοκρατικά? Πότε θα δούμε επιλογές με κριτήρια επιχειρησιακά? Πότε θα πάρει αυτό το … κράτος μια απόφαση που θα λέει εγώ αυτό επιλέγω γιατί οι ειδικοί μου είπαν ότι αυτό μου κάνει και με αυτό θα πάω και όπου με βγάλει? Και πότε θα αρχίσουμε επιτέλους να παράγουμε κάποιο οπλικό σύστημα με μεθοδικότητα και πλάνο και όχι με σπασμοδικές κινήσεις που καταλήγουν σε αποτυχία???Τα ερωτήματα είναι ρητορικά προς προβληματισμό και συζήτηση. Τουλάχιστον οι απέναντι κάτι κάνουν κάτι φτιάχνουν και κάτι οραματίζονται έστω και στον ύπνο τους κάποιες φορές. Εμείς???

LuckyLuke

Κάποια πράγματα που θα ήθελα να επισημάνω:

  1. Σημασία έχουν και οι αριθμοί. Εφόσον παραχθούν αρκετές Ιstanbul-class των 3.000 τόνων το κόστος θα πέσει. Για Α/Α περιοχής θα υπάρχει η TF2000 των 9.000 τόνων που θα μπορεί να πάρει να πάντα. Όπως αναφέρει το άρθρο πολλά πλοία του ΤΝ θα έχουν κοινά συστήματα, οπότε το τελικό κόστος θα πέσει ακόμα χαμηλότερα. Δεν συμφωνώ λοιπόν ότι θα είναι απαραίτητα ακριβές.
  2. Για το Αιγαίο φαίνεται να επαρκούν οι 3.000 τόνοι. Σε άλλα άρθρα έχετε αναφέρει ορθά ότι για λόγους κόστους θα πρέπει είτε να πέσουν σημαντικά οι οροφές των πλοίων του ΠΝ (πράγμα δύσκολο) είτε να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός και να πάμε σε κορβετοφρεγάτες. Οι εναλλακτικές (μεταχειρισμένα πλοία ή δραματική αύξηση του ΑΕΠ σε πείσμα των καιρών) δεν είναι ρεαλιστικές. Σας παραπέμπω στο άρθρο της Πτήσης Ιανουαρίου 2021 🙂
  3. Ναυτικά όπως το Ισραηλινό επενδύει σε κορβετοφρεγάτες (που της έχουν κάνει τούμπανο). Δεν είναι αιρετική επιλογή, αν θέλεις να έχεις πολλά πλοία πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς.
  4. Για να δούμε την συνολική εικόνα, το ΤΝ σχεδιάζει να εισάγει την ΤF2000 για Α/Α περιοχής μαζί με ελικοπτεροφόρα, σύγχρονα υποβρύχια ΑIP κλπ. Μπορεί να βγούν απο το χρονοδιάγραμμα (όπως συμβαίνει σε όλες τις οικογένειες) αλλά απ’ ότι φαίνεται τα καταφέρνουν βήμα – βήμα.
TCP

Dear “Flight & Space”,
I would like to complain in the strongest possible manner about the interruption in the publication of your 9pm opinion article. You have spoiled us over a long period of time and, suddenly, you have stopped publishing your 9pm article on a daily basis. Are you toying with us? We have been suffering from withdrawal symptoms! We demand the uninterrupted publication of your 9pm opinion pieces without exemptions on a daily basis! Best Wishes for the New Year!

Digenis

”Το ΠΝ θα πάρει το πλοίο που χρειάζεται και θέλει”.
Ωχ ωχ ωχ κατι διαβασα τελευταια οτι οι ναυαρχοι ένιωθαν μειονεκτικά στην άσκηση μεδουσα με τους Αιγύπτιους οταν ηταν πάνω στα μιστραλ φιλοξενούμενοι !!!

Λες?

RZA

Αν το ΠΝ είχε κλείσει πλοία αντίστοιχου εκτοπίσματος και δυνατοτήτων, οι ναύαρχοι του πληκτρολογίου θα είχαν εισβάλει στη βουλή και το ΓΕΝ σαν τους οπαδούς του Τραμπ…
Μπράβο στους Τούρκους να συνεχίσουν έτσι. Το χρήμα που έχουν ξοδέψει θα μπορούσε να τους είχε δώσει αυτή τη στιγμή ότι καλλίτερο κυκλοφορεί…

Scalp_eg

Ta τελευταία νέα είναι ότι οι Γάλλοι δίνουν τελικά μια φρεμμ, άρα με τους 16 mdcn που έχει οι 4 μπελαρα θα είναι καθαρά aaw.
Ας περιμένουμε να δούμε τη διαμόρφωση τους.
Ποια ιστανμπουλ? ακόμα και οι ευρωκορβετες που θα κάνουμε θα είναι 200-300 τόνους μεγαλύτερες,.
Με 1 φρεμμ και 4 μπελαρα, που θα υπογράψουμε τους επόμενους μήνες το ΠΝ μας θα πάρει το απόλυτο πλεονέκτημα έναντι του τουρκικού,
Όπως το πήρε και η ΠΑ με τα ραφαλ και τα βαιπερ.

evaggelos

Η als μπορει να φτιαχτει αντι του θεμιστοκλη.Επισης τι προβλημα εχουμε με 3,000 tn η gowind 3100 μια χαρα πλοιο ειναι,ποιο μεγαλο λεμε κυριως για αντιεροπορικες οπως η οριων η η γερμανικη.Οι τουρκοι το παλευουν αυτο αναγνωριζουμε κι εμεις εδω ζηταμε 100 μυρια για ναυπηγειο φαντασμα.Παντα θα υπαρχει γκρινια ακομα κ για αβ που θα το μπει κλπ ακομα κ η κοστελεισον 26αρα αργη ειναι κ χωρις σοναρ γαστρας-να μια γκρινια, το προβλημα δεν ειναι τρολ η οι πληρωμενοι δημοσιογραφοι του χωρου το προβλημα ειναι η απουσια ενημερωσεως απο το ναυτικο συν την ροπη των πολιτικων στην ας πουμε εθελοδουλια plus ενα πλοιο που ειναι φαβορι και βγαινει στο καλυτερο ναυτικο αχρηστο αλλα αυτοι εχουν σχεδον 80 πλοια ab ολο αυτο λοιπον δημιουργει μιρλα κ οσο το ναυτικο κανει την παπια κ δεν βγαζει κατι προς τα εξω δυστυχως κ ειναι κριμα θα τα ακουει κ αυτο.

peet14

Καλά κάνετε και σχολιάζετε όσα αφορούν την τουρκική υλοποίηση και διαχωρίζετε τις ανάγκες της χώρας μας απο τις τουρκικές επιλογές .
Το κακό είναι ότι οι εμφανιζόμενες ώς παράμετροι επιλογής της επόμενης φρεγάτας είναι μάλλον υπερβολικές και φοβάμαι ότι στο τέλος θα καταλήξουμε στο ώδινεν όρος και έτεκεν μυν.

Jimmy2

Σωστα τα λετε στο αρθρο μεχρι που φτανετε στον επιλογο. Και σας βγαινει παλι ενα γλυκο παραπονο για τις αγαπημενες MMCS που φαινεται να μην τις θελει κανεις. Ενω δεν εχουν καμια σχεση με το υπολοιπο αρθρο. Και μετα λετε εμας τους επικριτες οτι εχουμε εμονη με τις MMSC

CKfurious

Οι γείτονες δουλεύουν με εθνικούς στόχους :αυτοδυναμία αυτάρκεια στα εξοπλιστικά
ΚΑΙ με μεθοδικότητα προγραμματισμό

Ξεκίνησαν με μια κορβέτα και μεθοδικά κινούνται προς μεγαλύτερες σχεδιάσεις 

Δεν τους ενδιαφέρει να αγοράσουν μονο ένα οπλικό σύστημα εξάρτημα αλλα να αποκτήσουν τη τεγνoγνωσια να το κατασκευάζουν στη χωρα τους έστω και εάν αυτό δεν είναι η βέλτιστη τέχνο οικονομική λύση

Κινούνται πλέον σαν περιφερειακή δύναμη και μέλος του G20

Εμείς τι κάνουμε??
Προγραμματισμός άρτσι μπούρτζι
περιμέναμε να υπογραφουν [email protected] πέρσι τον Ιούλιο προέκυψαν [email protected]!!

Ο στόλος γερνάει  Και δεν αναφέρομαι στις φρεγάτες μονο
Έχουμε 50χρονα υποβρύχια εάν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει που πρέπει να φύγουν AΜΕΣΑ

Ναυπήγηση καινούργιου υποβρυχιου βάλτε μια 5eτια και τα 3 209/1100 ΔΕΝ έχουν μια 5eτια πρέπει να κινηθούμε προς μεταχειρισμένα

Για τις φρεγάτες εάν η κυβέρνηση επιμείνει να τις συνδέει με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά το 2021 θα χαθεί εάν θέλουν να επαναλάβουν τον διαγωνισμό πώλησης με νέους ορους

Από τα 2.5bill διαθέσιμα για εξοπλισμούς το1.5 bill θα πάει στα [email protected]

Το υπόλοιπο 1 BILL να δούμε τι θα καλύψει ΕAΝ δοθεί τελικά 
Και γράφω εάν διότι η ύφεση μάλλον ξεπερνάει τις προβλέψεις

Από το μάλλον 022 επανέρχονται οι δημοσιονομικοί περιορισμοί οποτε το παράθυρο ευκαιρίας κλείνει!

