Γιατί ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία; Απαντήσεις με λογική κι όχι με συναίσθημα

45
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Τις τελευταίες μέρες έχουμε γράψει πάρα πολλά άρθρα που αφορούν για τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα επιβάλλει ή δεν θα επιβάλλει ο Πρόεδρος Τραμπ στην Τουρκία, σαν αποτέλεσμα της άφιξης των ρωσικής κατασκευής πυραύλων S400 σε τουρκικό έδαφος.

Η πρώτη επίπτωση αφορά την εκδίωξη, κλωτσηδόν, της Τουρκίας από κάθε πτυχή του προγράμματος F-35. Τα τέσσερα αεροσκάφη που βρίσκονται στις ΗΠΑ μάλλον θα έχουν παρατηθεί σε κάποιο υπόστεγο στην Hill AFB, οι πιλότοι και τεχνικοί που εκπαιδεύονται θα επιστρέψουν οριστικά και αμετάκλητα στις ΗΠΑ, οι τουρκικές εταιρείες πλέον δεν είναι συνεργάτες στο πρόγραμμα του JSF, και η Lockheed Martin δεν τις θεωρεί πλέον συνέταιρους ή υπεργολάβους στο πρόγραμμα. Την θέση των τουρκικών εταιρειών εποφθαλμιούν ισραηλινές, αμερικανικές και αυστραλιανές εταιρείες.

F-35: Αυστραλιανές εταιρείες “ορέγονται” το υποκατασκευαστικό έργο της Τουρκίας

Τώρα, με βάση προηγούμενους νόμους και διατάγματα, η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις, καταρχάς στον αμυντικό τομέα. Γερουσιαστές έχουν ψηφίσει νόμους που αφορούν την διακοπή υποστήριξης στο αμερικανικής κατασκευής υλικό της Τουρκίας, από τα μαχητικά F-16, τα ελικόπτερα S70 μέχρι κάθε λογής υποσυστήματα σε υπηρεσία στις Τουρκικές Ε.Δ.

Στις κυρώσεις του αμυντικού τομέα, θα πρέπει λογικά να προστεθούν και κυρώσεις στον οικονομικό τομέα. Αυτό βέβαια είναι κάτι υπό συζήτηση, και λογικά θα είναι μάλλον η τελευταία επιλογή για τις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να γίνει ΚΑΙ κάτι τέτοιο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

F-35 οριστικά τέλος για Τουρκία: Επίσημη ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Το θέμα όμως είναι πως ο Τραμπ δεν αποφασίζει με τίποτα να διευρύνει τις κυρώσεις. Εδώ βέβαια κάποιοι έχουν αρχίσει να “φωνάζουν” για την αμερικανική “αναβλητικότητα”, για την έλλειψη θέλησης, για τον “γνωστό έρωτα” των ΗΠΑ και της Τουρκίας και μπλα μπλα μπλα. Και φυσικά κάπου παρακάτω θα “πουλήσει” την Ελλάδα για τα μάτια της Τουρκίας και φυσικά… μπλα μπλα μπλα…

Τώρα, φεύγοντας από τα τετριμμένα, ας πούμε ότι ο Νικόλας Κατσίμπρας, στρατηγικός σύμβουλος στην Ουάσινγκτον και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, παλιός συνεργάτης της HALC και πλέον από τους βασικούς υποστηρικτές της, το είχε μάλλον προβλέψει πάνω από ένα μήνα πριν. Διαβάστε παρακάτω προηγούμενη ανάρτησή μας για το θέμα.

ΑΠΟΨΗ: Θα δώσει τελικά ο Τραμπ τα F-35A στον Ερντογάν; Απαντά ο Νικόλας Κατσίμπρας

Γράφει λοιπόν ο κ. Κατσίμπρας “Αυτό που πιθανότατα να κάνει ο πρόεδρος (και το όποιο μας συμφέρει) είναι απλά να μην επιδιώξει την πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων κατά CAATSA*, κάτι το οποίο είναι στην διακριτική του ευχέρεια (*ο νόμος CAATSA σε αυτή την περίπτωση αφορά κυρίως κυρώσεις κατά χωρών που αγοράζουν Ρωσικά οπλικά συστήματα)”.

