23.6 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ "Μια στιγμή" για 45 χρόνια

“Μια στιγμή” για 45 χρόνια

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 4K
  •  
  •  

“Καραβανάδες”, “πολεμοκάπηλοι”, “χούντες”, “στρατολάγνοι” κι άλλα χειρότερα συνοδεύουν τον φορέα της στρατιωτικής στολής από τη Μεταπολίτευση και μετά. Επί μισό σχεδόν αιώνα (στο παρά πέντε) η σταδιοδρομία στο επάγγελμα του στρατιωτικού παρουσιάζεται ως σύστημα που παράγει υποψήφιους δικτάτορες, ψυχαναγκαστικούς βασανιστές και εν δυνάμει δολοφόνους, αφού στο επίκεντρο του επαγγέλματος είναι η προετοιμασία θανάτωσης του πλησίον συνανθρώπου. Έτσι φαίνεται και -εφόσον δεν υπήρξε ποτέ αντίλογος- έτσι θα ήταν!

Επί 45 χρόνια οι αξίες για τις οποίες ο Έλληνας στρατιώτης ζούσε για να υπερασπίσει, η αγάπη για την πατρίδα, η υπεράσπιση του Έθνους, της ελευθερίας και όλων εκείνων των μικρών και μεγάλων στοιχείων που μας ενώνουν και που έφερναν τους Έλληνες μαζί, τα απορρίπταμε ως ψέμματα, γραφική προγονολατρεία και φληναφήματα ενός αρχαιοελληνικού παραμυθιού που δεν ίσχυσε ποτέ και δεν ταιριάζει σε ένα σύγχρονο λαό που θέλει να συμπλεύσει με χώρες μοντέρνες, προοδευτικές και ανεξάρτητες.


Οι λέξεις έθνος και πατρίδα έσβησαν από το λεξλόγιο του σύγχρονου Νεοέλληνα και μαζί τους στοχοποιήσαμε και τον στρατιωτικό, τον αστυνόμο, τον χωροφύλακα, σαν αναμνήσεις ενός νοσηρού παρελθόντος που θέλαμε να ξεχάσουμε. Σαν να θέλαμε να πετάξουμε από πάνω μας μια παλιά βρωμιά, αποχωριστήκαμε την ιδέα, πως ο τόπος που ζουν οι κάτοικοι δεν είναι δεδομένος, πως είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες που πλάθουν κάθε λαό σε κάθε μέρος του κόσμου και πως τα στοιχεία της φύσης, των συμβόλων της πίστης και της ψυχοσύνθεσης ενός λαού συνθέτουν σιγά σιγά τα έθνη περνώντας μέσα από δυσκολίες και από κρίσεις, χτυπώντας τα σαν το σφυρί το λιωμένο μέταλλο.

Αντί αυτών, ένα παραμύθι που πλάσαμε μέσα στην ηρεμία του πλούτου και της ευημερίας μας: όλοι οι άνθρωποι είναι καλοί κι όλοι αντιδρούν με την ίδια καλοσύνη, τον ίδιο σεβασμό και την ίδια κατανόηση, όταν τους δίνεις αυτό που ζητάνε. Και σε έναν τέτοιο κόσμο, ο στρατιώτης δεν έχει θέση. Σαφώς! Και οι άνθρωποι που έπλασαν στο μυαλό τους αυτόν τον κόσμο, τον ωραίο, τον ευγενή, τον μέγα, είναι καλοί άνθρωποι. Ίσως μάλιστα, οι καλύτεροι που υπάρχουν.


Η μοίρα τους διαχρονικά ήταν κοινή: κατακτήθηκαν και χάθηκαν νικημένοι από ανθρώπους χωρίς ευαισθησίες, χωρίς ευγενή αισθήματα αλλά με μεγαλύτερη ισχύ. Οι ορδές των Μογγόλων, τα στίφη των Οθωμανών, οι Ουννικές επιδρομές και οι Σαρακηνοί πειρατές σάρωσαν δεκάδες χιλιάδες τέτοιους ανθρώπους, που επιθυμούσαν την ειρήνη και την ηρεμία των εθνών και έσβησαν από προσώπου γης πολιτισμούς αιώνων. Το μάθημα ήταν ένα: ο μεγάλος πολιτισμός επιζεί μόνο με ικανούς μαχητές στις επάλξεις να τον υπερασπίζονται.

Η Ελλάδα της δημοκρατίας, της ελεύθερης κοινωνίας, και της δικαιοσύνης, δεν είναι δεδομένη. Αποτελούν κατακτήσεις και “χτίστηκε” με σκληρή δουλειά, σκληρές αποφάσεις και μεγάλες θυσίες. Η κοινωνία της ευημερίας του σήμερα χτίστηκε με τους αγώνες των παππούδων μας, τις στερήσεις των γονέων μας και πίστη σε ένα καλύτερο αύριο τουλάχιστον τριών γεννεών πριν από εμάς. Και η διατήρησή της από εμάς, για εμάς και τα παιδιά μας χρειάζεται επαγρύπνηση και αγώνα.


Το παραπάνω το είχαμε ξεχάσει. Το ξεχάσαμε τη δεκαετία του ’90 όταν εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες περνούσαν μέσα από τα σύνορά μας από την Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τα ξεχνούσαμε το 2000 όταν χιλιάδες βάρκες λαθροδιακινητών έκαναν τακτικά δρομολόγια σε ξέρες και στις ακτές των νησιών μας. Επιλέξαμε να αγνοούμε τις “ροές” και τις “αφίξεις” επί τρείς σχεδόν δεκαετίες και μαζί τους ξεχνούσαμε και τους ανθρώπους που κινητοποιούνταν κάθε φορά για να μαζέψουν ό,τι μπορούσε να μαζευτεί από την έννοια της κυριαρχίας και του ανεξάρτητου κράτους.

Το θυμηθήκαμε όμως στον Έβρο, πριν από 20 μέρες. Στον Έβρο για πρώτη φορά, ίσως, από τότε που ξεκίνησε τη “διαρροή” μέσα από τα σύνορα είχαμε την πρώτη απάντηση στα ερωτήματα “τί κάνει το κράτος”, “τί χρειάζεται ο στρατιωτικός” και “τί κάνει ο αστυνόμος”. Ο Έβρος και οι Καστανιές μας το θύμησαν.


