Ας ελπίσουμε ότι η μέρα που ξημέρωσε θα τελειώσει χωρίς να μετράμε εθνικές ταπεινώσεις (και να οδυρόμαστε κατόπιν εορτής) από τον νεοσουλτάνο που η κυβέρνηση, εντελώς άστοχα κατά την ταπεινή μας άποψη, προσκάλεσε σε εντελώς ακατάλληλη στιγμή.

Διότι η αρχή έγινε πριν καν ο προκλητικότατος αναθεωρητής της Ιστορίας Ερντογάν πατήσει σε ελληνικό έδαφος.

Μπορούμε να καταλάβουμε τα κέρδη στα οποία αποβλέπει ο νεοσουλτάνος αλλά αδυνατούμε (και βοηθήστε μας σε αυτό) να καταλάβουμε ποια είναι τα πιθανά, δικά μας κέρδη ή έστω δυνητικά οφέλη. Και μην μας πείτε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο πύλης της απομονωμένης σήμερα Τουρκίας προς την Ευρώπη και εκεί μπορούν να υπάρξουν ελληνικά οφέλη» διότι το καθεστώς Ερντογάν έχει αποδείξει πολλές φορές στην πράξη ότι τις πύλες τις ανοίγει και τις… κλείνει μόνος του.

Υπάρχει βέβαια και η άποψη ότι ο Ερντογάν πρέπει να έλθει για να μάθουμε πως σκέπτεται, αλλά ο νεοσουλτάνος μας έχει δώσει ήδη γενναίες δόσεις περί αυτού.

Να θυμίσουμε την συνέντευξή του προ μηνών στην οποία πρωτομίλησε για αναθεώρηση της συνθήκες της Λωζάνης και που «προσποιηθήκαμε» ότι ήταν ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ που «χάθηκε στην μετάφραση» και… απολύθηκε;

Να θυμίσουμε τις δηλώσεις του Ερντογάν για «τα σύνορα της καρδιάς του» που την κάναμε γαργάρα ότι δεν αναφερόταν σε μας αλλά στο Ιράκ;

Ε λοιπόν χθες με την συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά το νεοσουλτάνος μας το ξεκαθάρισε για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία σε ποιόν απευθύνεται. Για να μην έχει δηλαδή αυταπάτες η κυβέρνηση…

35 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Το να δίνουμε στον Σουλτάνο άκοπα ελεύθερο βήμα επί ελληνικού και ευρωπαϊκού εδάφους θα έπρεπε να έχει θωρακιστεί εκ των προτέρων με τις ανάλογες «καβάντζες» σε πολιτικό διπλωματικό και δεν ξέρω ποιο άλλο επίπεδο. Προφανώς τέτοια πράγματα δεν λέγονται και δεν γράφονται ανοιχτά, κάτι όμως μου λέει ότι πάλι θα πυροβολήσουμε τα πόδια μας, όπως θα έλεγαν οι φίλοι Άγγλοι!

  • Δεν είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες επισκέψεις. Το ζητούμενο είναι να γίνονται σε κατάλληλο χρόνο, αν υπάρχει τέτοιος για τον ναοσουλτάνο. Καταντήσαμε να ελπίζουμε ότι θα αναφερθεί σήμερα στο θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την αμερικανική κυβέρνηση και δεν θα επαναλάβει δημόσια τα όσα είπε χθες στη συνέντευξή του…

  • Από ένα βιλαέτι,ἤ έστω από «κυβερνώντες» που αισθάνονται και ενεργούν ὡς κοτζαμπάσηδες,τί άλλο θα περίμενες;

   • Θα συμφωνήσουμε ότι το πρόβλημα έγκειται και στην ιδεοληψία των κυβερνόντων.

    • Η ιδεοληψία είναι συνολική! 0,5 δις για εξοπλισμούς/έτος, 30 δις για συντάξεις/έτος.
     Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία διαφωνία στα μεγάλα τουλάχιστον κόμματα.
     Θεωρώ και στην Ελληνική κοινωνία.
     Οχι 1/29,5 ή 1,5/29 αλλά 0,5/30!
     Από ΑΕΠ 180 δις…σε εξοπλισμούς 0,5 δις.
     Ότι βγάζουμε δουλεύοντας μια μέρα το χρόνο μέσα και οι αργίες.
     Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και εξηγούν….ότι θα χυθεί αίμα.
     Si vis pacem para bellum…δεν το είπαν τυχαία!