Οι ΗΠΑ, και ο ίδιος ο Τραμπ, έχουν αντιληφθεί την πορεία της Τουρκίας. Η τελευταία γίνεται περιφερειακή υπερδύναμη, και πλέον δεν έχει καμία διάθεση να δεθεί με καμία υπερδύναμη, εκτός κι αν αυτό την συμφέρει. Οι ΗΠΑ το ξέρουν αυτό, και προτιμούν να έχουν μια “χαλαρή” σχέση μαζί της, προκειμένου να μην την “χάσουν” τελείως. Δεν θα της δώσουν φυσικά το κορυφαίο οπλικό σύστημα της Δύσης, το F-35, που μάλλον ούτως ή άλλως οι Τούρκοι δεν είχαν τα απαραίτητα κεφάλαια να αγοράσουν σε ικανούς αριθμούς. Ικανοποιούν έτσι και το Ισραήλ, που δεν θα ήθελε να βλέπει τουρκικά F-35A/B κοντά του, ενώ διατηρούν και την ισορροπία στην περιοχή.

Εκδίωξη της Τουρκίας από το F-35, “δόλωμα” για την προσέλκυση νέων πελατών

Αντιλαμβανόμαστε πως ακόμη και σήμερα, κάποιοι λένε “να δείτε που θα τα πάρουν και τα δυο”. Αυτή η Τουρκία, με αυτή την πολιτική, και αυτό τον πρόεδρο, δεν μπορεί να τα πάρει. Μια άλλη Τουρκία στο μέλλον, χωρίς κολλητηλήκια με τον “ξάδελφο” Βλάντιμιρ από την Μόσχα. Αλλά αυτό μάλλον φαίνεται ανέφικτο, καθώς η Μόσχα εκτός από την πώληση των S400, την κατασκευή του ρωσικού πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακουγιού, ίσως την πώληση Su-34/35, στηρίζει την Τουρκία στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενάντια στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, και “πετά” την Ελλάδα από τον αγωγό Turkish Stream.

Τώρα όπως έχει γραφτεί και στο άρθρο του Νικόλα Κατσίμπρα, δεν μας συμφέρουν στην παρούσα φάση να υποστεί η Τουρκία σκληρότερες κυρώσεις. Κάτι τέτοιο πιθανότατα θα την ωθούσε να κάνει κάτι “αποσταθεροποιητικό” στην περιοχη, είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Τώρα, ο Ερντογάν, “πουλά” την εκδιώξη από το πρόγραμμα των F-35 σαν μια ευκαιρία για την Τουρκία. Ο λαός έχει πειστεί πως το Φου35 είναι κουβάς, και καλύτερα να πάρουν Σου35 ή κάτι άλλο, ρωσικό.

Τώρα, ο Τραμπ είναι αυτός που θα πιστωθεί την απώλεια της Τουρκίας, η αποχώρηση έγινε on his watch. Προσπαθεί να τα ρίξει στον “πάντα φταίχτη” Ομπάμα, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει.  Κυρώσεις θα επιβάλλονται συνεχώς στην Τουρκία από εδώ και πέρα, από την στιγμή που έχει ενταχθεί στην ομάδα του Κακού, μαζί με τη Ρωσία, Ιράν, Βενεζουέλα κλπ. Απλά, τώρα δεν συμφέρουν περισσότερες κυρώσεις. Αλλά θα τις έχει. Στο ενδιάμεσο, θα έχει μικρές βασανιστικές κυρώσεις, όπως για παράδειγμα την διακοπή της ροής ανταλλακτικών για τα F-16, που θα ρίξει τις διαθεσιμότητες στα τάρταρα. Ή μήπως συμβαίνει ήδη;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιαννης Καραγεωργος
Guest
Γιαννης Καραγεωργος

Για τα F16 δεν είναι αλήθεια ότι έχει κάνει στοκ όσο περισσότερο μπορούσε;
Άρα τα περίμενε όλα αυτά. Λογικά θα έχει προετοιμαστεί κατάλληλα και για τα χειρότερα.

ShadowMan
Member
Famed Member
ShadowMan

δεν ειναι τοσο απλό. η παραγωγή εξαρτημάτων ειναι χρονοβόρα και πρεπει να μπει παραγγελία απο πολύ νωρις για να αυξηθει η παραγωγή καπως. και να εχουν παραγγείλει τα κερατα τους θα πρέπει να προσαρμοστεί η παραγωγή .
Αν εχουν ξεκινησει εδώ και λιγα χρόνια οκ… αν ξεκίνησαν απο φέτος μπορει να μην εχουν παρει και πολλά πράγματα πλην των προγραμματισμένων με βάση τη χρηση των μαχητικών τους. Μην ξεχνάμε οτι πετάνε και 4κ Φ16 στον πλανήτη, ποιος να προλάβει να παρει ανταλλακτικά!

