11.7 C
Athens
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου, 2020
- Advertisement -

ΕΞΕΛΙΞΗ: Συμφωνία με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής υπέγραψε η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (του Β. Νέδου από την Κ)

- Advertisement -

Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή, αρχική δημοσίευση εδώ

οΗ ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής ανάμεσα σε Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ανεξαρτησία κάποιας από τις δύο χώρες, αποτελεί ίσως το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συμβάλουν στην άμυνα και τη διατήρηση της ασφάλειας, κυριαρχίας, ενότητας, προστασίας και εδαφικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και των ΗΑΕ, στον βαθμό του εφικτού και όπου είναι πρακτικά δυνατόν. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι πρόκειται για ρήτρα με καθαρά αμυντικό χαρακτήρα, που νομικά αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα σε δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα και δεν ανήκουν σε κοινές συμμαχικές οργανώσεις.

Ενισχύεται η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΑΕ, ποιες συμφωνίες υπεγράφησαν

Υπογραμμίζεται ότι από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα, η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες αντίστοιχου χαρακτήρα. Αν και στη συμφωνία τονίζεται ρητώς ότι οι προβλέψεις της δεν στρέφονται κατά τρίτων, είναι σαφές πως υπογράφηκε από Αθήνα και Αμπου Ντάμπι με το βλέμμα στον αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα της Τουρκίας.   Η κυβέρνηση προφανώς εκτιμά ότι η εξέλιξη αποτελεί σημαντική διπλωματική επιτυχία, καθώς ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Το κείμενο της συμφωνίας υπεγράφη στο Αμπου Ντάμπι από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκο Δένδια και τον σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν, υπό το βλέμμα του πρωθυπουργού και του διαδόχου του θρόνου των ΗΑΕ. Την υλοποίηση της συμφωνίας θα παρακολουθούν κοινές επιτροπές, με σκοπό ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών και στάθμευση στρατιωτικών δυνάμεων της μιας χώρας στο έδαφος της άλλης. Μια πολύ σημαντική πτυχή, την οποία η «Κ» έχει αναδείξει επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες, είναι αυτή της εμβάθυνσης των σχέσεων με τη συμμετοχή των ΗΑΕ σε πολυμερή σχήματα, με κράτη όπως η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, αλλά και η Ινδία.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ελλάδα-ΗΑΕ διαμορφώνουν πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας στην οικονομία, την άμυνα και την εξωτερική πολιτική

Εκπαίδευση τεχνικών

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής έχει χαρακτηριστικά συμφωνίας τύπου SOFA (Status of Forces Agreement), βασικός σκοπός των οποίων είναι η διευκόλυνση της στάθμευσης και μεταστάθμευσης στρατιωτικών δυνάμεων και η χρήση των σχετικών υποδομών. Τον περασμένο Αύγουστο τέσσερα F-16-E της αεροπορίας των ΗΑΕ, στάθμευσαν για ένα μήνα στην αεροπορική βάση της Σούδας, πραγματοποιώντας ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), ενώ στα ανατολικά της Ρόδου εκτυλίσσονταν τα πρώτα επεισόδια της έντασης με το «Ορούτς Ρέις», με τους δύο στόλους Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πομπέο εγκρίνει ιλιγγιώδες πακέτο όπλων αξίας $23,37 δις στα ΗΑΕ!

Ηδη έχει αποφασιστεί η εκπαίδευση τεχνικών από τα ΗΑΕ στην ΕΑΒ και η διαμονή τους στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων στον Αυλώνα. Εκείνο που μένει είναι η αναβάθμιση της εν λόγω αμυντικής βιομηχανίας, προκειμένου να μπορεί να φέρει εις πέρας το στρατηγικό έργο για το οποίο την προορίζει η κυβέρνηση. Αύριο, μετά πολλές αναταράξεις τριών μηνών, αναμένεται η ακρόαση από τη Βουλή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην πολύπαθη εταιρεία, Δημήτρη Παπακώστα, ο οποίος είχε υπηρετήσει την ΕΑΒ από αυτή τη θέση και το 2013.