Demetriu

Τα συγχαρητήρια μου γιατί επαναφέρεται την κοινή λογική στο θέμα των εξοπλιστικών του Πολεμικού Ναυτικού !

niknik

Αγαπητη Πτηση θα ξεκινησω απο το τελος αυτου του ωραιου αρθρου.
Το ΠΝ θα παρει πλοιο που θελει ή πλοιο που θελει η πολιτικη ηγεσια; Γιατι αν παρει πλοιο που θελει,τοτε μπορουμε να ειμαστε ησυχοι.Το ΠΝ εχει διαμορφωσει ή μπορει να διαμορφωσει οποιοδηποτε πλοιο σε εκδοση που θα ειναι οτι καλυτερο. Κλασικο παραδειγμα οι ΜΕΚΟ στην εποχη τους,Νεοτερο παραδειγμα η διαμορφωση της FDI σε Belhara HN, που ειναι ενα τελειως διαφορετικο πλοιο. Το θεμα ειναι να μη μπλεχτει η πολιτικη ηγεσια και αποφασισει αυτη.
Τωρα,συμφωνουμε οτι ετσι οπως καταντησαμε πρεπει οπωσδηποτε να προμηθευτουμε αμεσα πλοια. Πλοια που θα κατασκευαστουν σε συγχρονα ναυπηγεια,για να κατασκευαστουν γρηγορα.
Απλα καποια στιγμη πρεπει να τολμησουμε να κατασκευασουμε ενα εθνικο πλοιο. Το αν θα ειναι κορβετα ή φρεγατα αυτο μενει να αποφασιστει. Αλλα μιας και μετεχουμε στο προγραμμα της ευρωκορβετας,γνωμη μου ειμαι πως πρεπει να τολμησουμε για τη κατασκευη φρεγατας. Με μια προυποθεση. Ιδιωτικοποιηση των ναυπηγειων και επειτα εναρξη ενος τετοιου σχεδιου. Διοτι με κρατικα ναυπηγεια,η τελευταια super vita παραδοθηκε 15 χρονια αργοτερα.
Τωρα δε ξερω για τα πλοια των Τουρκων, αλλα αυτο που ξερω ειναι οτι εμεις πρεπει να παμε σε πλοια υπερεξοπλισμενα. Δε μπορουμε ακομα και σημερα,που τα πλοια θα δρουν στη Μεσογειο,να μιλαμε για πλοια με 16 κελια.Πλεον,τετοια διαμορφωση δεν αρκει ουτε για το Αιγαιο.
Αυτο που εχει δειξει η ιστορια,ειναι πως η καλυτερη αποτροπη,ειναι η δυναμη επιθεσης και στρατηγικου πληγματος.Για αυτο ειμαι υπερ γαλλικων λυσεων και με τη προσθηκη στρατηγικων πυραυλων-MdCN. Να ξερουν οι απεναντι,πως αν γινει συραξη,τοτε υπαρχει ο φοβος πληγματος ακομη σε οποιδηποτε σημειο της Τουρκιας,ειτε απο αερος ειτε απο θαλασσης. Ο φοβος φυλαει τα ερμα λεει μια παροιμια.

Psixraimia

Μπορεί να είναι αιρετική και περιθωριακή η άποψή μου αλλά θα την υποστηρίξω.
1. Οι τουρκικές φρεγάτες/κορβετες δεν ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση μαζικών πυρών.
2. Το κόστος νέων ναυπηγησεων είναι πολύ υψηλό για τη χώρα μας. Το κόστος συντήρησης για τόσο μεγάλο στόλο
3. Η Ελλάδα είναι γεμάτη νησιά
4. Δεν είναι απαραίτητο να κατανικησουμε τον αντίπαλο στόλο σε κάποια εντυπωσιακή ναυμαχία. Σημασία έχει να μη βγαίνει στο Αιγαίο ή έστω να μην κινείται με ασφάλεια
5. Ο εχθρικός στόλος δε θα αποτολμησει καν να κινηθεί αν έχει χαθεί η αεροπορική υπεροχή
Η λύση είναι λίγες φρεγάτες, ισχυρά υποβρύχια και αεροπορία, παρακτιες πυροβολαρχίες και νέες λύσεις όπως συστήματα πυραύλων που την ώρα της κρίσης θα φορτωθούν στα πολλά εμπορικά που έχουμε, θα εξαπολύσουν και θα πιάσουν λιμάνι. Είναι ανόητο να ζητάμε στόλο που να νικά στην ανοιχτή θάλασσα

Jimmy2

Η αληθεια ειναι οτι η Τουρκια εχει μεγαλο αμυντικο προυπολογισμο για αμυντικες δαπανες. Με τετοιο προυπολογισμο , δεν ειναι να τη ζηλευεις κιολας για τα συγχρονα οπλα που παρατασει. Ισως στο μελλον της “βγει”, αν τα σχεδια ειναι καλα, αν τα μοντελα ειναι πετυχημενα εμπορικα, αν κανει πολυ μεγαλες παραγγελιες, αν η τεχνογνωσια που θα αποκτησει περασει και σε αλλους κλαδους εκτος απο στρατιωτικους, αν ολο αυτο εχει συνεχεια δεκαετιων σε βαθος χρονου . Μεχρι στιγμης, κι εγω ειμαι της γνωμης οτι “μπαινει μεσα”, κι αν τα λεφτα τα ειχε ριξει σε ποιοτικα ξενα συστηματα η ψαλιδα θα ανοιγε περισσοτερο.

Oι Τούρκοι έχουν επιλέξει τον δρόμο της ανάπτυξης της αμυντικής τους βιομηχανίας. Η ελληνική πλευρά δεν έχει πλέον τον χρόνο να περιμένει άλλο. Χρειάζονται άμεσα αποφάσεις που θα βασίζονται, όπως λέτε, στο τι θέλει το ΠΝ και όχι λύσεις μεσοβέζικες και ανεπαρκείς για να σωθούν τα ναυπηγεία.

And20

Στο επίπεδο που ήμαστε (τεχνογνωσία και υποδομές) ήμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε  σε καλό κόστος και με καλά ποιοτικά αποτελέσματα τα ακόλουθα:

Α) Πλήρη συντήρηση χρησιμοποιούμενων μέσων
Β) Εκσυγχρονισμό – Αναβάθμιση οπλικών συστημάτων με υλοποίηση και εποπτεία της διαδικασίας  στη χώρα μας
Γ) Ανάπτυξη απαρτίων και επιμέρους τεχνικών και τεχνολογικών συστημάτων
Δ) Ανάπτυξη όπλων και συστημάτων που επαυξάνουν τη χρήση των υπαρχόντων μέσων

Επενδύοντας στις ως άνω προτεραιότητες αποκτούμε πλήρη γνώση και έλεγχο των οπλικών μας συστημάτων. Ήμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα κόστη αναβάθμισης και να υλοποιούμε προγράμματα αναβάθμισης σε βάθος χρόνου και να μειώνουμε το κόστος χρήσης των οπλικών μας συστημάτων ενώ παράλληλα το μέρος του κόστους ανακυκλώνεται εντός της ελληνικής οικονομίας.

Για παράδειγμα. Επιθυμούμε να αγοράσουμε τις γαλλικές φρεγάτες. Μπορούμε να διεκδικήσουμε συμβόλαια για ανάπτυξη διάδοχων των πυραύλων Aster 15 που να έχουν τα πλεονεκτήματα των CAMM ER. Με αυτόν τον τρόπο ένα πλοίο με 16 κελιά θα μπορούσε να αποκτήσει 64 aster 15 (το παράδειγμα αναφέρεται σε ειδήσεις  που είχα διαβάσει για την ανάπτυξη νέου εκδόχου του aster 15). Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε στρατηγικές συμμαχίες και αυξάνουμε την αξία των οπλικών μας συστημάτων.

Κοινώς πρέπει να επενδύσουμε σαν χώρα όχι στην παραγωγή πλήρων οπλικών συστημάτων αλλά να γίνουμε εξειδικευμένοι συμπαραγωγοί και σε κάθε περίπτωση να κινηθούμε στον τομέα της παραγωγής των πυρομαχικών. Βλήματα για άρματα, αντιπλοϊκούς πυραύλους για τα αεροπλάνα μας,  αντιαεροπορικά βλήματα κοκ.

Μια στρατηγική λοιπόν είναι να αγοράζουμε δημοφιλή νατοϊκά όπλα (που εκτιμούμε ότι έχουν ή θα έχουν εμπορική επιτυχία), να συμμετέχουμε σε προγράμματα εκσυγχρονισμού τους (που να μπορούμε να τα πωλήσουμε), να προσφέρουμε υπηρεσίες συντήρησης για συμμαχικές χώρες και να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη πυρομαχικών που να αυξάνουν τις δυνατότητες των αποκτούμενων μέσων.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουμε στρατηγικές συμμαχίες και θα γίνουμε σταθεροί συνεργάτες και των χωρών που αναπτύσσουν οπλικά συστήματα (δε θα μας βλέπουν ανταγωνιστικά) και των πελατών τους.

   

Mikros-hroas

Εγώ αγαπητή Πτήση γράφω επώνυμα και κόψτε την πλάκα!
Για χαρακτηριστικά της φρεγάτας και της προδιαγραφές αυτής που διάβασα
για την Ελλάδα αναφέρομαι είναι ανεπαρκή και λανθασμένα.

Οι τούρκοι κάνουν ότι μπορούν και μπράβο τους εμείς τι έχουμε κάνει τόσα χρόνια;
Που είναι οι σχεδιαστικές ομάδες; Που είναι τα πρότζεκτ;
Που είναι οι χρηματοδοτήσεις;
Ερωτώ που είναι υπάρχουν;

Πάω εγώ και έχω το τάδε πρότζεκτ που θα το δώσω;
Ποιος θα το αξιολογήσει;
Ποιος θα το εγκρίνει;
Ποιος θα κάτσει να φτιάξουμε μια καλύτερη σχεδίαση μέσω υπολογιστή;
Ποιος θα δουλέψει από τόσους που κάθονται και πληρώνονται;
Να συνεχίσω να γράφω;

Έχει τα κότσια να φτιάξουμε οπλικά συστήματα η Ελλάδα;
Θέλει να γίνει κανείς κάτι στην Ελλάδα;
Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες!

