ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Κογκρέσο και γερουσία  συμφωνούν: stop στα τουρκικά F-35

16
6831

Επειδή παρά τα όσα εξαιρετικά τραγικά συμβαίνουν στην Ελλάδα, η διεθνής επικαιρότητα “τρέχει”, παρεμβάλλουμε κάποιες ειδήσεις στην εγχώρια ειδησεογραφία

Όπως γράψαμε παλαιότερα (ΕΔΩ) για την εξελισσόμενη προσπάθεια στα αμερικανικά νομοθετικά σώματα να επιβληθεί απαγόρευση παραδόσεων οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα για το θέμα της προμήθειας των S-400 από την Άγκυρα, αργά χθες Κογκρέσο και γερουσία συμφώνησαν σε κοινό σχετικό σχέδιο νόμου.

Όπως είχαμε αναφέρει στην αρχική ανάρτηση η Αμερικανική Γερουσία είχε εισάγει την απαγόρευση (ανάμεσα σε άλλα και της) παράδοσης F-35 στην Τουρκία, κάνοντας δεκτή σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο NDAA (National Defense Authorization Act) που ουσιαστικά αφορά τον επόμενο αμερικανικό προϋπολογισμό Άμυνας.

Το Αμερικανικό Κογκρέσο είχε επίσης κάνει κάτι ανάλογο αλλά οι δυο προτάσεις παρουσίαζαν κάποιες διαφορές (όχι απαραίτητα ειδικά για την τουρκική απαγόρευση) και σύμφωνα με τις διαδικασίες έπρεπε να εναρμονιστούν. Αυτό ακριβώς έγινε χθες.

Να σημειωθεί ότι η κοινή πρόταση που θα προωθηθεί ως μέρος του  νομοσχεδίου NDAA, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ προκειμένου να αποκτήσει ισχύ.

Η προεδρεία Τραμπ έχει ήδη δώσει δείγματα ότι δεν υποστηρίζει την απαγόρευση αλλά για να την απορρίψει, θα πρέπει να απορρίψει και τον προϋπολογισμό Άμυνας. Άρα προβλέπονται μακρές διαβουλεύσεις. Να υπογραμμίσουμε ότι στις επερχόμενες «ενδιάμεσες» εκλογές για την ανανέωση των δυο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων το θέμα της απαγόρευσης παράδοσης όπλων στην Τουρκία «πουλάει» και οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες για την επανεκλογή Τραμπ.

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. για να δούμε λοιπόν, εγώ εξακολουθώ να είμαι πεσιμιστής και επιμένω ότι η Ελλάδα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει σε στοχευμένες επενδύσεις στην ΑΜΥΝΑ:
  Α) ΣΞ: α) προμήθεια μτχ Μ1Α1, β) εγχώρια σχεδίαση & παραγωγή νέου ΤΟΜΑ (ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ),
  B) ΠΑ: α) έναρξη διακρατικών διαπραγματεύσεων για την προμήθεια 20+20 Φ-35Α ή Ραφάλ 3, β) αξιοποίηση της προαίρεσης των 10 Φ-16 (πλέον ως viper), γ) αναβάθμιση των Β30 των Φ-16, δ) αναβάθμιση ΣΑΕ & ΑΣΕΠΕ, ε) εγχώρια σχεδίαση & παραγωγή νέου ΜΕΑ για την επιτήρηση των συνόρων (θαλάσσιων & χερσαίων) με ικανότητες κατάρριψης εχθρικών ΜΕΑ,
  Γ) ΠΝ: α) προμήθεια 2+2 Α/Β ή ΤΙΚΟ από τους Αμερικανούς (δοκιμασμένα & αξιόπλοα) είτε με αγορά είτε με μακροχρόνια μίσθωση, β) προμήθεια με σύγχρονες τορπίλες για τα Υ/Β 214ΗΝ, γ) έναρξη εγχώριας σχεδίασης και παραγωγής Εθνικού Πλοίου (φρεγατοκορβέτα με αυξημένες δυνατότητες Α/Α για τις ανάγκες επιτήρησης των θαλασσών & της ΑΟΖ).

  • Το M1A1 έχει ένα θέμα με τον κινητήρα του. Έχει στροβιλοκινητήρα σαν των αεροσκαφών. Δεν γνωρίζω πόσο αξιόπιστος είναι, όμως θα χρειαστεί καινούργια οργάνωση και πιθανόν μετακίνηση σε μηχανικούς κινητήρων αεροσκαφών στον στρατό ξηράς. Έχω μιλήσει με ειδικό και μου είχε πει, πως θα είναι πονοκέφαλος για όλη την οργάνωση των συνεργείων αρμάτων. Χωρίς να μειώνω τις δυνατότητες του άρματος γενικότερα.

  • Καλά όσα λές αλλά δεν αρκούν.

