22.1 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Εκσυγχρονισμός F-16… μια αρχή (κάπου στο βάθος).

- Advertisement -


Η ενημέρωση χθες του ΓΕΑ στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του ΥΕΘΑ, τα όσα είπε ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου αλλά κυρίως τα όσα δεν είπε και η γνώση για το πλαίσιο και την περιρρέουσα κατάσταση αποσαφήνισαν το τοπίο σχετικά με το θέμα του εκσυγχρονισμού των F-16 και των F-35 που ανέκυψε στην αρχή της εβδομάδας με το non-paper του ΥΕΘΑ.
Το πιο… αισιόδοξο που μπορεί πλέον να πει κανείς σχετικά για το όλο θέμα είναι ότι για όλα τα πράγματα υπάρχει μια αρχή και αυτή έγινε… κατά κάποιο τρόπο σε ότι αφορά ένα δυνητικό μελλοντικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.
Επιβεβαιώνοντας τα όσα σχετικά έχουμε γράψει, αυτό που έχει συμβεί μέχρι στιγμής είναι η αποστολή αιτήματος προς την αμερικανική κυβέρνηση (RFI, Request For Information) για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με διαθεσιμότητα και τιμή (Price & Availability). Αυτό φυσικά δεν έχει καμιά σχέση με… παραγγελίες ή ακόμη και αίτημα έκδοσης LOA (Letter of Offer and Acceptance) στα οποία άστοχα αναφέρθηκαν κάποιοι .
Ανατρέχοντας στην ανάρτησή μας (εδώ) μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς ότι το βήμα αυτό αποτελεί την πολύ πρώιμη βαθμίδα της διαδικασίας. Η ουσιαστική διαφορά (από όσα γράφαμε εδώ) με το παρελθόν είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα η ΠΑ είχε αρκεστεί σε ενημερώσεις της κατασκευάστριας εταιρίας για ένα δυνητικό πρόγραμμα, το RFI P&A είναι επίσημο βήμα με το οποίο ξεκινούν τέτοιες διαδικασίες καθώς απευθύνεται προς την επίσημη αμερικανική πλευρά.
Αυτό που ζητά με το αίτημα η ΠΑ είναι να πληροφορηθεί για το κοστολόγιο ενός δυνητικού προγράμματος εκσυγχρονισμού για την επιθυμητή διαμόρφωση για κάθε Block F-16 ξεχωριστά. Εκτιμάται μεν ότι ο στόχος είναι το F-16V για τα αεροπλάνα PXII/PXIII/PXIV, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστούν και άλλες επιλογές (ειδικά για τα Block 50/PXII). Για τα Block 30/PXI εξετάζεται η πιθανή αναβάθμισή τους με πλεονάζοντα απάρτια που θα περισσέψουν από τον εκσυγχρονσισμό των υπολοίπων αν και μια τέτοια απόφαση θα προκύψει από την σχέση τιμής/απόδοσης.
Όπως έχουμε σημειώσει πολλές φορές η διαδικασία μετά την λήψη της –επίσημης- απάντησης στο ελληνικό αίτημα είναι οι ελληνικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν την εκπόνηση προγράμματος (με άλλα λόγια και παρά την όποια αισιοδοξία προκάλεσε το non paper του ΥΕΘΑ, σήμερα τυπικά εξακολουθεί να μην υφίσταται πρόγραμμα εκσυγχρονισμού). Η  υλοποίηση του όποιου προγράμματος αποφασιστεί τότε θα γίνει σε φάσεις και – όπως υπογραμμίστηκεανάλογα με την διαθεσιμότητα κονδυλίων, κάτι που αποτελεί το λιγότερο ευνοϊκό από τα πιθανά σενάρια που υφίστανται.
Για να δώσουμε μια ιδέα για το τι ακολουθεί, (εάν και) όταν αποφασιστεί κάποια φάση του προγράμματος (και με την προϋπόθεση ότι δεν έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την αμερικανική απάντηση, καθώς τότε θα πρέπει να υπάρξει νέο αίτημα για την επικαιροποίηση των δεδομένων) ακολουθεί η διαπραγμάτευση με την κατασκευάστρια εταιρία και η σύνταξη πιθανής συμφωνίας που τίθεται υπόψη της αμερικανικής κυβέρνησης με την μορφή αιτήματος LΟR για έκδοση LOA.
Το άλλο θέμα που προέκυψε από την χθεσινή ενημέρωση είναι ότι τα Mirage 2000EGM/BGM δεν θα εκσυγχρονιστούν καθώς η προσφορά που υπήρξε είναι εντελώς ασύμφορη οικονομικά. Θα καταβληθεί όμως προσπάθεια για την διασφάλιση της διαθεσιμότητάς τους μέσω FOS, κάτι που ισχύει και για τα Mirage 2000-5 Mk2, T-6 και C-130.
Για το θέμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 υπάρχει η πρόθεση αποστολής αιτήματος RFI. Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος και την φάση στην οποία βρίσκεται, το αίτημα αυτό δεν μπορεί να αφορά τίποτε περισσότερο από μια αρχική ενημέρωση για το αεροσκάφος και τίποτε περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση, για την Ελλάδα θα ισχύσει η διαδικασία που ακολούθησαν και οι άλλες χώρες που αγόρασαν JSF υπό καθεστώς FMS με έναρξη του S&A F-35, που θεωρείται ο «προθάλαμος» εισόδου στο πρόγραμμα. Πρόκειται για το «Studies & Analysis F-35 case», το οποίο προσδιορίζει επακριβώς τις δυνατότητες του F-35 σε σχέση με τις επιχειρησιακές απαιτήσεις, τα οπλικά συστήματα, τις λειτουργικές παραμέτρους και τις ειδικές απαιτήσεις κάθε χώρας σε συντήρηση, τα εγχώρια οπλικά συστήματα και τις υποδομές υποστήριξης. Από εκεί οι ενδιαφερόμενες χώρες θα ενημερωθούν για όλες τις τεχνικές παραμέτρους του προγράμματος F-35 ώστε να καθορίσουν τις απαιτήσεις τους που θα συμπεριληφθούν σε αίτημα LΟR προς την αμερικανική κυβέρνηση για έναρξη της διαδικασίας προμήθειας. Τα παραπάνω και πριν την φάση της LOR, έχουν χρονική διάρκεια 3-4 χρόνων.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Aris