Μετά τη σημαντικότερη συμφωνία που έχει υπογράψει η Ελλάδα σε περιφερειακό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, τα διπλωματικά αισθητήρια της χώρας είναι στραμμένα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ηδη, πρόσωπα που συνδέονται με το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ο διπλωματικός μηχανισμός του υπουργείου Εξωτερικών είναι ενεργοποιημένος προκειμένου να διατηρήσει τους διαύλους επικοινωνίας που υπήρχαν με το περιβάλλον του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Ολοκλήρωση Συνεκπαίδευσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Οι επαφές υπήρχαν ούτως ή άλλως, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο γίνονται προσεκτικά βήματα καθώς, παρά το αδιαμφισβήτητο εκλογικό αποτέλεσμα, από την Αθήνα δεν επιθυμούν, λογικά, να εμφανιστούν ότι διαλέγουν κάποια πλευρά στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται εργώδεις προσπάθειες ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνομιλία ανάμεσα στον κ. Μπάιντεν και τον κ. Μητσοτάκη, προκειμένου ο πρωθυπουργός αφενός να τον συγχαρεί για την εκλογή του, αφετέρου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη δράσης.

Προφανώς, στην Αθήνα παρακολουθούνται με ενδιαφέρον και οι διεργασίες σχετικά με τον νέο μηχανισμό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Διαβάζονται με ιδιαίτερη προσοχή οι αναφορές περί πιθανής τοποθέτησης στην κεφαλή της αμερικανικής διπλωματίας του Γουίλιαμ Μπερνς, πρώην υφυπουργού και νυν προέδρου του Κληροδοτήματος Κάρνεγκι ή του Τζο Μπλίνκεν σε θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο πλευρό του νέου προέδρου. Οποιες και αν είναι οι πραγματικές θέσεις των ΗΠΑ για την κατάσταση στην περιοχή, στην Αθήνα επιθυμούν το δίμηνο που ανοίγεται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και χωρίς προβλήματα.

Συνάντηση Ν. Δένδια με τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ την Παρασκευή στην Αθήνα

Το «μέτωπο» με Τουρκία

Η προτίμηση των Αθηνών για ένα ήρεμο δίμηνο έως τις 20 Ιανουαρίου δεν είναι διόλου βέβαιο ότι συμβαδίζει με εκείνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το «σόου» στα Βαρώσια, η διαφαινόμενη συνέχιση των δραστηριοτήτων του «Ορούτς Ρέις» έως τα τέλη Νοεμβρίου και οι διαρκείς ρητορικές εξάρσεις κρατούν την Αθήνα σε εγρήγορση. Σε επιχειρησιακό επίπεδο, παρά ορισμένες υπερπτήσεις, φαίνεται ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (ΤΕΔ) δεν βρίσκονται σε ίδια ανάπτυξη με τον περασμένο Αύγουστο και, όπως όλα δείχνουν, σε σημαντικό βαθμό αυτό οφείλεται και στα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό.

Στην Ελλάδα ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, συζήτησε την περαιτέρω αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας

Για την Αθήνα, αυτή η συμπεριφορά είναι επαρκής ώστε να οδηγήσει στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου σε μια ουσιαστική εξέλιξη κατά της Τουρκίας. Μια φαινομενικά απλή, αλλά στην πραγματικότητα πολύ ουσιαστική λεπτομέρεια είναι ότι η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω πανδημίας. Επίσης, στο συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να υπερκεραστούν οι αντιρρήσεις Πολωνίας και Ουγγαρίας, ώστε να «ξεμπλοκαριστεί» το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που, δυστυχώς ή ευτυχώς, φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ περισσότερες κυβερνήσεις της Ε.Ε. στην παρούσα φάση. Για ακόμη μια φορά, η προώθηση του ζητήματος της τουρκικής επιθετικότητας πέφτει στη Γαλλία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

57 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
57 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koursaros312

Όλο εκπλήξεις το Υπ.Εξ. τέτοια δραστηριότητα έχουμε να δούμε πολλές δεκαετίες.

George

Κατάλαβαν ότι ο χρόνος κυλάει εναντίον μας
Η συμφωνια Τουρκίας Λιβύης τους ξύπνησε απότομα

Mitsos20002001

Μα να μην έχουν κανει ακομα κατι αντιστοιχο με τους Γαλλους και να κανουν με το ΗΑΕ; Οχι ότι υπαρχει αντιρρηση με ΗΑΕ αλλα τι γινεται;

ultorius

Ο πρωθυπουργος στη ΔΕΘ οταν τον ρωτησαν ελεγε πως ειμαστε καλυμενοι απο την “ρητρα αμυντικης υποστηριξης της ΕΕ”, τι αλλαξε. Προφανως και ειναι πολυ καλα νεα για τη συμφωνια με τα ΗΑΕ, αλλα θα θελαμε να δουμε και με τη Γαλλια.
Παρεπιμτοντως, αν τους χωθει το Ιραν ενεργοποιειται η ρητρα της συμμαχιας ή ειναι μονο εναντιων Τουρκιας?