   Στον ΣΞ έχουμε πολύ περισσότερες ανάγκες, από εξαρτύσεις και ατομικό οπλισμό, μέχρι ατομικά υλικά και τυφέκια, φορτηγά, βοηθητικά οχήματα, ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ και φυσικά αρματα μάχης.
   Στο ΠΝ γενικά συμφωνούμε, αλλά ΑΒ δςν βλέπω να έρχονται που θα ήταν ιδανικά για την περίπτωσή μας.
   Στην ΠΑ πρέπει να κάνουμε όσα λες με τα F16, αλλά επίσης να προμηθευτούμε και να εκσυγχρονίσουμε Μ2000 στο επίπεδο -5. Στη συνέχεια μπορούμε να ασχοληθούμε με τα F35 ή όποια άλλη επιλογή έχουμε. Εφόσον η Τουρκία δεν πάρει F35, θα μπορούσαμε να δούμε τα Rafale ή ακόμα και τα F15…

   Φυσικά για όλα αυτά χρειαζονται χρήματα, αλλά πλέον είμαι της άποψης ότι χρήματα υπάρχουν αρκεί να αλλάξουν οι προτεραιότητες του κυβερνητικού σχεδιασμού!

  • Το ότι η Τουρκία ενδέχεται να μην παραλάβει τα F-35 δεν σημαίνει ότι η απειλή της έχει εξαλειφθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι η -οποιαδήποτε- προσπάθεια ενίσχυσης των ελληνικών Ε.Δ. με υλικό πρέπει να συνεχιστεί ή/και ενταθεί. Άλλωστε ήδη είμαστε πίσω (δηλαδή έχουμε χάσει την υπεροπλία) σε πολλούς τομείς.

   Σε αυτά που αναφέρετε η προμήθεια των M1A1 είναι περιττή, καθώς στον τομέα των αρμάτων η χώρα μας έχει υπεροπλία και πλέον έχει έναν στόλο που με το ζόρι μπορεί να υποστηρίξει. Η προμήθεια του ΤΟΜΑ είναι (ή θα έπρεπε να είναι) μια από τις υψηλότατες προτεραιότητες, καθώς υπάρχει πλέον τεράστιο χάσμα με τα άρματα μάχης, κάτι που δεν ισχύει με την άλλη πλευρά. Το Κένταυρος αν και ελπιδοφόρο πρόγραμμα, είναι δυστυχώς πλέον παρωχημένο. Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε τη λύση της συμπαραγωγής κάποιου σχεδίου από το εξωτερικό, πόσο μάλλον όταν οι ανάγκες μας είναι μεγάλες. Επιπλέον πρέπει να δρομολογηθεί ο εκσυγχρονισμός του Πυροβολικού, εκκρεμεί η ενίσχυση του Πεζικού με τυφέκια, διόπτρες, ατομικό εξοπλισμό κλπ. Τέλος, μιας και έρχονται τα Kiowa, ιδανικά θα μπορούσαμε να εξετάσουμε τον εκσυγχρονισμό των AH-64D σε “-E” και αντίστοιχα των “-Α” με κάποια εκ των απαρτίων των “-D”.
   Η Π.Α. αναζητεί τη λύση του εκπαιδευτικού που θα αντικαταστήσει τα T-2 ενώ οπωσδήποτε πρέπει να δρομολογηθεί το θέμα των όπλων και ατρακτιδίων των εκσυγχρονισμένων F-16V. To NMA αν και θα έπρεπε να δρομολογείται από τώρα, λογικά τοποθετείται στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, τότε που τα F-4 τουλάχιστον θα αποσύρονται. Ιδανικά θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των PXII (Β50) σε Β50 Adv. ή έστω σε ένα υβρίδιο Β50+ με B50Adv. Τέλος, αγκάθι είναι όλες οι συμβάσεις FOS που δεν έχουν υπογραφεί και θα έπρεπε.
   Το ΠΝ είναι γνωστό ότι δρομολογεί τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200H και μακάρι να βρεθούν κάποια στιγμή τα κονδύλια ώστε αυτός να γίνει σωστά. Παρ’όλα αυτά, δρομολογείται η προμήθεια των MH-60R και προχωρά το θέμα των τορπιλών των 214HN. Το θέμα της εγχώριας φρεγατοκορβέτας είναι χρόνιο αλλά δυστυχώς πέρα από κάποιες καλλιτεχνικές απεικονίσεις δεν έχει προχωρήσει τίποτα και μάλλον δεν πρόκειται. Είναι πασιφανές ότι ο διακαής πόθος του Π.Ν. είναι οι [email protected] και όλες οι προσπάθειες νέας προμήθειας έχουν εστιαστεί εκεί. Μακάρι να βρεθεί λύση στο οικονομικό και να έχουμε νέα σύντομα. Ιδανικά, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στη ναυπήγηση άλλων δύο Super Vita μέχρι το 2025.