Εγώ δεν καταλαβαίνω το γιατί χρειαζόμαστε το F35…
κατ´εμέ θέλουμε hunter-killer για αυτό ή συνδυασμό με τεχνολογία αντι-stealth με αναβαθμισμένα F16 ώστε να έχουμε άμυνα….
Όλα τ´άλλα μου ακούγονται κινέζικα….
Τώρα να μου πείτε πιο αεροπλάνο είναι hunter-killer αντι-stealth…. άλλο ερώτημα….

Spyros

Με αυτοκινητικούς όρους, απλώς μπήκαμε στην έκθεση και χαζεύουμε τα νεα μοντέλα.

dimitrov

Νομίζω πως το θέμα των Μ2000EGM/BGM έβγαζε μάτια. Το εντελώς ασύμφορη προσφορά είναι χαρακτηρισμός άκρας ευγένιας. Ποιός εγκληματίας θα λάμβανε τέτοια απόφαση; Ούτε ο Άκης. Ωστόσο θα πρέπει η κάθε κυβέρνηση να υπερβάλει εαυτόν με το θέμα των F-16 και να εκσυγχρονιστούν όλα με την καλύτερη επιχειρησιακά πρόταση. Δηλαδή τα block 30 σε block52+Adv. και τα υπόλοιπα, τα 50/52, όλα σε viper. Μην κάνουμε εδώ τσιγκουνιές. Άλλωστε σε μερικά χρόνια θα αποσύρουμε F-4, M2000 EGM/BGM οπότε οι αριθμοί θα πέσουν στα 170-180 τμχ. Και δεν βλέπω να έρχεται κάτι νέο την προσεχή κρίσιμη 15ετία. Τουλάχιστον να είναι “κορυφαίο” το υφιστάμενο πακέτο. Και πλήρως αξιοποιημένο. Και μιας και κάποιοι θα δουλέψουν το θέμα του FOS και για τα Μ2000-5ΜΚ2 ….. ε ας δουν και το ζήτημα του link 16 για τα συγκεκριμένα.