Sousourada
Member
Trusted Member
Sousourada

Ερώτηση: δεδομένου ότι διαθέτουν δική τους γραμμή παραγωγής, δεν μπορούν να αμβλύνουν το πρόβλημα που περιγράφεις;
Ευχαριστώ!

Ted
Member
Ted

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι οι Αμερικανοί όπως και ο Τράμπ δεν είναι αφελείς.
Δεν είναι οι S400. Είμαι μία σειρά ενεργειών της Τουρκίας
Από την άλλη, οι Αμερικανοί είναι ρεαλιστές
Αντιλαμβάνονται ότι ποτέ δεν θα μπορούσαν να φθάσουν οι Αμερικανο-τουρκικές τις εμπορικές σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας
Έχουν δεχθεί ότι Ρωσία και Τουρκία θα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, με ή χωρίς Ερντογάν
Απλά ψάχνουν ακόμα να δουν ποια είναι τα όρια αυτής της σχέσης, ελπίζοντας στην αναβίωση του παλιού μίσους, κάτι όμως ο Πούτιν δεν φαίνεται να επιτρέπει να συμβεί

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Εμάς ρωτάτε στο τέλος ; Υπάρχει επίσημη διακοπή υποστήριξης στα F16 τα οποία έχει “τουρκοποιήσει” σε μεγάλο ποσοστό;
Για ποιο λόγο δεν μας συμφέρει να της επιβληθούν παραπάνω κυρώσεις; Μήπως θα αντιδράσει κάνοντας γεωτρήσεις στην Κύπρο, γεμίζοντας χιλιάδες λαθρομετανάστες τα νησιά μας, παραβιάζοντας τα εναέρια και θαλάσσια σύνορα μας, υποστηρίζοντας τις διεκδικήσεις σκοπίων/αλβανίας, αμφισβητώντας με casus belli την ΑΟΖ, διεκδικώντας συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, υποστηρίζοντας την αυτονομία της Θράκης ;
Με λογική λοιπόν κι όχι με συναίσθημα, η επιχειρηματολογία ότι ένας κάπου “Έλληνας” έγραψε μια προσωπική άποψη ΑΡΑ δεν μας συμφέρουν οι κυρώσεις της τουρκίας, δεν στέκεται.

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

+1000
Συμφωνώ και επαυξάνω.
Την καραμέλα δεν μας συμφέρουν κυρώσεις CAATSA την ξεκινήσατε ότι άρχισε να φαίνεται ότι ο Τραμπ το πάει για γαργάρα το πράγμα.. Το δικό μας συμφέρων είναι η Τουρκία να φύγει από το ΝΑΤΟ χθες. Των Αμερικανών μπορεί να μην είναι αλλά εμείς εδώ υποστηρίζουμε τα δικά μας συμφέροντα. Καλό είναι οι κανόνες να είναι ξεκάθαροι και να μην έχουμε συμμαχικούς φερετζέδες και αν φύγουν οι Τούρκοι τότε το παιχνίδι θα γίνει πολύ ποιο ξεκάθαρο για όλους.

MUSTAFA
Member
MUSTAFA

καμία έξοδος από το νατο …
Αν χρειάζεστε βέτο ναι …
το ΝΑΤΟ δεν θα φύγει …
ζεις στον κόσμο των ονείρων …

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

” Η ερμηνεία των ονείρων” του Σίγκμουντ Φρόιντ.
Φροϊδικός Μουστάφα;
Εγώ έκοβα το κεφάλι μου πως ήσουν οπαδός του Άντλερ.

Haunter
Member
Haunter

Όνειρα είναι τα περί οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Η πραγματικότητα έχει άλλη γνώμη…

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το άρθρο σας και βεβαίως εύστοχη η πρόβλεψη του κ. Κατσίμπρα για τις light κυρώσεις. Τώρα το αν αυτό συμφέρει τη Χώρα μας αυτό θα μου επιτρέψετε να γράψω ότι μάλλον σηκώνει πολύ κουβέντα. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, η Τουρκία, παρά τη σημαντική απώλεια του F-35 (επιχειρησιακή και βιομηχανική), ουσιαστικά ενθαρρύνεται, παρά αποθαρρύνεται για περαιτέρω γεωπολιτικές αναζητήσεις.Καθιερώνεται ως ο γεωπολιτικός παίχτης που όλοι φλερτάρουν και ανέχονται τα πάντα με την ελπίδα να μην τον χάσουν από σύμμαχο (ποτέ δεν τον είχαν πραγματικό σύμμαχο). Ο Ερτογάν φαίνεται ότι μάλλον δεν θα βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να… Read more »

