Απαντώντας στις αμερικανικές πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών αλλά και υπηρετώντας την φιλοδοξία του Βερολίνου για μεγαλύτερο ρόλο στα ευρωπαϊκά στρατιωτικά δρώμενα η Γερμανία ανακοίνωσε την υπογραφή μια σειράς συνεργασιών που επιδιώκει άμεσα με άλλες να έρχονται στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν μια από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν στις 15 Φεβρουαρίου αφορά την δημιουργία μιας μικτής γαλλο-γερμανικής Μοίρας Μεταφορών με την Armee de l’Air να προσφέρει 8 C-130 στα οποία θα προστεθούν 4-6 Hercules II που θα αγοράσει η Luftwaffe. Στον τομέα των μεταφορών όμως η Γερμανία επιδιώκει και ένα άλλο πολυεθνικό πλαίσιο στο οποίο θα συμβάλει με κάποια από τα A400M. Για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχε η σκέψη τα Atlas που θεωρούνται πλεονασματικά για τις γερμανικές ανάγκες να πωληθούν. Σήμερα όμως (πιθανότατα και επειδή δεν ευόδωσε η σχετική προσπάθεια) επιδιώκεται η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας με διάφορες χώρες που έχουν ανάγκες για μεταγωγικά αυτής της κατηγορίας.

Η άλλη σημαντική συνεργασία που υπογράφηκε είναι η συμμετοχή της Γερμανίας στο πρόγραμμα δημιουργίας ευρωπαϊκού στόλου MRTT (MultiRole Tanker Transport) μαζί με την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, το  Βέλγιο και την Νορβηγία που προβλέπει την αγορά έως και 8 A330 για την από κοινού χρήση τους «αγοράζοντας ώρες πτήσης σε ετήσια βάση».

2 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.