Επί τρείς εβδομάδες, οι στρατιωτικοί μας, βγήκαν μπροστά και μαζί με τους αστυνομικούς στάθηκαν και κέρδισαν. Κέρδισαν ένα αγριεμένο πλήθος που θέλει να περάσει με το “έτσι θέλω”. Κέρδισαν πέτρες, ξύλα, μολότωφ, δακρυγόνα. Κέρδισαν κρύο και υγασία μέσα στις λάσπες του Έβρου, πού όσοι ζουν ή υπηρέτησαν εκεί, τις θυμούνται πολύ καλά. Κέρδισαν τη μάχη των εντυπώσεων, όταν όλοι, τουρκικό κράτος, κατ’επάγγελμα “ανθρωπιστές”, αργυρώνητοι δημοσιογράφοι μικρών και μεγάλων δικτύων και δίκτυα λαθροδιακινητών ήθελαν να δουν ένα “ατύχημα”, ένα σπάσιμο στις γραμμές ή μια στιγμιαία απώλεια ψυχραιμίας.

Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Η γραμμή στάθηκε, δέχτηκε πίεση, χλεύη, πέτρες και καπνούς, αλλά στάθηκε. Με λίγους στην αρχή, περονιασμένους από το κρύο και χωρίς τόση υποστήριξη ή σαφές σχέδιο. Σταδιακά όμως στήθηκε, πατώντας στο πείσμα των προηγουμένων ετών, στο αίσθημα ότι έκαναν το σωστό, τη δουλειά τους όπως έπρεπε να την κάνουν. Και κέρδισαν το μεγαλύτερο έπαθλο: την αναγνώριση και την ευγνωμοσύνη ενός ολόκληρου λαού.


Στον Έβρο, τρεις εβδομάδες τώρα βλέπουμε την Ελλάδα που θέλαμε πάντοτε να έχουμε. Μια χώρα με σχέδιο, με σύνορα, με αξίες και με δυνατούς ανθρώπους. Στον Έβρο ένας λαός ολόκληρος έμαθε πως η ζωή είναι ένας αγώνας και πως οι κατακτήσεις μιας κοινωνίας, όσο μεγάλες κι αν είναι, δεν είναι αυτό που την κάνει μεγάλη, αν δεν είναι έτοιμη, όλη η κοινωνία, να σταθεί και να τις υπερασπίσει.

Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια μεγάλη συγγνώμη σε όλους εκείνους που επί 45 χρόνια λοιδορούσαμε ή αφήναμε άλλους να ασχημονούν εναντίον τους σαν “φασίστες”, “πολεμοχαρείς” και ‘άχρηστους”. Αυτοί ήταν εκεί ταγμένοι εκείνη τη “στιγμή” για να σταματήσουν τον κατήφορο που είχαμε πάρει σαν κοινωνία. Αυτούς πρέπει να ευγνωμονούμε αν σήμερα είμαστε έθνος κι όχι απλά λαός.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 4K
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

61 ΣΧΟΛΙΑ

61 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Faethon

Εύγε.Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα στο γραπτό λόγο η Ελληνική πραγματικότητα.

ElCy

Χωρίς τους “Καραβανάδες”, “πολεμοκάπηλους”, “χούντες” και τους “στρατολάγνους” δεν θα υπήρχαν οι εθνομηδενιστές, οι “διεθνιστές,” και να μην ξεχνάμε τους τουρκόλαγνους, για να τους βρίζουν…
Τόσο απλά!

chriskri

Συγχαρητήρια!!

Dimitris

Αυτός εισήγαγε στον δημόσιο λόγο τον όρο πατριδοκάπηλος:

Κωνταντίνος Σημίτης

Yannis

Ως πατριδοκαπηλους εννοουσε τους λαικιστες, οχι τους γνησιους πατριωτες. Και βεβαια λαικιστες υπηρχαν και θα υπαρχουν σε ολα τα κομματα ολου του εκλογικου φασματος, απο την αριστερα μεχρι τη δεξια.

Dimitris

Ευχαριστώ για την ερμηνεία που δώσατε σε έναν όρο που εισήγαγε ο κ. Σημίτης. Θα ήταν πιο χρήσιμο, ήδη το 1996, να είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν εννοεί τους στρατιωτικούς. Πάντως έστω και από κάποιον οπαδό του, έστω και 25 χρόνια μετά, καλή είναι μια τέτοια διευκρίνηση.

My_name_is_Nobody

comment image

Digenis

Και κάπως έτσι έγιναν παραγωγικοί !!! Τελικά ήταν θέμα πολιτικών .

Tango.Alpha

Ενας κούκος δε φέρνει την άνοιξη. Αν και για να είμαι δίκαιος ένα υπέροχο κείμενο (είτε editorial είτε απάντηση σε γράμμα αναγνώστη) που με βοήθησε πάρα πολύ στη θητεία μου εξηγεί κάτι πολύ απλό: τέτοια χώρα είμαστε τέτοιες ένοπλες δυνάμεις έχουμε. Ουσιαστικά κάνοντας οι περισσότεροι θητεία παρελάσεων κι όχι επιχειρήσεων έχουμε συνδέσει τις ένοπλες δυνάμεις με αγγαρείες και χαμένο χρόνο θητείας ενώ και όλοι έχουμε να διηγηθούμε την ιστορία του κακού ένστολου που μας έφερε αντίρρηση σε κάτι λογικό που ζητήσαμε ενώ έκανε ότι μπορούσε και πολύ περισσότερα για να εξυπηρετήσει κάποιους άλλους συνέχεια. Αν παράλληλα απαριθμήσουμε και μια παράταιρη… Read more »

Ccd

Έτσι είναι! Δυστυχώς και οι ένοπλες δυνάμεις χαρακτηρίστηκαν από τις παθογένειες που μάστιζαν την ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες και όχι μόνο.

chriss8

Όλα τα προβλήματα που περιγράφεις προκλήθηκαν από την απαξίωση που υπέστησαν οι ΕΔ όλα αυτά τα χρόνια. Ορθώς ξεκίνησε η αποχουντοποίηση το 74, αλλά κανένας δεν την σταμάτησε, 40+ χρόνια μετά. Οι ΕΔ πάντα πήγαιναν στον αυτόματο πιλότο καθώς η πολιτεία αδιαφορούσε για την ορθή λειτουργία τους. Οι πολιτικοί εκμεταλλεύτηκαν τις ιδιαιτερότητες του συστήματος για να χτίσουν την πελατειακή τους βάση. Οι πολίτες βολεύτηκαν γιατί θα μοιράζονταν τον πλούτο της χώρας με μια επαγγελματική ομάδα λιγότερη. Και φυσικά πολλοί στρατιωτικοί επαναπαύτηκαν και έμαθαν να μην παράγουν αποτέλεσμα, άλλοι κάνανε πολιτική σταδιοδρομία και άλλοι δεν κάνανε τίποτα… Αυτή η στιγμή που… Read more »