Η πρόταση μου για μια παρουσίαση ενός πρότζεκτ κάθε εβδομάδα σε σχεδίαση υπολογιστή και ενός πρωτοτύπου κάθε μήνα γιατί δεν εισακούστικε από τους αρμόδιους φορείς;
Ζήτησα χρήματα; Όχι! φοιτητές ζήτησα για να δουλέψουν μαζί μου!
Αφιλοκερδώς; Όχι! Κάνοντας μια πτυχιακή εργασία επάνω σε συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια της Χαλιμάς αγαπητή Πτήση!

stuart

Εφοσον η type31 μπορει να διαμορφωθει με ο,τι επιθυμει το ναυτικο και να γινει το πλοιο που παντα ηθελε, ειναι αποριας αξιο το γιατι δεν εχει σταλθει LoR στην Αγγλια και μαλιστα ενω υπαρχει και η ενδιαμεση λυση της type23. Μπορει ανετα με τα 5 δις να παρει και 4 νεα πλοια αλλα και 2 type23 αμεσα συν αλλες 3 μελλοντικα. Εγινε κρουση τον Αυγουστο για τις duke, ηρθε μετα και μια προταση “λιτων” type31, αλλα μεχρι εκει. Εκτος βεβαια εαν εχει κλεισει η belharra που ειναι εξαιρετικο επισης σχεδιο

GioFlo

Με βαση το πολυ ωραιο αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ, για λογους που θα εξηγησω, θα ηθελα να επισημανω ορισμενα πραγματα, που καλο θα ηταν, να τα εχουμε ολοι στο μυαλο μας πριν αρχισουμε να γραφουμε τις αποψεις μας.
Θεωρω καποια στιγμη πως ΟΛΟΙ οι φιλοι πρεπει να “ξεφυγουν” απο το απλοικο σχολιο Πυραυλοι και Radar.Οπως εγραψε και η ΠΤΗΣΗ πρεπει να κοιταμε  και άλλες παραμέτρους, όπως κόστος συντήρησης, δείκτες αξιοπιστίας, χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Βεβαιως Πυραυλοι και Radar ειναι πολυ σημαντικα για ενα Πολεμικο Πλοιο, ΑΛΛΑ οι Μεσαιες και Μεγαλες Μοναδες Επιφανειας του σημερα δεν ειναι απλα Πολεμικα Πλοια.Ειναι ΥπερΣυγχρονες Πλατφορμες Οπλικων και Ηλεκτρονικων Συστηματων!Επιπροσθετως εχουν δυνατοτητες, τις οποιες, σε πολλες περιπτωσεις δεν γνωριζουμε.Αρκετα απο αυτα οφειλονται ασφαλως στην τεχνολογια και στα “εξυπνα” πυραυλικα και ηλεκτρονικα οπλα.Ενα ομως δεν θα αλλαξει ποτε και αυτο ειναι ο πρωταρχικος ρολος του Ναυτικου Πολεμου.Αυτος δεν ειναι αλλος, απο το να βυθισεις αντιπαλα Πλοια.Καλη η Στρατηγικη Κρουση, καλος ο Ανθυποβρυχιακος Πολεμος, καλος ο Ναυτικος Βομβαρδισμος κ.ο.κ, αλλα οταν τα πλοια περνουν θεση, σημασια εχει να βυθισεις οσα περισσοτερα μπορεις και να αμυνθεις ωστε να μην χασεις, εσυ απο τη μερια, σου πολλα.
Αυτο ειναι κατι που το Π.Ν το γνωριζει καλα και το εχει υιοθετησει εδω και πολλες δεκαετιες.Πως θα με ρωτησετε?Εχοντας ενα ικανοποιητικο αριθμο Πυραυλακατων στη ενεργητικο του.Αυτα τα σχετικα μικρα και οικονομικα πλοια, λαμβανοντας τις καταλληλες θεσεις, μπορουν αυτη την στιγμη που μιλαμε, να βυθισουν 3 φορες ολο τον Τουρκικο στολο, με σημαντικες πιθανοτητες επιβιωσης.Αυτο ειναι κατι που το γνωριζουμε και επισημα πλεον, μετα τις πολλες αναλυσεις του Τακτικου και Στρατηγικου πλεονεκτηματος που ειχαμε στα Ιμια το 1996.Δυο Πυραυλακατοι εκεινο το βραδυ θα ειχαν βυθισει τον μισο Τουρκικο στολο αν ειχε δοθει η εντολη.Ομοιως λοιπον και οι απεναντι με το προγραμμα Istanbul Class, προσπαθουν να μας αντιγραψουν, προσαρμοσμενοι στις απειλες του σημερα.Ανεβαζουν το εκτοπισμα και την αυτοαμυνα του πλοιου τους, ταυτοχρονα με την αυξηση της Ισχυς Πυρος για πολεμο Επιφανειας.Αυτο ειναι κατι που πρεπει να μας προβληματισει.Με λιγα λογια προσπαθουν να “φτιαξουν” Ρουσσεν σε μεγεθος βαριας Κορβετας.Ασχετα με την αποδοση των Ηλεκτρονικων και Οπλικων Συστηματων τους, παραμενει μια υπολογισιμη απειλη.
Συμπερασματικα λοιπον το Π.Ν ξερει πολυ καλα τις αναγκες του.Χρειαζεται μια Υπερσυγχρονη Πλατφορμα, αξιοπιστη και οικονομικη στην χρηση οπως αναφερει και η ΠΤΗΣΗ, χωρις τεραστιο κοστος αποκτησης, με την δυνατοτητα να φερει τετοιο οπλισμο (Ηλεκτρονικο και Πυραυλικο) ωστε να βυθιζει αντιπαλα πλοια και ταυτοχρονα να αμυνθει σε επερχομενους κινδυνους.Δυστυχως αυτη την στιγμη θα ηταν πολυ δυσκολο να προσπαθησουμε να βαλουμε σε τροχια κατασκευης ενα Εθνικο Πλοιο αυτων των προδιαγραφων.Ειναι ομως κατι, που πιστευω ακραδαντα, οτι ειναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ στο μελλον.Εχει ακουστει και παλαιοτερα, οτι μπορει να κατεβασουμε την ALS σαν σχεδιο για το προγραμμα της ΕυροΚορβετας.Ειναι μια εξαιρετικη ιδεα και θεωρω πως υπαρχουν πολλες πιθανοτητες επιτυχιας στο εγχειρημα.Ταυτοχρονα ομως προσπαθουμε να δωσουμε και μια λυση για τα Ναυπηγεια μας.Κατι που, επισης θεωρω, θα εχει αισιο τελος.Συμφωνα με τις δηλωσεις του ΥΕΘΑ προχτες, στο νομοσχεδιο των Rafale, υπαρχουν κινησεις σοβαρες για την αναστυλωση της Αμυντικης μας Βιομηχανιας.Τοσα χρονια φωναζουμε, ας κανουμε λιγο υπομονη, τωρα που δειχνουν να αλλαζουν καποια πραγματα.

Υ.Γ Το εχω ξανατονισει.Μην περιμενει κανεις Μαχητικα,Υποβρυχια,Πλοια, Επακτιες Συστοιχιες κ.λ.π να βαρανε ολα μαζι.Δεν ειναι Play Station ενα θερμο επεισοδιο μετα εμπλοκης.Οποιος πατησε το κουμπι πρωτος, καληνυχτα.Αν πας σε πληρη κλιμακα πολυημερου πολεμου, εκει ναι, αλλαζει το πραγμα.Ποιος ομως θεωρει οτι κατι τετοιο ειναι πιθανο?Ολοι οι εγκριτοι γεωστρατηγικοι και πολιτικοι αναλυτες θεωρουν οτι αν εχουμε ισχυρη αποτροπη, πολεμος δεν θα γινει ποτε και σε περιπτωση θερμου επεισοδιου μετα εμπλοκης παμε για 24-48 ωρες συγκρουση.

Mirage

Καλησπέρα σε όλους. Δεν μπορώ να κρίνω αν το καράβι τους είναι καλό ή κακό, δεν έχω τις γνώσεις ή τέλος πάντων οι γνώσεις μου είναι επιπέδου ” διαβάζω Πτήση από παιδί”. Εκτιμώ απεριόριστα την προσπάθεια που κάνουν γιατί ο μόνος τρόπος να εξελιχθείς είναι να βουτήξεις σε άγνωστα νερά. Όσο αναφορά εμάς και τη δική μας προσπάθεια να φτιάξουμε όπλα, το να έχεις πολεμική βιομηχανία κι ο κόσμος να ζει σκατα μου θυμίζει Ιράν. Πέραν τούτου είμαστε θαλασσινός λαός και με την ιστορία που σέρνουμε πίσω μας το να μην έχουμε ΕΝΑ λειτουργικό ναυπηγείο είναι αμαρτία απ’το Θεό. Μήπως λοιπόν πρώτα να φροντίσουμε αυτό και μετά να υλοποιήσουμε το οποίο ελληνικό ή εισαγωμενο σχέδιο ? Γιατί τα πάμε όλα ανάποδα ? Ναι ελληνικό σχέδιο από Έλληνες επιστήμονες που το φτιάξανε Έλληνες εργάτες για να είμαστε και περήφανοι. Αλλά πρώτα τα βασικά. Και μετά οποίος ενδιαφέρεται ας συγκρίνει και τη προσπάθεια με τους απέναντι !!!

simos

Το θεμα ειναι οτι αριθμητικα δεν μπορουμε να πιασουμε τους τουρκους..οπως και να χει θα διαθετουν περισοτερα κυρια πλοια επιφανειας απο εμας..αρα θα πρεπει να ριξουμε το βαρος στην ποιοτητα,σε πλοια που μπορουν να κανουν τη διαφορα..το ΠΝ δεν πρεπει να εγκλωβιστει σε μετριοτητες,οι γειτονες εχουν ηδη αρχισει να παραδιδουν τις istif ενω αργα η γρηγορα θα ακολουθησουν και οι TF-2000..χρειαζομαστε τεσσερα ισχυρα πλοια γυρω απο τα οποια θα χτιστει ο μελλοντικος μας στολος..