Sousourada
Member
Trusted Member
Sousourada

Ακριβώς για τους λόγους που περιγράφεις, αυτό καθιστά πιο επιτακτικό παρά ποτέ το διαμελισμό του τουρκικού κράτους από τους μεγάλους παίχτες, προς γνώσιν και συμμόρφωση…

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

Διαφωνώ κάθετα. Πρέπει η Τουρκία να ‘κοντύνει’ άμεσα πριν γίνει η περιφερειακή δύναμη που στοχεύει να γίνει και εξελιχθεί σε κάτι ακόμα πιο ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο. Διαλέγεις ενδεχομένως να πολεμήσεις τώρα, που ο δυνητικός σου εχθρός είναι αποδυναμωμένος πολιτικά (μετά τις δημοτικές εκλογές) αλλα και στρατιωτικά (μετά το πραξικόπημα) ή περιμένεις να δυναμώσει κι άλλο σε βαθμό που παράλληλα θα ενισχύσει ακόμα και παραδοσιακούς εχθρούς όπως το Ιράν και η Ρωσία με την μεταφορά τεχνολογίας σας χώρα μέλος του ΝΑΤΟ στην οποία ΚΑΚΩΣ έχει ακόμα πρόσβαση. Η αναβλητικότητα και η έλλειψη πυγμής θα κοστίσει σημαντικά όταν συνομιλείς με την Τουρκία… Read more »

George
Member
George

Το ζήτημα για τους Αμερικάνους είναι να μην κάνουν κάτι ανατολικά του Ευφράτη κι όχι στη Μεσόγειο
Εκεί το έχουν big way…αλλιώς 6ος στόλος!
Στη Κύπρο τώρα η Τουρκία θεωρεί ότι παίζει άμυνα στις κινήσεις της Κύπρου με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες
Προσπαθεί να προβοκάρει τα πράγματα να οδηγηθούν σε κρίση για να πάει σε διαπραγμάτευση
Στο Καστελόριζο προσπαθεί να προλάβει κινήσεις της Ελλάδας (πχ ανακήρυξη ΑΟΖ)

THAN
Member
Trusted Member
THAN

εμένα πάντως δεν με έπεισε η επιχειρηματολογία….
Αν δεν επιβάλεις τώρα κυρώσεις πότε θα τις επιβάλεις?
Τι πάει να πεί αργά και βασανιστικά?

SozonLEV
Member
Noble Member
SozonLEV

Καλησπέρα. Οι Αμερικανοί εδώ και πάααρα πολλά χρόνια δεν αντιμετωπίζουν την Τουρκία με τη λογική…δεν ξέρω αν την αντιμετωπίζουν με συναίσθημα αλλά σίγουρα όχι με τη λογική και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά…ακόμα και πριν γίνει η Τουρκία περιφερειακή “υπερδύναμη” (και τα εισαγωγικά έχουν το λόγο τους…δεν είσαι υπερδύναμη αν έχεις μια οικονομία που για να σταθεί απαιτούνται πτήσεις από χώρες με πολλή άμμο και πολύ πετρέλαιο γεμάτες με κάτι πράσινα χαρτάκια…). Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. εξακολουθούν να κάνουν τα “γλυκά μάτια” στην Τουρκία. Πολλές φορές από αυτές τις γραμμές έχετε (και έχουμε) κατηγορήσει τη χώρα μας… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

“Οι ΗΠΑ, και ο ίδιος ο Τραμπ, έχουν αντιληφθεί την πορεία της Τουρκίας. ”
Οι δομές εξουσίας στις ΗΠΑ άργησαν λίγο αλλά δείχνουν , σιγά σιγά να το αντιλαμβάνονται.
Π πρόεδρος δείχνει να μην μπορεί να αντιληφθεί την γενική εικόνα.
Δες την απόφασή του για την Συρία, άσχετα αν μετά την άλλαξε αφού πέσαν επάνω του “λυτοί και δεμένοι” ή τι είπε για τις πυραυλικές δοκιμές της Β. Κορέας. Στο ΥΠΕΞ όταν τον ακούν πρέπει να βγάζουν φλύκταινες.