GiorgosRou

Μεγάλη ευθύνη για εμένα φέρουν όμως και οι ίδιοι οι άνθρωποι των σωμάτων ασφαλείας που αναγκαστικά ή μη έδεναν τον εαυτό τους σε ένα κομματικό άρμα και περίμεναν αμφότεροι πότε θα βγάλουν τα μάτια των άλλων. Επίσης για την αστυνομία ειδικά θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη ντροπή στον τρόπο που εργαλείοποιείταισαν σάκος του μποξ από κάθε κυβέρνηση δυστυχώς και από τον ΣΥΡΙΖΑ, σε κάποιο βαθμό, που στηρίζω. Γενικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν τον σεβασμό της κοινωνίας ανεξαρτήτως κομματικής χροιάς γιατί όλοι μεγαλώσαμε με αξίες και τις χαζομάρες που βλέπαμε σαν στρατιώτες ή πολιτες κανένας δεν τις κρατησε με… Read more »

Observer

Τα αυτονόητα, για έναν λαό που δέχτηκε τη διαστροφή των αυτονόητων χάριν του προσωπικού συμφέροντος….

Ccd

“Και οι άνθρωποι που έπλασαν στο μυαλό τους αυτόν τον κόσμο, τον ωραίο, τον ευγενή, τον μέγα, είναι καλοί άνθρωποι. Ίσως μάλιστα, οι καλύτεροι που υπάρχουν.” Όχι πάντα! Πολλές φορές πίσω από τέτοια όμορφα λόγια κρύβονται οι πιο σκοτεινές επιδιώξεις! Από ταπεινά ιδιοτελή συμφέροντα μέχρι στυγνες ολοκληρωτικές επιβουλές.

EPR

Πολλά συγχαρητήρια για το άρθρο. Αυτά είναι αλήθειες που έπρεπε να ακουστούν εδώ και χρόνια . Να μην πω δεκαετίες.
Επίσης οι φωτογραφίες που έχετε στο άρθρο είναι από τις ελάχιστες επιχειρησιακές φωτογραφίες που έχω δει (μη παρελάσεων – επιδείξεων ) στα τόσα χρόνια που ασχολούμαι με το χώρο

IliasSkaltsas

Περίμενα πάρα πολλά χρόνια τέτοια δημοσίευση… ευχαριστούμε που παίρνετε την ευθύνη. Θα είμαστε δίπλα σας διότι η αντίδραση θα είναι μεγάλη, μακάρι να βγω ψεύτης….

x-m

Διαφωνώ με το άρθρο.Όχι φυσικά με το ότι οφείλεται αναγνώριση στο έργο των Ε.Δ. και των σωμάτων ασφαλείας , κάθε άλλο !!!, αλλά με την κεντρική του ιδέα : ” ……..σε όλους εκείνους που επί 45 χρόνια λοιδορούσαμε ή αφήναμε άλλους να ασχημονούν εναντίον τους σαν “φασίστες”, “πολεμοχαρείς” και ‘άχρηστους”. Ξεχνάτε ότι ΣΕ ΟΛΕΣ τις δημοσκοπήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια οι Ε.Δ. είχαν την πρώτη θέση αποδοχής ανάμεσα στους θεσμούς του Ελληνικού Κράτους , με διαφορά. Και αυτή την πρώτη θέση δεν την έδιναν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων λόγω λάθους εκτίμησης του δείγματος. Το ότι είναι δυνατές στα ΜΜΕ ιδέες… Read more »

x-m

Για του λόγου το ασφαλές επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας το παρακάτω :

https://www.efsyn.gr/politiki/3008_bathainei-i-krisi-empistosynis-stoys-thesmoys-stin-ellada

Αναφέρεται σε περίοδο πριν την κρίση αλλά και κατά τη διάρκεια της. Ο λαός όλα αυτά τα χρόνια κράτησε αλώβητη στη συνείδηση του την προσφορά των ΕΔ παρά την “επίθεση” που αυτές δέχονται απο διάφορες μεριές.

Tango.Alpha

Να παρατηρήσω όμως ότι οι ΕΔ απολαμβάνουν της εκτίμησης του πληθυσμού για τη δραστηριότητά τους ως Υπηρεσία Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών: Αν μια έρευνα γίνονταν ακριβώς μετά το “Γαύδος” ή κάποιο άλλο περιστατικό όπως όταν το σκάφος του Τουρκικού Λιμενικού καταδίωξε το δικό μας.

Αρα ναι λαμβάνουν θετικά σχόλια γιατί βοηθάνε άμεσα (ανοίγοντας ένα δρόμο) αλλά αν η ερώτηση αφορά το προσωπικό (πως τους αξιολογείτε ως επαγγελματίες) τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι διαφορετικά.

chriss8

Οι ΕΔ απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη του κόσμου ως θεσμός. Η δημοσκόπηση αφορά κυρίως την διαφθορά και είναι παγκόσμιο φαινόμενο.
Από την άλλη, στην Ελλάδα αυτή η εμπιστοσύνη υπάρχει παρόλο που το 60% θεωρεί ότι σε έναν πόλεμο θα χάναμε. Ο κόσμος μέσα στην τρέλα του και τις εμπειρίες από την θητεία, ξέρει την κατάσταση και ξέρει ποιοι πραγματικά φταίνε!

x-m

Ο κόσμος (και εμείς μαζί) δεν ξέρει τι θα γίνει στην πραγματικότητα ενός πολέμου. Όλοι υποθέτουμε. Κάποιοι πιστεύουν(με) ότι αν μπορούσαν, τόσα χρόνια τα μεμέτια θα το είχαν αποτολμήσει, αλλά δεν……….. Με τον βομβαρδισμό όμως που δέχεται ο μέσος έλληνας απο τα εγχώρια παπαγαλάκια για τις super-dooper ικανότητες των τουρκικών Ε.Δ. πάλι καλά αν είναι το 60%. Η ουσία είναι ότι υπάρχει πίστη ότι παρά τις παθογένειες τους οι Ε.Δ. θα κάνουν αυτό που πρέπει. Πράγμα που δεν κάνει η δικαιοσύνη, τα κόμματα , ο Τύπος…….