Observer

Πιστεύω ότι μπορούμε να έχουμε ένα εκσυγχρονισμένο ναυτικό από το Μάρτιο.Αλλά με όρους δικούς μας. Εξηγούμαι, θέλουν οι Αμερικανοί να μας “φορτώσουν” ΜΜSC?Ωραία!! Αν υπάρχει παρέμβαση από Έλληνες ναυπηγούς στην υλοποίηση του έργου πιθανόν να λυθούν τα προβλήματα πρόωσης, όπως επιλύθηκαν και του Παπανικολή. Από την άλλη απελευθερώνονται LCS το Μάρτιο. Παράλληλα με την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ υλοποιείς εκσυγχρονισμό σε προωστήριο και αναβάθμιση στα LCS.Tα Indepedence class έχουν radar Sea Giraffe και πολύ χώρο. Θεωρώ με μια ωραία μελέτη μπορούν να γίνουν πλοία ΑΑ περιοχής και με πολύ καλό φορτίο. Οι Αμερικανοί θεωρούν οτι τα πλοία ήθελαν αναβάθμιση αξίας 2 δις usd για αυτό και τα απέσυραν. Εγχωρίως μπορούν να υλοποιηθούν προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναβαθμίσεων με πολύ χαμηλότερα κόστη σε Ελληνικά Ναυπηγεία, αρκεί να συναινέσουν οι ΗΠΑ. Η δεξαμενή των LCS είναι αρκετά μεγάλη και διαθέσιμη για το μέλλον. Πχ σκαριά σαν την Independence είναι πολύ προχωρημένες σχεδιάσεις και θεωρώ ότι με μερικές μετατροπές εντός δεκαετίας θα προσφέρουν πολλά. Αν μάλιστα με την αγορά έρθουν και φορτωμένα, ως βοήθεια με SM-2 και με παραχώρηση ενός μεγάλου αποβατικού(πχ το LPD-17 San Antonio).Με MMSC στα μηχανολογικά και εξοπλιστικά μέτρα μας, δύναται να αποκτήσουμε σχεδόν άμεσα στόλο 12 πλοίων. Προσθέτωντας και 3-4 S class μέχρι την απόσυρση φθάνουμε τα 16 πλοία σε μια πενταετία. Ξεκινάμε τον ανασχδιασμό στην AΛΣ και την αναθέτουμε σε ένα ναυπηγείο, το οποίο θα έχει αποκομίσει έσοδα από εκσυγχρονισμούς και βελτιώσεις, μπαίνουν και τυχόν λεφτά από τον ΑΒΕΡΩΦ II και σε 7-8 χρόνια έχουμε πραγματικό νέο ναυπηγικό πρόγραμμα. Στο ενδιάμεσο εκμεταλλευόμαστε το σχέδιο των SV, το αναβαθμίζουμε και επεκτείνουμε το πρόγραμμα πυραυλακάτων – κορβετών.Αυτά!!!

Vk77

Κορβετοφρεγατες η και κορβετοκορβετες για το Αιγαίο δεν είναι ντροπή, αν πάρουμε δλδ κάποια στιγμή epc με 16vls θα χαλαστουμε?
Φρεγάτες ΑΑ χρειαζόμαστε για την Μεσόγειο.

kosmo76

Και ο χρόνος ναυπήγησης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Εάν, όπως υποθέτω, το αργότερο μέχρι τέλος 2023 θα πρέπει να έχουν αντικατασταθεί οι 3 παλιότερες S και να υπάρχει και +1 νέο πλοίο που θα αντικαθιστά την 1 MEKO υπό εκσυγχρονισμό, τότε χρειάζεται πέρα από δύο πλοία ενδιάμεσης λύσης, να είναι στη θάλασσα και 2 νεότευκτα.

Από όλες τις προτάσεις, μόνο η Ολλανδική καλύπτει τέτοιο σενάριο, με 2 Μ που θα αποδεσμευτούν έως το 2023 και 2 κορβέτες Sigma που να μπορούν να παραδίδονται σε 2μιση χρόνια και οι δύο (αν θυμάμαι καλά). Μιλάμε για μονοδρομο(?).

Αφού λοιπόν εξασφαλιστεί η αντικατάσταση των δεινοσαύρων και το +1 για τους εκσυγχρονισμούς, ΤΟΤΕ μόνο μπορείς να έχει “χαλαρά” και τις 4 νέες φρεγάτες να ψήνονται σε οποιο ναυπηγείο θέλεις.

ΥΓ. Σχετικά με εθνικό πλοίο, ας ξαναγίνουν πρώτα λειτουργικά τα ναυπηγεία, αρχικά με σχεδιάσεις μεγέθους κορβέτας, και μετά συζητάμε για φρεγάτες.

harval

Το άρθρο ηταν κατατοπιστικο και εξαιρετικα χρησιμο. Ιδιως η τελευταια παραγραφος. Ολοι μας πεφτουμε στο λαθος του super γνωστη και ενθερμου οπαδου. Η επιλογη πλοιου,μεσων γενικοτερα και δογματος ανηκουν στους επιτελείς.
Εμεις τοτε συμπεριλαμβανομενων των αρθρογραφων τι ρολο εχουμε ? Να τα λεμε μεταξυ μας ? Για ποιο λογο αναλυουν οι αρθρογραφοι χαρακτηριστικα και δυνατοτητες? Για ποιο λογω εμεις τα σχολιαζουμε? Θα μας ακουσει κανεις? Το παιζουμε μαγκες μεταξυ μας?
Βλεπω στην τελευταια παραγραφο και την φραση “θα κοιτούσαμε και άλλες παραμέτρους, όπως κόστος συντήρησης, δείκτες αξιοπιστίας, χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Κάποιοι, για δικούς τους λόγους (ή κόλλημα), θέλουν να θάβουν τις MMSC”
Ας δεχτω οτι κακως θαβουμε τις MMSC . Πραγματι. Καλως η ΠΤΗΣΗ εκανε αναφορες στα προβληματα αξιοπιστιας των MMSC και ακολουθησαν πυρηνα σχολια εκατερωθεν.Μπραβο της.
Χρειαζοταν κατι απο τα παραπανω?
Αν ναι τοτε καλως υπηρξαν αυτοι που εθαψαν το πλοιο ,καθοτι καλως η ΠΤΗΣΗ εκανε εκτενη αναφορα στα προβληματα.
Αν οχι τοτε ποιος ο λογος υπαρξης των αρθρων και σχολιων? Αρκει ενα απλο ενημερωτικο δελτιο-ρεπορταζ ,μονο για οτι αποτελει ειδηση. Ουτε αρθρα ,ουτε σχολια.
Κατι δεν μου βγηκε λογικο στην φράση αυτή της τελευταιας παραγραφου. Εχει προβληματα αξιοπιστιας ή οχι το πλοιο?. Τα προβληματα αυτα δεν ειναι πιστοποιημενα και σιγουρα? Θα λυθουν? Αν ναι ποιος ο λογος υπαρξης του αρθρου? Μα θα ηταν παραλογο ,μετα απο αυτα που ανεφερε το αρθρο ,ενα σχολιο του τυπου ” Το πλοιο ειναι καταπληκτικο,τιποτα δεν εχει αποδειχθει,να το παρουμε οπωσδηποτε,κακεντρεχιες ανταγωνιστων “ Θα ηταν λογικος τετοιος σχολιασμος? ……. Πρεπει να σχολιασουμε το άρθρο που αναφερει αυτα τα προβληματα ή οχι.?
Με κοσμιο τροπο θα μου πειτε πως μπορουμε. Μα το 95% των αρνητικων σχολιων ηταν κοσμια ,χωρις βαριες εκφρασεις και ανεξελεγκτους παροξυσμους.