Nick Koliopoulos
Guest
Nick Koliopoulos

Το πρόβλημα δεν είναι οι κυρώσεις αλλά η συνεχής αφανής διαπραγμάτευση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Η εικόνα του ‘υποχωρητικού Τραμπ’ απλά επιβεβαιώνει την διαρκή αναγνώριση από την Αμερική της γεωπολιτικής αξίας της Τουρκίας και της σημασίας της για το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει μια πολύ συγκεκριμένη και αδιαπραγμάτευτη επεκτατική πολιτική σε ανατολική Μεσόγειο και Κουρδικό. Το ερώτημα που μας αφορά και θα πρέπει μας ανησυχεί είναι αν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να της προσφέρουν γη (Κύπρος) και ύδωρ (Κυπριακή και Ελληνική ΑΟΖ Αιγαίο) στην πρώτη ώστε να την ξαναφέρουν στο Αμερικάνικο στρατόπεδο. Με δεδομένο τον πρόσφατο οικονομικό και… Read more »

Nikoss
Member
Nikoss

Το οτι οι Αμερικανοτουρκικες σχεσεις εχουν διαραγει αυτο ειναι καλο για μας,και επισης πολυ καλο ειναι το οτι οι τουρκοι δεν παιρνουν φ35,αναγκαστικα οι ΗΠΑ θα αναβαθμισουν την Ελλαδα,το ποσο θα εξαρτηθει και απο εμας..

δυστηχως
Guest
δυστηχως

Η Τουρκια δεν εχει αναγκη τις ΗΠΑ ειναι μεγαλη δυναμη οι υπερχρεωμενες ΗΠΑ εχουν αναγκη την Τουρκια για να μη φυγουν κλωτσιδον απο την μεση ανατολη. Απλα τωρα επεσαν οι μασκες για το ποιος εχει το πανω χερι, Εμεις κλασσικα ειμαστε το φαγητο της Τουρκιας και μας προετοιμαζουν καταλληλα οι Αμερικανοι μπας και κερδισουν λιγο απο την ευνοια της. Το τραγικο ειναι οτι η Ρωσια αντι να ειναι στενη συμμαχος με εμας ειναι με τους Τουρκους και αλλαξε τι ισορροπιες. Θα ηταν αλλιως να ειχαμε Ρωσικες βασεις , Ρωσικα συστηματα και Ρωσικες εγγυησεις. Οι Τουρκοι θα φοβοντουσαν να χωθουν γιατι… Read more »

MisCo
Member
Famed Member
MisCo

Ποια χώρα που σχετιστηκε στενοτερα με την Ρωσία, βγηκε στο τελος κερδισμένη/ωφελημενη?

δυστηχως
Guest
δυστηχως

Θα γινω ο μεγαλυτερος Αμερικανοφιλος αν μας υπερασπιστουν μια φορα απεναντι στην επεκτατικη Τουρκια. Μεχρι στιγμης επι δεκαετιες ολο μας ριχνουν στην μοιρασια και μας χρησιμοποιουν για να εχουν την ευνοια της,Γεωπολιτικα ενα Ελληνικο Αιγαιο δεν τους εξυπηρετει. Πλεον με το χρεος που εχουν και την Κινα να τους απειλει δεν εχουν την δυναμη για να κανουν οτι χρειαζεται με την Τουρκια να ειναι ανεξελεγκτη. Μονο με ταϊσμα μπορει να την φερουν με το μερος τους. Οι Ρωσοι θεωρητικα θα ειχαν υπαρξιακο συμφερον με ενα ελληνορωσικο αιγαιο και αν. μεσογειο. Απο την στιγμη που τα βρηκαν με την Τουρκια ,… Read more »

JohnnyB
Member
Noble Member
JohnnyB

“Επισης τα Ρωσικα οπλα κανουν τα ιδια με τα Δυτικα με κλασμα του κοστους.”

Με κλάσμα ακριβείας προσβολής επίσης. Μην γελιόμαστε αλλά τα Ρωσικά όπλα που εκθειάζεις είναι τεχνολογικά υποδεέστερα και μη δοκιμασμένα σε πόλεμο υψηλής έντασης ακόμα.

Για να μην αναφέρω σαν παράδειγμα το πάρτι που κάνει η IAF στον συριακό εναέριο χώρο παρά τα τόσα ρωσικά A/A σύστηματα.