x-m

Στη συνείδηση του κόσμου θεωρείτε ότι είναι πιο ισχυρή η εικόνα ” διορθώνω φυσικές καταστροφές ” ή η εικόνα ” αναχαιτίζω κάθε μέρα “………..; Απο εκεί πηγάζει η απάντηση στις δημοσκοπήσεις. 😉

Όσον αφορά τις μη-απαντήσεις στις προκλήσεις, όλοι ξέρουν ότι δεν είναι θέμα ανικανότητας των δικών μας αλλά πολιτική εντολή. Για να το τραβήξω λίγο περισσότερο, αν έχουν γίνει ανάποδα κάποια συμβάντα θα τα δημοσιοποιούσε η ελληνική πλευρά ; Και η τουρκική θα διαμαρτυρόταν ή θα έκανε τουμπεκί;

Tango.Alpha

Σχετικά με την μη-απάντηση στις προκλήσεις να αναφέρω το σχόλιο ενός διπλωμάτη το καλοκαίρι του 16: – εχουμε χάλια διπλωματικό σώμα γιατί έχουμε χάλια κράτος και το αντίστροφο. Το αυτό ισχύει και για τις ένοπλες δυνάμεις: δεν έχουμε ένοπλες δυνάμεις γιατί δεν έχουμε κράτος και το αντίστροφο. Οταν ο πολιτικός ξέρει ότι μπορεί να στραβώσει κάτι αν δώσει εντολές σκληρής απάντησης αποφεύγει να το κάνει.

Οσο για το σχόλιο ότι κρίνουν από τις αναχαιτίσεις κι όχι από την πολιτική προστασία μάλλον έχετε δίκιο. Το καλό είναι ότι ο κόσμος δεν έχει την πληροφόρηση που έχουμε εμείς.

npo

Σινδόνος αλλέρτο.. 1. Τα “Καραβανάδες”, “πολεμοκάπηλοι”, “χούντες”, “στρατολάγνοι” κλπ είναι αποτέλεσμα (α) του εμφυλίου οπου κάποιοι αριστεροί εγκέφαλοι δεν συγχώρησαν ποτέ τον Ελληνικό στρατό για την ήττα που επέφερε στο “ένα είν το κόμμα” και στην προσπάθειά του να μετατρέψει την Ελλάδα – χώρα Ρωμιών/Γραικών/Ελλήνων σε ταξική (άεθνη) σοσιαλιστική ονείρωξη και μετά θάνατον ανάληψη εις τα τροφαντά πεδία ατελείωτου ρυζιού και free γυναικών για όλους, στον κομμουνισμό δλδ (γνωστό και ως Βαλχάλα ή Ηλύσια πεδία ή αναρχοκαπιταλισμό σε άλλους πολιτισμούς) (β) της χούντας που στην προσπάθειά της να στρέψει την χώρα μακριά απ τoν τρισκατάρατο σοσιαλιστικό εφιάλτη κυνήγησε δικαίους και… Read more »

chriss8

Το 1/3 της Κύπρου το έχασε η χούντα. Κανένας άλλος. Όσο για τα ευρωπαϊσμό, όσο άκομψα και αν έγινε σε αυτή την χώρα, πρέπει να διανοηθείς ότι δεν ήμασταν και ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην πιάτσα. Το χάος που ήμασταν (και ακόμα είμαστε) σαν κοινωνία πριν μπούμε στην Ευρώπη ελπίζω να το θεωρείς σαν δεδομένο. Το χάος αυτό αποτυπώνεται στην ασυδοσία του ΛΑΟΥ κατά τις τρεις δεκαετίες που μας άφησε η πολιτεία χωρίς σκληρή επιβολή. Φαίνεται στον ανούσιο, πλέον, εθνικό διχασμό, που κρατάει μέχρι σήμερα. Φαίνεται και από το γεγονός ότι πρέπει να γραφτεί ένα τέτοιο άρθρο! Το ότι είμαστε διαφορετικοί… Read more »

npo

Η Χούντα έχει την μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά ευθύνη έχουν κι όσοι κράτησαν στα πράγματα τους χουντικούς αρχηγούς του στρατού και είπαν ότι η Κύπρος είναι μακριά και καθιέρωσαν εθνική γιορτή κάτι που θα έπρεπε να είναι εθνικό πένθος κι όνειδος. Προσωπικά δεν είμαι ούτε αντιδυτικός ούτε αντιευρωπαϊστής ούτε τίποτα, άξιοι θαυμασμού είναι οι Ευρωπαίοι, κι αντιγραφής σε πολλά. Παρένθεση, εμείς όταν λέμε Ευρωπαίοι εννοούμε δυτικοευρωπαίοι ή βορειοαμερικάνοι, γιατί Ευρωπαίοι είναι κι οι ούνα φάτσα ούνα ράτσα Ιταλοί, κι οι Πορτογάλοι κι οι Βούλγαροι κι οι Σέρβοι κι οι Αλβανοί κι οι Ουκρανοί κι οι Ρώσοι. Καλοί λοιπόν οι δυικοευρωπαίοι, δεν… Read more »

chriss8

Όραμα μου; Από πού το συμπέραινες; Μην φαντάζεσαι διαλόγους που έκανες με άλλους γιατί διαφωνούμε σε κάτι. Είμαστε έθνος το ελληνικό. Το ότι δεν είμαστε το σούπερ έθνος που νομίζουμε, μετά από αιώνες σκλαβιάς, και ότι πρέπει να αλλάξουμε πολλά, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφομοιωθούμε. Ούτε η ΕΕ έχει σαν σκοπό την αφομοίωση. Είμαστε ένα μικρό έθνος και είναι πολύ θετικό το ότι ανήκουμε σε κάτι μεγάλο. Αλλά πέρα από φαντασίες πολλών Ελλήνων δεν πήραμε «εφάπαξ και σύνταξη» ως έθνος. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για το καλό της χώρας μας. Όπως είπε η νέα ΠτΔ ο πατριωτισμός… Read more »

npo

Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, και φυσικά όταν γράφω ” το όραμά σου ” δεν απευθύνομαι σε σένα αλλά σε μας.