ariseagle

Από όσα διαβάζουμε τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πρακτική των Γάλλων να παίρνουν πίσω μεταχειρισμένα αεροσκάφη παραγωγής τους και να τα προωθούν σε τρίτες χώρες, προωθώντας ταυτόχρονα το νέο μαχητικό τους, στην χώρα που τα κατείχε. Με λίγα λόγια ρωτάω αν θα μπορούσε θεωρητικά να πάρει πίσω η dassault πακέτο όλα τα Mirage egm/-5 με στόχο ένα πολύ ευνοικότερο πακέτο για αριθμό rafale. Δεδομένο ότι από το οπλοστάσιο δεν θα πουληθούν exocet,scalp,mica em/ir και δεν θα χρειαστεί προσωρινά να γίνει παραγγελία και σε όπλα η τιμή θα είναι μικρότερη. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχαινε η Π.Α μια ποιοτική αναβάθμιση με μικρότερο κόστος από ότι σε μια αρχική αγορά.

tsimuha2

Με τιμη 40 εκ για τα -5 εχεις 40*25=1000 εκ,και αλλα 10-12(αρκετα μεταχειρισμενα)*18=180-216 εκ για τα απλα διλιτρα, πας συνολο 1200.
Ενα rafale με αρχικο πακετο ανταλλακτικων-εκπαιδευση-υποδομες κλπ χτυπαει ανετα το 100,οποτε θα δωσεις 43 αεροπλανα για να παρεις max 12-13 rafale.Βγαλε ολα τα γαλλικα εξω και με αυτα τα λεφτα παρε οπλα-ατρακτιδια(harpoon, jassm) για τα εκσυγχρονισμενα F-16.
Η οροφη 140-160-180 αεροπλανων ειναι η max που θα μπορουμε να υποστηριζουμε τα επομενα χρονια,πικρο μεν αλλα πραγματικο δε.

tsimuha2

Δεν ειπα οτι ειναι σωστος,απο οτι καταλαβα εννοειται οτι αξιζουν ακομη λιγοτερο,δεν διαφωνω,απλα ηθελα να δειξω οτι με την μεταπωληση δεν κερδιζεις τιποτα ,αρα τελικα αντι για 12 ραφαλ θα παμε στα 6.