 2. Θα ήθελα να θέσω το εξής ρητορικό ερώτημα : Σε ποια σοβαρή και με αυτοσεβασμό χώρα του κόσμου , δεν θα είχε ακυρωθεί παρ’ αυτά η επίσκεψη Ερντογάν ; Σε κάθε χώρα του κόσμου εκτός βεβαίως από το μόρφωμα της νοτίου Βαλκανικής με τους απίθανα υποτελείς και δουλοπρεπείς κατοίκους . Και μην αρχίσει κανείς να αναφέρεται σε οικονομικές συγκυρίες , σε διεθνείς παράγοντες και σε Real politik !
  ΟΤΑΝ ΕΙΣΑΙ ΣΚΛΑΒΟΣ , ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΑΣΤΡΑ . ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ντροπή , ντροπή και πάλι ντροπή .

  • Εκτιμούμε ότι δεν μπορεί να ακυρωθεί μια επίσημη επίσκεψη σε αυτή τη φάση της με βάση μόνο μια συνέντευξη Τύπου, έστω και αν σ’ αυτή ο νεοσουλτάνος πρακτικά αμφισβήτησε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία μας. Από την άλλη, τουλάχιστον μας προϊδέασε για το τι θα μπορούσε να πει επίσημα και στα μούτρα μας επί ελληνικού εδάφους και έτσι έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε Αυτό δεν σημαίνει ότι (και με την προϊστορία Ερντογάν -ισραηλινό πρωθυπουργό, Πούτιν) δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη μπροστά στις κάμερες και τότε υπάρχει μείζον ζήτημα.

   • Αυτό που με εξοργίζει ακόμη περισσότερο , είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμμένη κατάσταση και μπορούσε και έπρεπε να προβλεφθεί . Η ανοησία των υψηλά ιστάμενων έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη . Όλα τα σημάδια υπήρχαν καθώς και η σχετική προϊστορία . Γιατί πρέπει κάθε φορά να αγόμαστε και να φερόμαστε; Γιατί πρέπει κάθε φορά να χρησιμοποιούμε γελοίες και φθηνές δικαιολογίες για την εκάστοτε κυβερνητική ανικανότητα ; ή και για την δική μας ; Έχουμε καταντήσει ένας λαός με αμβλυμένα , αν όχι εντελώς εξαφανισμένα , εθνικά αντανακλαστικά . Θα μας κατηγορήσουν κάποια στιγμή , ότι δεν αντιδρούμε γιατί απολαμβάνουμε τον εθνικό βιασμό μας !!!!! Εξάλλου , ήδη μας βομβαρδίζουν με το επιχείρημα , ότι είμαστε έθνος μειωμένης εθνικής ανεξαρτησίας για πολλούς και ποικίλους λόγους . Τελικά θέλουμε ή δεν θέλουμε να είμαστε ελεύθερο έθνος;

   • «Αυτό δεν σημαίνει ότι (και με την προϊστορία Ερντογάν -ισραηλινό πρωθυπουργό, Πούτιν) δεν μπορεί να υπάρξει ρήξη μπροστά στις κάμερες και τότε υπάρχει μείζον ζήτημα.»

    Μπα, και να γίνει τίποτα τέτοιο οι δικοί μας πολιτικοί είναι «μανούλες», θα κάνουν οτι πέρα βρέχει… ας θυμηθούμε την αντίδραση του Τσίπρα πρίν κανένα μήνα με τον Τραμπ, αμήχανο γελάκι και άρες… μάρες…. κουκουνάρες.

    Επίσης ο ΠτΔ, είναι φημισμένος για το «βουδίσιο (από το Βούδας)» βλέμμα του.

    Οσο για την επίσκεψη… παρά τα λεγόμενα, ούτε και η κυβέρνηση ήταν και τόσο θερμή, ιδιάιτερα μετά τον Τσαβούσογλου στη Θράκη. Στο παρασκήνιο είχαν «συμφωνηθεί» τρόποι «κοσμίας συμπεριφοράς» πρίν δοθεί το πράσινο φώς για την επίσκεψη.