Διαφωνώ (ίσως) στο οτι πρέπει ν ανήκουμε σώνει και καλά σε κάτι μεγαλύτερο. Το να μην “ανήκεις” δεν το λέω με την έννοια του πολιτισμού, πλέον εκεί ανήκουμε θέλουμε δεν θέλουμε, και προσωπικά θέλω, αλλά πολιτικά. Πολιτικά πρέπει ν ανήκουμε αν πρέπει ν ανήκουμε κι όπου συμφέρει για να επιβιώσουμε

chriss8

Ο κόσμος άλλαξε και έγινε μεγαλύτερος. Αν δεν ανήκουμε, δεν θα υπάρχουμε. Το 2050 μάλλον θα είμαστε 8 εκατομμύρια και οι Τούρκοι 100 εκατομμύρια. Από την άλλη υπάρχουν πόλεις στον κόσμο με περισσότερο πληθυσμό και μεγαλύτερη οικονομία από την χώρα μας. Αυτές οι πόλεις, όσο μακρυά και αν είναι, πλέον μας επηρεάζουν… Ο Χ-Μ παραπάνω λέει ότι οι Τούρκοι δεν μας επιτίθενται γιατί φοβούνται ότι θα χάσουν. Σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό να επιτεθούν σε μια χώρα απομονωμένη και άλλο σε ένα τμήμα συνασπισμού χωρών. Υπάρχουν πολλές παράμετροι πέρα από μια απλή στρατιωτική συμπαράταξη. Αυτά γίνονταν μέχρι το 45. Έκτοτε… Read more »

npo

Αυτό το “αν δεν ανήκουμε, δεν θα υπάρχουμε” δεν το καταλαβαίνω. Πολύ δογματικό. Απο που προκύπτει? Η ιστορία άλλα δείχνει, όταν είσαι ο μικρός, εξαφανίζεσαι (απορροφάσαι) κυρίως αμα ανήκεις, και μάλιστα αν αυτός στον οποίο ανήκεις σε έχει για σφαλιάρες κι εσύ τον έχεις για Θεό. Αμα δεν ανήκεις, έστω και με δυσκολίες, όλο και κάπως επιβιώνεις.

Και πω κάτι.. Σαν έθνος φαίνεται να έχουμε πάρει την απόφαση να αυτοεξαλειφθούμε. 😕

chriss8

Δεν ήθελα να φανώ δογματικός. Υπάρχουν πολλές παράμετροι σε ένα θέμα και οι συσχετισμοί αλλάζουν διαρκώς. Θα χρησιμοποιήσω ένα πάρα πολύ ακραίο παράδειγμα, χωρίς όμως να θέλω να δημιουργήσω οποιοδήποτε υπονοούμενο και συνειρμούς για το ποιος είναι ποιος: Από τη Βικιπαίδεια: Οι Αθηναίοι επιτέθηκαν στην Μήλο, με σκοπό να την αναγκάσουν να ενταχθεί στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Οι Μήλιοι ζήτησαν να γίνει σεβαστό το δικαίωμά τους να μείνουν ουδέτεροι στη σύγκρουση των Αθηναίων με τη Σπάρτη. Τελικά οι Αθηναίοι εκμεταλλευόμενοι την τεράστια στρατιωτική τους υπεροχή καταλαμβάνουν την Μήλο, εκτελούν όλους τους ενήλικους άνδρες, και εξανδραποδίζουν τις γυναίκες και τα παιδιά, εγκαθιστώντας… Read more »

npo

Συγνώμη, δεν έγινα κατανοητός. Δεν είμαι αντίθετος ούτε σε συμμαχίες ούτε σε συνεννοήσεις ούτε και στην κοινωνία με άλλα έθνη. Το αντίθετο. Αρκεί όλα αυτά να συντείνουν προς τους στόχους σου, ή τουλάχιστον να μην αποκλίνουν. Κι ο νο1 στόχος είναι να επιβιώσεις ως έθνος. Αν αποκλίνουν, όχι, θα ψάξω για συμμαχίες συνεννοήσεις και κοινωνία με άλλα έθνη ώστε να συντείνουν. Αυτής της σχολής σκέψεως είμαι. Υπάρχουν κι αυτοί που λένε “ααα, όχι, νο1 στόχος είναι να επιβιώνουμε και να καλοπερνάμε ως άτομα.” Καταλαβαίνεις που οδηγάει αυτό αν υιοθετηθεί ως κρατική ή εθνική γραμμή, Στην διάλυση και μαζική φυγή με… Read more »

antonios

Σωστά. Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Αμερικανικού ΥΠΕΞ λένε την αλήθεια. Ο Παπαδόπουλος ήθελε να “ρίξει” τον Μακάριο λίγα χρόνια πριν και χρησιμοποιούσε τον Γριββα σαν εργαλείο. Όμως τα έγγραφα αποδεικνύουν δυο πράγματα. Πρώτον την προειδοποίηση των ΗΠΑ στον Παπαδόπουλο να μην επεμβη γιατί οι ΗΠΑ έκαναν συμφωνία με Μακαριο για βάση υποκλοπών στο Ριζοκαρπασο και δεύτερον την ανοησία του Ιωαννιδη που νόμιζε ότι τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων είναι ποιο πάνω απο τις προσωπικές σχέσεις. Στην δίκη των Δικτατόρων αποκαλύφτηκε ότι όταν έδειξαν στον Ιωαννιδη την αμερικάνικη προειδοποίηση στον Παπαδόπουλο αυτός την αγνόησε λέγοντας “εμένα με αγαπάνε”! Λογική στρατιωτικού ηγετου!… Read more »

sotbak

σωστός

sotbak

σωστός

STRATOS

Προς: chriss8 Θα συμφωνήσω. Το 1/3 της Κύπρου το έχασε η Χούντα του μακαρίου, με τις μούφα εκλογές (τύπου Καντάφι- Φιντέλ και χειρότερα που έβγαινε με 98%!!!) με τον τακτικό ξυλοδαρμό και δολοφονία εθνικόφρονών πολιτών και πολιτικών αντιπάλων, με τον διχασμό του Κυπριακού Ελληνισμού, με την συμμαχία με το προδοτικό (μέχρι τις μέρες μας) ακελ, με την διάλυση και υποχρηματοδότηση της εθνικής φρουράς, με την δημιουργία του σώματος πραιτοριανών του διαβόητου «εφεδρικού σώματος» που ερχόταν σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την Εθνική φρουρά και προκαλούσε και τρομοκρατούσε τους πάντες.., με την «επιστολή μακαρίου προς Γκιζίκη», που ζητούσε ο μακάριος την διάλυση… Read more »

chriss8

Στην Κύπρο υπήρχε αντάρτικο από το 72 και έγιναν πολλές απόπειρες δολοφονίας του Μακάριου. Θα έπρεπε να περιμένει το τέλος του σαν καλός πρόσκοπος? Καλά τα λέμε ότι θέλαμε ένωση και ότι ο Μακάριος πήγαινε κόντρα (αν και πάντα μιλούσε για ένωση και κρατούσε καλές σχέσεις μέχρι και με τον Παπαδόπουλο). Υπήρχαν όμως πολλές δυνάμεις που έθεταν απαγορευτική την ένωση. Εμείς το παίξαμε μάγκες και μεγάλοι παίχτες του συστήματος. Πιστεύαμε ότι αν πάμε κόντρα θα κερδίσουμε. Ένα πράγμα σαν αυτό που ονειρεύονται πολλοί φαντασμένοι και για σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό…. Όσο για τον λόγο του Μακάριου, τον διάβασα όλο… Read more »

