22.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Ποια είναι η Συνθήκη INF και γιατί απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν ο Πρόεδρος Τραμπ

- Advertisement -


Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ επιβεβαίωσε κατά την συνάντηση που είχε στην Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους την πρόθεση του Προέδρου να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από την Συνθήκη INF η οποία απαγορεύει τους πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (IRBM) «εν ευθέτω χρόνω».

Το σχόλιο του Ρώσου Προέδρου βλέποντας στο έγγραφο που κόμισε ο Τζων Μπόλτον το έμβλημα του αμερικανικού αετού που κρατά κλάδους ελαίας και βέλη έλεγε τα πάντα: «έφαγε ήδη ο αετός σας τις ελαίες και έμειναν μόνο τα βέλη;» ρώτησε. «Ελπίζω ότι θα έχω απαντήσεις για σας. Όμως δεν φέρνω άλλες ελαίες» αποκρίθηκε με νόημα ο Αμερικανός απεσταλμένος.
Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ρωσία παραβίαζε την συνθήκη επί σειρά ετών ενώ ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα καθιστούν σαφές ότι υπάρχει πλέον μια «νέα στρατηγική πραγματικότητα». Μάλιστα ο Μπόλτον δήλωσε ότι οι κυβερνοεπιθέσεις της Κίνας κατά των Ηνωμένων Πολιτειών κάνουν την Ρωσία να δείχνει… νεοφώτιστη.
Ο σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν συνομιλίες τον Νοέμβριο στο Παρίσι όπου θα παραβρεθούν για την 100η επέτειο της Ανακωχής που σήμανε το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο Προέδρων μετά την συνάντησή τους στο Ελσίνκι τον Ιούλιο και η τέταρτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο η συνάντηση δεν αναμένεται να είναι εύκολη.
Γιατί η Συνθήκη INF είναι τόσο σημαντική

Η Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1987 από τον Πρόεδρο Ρήγκαν και τον Σοβιετικό ομόλογό του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ απαγόρευε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, οδηγώντας ουσιαστικά στην εξάλειψη πυρηνικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς όπως τους αμερικανικους Pershing 2 και τους σοβιετικούς SS-20 Saber (РСД-10 ‘Пионер’) από την Ευρώπη. Ήταν μια συμφωνία ιστορικής σημασίας και δικαίως χαρακτηρίσθηκε τότε ως ακρογωνιαίος λίθος στρατηγικής σταθερότητας.

Για πρώτη φορά ακύρωνε μια ολόκληρη κατηγορία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, θεσπίζοντας παράλληλα ένα άνευ προηγουμένου σύστημα επιθεωρήσεων που έθετε φραγμό σε μια επικίνδυνα κλιμακούμενη κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων. Μέχρι τον Ιούνιο του 1991, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταστρέψει 846 τέτοια όπλα και η ΕΣΣΔ 1.846 ενώ οι επιτόπιες επιθεωρήσεις εμπειρογνωμόνων για να διαπιστωθεί η συμμόρφωση με τους όρους της Συνθήκης θα συνεχίζονταν για μια περίοδο 10 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η μόνη αμερικανο-ρωσική συμφωνία μείωσης των πυρηνικών όπλων που απομένει είναι η Νέα Συνθήκη START η οποία υπεγράφη το 2010, ετέθη σε ισχύ το 2011 και εκπνέει το 2021. Η συγκεκριμένη συμφωνία θέτει οροφή στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και των πυραύλων-φορέων τους, περιορίζοντας τα πυρηνικά οπλοστάσια ΗΠΑ και Ρωσίας σε 1.550 κεφαλές ανά χώρα. Η πιθανότητα παράτασης της New START για μια πενταετία συζητήθηκε μεταξύ του Μπόλτον και Ρώσων αξιωματούχων αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