GK_

Υπαρχουν πολλες πτυχες που ειναι αξιες σχολιασμου:
η επιλογη για εκσυγχρονισμο ανα «μπλοκ» παραγωγης, με βαση το διαθεσιμο «βαλαντιο», δειχνει, αν μη τι αλλο, ότι απλα, οτι το ΓΕΑ δεν θελει να επαναβει τα λαθη του παρεθοντος, σε οτι αφορα την χρηματοδοτηση και την χρηση τραπεζικου, ή μη δανεισμου, που επιβαρυναν, σημαντικα, τα διαφορα προγραμματα αγορων αεροσκαφων (ειναι να βαζεις τα κλαματα με τις επιλογες χρηματοδοτησης που εγιναν τοτε!!!).
Ειναι λογικο να υποστηριχτει οτι, τα ποιο προσιτα, απο οικονομικης αποψης, προς εκσυγχρονισμο, ειναι τα νεοτερα F16Blk52adv+. Υστερα ακολουθουν τα παλαιοτερα F16Blk52. Σιγουρα, τα διαθεσιμα απαρτια των ρανταρ, και υποσυστηματων, επιτρεπουν να εκσυγχρονιστουν και τα υπολοιπα F16Blk30/50 σε ενα επιπεδο συγκρησιμο με τα Τουρκικα «APG68V9/CCIP». Σε μια τετοια περιπτωση η οικονομικη επιβαρυνση περιοριζεται σημαντικα. το προτεινομενο μειγμα «F16V/F16CCIP» ειναι εξαιρετικα ικανοποιητικο απο καθε αποψη.
Εαν τελικα επιλεγει, η εξ αρχης ενσωματωσης επιπεδου συλλογων συγκρησιμου με το «F16V», οχι μονο στα «Β52» αλλα και στα παλαιοτερα «Β50», δημιουργουνται ερωτηματικα για την ορθοτητα εκσυγχρονισμου σε αεροσκαφη που ηδη εχουν περιπου 20 χρονια και που θα επανερθουν σε υπηρεσια πληρως εκσυγχρονισμενα με 25, τουλαχιστον, στην «πλατη» τους.
Βεβαια μια τετοια επιλογη, θετει το προβλημα της μαζικη αντικαταστασης σε περιπου 20 χρονια με σκοπο τον επανεξοπλισμο 6 μρ συνολικα (120-138 αεροσκαφη, αναλογως του atrition rate). Ειναι λογικο οτι με την παρουσια των F35, το προβλημα περιοριζεται, 1 μρ «σημερα», 1 μρ σε 5 ετη (αμφιβαλω εαν θα υπαρχουν χρηματα για περισσοτερα και ισως, μελλοντικα, αλλες 2 αργοτερα), περισσοτερο, μαλλον, για την αντικατασταση των Μ2000 συνολικα (στο τελος η ΠΑ θα ειναι “all made in USA”), αλλα δεν εξαλειφεται.
Με δεδομενο την ελλειψη προθεσης εκσυγχρονισμου των M2000EGM/BGM, η ποιο σωφρον επιλογη, ειναι η αμεση διαλυση της μοιρας (νομιζω ειναι η 331Μ) της ΠΑ που τα χρησιμοποιει. Η ελαχιστη, ετησια, εξοικονομηση πολυτιμων €, στους χαλεπους καιρους που διανυουμε, απο την καθημερινη τους χρηση, ειναι τις ταξης των 15 εκ. € ετησιως, με βαση την ελαχιστη πτητικη δραστηριοτητα των 180 ωρων ετησιως ανα πιλοτο. Τεχνολογικα, στο σημερινο περιβαλον, τα συγκεκρημενα αεροσκαφη δεν εχουν να προσφερουν απολυτως τιποτα!
Σε οτι αφορα τα 50 βληματα τυπου exocet Block 2, η επιβαρυνση απο την πιστοποιηση τους στα «-5», αξιας 50 εκ. € (τουλαχιστον, αυτο ειχε υποστηριχτει, πριν απο αρκετα χρονια, δεν ξερω με τα σημερινα δεοδμενα τι αλλαξε), εαν επιλεχτει η διατηρηση σε χρηση, μπορει να αποσβεστει, σε μολις 3,3 χρονια (με βαση εκεινη την δημοσια γνωστη κοστολογιση του παρελθοντος) απο την αποσυρση των M2000EGM/BGM και την εξοικονομηση των χρηματων απο την χρηση τους.
Στην ουσια, η μειωση της οροφης απο αεροσκαφη Μ2000, με βαση τα σημερινα, τεχνολογικα επιπεδα της προκλησης, που αντιμετωπιζει η ΠΑ, επηρεαζει σε ελαχιστο βαθμο την ιδια την ΠΑ χαρις στην μελλοντικη ενσωματωση των F35. Μελλοντικα, υποθετικα σκεπτωμενος, με το ματι προς τα επομενα 10-15 χρονια, οι αναγκη αγορας επιπλεον F35, μπορει να επεκταθει μεχρι σε 3 συμπληρωματικες Μρ. Απο εκει και περα …«6ης» γενιας!

Προβοκάτωρ

Ερώτηση κρίσεως (και παγίδα…): αξίζει η αντικατάσταση του apg-68(v)9 από το APG-83?
Δεδομένου ότι στην καλύτερη περίπτωση μετά από 7 έτη θα θεωρείται ξεπερασμένο τεχνολογικά?

npo

Θα είχε νόημα να περιμένουμε λίγο ακόμα ωστε να τους βάλουμε πάνω ραντάρ τεχνολογίας GaN?

Κωστας Phantom Phixer

…και η Bundestag τι λέει για όλα αυτά;

Giorgos tsagaris

Tι ειναι οικονομικοτερο?
Να κανεις ενα -52+ Viper και με τα απαρτια του ενα -30 σε 52+ ή να αφησεις το -52+ ως εχει και να κανεις το -30 Viper?
Mαλλον το δευτερο….
Τα -2000 δεν περισσευουνε….Αν φυγουν τα απλα τοτε τα -5 τι θα πρωτοκανουνε?
θα μπορουσαν να εφοδιαστουν με IRST και Link-16 και να χρησιμοποιουνται high-low mix με τα -5αρια…

gklof

Μιας και κάνουμε εικασίες, αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για έναρξη παραγωγής ραντάρ τεχνολογίας GaN και εφόσον το κόστος του δικαιολογεί την επιλογή του από εμάς, ένα σενάριο θα ήταν να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 που θα επιλέξουμε να έρθουν στο επίπεδο των F-16V με όλα τα υποσυστήματα πλην ραντάρ, και να εγκαταστήσουμε όταν γίνει διαθέσιμο και το ραντάρ με την απαραίτητη υποδομή, πιθανώς να αυξηθεί το συνολικό κόστος αλλά εικασίες κάνουμε. Επίσης θα είχε ενδιαφέρον να εξεταστεί αν μπορεί να τοποθετήσει στο ρύγχος τουλάχιστον των block52+, υπέρυθρος αισθητήρας όπως στα block60 των ΗΑΕ, αν και πάλι το κόστος θα αυξηθεί.