ANDREW

Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι άλλο για το όλο θέμα των ελληνικών πραγμάτων. Περιμένω να έρθει η Παρλί και να μάθουμε τα νεώτερα. Από εκεί και πέρα ήθελα να ρωτήσω τι κινήσεις γίνονται σε άλλους τομείς.
•Για παράδειγμα γράφετε στο twitter για αγορά hyrax (plasan) από τον ελληνικό στρατό.
•Απ’ την άλλη πως σκεφτόμαστε να οπλιστούμε τα νησιά; Συζητάμε για iron dome; Δηλαδή μέχρι να έρθουν οι πρώτες φρεγάτες το δίκτυο αεράμυνας δεν θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις νέες απειλές.
• Μια άλλη ωραία σειρά άρθρων είναι αυτή για τους όλμους. Εκεί τι σκέψεις υπάρχουν;
• Επίσης, οι αντιπλοϊκές συστοιχίες θα αυξηθούν; Σκεφτόμαστε για συστοιχίες με exocet blk3, με nsm, με rbs15 gungnir; Γενικά τι σκεφτόμαστε;
•Οι patriot θα αναβαθμιστούν; Θα πάρουν ραντάρ 360°;
•Οι πύραυλοι spike θα μπουν και σε μικρά ταχύπλοα ή θα περιοριστούν ε με χρήση τους από τα apache και οχήματα τύπου sandcat ή όποιο άλλο όχημα επιλέξουμε;

BillKar

Πρωσοπικη αποψη για το ναυπηγικο προγραμμα ειναι η εξης.Παντα με βαση αυτα που εχω διαβασει.Η als125 σχεδιαστηκε ΜΑΖΙ με το ΠΝ για ΑΑ περιοχης,λογικα αυτο σημαινει πολυ προχωρημενο σταδιο σχεδιασου.Τωρα,η ναυπηγικη εμπειρια στην χωρα μας ,για το ΠΝ,περιλαμβανει τα 214(αγνωστο ποσοι ναυπηγοι απο τοτε εργαζοντε ακομα) και οι Super Vita.Τα θεματα που υπαρχουν στα ναυπηγεια ειναι γνωστα.Πρωσωπικα δεν εμπιστευομαι τα ναυπηγεια για το προγραμμα των φρεγατων που ειναι το σημαντικοτερο αυτη την στιγμη.Υπαρχουν ομως αλλες αναγκες του ΠΝ οπως ειπε και ο Thras Thras οπως αυτο της αντικαταστασης των combadante.Οποτε ενα σχεδια μιας μικρης als μπορει να παρει σαρκα και οστα σε ελληνικα ναυπηγεια που στο κατω κατω αμα ειναι να μαθουμε να χτιζουμε πλοια ας το κανουμε πρωτα με ΤΠΚ και κορβετες που μας περνει να βγουμε και λιγο εκτος οπως συμβαινει κατα 90% και μετα παμε και σε φρεγατες και αντιτορπιλικα αμα θελουμε.

ARISTOMAXOS

Θα συμφωνήσω με τους συμβιβασμούς και εξηγούμε, έχουμε τις Ρουσσεν σκάφος των 670 τόννων σχεδιασμένο να πολεμάει στο αιγαίο των άσχημων καιρικών συνθηκών και αν χρειαστεί, με εμβέλεια άνω των 1000 ναυτικών μιλίων, να φτάσει και στην Κύπρο.
Στον αντίποδα ξεμείναμε με φρεγάτες S παλιές με οριακά αξιοπρεπή οπλισμό. Άσχετα με το τονάζ της Ρουσσεν μπορούμε να πούμε πως εκεί που δεν απαιτείτε μέγεθος, ελικοδρόμιο και αγώνας εναντίον υποβρυχίων, μπορεί να αναλάβει άνετα τουλάχιστον τις άλλες μισές αποστολές. Πράγμα το οποίο συμβαίνει και τώρα λόγω έλλειψης άλλων πλοίων. Επίσης λόγω της γνωστής μας οικονομικής δυσπραγίας αδυνατούμε να αντικαταστήσουμε άμεσα όλες τις παλιές S, συν το γεγονός πως δεν πρέπει να παίσουμε κάτω από την προκαθορισμένη οροφή.
Αυτές είναι διαπιστώσεις το ερώτημα είναι θα μπορούσαμε να είχαμε ένα πλοίο σε μεγάλους αριθμούς 6 – 8 – 10 σκάφη με περιορισμό στο τονάζ αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός από τις Ρουσσεν? Και περισσότερους ρόλους?
Πιστεύω πως ναι μπορούμε να έχουμε πλοία που θα συμπληρώσουν τις 4 ΜΕΚΟ και Όποιες άλλες 4 νέες φρεγάτες αποκτηθούν και θα επιτρέψουν την αντικατάσταση όλων των παλαιών S. Αναφέρθηκαν παραπάνω οι Θεμιστοκλής και αποτελούν ένα καλό υλικό για να αναπτύξω το σκεπτικό μου.
Μεγάλο ρόλο παίζει το τονάζ αλλά δεν θέλουμε να διασχίσουμε τον ατλαντικό και αν η Ρουσσέν φτάνει στην Κύπρο, νομίζω πως ένα σκάφος με διπλάσιο τονάζ ή περίπου 1500 τόνων θα μπορεί και αυτό να βγαίνει στην ανατολική μεσόγειο. Και μάλλον θα έχει μεγαλύτερη αυτονομία για παραμονή στην περιοχή, σίγουρα περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις Ρουσσεν ( δεν θα μπορεί να συγκριθεί με ΜΕΚΟ ή άλλη φρεγάτα στον χρόνο παραμονής, αλλά είπαμε συμβιβασμοί, εξάλλου δεν νομίζω να απαγορεύεται να ναυλοχούν πλοία μας στην Κύπρο και να την έχουν ως βάση……λέμε τώρα….).
Άρα το πρώτο που συμβιβάζουμε είναι το μέγεθος, πάμε σε κάτι 1500 τόννοι +/- 200, δεύτερο για συμβιβασμό είναι το ελικόπτερο. Γιατί είναι απαραίτητο όλα τα πλοία μας να έχουν ελικοδρόμιο για ελικόπτερα. Αυτά τα σκάφη θα μπορούσαν να έχουν ελικοδρόμιο απλά για εξυπηρέτηση μικρού ελικοπτέρου των 5 τόνων ή να είχαν ακόμα μικρότερο ελικοδρόμιο και ένα μικρό υπόστεγο για drone. Προτιμώ σε αυτό το μέγεθος τα Drone γιατί σκεφτείτε να έχει επάνω 2 ή 3 ή 4 ιδανικά και σε περίοδο επιχειρήσεων με 8 ώρες αυτονομία ( 3 drone x 8 ώρες = 24 ώρες στον αέρα με ένα στο υπόστεγο για συντήρηση) να προπορεύεται του πλοίου και να περιπολεί σε αποστάσεις που η καμπυλότητα της Γης δεν επιτρέπει την ορθή λειτουργία Ραντάρ και οπτικών μέσων του μητρικού σκάφους. Το μητρικό σκάφος μικρό, το drone επίσης μικρό αλλά με μάτια και αισθητήρες ικανά να δουν μακρυά, λινκ δεδομένων, στοχοποίηση και θα ψάχνουν από που τους έρχονται τα βλήματα.
Θεωρώ πως το ταμπού του ελικοδρομίου μπορεί να ξεπεραστεί για έναν αριθμό πλοίων. Τώρα έχουμε τον εξοπλισμό του σκάφους. Με τους συμβιβασμούς που κάνουμε θα μπορούσαμε να πάμε σε συστήματα και όπλα τα οποία θα προέλθουν από χώρες ή και δικά μας αν μπορούμε, που δεν θα είναι τόσο τσουχτερές.
Είπα πριν πως θα χρησιμοποιήσω σαν παράδειγμα τον Θεμιστοκλή δηλαδή Ισραηλινά συστήματα όπου είναι δυνατόν. Ραντάρ, έχουν εξαιρετικά ραντάρ, το γνωρίζουμε, λέμε τώρα κάποιος που έχει κέφια αποφασίζει να ναυπηγήσουμε 10 τέτοια πλοία. Μπορούμε να το κάνουμε αλά Τούρκα. Ζητάμε και παίρνουμε την άδεια κατασκευής και πώλησης ενός Ισραηλινού ρανταρ που το φτιάχνει η Ιντρακόμ, για παράδειγμα, το ονομάζουμε IDE – N(aval)R(adar) 1821, έτσι για σπάσιμο, και το βάζουμε ακόμα και στα Ζουμπρ. Σίγουρα θα είναι καλύτερο από αυτά που έχουμε τώρα στα πλοία του στόλου. CMS ότι γράφει στο άρθρο η Πτήση συμφωνώ απόλυτα.
Οπλισμός ένα 76 στραλες, πίσω του ένα Phanlax θα έχουμε πολλά διαθέσιμα. Πυραύλους θα έλεγα 16, μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε ας υποθέσουμε γκάμπριελ γιατί θα πάρουμε πολλούς και η τιμή θα είναι χαμηλή για μία μεγάλη παραγγελία και μπορεί να πάρουμε και κατασκευαστικό και αν είμαστε και λίγο διορατικοί να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη της επόμενης γενιάς.

ARISTOMAXOS

Επίσης θα είναι και ένα σύστημα που δεν το γνωρίζουν οι Τούρκοι.
Αντιαεροπορικούς πυραύλους μπορούμε να βάλουμε αρκετούς, 16 χωράν στον Θεμιστοκλή, 16 ή 24 μπορούν να μπουν άνετα εδώ, δεν είναι απαραίτητο να είναι ο 32, θυμίζω οι S έχουν 8 που είναι και παλαιοί. Τι πυραύλους? Ας μην πάμε στους ακριβούς. Μπορούμε να βάλουμε IRIS-T VL πχ ή να βάλουμε Umkhonto ή Barak στα 70 χλμ εμβέλεια, μια χαρά θα κάνουν την δουλειά καλύτερα από τις S. Πίσω ένα RAM και η άμυνα του πλοίου είναι σούπερ + φυσικά μην ξεχνάμε τα κατάλληλα ηλεκτρονικού πολέμου και αντίμετρα. Τώρα αν είμαστε μερακλήδες και επιλέξουμε Sea Dome δεν θα πω όχι.
Σόναρ μάστορα; Ναι φυσικά τρόπιδας και ποντιζόμενο. Έχει στην αγορά σόναρ που μπαίνουν και σε 15 μέτρα σκάφη με δύο τορπίλες, οπλισμένα αποκλειστικά για ανθυποβρυχιακό ρόλο. Δε λέω να βάλουμε το κάθε πειραματικό σύστημα που βγαίνει αλλά δε χρειάζεται να έχουμε σε όλα τα σκάφη CAPTAS – 4, υπάρχουν λύσεις για να μπορεί να χρησιμοποιεί 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες.
Πόσο θα κόστιζε ένα τέτοιο πλοίο δε ξέρω να σας πω, σίγουρα αν ήταν 2 ή 3 θα κόστιζε ακριβά αν ήταν 10 και κάνα 2 – 3 η Κύπρος μάλλον ο λόγος κόστος απόδοση θα ήταν πολύ θετικός. Δεν θα με ενοχλούσε ένα τέτοιο πλοίο 1300 ή 1500 ή 1700 τόνων χωρίς ελικόπτερο, όμως τούμπανο….
Το σκεπτικό είναι πως να κάνουμε ναι μεν συμβιβασμούς αλλά να μπορούμε να πάρουμε το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, για μονάδες του στόλου που θα λειτουργούν ΜΑΖΙ με μικρότερα αλλά και μεγαλύτερα πλοία του στόλου.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας εύχομαι καλό βράδυ.  