Ioannis2

Οχι δεν είναι μόνο για τουρκία , θα πρέπει να τους βοηθήσουμε σε αυτήν την περίπτωση

Yannis

Υποθετω οτι εχετε ηδη διαβασει οτι το Αμερικανοκο Κογκρεσο προωθει νομοθεσια για την απαγορευση πωλησης F-35 στα ΗΑΕ. Ο Πομπεο ηταν αρκετα φιλικος προς την Ελληνικη κυβερνηση. Θα δουμε τι ερχεται με τον καινουργιο. Ας κραταμε μικρο καλαθι.

Gio

Θα είναι κι αυτό σαν το άλλο που διάβασα πρωί πρωί, ότι η Αμερική σύμφωνα με έγκυρες πηγές δεν πρόκειται να πουλήσει f35 στην Ελλάδα φοβούμενη πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει τη Τουρκία στην αγκαλιά της Μόσχας…. Ούτε ένα καφέ δε μπορούμε να πιούμε ήρεμα… Μα οοοολα στο βωμό των κλικς πια;;;

George

Είναι ευρεως γνωστό ότι η Τουρκία καθορίζει την εξωτερική της πολιτική ανάλογα με τις προμήθειες α/ε της Ελληνικής ΠΑ
Πάντα το έκανε και έτσι θα συνεχίσει

cep0

δεν νομίζω να αληθεύει κάτι τέτοιο, η πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες, ανάμεσα στο Ισραήλ+ και μέρος του Αραβικού κόσμου (σε πρώτη φάση με τα ΗΑΕ και απ’ότι *φαίνεται ακολουθεί και η ΣΑ), νομίζω ότι ξεπερνάει τα συνηθισμένα και αποτελεί πλέον μια τεράστια αλλαγή, στην οποία θα προσαρμοστούν και οι “συμβιβαστικοί” Δημ…. αποτελεί πλέον στρατηγική επιλογή

Stealth

Δεν λειτουργουν με αυτον τροπο οι ΗΠΑ. Η καθε διακυβερνηση εχει τη δικη της εξωτερικη πολιτικη.

Stealth

Αναμενομενη εξελιξη. Αυτες οι εγκρισεις περνανε παντα απο το Κονγκρεσο οπως κανουν αλλωστε για ολες τις εξαγωγες πολεμικου υλικου. Ο προεδρος των ΗΠΑ δεν μπορει να αποφασισει μονος του για τετοια ζητηματα, ειδικα τωρα που ειναι πλεον απερχομενος και μετραει μερες μεχρι να φυγει.

Ο γαμπρος του Τραμπ, ο Κουσνερ εχει κλεισει διαφορες συμφωνιες με αυτες τις χωρες (ΗΑΕ, Σαουδικη Αραβια, Ισραηλ) που θα αναλυθουν ενδελεχως. Ισως να εμπεριεχουν περισσοτερο εμπορικα και ιδιωτικα συμφεροντα απο οτι στρατιωτικα. Μπορει π.χ. να εχουν υποσχεθει οτι θα δωσουν F-22 στο Ισραηλ ωστε να διατηρησει ποιοτικη υπεροχη στη Μεση Ανατολη, κατι το οποιο προς το παρον ειναι παρανομο.

Τωρα που οι Αμερικανοι εχουν καινουριο εκλεγμενο προεδρο, η πωληση θα καθυστερησει μεχρι ο Μπαιντεν να εξετασει το ζητημα και να αποφασισει. Επομενως τιποτα δεν θα γινει εως τουλαχιστον τις αρχες Φεβρουαριου.

Chris

Αμυντική συμφωνία με Γαλλία και αγορά 4 FTI HN. Όχι στην MMSCουρελού.

ultorius

Χαχα, και άρθρο με συνταγες για κουραμπιεδες να βαλουν παλι τα posts θα ειναι για MMSC με καποιο τροπο. Κι εγω μαζι σου ειμαι   :wpds_smile: 

Andreas

Δηλαδή αν μπλέξουν θα τους συνδράμουμε με στρατιωτικές δυνάμεις.

George

Με τους Πέρσες. Το έχουμε ξανακάνει!

Ioannis2

Όχι αναγκαστικά με στρατό αλλά σίγουρα με όπλα και logistics

zap

Wow !! Δεν ξερω τι ακριβως σημαινει ή τι ακριβως εχουν στο μυαλο τους τα ΗΑΕ, αλλα δεν το λες και γενικα ασημαντη (πολιτικη) εξελιξη.

cep0

!

ANDREW

Πάμε γερά. Άντε να πάρουμε τα διπλάσια f35 με βοήθεια από τα ΗΑΕ και περισσότερους πυραύλους από αυτούς που θα αγοράσουμε.

