Νέα αναβολή του διαγωνισμού υποστήριξης των NH90!

40
3134

Για τις 2 Απριλίου 2019 μετατίθεται η αποσφράγιση των φακέλων του διαγωνισμού υποστήριξης των μεταφορικών ελικοπτέρων NH90.

 

Σύμφωνα με τις προηγούμενες αναφορές η διαδικασία έπρεπε να γίνει στις 19 Φεβρουαρίου. Η προκήρυξη του διαγωνισμού υποστήριξης των ελικοπτέρων έγινε στις 3 Δεκεμβρίου 2018 και αφορά χρονικό ορίζοντα δύο ετών, με τον προϋπολογισμό να έχει ορισθεί στα €5 εκατ., €3 εκατ. για το πρώτο και €2 εκατ. για το δεύτερο έτος.

 

Η Αεροπορία Στρατού διαθέτει σήμερα 14 μεταφορικά ελικόπτερα NH90 και αναμένει την παραλαβή ακόμη έξι. Ίσως κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους και στην πατρίδα μας να πρυτανεύσει η λογική και να πάψουν η μία μετά την άλλη αναβολή σε διαγωνισμούς για την υποστήριξη κρίσιμων οπλικών συστημάτων, όπως τα συγκεκριμένα ελικόπτερα!

 

Μικρή παράταση παίρνει ο διαγωνισμός υποστήριξης των ελληνικών NH90

40 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αναβλητικότητα , χαλαρότητα ,χωρίς μεθοδολογια , χωρίς στόχο με επιμέρους βηματα και χρονοδιαγραμματα, .. αυτα ειναι που χαρακτηρίζουν τον τροπο λειτουργιας του υπουργειου αμυνας σημερα .

  • Δεν φταίει μόνο του το εκάστοτε υπουργείο, ουτε καν μόνη της η εκάστοτε κυβέρνηση. Αναβάλουν επειδή μπορουν να το αναβάλουν ενώ θα πρεπε να υπήρχαν κυρώσεις, σφιχτά καταστατικά καταρτισμένα βάσει επιτυχημένων ξένων καταστατικών προμηθειών, ανεξάρτητοι οργανισμοί διαγωνισμών απρόσβλητοι από τα επίκαιρα να λειτουργουν όπως τα ρολόγια. Για ποιο λόγο η συντήρηση ενος συστήματος δεν έχει κανονιστεί παράλληλα με την παραγγελία; δεν αγοράζεις κινέζικο μίξερ των 10ευρω αγοράζεις πετούμενο που για να πετάξει πρέπει να χει πίσω του εργοστάσιο. Δεν ειναι η ολιγωρία των υπεύθυνων οι οποίοι είναι έρμαια του ανέμου, είναι ότι ποτε δεν βρίσκεται χρόνος για το ουσιώδες χάριν του επίκαιρου. Αν ξέραμε τουλάχιστον ότι αυτη την στιγμη που μιλάμε κάτι γίνεται προς την σφιχτή θεσμοθέτηση των προμηθειών και της υποστήριξης… Έχω την αίσθηση οτι ο δημόσιος τομέας λειτουργεί για τον εαυτό του και όχι για το κράτος. Δεν είναι δυνατόν κάθε φορά που αλλάζει μια ηγεσία σε οποιοδήποτε επίπεδο να πρέπει να ξαναεπινοηθεί ο τροχός.

 2. Προφανώς προσπαθούν να διευκολύνουν κάποιους από τους πιθανούς συμμετέχοντες για να προλάβουν να υποβάλλουν ανταγωνιστικές προτάσεις, στο τέλος προς όφελος του Ελληνικού δημοσίου. Δεν χάλασε ο κόσμος για ενάμισι μήνα… Δεκαετίες βρίσκονται χωρίς υποστήριξη.

  • Δε θέλουν!!!!!Ο φουκαράς που έχασε τη ζωή του σήμερα είναι ενδεικτικό το τι ένοπλες δυνάμεις θέλουν. Χωρίς καμία υποστήριξη. Γ.Σ. τον έλεγαν, δεν είχε όνομα. Αυτοί όμως ξέρουμε τι είναι και τι επιτελούν, Ε.Π.!!!!

