11.8 C
Athens
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

«Λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας;

- Advertisement -

Πολιτική θύελλα προκάλεσαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας πολιτικού Εύα Χογκλ (SPD) ότι ήταν «λάθος» η κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2011, μια απόφαση η οποία εν μέρει ελήφθη υπό το πρίσμα των αυξανόμενων «ακροδεξιών τάσεων» στους κόλπους της Bundeswehr.
Εκτός από αμηχανία στο κόμμα της και κυβερνητικό εταίρο της Άνγκελα Μέρκελ, οι δηλώσεις της αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών έτυχαν της υποστήριξης από τους λάθος ανθρώπους –τους ακροδεξιούς της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) οι οποίοι τις χαρακτήρισαν ως την «πρώτη ουσιαστική πρόταση από το SPD εδώ και πολλά χρόνια».

Θα πρέπει η Γερμανία να θεσπίσει ξανά την υποχρεωτική θητεία; Αν μη τι άλλο η βουλευτής του SPD έφερε τους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες του CDU σε δύσκολη θέση. Το κόμμα της Καγκελαρίου Μέρκελ παραδοσιακά υποστηρίζει τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αλλά ενώ σκέφτεται να επαναφέρει την θητεία, μέχρι στιγμής δεν έχει τολμήσει να κάνει το βήμα, φοβούμενο τις αντιδράσεις.
Τώρα η πρόταση του στελέχους των Σοσιαλδημοκρατών κάνει το CDU να δείχνει… λιγότερο συντηρητικό από τον κυβερνητικό του εταίρο. Υποτίθεται ότι η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας θα καταπολεμούσε τον ακροδεξιό εξτρεμισμό εντός της Bundeswehr. Όμως πόσο εφικτό είναι αυτό;
Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και η υπουργός Άμυνας και αρχηγός του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Αννεγκρέτ Κραμπ-Κάρρενμπάουερ, έχουν εκφράσει στο παρελθόν την αντίθεσή τους για το θέμα. Όμως η Bundeswehr μαστίζεται από έλλειψη προσωπικού, σε σημείο να… παρακαλεί τους νέους και νέες να καταταγούν με εντυπωσιακά βίντεο στρατολόγησης (https://youtu.be/hHYN6ivctfs) και συνθήματα που τους καλούν να δώσουν «Έναν Χρόνο για την Γερμανία».