RD-180

Δεν θα μπορουσαμε κατοπιν συνεννοησης με τα ΗΑΕ να παμε σε αγορα 10-12 Belharra HL(μισα-μισα) ωστε να πεσει η τιμη των Γαλλων ?
Nα εβαζαν και λιγο πλατη οι Αραβες πληρωνοντας πχ την FoS η το κοστος ενσωματωσης του RAM.

ultorius

Και γιατι να βαλουν πλατη για εμας αντι να τα παρουν για αυτους? Ξερετε κανενα να χαριζει λεφτα? Εμεις οταν ειχαμε κατα το 2004 χαριζαμε τανκ στους κουρδους?

GeorgeE

Τα ΗΑΕ να πάρουν Bel για μέσα στον Κόπλο…??
Να το έκανε το Ισραήλ ή η Αίγυπτος ok, αλλά αυτοί έχουν πάρει ήδη άλλα πλοία…

George

Πήρανε 2 Gowind με ESSM για 700 εκ αν θυμάμαι καλά
Γενικά θα ήταν καλό να τους αντιγράφουμε στις προμήθειες
Είναι η μόνη σοβαρή χώρα εκεί κάτω σε αγορές αμυντικών συστημάτων με την πλέον ασόβαρη να είναι το Καταρ

Arionas

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στης σχέσεις μας πέρα από την εμβάθυνση αυτών… Τα ΗΑΕ απέδειξαν και με το παραπάνω ότι δεν μασάνε και ότι χωρίς χαρτιά και συμφωνίες μπορούν να στείλουν στην χώρα μας σε χρόνο 0 ότι απαιτηθεί.

zap

Πρεπει και εμεις να κανουμε κατι ομως ε;

George

Ναι οι νέοι Σπαρτιάτες όπως τους λένε δεν έχουν τα κολλήματα των παλαιών για το πότε θα εκστρατεύσουν που ακόμη τους περιμένουν στον Μαραθώνα!

massey-ferguson-65

Η καλύτερη κίνηση,η άμεσος επόμενη είναι να μας προσφέρουν του χρόνου μια άμεση συνεισφορά 5-7 δισεκατομμυριων με ένα ατοκο δάνειο ,με ενέχειρο κάμποσα 15αιτες ομόλογό για την άμεση ανόρθωση των ελληνικών ενόπλεων δυνάμεων!!!!!

George

Υπάρχει όριο χρέους ως μέρος των μνημονίων με την ΕΕ και του δανεισμού από το ΔΝΤ των 188 χωρών
Ουσιαστικά μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν αν ορκιστούμε να μην ξαναδανειστούμε παρά μόνο για να γυρίζουμε παλαιά χρέη
Γίνεται εξαίρεση τώρα αλλά μόνο για δαπάνες που έχουν σχέση με την πανδημία

Thras

Σημαντικότατη εξέλιξη! Επιτέλους βλέπουμε ενεργητική εξωτερική πολιτική!

Αν πρίν 15 μήνες μου έλεγε κάποιος ότι η Ελλάδα θα υπέγραφε για ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, θα ήταν σε διαπραγματεύσεις με Αλβανία και θα μιλούσε με Λιβύη θα του έλεγα, ότι ονειροβατούσε… όλα αυτά έγιναν! Φυσικά δεν έιχε κανείς μας αυταπάτες ότι θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία. Η τωρινή συμφωνία με τα ΗΑΕ, είναι πολύ σημαντική, τόσο που ουσιαστικά δεν έχουμε με άλλη χώρα παρόμοια συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής… εξαιρώ τις προβλέψεις της ΕΕ, που ο καθένας τις ερμηνεύει όπως τον βολεύουν.

Μακάρι να έχουμε σύντομα περισσότερες ειδήσεις σχετικές με ΑΟΖ ή υπογραφές τέτοιοιυ είδους συμφώνιών με άλλα φιλικά κράτη.

Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος!

MPAMPIS

Μια βάση στον περσικό μπορούμε να την φτιάξουμε, με δικα τους έξοδα, μια φρεγάτα και ενα αρματαγωγό μπορούμε να στείλουμε, και κανα σινουκ Επισεις….

Ioannis2

Δεν νομίζω ότι μας περισευουν φρεγάτες για εκεί κάτω

SAAB

Ο Εθνάρχης Ελευθέριος Βενιζέλος επίκαιρος όσο ποτέ. Η βασική του αρχή ήταν μόνο διμερείς συμμαχίες.

ghallas

Πρέπει να είναι τελείως παρανοικός όποιος πάει να μπλέξει στον Περσικό.