STRATOS

Σου διαφεύγουν πολλά γεγονότα. Ποιο 1972? Από το 1959 δολοφονούνταν στην Κύπρο εθνικόφρονες πολίτες (χωρίς να λογοδοτήσουν ποτέ οι δολοφόνοι τραμπούκοι του μακαρίου), ενώ ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν είχε καταλαγιάσει ακόμη.. Το 1968 γίναν εκλογές παρωδία και οι ενωτικοί οπαδοί του Τάκη Ευδόκα στην Αμμόχωστο και στην Λευκωσία πήγαν να κάνουν πολιτική συγκέντρωση και τους σπάσαν στο ξύλο και τους κατέστρεψαν τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις οι τραμπούκοι του μακαρίου…. http://www.xronografos.com/%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%BF%CF%8D%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-1968/ Μελέτησε τα γεγονότα με την σειρά και μην πέφτεις θύμα της προπαγάνδας του συστήματος, και τα παραμύθια που σου πουλάει 40+ χρόνια. Μην ξεχνάς (ποτέ) επίσης ότι το σύστημα της… Read more »

chriss8

Από όσες αποικίες αποχωρούσαν οι Άγγλοι εξασφάλιζαν ένα παραθυράκι μελλοντικής επιστροφής, με το να σπέρνουν την διχόνοια στους απελευθερωμένους λαούς. Στην Κύπρο πέρα από την διχόνοια μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων είχαν και έναν λαό που παραδοσιακά γούσταρε την διχόνοια. Έτσι οι Έλληνες την καταβρίσκουμε να πολεμάμε ο ένας τον άλλο. Η δημοκρατία που ζούμε σήμερα μας επιτρέπει να μιλάμε τώρα, χωρίς κάποιος να μας σπάσει την πόρτα του σπιτιού, να μας φορτώσει σε μια καναδέζα και να χαθούμε από προσώπου γης για χρόνια. Επαίτες (ξανά)γίναμε επειδή τα φάγαμε στα μπουζούκια, στα αμάξια και στις γυναίκες. Φαντάζομαι τα πρόλαβες όλα αυτά.… Read more »

STRATOS

Μέχρι το 1981 η Ελληνική οικονομία ήταν από τις ισχυρότερες στον Κόσμο με εκπληκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μηδαμινό εξωτερικό χρέος, χάρη κυρίως της οικονομικής πολιτικής που είχε χαράξει ο Μαρκεζίνης ως υπουργός οικονομικών την δεκαετία του 1950 και διατήρησαν όλοι οι μετέπειτα (ακόμη και η επταετία). Ουδέποτε ο Ελληνικός λαός δεν ήταν πάμπτωχος και επαίτης, όπως η μίζερη προπαγάνδα που έχεις πέσει θύμα της, σου έχει μάθει να επαναλαμβάνεις… εκτός αν εννοείς ότι δεν είχαμε από μία Mercedes 600 ο καθένας μας και δεν ζούσαμε σαν σεΐχηδες. Σε αυτή την κατάντια του επαίτη (τον Έλληνα) τον έφτασε η αριστερή μεταπολίτευση… Read more »

npo

Ναι, ουδέποτε ήταν πάμπτωχος ο Ελληνικός λαός. (!!!????) Είχαμε και μεγάλη παραγωγή. Ειδικά gastarbeiter, παραγάγαμε μπόλικους τέτοιους, κάναμε κι εξαγωγές…

Όχι, η αριστερή μεταπολίτευση των «αγωνιστών του πολυτεχνείου» δεν έκανε επαίτη τον Έλληνα, πιο πλούσιο σε αγοραστική δύναμη κι απ τον μέσο Άγγλο τον έκανε, αλλά σίγουρα έθεσε γερές βάσεις (πιο γερές γιατί κι οι προηγούμενοι δεν διέπρεψαν στην οικονομική πολιτική.. κάθε άλλο) για να γίνει επαίτης μερικές δεκαετίες αργότερα.

Αυτό είναι το πρόβλημα με τα οικονομικά, τα επίχειρα συνήθως εμφανίζονται μερικές δεκαετίες αργότερα..

STRATOS

Για τους gastarbeiter που αναφέρεις!! ας όψεται η αριστερά, που ρήμαξε την χώρα (αναίτια) την περίοδο 1946-49, εποχή που όλος ο υπόλοιπος (δυτικός) κόσμος προσπαθούσε να ανακάμψει από την καταστροφή του Β παγκοσμίου πολέμου…..σήμερα έχουμε νέα γενιά gastarbeiter!! μετά από 20 χρόνια αθριστικά πασοκικής σοσιαλιστικής διακυβέρνησης (1981-2012), που ρήμαξε το σύμπαν!!! Στα υπόλοιπα, συμφωνώ!! Η πασοκάρα ευθύνεται που ο Έλληνας είχε μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από τον μέσο Άγγλο, χάρη στα δανικά, τα αεροδάνια, και στην νοοτροπία που πέρασε στον κόσμο, ότι έξυπνος είναι αυτός που ληστεύει το κράτος!! Η Ελληνική οικονομία το 1954 – 1981 (για να μην πούμε μέχρι… Read more »