gouakis

Νομιζω οτι τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα.Οι γειτονες στοχευουν σε 100% αυτονομια στα εξοπλιστικα τους προγραμματα,δεν εχουν προβλημα να τους κοστισει παραπανω αρκει να το πετυχουν.Ουτως η αλλως δεν ξερουμε αν οι φιλοι τους(Καταρ,Αζεροι,Λιβυοι κλπ) σπονσοραροουν το εγχειρημα,ειναι πολυ πιθανο αυτο.Δεν τους ενδιαφερει να αγορασουν ετοιμα συστηματα απο αλλου.Βιομηχανιες εχουν,φθηνο και ειδικευμενο εργατικο δυναμικο εχουν και το μονο που τους λειπει ειναι ενεργεια και τεχνογνωσια.Η τελευταια αγοραζεται ως ενα βαθμο.Οσο για την ενεργεια την ψαχνουν απεγνωσμενα,ανακατευονται οπου υπαρχει πετρελαιο(Ιρακ,Λιβυη,Αζερμπαιτζαν και το ψαχνουν στην Αν.Μεσογειο.Το ερωτημα ειναι τι κανουμε εμεις? Γιατι το θεμα δεν ειναι να αγορασουμε 4 φρεγατες και 20 Rafale και τελειωσαμε,ειναι πολυ πολυ μεγαλυτερο.

SAAB

Οι Τουρκία καλά κάνει και μπράβο της. Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει και αυτό κάνει είναι να διατηρήσει την αριθμητική της υπεροχή. Ο εξοπλισμός σε όλα τα Τούρκικα πλοία πιστεύω πως θα συμπληρωθεί σε βάθος χρόνου. Ο Τουρκικός στόλος δεν απειλείται από κανέναν και αυτό δίνει τα χρονικά περιθώρια για δουλειά σε βάθος χρόνου.
Όσον αφορά το οικονομικό, όταν ξοδεύεις χρήμα εντός του ίδιου κράτους αυτό ανακυκλώνεται και επιστρέφει σε ‘σένα. Αυτό γίνεται και στην Τουρκία.

Εμείς, μπορούμε να δώσουμε ένα δικό μας σχέδιο σε ένα ναυπηγείο και να μας το κατασκευάσει, ας είναι και η Αλς και σε όποιο μέγεθος θέλει.

Στην Ελλάδα, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην πολεμική βιομηχανία γι’ αυτό θα πρέπει να ασχοληθούμε μόνο με τις εταιρείες που μπορούν να μας δώσουν ολοκληρωμένα προ:ϊόντα. πχ EODH και ΟΝΕΧ. Για όλα τα άλλα από την αλλοδαπή.

Stratilatis

Το άρθρο κινείται σε ύφος ενός κακώς εννοούμενου «πατριωτισμού» και ανύψωσης ηθικού για αυτό και διαχέεται από μία έρπουσα υποτίμηση των δυνατοτήτων των Τούρκων. Το είχαμε παρατηρήσει και στις αρχές του προηγούμενου χρόνου στα άρθρα για το πόσο άχρηστα και κατώτερης τεχνολογίας είναι τα τουρκικά drones για να αλλάξει το τροπάριο από το Σεπτέμβριο που γίναν η Νο1 απειλή.
Δεύτερο το άρθρο παρουσιάζει πόλεις λάθος πληροφορίες. Πχ τόσο η αμερικάνικη επιλογή, όσο και η βρετανική είναι τουλάχιστο 90% εγχώρια. ( κάτι που δεν ισχύει για την ALS που είναι 20% ελληνική) Και οι δύο επιλογές γίναν με βάση εγχώριο διαγωνισμό των εγχώριων εταιριών και όχι με διεθνή διαγωνισμό. Το ότι επιλέχθηκαν σχέδια που αγοραστήκαν από τις Αμερικάνικες ή τις Βρετανικές εταιρίες, από άλλες ναυπηγήσεις έγινε καθαρά λόγω του περιορισμού του κόστους στον τομέα RnD. Συνεπώς μην συγκρίνουμε μπουζούκια με αστυνομικούς επειδή και τα δύο είναι όργανα γιατί οδηγούμαστε σε λανθασμένα συμπεράσματα.
Πάμε στην Τουρκική φρεγάτα.
Πρώτα δηλώνεται το κόστος. Το κόστος για ένα κράτος ορίζεται ως έχω 1000 ανέργους μηχανικούς που τους δίνω επίδομα ανεργίας και μου κοστίζει 3εκ. κατ’έτος ή τος δίνω 1000 ευρώ το μήνα για να μου δημιουργήσουν κάτι σε ένα χρόνο που μου κοστίζει 10 εκ. Και μου μένει το κάτι που κόστισε 7εκ και αν υπολογίσω τις επιστροφές από φόρους κέρδισα 2εκ το χρόνο. Οπότε το κόστος είναι σχετικό.
Το βασικό είναι ότι πι Τούρκοι οργανώσαν την αμυντική βιομηχανία τους από τη βάση προς τα πάνω και κατάφερες να την κρατήσουν up to date ακολουθώντας τα διδάγματα από την ανάπτυξη του Ισραήλ.
Θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση
Αρχίσαν με την δημιουργία βιομηχανίας υποσυστημάτων και αναλώσιμων αποκτώντας τεχνογνωσία από δεξιά και αριστερά και δημιουργώντας αγορά λόγω των MLU και συνεχίσαν στην ολοκλήρωση σε μικρά πλοία και περιπολικά ( αντίθετα με εμάς που τα αγοράσαμε από την Ιταλία και την Αγγλία πχ) και συνεχίσαν σε μεγαλύτερα πλοία. Η αντίστοιχη της ΕΒΟ πχ συνεργάζεται με την general atomics πχ για την κατασκευή του ΗΜ πυροβόλου, η Aselsan δημιούργησε τους σταθεροποιημένους ναυτικούς και αεροπορικούς φορείς για τους starstreak. Τόσο η Aselsan αλλά και η Roketsan και άλλες εταιρίες έχουν ξεζουμίσει την LM βλέπε πχ τον Atmaka, τον εγχώριο κάθετο εκτοξευτή, το KFX/TFX το HURKUS και πόσα μου διαφεύγουν. Κάτι που όχι μόνο κάνει απόσβεση της επένδυσης αλλά και αποφέρει
Αυτός είναι και ο λόγος που έχω γράψει ότι θα έπρεπε να δώσουμε 1δις και να αναβαθμίσουμε τις S και τις ΜΕΚΟ αποκλειστικά από εγχώριες βιομηχανίες. Αν τις φορτώσουμε πχ με το ARTISAN που είναι στη λήξη της καριέρας του νομίζετε ότι η ΒΑ δεν θα μας δώσει τα δικαιώματα και την τεχνογνωσία παραγωγής στην Ελλάδα; Τα 10 ραντάρ δικαιολογούν το κόστος γραμμής και η πιθανότητα ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας Αεροδρομίων και ΑΑ πυροβολαρχιών ταξιαρχίας δικαιολογεί την αναβάθμιση με AESA κατά τα πρότυπα του SAMSON. Και μετά μπορείς να παίζεις στο ίδιο γήπεδο με την ELBIT πχ.

zap

Αφου εχουμε γινει ολοι ειδημονες στο ποσο μεγαλα πλοια χρειαζεται το ΠΝ και ποσο πιο ακριβα ειναι τα μεγαλα πλοια απο τα μικρα, θελω να μου πει καποιος το κοστος κατασκευης πολεμικου πλοιου ανα τονο. Απλα πραγματα. χρημα / τονο…
ξερει κανεις;

Voiceofreason

Πολύ λογικό το άρθρο. Εγώ μένω στην παρακάτω διατύπωση.
“Για παράδειγμα, χρειαζόμαστε αεράμυνα περιοχής, που μας τη δίνει είτε ένα Arleigh Burke, είτε τρεις [email protected] Helleniques, είτε 6 FDI+4 ΜΕΚΟ200ΗΝUPG, είτε 4 SIGMA 11515/MMSC/MEKO A200/Type 31 μαζί με 6 Rafale F3R/Meteor.”
Μόνο έτσι μπορούμε να δούμε εάν μία επιλογή είναι ακριβότερη από την άλλη. Για να συγκρίνουμε 1 ΑΒ θα πρέπει να το συγκρίνουμε με τρεις Μπελάρα και ότι συνεπάγεται αυτό σε κόστος αγοράς, πληρώματα κ.ο.κ. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να κάνουμε συγκρίσεις και με τις άλλες επιλογές που αναφέρονται στο άρθρο.
Θα καταλήξουμε ότι πιο συμφέρουσα για την Ανατολική Μεσόγειο είναι το ΑΒ. Ας παραγγείλουμε 2 καινούργια μιας και σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε ότι το USN θα κρατήσει όλα τα ΑΒ μέχρι τέλους. Βέβαια επειδή έχουν ήδη πολλά 75 και θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται για πολλά χρόνια θα υπάρχει και η ανάλογη στήριξη και για τα δικά μας. Έτσι βάζεις γερά θεμέλια για ένα δυνατό και σύγχρονο ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο.

