Εκσυγχρονισμός F-16, Lockheed Martin vs Boeing; Ευκαιρία ή απελπισμένη μπλόφα…

32
616
Image was created and presented by Spacewallpapers.net
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ευκαιρία για οικονομικότερη υλοποίηση του προγράμματος από τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες εταιρίες του χώρου που επιζητούν μερίδιο από μια ιδιαίτερα σημαντική παγκόσμια αγορά, όπως είναι αυτή του εκσυγχρονισμού του στόλου των Fighting Falcon ή μπλόφα στο πλαίσιο ενός εμπορικού πολέμου και χωρίς αντίκρισμα για την ΠΑ;

Γιατί πόλεμος Boeing και Lockheed Martin υπάρχει και μάλιστα γίνεται σκληρότερος αφού η πρώτη είναι όλο και πιό απελπισμένη να διασώσει τον τομέα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών της που πνέει τα λοίσθια. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η άλλη “σφήνα” της Boeing στην Γερμανία όπου μετά το ενδιαφέρον της Luftwaffe για F-35 έσπευσε να προσφέρει F-15SA Sillent Eagle ή F/A-18 Advanced Super Hornet.

Στην ελληνική περίπτωση η απάντηση, αν πρόκειται για αντίστοιχη μπλόφα ελπίζουμε να δοθεί σύντομα καθώς οι εξελίξεις στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας είναι πλέον ραγδαίες.

Οι πληροφορίες αυτή την εβδομάδα έλεγαν ότι στις  27 Νοεμβρίου έχει οριστεί η συνάντηση που ζήτησε η Boeing με τις γνωστές επιστολές της προκειμένου να παρουσιάσει την ύστατη αυτή στιγμή την «ανανεωμένη» παλαιότερη πρότασή της (που επαναφέρει με ελαφρά μειωμένο τίμημα ώστε να ξεπεράσει το γεγονός ότι είχε… εξεταστεί και δεν είχε προκριθεί), διανθισμένη με το δέλεαρ συμβατότητας με (…μελλοντικά!!!) F-15.

Το αν θα γίνει τελικά αυτή η συνάντηση είναι κάτι που μένει να δούμε καθώς υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα, μη εξαιρουμένου και του γεγονότος ότι η “σφήνα” της Boeing δεν φαίνεται να συνάδει με το πλαίσιο του προγράμματος FMS που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, δηλαδή η πρόταση της Lockheed Martin και είναι αυτή που υποστηρίζεται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Από την άλλη τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου αναμένεται και η οριστική LOA (Letter of Offer and Acceptance) με την τελική τιμή που θα αφορά τον εκσυγχρονισμό των 85 αεροσκαφών PXIII και PXIV. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή αναμένεται να κινηθεί στο επίπεδο του 1,1 δις ευρώ και να αποτελέσει τη βάση της προτεινόμενης συμφωνίας. Τότε και μόνο τότε μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση, αποκλειστικά στον οικονομικό τίμημα με οποιαδήποτε άλλη πρόταση.

Όπως όμως έχουμε τονίσει, το μείζον ζήτημα στην προκειμένη περίπτωση, όπως ισχύει σε όλα αυτά τα προγράμματα, είναι ο κίνδυνος που ενέχει η υλοποίηση και που είναι πολύ πιο περίπλοκο να σταθμιστεί. Είναι όμως και ο κρισιμότερος παράγοντας που μπορεί όχι μόνο να καθυστερήσει ένα πρόγραμμα (με ανοικτό και τον ορίζοντα της αποτυχίας) αλλά συνήθως συμπαρασύρει τελικά και το κόστος.

Στο προσεχές τεύχος μας (ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) προετοιμάζουμε να εμπεριστατωμένη ανάλυση για το όλο πλαίσιο και το πώς εξελίσσεται. Μην το χάσετε!

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Γιάννης Παυλίδης
Guest
Γιάννης Παυλίδης

Η Boeing είναι σημαντική εταιρία και δεν θα έπρεπε να την σνομπάρουμε.Εννοείται πως θα πρέπει να δώσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στην κατασκευάστρια εταιρία διότι είναι πολύ σημαντικό για να ρισκάρουμε.

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Ας δούμε τι έχουν να προτείνουν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.Ας τους βάλουμε να σφαχτούν μια φορά επιτέλους και όχι να σφάζουν εμάς ως συνήθως.
Τώρα, τι περιμένεις από τον αμετροεπή ακομβίωτο “πιλότο ε/π”-στρατάρχη..πάσο.
Υ.γ. όλο και περισσότερο photoshop τελευταία.

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Δύο τα θέματα:

1. Οποιαδήποτε καθυστέρηση είναι εγκληματική
2. Είναι πιο “ασφαλές” το πρόγραμμα της LM

Em.Ti
Guest
Em.Ti

Κατ’αρχάς, εξαιρετική η φωτογραφία με τα δύο πανέμορφα Aggressors.

Κατά δεύτερον, οποιαδήποτε καθυστέρηση σε ένα πρόγραμμα που θα έπρεπε ήδη να υλοποιείται είναι εγκληματική. Ο χρόνος δυστυχώς δεν είναι μαζί μας για ακόμη μια φορά.