  • Και βέβαια δεν θέλουν ώστε να παραδοθεί η χώρα αμαχητί όπως και στην Κύπρο .

   Θα πουν αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πόλεμο με την πανίσχυρη Τουρκία ας.τα βρούμε, βλέπε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, αρχικά γιατί μετά δεν θα μας αφήσουν τίποτα ,η νέα σχέδια Ανάν με άλλο μανδυα στην Κύπρο..
   Τι σαν;

   • Το σχέδιο Ανάν το ‘σερβίρουν ξαναζεσταμένο’ συνεχώς!
    Όσο προσπαθούμε να κατευνάσουμε το θηρίο αυτό όλο και θα αποθρασύνεται, στο τέλος θα τα πάρει όλα και θα προχωρήσει πάρα κάτω, για άλλα…με αυτούς τους ‘ηγέτες!’

 3. Maybe Mr. Apostolakis, the new ΥΕΘΑ, needs to understand his new role. He is the civilian (πολιτικος) leader of the Greek ministry of defense and not the ΑΓΕΈΘΑ and as such he needs to give the direction and appropriate push to get things done.
  From what it seems, the problem is not just the politicians, but the military leadership also. If the military leadership can’t get the programs going while Mr. Apostolakis is at the helm of the MoD, then when can they do it?
  The new ΥΕΘΑ needs to actively educate the other government ministers of the importance to increase military spending as he is not a military leader any more but a minister. He needs to work with the MoFA to create a good diplomatic plan to protect the greek interests. If he can’t do it then who? His military experience and training (War College, etc.) In international relations should be put to use. Other wise it’s a waste and brings up a deeper problem with in the Armed Forces.

 4. Δεν μπορούμε να κάνουμε έναν διαγωνισμό €5εκ. (ανεξαρτήτος λόγου) που «ξεμπλοκάρει» αμυντικά συστήματα αξίας άνω του €0.5δις και θέλουμε [email protected], Adelaides και άλλα εξωτικά ονόματα…

  Ας το παραδεχτούμε. Η στρατηγική μας είναι: δεν έχει σημασία ότι οι εξοπλιστικές μας δαπάνες αντιστοιχούν στο 1/8 των τουρκικών, «το ρισκάρουμε» τουλάχιστον για άλλα 4-5 χρόνια (μέχρι να μειωθεί ο στόχος του πλεονάσματος 3.5% του ΑΕΠ) και μετά βλέπουμε.

  Επίσης να παραδεχθούμε ότι δεν φταίει μόνο η κυβέρνηση. Η κοινή γνώμη δεν πιστεύω ότι είναι ευαισθητοποιημένη. Δεν έχει επίγνωση του κινδύνου, καθώς όλα τα mainstream ΜΜΕ και δημοσιογράφοι λένε τι «μαμάτο» στρατό που έχουμε και ότι εάν κουνηθούν οι γείτονες θα τους ισοπεδώσουμε.

  Και κάτι τελευταίο, εάν επιτρέπετε (αγαπητή Π&Δ κόψτο εάν νομίζεις). Με όλο τον σεβασμό στην μνήμη του και στην οικογένεια του, στην κηδεία του Μπαλταδώρου πήγαν σχεδόν 10.000 «άσχετοι» (μη συγγενείς/φίλοι/συνάδερφοι/πολιτικοί) Έλληνες για να τιμήσουν την Θυσία του. Τα ΜΜΕ εάν πίεζαν τότε θα βρίσκαμε τα λεφτά (τουλάχιστον) για FOS στα 2000αρα. Αλλά δεν…

 5. Ξεφτίλες.
  Ακόμα μια φορά αποδεικνύονται λίγοι…

  Σας παρακαλώ σταματήστε να τους δίνεται βήμα. Κάντε άρθρα μόνο όταν παραδίδουν κάτι και όχι όταν ανακοινώνουν.