MPAMPIS

Δεν τα είπαμε αυτά…..σε αυτήν την κατηγορία για εμάς PESCO…….

GK_

Ορισμένα σημεία που αξίζουν μεγαλύτερη προσοχη:
-Είδα την μπροσούρα της Thales για το Mk.2 και την βικι. Δεν είναι Pesa, καθώς αποτελείται από 12 πομποδέκτες που εκπέμπουν από το ίδιο το ραντάρ. Δεν αναφερεται σαν AESA.
-H Istanbul έχει μήκος 113 μέτρα, η MEKO200TN track 1 εχει 110μετρα, η ελληνική ΜΕΚΟ200 118 μέτρα. Η ΑΛΣ του 2010 105 μέτρα, ενώ προσφέρεται στο ΠΝ μια έκδοση με μήκος 125 μέτρα σαν πλοίο ΑΑ αμύνης.
-Δεν θεωρώ ότι η τουρκική εχει φιλοδοξίες να είναι ένα πλοίο πολλαπλούς ρολου σαν τις FDI. Αντιθέτως μάλλον θα συμπληρώσουν τις ΜΕΚΟ200ΤΝ track.2 στον ρόλο της φρεγάτες γενικών καθηκόντων, με κυρια αποστολή τον ανθ/κο πολεμο,
-Το sam Hisar είναι της έκδοσης 《Α》με εμβελεια 15χλμ. Δηλαδη είναι κατηγορίας SHORADS, όπως τα Sea Sparrow και τα νεότερα CAMM, προβλέπεται η εισαγωγή σε υπηρεσία ακριβώς φέτος!

Fotis321

Καλημέρα σε όλους και καλή εβδομάδα να έχουμε!!!!
Αφού δεν “έχουμε” ναυπηγεία να κατασκευασουν το εθνικό μας πλοίο, καλό θα ήταν να υπήρχε μια ομάδα σχεδίασης, όπου θα σχεδίαζε τι ακριβώς χρειαζόμαστε και να δίναμε τα σχέδια σε μία χώρα της ΕΕ να μας το κατασκεύαζε.Μονο το σκαρί και οι υπερκατασκευες.Απο εκεί και πέρα τα ηλεκτρονικά και μερικος οπλισμός μπορούσε να τον κατασκευασουν η εγχώρια βιομηχανία μας. Στην παρούσα φάση, είμαστε σαν εκκρεμές που πάει από εδώ και από εκεί.

nigozs

Παρά τις αναφορές που είδαν το φως του διαδικτύου, δεν μπόρεσα να διασταυρώσω την πληροφορία ότι προέρχονται από Ισπανική σχεδίαση.
Όποιος γνωρίζει…….

drinis

Με αυτό το άρθρο δίνετε εξήγηση για πολλές από τις παθογένειες του Ελληνικού πολιτικού συστήματος αλλά και τις επιχειρηματικότητας στην χώρα μας.
Το ότι τα ναυπηγεία μας έχουν αποτύχει οφείλεται κατά 95% στις διοικήσεις τους και στους εργατοπατέρες.
Μία επιχείρηση δεν μπορεί να περιμένει μόνο από το κράτος για να κρατηθεί. Πρέπει να έχει προϊόντα τα οποία να θέλει κάποιος να τα πάρει εκτός του κράτους.
Τέλος για τις “Ι” θα δείξει η ιστορία πόσο καλό ή κακό πλοίο είναι. Ούτε η τρομολαγνεία αλλά ούτε ο εφυσηχασμός είναι χρήσιμος. Να θυμίσω τις Milgem πριν 15 χρόνια τις κοροϊδεύαμε Έλληνες και ξένοι μαζί.
Με εκτίμηση,

Ιωάννης Δρίνης

swan1908

Αν δεν μπούνε φυλακή οι εργατοπατέρες μακριά από ελληνικά ναυπηγεία με χρυσάφι θα τα πληρώσουμε και ενας θέος ξέρει πότε θα είναι ετοιμοπαράδοτες. Δεν λέω να μένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι αλλά όχι αυτο το χάλι που επικρατεί στο Ελλαδιστάν. Αγαπητή πτήση καταρχήν σας ευχαριστώ για την φιλοξενία αλλά καινούργιο άρθρο πάλι για τις φρεγάτες πάλι προς τι αποσκοπεί αυτό? Προσωπικά παρακαλάω να ανεβάζετε ‘hot’ θέματα καθώς λόγο καραντίνας περνάει η ωρα μου διαβάζοντας τα σχόλια και ποιο καυτό από αυτό δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αλλά αυτό με έχει κουράσει. Δεν σας κατηγορώ για κάτι αλλά μήπως έχετε πληροφορίες οτι η πολιτική ηγεσία προ-απόφασισε για τις MMSC και προσπαθείτε να μας το φέρεται σιγά σιγά για μας γλυτώσετε από σίγουρο ban από το site και τα εγκεφαλικά? Άλλη εξήγηση δεν υπάρχει εκτός αν δεν υπάρχει άλλη τετοια θεματολογία που να κινεί τόσα πολλά κλικς καθώς αυτά που γράφετε είναι λογικά και αυτνοήτα (με εξαίρεση οτι οι MMCS είναι λύση για το ΠΝ) και κάθε σωφρον άνθρωπος τα κατανοεί ανέξαρτητα με το τι επιθυμεί ο καθένας να δει στο ΠΝ. Προσωπικά είμαι φίλος των πολεμικών αεροσκαφών από μικρό παιδί αγόραζα περιοδικά για αυτά από πλοία είμαι εντελώς άσχετος και γνωρίζω τα πολύ βασικά αλλά ακόμα και εγώ ο ασχέτος μπορεί να δει ότι πιθανή επιλογή των MMSC είναι ένα τεράστιο ρίσκο από πολλές απόψεις. Από εκεί και πέρα οι σχολιαστές πρέπει να καταλάβουν ότι ενδιάμεσες λύσεις της προκοπής δεν υπάρχουν και θα πρέπει να συμβιβαστούμε.

Factor

Οι προτεραιότητες των δύο χωρών είναι διαφορετικές, οπότε σίγουρα δεν θα πρέπει να μιμούμαστε την Τουρκία

Η Τουρκία είναι μια Ασιατική, μουσουλμανική χώρα με μεγάλο πληθυσμό, αυταρχικό καθεστώς και επιθετικό προσανατολισμό. Για αυτούς έχει νόημα να στήνουν πολεμική βιομηχανία. Το πόσο καλά θα το κάνουν και αν είναι πιο ακριβό ή όχι από το να αγοράζουν τα οπλικά συστήματα που θέλουν θα φανεί κάποια στιγμή

Η Ελλάδα είναι μια Ευρωπαϊκή, Χριστιανική μικρή χώρα με δημοκρατία και αμυντικό προσανατολισμό. Η δικιά μιας προτεραιότητα είναι η ευημερία της χώρας και οι ένοπλες δυνάμεις υπάρχουν για να την προστατεύουν και μόνο. Αντί να κοιτάμε να έχουμε πολεμική βιομηχανία πρέπει να κοιτάμε να έχουμε βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας και να έχουμε πελάτες που να είναι διατεθειμένοι να αγοράζουν τα προϊόντα μας έτσι ώστε να πάει καλά η οικονομία μας.

Κατά εμένα τα ναυπηγεία αν δεν μπορούν να έχουν εμπορικούς πελάτες αντί για το ΠΝ δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Θέλω να έχουμε ναυπηγεία ποιοτικής υπεροχής που να χρησιμοποιούνται από την ελληνική ναυτιλία και από ξένους πελάτες. Προτιμώ αντί για Α-Ω που να πηγαίνουν στη χρήση των ναυπηγείων που σημαίνει φαγοπότι εις βάρος των φορολογούμενων από κρατικοδίαιτους κηφήνες (σε μεγάλο βαθμό), να γίνονται λίγες και καλές συνεργασίες με εταιρείες ιδιωτικές στο χώρο της αμυντικής τεχνολογίας και κυρίως να γίνονται χαμηλότερες τιμές σε όποιο εξοπλιστικό πρόγραμμα και να κάνουμε.

Η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων θα γίνει σίγουρα γρηγορότερα και φτηνότερα εκτός Ελλάδος. Όποιος θέλει να βοηθήσει τους συνδικαλιστές των ναυπηγείων μπορεί ο ίδιος να πάει και να τους δώσει μέρος των εισοδημάτων του σαν φιλανθρωπία, δεν χρειάζεται να πάρει από τους φόρους όλων των Ελλήνων.

Αυτή τη στιγμή το μόνο λειτουργικό ναυπηγείο είναι αυτό της Σύρου αν καταλαβαίνω καλά και είναι με εμπορικούς πελάτες. Αφού επιζεί, θα μπορούσε να διεκδικήσει μια ναυπήγηση πολεμικού πλοίου, πχ στο project EPC να φτιάξει OPV για Ελλάδα (σε αντικατάσταση των κανονιοφόρων) αλλά για τις άλλες 3 χώρες που συμμετέχουν όσο εμείς παίρνουμε κορβέτες φτιαγμένες σε Γαλλία ή Ιταλία.