    Ετσι οπως πάει αυτός ο Ερντογάν, κανένας δεν θα τον προσκαλεί πουθενά.

    Οσο για το στεφάνι στον άγνωστο στρατιώτη.

    «Το ελληνικό πρωτόκολλο προβλέπει να καταθέσει στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη ο Ερντογάν

    ………..
    Οι επιγραφές για την Μικρασιατική Εκστρατεία ενοχλούσαν για ευνόητους λόγους την Αγκυρα, μα πιο πολύ την ενοχλεί η τελευταία επιγραφή που τοποθετήθηκε στο Μνημείο, αυτή της Κύπρου. Ηταν απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, μετά από πρόταση που έκανε ο τότε Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου με υπουργό Εθνικής Αμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη.

    Αλλά δεν μπορεί να παρακάμψει το πρωτόκολλο ο Τούρκος Πρόεδρος. Η πρόσκληση για να επισκεφθεί την χώρα μας ήταν επίσημη, διά χειρός Προέδρου της Δημοκρατίας και προβλέπεται, μετά την επίσημη υποδοχή (ανάκρουση των δύο ύμνων, εύζωνες, αγήματα κτλ) στο Προεδρικό Μέγαρο και κατάθεση στεφανιού στον Αγνωστο Στρατιώτη. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι έκαναν προσπάθεια να παρακάμψουν τον Αγνωστο Στρατιώτη και να χαρακτηρίσουν την επίσκεψη ως «επίσκεψη εργασίας», αλλά το πρωτόκολλο δεν τους άφηνε περιθώρια ελιγμών.»

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=922219

 3. Θα καταθέσει λέει ο Ερντογάν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ο Τούρκος δηλαδή θα καταθέσει στεφάνι για νεκρούς που πολέμησαν και με συμπατριώτες του. Κάτι υπάρχει λάθος εδώ, ή μου φαίνεται;

  Τέλος πάντων, αν είναι οι κυβερνώντες μας έξυπνοι, θα μπορούσαν να τον «αναγκάσουν» σε ομολογία αποδοχής του status quo στο Αιγαίο και την Θράκη παγιδεύοντάς τον. Και για αυτόν δηλαδή είναι δίκοπο μαχαίρι η επίσκεψη και θα μπορούσε εύκολα, ίσως, να χάσει αντί να κερδίσει από αυτήν.
  Όμως αυτό προϋποθέτει οι δικοί μας να είναι μετρ της βυζαντινής διπλωματίας, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Ισχύει όμως για τον Ερντογάν και την παρέα του. Χμμμ, λες τελικά να είναι άξιοι κατακτητές της Κωνσταντινούπολης;

 4. Δεν μπορείς να αρνηθείς στον πρόεδρο μιας γειτονικής χώρας να επισκέπτεται την Ελλάδα.Υπάρχουνε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Τουρκια.Eνας δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτός.ΠAΝΤΑ.

  Τώρα τι θα πει ο νεοσουλτάνος για εσωτερική κατανάλωση στην χωρα του δεν με ενδιαφέρει καθόλου.Ξέρουμε ποιοι είναι οι Τούρκοι και ποσο μετράει ο λόγος τους…Θα ευχόμουνα να έβγαινε μια κοινή ανακοίνωση όλων των κομματων (εκτος από τους nazi) με την οποια θα καταδικάζανε τις κορώνες του Τούρκου.Αλλα δεν τρέφω αυταπάτες.Τα πολιτικά κόμματα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούνε πολιτικά όπως κάνανε και με τα πυρομαχικά που προσπαθήσαμε να πουλήσουμε την Σαουδική Αραβία.

