9.6 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ ΕΑΒ σε τροχιά ανάκαμψης, τα νέα για F-16V, P3 Orion, Γρύπα,...

Η ΕΑΒ σε τροχιά ανάκαμψης, τα νέα για F-16V, P3 Orion, Γρύπα, Αρχύτα, F-35

- Advertisement -

Την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου υπόστεγου υγρού αποχρωματισμού και βαφής αεροσκαφών στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (EAB) στο Σχηματάρι, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών και βουλευτών, καθώς και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Επιπλέον στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης καθώς και αποστολή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Κυρ. Μητσοτάκης στην ΕΑΒ: Με Rafale, αναβάθμιση F-16 και F-35 αργότερα, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ

Η κατασκευή εντάσσεται στα έργα αναβάθμισης της ΕΑΒ, υπό την ονομασία Προγράμματα Ασφαλείας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών (Security, Supply and Information, SSI), που εκτελούνται ως μέρος της συμφωνίας αναβάθμισης των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο Viper, από την κατασκευάστρια Lockheed Martin.

Πρώτος έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της ΕΑΒ, Ιωάννης Κούτρας, αναφέροντας πως η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΑΒ είναι η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από την τοποθέτηση της θεμέλιας πλάκας των εγκαταστάσεων, στις 4 Φεβρουαρίου 1977, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή! Στη συνέχεια ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τις νομοθετικές ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες που επέτρεψαν νέες προσλήψεις προσωπικού, την οριοθέτηση bonus παραγωγικότητας και επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτριος Παπακώστας, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια των SSI, πηγή Ptisidiastima.com

Αναφερόμενος στο παραγωγικό σκέλος, τόνισε την εξέλιξη των προγραμμάτων αναβάθμισης των Viper και P3 Orion και εξέφρασε την ετοιμότητα της εταιρείας να εισέλθει στην παραγωγή drones και μικροδορυφόρων μέσω συνεργειών με ιδιώτες και ερευνητικά ιδρύματα, που ήδη είναι σε εξέλιξη.

ΕΑΒ και τέσσερα πανεπιστήμια στο πρόγραμμα «Γρύπας»: Υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας για την παραγωγή drones

Την σκυτάλη πήρε ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin στην Ελλάδα, Ντένης Πλέσσας, εμβαθύνοντας στο πρόγραμμα SSI. Στο σύνολο του έχει 14 υποπρογράμματα, με το κάθε ένα και με αναπτυξιακό σκέλος. Συγκεκριμένα:

 • Συμμετοχή στην κατασκευή δομικών τμημάτων για F-16 και C-130J ύψους 185 εκατ. δολαρίων. Ειδικά ανέφερε πως η συμμετοχή της ΕΑΒ στην κατασκευή των ατράκτων για κάθε C-130J που πουλιέται παγκοσμίως, φτάνει το 70%, ενώ σε κάθε πώληση F-16, το ουραίο τμήμα, ο αεραγωγός και μέρος της ατράκτου έχουν ελληνική σφραγίδα.
 • Ενίσχυση υποδομών, 78 εκατ. δολάρια
 • Εγκαταστάσεις συντήρησης, 13,5 εκατ. δολάρια
 • Εγκατάσταση ανοδίωσης, 11,5 εκατ. δολάρια
 • Στεγανοποίηση οροφών συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ.
 • Νέα περίφραξη.
 • Στέγαστρο παραγωγής.
 • Προμήθεια εργαλείων, απαρτίων και τεχνική βοήθεια αναβάθμισης αεροσκαφών.
 • Ανταλλακτικά C-130 συν επίγειος εξοπλισμός, 25 εκατ. δολάρια.
 • Αγωγοί καυσίμου, 12 εκατ. δολάρια
 • Νέα οχήματα κηροζίνης και αναβάθμιση της ασφάλειας στην αεροπορική βάση Ελευσίνας.
Το 5ο F-16 Viper, σε ετοιμότητα απογείωσης, πηγή Ptisidiastima.com

Έπειτα ακολούθησε η τοποθέτηση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Lockheed Martin Aeronautics, Greg M. Ulmer, ο οποίος έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί, μεταξύ της εταιρείας και της χώρας μας, από το 1987 που υπογράφηκε η πρώτη συμφωνία αγοράς F-16, μέχρι σήμερα που η Ελλάδα είναι στον προθάλαμο προμήθειας των F-35.

Ντ. Πλέσσας: H Lockheed Martin έχει λύσει το “πρόβλημα” των F-16V με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II

Το οικονομικό όφελος επιστροφών στη χώρα μας από την παραγόμενη προστιθέμενη αξία, έχει ξεπεράσει το 1 δις δολάρια, όπως ανέφερε, ενώ το πρόγραμμα Viper, έχει ήδη αποφέρει αναθέσεις προγραμμάτων ύψους 210 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφέρει την επίσης σημαντική αναβάθμιση των F-16 Block 50, όπως και την εγκατάσταση υποδομών μακροσκοπικού ελέγχου στην ΕΑΒ. Συνοψίζοντας, είπε πως όλα αυτά που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν, θα έχουν ως αποτέλεσμα την προσέλκυση νέων πελατών.

