33.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΡΘΡΑ Επίσημο: Αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ από την διεθνή συνθήκη Open Skies

Επίσημο: Αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ από την διεθνή συνθήκη Open Skies

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στις 22 Μαΐου οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν επίσημα την κοινοποίησή τους σχετικά με την απόφασή να αποσυρθούν από τη Συνθήκη Open Skies. Μετά από προσεκτική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των απόψεων των Συμμάχων και των βασικών εταίρων, κατέστη απολύτως σαφές ότι δεν είναι πλέον προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών να παραμείνει συμβαλλόμενο μέρος αυτής της Συνθήκης εφόσον η Ρωσία δεν τηρεί τις δικές της δεσμεύσεις. Οι υποχρεώσεις των ΗΠΑ βάσει της Συνθήκης θα λήξουν ουσιαστικά σε έξι μήνες.

Η Συνθήκη Open Skies σχεδιάστηκε πριν από δεκαετίες για να αυξήσει τη διαφάνεια, τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση. Αντ ‘αυτού, η Ρωσία χρησιμοποίησε όλο και περισσότερο τη Συνθήκη για να υποστηρίξει τον μηχανισμό προπαγάνδας της σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη ρωσική επίθεση εναντίον των γειτόνων της και μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για στρατιωτική στόχευση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και των Συμμάχων μας.

Η Ρωσία παραβίασε επίσης συνεχώς τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης, παρά τις πολλές προσπάθειες των ΗΠΑ και των Συμμάχων τα τελευταία χρόνια. Από το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγγείλει τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη Συνθήκη για τον περιορισμό των αποστάσεων πτήσης πάνω από την Περιφέρεια του Καλίνινγκραντ στα 500 χιλιόμετρα (χλμ) και για την άρνηση πτήσεων εντός 10 χλμ. από τμήματα των συνόρων Γεωργίας-Ρωσίας. Πιο πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2019, η Ρωσία παραβίασε ξανά τη Συνθήκη αρνούμενη μια πτήση για μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση, αποτρέποντας την απαραίτητη διαφάνεια που πρέπει να παρέχει η Συνθήκη.

Ρωσικό κατασκοπευτικό αεροπλάνο πάνω από την απόρρητη Area 51

ΗΠΑ-Ρωσία: Ξαφνική εμπλοκή στην εφαρμογή της Συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Έκτακτη συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών του ΝΑΤΟ μετά την αμερικανική αποχώρηση από τη συνθήκη Open Skies

Αποχωρούν μονομερώς από την συνθήκη Open Skies οι ΗΠΑ;

Ρωσική πτήση «Open Skies» πάνω από την Ελλάδα


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

16 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
16 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Δεν φαίνεται έξυπνη ιδέα. Η συγκέντρωση πληροφοριών με άλλα μέσα θα είναι δυσκολότερη για τις ΗΠΑ και ευκολότερη για τη Ρωσία, λόγω κοινωνικής δομής των δύο χωρών. Δεν είναι μεν ΕΣΣΔ, και μάλιστα σταλινικής εποχής, η Ρωσία, αλλά παραμένει μια πολύ πιο κλειστή κοινωνία, με ό,τι αυτό σημαίνει για HUMINT. Ακόμη και η γεωγραφία ευνοεί τη Ρωσία. Ασφαλώς υπάρχει η δορυφορική τηλεπισκόπηση, αλλά δεν είναι πανάκεια, ούτε αποδίδει πάντοτε και υπό όλες τις συνθήκες (άλλως δεν θα είχε συμφωνηθεί η Open Skies, άλλωστε …).

Spyros

Άλλες ήταν οι δυνατότητες της δορυφορικής τηλεπισκόπησης όταν ξεκίνησε η Open Skies, και άλλες τώρα…

(υποθέτω)

Nikolaos

Γεγονός, αλλά σίγουρα άλλες γωνίες λήψης επιτρέπει ένα αεροσκάφος.