George

Ξέρετε για καμιά έξελιξη για το αρχικό εκπαιδευτικό και το διαγωνισμό για αντικατάσταση του T-41

Αλέξανδρος

Πολύ σύντομα η Raytheon βγάζει σε παραγωγή τη νεα γενιά ραντάρ για μαχητικά τύπου GaN AESA.
Το εχει βγάλει ήδη για την αναβάθμιση και το νέας γενιάς Patriot. Ειχα διαβάσει την επίσημη ανακοίνωση της οτι θα ειναι έτοιμο για μαχητικό απο το ’18 και μετά αν θυμάμαι καλά.
Τώρα ειναι σε προχωρημένη ανάπτυξη.
Γενικότερα τέτοιας τεχνολογίας ραντάρ φτιάχνει έδω και πολλά χρόνια σε δικό της εργοστάσιο.
To ιδιο κάνει και η SAAB για το Gripen που προτείνει στην Ινδία το ανάλογο GaN-aesa και μάλιστα με ανάπτυξη απο κοινού.
http://defenceupdate.in/saab-offers-cutting-edge-gan-aesa-radar-technology-india-selects-gripen/
Οτι εχω διαβάσει μιλάει για έως 70% μεγαλύτερη απόδοση απ οτι τα τωρινά κλασικά GaAs-aesa !
Κατι το οποίο δεν ειναι παράλογο ως νούμερο διότι προβλέπεται απο την τη φυσική να εχει τόσο υψηλές αποδόσεις για μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία το υλικό αυτό ( Gallium Nitride ).
http://mil-embedded.com/articles/multifunction-battlefield-sensor-network/
http://www.rfwireless-world.com/Terminology/Difference-between-GaN-and-GaAs-Power-Amplifiers.html
Κάντε κάποιο άρθρο σας παρακαλώ κι εσεις απ το περιοδικό για το θέμα γιατι ειναι πολυ σοβαρό για τον μέλλον των μαχητικών μας.
Ισως ειχατε γράψει κατι στο παρελθόν γιατι το ειχα δει να αναφέρετε μεσα σε άρθρο του χωρου (site).
Έχουμε επικεφαλή τον Καμένο! Ειναι σοβαρά τα πράγματα… Πρέπει να πέσει σα spam η πληροφόρηση!

ariseagle

Πάντως καλό είναι τα -5 μκ2 να πιστοποιηθούν στους exocet και να προστεθεί και link 16. Με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον θα διατηρηθεί η δυνατότητα tasmo(έστω και από λίγα αεροσκάφη) και θα έχουν και την δυνατότητα να διασυνδεθούν με τα f-16, έναν παράγοντα κρίσιμο για σύνθετες αποστολές. Πάνω από όλα όμως και να μην το ξεχνάμε έχουμε ανάγκη για FOS σε όλο τον στόλο των αεροσκαφών, γιατί εαν έρθει το απευκταίο δεν θα παίξει ρόλο μόνο η ποιότητα αλλά και η διαθεσιμότητα των αριθμών που ούτως ή άλλως υστερούμε.

Θανάσης

Ερώτηση άσχετου (και ίσως off-topic) : Το τρομερό και φοβερό A-10 Thunderbolt II θα ταίριαζε στις επιχειρησιακές μας ανάγκες;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29

Related News

Αναβαθμίζει η Αυστραλία τα παλιά υποβρύχια της γιατί τα γαλλικά… αργούν ακόμη

Και τα έξη παλαιότερα υποβρύχια της κλάσης Collins θα ανακαινίσει η Αυστραλία σε μια επένδυσης που φθάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο...

Επιστολή Δένδια στον Οσμάνι για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών

Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι (Bujar Osmani) απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την συμμετοχή της εθνικής...

Η Σλοβενία έχει σχέδια για περισσότερα τακτικά οχήματα JLTV

Η Σλοβενία σκοπεύει να παραγγείλει περισσότερα τακτικά οχήματα JLTV της αμερικανικής εταιρείας Oshkosh, όπως ο υπουργός Άμυνας της βαλκανικής χώρας, Matej Tonin, ανακοίνωσε στις...