Σήμερα οι Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις αριθμούν 184.000 άνδρες και γυναίκες. Μια δεκαετία νωρίτερα ο αριθμός αυτός ήταν 250.000 όμως τότε εκπαιδεύονταν και 35.000 νεοσύλλεκτοι ετησίως. Οι άρρενες στρατεύοντο από την ηλικία των 18 ετών αλλά μπορούσαν να επικαλεσθούν τις διατάξεις για τους αντιρρησίες συνείδησης και να υπηρετήσουν κοινωνική θητεία.
Σαν να μην έφθαναν τα πρόσφατα οξυμένα προβλήματα επάνδρωσης και διαθεσιμότητας μέσων, μια σειρά σκανδάλων με ακροδεξιά στοιχεία ή συμπαθούντες κάνουν την ζωή δύσκολη για την Καγκελάριο και την υπουργό Άμυνας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η υπουργός σχεδιάζει την πλήρη αναδιάρθρωση της ελίτ μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων KSK (Kommando Spezialkräfte) μετά την 12σέλιδη επιστολή που έλαβε από αξιωματικό ο οποίος κατήγγειλε πως η ακροδεξιές ιδέες κάνουν θραύση στους κόλπους της.
Διαβάστε επίσης: Οι «κακές παρέες» των επιλέκτων Kommando της Bundeswehr (https://www.ptisidiastima.com/kommando-bundeswehr/)
Το σκάνδαλο με την επίλεκτη KSK δείχνει ότι η δράση ακροδεξιών δομών εντός του στρατεύματος δεν είναι «μεμονωμένα περιστατικά» τονίζει η κα Χογκλ. Για την ακρίβεια πολλοί λένε πώς είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Πώς η υποχρεωτική θητεία θα αναχαιτίσει την «ακροδεξιά κουλτούρα» στην Bundeswehr; Πιστεύεται ότι η εισροή κληρωτών θα διαλύσει τα «σταγονίδια» (;) ακραίων εθνικιστών και νεοναζί στις μονάδες. Βεβαίως αυτό δεν είναι παρά μια θεωρία.
Αν και οι Χριστιανοδημοκράτες γενικώς δεν λένε όχι στην ιδέα της επανέναρξης του διαλόγου για το θέμα της θητείας, δηλώνουν επιφυλακτικοί στην επαναφορά της μόνο και μόνο για την αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού. «Κανείς επαγγελματίας στρατιώτης δεν απομακρύνεται από πλάνες ιδέες επειδή εκπαιδεύει στρατεύσιμους» λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Die Welt ο εκπρόσωπος του CDU για θέματα άμυνας, Γιόχαν Βάντεφουλ.
Σκεπτικισμός όμως υπάρχει και στο στράτευμα. «Η Bundeswehr στο μεγαλύτερο μέρος της είναι καθρέπτης της κοινωνίας» λέει η Νάριμαν Χάμμουτι-Ράϊνκε, Σημαιοφόρος του Ναυτικού και εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Γερμανός Στρατιώτης» (Deutscher.Soldat.e.V) που έχει ως σκοπό την ενσωμάτωση μειονοτήτων στις ένοπλες δυνάμεις. «Το να εξαναγκάζεις τον κόσμο να πάει στον Στρατό, δεν νομίζω ότι αυτό θα καταφέρει κάτι με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό» δηλώνει.

Άλλοι πιστεύουν πως το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι επίλεκτες μονάδες, όπως η KSK, έχουν την τάση να αναπτύσσουν «ιδιόμορφες συμπεριφορές» εντός της Bundeswehr γι’ αυτό και η επαναφορά της θητείας δεν πρόκειται να κάνει διαφορά. Οι «νησίδες εξτρεμισμού» υπάρχουν εν κρυπτώ σε τέτοιες μονάδες και δεν αποτελούν γενικό φαινόμενο, υποστηρίζει ο Σεμπάστιαν Σούλτε, αρχισυντάκτης της αμυντικής έκδοσης griephan. Τότε γιατί η υπουργός Άμυνας «ξήλωσε» ολόκληρη την KSK;
Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των «ένστολων πολιτών» στην μεταπολεμική Γερμανία θεωρήθηκε πως θα λειτουργούσε ως «ανάχωμα» σε ακραίες τάσεις. Μετά την μείωση της θητείας στους έξι μήνες και τελικά την κατάργησή της, οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν διαρκώς να προσελκύσουν νέους για μια καριέρα στην Bundeswehr με καμπάνιες οι οποίες στοχεύουν περισσότερο σε ξένους και αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ακόμη και στην περίπτωση που επιστρέψει η υποχρεωτική θητεία, σε έναν σύγχρονο στρατό έξι μήνες δεν αρκούν για να εκπαιδεύσεις σωστά κάποιον για να γίνει επαγγελματίας ή, έστω, ημιεπαγγελματίας στρατιώτης. Στον χρόνο αυτόν μαθαίνεις απλώς τα βασικά» τονίζουν ειδικοί. Όπως και να ‘χει, το θέμα εκτός από δύσκολο είναι και πολιτικό «ναρκοπέδιο».
Για να καταστεί και πάλι ενεργή η υποχρεωτική στράτευση χρειάζεται συνταγματική τροποποίηση, η οποία απαιτεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία 2/3 και στα δύο Σώματα της Ομοσπονδιακής Βουλής. Επίσης θα πρέπει να δημιουργηθεί εκ νέου υποδομή –κέντρα κατάταξης και εκπαίδευσης– σε ολόκληρη την χώρα ενώ θα χρειαστεί και ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διαφορετικό από αυτό ενός επαγγελματικού στρατού. Προς το παρόν, το ερώτημα προς τους νέους και νέες παραμένει: Θα θελήσουν να δώσουν έναν χρόνο της ζωής τους για την Γερμανία;
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Για να έχουμε καλό ρώτημα, η θητεία καταργήθηκε προς καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού (ο οποίος, άρα, ήταν εισαγόμενος από τους στρατευσίμους, οι οποίοι ενδεχομένως κατηχούσαν τους αξιωματικούς τους ….), και τώρα θα επανέλθει, πάλι προς καταπολέμηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού (ο οποίος, άρα, είναι πλέον ενδημικός στα στελέχη, αλλά οι στρατεύσιμοι θα τους τραβήξουν το αυτί και θα τους επαναφέρουν στη δημοκρατική νομιμοφροσύνη …);
Δεν μας τα λένε καλά …
Φταίμε και μεις βέβαια, που ασχολούμαστε με τα ψυχολογικά των Γερμανών και τη αιώνια αμφιθυμία τους σχετικά με τις ΕΔ …