 6. Η εξέλιξη του νομικού πλαισίου περί αμυντικών προμηθειών και οι συνέπειές του στους εξοπλισμούς, κατά την τελευταία τριακονταετία:
  https://www.defence-point.gr/news/ta-ellinika-mas-exoplistika-i-akmi-i-parakmi-kai-i-eythyni
  «…Με απλά λόγια, ενώ όλες οι προμήθειες έγιναν με το “ελαστικό” ΠΔ 284/89, όταν “τελείωσαν τα λεφτά”, το θεσμικό πλαίσιο έγινε αυστηρό, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ούτε καν η σύναψη συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξης για τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα…»

  • Αυστηρό πλαίσιο που δεν επιτρέπει να ευοδώσουν οι διαγωνισμοί επίσης δεν προσφέρει κάτι. Το πιο απλό είναι να αντιγράψουν ένα υπάρχον επιτυχημένο πλαίσιο κάποιας άλλης χώρας και να προσέξουν ιδιαίτερα στις προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα. Αν κάποτε μας στραγγάλιζε η κακοδιαχείριση θα ήταν θλιβερό σήμερα να μας στραγγαλίζει η καταπολέμηση της. Πολυ ενδιαφέρον το αρθρο που παραθέσατε. Δείνει την αίσθηση ότι βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας.

 7. Τόσα χρόνια, για τα φραγκοδίφραγκα. Για τα φραγκοδίφραγκα. Για αυτά να έκανε έρανο ο Καμμένος, μα την Παναγία θα έδινα. Έτσι μπας και τελειώνουμε με κάτι.

 8. Αστε τα να μείνουν καθηλωμένα .
  Πόλεμο δεν θα κάνουμε οπότε ..
  Μέχρι να σκοτωθουν κάποιοι με τα Χιούι και να ανακαλύψουμε ότι είναι μουσεία και άχρηστα για πόλεμο ..
  Όσο πετάνε θα τα λιώνουμε.
  Εντωμεταξυ όλη η κανονική ,FOS είναι γύρω στα 75 εκατομμύρια σε βαθος.μ χρονου για όλα και εδώ αναβάλλουμε να δώσουμε πεντάροδεκαρες ώστε να πετούν οριακά ορισμένα ..
  Τα υπό κατασκευή τάχα μου ξεχαστε τα .Εικόνα υποσαχαριου Αφρικανικού κρατιδίου με ηγέτες κανίβαλους.

 9. Είναι πραγματικά αυτήν την στιγμή η πρώτη μας προτεραιότητα τα ΝΗ-90; την στιγμή που δεν έχουν υπογράφει FOS για τα πραγματικά κρίσιμα οπλικά συστήματα που είναι τα Mirage-2000; την στιγμή που πρέπει να γίνει επαναπιστοποίηση σχεδόν όλου του οπλοστασίου της ΠΑ και των ρουκετών των MLRS του ΕΣ συμπεριλαμβανόμενων των ATACMS;

  • Σύγχρονα μεσαία ελικόπτερα ικανά να πετάξουν και να αερομεταφερόμενης γρήγορα και με ασφάλεια ειδικές δυνάμεις στα νησιά δεν έχουμε άρα ναι είναι υπερ-απαραίτητα.

   Δεν μπορούμε να καταπονούνται συνεχώς τα Chinook που και παλαιότερα είναι και πιο δαπανηρά στην χρήση ενώ ‘φυσικά’ δεν προβλέπεται να αναβαθμιστούν ποτέ.

  • Ήταν τα P-3 προτεραιότητα;
   Είναι προτεραιότητα τώρα τα MH-60R που θέλουν να πάρουν;
   Και αν είναι μεταχειρισμένα πάει στο καλό, αν μιλάμε για καινούργια, πρώτη προτεραιότητα είναι η LM παρά το στράτευμα…

 10. Δεν έχεται καταλάβει καλά αγαπητοί φίλοι. Στην Ελλάδα ξέρουμε να χτίζουμε και να αγοράζουμε, όχι να συντηρουμε. Δρόμοι, στάδια, κτίρια πανάκριβα στην κατασκευή και όμορφα αισθητικά να είναι για πεταμα μετά από λίγα χρόνια. Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, ολυμπιακά ακίνητα αγορά υλικού ΕΔ. Είναι στο αίμα μας να ρίχνουμε δις σε κατασκευές και ούτε ευρώ για να βάψουμε μια πόρτα. Προτιμάμε να γκρεμίσουμε το κτίριο και να φτιάξουμε άλλο. Κάπως έτσι αφήνουμε υποβρύχια χωρίς τορπίλες και αεροπλάνα χωρίς τακάκια. Άτιμο DNA…..

