Παραλίγο… Ημέρα της Κρίσης για το «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης»

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σχεδιάστηκε να επιβιώσει μιας πυρηνικής επίθεσης και να εξαπολύσει έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα αλλά το πιο επικίνδυνο αεροπλάνο των ΗΠΑ έπεσε θύμα… ενός πουλιού. Η εισρόφηση πτηνού από έναν κινητήρα προκάλεσε σε ένα Ε-6B Mercury του αμερικανικού Ναυτικού ζημιές άνω των 2 εκατ. δολαρίων, με το συμβάν να χαρακτηρίζεται ως ατύχημα Κατηγορίας A (Class-Α mishap) και το αεροσκάφος να καθηλώνεται προσωρινά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό bird strike σημειώθηκε κατά την διάρκεια ελιγμού του «Αεροπλάνου της Αποκάλυψης» για την εκτέλεση ‘touch ‘n go’ στον Αεροναύσταθμο Patuxent River, στο Μέρυλαντ, στις 2 Οκτωβρίου. Αν και δεν υπήρξαν τραυματισμοί των μελών του πληρώματος, η ζημιά στον τουρμποφάν CFM-56-2A-2 ήταν τέτοια που απαίτησε την αντικατάστασή του.

Κάθε χρόνο καταγράφονται τουλάχιστον 3.000 προσκρούσεις πουλιών σε στρατιωτικά αεροσκάφη, αποκαλύπτουν στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Και από την στιγμή που τα πουλιά δεν διαβάζουν NOTAM, ο κίνδυνος να πέσει ένα αεροσκάφος αξίας 141 εκατ. δολαρίων σαν το Ε-6Β εξαιτίας τους ήταν, είναι και θα είναι υπαρκτός.

Doomsday Plane’: To «Αεροπλάνο της Αποκάλυψης»

Το τετρακινητήριο που κινδύνευσε από την… ντόπια πανίδα δεν είναι ένα απλό αεροπλάνο. Βασισμένα στο επιτυχημένο Boeing 707-320, τα αεροσκάφη Ε-6Β TACAMO (‘TAke Charge And Move Out’) του αμερικανικού Ναυτικού δεν προέρχονται από μετασκευή παλαιοτέρων KC-135 αλλά ανήκουν σε μια παρτίδα 16 καινούργιων B707 που κατασκευάσθηκαν το διάστημα 1987-2006. Το ανατριχιαστικό προσωνύμιο ‘Doomsday Plane’ περιγράφει πλήρως την αποστολή τους.

Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου τα αεροσκάφη αυτά θα επιχειρήσουν ως Ιπτάμενα Κέντρα Διοίκησης (Airborne Command Post, ABNCP) αποτελώντας το εναλλακτικό «κόκκινο κουμπί» του Προέδρου των ΗΠΑ για να εξαπολύσει επίθεση με τα αμερικανικά πυρηνικά μέσα –διηπειρωτικούς πυραύλους από υπόγεια σιλό, βλήματα ALCM από στρατηγικά βομβαρδιστικά και βαλλιστικούς πυραύλους εκτοξευόμενους από υποβρύχια.

Πετώντας με μικτά πληρώματα (πιλότους αξιωματικούς του Ναυτικού και προσωπικό της USAF ως χειριστές συστημάτων) τα Ε-6Β συνεπικουρούν από τον Οκτώβριο του 1998, όταν αποσύρθηκαν τα EC-135C ‘Looking Glass’ της Αεροπορίας, τα τέσσερα ιπτάμενα κέντρα διοίκησης Ε-4Β NAOC (National Alternate Operations Center) από τα οποία η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα δώσει εντολή για πυρηνική επίθεση εάν το επίγειο δίκτυο Διοίκησης και Ελέγχου δεν είναι σε θέση το κάνει.

Η Τελευταία Γραμμή Άμυνας

Ως μέρος του δικτύου WWABNCP (World Wide Airborne Command Post) τα «Αεροπλάνα της Αποκάλυψης» θα βρεθούν στον αέρα σε χρόνο μηδέν για να καταστούν ο εναέριος σύνδεσμος επικοινωνίας του Κέντρου Επιχειρήσεων της USSTRATCOM από την βάση Offutt στην Νεμπράσκα με τις αμερικανικές στρατηγικές δυνάμεις. Είναι η αποστολή που ενδόμυχα όλοι απεύχονται, όμως όλοι είναι έτοιμοι να εκτελέσουν.

Στην ουσία τα Ε-6Β αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας σε περίπτωση εξουδετέρωσης ή αδυναμίας της υπάρχουσας υποδομής, ενεργοποιώντας εν πτήσει μέσω του Airborne Launch Control System την «Πυρηνική Τριάδα» των ΗΠΑ. Για την επικοινωνία με τα ‘boomers’, τα αμερικανικά στρατηγικά υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, τα αεροσκάφη TACAMO είναι εφοδιασμένα με δύο συρόμενες κεραίες μήκους 8.530 μ. και 1.520 μ. αντίστοιχα. Με το αεροσκάφος να πετά σε συγκεκριμένο ύψος και pattern, οι κεραίες παρέχουν δυνατότητα επικοινωνίας σε πολύ χαμηλή συχνότητα με τα εν καταδύσει υποβρύχια, διασφαλίζοντας ότι η εντολή για εκτόξευση πυραύλων θα φθάσει στους κυβερνήτες τους.

Προς το παρόν, τα Ε-6Β εκτελούν ηλεκτρονικές προσομοιώσεις εκτόξευσης πυραύλων Minuteman, δοκιμαστικές εκτοξεύσεις ICBM του τύπου από την βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια και τεστ που αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί ότι τα αεροσκάφη επικοινωνούν άριστα με κάθε κέντρο εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων για την μετάδοση πληροφοριών σχετικά με τους στόχους των Πτερύγων Στρατηγικών Πυραύλων της USAF. Ας ελπίσουμε ότι θα περιοριστούν σε αυτά.

Αλέξανδρος Θεολόγου 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
GiannisKr
Member
Γιάννης Μ.

“…ανήκουν σε μια παρτίδα 16 καινούργιων B707 που κατασκευάσθηκαν το διάστημα 1987-2006” Δηλαδή, είχαν κρατήσει σε κατάσταση αποθήκευσης κατασκευαστικό εξοπλισμό και μάλιστα σε λειτουργική κατάσταση; Εντυπωσιακό!

Manolis
Member
Manolis

Τα 16 αρχικα Ε-6Α κατασκευάσθηκαν το διάστημα 1987-1991 και πραγματι προκειται για τα τελευταια “Β707” που κατασκευασθηκαν μαζι με τα Ε-3, που ομως ειναι “μεταλλαγμενα” 707. Τα Ε-6Β αποτελουν εκσυγχρονισμο των -Α (οχι νεες κατασκευες) και παραδοθηκαν απο το 1997 εως και το 2006.