Τέλος, όπως έγραψα και στο άλλο αντίστοιχο θέμα, είναι τουλάχιστον ύποπτη η κρούση της Boeing σε αυτό το σημείο. Άλλωστε, το ενδιαφέρον της Π.Α. είναι γνωστό εδώ και καιρό.

Gilan
Guest
Gilan

Ελπίζω να ξεκαθαρίσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, όπως έχει διαμορφωθεί το όλο ζήτημα του εκσυγχρονισμού με απασχολεί η δήλωση Τραμπ, πως ήταν τόσο σίγουρος (ώστε να προβεί σε δήλωση στον Λευκό Οίκο) ότι η Boeing θα έχει συμβόλαιο από μας;
Στο κάτω κάτω αν θέλουν μπορούν να κάνουν μία πρόταση (στα ξεκάρφωτα) για τα Apache!

Ερώτηση: γίνετε πολύ λόγος για το κόστος των F-15. Ένας αριθμός F-15, ίδιος με τον αριθμό των F-4, δεν θα έχει μικρότερο κόστος λειτουργίας; Τόσο στις ποσότητες καυσίμων όσο και στο κόστος συντήρησης των κινητήρων; Μήπως μας συμφέρει να έχουμε F-15 αντί του κουβά;

GK_
Guest
GK

Το μονο θετικο απο αυτη την μη αναμενομενη συγκρουση μεταξυ κολοσσων, ισως θα ειναι μια ελαφρα μειωμενη κοστολογηση. Υπαρχει ομως το σημαντικο ζητημα τι μελλει προκυψει με το προγραμμα της USAF. Εαν τελικα η USAF για το δικο της προγραμμα των 841 μαχητικων F16 επιλεξει τον διαγωνισμο, με το γνωστο «..and the winner is..» αλλαζουν ολα. Στην περιπτωση που η LM «κερδισει» δεν αλλαζουν πολλα: το «προτυπο» ειναι το ιδιο, αλλα η κοστολογιση «πεφτει» σε πολυ χαμηλα επιπεδα! . Αλλα στην περιτπωση που κερδισει η Boing η ΠΑ θα βρεθει μπροστα στον κινδυνο οτι το «προτυπο» F16V-GR ισως διαφερει, ισως… Read more »

Spyros
Guest
Σπύρος

Τα πράγματα, παρά τα φαινόμενα, είναι σχετικά απλά: Η Boeing μετέτρεψε κάποια F-16 της USAF σε QF-16. Γι’αυτό απέκτησε πρόσβαση σε κάποιο λογισμικό της LM, και μετά για ένα διάστημα έλεγε πως μπορεί να αναβαθμίσει F-16, γενικώς. Τότε η LM της έκοψε διακριτικά τη φόρα, διευκρινίζοντας πως η Boeing έχει πρόσβαση σε λογισμικό μόνον ως το Block 20 (ή 25, δεν είμαι σίγουρος), γιατί μέχρι αυτά τα block F-16 μετατράπηκαν σε Drones. Μετά η Boeing δεν έβγαλε κιχ. Αυτά τότε (2013 περίπου, αν κάνω λάθος διορθώστε με παρακαλώ), πάμε τώρα στο σήμερα. Όπως κάθε μεγάλος κολοσσός που σέβεται τον εαυτό… Read more »

GP
Guest
GP

Είναι αξιοσημείωτη η αντίδραση που προξένησε σε πολλούς ακόμα και η υποψία ύπαρξης ανταγωνισμού στην πρόταση της LM. Από ότι φαίνεται λοιπόν (από τις πληροφορίες σε νεότερη ανάρτησή σας), μάλλον η ΠΑ δεν θα μάθει ποτέ αν η Boeing είχε να προτείνει κάτι ουσιαστικό ή όχι, όσο μικρές κι αν ήταν οι πιθανότητες για το πρώτο. Ίσως το πιο αστείο επιχείρημα είναι η χρονική καθυστέρηση που θα έφερνε στο πρόγραμμα ενδεχόμενη συνάντηση. Την ίδια στιγμή δεν στηλιτεύει κανένας το ότι η LM, που μιλάει με την ΠΑ για το πρόγραμμα εδώ και 3 χρόνια και που “ξέρει” τι θέλει η… Read more »

Theo
Guest
Theo

Φίλε GP, αυτό που με ξεπερνάει είναι το ύφος γραφής σου που κινείται μεταξύ δύο ορίων. Το πρώτο όριο είναι η εμφανής σιγουριά ότι γνωρίζεις πως παίζεται το παίγνιο ενώ το άλλο όριο είναι το “μιλάς με γρίφους γέροντα”. Αίνυγουέη, πρέπει να είναι πολύ άσχετοι όσοι αναβαθμίζουν τα F16 σε F16V.
Ενώ εμείς, εεεεε; Έχουμε τον Καμένο, που μπορεί να μην δούλεψε ποτέ στη ζωή του σε μια θέση ευθύνης, αλλά έχει βαλθεί να χτυπήσει τα….μονοπώλια των κολοσσών της παγκόσμιας βιομηχανίας όπλων.

Desert_Falcon
Guest
Giorgos

Μαλλον μετα το κραξιμο το ζητησε ο ψεκασμενος για να θολωσει λιγο τα νερα…τιποτε αλλο…