Dokimos
Guest
Dokimos

Ρωσικές βάσεις στο Αιγαίο????????????
με Ρωσοτουρκικο αντιδραστήρα στο Ικόνιο???????
Αυτή είναι ανάλυση ΠΙΡΟΣΚΙ

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

νομίζω ότι αν ίσχυε ότι μας προετοιμάζουν για το φαγητό της Τουρκίας, θα είχε φανεί. Ούτε χρήση της Λάρισας θα έκαναν ούτε θα άφηναν να έρθουμε κοντά με το Ισραήλ ούτε θα άφηναν τις εταιρείες τους να πάνε στην Κύπρο. Απλώς ακόμη δεν έβαλαν όλα τα “λεφτά” τους στο ποντάρισμα ΕΛΛΑΔΑ γιατί και δεν μας εμπιστεύονται ακόμη απόλυτα (όπως π.χ. άλλες ευρωπαϊκές χώρες (ΗΒ, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία) λόγω των προηγούμενων δεκαετιών της δικής τους βέβαια κυρίως πολιτικής που ήταν φιλοτουρκική, αλλά και των δικών μας ιδεοληψιών. Αυτά θέλουν χρόνο να ωριμάσουν στα υπουργεία εξωτερικών που χαράσσουν την πολιτική στα περιφερειακά… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Τι θυμήθηκα τώρα…

Εκείνα τα 2 αεροπλανοφόρα που φτιάχνει ο Ερντογάν, τι θα έχουν πάνω τους, αν/αφού δεν παίζει πια το F-35B;

Faethon
Member
Noble Member
Faethon

Yak-141..;

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

χιχιχιχι καλό

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

πάντως πέρα από την πλάκα ήταν αξιόλογη πρόταση, θεωρείται ο “πρόγονος” του Φ-35Β
https://www.youtube.com/watch?v=6R18uBA-QfY

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Νομίζω ότι όλοι όσοι βλέπουν αυτή την αλλοπρόσαλλη προσέγγιση του, και όλοι, μα όλοι, έχουν ανάμεσα σε διάφορους λόγους και έναν που άλλος τον έχει πρώτο, άλλος δεύτερο-τρίτο και άλλος πιο χαμηλά σε κατάταξη πιθανότητας, αλλά τον έχουν όλοι, είναι ότι κάνει ότι βολεύει την Ρωσία, δηλαδή η υποψία ότι οι αρχικές φήμες και κατηγορίες που οι περισσότεροι κατηγορούσαν σαν fake news να είναι αληθινές. Απλά κάποιος πρέπει να κάνει την βρωμοδουλειά να το πει καθώς κανείς δεν τολμά να το ξεστομίσει. Επί τον ημερών του ο Βλαδίμηρος έγινε άρχοντας στην Συρία, άραξε για τα καλά στην Κριμαία και έχει… Read more »

Z10V
Guest
Z10V

Ερώτηση: Επί των ημερών του Τραμπ ο Πούτιν πήγε στην Συρία?
Απάντηση: Όχι επί Ομπάμα, επί Τραμπ μάλιστα η Ρωσία μέτρησε πάνω από 100 ρώσους μισφοθόρους νεκρούς σε μία μόνο μάχη. Δεν υπήρχε καμία απώλεια για τις αμερικανικές δυνάμεις εκτός από έναν μαχητή του YPG/SDF.
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Khasham

Ερώτηση: Επί των ημερών του Τραμπ ο ο Ρώσος δικτάτορας έκλεψε την Κριμαία?
Απάντηση: Όχι η Κριμαία είναι ένα άλλο έγκλημα που δυστυχώς συνέβη στην βάρδια του Ομπάμα

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Το θέμα είναι ότι η δουλειά στα ανωτέρω αναφερόμενα ξεκίνησε επί Ομπάμα αυτό όμως έγινε λόγο λάθος χειρισμών (και όχι υστεροβουλίας ή υπόγειων συμφωνιών). Υπήρχε χρόνος όμως να αντιστραφούν τα αποτελέσματά τους αν ακολουθούνταν ευλαβικά διάφορα σωστά μέτρα. Ενώ τώρα βλέπουμε ότι η δουλειά στην Συρία, Κριμαία, αγωγούς από Ρωσία, Τουρκία/Βουλγαρία/Ουγγαρία/Ιράν και οσονούπω σε ολόκληρη την Ουκρανία κλείνει επί θητείας άλλου, ο οποίος τις οδηγεί στο σημείο χωρίς επιστροφή, οριστικών τετελεσμένων υπέρ της άλλης πλευράς. Επέβαλλε κυρώσεις στις εξαγωγές της Ρωσίας σε γιαουρτάκια και της έδωσε Τουρκία, ΄νότιο αγωγό, αυξημένη φιλία με Βουλγαρία, Ουγγαρία και σε λίγο Ουκρανία καθώς θα… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Είσαι οφσάιντ όταν κρίνεις υποκειμενικά. Αναφέρεις:
“Το θέμα είναι ότι η δουλειά στα ανωτέρω αναφερόμενα ξεκίνησε επί Ομπάμα αυτό όμως έγινε λόγο λάθος χειρισμών (και όχι υστεροβουλίας ή υπόγειων συμφωνιών)”