  • «Υπάρχουνε χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Τουρκια.»
   Και χιλιάδες τουρκικές προκλήσεις κατ᾿έτος.
   Και δέν καταλαβαίνω γιατί οἱ « χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με την Τουρκια.» είναι λόγος να γίνουμε γιουσουφάκια.
   Και δέν καταλαβαίνω γιατί δέν μπορεί με διπλωματική διατύπωση να «μεταφερθεί» στον οποιοδήποτε δύστροπο αρχηγό οποιουδήποτε δύστροπου γειτονικού κράτους ότι «το κλίμα είναι βαρύ».
   Ειδικά σε ότι αφορά την Τουρκία,θεωρώ ότι θα έπρεπε να διακόψουμε τις διπλωματικές σχέσεις το 1974,αντί να αποχωρήσουμε από το ΝΑΤΟ.
   Και όχι να της ρίχνουμε σωσίβιο όταν π.χ ἡ Γερμανία δημιουργεί κάτι σάν «παρατηρητήριο Τουρκίας»,και στις ΗΠΑ μόνο ἡ κυβέρνηση δέν βγάζει χολή κατά της Τουρκίας σε καθημερινή βάση.
   Κάποτε τσακωνόμαστε με την ΕΟΚ και ΝΑΤΟ για τον Γιαρουζέλσκι,τώρα θα τσακωθούμε με Ε.Ε και ΝΑΤΟ για τον γενίτσαρο;

   • Εύλογα όλα αυτά, αλλά τι τα θέλετε; Επικρατεί η ηττοπάθεια και η πολιτική του κατευνασμού. Κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι η Τουρκία μετέρχεται όχι μόνο την απειλή, αλλά και την άσκηση στρατιωτικής βίας ως μέσο διεθνούς πολιτικής, και εμείς ξορκίζουμε την ιδέα του πολέμου … Ενδιαφέρον έχει ότι – διαχρονικά – οι λαλίστατοι για τα εθνικά δίκαια ηγέτες μας καταφρονούν τους εξοπλισμούς (που είναι η μόνη κατοχύρωση απέναντι σε μια τέτοια χώρα), ενώ οι φραστικώς διαλλακτικοί επιμελώς προσθέτουν ό,τι κατά περίπτωση επιτρέπουν τα οικονομικά …

  • «Τώρα τι θα πει ο νεοσουλτάνος για εσωτερική κατανάλωση στην χωρα του δεν με ενδιαφέρει καθόλου…»

   Δεν έχει καμμια σημασία αν σε ενδιαφέρει ή όχι.
   Σημασία έχει και μάλιστα μεγάλη, την οποία δυστυχώς θα την βρούμε μπροστά μας, ότι οι διατυπώσεις στην πρόσφατη συνέντευξη Ερντογαν επαναλήφθηκαν εντός του Προεδρικού Μεγάρου και ασχέτως αν απαντήθηκαν από τον Παυλόπουλο, δημιουργούν θέμα διαπραγμάτευσης εκ του μη όντος.
   Δεν αφορούν δε, εσωτερικό ακροατήριο, αλλά έθεσε τις βάσεις μιας ακόμη, σοβαρότερης διεκδίκησης.
   Ενα σοβαρό Κράτος, ένας σοβαρός Πρωθυπουργός, ένας σοβαρός Υπεξ θα είχε αναβάλει την επίσκεψη έως ότου ανασκευαστούν οι πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
   Και ο χαρακτηρισμός «σοβαρός» είναι επιεικέστατος για την περίπτωση…μια που έχουμε τη «τύχη»… να μας εκπροσωπεί το καλύτερο δίδυμο ever, στις 2 ανώτατες θέσεις εκτελεστικής εξουσίας.

 5. Επειδή η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, εγώ τρέφω ακόμα την εξής: Ότι ο Σουλτάνος θα είναι τόσο προκλητικός στην εδώ επίσκεψή του, ώστε οι κυβερνώντες θα κατανοήσουν, επιτέλους, ότι δε μπορείς να συνδιαλλαγείς μαζί του, ούτε με την Τουρκία γενικότερα. Υπάρχει και προηγούμενο, κάποτε, το 2015 κατανόησαν ότι δε μπορουν να αλλάξουν την Ευρώπη μόνοι τους. Ίσως σήμερα να ταφεί οριστικά ακόμη μια αυταπάτη.