Jolly_Roger

Για δες! Ευτυχώς, δεν έχουμε 1949 όπου κάποιοι διέγραφαν την πραγματική Ιστορία και κατασκεύαζαν μια καινούργια δικιά τους για το ανίδεο πόπολο. Ευτυχώς, η στάση τους το 2020 καταγράφηκε παντού. Το δυσάρεστο είναι πως χρειάστηκαν 4-5 δεκαετίες μέχρι να ξεστραβωθεί ο μέσος Έλληνας, δυστυχώς έπρεπε να διέλθουμε μιας (εν εξελίξει ακόμη) Εθνικής κρίσης για ν’ αρχίζουν να καθαρίζουν οι αριστερόστροφες τσίμπλες και να δει ο Έλληνας καθαρά… …την ίδια στιγμή, οι ιδεολογικοί ινστρούχτορες της ανθΕλληνικής φράξιας που για κάποιο εξαιρετικά περίεργο λόγο απολαμβάνει ασυλίας εδώ και πολλές δεκαετίες, βλέποντας έντρομοι να χάνουν το κοινό τους, παίζουν τα ρέστα τους κι… Read more »

chriss8

Ευτυχώς κυβέρνησαν κι αυτοί! Αναγκάστηκαν να δουλέψουν με όλους. Οι ΕΔ τους έσωσαν από την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε το άνοιγμα το συνόρων. Ένα άνοιγμα που έγινε με κριτήρια και προετοιμασία σχολικής εκδρομής. Μπορεί το ακροδεξιό αφήγημα να λέει «κάνατε τις ΕΔ παραδουλεύτρες», αλλά η πραγματικότητα λέει ότι χάρη στο αστραπιαίο έργο του στρατού, πέρασαν από το έδαφος μας 2 εκατομμύρια ψυχές και δεν άνοιξε μύτη.

Τώρα δεν μπορούν να λένε τις αηδίες που λέγανε μια ζωή. Τουλάχιστον όχι στην έκταση που τις λέγανε πριν.

kK19641970

Τις λένε αλλά δεν τους ακούει κανένας παρά μόνο τα μαμούχαλα της κομματικής νεολαίας τους.

Iomar

Καλησπέρα,

Εξαιρετικό άρθρο.

Έχω την εντύπωση όμως ότι θα έπρεπε να προσδιοριστεί ο πολιτικός χώρος που ανέπτυξε και εξέθρεψε αυτή την αντίληψη περί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αλλιώς η γενίκευση αδικεί κατάφωρα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού λαού το οποίο εμπιστεύεται διαχρονικά τις Ένοπλες Δυνάμεις και μόνο αυτές – όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο συν-σχολιαστής x-m.

Δυστυχώς είναι αδύνατο να αποφευχθεί η πολιτικολογία για το συγκεκριμένο θέμα.

chriss8

Τον ανέπτυξε η αριστερά και τον συντήρησε σχολαστικά η δεξιά. Όλη η κοινωνία είναι συνένοχη. Όχι ένας πολιτικός χώρος

Iomar

Καλημέρα,

Δεν νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι πως ” τον συντήρησε σχολαστικά η δεξιά”. Μάλλον έδειξε ασύγγνωστη ανοχή θα έλεγα, κάτι που από μόνο του καταδεικνύει τις ευθύνες της.

kK19641970

Έδειξε αδικαιολόγητη ανοχή διότι κανένας ηγέτης της δεξιάς δεν είχε το θάρρος να κοντραριστεί ευθέως με τους “προοδευτικούς” αυτού του τόπου που μόνο οπισθοδρόμηση έφεραν στην χώρα με τις σκουριασμένες ιδέες και την μονοπώληση των συνδικάτων, τα οποία κατά την γνώμη μου ευθύνονται για την κατάντια της οικονομίας .

chriss8

Δεν είχαν το θάρρος γιατί τους εξυπηρετούσε

viper3000ad

Πρέπει να καταλάβουμε οτι στην κοινωνία κάθε άτομο έχει την δουλεία και την θέση του. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις. Όταν είσαι υγιής δεν χρειάζεσαι γιατρούς, αλλά αν τους ξεχάσεις σημαίνει οτι το συνολικό επίπεδο έχει βελτιωθεί. Ετσι συμβαίνει και με τους ανθρώπους στην αστυνομία και τον στρατό. Αμα τους πεις αντιπαραγωγικούς σημαίνει οτι τα πράγματα πάνε καλά με συνολική προσπάθεια, φαντάζομαι πάντα θα υπάρχει ανάγκη για κάτι έκτακτο, αλλά πρέπει σαν σκοπός μας να είναι μια ιδεατή πολιτεία. Συγχαρητήρια και πάλι στους ένστολους στον Εβρό.

Diogenis

“Καραβανάδες”, “πολεμοκάπηλοι”, “χούντες”, “στρατολάγνοι” κι άλλα χειρότερα συνοδεύουν τον φορέα της στρατιωτικής στολής από τη Μεταπολίτευση και μετά. Επί μισό σχεδόν αιώνα (στο παρά πέντε) η σταδιοδρομία στο επάγγελμα του στρατιωτικού παρουσιάζεται ως σύστημα που παράγει υποψήφιους δικτάτορες, ψυχαναγκαστικούς βασανιστές και εν δυνάμει δολοφόνους, αφού στο επίκεντρο του επαγγέλματος είναι η προετοιμασία θανάτωσης του πλησίον συνανθρώπου. Έτσι φαίνεται και -εφόσον δεν υπήρξε ποτέ αντίλογος- έτσι θα ήταν! Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δυστυχώς το ίδιο το σώμα έχει δώσει το δικαίωμα να λέγονται και πολλές φορές να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τουλάχιστον στην σύγχρονη ιστορία Οχι δεν αφορά το σύνολο αλλά τα… Read more »

kK19641970

Συγχαρητήρια για το άρθρο. Είναι γνωστό σε όλους τους λογικά σκεπτόμενους πολίτες ότι για όλα αυτά ευθύνεται η ρητορική των “προοδευτικών” κεντρόων και των “αριστερών” που είχαν το αλάθητο και δεδομένη την ηθική . Όλα αυτά ευτυχώς κατέρρευσαν και επιτέλους φαίνεται ποία είναι η πραγματική πρόοδος και πώς επιτυγχάνεται. Επίσης μέχρι τώρα καμία δεξιά κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα βάλει με το ιδεολογικό και ηθικό “πλεονέκτημα” των δεινοσαύρων της αριστεράς. Ευτυχώς αυτά άλλαξαν και σίγουρα οι πολίτες με κοινή λογική και πραγματικό ενδιαφέρων για την πρόοδο την ατομική και συνολική ξύπνησαν και κινητοποιούνται.