Εδώ κάνεις μια υποκειμενική εξήγηση των γεγονότων αθωώνοντας τον προκάτοχο (δεν ήξερε) και κατηγορώντας αυτόν που κληρονόμησε το πρόβλημα (ότι ότι κάνει το κάνει επίτηδες). Αυτές οι αναλύσεις είναι συναισθηματικές και βασισμένες σε συμπάθειες-αντιπάθειες…

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

σωστός

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Δεν ξέρω αν έχεις δίκιο ή άδικο, αν είναι συμπάθειες ή αντιπάθειες, μπορεί και να είναι. Η πλάκα είναι ότι μέχρι πριν λίγο τον συμπαθούσα, αλλά τώρα υ΄πάρχει ένα σερί ανεξήγητων πράξεων που δεν ξέρ πως να το ερμηνεύσω. Δηλώσεις για Κορέα, ξαφνικά ένας αγωγός για τον οποίο έπεφταν κυβερνήσεις για να μην προχωρήσει προχωράει χαλαρά, με τον Ερντογάν δεν έχω λόγια. Επί Ομπάμα υποκινήθηκαν σε 2 χώρες ομάδες αντίπαλες στο Ρωσικό καθεστώς (είτε ήταν σωστό είτε λάθος είναι πραγματικότητα). Αυτό έδωσε την σειρά του σε μια αλληλουχία γεγονότων, η Ρωσία μπήκε στην Κριμαία, αλλά ταυτόχρονα βγήκαν πολλές κυρώσεις που… Read more »

Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Ούτε και εγώ ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει αλλά η δική μου ανάλυση γίνεται βασισμένη σε μια μεγάλη διαφορά μεταξύ Ομπάμα και Τραμπ. Ο μεν Ομπάμα δρούσε και σκεφτόταν ως πολιτικός, διότι αυτό είχε μάθει στην ζωή του, βασισμένος σε ένα στρατό συμβούλων ( και αναγνωρίζοντας την έλλειψη εξειδικευμένης γνώσης σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων). Ο δε Τραμπ δρα και σκέφτεται ως επιχειρηματίας, διότι έτσι έχει πορευθεί και επιτύχει (ότι έχει επιτύχει ) στην ζωή του. Η αφετηρία σκέψης τους είναι διαμετρικά αντίθετη, διαφορετικά σκέφτεται ένας πολιτικός από έναν επιχειρηματία ( το ίδιο θα συναντήσουμε σε περιπτώσεις ακαδημαϊκών που πήραν την… Read more »

Panos71
Member
Noble Member
Panos71

Σορρυ το vote down έγινε κατα λαθος, για το read more πηγαινα…άλλα αμα διαβαζεις απο τηλέφωνο…

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

smile ευχαριστώ για την ευγένεια και τον κόπο να γράψεις το σχόλιο, να ξέρεις ότι και κανονικό vote down να ήταν, όταν είναι εντός μιας πολιτισμένης συζήτησης είναι και αυτό καλοδεχούμενο και μη παρεξηγήσιμο, κανένας δεν είναι πλανητικός γκουρού να έχει σε όλα δίκιο, ή να έπρεπε οι απόψεις του να είναι αρεστές σε όλους.

Gunner
Member
Noble Member
Gunner

Θα κάνει κάτι “αποσταθεροποιητικό” στην περιοχή, είτε στο Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο; για να δούμε την αντίδραση της Ελλάδας όταν οι Τούρκοι αρχίσουν τις βόλτες τον δεκαπεντάυγουστο που ξέρουν ότι ΟΛΟΙ στην Ελλάδα είναι στον κόσμο τους οι πάντες. Υπολειτουργούν τα πάντα και δεν βαριέσαι τον Σεπτέμβρη πάλι.

https://www.defence-point.gr/news/synagermos-stin-athina-thelei-geotrisi-sto-kastelorizo-i-agkyra

Chris
Member
Noble Member
Chris

Γιατί ο Τραμπ δεν επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία;