Tango.Alpha

Φαντάζομαι ότι η κατάργηση ήταν ένα πείραμα που απέτυχε και τώρα πρέπει να αναστραφεί. Απλά με τέτοια πειράματα δε μαζεύεται το μαγαζί – ουσιαστικά πρέπει να δεις γιατί δημιουργείται ο ακροδεξιός εξτρεμισμός και να κόψεις ό,τι τον τροφοδοτεί.

Nikolaos

Αγαπητέ μου φίλε, είναι όπως τα λέτε. Αλλά η Γερμανία γίνεται σιγά σιγά μια χώρα χωρίς ηγεσία, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς πολιτική. Η καγκελάριος στήριξε την (σπάνιας διάρκειας για δημοκρατική πολιτεία) θητεία της στην κατάργηση της πολιτικής, και την υποκατάστασή της από έναν χυλό, όπου όλοι οι εταίροι εμμένουν στις απόψεις τους φραστικά (αλλά απέχουν από μια ρεαλιστική υλοποίηση), δεν αποφασίζεται ποτέ τίποτε και για κανένα θέμα, και όλα αναβάλλονται για το μέλλον.
Αν δεν επρόκειτο για χώρα με παρακαταθήκες, και με ένα ενδιάμεσο επίπεδο αποτελεσματικότατης “φυσικής” ηγεσίας (επιχειρήσεις, πανεπιστήμια/ερευνητικά κέντρα, δημόσια διοίκηση), η οποία δημιουργεί και προχωρεί παρά την πολιτική παράλυση, η κατάσταση θα είχε οδηγήσει σε παρακμή.
Φυσικά, πέραν της καγκελαρίου, ευθύνη φέρει προεχόντως το εκλογικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο κατ’ αποτέλεσμα δεν επιτρέπει συνεκτικές κυβερνήσεις πολιτικού προγράμματος, αλλά καλλιεργεί την πρόσληψη των εκλογών ως καλλιστείων (κάτι για το γούστο του καθενός, για τον εχθρό των ξένων, για τον φίλο των σκυλιών, για τον ιδεολόγο του ελευθέρου λογισμικού κλπ κλπ κλπ.) και όχι ως μηχανισμού επιλογής της διακυβέρνησης της χώρας, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της ψήφου. Προσεχώς κι εδώ με την απλή αναλογική …