Δηλαδή περιμένουμε ότι θα φτάσουμε σε μία σύρραξη κλίμακας τέτοιας που δε θα μας αρκεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και θα μας σώσουν… τα Εμιράτα;;
Σε αντάλλαγμα, μπλέκουμε σε μια συμμαχία ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ με μια χώρα στην πιο ταραγμένη και επικίνδυνη γωνιά του πλανήτη.

Είμαστε πχ έτοιμοι να μπλέξουμε σε πόλεμο με το Ιράν. Ή το Κατάρ (στην οποία περίπτωση θα κάνουμε proxy war με την Τουρκία στον Περσικό; ΛΟΛ)
Ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε; Προφανώς η στιμένη λεμονόκουπα σε περίπτωση που οτιδήποτε από αυτά πάει στραβα, όπως και η περίφημη συμμαχία μας με το Ισραήλ. Όλοι αυτοί έχουν αποδείξει ότι οι συμμαχίες και οι φιλίες τους είναι συγκυριακές.

Να θυμίσω την τελευταία φορά που το παίξαμε μαέστροι στο διεθνές στερέωμα; Ήταν στην Κένυα, με τον Οτσαλάν. Οι Τούρκοι μας ευχαριστούν ακόμη κρατώντας την κοιλιά τους από τα γέλια.

Καλώς ή κακώς, η Ελλάδα δεν είναι χώρα για τέτοια παιχνίδια, ούτε τα ΗΑΕ είναι η Βουλγαρία του 1987.

Πραγματικά δεν πρέπει να έχουν ιδέα τι κάνουν στο ΥπΕξ, και νομίζουν πως παίζουν stratego. Ελπίζω απλά να είμαστε τυχεροί και να περάσει όλο αυτό σα να μην έγινε ποτέ.

Arionas

Καλησπέρα.. Το νάτο και η Ευρώπη μόνο ανακοινώσεις μέχρι τώρα.. Τον Αύγουστο 20 μέρες τα μαχητικά από τα ΗΑΕ ήταν στην Σούδα.. Το περίμενες? Το έκαναν άλλοι? Τους είχαμε έχουμε ανάγκη? πόσα ανταλλακτικά έχεις πάρει αν όχι τσάμπα σε χαμηλή τιμή από αυτούς που πάμε να μπλέξουμε? Να μπλέξουμε εννοείται.. αυτή είναι η στρατηγική.. το Κατάρ έχει σπρώξει δισεκατομμύρια στους απέναντί.. είναι φιλοδυτικο μπλέξιμο όχι με τρομοκράτες και ταλιμπαν.. Η Ευρώπη καλός η κακός όπως φαίνεται έναν εχθρό εχει Την θρησκευτική τρομοκρατία και τα ΗΑΕ είναι στην σωστή πλευρά.

ghallas

4 F-16 στείλανε, ζήτω (τόση βοήθεια είδαμε και από τους Γάλλους). Συμβολικό, ωραίο. Δηλαδή πιστεύεις ότι θα πολεμήσουν οι εμίρηδες για την Ελλάδα. Δε θα πολεμήσουν οι Γάλλοι, οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί (hint: το έχουν ξανακάνει. κι άλλο hint: προφανώς για τα συμφέροντά τους, που συμπίπτουν συχνότερα με τα δικά μας) και θα το κάνουν οι Εμίρηδες.
Οκ, πάσο…
hint3: κανείς δε θα το κάνει, ούτε αυτοί για εμάς, ούτε εμείς για αυτούς (ευτυχώς). Απλά θα εκτεθεί ακόμη περισσότερο η όποια αξιοπιστία της χώρας μας. Αυτοί δε χρειάζονται αξιοπιστία, έχουν λεφτά.

Αν περιμένουμε να αρμέξουμε στρατιωτική βοήθεια που πέφτει από τις τσέπες τους, έχει καλώς. Ας υπογράφαμε μία συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Στρατιωτικής συνδρομής; Ακραίο

Thras

Δεν χρειαζόμαστε τα μαχητικά τους, έχουμε δικά μας. Χρειαζόμαστε όπλα, πληροφορίες και ίσως ζεστό χρήμα την κατάλληλη στιγμή που κάτι απο αυτά θα μας λείπει…

Mitsos20002001

Στειλανε κατι ΠΟΛΥ πιο σημαντικο. στειλανε ιπταμεντο τακνερ…….

kK19641970

Ήρθαν ,έκατσαν ένα μήνα, “διάβασαν” την περιοχή και τις ιδιαιτερότητες της για να ξέρουν από πρώτο χέρι τι υποστήριξη θα χρειαστούμε όταν έρθει η ώρα και τι θα πουν στους συναδέλφους τους και στους επιτελείς τους για τον τρόπο δράσης στην περιοχή. Τι έφεραν μαζί τους όμως και τι θα στείλουν στο μέλλον δεν το μάθαμε, σίγουρα όμως είναι κάτι ΠΟΛΥ καλό. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι παίρνουν πολύ σοβαρά τα τερτίπια του έρντι και προετοιμάζονται.