Γι΄αυτό:

https://hellasjournal.com/2019/07/dyo-scholes-skepseis-stin-oyasigkton-gia-tin-toyrkia/?fbclid=IwAR0__x3Z4IxgM5_Rt_kDe-ta-InFbAujPCUR20DnRp1HNoGhqvwEp-RMOIM

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Παρ’ όλο που έγραψα 2-3 σχόλια με μερικά…μπλά…μπλά…σχετικά με την έλλειψη…κινητικότητας στο θέμα των Αμερικανικών κυρώσεων στη Τουρκία, βρήκα το άρθρο σας πολύ λογικό και τις απόψεις του κ, Νικόλα Κατσίμπρα σωστές!
Εξακολουθώ, όμως, να έχω τις αμφιβολίες μου για τον βαθμό βούλησης του Προέδρου Τράμπ να τις επιβάλει πλήρως.

GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

Το πιο απλό ενδεχόμενο όλων των αποτελεσμάτων της αναβλητικότητας του Τραμπ, ότι αν δεν “τρίξει τα δόντια” στην Τουρκία θα ανοίξει και σε άλλους συμμάχους η όρεξη για ρωσικά συστήματα έχει σκεφτεί να του το πει κανείς;

Costas
Member
Trusted Member
Costas

Είναι απλό. Η Τουρκία διπλωματικά και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής είναι πάντα 40 χρόνια μπροστά από εμάς. Οι κινήσεις τους έχουν πάντα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και με αυτό τον τρόπο είναι αποτελεσματικές. Ξέρουν τι πρέπει να γίνει και πότε θα το κάνουν. Εκμεταλλεύονται τις συγκυρίες έχοντας προετοιμαστεί εκ των προτέρων για κάθε πιθανό σενάριο. Χρησιμοποιούν με μαεστρία όλα τους τα ατού όποτε και όταν χρειαστεί. Είναι έτοιμοι να θυσιάσουν πολλά βραχυπρόθεσμα για να κερδίσουν ακόμα περισσότερα μακροπρόθεσμα. Έχουν φιλοδοξία να γίνουν αμυντική υπερδύναμη ανεξάρτητη εξοπλιστικά σε μεγάλο βαθμό. Είναι έτοιμοι να πολεμήσουν εντός και εκτός συνόρων γεγονός που τους κάνει πολύτιμους… Read more »

Mavi70
Member
Famed Member
Mavi70

Καλησπέρα και καλή δύναμη σε όλους (‘Ελληνες και Τούρκους ).Το θέμα των F-35 έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα για τους Τούρκους εκτός και συμβεί κάποια όμορφη κυβίστηση.Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος να πιστεύει ότι τελικά θα πάρουν και τα δύο.Οι λόγοι που τελικά αποφάσισαν να πάρουν τους S-400 αντί τα F-35 τους γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι οι Τούρκοι εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να κάνουμε μόνο εικασίες. Όσο αφορά τις κυρώσεις αφήστε την χοντρή να τραγουδήσει. Θεωρώ πάντως ότι δύσκολα θα περάσει εξοπλιστική προμήθεια από εδώ και πέρα από τον Κογκρέσο για την Τουρκιά όσο και να χτυπηθεί ο Τράμπ(που δεν… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Πάντως δεν μπορώ να μην παραδεχτώ τον Ερντο για την διαπραγματευτική μαεστρία του. Ήθελε κανα 20 F-35, παράγγειλε 120 αλλά χωρίς δεσμεύσεις, ίσα ίσα κέρδη (πολιτικά και κατασκευαστικό έργο) για την πρόθεσή του να πάρει τόσα πολλά, και όταν είδε ότι δεν τον παίρνει οικονομικά, κατάφερε και να μην πάρει κανένα, και την προκαταβολή να παίρνει πίσω, και χίλια συγνώμη να του λένε. Με τους S-400, και τους πήρε, και συγνώμη του λένε οι ΗΠΑ που η προσφορά του Ομπάμα δεν ήταν καλή, και σχεδόν δωρεάν θα του δώσουν τα Patriot. Το να μπει στην Συρία ήταν αδιανόητο, μετά έγινε… Read more »

antonios
Member
antonios

Απο τον ΕΙΔΙΚΟ στην ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και διακριθεντα δημοσιογραφο ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ. https://hellasjournal.com/2019/07/to-megalo-mystirio-giati-o-tramp-paraviazei-toys-nomoys-gia-ta-quot-matia-quot-toy-tagip-erntogan/ Ακριβως στο θεμα!