 6. Όλες οἱ ἑλλαδικές κυβερνήσεις από το 1974 και εντεύθεν φέρονται χατζηαβατικά.
  Και ὁ χατζηαβατισμός βέβαια,μία ιδεοληψία είναι,ἤ μήπως τελικά είναι έξις-δευτέρα φύσις;

 7. Το σύστημα Τουρκία όπως εκφράζεται απο το πολιτικό-στρατιωτικό-οικονομικοβιομηχανικό σύμπλεγμα που την διοικεί υπο την «πεφωτισμένη» ηγεσία του Ερντογάν μας έχει αφήσει έτη φωτός πίσω. Παρέλαβε μια Τουρκία υπο την κυδεμονία του ΔΝΤ και σε χρόνο ΝτεΤέ την κατέστησε μέλος των G20, υπερδιπλασίασε το ΑΕΠ της, γιγάντωσε την βιομηχανία της και όλα αυτά εν μέσω ενό ακήρυχτου εμφύλιου πολέμου με τους Κούρδους, ρίξεις με Ισραήλ, Νατο, ΕΕ, Ρωσία, πραξικοπήματα, εσωτερικές εκκαθαρίσεις, τρομοκρατικά κτυπήματα, εισβολή στη Συρία κλπ.
  Γνωρίζεται πολλές κοινωνίες που μπορουν να αποροφήσουν τους κραδασμούς που έχει αποροφήσει η τούρκικη τα τελευταία δέκα χρόνια…;
  Το χάσμα ισχύος λοιπόν και γεωπολιτικής βαρύτητας που μας χωρίζει πια είναι τεράστιο και πιθανότατα μη αναστρέψιμο με τις ισχύουσες παραμέτρους. Όσο η ελλάδα παραμένει καθηλωμένη στην δεκαετία του ΄80 και αναπαράγει πολιτικές μορφές επιπέδου γιωργάκη, κωστάκη, μικρού αλέξη, κούλη κλπ. η Τουρκία μετατρέπει τον δικό μας χαμένο χρόνο σε δράσεις που την έχουν μετατρέψει σε μια ηγεμονική δύναμη σε στάση αναμονής… Η Τουρκική ελίτ σκέφτεται, σχεδιάζει, πραγματώνει και φέρεται στον περιγυρό της με αυτοκρατορικές διαθέσεις! Γιατί; Γιατί το ΜΠΟΡΕΙ..
  Αν η Ελλάδα δεν συνηδοτοποιήσει σαν κοινωνία και σύστημα διακυβέρνησης οτι πρέπει να αλλάξει ριζικά φέρνοντας την ανάγκη εθνοτικής και εδαφικής επιβίωσής της σαν την απόλυτη προτεραιότητά της λειτουργίας και τους τρόπου δράσης της (βλέπε Ισραήλ) τοτε τα πράγματα θα «στενέψουν» κι άλλο. Και για να έλθω και στο στενό αντικείμενο της Πτήσης, έτσι όπως σκεφτόμαστε και πορευόμαστε και 100 F35 να μας χάριζαν αύριο οι αμερικάνοι δεν θα άλλαζε τίποτα.

  • Συνχαρητηρια εξαιρετη αποψη.
   Για να σωθούμε πρεπει να αλαξουμε με πρωτη τη νεολαια η οποια πρεπει να ενηλικιωθεί στρατευομενη στα 18 για 12 μηνες αγορια και κορίτσια σε θρακη και νησια.

  • Συμφωνώ στο κομμάτι του σχεδιασμού και της εκτέλεσης. Αλλά μην φουσκώνουμε τα πράγματα χωρίς λόγο. Το ΑΕΠ της Τουρκίας είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χρεοκοπημένης Ελλάδας με 8πλάσιο πληθυσμό. Αυτό και μόνο εξηγεί ότι και η Τουρκία στο ίδιο καζάνι κρίσης βράζει απλά όπως λες έχει πιο ικανό σύστημα (πολιτικό-οικονομικό) και επιβιώνει αξιοπρεπώς.

 8. Εδώ ο Πρόεδρας της Δημοκρατίας πολύ πρόσφατα δήλωνε ότι «πρέπει η Τουρκία να καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνάει μέσα από την Ελλάδα». Η ευρωπαϊκή πορεία που η ίδια η Τουρκία έχει διακόψει εδώ και καιρό.

  Τί να λέμε τώρα.

  Αν θέλετε μια πρόβλεψη, τίποτα δεν θα γίνει. Όλοι θα πουν τα ευχολόγιά τους, θα συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε καίρια θέματα και θα λήξει και αυτό το πανηγύρι με όλους ευχαριστημένους.