George

Αν σε άκουγε ο Μέγας Αλέξανδρος δεν θα είχε γνωρίσει ποτέ τη Ρωξάνη!

Nikolaos

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ θα μας σώσουν;
Διότι το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένως κάνει ερμηνευτική δήλωση ότι η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής δεν ισχύει επί ενδοσυμμαχικών διενέξεων. Σε πρώτη φάση είχε απευθυνθεί ως ρηματική διακοίνωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Γεώργιο Παπανδρέου το 1964 (γεγονότα Τηλλυρίας).
Η δε ΕΕ ΔΕΝ είναι συμμαχία. Κανένα κράτος μέλος δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση συνδρομής άλλου κράτους σε περίπτωση επίθεσης.

Ioannis2

Προφανώς και αν μπλέξουν με Κατάρ ή Περσία μπορούμε απλά να συνδράμουμε με αεροπλάνα ή όπλα ή απλά logistics δεν είπε κανένας να στείλουμε φαντάρια στα ΗΑΕ. Επιτέλους είναι καιρός να παίξουμε και εμείς. Οσον αφορά τα ΗΑΕ είναι απο τις χώρες που αν είναι να βοηθήσουν χτυπάνε δεν καθονται να κανουν αυστηρές συστάσεις.

Andreas

“Ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε;” Τίποτα δεν είμαστε. Όμως θα γίνουμε κάτι και όχι θύμα που κάθεται στην άκρη και τρώει σφαλιάρες. Θα φάμε κάμποσες φορές τα μούτρα μας, αλλά θα μάθουμε καλά το παιχνίδι.
Στην πολιτική μας ιστορία πάντως, ξέρουμε καλά να χειριζόμαστε τέτοιες ρήτρες.

NikolakiEfentis

Η Συμφωνία είναι κατά την γνώμη μου σημαντική και μακάρι να την τιμήσουμε. Κάθε πιθανή εμπλοκή μας στον Περσικό Κόλπο με βάση την Συμφωνία δεν θα είναι τυχαίο γεγονός και σίγουρα θα είναι «καρατσεκαρισμένη» και με βάση τα συμφέροντα του «Θείου Τζο»…
 
Αυτό που δεν μου αρέσει πάλι, είναι η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε κάποια σκέλος της Συμφωνίας για στρατιωτικό εξοπλισμό. Δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις; Για τα Mirage; Για πλοία; Tα HAE σίγουρα θα αποσύρουν πλοία λόγω της ανανεωσης του στόλου. Παλιότερα, το ΠΝ αποκτούσε σκάφη όλων των κατηγοριών όταν έβρισκε ευκαιρίες. Τώρα δεν ακούγεται τίποτα λες και δεν υπάρχουν ανάγκες… Δεν είναι μόνο οι φρεγάτες, η παρουσία μας απαιτεί και άλλων κατηγοριών πλοία. Θα πρέπει να γίνει νύξη στα ΗΑΕ με βάση κι αυτές τις ανάγκες. Πλοία όπως οι 2 κορβέτες Muray Jib & Das αλλά και ΤΠΚ θα ήταν κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτα.
 
Επίσης δεν άκουσα κάτι για τα ανταλλακτικά και τα απάρτια από το στοκ των ΑΗ-64Α των ΗΑΕ τα οποία θα είναι «σωτήρια» για την ΑΣ. Εύχομαι να έχει δρομολογηθεί η μεταφορά τους…

GeorgeD

Αρκετός κόσμος ζητά πολεμικό εξοπλισμό. Σε αυτή την κατάσταση που είμαστε, λογικό είναι. Το συγκεκριμένο κράτος μας έχει βοηθήσει αρκετά σε εξοπλισμό και σίγουρα υπάρχουν πολλά που μας ενδιαφέρουν.
Σε τέτοιες χώρες πχ ΗΑΕ, Σ.Αραβία κλπ καλό είναι σιγά-σιγά να ακολουθούμε το παράδειγμα της Τουρκίας. Παράγεις κάτι και προσπαθείς να τους το προωθήσεις. Αυτοί το αγοράζουν από εσένα με στόχο της έμμεση βοήθεια σου.