Αναμνηστική φωτογραφία του Lockheed Martin Team, με φόντο ελληνικά F-16, πηγή Ptisidiastima.com

Τελευταίος έλαβε το λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτριος Παπακώστας, που ανέφερε πως με τις προσλήψεις που έχουν γίνει την περίοδο 2021-2022, ο αριθμός των εργαζομένων στην ΕΑΒ έχει ανέλθει στους 2.000 από 1.300. Θεσπίστηκε bonus παραγωγικότητας ως επιπλέον κίνητρο, ενώ επέστρεψε η εταιρεία σε κερδοφόρα τροχιά, έπειτα από πολλά έτη. Έκλεισε την τοποθέτησή του με ένα σημαντικό νέο, την ολοκλήρωση του νέου εκπαιδευτικού κέντρου 10.000 τ.μ. το Σεπτέμβριο του 2023, για σπουδαστές από τις χώρες του Αραβικού Κόλπου.

Αν και τα πλέον σημαντικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού, έχουν ήδη γραφτεί σε προηγούμενο άρθρο, εντούτοις υπάρχουν μερικά σημεία που αξίζουν προσοχής:

 • Το 2027 θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των Viper, ενώ έχει προγραμματιστεί και η αναβάθμιση των F-16 Blk. 50.
 • Το 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραδόσεις των Rafale.
 • Τα F-35 θα αποτελούν μία μοίρα (τουλάχιστον αρχικά). Η Τουρκία θα ασθμαίνει στο μεσοδιάστημα μπας και καταφέρει να εκσυγχρονίσει τα δικά της F-16, αν το μπορέσει, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Από αριστερά προς δεξιά: Ο Πρόεδρος της ΕΑΒ, Ιωάννης Κούτρας, ο senior vice president, Global Business Development & Strategy της Lockheed Martin, Michael Williamson, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της LM Aeronautics, Greg M. Ulmer και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ, Δημήτριος Παπακώστας, πηγή Ptisidiastima.com
 • Τα P3 Orion έχουν περάσει από σαράντα κύματα.
 • Drones και μικροδορυφόροι θα είναι αντικείμενο παραγωγής της ΕΑΒ. Ξεκινά η ανάπτυξη του Drone ”Γρύπας”.
 • Όσο για τον ”Αρχύτα” θα είναι στον αέρα μέχρι το τέλος του έτους.
 • Θα εκσυγχρονιστούν τα πυραυλικά συστήματα του Ε.Σ.
 • Επετεύχθη η διάσωση των ναυπηγείων.
 • Η Γαλλία, το Ισραήλ και χώρες του Κόλπου θα συνεργαστούν με την ΕΑΒ.
 • Αν και έγινε αναφορά στην αγορά φρεγατών, εντούτοις δεν ειπώθηκε κάτι, ούτε για το πρόγραμμα κορβετών, ούτε για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξερχόμενος του υποστέγου εργασιών αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε Viper, πηγή Ptisidiastima.com

Το κλείσιμο των εγκαινίων επισφράγισε η παράδοση του 5ου Viper και η εντυπωσιακή του απογείωση με κατεύθυνση προς Σούδα, ώστε να ενταχθεί άμεσα στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
27 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πρόταση: Μετατροπή των Μ107 και Μ110 σε οχήματα ανεφοδιασμού πυροβολικού

Του αναγνώστη μας, Σωτήρη Μ. ΠέτρουλαΟι μάχες στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο εργαστήρι που παρουσιάζει την «αλλαγή παραδείγματος» που έχει επιφέρει η νέα τεχνολογία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συμπληρωματικές συμβάσεις στο ΠΝ, για τις FDI και τους πυραύλους...

104
H αγορά των FDI HN είναι η μεγαλύτερη αμυντική προμήθεια στην ιστορία της χώρας μας. Ποτέ άλλοτε, το ελληνικό κράτος δεν έχει ξοδέψει πάνω...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14/26 Ιανουαρίου 1822: Η παράδοση του Ακροκορίνθου στους...

0
Το επιβλητικό και στρατηγικής σημασίας κάστρο του Ακροκορίνθου παραδίδεται στους Έλληνες επαναστάτες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια κατάληψης του σημαντικού...
- Advertisement -
Card image

December #31 Δεκέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Κυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 32, Ιανουάριος 2023!

To καινούργιο τεύχος μας Νο32, Ιανουάριος 2023  κυκλοφορεί πανελλαδικά  την Τετάρτη 04-01-2023 και διαθέσιμο ηλεκτρονικά ΕΔΩ Northrop Grumman B-21, η USAF στην εποχή του RaiderΌπως γράψαμε και...

Σουηδός πρωθυπουργός: Η πόρτα για το ΝΑΤΟ δεν έχει κλείσει παρά τη διαμάχη με την Τουρκία

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι, παρά τη συνεχιζόμενη διαμάχη με...

Ν. Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση!

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της...