 9. Ενα σοβαρό Εθνος, με μία σοβαρη κυβέρνηση Δεν θα δεχοταν ποτε ηγέτη αλλη χωρας που αφ’ενος ανοικτα και απροκαλυπτα απειλει με πόλεμο και αφετερου εχει βάλει στο παιχνιδι και τα υπόλοιπα γειτονικα κρατη(σκοπια-αλβανια).
  Το μονο δεδομένο είναι οτι Μετα απο την ήττα στην πολεμικη αναμετρηση του 1996 των Ιμιων, το Αιγαίο εχει γινει γκρίζο, τα Ιμια τα έχασες, δεν τολμας να επεκτείνεις τα 12ν.μ, δεν τολμας να ανακυρηξεις ΑΟΖ.
  Αυτή είναι η ουσια..
  Δεν είμαστε ουτε σοβαρο Εθνος , με αποτέλεσμα να μην έχουμε σοβαρη ηγεσια.

 10. Με πιο κριτηριο ακριβως, θεωρει το αρθρο οτι θα πρπει να κρινουμε ποιοσ θα ερθει στη χωρα και ποιοσ οχι και ποτε? Ποτε ειναι καταλληλη η στιγμη δηλαδη? τι ωρα? ποιο μηνα και ποιο χρονο?
  Υπαρχει κανενα σοβαρο κρατοσ στο πλαντητη που κανει εξωτερικη πολιτικη με συναισθηματισμουσ???/ για να καταλαβουμε δηλαδη………………..
  αμα κανουμε εξωτερικη πολιτικη εμ οποιοσυ μασ αρεσει δε θα επρπε να κανουμε με κανεναν.ουσε συναστησεισ ουτε συμφωνιεσ ουτε εργα ουτε τιποτα……………….
  Με τουσ Ρωσσουσ δε θα επρεπε να μιλαμε γιατι δε μασ βοηθησαν ποτε, με τουσ Αμερικανουσ γιατι ειναι ιμπεριλαιστεσ, με τουσ γαλλουσ γιατι ειναι ψευτοσοσιαλιστεσ , η ψευτοφιφλελεδεσ, με τουσ κινεζουνσ γαιτι, ειναι μακρια και κομουνιστεσ, με τουσ ιταλουσ γιατι ειναι μαφιζοεοι, με τουσ Αιγυπριουσ γιατι εχουν δικαττρια, με τουσ ισραιλινουσ γιατι ειναι εβραιαοι και καταπιεζουν κοσμο, .καλα με γερμανουσ ουτε απεξω………..οιτε με Βουλαγαρουσ, Σερβουσ, πωλονουσ Ουκρανουσ……….να μη μιλαμε με κανενασ στη τελικη να καθομαστε εδω……..μεταξυ μασ , αφου ειαμστε και το κεντρο του πλανητη και ζουμε πανω απο αυτοσ, και να μιλαμε μονοι μασ

 11. Εξακολουθώ να στέλνω θερμούς αγωνιστικούς χαιρετισμούς σε κυβέρνηση, πολιτικούς, κόμματα, δημοσιογράφους που συνεχίζουν να πιστεύουν στη διατήρηση της φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με τους γείτονες.
  Σύμφωνα με χθεσινή προφορική δήλωση του κ. Παπαχελά, στο παρελθόν πολλές κυβερνήσεις έφθασαν σε συμφωνίες κατά τις συνομιλίες στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά δεν προχώρησαν σε υπογραφές.
  Άρα ο Ερντογάν έχει «δίκαιο»
  Όπου αφήνεις κενά θα έλθει κάποιος άλλος να σου τα καλύψει ιδιαίτερα αν είναι επιθετικός.

 12. Το κομμάτι της επίσκεψης που αφορά την Αθήνα είναι δευτερεύον. Η επίσκεψη στη Θράκη, είναι το ζουμί, και για τον Νεοσουλτάνο.

  Το ζητούμενο είναι γιατί το επιτρέψαμε εμείς, ειδικά όσον αφορά την επίσκεψη στη Θράκη.