 
Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποσυρθούν

Για την ακρίβεια λένε πως θέλουν να αποσυρθούν. Κατά τον Πρόεδρο Τραμπ δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τηρούν μια συμφωνία την οποία όπως ισχυρίζεται οι Ρώσοι καταστρατηγούν από το 2014. Οι ΗΠΑ θα σεβόταν την απαγόρευση των οπλικών συστημάτων που ορίζει η Συνθήκη μόνο εάν Ρωσία και Κίνα δεσμεύονταν ότι δεν θα ανέπτυσσαν τέτοια όπλα. Και η Συνθήκη INF δεν περιλαμβάνει την Κίνα.
Αν και υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως κατηγορήσει την Μόσχα ότι παραβιάζει την Συνθήκη δοκιμάζοντας νέα όπλα κατά παράβαση των όρων της, ο Πρόεδρος Τραμπ απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Όμως η στάση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζων Μπόλτον και άλλων επικριτών της Συνθήκης ίσως εξηγεί τον πραγματικό λόγο της ενόχλησής τους: η INF Treaty στην ουσία εμποδίζει τις ΗΠΑ (και την Ρωσία) να απαντήσουν αποτελεσματικά στους πυραύλους μέσου βεληνεκούς που αναπτύσσουν οι Κινέζοι.
Ο στρατιωτικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας θα είναι πρώτη προτεραιότητα για το Πεντάγωνο τα προσεχή χρόνια, εκτιμούν στρατηγικοί αναλυτές. Η αντίληψη της Ουάσιγκτον όμως ότι το γεγονός αυτό απαξιώνει την Συνθήκη INF δείχνει τουλάχιστον πρόωρη, σημειώνουν.
Τί λένε οι Ρώσοι
Η Μόσχα όχι μόνο αρνείται τις κατηγορίες για παραβίαση των όρων της Συνθήκης αλλά τις επιστρέφει. Όπως υποστηρίζουν Ρώσοι αξιωματούχοι, αμερικανικές βάσεις στην Ρουμανία θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πυραύλους cruise μέσου βεληνεκούς κατά παράβαση της INF. Επίσης καταλογίζουν στις ΗΠΑ την εκτόξευση πυραύλων-στόχων στο πλαίσιο δοκιμών συστημάτων αντιβαλλιστικής άμυνας –κάτι το οποίο όπως ισχυρίζονται αντιβαίνει τους όρους της εν λόγω Συνθήκης.
Η Ρωσία έχει προτείνει την διεξαγωγή συνομιλιών για την εξέταση των εκατέρωθεν παραπόνων. Ωστόσο η Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι αφού η Μόσχα αρνείται ότι παραβιάζει την συμφωνία, προς τί οι διαπραγματεύσεις; Από ρωσικής πλευράς πάντως τονίζεται πως η αμερικανική κίνηση οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς και ότι η Ρωσία θα λάβει μέτρα για να αποκαταστήσει τις ισορροπίες.
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι το σώου Τραμπ με την Συνθήκη INF γίνεται για να δείξει στους Αμερικανούς ψηφοφόρους εν όψει των εκλογών για το Κογκρέσο τον ερχόμενο μήνα ότι μπορεί να παίρνει αποφάσεις που ενοχλούν τον Προέδρο Πούτιν. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβαστι μεταφέρει δηλώσεις «διπλωματικής πηγής» στις Βρυξέλλες (η οποία δεν κατονομάζεται) περί «προεκλογικού αφηγήματος» Τραμπ ενώ ο προσκείμενος στο Κρεμλίνο ιστότοπος «Αργκουμέντι Νηντελε» υποστηρίζει επικαλούμενος «υψηλόβαθμη διπλωματικο-στρατιωτική πηγή» ότι η δήλωση Τραμπ είναι ένα κόλπο, ώστε σε μελλοντικές συνομιλίες με την Ρωσία για θέματα πυρηνικών όπλων να έχει το πάνω χέρι. Είναι όμως τόσο απλό;
Τί θα σήμαινε η απόσυρση των ΗΠΑ από την Συνθήκη;
Πολιτικοί τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη ανησυχούν ότι εάν όντως συμβεί, θα πυροδοτήσει μια νέα κούρσα εξοπλισμών που θα υπονομεύσει την παγκόσμια ασφάλεια. Οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς θέλουν μερικά μόνο λεπτά για να φθάσουν στους στόχους τους στην Ευρώπη, πολύ λιγότερο απ’ ότι οι διηπειρωτικοί, αφήνοντας έτσι ελάχιστο χρόνο στις πολιτικές ηγεσίες να ζυγίσουν την αντίδρασή τους σε περίπτωση συναγερμού για επικείμενη πυραυλική επίθεση. Ως εκ τούτου, ένας λάθος συναγερμός θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πυρηνικό πόλεμο.
Αναλυτές και ειδικοί προσπαθούν να αντιληφθούν τις συνέπειες μιας πιθανής απόσυρσης των ΗΠΑ από την Συνθήκη INF. O συνεργάτης του Brookings Institution και πρώην διπλωμάτης Στήβεν Πάιφερ πιστεύει ότι η μονομερής αποχώρηση από μια συμφωνία με τέτοιο τρόπο θα ήταν λάθος, με την ευθύνη για την ακύρωση ενός σημαντικού εργαλείου για τον έλεγχο των εξοπλισμών να βαραίνει την Ουάσιγκτον.