 11. Oσο είμασταν στά μνημόνια, λέγανε ότι δέν είμαστε αυτόβουλοι καί οί όποιες δαπάνες έπρεπε νά εγκριθούν απ’ τούς …θεσμούς.
  Τώρα πού «βγήκαμε» υποτίθεται ότι είμαστε πιό ελεύθεροι νά αποφασίζουμε πού θά δαπανήσουμε ό,τι μάς επιτρέπεται. Καί αποφασίσαμε.
  Οχι μόνο οί κυβερνώντες, αλλά καί ο λαός. Σέ επιδόματα, μερίσματα, αναδρομικά, μισθούς, συντάξεις, αυξήσεις, νέες προσλήψεις.
  Αγρότες. δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, όλοι ζητάνε. Καί έχουν πέσει πάνω στήν πίτα νά τήν ξεσκίσουν.
  Στά ματωμένα πλεονάσματα δηλαδή, πού τά μαζεύουν από κάποιους γιά νά τά μοιράσουν σέ κάποιους άλλους. Ομορφιά έ;
  Κοινώς ό,τι φάμε ό,τι πιούμε κι ό,τι αρπάξει ο κώλος μας. Πάντα αυτό κάναμε καί αυτό θά κάνουμε όσο πάει. Απλά τώρα έχει αρχίσει νά φαίνεται καί τό τέλος.
  Ποιός νοιάζεται γιά τήν Αμυνα τής χώρας; Αφού δέν τρώγεται, δέν υπάρχει κάν στή λίστα τών προτεραιοτήτων. Αν υπάρχει τέτοια λίστα δλδ.
  Αλλωστε έχουμε αποφασίσει ότι δέν πρόκειται νά πολεμήσουμε γιά κανένα λόγο. Μά γιά κανένα.
  Τίς διαφορές μέ τούς γείτονες ήδη τίς λύνουμε καί θά τίς λύνουμε μέ …συμφωνίες. Αρα;
  Εξοπλισμοί, FOS, συντηρήσεις, αναβαθμίσεις κλπ, δέν χρειάζεται ούτε νά περιμένουν. Είναι περιττοί.

  • Η απόκτησή τους (και μάλιστα με διαφορετικούς κινητήρες από των λοιπών ε/π, ενώ ήταν δυνατή η ομοιοτυπία!) ήταν εξαιρετικά αμφίβολης σοφίας, αλλά δεν αναμένεται να βρουν ζήτηση παρά με μεγάλο discount, οπότε δεν μπορεί να αποκτηθεί κάτι ανάλογης αθροιστικής μεταφορικής ικανότητος μετά.
   Το κόστος των ανταλλακτικών πάντως δεν είναι αντικειμενικά μεγάλο, τα ε/π είναι ασύγκριτα πιο πολυέξοδα μέσα από τα αεροπλάνα, ας σκεφθούμε μόνο ότι πετούν (και μάλιστα αιωρούνται!) χωρίς άντωση από πτέρυγες, με τεράστια ανάλωση ενέργειας από τη μεταφορά των εκτονουμένων καυσαερίων ενός αεριωθητή στην κίνηση ενός άξονα, ο οποίος, με κατάλληλους μειωτές και σχέσεις μετάδοσης, κινεί έναν βαρύτατο, κολοσσιαίας διαμέτρου περιστρεφόμενο πολύφυλλο δίσκο πτερυγίων (κύριο στροφείο), με εκατοντάδες μεταλλικά μέρη που απαιτούν λίπανση, ελαστικά μέρη κλπ κλπ, και φθείρονται από ασύλληπτες μηχανικές καταπονήσεις και κραδασμούς. Ισχύει για όλα τα ελικόπτερα. Είναι μέσα πολύ δαπανηρότερα και πολυπλοκότερα στο χειρισμό από τα α/φ. Γι’ αυτό και ο σκανδαλισμός από τη χρήση τους από υπουργούς κλπ., ενώ περικόπτονται οι ώρες επιχειρησιακής εκπαίδευσης (που σημαίνει «γρήγορα μέσα σε λαγκάδια», «νύχτα με NVGs» κλπ.)