  Έχω μια θεωρία επ’ αυτού, που έχει να κάνει με το ότι στη Ροδόπη πχ οι Μουσουλμάνοι είναι πόσο, 53%; Και ψηφίζουν μονοκούκι, ανάλογα με το ποιά ‘γραμμή’ θα πάρουν… αλλά αυτές είναι πολιτικές κουβέντες και δε θα επεκταθώ. Να θυμίσω πάντως πως κάποιοι τρώγονταν πρόσφατα για ψήφους των Ρομά σε κάποιες συνοικίες της Αττικής, πόσο μάλλον για μια ολόκληρη περιφέρεια… ε;

  Το ζήτημα του Μουσουλμανικού πληθυσμού της Θράκης είναι ένα θέμα που οι περισσότεροι Έλληνες αγνοούν ΤΕΛΕΙΩΣ. Η ειρωνεία επ’ αυτού είναι πως ίσως τελικά ο Νεοσουλτάνος μας κάνει μια μεγάλη χάρη: αν κάνει αύριο το χαμό που κάποιοι περιμένουμε, και βρει την ανταπόκριση που φοβόμαστε, ΙΣΩΣ μερικοί καταλάβουν επιτέλους πως σε 1-2 πρωτεύουσες Νομών της χώρας μας η συνηθέστερη γλώσσα στο δρόμο ΔΕΝ είναι τα Ελληνικά… που να έλειπαν και οι πανεπιστημιακές σχολές.

  PS: κάποιοι θα πουν πως η ανταπόκριση του κόσμου στον Ταγίπ θα οφείλεται σε Τούρκους που μετέφερε απο τη χώρα του. Μη το φάτε. ΟΝΤΩΣ τόσοι είναι. Το παρόν κείμενο γράφεται στις 12 παρά τέταρτο το βράδυ της Πέμπτης…

  • Δεν έχεις καθόλου άδικο φίλε μου . Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν σπρώξει ‘όλους αυτούς τους ανθρώπους στην αγκαλιά της Άγκυρας , διαμορφώνοντας στα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας , τουρκική συνείδηση . Το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται ήδη και θα σκάσει στα χέρια των παιδιών μας . Αλλά δεν πειράζει , εμείς να είμαστε καλά , αυτό είναι το μότο των νεοελλήνων , της πλέον εθελόδουλης γενιάς που πέρασε ποτέ από αυτήν την γη .

  • Μην ανοίγεις το εκλογικό, όλα είναι θέμα χρηματοδότησης. Ρομά, όπως λες, ρακοσυλλέκτες, συμβασιούχοι, stage και πάει λέγοντας.. Το θέμα είναι το μέσο (χρήμα) που δρομολογεί καταστάσεις. Γιατί το χρήμα να μην δρομολογεί επενδύσεις (δουλειές ντε);

 13. Ο ΥΠΕΞ Κοτζιάς παρά το ότι δεν καταφέρνει να αποφύγει εντελώς και αυτός το σύνδρομο του Ταυλεράνδου (βλέπε είμαι μέγας διπλωμάτης) δεν είναι βλάκας ούτε αφελής σαν κάποιους συντρόφους του στο κόμμα που θα ρίσκαραν ακόμα και ένα αφοπλισμό .Συμφώνησε στην πρόσκληση αλλά ούτε αυτός ούτε ο Τσίπρας θα περίμεναν από τον μεγαλομανή Ερντογκάν κάτι σπουδαίο. Το μόνο που θα καταφέρει η επίσκεψη είναι να βεβαιώσει για μια ακόμα φορά την αντίθετη φορά της Τουρκίας από την Ευρώπη. Ελπίζουν να συγκρατήσουν νέα ροή προσφύγων από την Τουρκία; Θέλουν να κερδίσουν χρόνο; Μας βολεύει να κάνουν οι Ευρωπαίοι τους «κακούς» και μεις να νίπτουμε τα χέρια μας; Δεν εξηγούνται όλα πάντως από την πράγματι υπάρχουσα φοβία της Ελληνικής πολιτικής ελίτ απέναντι στην Τουρκία. Η στάση μας μέσω του ΥΠΕΞ στις πρόσφατες συζητήσεις για το Κυπριακό ήταν απολύτως ρεαλιστική και αξιοπρεπής , περισσότερο από του προέδρου Αναστασιάδη. Να έχουμε υπόψη μας ότι οι συζητήσεις για τα ενεργειακά που έχουν πυκνώσει και τα γεωπολιτικά δεν γίνονται γνωστές εύκολα. Το γιατί αυτή η πρόσκληση για αυτήν την επίσκεψη ήρθε τώρα είναι και δική απορία, αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό για να μάθουμε όπως γίνεται συνήθως στην εξωτερική πολιτική.

Comments are closed.