   • όταν αναφέρομαι στο “Κένταυρος” εννοώ σε σύγχρονη σχεδίαση που να καλύπτει τις ανάγκες του ΣΞ (κινητήρας με επιδόσεις, θωράκιση/προστασία, ηλεκτρονικά κλπ.) όχι στην αναπαραγωγή του αρχικού σχεδίου, ενώ τα Μ1Α1 θα συμπληρώσουν τον αριθμό που απαιτείται για τη διενέργεια ικανών ελιγμών είτε για την προσβολή επιτιθέμενων πολλαπλάσιων αρμάτων εχθρικών είτε για τη διενέργεια επιθετικών κινήσεων όπου απαιτηθεί, ικανών να επιφέρουν αποτέλεσμα σε σχέση πάντα με μεγαλύτερο αριθμό εχθρικών σχηματισμών. Τα Leo ΗΕL είναι λίγα, θα έπρεπε να είναι περισσότερα

 2. Μακάρι να ισχύσει η απαγόρευση διότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις περιθωριοποιήσης της Τουρκίας από τη Δύση.

 3. και επειδή ο Τραμπ δεν είναι Frank Underwood, μη ελέγχοντας κανένα whip ούτε του GOP και φυσικά ούτε των Dems, να το θεωρούμε πλέον τετελεσμένο και να περιμένουμε μεγάλες εξελίξεις με τη τουρκία.

  ΥΓ: @sotbank : να μου στείλεις τα ακριβή στοιχεία για να σου κόψω το τσεκ γιατί σ΄αυτές τις δουλειές δεν κόβονται “εμού του ιδίου”…

  • δεν χρειάζεται κανένα τσεκ να κόψεις. Είναι 10 δισ€ μέσα σε 10 χρόνια σταδιακά, σε κάθε ένα από τους 11.000.000 πολίτες αναλογεί 90,9€ το χρόνο (10.000.000.000€ / 11.000.000 πολίτες = 909,09€ ανά πολίτη / 10 χρόνια = 90,9€ το χρόνο ανά πολίτη). Αν θέλουμε να μείνουμε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς…

   • 90,9 το χρόνο..
    Και στα μωρά που ως τα 18 δεν αποκτούν ΑΦΜ?
    Στους 4ωρους κάτω των 24 που παίρνουν 200ευρώ τον μήνα?
    Να βαλουμε και τους άνεργους που παίρνουν 360 αν δεν είναι
    άνεργοι πάνω από έτος?

    • αυτή η αναλογία με βάση τον πληθυσμό φίλε μου. Σ’ αυτό θα γίνει αναλογισμός με βάση το εισόδημα, δλδ όσα πιο πολλά έχεις τόσο μεγαλύτερη αναλογία με βάση τη συνολική δαπάνη θα καταβάλεις.

 4. Αν δεν υπογράψει ο Ντόναλντ, όλα είναι ευχολόγια.

  Και επειδή ο Ντόναλντ είναι μπίζνεσμαν, είμαι σίγουρος ότι γίνεται ένα άνευ προηγουμένου παζάρι από πίσω, τόσο με το Κογκρέσο όσο και με την Τουρκία.

  • Το Ντοναλντ μπορεί να είναι μπίζνεσμαν (μάλλον μέτριος εδώ που τα λέμε) αλλά η πολιτική δεν είναι (μόνο) μπίζνες. Αυτή η υπόθεση με τον Ευαγγελικό Πάστορα που κρατείται άνευ λόγου είναι απο όπου και να το πιάσεις εξοργιστική. Και εξευτελιστική για οποιαδήποτε χώρα, πόσο μάλλον για μια υπερδύναμη. Τέτοια ζητήματα ρίχνουν κυβερνήσεις γιατί αγγίζουν την κοινή γνώμη, γιατί ο μέσος άνθρωπος σκέφτεται “θα μπορούσα κι εγώ να είμαι στη θέση του”. Επίσης το οικονομικό κομμάτι δεν είναι τόσο απλό: Αν οι ΗΠΑ υποκύψουν και παραδώσουν τα F-35 παρόλο που η Τουρκία παρήγγειλε τους S-400 διακινδυνεύουν να διαρρεύσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες για το αεροσκάφος στη Ρωσία που θα το κάνουν αντιμετωπίσιμο απο τη ρωσική αεράμυνα. Ουσιαστικά, για να κερδίσουν μερικά δις διακινδυνεύουν την ακύρωση μιας κολοσσιαίας επένδυσης. Αυτό μπορεί να μη στεναχωρεί τη Lockheed Martin (η οποία μετά χαράς θα κατασκευάσει και πουλήσει το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς), δε θα αρέσει όμως καθόλου στον αμερικανό φορολογούμενο.

   • λογικά έτσι πρέπει να είναι, αλλά η αποφυλάκιση του πάστορα είναι η αρχή της επιστροφής στο “μαντρί” (δυτικό) του Έρντο.

Comments are closed.