Demetriu

Τα ΗΑΕ βάζουν πόδι στην Αν .Μεσόγειο… ακριβώς απέναντι από την Τουρκία, Λιυβιη κτλ !
Στο Κατάρ η Τουρκία στην Ελλάδα τα ΗΑΕ… έτσι παίζεται το παιχνίδι …σαν σκάκι !
Παιζεις …το δεν διεκδικούμε τίποτα και δεν παραχωρουμε τίποτα… καταλήγει στην παραχώρηση τελικά !

kK19641970

Χωρίς να είμαι και ειδικός, πιστεύω ότι είναι ίσως η σημαντικότερη συμφωνία της χώρας μας με τρίτη χώρα τα τελευταία χρόνια. Η ασύλληπτη ποσοτικά προμήθεια οπλισμού των ΗΑΕ μάλλον λέει προς εμάς: “παιδιά άμα στραβώσουν τα πράγματα προχωράτε και εμείς εδώ είμαστε”. Είμαι σίγουρος πως ότι χρειαστεί θα μας το “δανείσουν” και όταν τελειώσουμε με το καλό τα βρίσκουμε. Τελικά το να είσαι σταθερός και αξιόπιστος είναι δυνατό κεφάλαιο.

Stealth

Πιστευω οτι ειναι θετικη αυτη η συμφωνια. Αποτελει εγγυηση οτι το Καταρ δεν θα σκεφτει να στειλει μαχητικα Rafale και αλλο εξοπλισμο για να βοηθησει την Τουρκια σε ενδεχομενη ΕλληνοΤουρκικη συγκρουση, καθως θα γνωριζει οτι μπορει να βρεθει αντιμετωπο με τα ΗΑΕ.

Αυτη η περιφημη ρητρα αμυντικης συνδρομης με τη Γαλλια, ηταν πραγματικη η απλως μια φημη? Εαν ηταν πραγματικη, τοτε γιατι δεν υλοποιηθηκε? Ποιο ηταν το σημειο που δεν μας αρεσε? Σιγουρα δεν ηταν η αποκτηση φρεγατων Μπελχαρα οπως ισχυριζεται ο Μαζης, αυτα ειναι αστειοτητες, θα μπορουσαμε πολυ απλα να αγορασουμε επιπλεον Rafale, κορβετοφρεγατες Gowind, κορβετες BR-71, υποβρυχια κτλ.

chikichiki

Ως προς τη συνδρομή αυτή, δεν υπάρχει ένα κάποιο…γεωγραφικό κώλυμα;

kchris

Καλα πιστευεται οτι αν ερθει σε ενοπλη αντιπαραθεση τα ΗΑΕ με το ΚΑΤΑΡ ας πουμε θα στειλουμε βοηθεια με τον φοβο και την ηττοπαθεια που μας διακατεχει και δεν λεω να στειλουμε στρατο αλλα ουτε αεροσκαφη το πολυ να στειλουμε τιποτα στρατιωτικους συμβουλους γιατι η συμφωνια στα χαρτια καλη ειναι αλλα στην πραξη δεν προκειται.

Andreas

Έχουν πολλά αλλάξει στην Ελλάδα. Και μάλιστα στο ίδιο το πολιτικό σύστημα. Οι αδράνειες δεν το καθιστούν ορατό, αλλά κάτι νέο βγαίνει σιγά – σιγά. Δεν έχει εγγύηση επιτυχίας αλλά δεν είναι και καταδικασμένο.