antonios

Πολύ ωραίο το άρθρο. Όμως να προσθέσω ότι ΕΜΕΙΣ εκλέξαμε όλους εκείνους που έκαναν το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ δημόσιο υπάλληλο. Και ήταν οι στρατιωτικοί οι ίδιοι που βολεύτηκαν με το δημοσιοϋπαλληλίκι ! Έτσι είδαμε κατά παράβαση κάθε έννοιας στρατιωτικής λογικής “συνδικαλιστές” στις ΕΔ και κομματικοποίηση. Ξεχάστηκε ο ποιο βασική αρχή της Τέχνης Του Πολέμου “Δεν διοικείς ένα στρατό σαν τον λαό σου και δεν διοικείς τον λαό σου σαν στρατό”! Οι πολίτικοι δεν ήθελαν ένα στρατό πραγματικό -ακόμα και η Δικτατορία- άλλα ένα στρατό ψηφοφόρων. Είμαι προσωπικό θύμα αυτής της κομματικοποίησης. Σήμερα θα είχα 31 χρόνια στο στράτευμα αν η… Read more »

AirGeorge

Ο κύριος στην παρουσίαση πιο κάτω το είπε εξίσου καλά ερχόμενος από μια από τις προηγμένες κοινωνίες της Ευρώπης: “Χάρη στη δική μου επιλογή να κρατώ το όπλο η χώρα έχει τη δυνατότητα να πάει μπροστά”
https://www.ted.com/talks/peter_van_uhm_why_i_chose_a_gun?utm_campaign=tedspread&utm_medium=referral&utm_source=tedcomshare

gowron

Προσωπικα βλέπω μια προσπάθεια ταυτισης των ενοπλων δυνάμεων με την αστυνομια η οποια περαν του οτι ειναι λαθος ακομα και κατα το συνταγμα της χώρας ειναι και τελειως αδικη για τις ΕΔ.
Δεν ειναι δυνατόν να μπαίνουν στο ιδιο τσουβάλι οι φαντάροι και οι αξιωματικοι που φυλάττουν θερμοπύλες υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτημένοι με τους ματαζτηδες που εσπαγαν αυτοκίνητα πολιτων στα νησια πριν μερικες βδομάδες και κέρασαν χημικα τους νησιώτες.

SozonLEV

Λυπάμαι που δεν το είδα νωρίτερα! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συγγραφέα του άρθρου και την ΠΤΗΣΗ…!!! Είναι η καλύτερη ανταμοιβή για 25+ “αντιπαραγωγικής” προσφοράς. Ευχαριστώ, γιατί είχα την τύχη και την τιμή να σταθώ και εγώ σε αυτήν την ευλογημένη περιοχή που λέγεται Θράκη, την οποία την έκανα σπίτι μου και ας μην είναι κανένα μέλος της οικογένειάς μου από εκει, να σταθώ λοιπόν μαζί με τόσους άλλους, πολλές φορές μόνοι και ξεχασμένοι μέσα στη βοή της καθημερινότητας και να πούμε ότι δεν θα περάσουν…

Lefteris

Να ειπωθεί κι ένα μεγάλο ευχαριστώ για τους αφανείς ήρωες στρατιώτες που τόσα χρόνια προασπίστηκαν τα σύνορα μας σε συμβάντα θαμμένα και δημοσιογραφικά άγνωστα.

Yiorgos

Ο καθένας θα μπορούσε να πει στους στρατιώτες, αστυνόμους και γενικά στα σώματα ασφαλείας απλά ένα “ευχαριστώ για τις υπηρεσίες και θυσίες σας”. Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις η όχι το άτομο. Ο αυθορμητισμος φτάνει. Εδώ, στις ΗΠΑ, είναι ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο απλοί πολίτες να λένε στους στρατιωτικους “Thank you for your service” όπου μάς δούνε είτε με στολή είτε με πολιτικά. Ακόμα υπάρχουν καταστήματα πού κάνουν 10% έκπτωση στο στράτευμα μόλις τους αναφέρεις ότι είσαι στρατιωτικός και δείξεις ταυτότητα. Ελπίζω κάτι αντίστοιχο να αρχίσει στην Ελλάδα με ενα απλό ευχαριστώ. Καλή δύναμη, προσοχή από τον ιό, εμείς… Read more »

Kanenas

Τους φράκτες του κάθε Μεσολογγίου , τους διαφεντεύουν άνθρωποι που αγαπούν την Πατρίδα και την Τιμή τους. Όλοι οι άλλοι τους οφείλουμε Σέβας αν δεν είμαστε παρόντες.

panos

Το άρθρο είναι προκλητικό και έχει τελείως σαθρή βάση, ο αρθρογράφος τολμά και γραφεί εξ ονόματος όλων Ελλήνων και θεωρεί ως δεδομένο ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων απαξιώνει την προσφορά και καθυβρίζει τα μέλη την ένστολων της χώρας μας. Η συντριπτική πλειοψηφία του Ελλήνων ανεξαρτήτως ιδεολογικού προσανατολισμού, διαχρονικά τιμά και εμπιστεύεται τις ΕΔ και τα σώματα ασφαλείας περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό της δημοκρατίας μας. Το δεύτερο μεγάλο λάθος που κάνει ο αρθρογράφος είναι ότι διαχωρίζει του Έλληνες σε πολίτες και ένστολους! Δηλαδή σε “εμάς” και σε “αυτούς”, λες και οι ένστολοι είναι κάτι διαφορετικό και διαχωρισμένο, λες και δεν… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99

Related News

Κομισιόν: Επιπλέον 23,8 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη στήριξη της διαχείρισης των συνόρων

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να διαθέσει επιπλέον 23,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας, για τη στήριξη της διαχείρισης των...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ

Η θεωρία συστημάτων μας λέει πως αν αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι ενός συστήματος με ένα καλύτερο, τότε το σύστημα μας δεν θα γίνει αυτόματα καλύτερο....

Η «επόμενη μέρα» για τη Naval Group. Μπορούν οι Γάλλοι να επιστρέψουν δυναμικά στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού;

Επιλογές που θα επιτρέψουν να επανέλθει δριμύτερη στο πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού φέρεται να εξετάζει η Naval Group.Να θυμίσουμε, η γαλλική εταιρεία...

Η επιλογή των Rafale για την ΠΑ, βασίζεται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κι όχι πολιτικές ή διπλωματικές “λύσεις”. Κοινώς, τα χρειαζόμαστε!

 H εμφάνιση των Rafale από το "πουθενά", και η επιλογή τους για την Πολεμική μας Αεροπορία, εξέπληξε τους πάντες. Ή σχεδόν τους πάντες. Αν...
- Advertisement -