TurkO

Reading a lot of complain about lack of Greeks self defence industry. Turkey has much different threat assessment and ambitions than Greece. But, Greece threat perception limited with Turkey. 
Just arming yourself anough to deter Turkey is sufficient. 
Something Author is underestimating is GENESIS. 
GENESIS is not just CMS, I believe, it’s most strategic tool of Turkish navy.

aris32

απο τν στιγμη που στο μελλον θα εχουμε ελαφριες φρεγατες epc εως 8 πλοια με εμφαση στον ανθυποβρυχιακο πολεμο και στην πολεμο επιφανειας με βασικες δυνατοτητες ΑΑ τοτε ειναι απαραιτητο τα 4 πλοια να εχουν δυνατοτητες ΑΑW.
Απο εκει και περα τα 2 ενδιαμεσης λυσης πλοια λογικα εχουν τον σκοπο να αποσυρθει η μια μη εκσυχρονισμενη S και να παραμεινουν οι αλλες 2 μεχρι να τελειωσει η αναβαθμιση των μεκο. λογικα η αναβαθμιση των μεκο θα τελειωσει και θα εχουν παραδοθει 1-2 πλοια απο την παραγγελια. Αρα τοτε θα αποσυρθουν οι S η μη εκσυχρονισμενες.
Οι εκσυχρονισμενες S ομως θα παραμεινουν σε υπηρεσια αρκετα χρονια ακομα. Οποτε για να μπορεσουμε να αναβαθμισουμε minimoym τις δυνατοτητες της φρεγατας και η επενδυση να μεινει και μελλοντικα θα πρεπει να αντικαταστησουμε το 1 phalanx με 1 ram.
αμεσως το πλοιο αποκτα δυνατοτητες να αντιμετωπισει επιθεσεις κορεσμου. Το ram θα παραμεινει και θα μεταφερθει στις epc.
θεωρω οτι η προσθηκη του ram στις 4 εκσυχρονισμενες S που εχουν 1 phalanx ειναι κατι εφικτο.

Tazos

Το πρόβλημα με τους Τούρκους δεν είναι μόνο οι δυνατότητες των οπλικών συστημάτων αλλά το γεγονός πως παίρνουν πλέον τις πιο ορθολογικές αποφάσεις, σε αντίθεση με εμάς που πράττουμε το ανάποδο!
Μια χαρά πλοία είναι οι Ι-class, φθηνά σε απόκτηση με εγχώρια συστήματα και ναυπήγηση όποτε όσο και να κοστίσουν τα μισά και παραπάνω θα επιστρέψουν στην οικονομία. Πλήρης ASW σουίτα, 16 πύραυλοι και το πιο βασικό πλήρη αξιοποίηση των ESSM. Σύντομα θα έχουν 12 πλοία με αντιαεροπορική ομπρέλα 50+χλμ και εμείς θα μιλάμε ακόμα για αεράμυνα περιοχής και κουραφέξαλα. Επίσης οι τούρκοι έχουν στα πλοία τους μια σειρά απο καλούδια όπως προειδοποιητές IR και παρεμβολείς, αντι-τορπίλες, αυτόνομα πυροβόλα 25χιλ και σύγχρονα ηλεκτροοπτικά, όλα εγχώρια. Αντίθετα εμείς ψάχνουμε νεα πλοία αλλά δεν βάζουμε σαν απαράβατο όρο τα ηλεκτροοπτικά τουλάχιστον να είναι απο την Miltech…

Ioannis2

Ωραίο ισορροπημένο άρθρο. Ούτε να τα θεωρούν σκουπίδια πρέπει ούτε όμως και να τρελαινόμαστε.

Alter_eagle

Συγχαρητήρια για το μετρημένο άρθρο!
Απλά εγώ να προσθέσω ότι δεν θέλω να δω ΜΕΚΟ Α200 όχι γιατί είναι κακα πλοία αλλά γιατί κατασκευάζονται από τους Γερμανούς. Είτε σας αρέσει είτε όχι, οι Γερμανοί με τους Τούρκους είναι αδελφικοί λαοί, και τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα συμπιμπτουν εδώ τουλάχιστον έναν αιώνα. Επίσης οι Γερμανικές εταιρείες συμμετείχαν στα πιο ξεδιάντροπα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.
Είναι θέμα αρχής τα λεφτά των φορολογουμένων να μην πάνε στην Γερμανία.

ΥΓ. Για όποιον γερμανόφιλο πει ότι μας έσωσαν κατά την οικονομική κρίση, απλά να θυμίσω ότι είχαν μεγάλο όφελος στο να μας χρηματοδότησουν. Δεν το έκαναν από την καλή τους την καρδιά.

Alex2324

Θα ηθελα να προσφερω την αποψη μου, για εαν μπορουμε να αντιπαρατεθούμε σε ανοιχτή θαλασσα με την Τουρκια των 85εκ. G20 κτλ
Πρώτον πιστευω οτι εμεις πρεπει να ειμαστε καλα για εμας, ευχαριστημένοι με αυτά που εχουμε — αρα λίγα? (λιγότερα) και καλα. Ετσι ημασταν επι εποχής Αβερωφ
Δεν μπορουμε 16 φρεγατες? 8 τοτε αλλα καλες δυνατες+ κορβετες, να ειμαστε ευχαριστημενοι και μετα εκπαίδευση πληρώματα κτλ Δεν ειναι οι μηχανές (ακόμα) εινια οι άνθρωποι — (αρκει να μην εχουν αποσταση οι μηχανες 40 χρονια μεταξυ τους..)

Δεν θέλουμε να καταλαβουμε την Κων/πολη, θέλουμε να ξέρουν οτι αμα δοκιμάσουν κατι — το τίμημα θα ειναι βαρύ — πολυ βαρύ ακόμα και εαν έχουν επιτυχία. Αυτο ειναι αρκετο, για τον 21 αιωνα, για μενα.

Stelios

Από μεριάς Τουρκίας εδώ και 30 χρόνια έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια απεξάρτησης των εξοπλιστικων προγραμάτων και δημιουργίας πολεμικής βιομηχανίας ΟΧΙ ως φορέα αλλά ως προυπόθεση οικονομικής ανάπτυξης !
Στην περίπτωση της Τουρκίας αυτή η ανάπτυξη εκφράζετε με την έννοια του πλιάτσικου !
Για να γίνει η πολεμική βιομηχανία προυπόθεση ανάπτυξης θα πρέπει να είναι όχι απαραίτητα κερδοφόρος (νέες θέσεις εξαγωγες κ.λ.π. ρομαντικά καλούδια ) αλλά να τροφοδοτεί με τα απαραίτητα όπλα την εθνική άμυνα και αυτή με τη σειρά της να τα χρησιμοποιεί χωρίς φόβο και δισταγμό στο όνομα της ανάπτυξης -πλιάτσικου !
Δηλαδή με λίγα λόγια να τα χρησιμοποιούν εις βάρος γειτονικών χωρών π.χ. να καρπωθούν τους υδρογονάνθρακες των γειτονικών χωρών όπου τα κέρδη θα είναι πολλαπλάσια απ τα έξοδα της Aseslan για την ανάπτυξη του Atmaca των ναυπηγείων και όλης της πολεμικης βιομηχανίας που με κρατικοδιαιτες μεθόδους προσπαθεί να φτιάξει κάτι όχι καλό αλλα απλά αποδεκτό ώστε όταν αρχίσουν τα εμπάργκο να μη ξεμείνουν από όπλα και να έχουν εξασφαλισμένο σε περίπτωση που η σύγκρουση δεν είναι ημερών αλλα ολική και μακράς διαρκείας το απαραίτητο απόθεμα όπλικών συστημάτων πυρομαχικών πύραυλων κ.λ.π. ώστε να συντηρήσει τον πόλεμο και τις πολεμικές επιχειρήσεις ….
Ενας μπελάς δηλαδη για την διεθνή κοινότητα ,όπου οι συνθήκες για ειρήνευση και τα ψηφήσματα του καθε ΟΗΕ να γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων αν δεν συμφέρουν , ώσπου να κατανοήσουν στη διεθνή κοινότητα πως αν δεν τους παραχωρηθει η μερίδα του λέοντος οι σφαγές δεν θα σταματήσουν ..!!
Η συντήρηση των επιχειρήσεων σε βάθος χρόνου είναι ανυπόφορη και η μεγάλη απειλή!
Ακόμα και οι σιτοβολώνες της ανατολίας παίζουν ρόλο σε αυτο το βάθος χρόνου και το συντήρησουνε !
Μία σύγκρουση λίγων ημερών για μας θα ήταν κάτι ας πούμε υποφερτό !
Μιά σύγκρουση όμως διαρκείας με κάποιον που έχει ατέλειωτες έμψυχες και άψυχες εφεδρείες είναι τελείως ανεπυθήμητη γιά κάθε κράτος !
Όχι Κύριοι !
Είναι παράδειγμα προς αποφυγη γιατί στηρίζετε οικονομικά σε τσόντες του Καταρ του ISIS κ.λ. στην λογική του πλιάτσικου και όχι της άμυνας ενός αξιοπρεπούς αυτόνομου κράτους!
Και εγώ επικροτω την αποφασηστικότητα και την προσήλωση στον στόχο ..
Άλλο να έχεις πορους να επενδύσεις και άλλο να σπαταλάς πόρους για μετριότητες συντηρώντας καθεστώτα θρησκευτικοφασιστικα
Γιατι ενα κράτος που επενδύει για να αμυνθεί θα κοιτάξει να μειώσει το κόστος και θα συνεργαστεί με αλλα κράτη για κατασκευη οπλικών συστημάτων τα οποία σε κάθε περίπτωση κοστίζουν .!
Και αυτή η συνεργασία είναι που δίνει τα τεχνολογικά επιτεύγματα
και την τεχνολογική υπεροχή που αυτή είναι το ζητούμενο !
Μα πως μπορεί να πιστεύετε ότι θα κάνουν σκάφος φόβητρο 9000 τόνων και άκουσον άκουσον μαχητικο πέμπτης γενειάς…….

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 March

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...