SAAB

Ήμαστε κι εμείς βλέπω.
Απορίες:
1. Αναγνωριστικές πτήσεις πάνω απ’ την Τουρκία κάνουμε;
2. Πιστοποιημένο αεροσκάφος για τους σκοπούς της συνθήκης “Open Skies” έχουμε;

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_on_Open_Skies?fbclid=IwAR0Tp0GMNg2w9vNCS5H6OkJWNNhya5JaFhHxKjgGFlgBcZ1A_2IAGUX3rkI

Spyros

Και εμείς και η Τουρκία είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, άρα δεν προβλέπεται να κάνουμε εμείς πτήσεις στα μέρη τους και αυτοί στα δικά μας.

SAAB

Διαφωνώ. Το γράφει καθαρά. Ο κάθε ένας που συμμετέχει είναι ανοιχτός στον άλλον. “It establishes a program of unarmed aerial surveillance flights over the entire territory of its participants.” Καθιερώνει ένα πρόγραμμα άοπλων πτήσεων εναέριας επιτήρησης σε ολόκληρη την επικράτεια των συμμετεχόντων. “The Open Skies regulations covers the territory over which the parties exercise sovereignty, including mainland, islands, and internal and territorial waters. The treaty specifies that the entire territory of a member state is open to observation. Observation flights may only be restricted for reasons of flight safety and not for reasons of national security.” Οι κανονισμοί Open Skies… Read more »

chikichiki

Αυτά αφορούν το τι επιτρέπεται μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Δεν βλέπω πουθενά να λέει πως αυτές οι παράγραφοι αφορούν δικαιώματα που έχει ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ επί άλλου.

SAAB

“It establishes a program of unarmed aerial surveillance flights over the entire territory of ITS PARTICIPANTS.”
Καθιερώνει ένα πρόγραμμα άοπλων πτήσεων εναέριας επιτήρησης σε ολόκληρη την επικράτεια ΤΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ.

Κάθε χώρα υπέγραψε χωριστά. Άρα συμφωνούμε ότι διαφωνούμε…

chriss8

Στο Open skies είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο μαζί με την Τουρκία! H συνθήκη αφορά καθαρά στο χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ ΝΑΤΟ και χωρών πρώην σύμφωνου Βαρσοβίας (πριν φυσικά μπουν σχεδόν όλες στο ΝΑΤΟ).
Δεν έχει νόημα η μεταξύ μας κατόπτευση ( στα πλαίσια του Open skies). Αν η Ολλανδία πετάει πάνω από το Βέλγιο δεν χτίζεται εμπιστοσύνη μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
Στα πλαίσια του ΝΑΤΟ (και της CFE) ανταλλάσουμε ήδη, υποχρεωτικά, πολλές πληροφορίες με την Τουρκία.

chikichiki

Το έψαξα λίγο παραπάνω και φαίνεται πως έχεις δίκιο, επιτρέπεται να συμφωνηθούν πτήσεις από όλους προς όλους.

x-m

Τι χρησιμότητα έχει όταν υπάρχει όριο προειδοποίησης 72 ώρών για την πραγματοποίηση πτήσης ;
Σε 72 ώρες τα κρύβεις όλα.

chriss8

Σε 72 ώρες κρύβεις πολλά πράγματα και εξασφαλίζεις πολλές πληροφορίες. Αλλά δεν εξαφανίζεις Σώματα Στρατού ολόκληρα. Η συνθήκη απλά χτίζει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Δεν προσφέρει ανοιχτό έδαφος για συλλογή πληροφοριών. Αν πχ οι Αμερικάνοι κατεβάσουν “κρυφά” 2.000 άρματα στην Πολωνία, η Ρωσία μπορεί να ζητήσει να κάνει αναγνωρίσεις πάνω από την Πολωνία, για να βεβαιωθεί ότι δεν διαταράσσεται η ισορροπία δυνάμεων.