Tango.Alpha

Μήπως όμως έχει καταργηθεί η Πολιτική και έχει αντικατασταθεί από επιμέρους πολιτικές ή διαχείριση θεμάτων/στόχων ιδιαίτερα σε κοινωνίες που έχουν λύσει τα βασικά προβλήματα υγείας, εκπαίδευσης απασχόλησης; Κάνουν μια κουβέντα για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, κάνουν μια κουβέντα για το αεροδρόμιο του Βερολίνου (αντε αυτό είναι πιο διαχρονικό). Ας μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες χώρες στα βασικά ζητήματα υπάρχει συμφωνία κυβέρνησης αντιπολίτευσης.
Φυσικά ανάλογα με την κοινωνία προκύπτουν κάποια ερωτήματα / ζητήματα που η διαχείρισή τους έχει ένα ειδικό βάρος και βγάζει την κυβέρνηση από τη ρουτίνα. Στην περίπτωση αυτή εμπλέκεται η ιστορία ή οι εθνικές συνθήκες που καθιστούν τη διαχείριση δύσκολη (στη Γερμανία τα ζητήματα της ακροδεξιάς, στην Ελλάδα η μονιμότητα στο Δημόσιο, η αντικομουνιστική νοοτροπία στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) και εκεί σκοντάφτουν πολλές χώρες. Η καγκελάριος Μέρκελ εδώ πιέζεται όπως οι μνημονιακές κυβερνήσεις στην Ελλάδα να κάνει οπωσδήποτε κάτι (εδώ είχαμε την τρόικα εκεί έχουν την ιστορία από το 1933-1945). Αγαπητέ Νικόλαε φαντάζομαι θα συμφωνείτε ότι σε Δυτική Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τα “σταγονίδια” για να θυμηθούμε τον ορο της πρώιμης μεταπολιτευτικής περιόδου.

Nikolaos

Σίγουρα δεν κινδυνεύει από τα σταγονίδια. Κινδυνεύει όμως από την εμπέδωση ενός αισθήματος ματαιότητος για τις εκλογές και την πολιτική, η ιδέα ότι “τελικά κανενός η ατζέντα δεν εφαρμόζεται”. Είναι απόλυτη παρωδία να δέχεται κυβέρνηση με κορμό το CDU/CSU το διαβόητο “Γενικό περί Ισότητος Νόμο”, που στην πράξη καταργεί τη συμβατική ελευθερία του Αστικού Κώδικα (αν εκμισθώνετε μια γκαρσονιέρα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε- έξι και σεις επιλέγετε την ανηψιά της γυναίκας σας που έρχεται για σπουδές στην πόλη, τεκμαίρεται (!) ότι το κάνατε από διάθεση διακρίσεως εις βάρος των υποψηφίων 3 και 4, που είναι Τούρκος και Ιεχωβάς αντίστοιχα – πράγμα που ααφαλώς μπορεί και να μην ξερετε -, και πρέπει σεις να αποδείξετε ότι εκμισθώσατε (το δικό σας σπίτι!!) με αντικειμενικά κριτήρια στην ανηψιά, άλλως πρέπει να αποζημιώσετε τους άλλους δύο … ωραία πηγή εισοδήματος για ανθρώπους που δεν θέλουν να εργασθούν, και φυσικά για δικηγόρους!). Είναι απόλυτη παρωδία να καταργεί κυβέρνηση με κορμό το CDU/CSU την πυρηνική ενέργεια με πρόσχημα τη Φουκουσίμα (σενάριο αδύνατο στη Γερμανία) απλώς για να έχει η κυρία Μέρκελ υπόβαθρο μελλοντικής σύγκλισης με τους Πρασίνους, μηπως τυχόν και δεν κλείσει 35 χρόνια στην Καγκελαρία. Είναι απόλυτη παρωδία ζεύγος δύο εργαζομένων με παιδί να μη μπορεί να νοικιάσει σπίτι σε γερμανική μεγαλούπολη (λόγω πίεσης τιμών και μισθωμάτων από τη διεθνή σπέκουλα στα αστικά ακίνητα), και μια κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το SPD να μην μπορεί να επιβάλει κάποιου είδους regulation στην αγορά, ή έστω να δίδει στεγαστικό επίδομα αν δεν θέλει να παρέμβει στην κτηματαγορά. Θα έλεγε δηλαδή κάποιος ότι δεν ευρίσκει εφαρμογή (όπως είναι το αναπόφευκτο σε έναν συνασπισμό) μέρος της ατζέντας του ενός και μέρος της ατζέντας του άλλου, αλλά ΤΙΠΟΤΕ από τα δύο, παρά μόνο περθωριακά στοιχεία εκάστης ατζέντας που ικανοποιούν ιδεοληπτικούς με δυνατή φωνή εντός των μερών του συνασπισμού. Κυρίαρχο όλων βέβαια η πολιτική επιδότησης της βιομηχανίας, αγαπημένο θέμα του SPD, αλλά και των Βαυαρών του CSU. Η δεινή ήττα των τελευταίων στο δημοψήφισμα για το αστρονομικού κόστους μαγνητικό τρένο Transrapid της Siemens (δεκάδες δισεκατομμύρια κόστος για σύντμηση του χρόνου της διαδρομής Μόναχο-αεροδρόμιο από 45 σε 20 λεπτά, με διατήρηση και του παλαιού τρένου για τις .. ενδιάμεσες στάσεις, χωρίς τις οποίες φυσικά και το παλιό καλό τρένο σε 20 λεπτά θα έκανε τη διαδρομή ….) δείχνει τη διάθεσή του κόσμου για την πολιτική …

