Η Αεροπορική Εφεδρεία της USAF παραλαμβάνει το πρώτο HC-130J Combat King II

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Air Force Reserve γίνεται ο τρίτος χρήστης του βελτιωμένου HC-130J Combat King II, εννέα χρόνια μετά την ένταξή του στην τακτική Αεροπορία και την εκμετάλλευση του HC-130J από την Ακτοφυλακή (USCG) σε ρόλο έρευνας και διάσωσης. Το αεροσκάφος θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα HC-130P/N που πετά η Εφεδρεία, με την 39η Μοίρα Διάσωσης της 920th Rescue Wing στην αεροπορική βάση Patrick της Φλόριντα να εφοδιάζεται με τον νέο τύπο.

Σχεδιασμένη ειδικά για αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) επιχειρώντας από το πλησιέστερο πεδίο προσγείωσης, η ένατη έκδοση του C-130J Super Hercules δύναται να τροποποιηθεί σε ιπτάμενο τάνκερ παρέχοντας μεγαλύτερη εμβέλεια στα ελικόπτερα HH-60G Pave Hawk και στους επικείμενους αντικαταστάτες τους, τα βελτιωμένα HH-60W Jolly Green II –το πρώτο αναμένεται να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2021. Το αεροσκάφος μπορεί επίσης να πραγματοποιεί ρίψεις και τα HC-130J εκτελούν συχνά αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας και αρωγής σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Αν και ακριβή στοιχεία δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, η κατασκευάστρια Lockheed Martin δηλώνει ότι το Combat King II έχει καλύτερη κατανάλωση καυσίμου και βελτιωμένες επιδόσεις μεταφοράς φορτίου και εμβέλειας. Τα HC-130J της Αμερικανικής Ακτοφυλακής έχουν κατά 20% καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ταχύτητα και το υψόμετρο και 40% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης σε σύγκριση με τα HC-130H χάρη στους ενισχυμένους κινητήρες RR AE2100D3 και τις νέες εξάφυλλες έλικες.

Σημειωτέον ότι τα HC-130J της USAF που επιχειρούν σε ζώνες μάχης διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αποστολής τους. Αυτός περιλαμβάνει ολοκληρωμένο πακέτο προστασίας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβολέα ραδιοσυχνοτήτων, ψηφιακό δέκτη προειδοποίησης εγκλωβισμού από εχθρικά ραντάρ (RWR) και εκτοξευτές αναλωσίμων (chaff/flares) ενώ τα αεροπλάνα είναι επίσης εφοδιασμένα με FLIR, ραντάρ παρακολούθησης αναγλύφου και σύστημα αποφυγής εδάφους.

Ο τύπος είναι πιστοποιημένος για πτήση με διόπτρες NVG και εκτός από το να δίνει καύσιμο μπορεί και να παίρνει εάν χρειαστεί, παραμένοντας στον αέρα για πολλές ώρες. Η δυνατότητά του να επιχειρεί σε περιβάλλον με έντονη εχθρική παρουσία και να προσγειώνεται σε πρόχειρα πεδία πίσω από τις γραμμές του εχθρού αφήνοντας ομάδες Ειδικών Δυνάμεων ή ρίχνοντας διασώστες (PJ) με αλεξίπτωτο, καθιστούν τον «Βασιλιά της Μάχης» ένα από τα πολυτιμότερα assets της USAF.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of