Εκτός του ότι θα όξυνε τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και θα υπονόμευε την πυρηνική ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, θα άνοιγε τον δρόμο στην Μόσχα να αναπτύξει το πυραυλικό σύστημα 9M729 (SSC-X-8) χωρίς εμπόδια. Ο συγκεκριμένος πύραυλος cruise αποτελεί κατά ορισμένες πηγές παραλλαγή της βελτιωμένης έκδοσης μακράς εμβέλειας 9Μ728 ενώ σύμφωνα με αναφορές Δυτικών εμπειρογνωμόνων είναι η επίγεια έκδοση του πυραύλου 3Μ14 Kalibr-NK (SS-N-30) με αδρανειακό σύστημα ελέγχου, διόρθωση πορείας μέσω GLONASS/GPS και εκτιμώμενη εμβέλεια 300-3.400 μιλίων η οποία εμπίπτει στους όρους της Συνθήκης INF.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν ο Πρόεδρος Τραμπ θα κάνει τελικά πράξη την εκφρασθείσα πρόθεσή του. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μήπως καταρρέοντας η Συνθήκη INF συμπαρασύρει την Nέα START, σημειώνει ο Αλεξέι Αρμπάτοφ, διαπραγματευτής στην START I του 1994. Η απώλεια μιας από τις συμφωνίες αυτές θα ήταν εξαιρετικά επιζήμια αφού χωρίς αμφότερες δεν θα υπάρχει έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για πολιτικό πόκερ (;) του Προέδρου Τραμπ και όχι αυτό που όλοι φοβούνται.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Η προοπτική εγκατάστασης νέας γενιάς ευρωπυραύλων μέσου βεληνεκούς πρόκειται να έχει σημαντικότατες συνέπειες για τα ευρωπαϊκά έθνη, και ιδίως για τη Γερμανία. Κράτη που θα δεχθούν την εγκατάσταση των πυραύλων θα αναβαθμισθούν θεαματικά και θα ενισχυθούν σε πολλά επίπεδα από τις ΗΠΑ, ακόμη και αν εντός της ΕΕ είναι αποδυναμωνένα και απομονωμένα (βλ. Ιταλία … Σε Πολωνία, Ουγγαρία κλπ έτσι κι αλλιώς δεν μπορούν να εγκατασταθούν πύραυλοι και πυρηνικά, είναι πρώην εδάφη του ΣτΒ). Η Γερμανία θα διχαστεί απόλυτα, δεδομένης της τεράστιας πολιτικής ισχύος των Πρασίνων: Ήδη σήμερα οι Πράσινοι αποτελούν την αφανή κυβέρνηση της Γερμανίας (η καγκελάριος εφαρμόζει πιστά όχι την πολιτική του κόμματό της, αλλά τη δική τους: Ιδιαίτερη εύνοια στους μετανάστες και προσέλκυσή τους στη χώρα παρά τη θέληση του πληθυσμού, κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας, ανεδαφικοί στόχοι για ηλεκτροκίνηση στους δρόμους, “γενικός νόμος περί ισότητας” κλπ.) και της Ευρώπης (σε όλα τα μείζονα θέματα, από τη στάση έναντι της Ουγγαρίας – σωστή – ως τις μελλοντικές προδιαγραφές ρύπων – βιομηχανοκτόνες – οι Πράσινοι υποαγορεύουν τις λύσεις …). Αυτό οφείλεται στο ότι η Μέρκελ, αφού στο βωμό της αιώνιας παντοκρατορίας της κατέστρεψε τα δύο μεγάλα κόμματα (σύροντάς τα στον βάλτο του καλομελετημένου τίποτε που είναι το πολιτικό της πρόγραμμα), φλερτάρει από ετών τους Πρασίνους ως νέους κυβερνητικούς εταίρους. Το ζήτημα είναι ότι οι Πράσινοι έχουν ρεύμα, και σε λίγο η μόνη πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού θα είναι χ/δ – πρασίνων (οι σ/δ θα αποσυρθούν πιθανότατα άμεσα από τη κυβέρνηση που τους εξοντώνει), και πρόγραμμα έχουν την απόσυρση ακόμη και των 20 τελευταίων Β61 για τα ΤΟρνέιντο του Μπύχελ, για ευρωπυραύλους ούτε λόγος (πρωταγωνστούσαν άλλωστε στις “ανθρώπινες αλυσίδες” της δεκαετίας του 1980 γύρω από τη βάση των Πέρσινγκ 2 στη Νόυ-Ουλμ, προς μεγάλη τέρψη της Μόσχας, η οποία είχε πάρα πολλών ωρών προειδοποίηση για οποιαδήποτε διασπορά, και άρα άνετο παράθυρο ευκαιρίας για πρώτο πλήγμα στα πλέον επικίνδυνα γι’ αυτήν όπλα του ΝΑΤΟ …). Άρα η Γερμανία μάλλον μένει εκτός, οπότε γίνεται γεωπολιτικά κράτος παρίας, αναξιόπιστος εταίρος της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και ανιστόρητο βασίλειο “καλών ανθρώπων”, δρόμος στον οποίο άλλωστε βρίσκεται έτσι κι αλλιώς. Η Γαλλία γίνεται μόνος αξιόπιστος πολιτικός πόλος, η Αγγλία φυσικά θα παλεύει με τις συνέπειες των επιλογών της, και νέοι ρεαλιστές παίκτες θα αναφανούν μεταξύ των ησσόνων ευρωπαϊκών εθνών. Προφανώς, η εγκατάσταση ευρωπυραύλων θέτει τέρμα και στα σενάρια εγκατάλειψης της Ευρώπης από τις ΗΠΑ στο έλεος της Ρωσίας (αν η τελευταία εκδηλώσει επιβουλή εναντίον της). Αλλά η Γερμανία θα συνθλιβεί από τις πιέσεις: Ήδη ο Τραμπ την τσιγαρίζει για το θέμα της στρατιωτικής της ανεπάρκειας και των πενιχρών της σχετικών δαπανών, αν αρνηθεί και τους πυραύλους δεν μπορώ να φανταστώ το μέγεθος του χτυπήματος που θα δεχθεί … Η εξόντωση της VW & Deutsche Bank από τις αμερικανικές αρχές που έχει ήδη συντελεσθεί (και ίσως όχη ακόμη ολοκληρωθεί) θα είναι ένα χάδι … Αν ήξερε ο μακαρίτης Guido Westerwelle τι δυνάμεις απελευθέρωσε με εκείνη τη δήλωσή του τη μακρινή άνοιξη του 2011 στο ΣΑ του ΟΗΕ (συνεδρίαση για το Λυβικό, όταν η Γερμανία ως μη μόνιμο μέλος έλαβε τη θέση Ρωσίας και Κίνας …) ότι “εφεξής θα συνάπτουμε ad hoc συμμαχίες ανάλογα με τα συμφέροντά μας”, θα προτιμούσε να έχει καταπιεί τη γλώσσα του …