ManBo

Εγώ πιστεύω οτι αν επαναφέρουν την θητεία για να “καταπολεμήσουν την ακροδεξιά”, θα έχεις φαντάρους με “υφάκι” που θα καταγγέλλουν τους αξιωματικούς τους για ψύλλου πήδημα. Γιατί την αυστηρότητα θα την εκλαμβάνουν ως φασισμό. Εδώ, αυτό το πρόβλημα το έχουμε στην Ελλάδα, που υποτίθεται ότι είμαστε εξοικειωμένοι με τον στρατό. Θες (ως κράτος) να βάλεις 18χρονα να “ελέγχουν” τους αξιωματικούς σου;

Nikolaos

Αγαπητέ φίλε, οι έχοντες δημόσιο λόγο στη Γερμανία, στους οποίους αναφέρεται το άρθρο, είναι απολύτως ανίκανοι να προσλάβουν τα προβλήματα που περιγράφεις και την ιδιαίτερη δομή, διοίκηση και συγκρότηση των ΕΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι Υπουργός Άμυνας είναι πάντα γυναίκα, προφανώς λόγω κάποιας ιδεοληπτικής εμμονής ανόητων φανατικών να δείξουν ότι “οι γυναίκες κάνουν κουμάντο τους σκληρούς”. Ο φεμινιστικός εξτρεμισμός στο μεγαλείο του. Τι μπορούν να συλλάβουν από τις ιδιαίτερες σχέσεις που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ μαχητών στο πεδίο, το υποψιάζεσαι ασφαλώς …

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Όπλα Laser στις νέες φρεγάτες του ΠΝ για αντιμετώπιση των τουρκικών UAV/UCAV και των όπλων τους

 Το Πολεμικό Ναυτικό, στις επόμενες εβδομάδες, ή έστω λίγους μήνες, θα πάρει μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις στη Νεότερη Ιστορία του. Η αγορά 4...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 May 2014 #336

Αγορά

Related News

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα Avenger», τονίζει ο ΥΕΘΑ

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος...

Νέα συντριβή μαχητικού MiG-21 στην Ινδία

Ινδικό μαχητικό MiG-21 Bison κατέπεσε πριν λίγη ώρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.https://twitter.com/IAF_MCC/status/1346485477604429824Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ινδικής Αεροπορίας, το περιστατικό έγινε κοντά στο...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «διπλασιάσει τις προσπάθειες» για να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «διπλασιάσει τις προσπάθειες» για να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία που συνήψε το 2015 με την Τεχεράνη, η οποία κινδυνεύει λόγω...