Η Γαλλία «εθνικοποιεί» τον SCALP για να ξεπεράσει το αμερικανικό βέτο στις εξαγωγές

2
5135

Η υπουργός άμυνας της Γαλλίας Florence Parly έχει δώσει εντολή στην εταιρεία MBDA να ξεκινήσει την κατασκευή του επίμαχου αμερικανικού μέρους που εμποδίζει την πώληση του πυραύλου SCALP-EG στην Αίγυπτο.

 

Η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει την προμήθεια του όπλου, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν επιτρέψει την εξαγωγή στην αραβική χώρα τμήματος αμερικανικής προέλευσης του SCALP, πιθανόν μετά από ισραηλινές πιέσεις. Το ζήτημα είναι περισσότερο σύνθετο για τη γαλλική βιομηχανία, αφού χωρίς τους πυραύλους η Αίγυπτος εμφανίζεται απρόθυμη να αποκτήσει περισσότερα μαχητικά Rafale.

 

Κατά τη Γαλλίδα υπουργό άμυνας, οι γαλλικές εξαγωγές πρέπει να σταματήσουν να είναι όμηροι των αμερικανικών αδειών. Αυτό πρόκειται να οδηγήσει αρχικά σε καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και την παραγωγή των συγκεκριμένων τμημάτων, αλλά θα ωφελήσει μακροπρόθεσμα τη βιομηχανία και τους διεθνείς χρήστες γαλλικών οπλικών συστημάτων.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η βλακεια της Αιγυπτου ειναι πως δεν απαιτησε να μαθει (οταν ηταν να κανει την παραγγελια των Rafale) αν τα αεροπλανα και τα οπλα εχουν μη γαλλικα συστηματα επανω, ετσι θα εβαζε τους γαλλους να τρεχουν απο τοτε ωστε να μην χασουν την παραγγελια.Οι γαλλοι καταλαβαν επιτελους οτι αλλοι οι δικοι τους πελατες και αλλοι των αμερικανων.

  2. Συμβαίνει και τις καλύτερες οικογένειες (Νο scalp No Rafale). Πολύπλοκη υπόθεση η παραγωγή και πώληση όπλων.

Comments are closed.