VAGGELAS

Η (ταπεινή) μου εκτίμηση είναι ότι η πιθανότητα ανάπτυξης και εγκατάστασης πυραύλων μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά περιορισμένη και θα προϋπέθετε σημαντική περαιτέρω αναβάθμιση της Ρωσικής απειλής ώστε να μπορει να διασφαλιστεί η απαιτούμενη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. Μην ξεχνάμε ότι οι Ευρωπαϊκές Χώρες είναι Δημοκρατίες αλλα και το ότι η επιχειρησιακή αξία αυτών των όπλων είναι αμφισβητήσιμη. Σε κάθε περίπτωση μια καινούργια κούρσα εξοπλισμών με τη Δύση είναι σαφέστατα εκτός των οικονομικών δυνατοτήτων της Ρωσίας. Ο Πούτιν με τη Κριμαία φλέρταρε με τα όρια της Δυτικής ανοχής και γνωρίζει καλα κάτι αντίστοιχο σε Χώρα της Βαλτικης είναι αδιανόητο. Περισσότερο πολιτική πιστεύω είναι η κίνηση Τραμπ, αφού και η ακύρωση της Συμφωνίας τυπικά είναι εξαιρετικά αμφίβολη (απαιτεί πλειοψηφία 2/3 στο Κογκρέσο). Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 2.29

Related News

G7: Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει ότι «δεν επιζητεί τη σύγκρουση» με την Κίνα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι "δεν επιζητεί τη σύγκρουση" με την Κίνα, στο τέλος της συνόδου κορυφής της G7 που κάλεσε...

Το NATO δεν θέλει να αναπτυχθούν βαλλιστικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν μια πολιτική που θα απαγορεύει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στην Ευρώπη, μετά τη...

Αναβαθμίζει η Αυστραλία τα παλιά υποβρύχια της γιατί τα γαλλικά… αργούν ακόμη

Και τα έξη παλαιότερα υποβρύχια της κλάσης Collins θα ανακαινίσει η Αυστραλία σε μια επένδυσης που φθάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο...