Βίντεο: Η πρώτη προσνήωση της έκδοσης αεροπλανοφόρου του Su-27 Flanker

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αυτές τις μέρες πριν από 30 χρόνια και συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 1989, το σοβιετικό μαχητικό Su-27K, που ήταν η έκδοση αεροπλανοφόρου του Su-27 Flanker προσνηώθηκε για πρώτη φορά σε αεροπλανοφόρο. To ρωσικό κανάλι Zvezda δημοσιοποίησε ένα βίντεο όπου απεικονίζεται αυτή η ιστορική στιγμή.

Το Su-27K, αργότερα απέκτησε νέα κωδικοποίηση ως ως Su-33 (ή Flanker-D σύμφωνα με την ονοματολογία του ΝΑΤΟ) αρκετές αναβαθμίσεις, συστημάτων και δομικές, απέκτησε πτερύγια canard κι ήταν και το μοναδικό αεροσκάφος αεροπλανοφόρων με αναδιπλούμενες και τις πίσω πτέρυγες, για την κατάληψη κατά το δυνατόν λιγότερου χώρου στα υπόστεγα του αεροπλανοφόρου.

Ήταν το πρώτο εξειδικευμένο μαχητικό αεροπλανοφόρων της ΕΣΣΔ και το πρώτο που προσνηώθηκε στο αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov» (αρχικά καθελκύστηκε ως Riga, έπειτα μετονομάστηκε σε Leonid Breznev) και έπειτα το βασικό μαχητικό που επιχειρούσε από αυτό μέχρι σήμερα.

Τελικά μετά από πολύχρονη διάρκεια δοκιμών, λόγω και της πρωτοφανούς έλλειψης χρηματοδότησης τα πρώτα χρόνια μετά την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, το μαχητικό αυτό τέθηκε στις υπηρεσίες του ρωσικού ναυτικού το 1998 παρέχοντας αεροπορική κάλυψη στον στόλο.

Πριν το Flanker το Σοβιετικό Ναυτικό δεν είχε ένα αξιόλογο μαχητικό αεροσκάφος στις τάξεις του, πέρα από το εξαιρετικά περιορισμένων επιδόσεων υποηχητικό Yak-38, που επιχειρούσε ως αεροσκάφος κάθετης από-προσνήωσης από τα «καταδρομικά αεροπορίας» κλάσης Kiev.

Ένα από τα πρωτότυπα του εν λόγω Su-27K, το Τ-10Κ, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου «ξέμεινε» στην Ουκρανία, που βρίσκονταν και οι εγκαταστάσεις δοκιμών. Με το κατάλληλο αντίτιμο τελικά βρέθηκε στην Κίνα, όπως και το μισοτελειωμένο αδελφό πλοίο του Kuznetsov, το Varyag.

Εκεί το T-10K αντιγράφτηκε με ευλάβεια, εξελισσόμενο στο J-15 Flying Shark, που έγινε το βασικό μαχητικό των κινέζικων αεροπλανοφόρων. Έτσι και η Κίνα καλύφθηκε τρόπον τινά σ’ αυτόν τον τομέα με την παραγωγή αντιγράφων του Su-27K.

Τώρα όσον αφορά το μέλλον… αυτό είναι μάλλον δυσοίωνο. Για να έχει νόημα η ύπαρξη μαχητικών αεροπλανοφόρου, πρέπει να υπάρχει αεροπλανοφόρο. Το Kuznetsov βρίσκεται σε στάδιο μακράς συντήρησης που ήδη έχει πάει αρκετά πίσω μετά την βύθιση της πλωτής δεξαμενής όπου γίνονταν οι εργασίες επισκευών, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι ένα πλοίο διανύει πλέον την τέταρτη δεκαετία της ζωής του.

Υπάρχουν αρκετές σκέψεις και σχέδια για τη ναυπήγηση νέων σύγχρονων αεροπλανοφόρων στη Ρωσία ήδη από την περασμένη δεκαετία, αλλά πάντα αναβάλλονταν λόγω έλλεψης χρηματοδότησης, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει στο μέλλον.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Πως λέμε στα ρώσικα “call the ball”; smile

antonios
Member
antonios

Το βιντεο που ειναι?
chikichikichikichiki
Πολυ Battlestar Gallactica Βλεπεις.

kalgeorge
Member
kalgeorge

Τωρα τελευταια , ενω λεει για βιντεο στο κειμενο , δεν υπαρχει πουθενα