 12. Ο Αποστολάκης δε θα υπογράψει ούτε για καινούργιες σφαίρες μέχρι να γίνουν εκλογές!! Οπότε ξεχνάμε adelaide, τορπιλες και οτιδήποτε άλλο έχει ακουστεί.Τον άλλο μήνα περιμένουμε τα kiowa και το P3.. Για να δούμε θα έρθουν…

 13. Η απόκτηση των ελικοπτερων αυτών ήταν σκάνδαλο.
  Μπορεί να είναι τα πλέον ικανά στις προδιαγραφές αλλα δεν ταιριάζουν με το σύστημα της αεροπορίας στρατού
  και το πορτοφόλι μας
  Ξένος και ο κινιthρας.
  Η σκέψη να πουληθούν σε άλλη χωρα και να αποκτηθουν μεταχειρισμένα σε ικανούς αριθμούς είναι η πιο σωστή κατά τη γνώμη μου
  Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και τους analogous popous

  • Ισως το λάθος ήταν τότε που με την αγορά των Super Puma για την αεροπορία δεν ακολουθήθηκε ανάλογη αγορά ίδιου τύπου και για το στρατό. Σίγουρα το κόστος αγοράς αλλά και συντήρησης σήμερα θα ήταν χαμηλότερο για ένα δοκιμασμένο ελικόπτερο και θα υπήρχε τυποποίηση αλλά και κοινά προγράμματα εκπαίδευσης, δυστυχώς όμως είμαστε στο yunanistan…

   • Δεν θα έπρεπε να πάρουμε τα NH 90. Τα πρώτα τέσσερα τα πήρε το Λιμενικό για SAR με χρηματοδότηση το 1998 από ΕΕ.
    Έχουν διαφορετική βαφή από τα υπόλοιπα. Μετά πηρε η ΠΑ τα υπόλοιπα. Οπότε θα έπρεπε νσ παίρναμε κάτι στην οικογένεια του στον τύπου. Τα NH90 πάντως είναι μεγάλα ελικόπτερα μια χαρά για τον ΕΣ

 14. Αγαπητή Πτήση. Μήπως ήρθε η ώρα να αναφέρεστε πλέον με ονοματεπώνυμα όσον αφορά τα «κακώς κείμενα» του ΥΠΕΘΑ;
  Πολλά χρόνια τώρα αντιμετωπίζουμε την άμυνα σαν το άγιο δισκοπότηρο περιορίζοντας την κριτική μας σε συγκεκριμένα πρόσωπα προκειμένου να την προφυλάξουμε από τον βούρκο της πολιτικής και κομματικής αντιπαράθεσης αλλά ίσως πια αυτό να μην είναι προς το συμφέρον κανενός…
  Οι συνθήκες όμως έχουν αλλάξει και η κριτική εφ’όλης της ύλης και προς όλους (πολιτικούς και στρατιωτικούς) είναι πιο επιτακτική από ποτέ!
  Καταλαβαίνω ότι δεν θα θέλατε να μπείτε σε αυτό το παιχνίδι και ότι πολλοί θα σας κατηγορήσουν πως στηρίζετε την αντιπολίτευση (ή την κυβέρνηση ανάλογα με την κριτική που ασκείτε) αλλά κάποιος πρέπει επιτέλους να το κάνει!
  Είστε η πιο έγκριτη πηγή ενημέρωσης στην χώρα μας όσον αφορά τον τομέα της άμυνας και δε νομίζω πως υπάρχει καταλληλότερος από εσάς για πει τα πράγματα με ονοματεπώνυμα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here