Nile_Returns

Πολύ θετική εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη η μεταστάθμευση Εμιρατικών F16 στην Κρήτη κατα την κρίση του Αυγούστου αλλά και η φημολογούμενη εμπλοκή των ΗΑΕ στον βομβαρδισμό των Τούρκων στη Λιβύη. Το θέμα είναι οτι τα ΗΑΕ παρα το μικρό τους δέμας έχουν αποδείξει οτι όταν τους πατήσεις τον κάλο, δαγκώνουν άσχημα. Το ότι έστειλαν αεροπορικές δυνάμεις να καταφέρουν πλήγμα κατα τουρκικών δυνάμεων σε έδαφος τρίτης χώρας λέει πολλά για την στρατηγική ασφάλειας που διαπνέει την πολιτική ηγεσία τους. Το ερώτημα όμως έιναι αν διαθετει η Ελλάδα και το πολιτικό της προσωπικό την ίδια αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας και διαφύλαξης ζωτικών συμφερόντων; Γιατί τέτοιες αμυντικές συμφωνίες έχουν νόημα όταν περιλαμβάνουν αμοιβαίότητα των εμπλεκόμενων στην συγκέντρωση ισχύος και αποφασιστικότητα στην χρήση της όταν απειλούνται. Κατά τα άλλα γιατί έπρεπε να πάμε μόνο στα μακρινά Εμιράτα και να μην εκμεταλλευθούμε και την ανάλογη πρόταση της Γαλλίας, η οποία προηγήθηκε και χρονικά; Αυτή η συμφωνία κάπου χάθηκε μεταξύ Μπελάρα και Ραφάλ. Κάτι είχε ακουστεί και για βάση στη Λέρο ή όπου αλλού στο Αιγαίο. Έπεσε ξένος δάκτυλος απο ΓερμανοΝάτο ή τα γαλλάκια μας πωλούσαν συντροφιά μόνο μαζί με τις φρεγάτες τους; Είναι και η παντελής απουσία σοβαρής αντιπολίτευσης που δεν ζητά απο την κυβέρνηση να λογοδοτήσει υπεύθυνα στον ελληνικό λαό για ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Κατά τα άλλα ασχολούμαστε τρεις βδομάδες αν και πως έπρεπε να γίνει παρέλαση για το Πολυτεχνείο…. Πάντως η ευκολία και οι τιμές κόστους με τις οποίες μας παραχωρούν οι Γάλλοι τα Ραφάλ δείχνει οτι μας υπολογίζουν ως παράγοντα ανάσχεσης του νεο-Οθωμανισμού στην Αν.Μεσόγειο ενω είναι και οι μόνοι με συνεπή αντιτουρκική ρητορική εντός ΕΕ. Πρέπει να ολοκληρωθεί το παλμαρέ με σύναψη συμφωνίας και με τους Γάλλους με περαιτέρω εμβάθυνση των εξοπλιστικών/αμυντικών σχέσεων. Σαν να μας κρατάνε μούτρα και έχουν χαθεί απο τα μέρη μας τον τελευταίο καιρό. Σε ένα πολυπολικό κόσμο οφείλουμε να στραφούμε σε διμερείς πολυεπίπεδες συμφωνίες κινούμενοι έξω απο το καβούκι του Νατο και της ΕΕ.

Andreas

Όταν υπάρχουν κοινά συμφέροντα και συναντίληψη δεν χρειάζεσαι κάτι στο χαρτί. Η σχέση με τη Γαλλία προχωρά χωρίς επισημότητες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα και στους δύο.

Theo

Κάτι ανάλογο με Αίγυπτο γίνεται;

Thras

Θα ήταν ιδανική εξέλιξη!

AirGeorge

Παιδιά, όλοι θυμάστε τα F-16 που έκαναν άσκηση στην Κρήτη την περίοδο της κρίσης του Αυγούστου αλλά ξεχνάτε ένα σημαντικό πρόσθετο: το ανεφοδιαστικό Airbus MRTT που είχε έρθει μαζί (κάτι που αναφέρθηκε σε άλλο άρθρο). Τα Εμιράτα δε χρειάζεται να ρίξουν ούτε σφαίρα. Αρκεί ένα τέτοιο αεροσκάφος να έρθει για ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο… και να το το Force Multiplier με κόστος 0 και για τις δύο πλευρές.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Και τα C-27J της ΠΑ στον αέρα, τα πολύτιμα μεταγωγικά θα λάβουν επιτέλους σύμβαση Follow On Support

 Χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ανάμεσα στα άλλα πολύ σημαντικά προγράμματα, παρουσίασε και τη σύμβαση FOS με την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Στην ισραηλινή ELBIT το Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο της Καλαμάτας, Μ346...

92
 Ο ΥΠΕΘΑ παρουσίασε σήμερα στη Βουλή, ανάμεσα στα άλλα προγράμματα, την πρόταση εταιρείας που επέλεξε η Πολεμική Αεροπορία για τη δημιουργία ενός Διεθνούς Κέντρου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 April 2016 #359

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Νοέμβριος #402

Αγορά 4.49

Related News

QUBIK: η Ελλάδα ξανά στο Διάστημα

Τρία χρόνια μετά την αποστολή στο διάστημα του πρώτου δορυφόρου ελληνικής κατασκευής (UPSAT), ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Libre Space Foundation (LSF) καταφέρνει να στείλει ξανά...

Εγκρίθηκε από την Κομισιόν η κρατική ενίσχυση της AEGEAN

Σε ανακοίνωσή της πριν λίγη ώρα η AEGEAN κάνει γνωστό πως, σε συνέχεια σχετικής γνωστοποίησης των ελληνικών αρχών, εγκρίθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή...

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχιάν πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Στο...