Nikolaos

Νομίζω κι εγώ ότι ratio της Συμφωνίας είναι η έγκαιρη αποκάλυψη ανάπτυξης σχηματισμών σε επιθετική διάταξη (δεν είναι εύκολο να κρυφτούν) και στρατηγικών εγκαταστάσεων (το ίδιο). Αν εκεί που υπήρχαν χωράφια δω ατέλειωτα γκαράζ αρμάτων δίπλα σε τεράστιους όρχους, δικαιούμαι να υποθέσω ότι υπάρχουν και άρματα, και ας είναι τα κεπέγκια κατεβασμένα. Αν πάλι δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχουν χιλιάδες άρματα στην ύπαιθρο, θα φανεί τουλάχιστον στο υπέρυθρο φάσμα, ή με SLAR (και αν ακόμη είναι παρηλλαγμένα ή κάτω από φυλλωσιές). Το να μπορεί να κρυφτεί σε υπόστεγο ένα εικονοκλαστικό πρωτότυπο αεροσκάφους ή ολιγάριθμα silver bullets νομίζω ότι ήταν όχι μόνο… Read more »

epampapas

Εντάξει διαβάσαμε την αμερικανική άποψη χωρίς να αναφέρεται ως τέτοια για ευνόητους λόγους.

Εγώ έχω μια άλλη ερώτηση. Αυτός ο καταιγισμός αποχωρήσεων από διεθνείς συμφωνίες που υποσκάπτει το παγκόσμιο σύστημα ασφάλειας που θα σταματήσει;

Μήπως τελικά οι ΗΠΑ θα φύγουν και από τον ΟΗΕ; Άλλωστε ούτε αυτός δουλεύει πάντα όπως τους συμφέρει και τότε τον καταπατούν. Ας το κάνουν επίσημο.

Condor

«Γιατί δεν ρωτάτε στην ρωσική πρεσβεία να σας πουν την άποψή τους για το θέμα που θίγετε;»
Σοβαρά τώρα, είναι απάντηση αυτή αρθρογράφου της Π&Δ σε ερώτηση αναγνώστη;

Όσον αφορά την CFE, στο παρακάτω λίνκ, θα δείτε και μια άλλη άποψη επί του θέματος.

https://russia-direct.org/opinion/real-reason-why-russia-finally-left-cfe-treaty

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Η Ελλάδα εξάγει αμυντικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας στο… Ισραήλ! Εξαγωγική...

8
Απίστευτο κι όμως πραγματικό! Μια εκ των κορυφαίων ελληνικών αμυντικών εταιρειών, η Intracom Defence συμφώνησε με την ισραηλινή ΙΑΙ για την εξαγωγή υψηλής τεχνολογίας...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Δεκέμβριος #403

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 February 2016 #357

Αγορά 1.99 $

Related News

PZL M18B: «Μυρωδιά 100LL, Καπνίλα και Ιδρώτας»

Τα «Πεζετέλ» είναι καταδικασμένα να δρουν στην «σκιά» των πυροσβεστικών Canadair. Στις φωτιές όμως είναι από τα πρώτα μέσα που στέλνουν για να περιορισθεί...

Η Διπλωματική Αποστολή των ΗΠΑ στην Ελλάδα γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας με δωρεές και ψηφιακά δρώμενα

Αθήνα - Ανταποκρινόμενοι στις ελληνικές κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές που περιορίζουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και ενθαρρύνουν τις κοινωνικές αποστάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του...

Airline Thursday 02-07-2020

Καλημέρα! Υπό κλίμακα! (πηγή @RAF_Luton)

Ταϊβάν: Ίδρυσε γραφείο για την προσφορά βοήθειας, όσων διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ

Η ίδρυση ενός γραφείου για την προσφορά βοήθειας σε ανθρώπους που διαφεύγουν από το Χονγκ Κονγκ δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην Ταϊπέι να...

Ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε σχέδιο αποχώρησης Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε ένα σχέδιο αποχώρησης 9.500 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, το οποίο θα παρουσιαστεί «τις ερχόμενες εβδομάδες» στο Κογκρέσο και...
- Advertisement -
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x