Νέο ραντάρ AN/SPY-6 για τα Arleigh Burke Flight III του Αμερικανικού Ναυτικού

10
καλλιτεχνική απεικόνιση αντιτορπιλικού DDG-51 με τον τρόπο σάρωσης των κεραιών ραντάρ SPY-6 (πηγή: Raytheon)
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το Αμερικανικό Ναυτικό πρόκειται να αποκαλύψει τα σχέδιά του για τη μελλοντική μορφή του στόλου, πόσα πλοία θα καθελκυστούν μέσα στις επόμενες δεκαετίες και τί μορφή θα έχουν αυτά.

Η ραγδαία άνοδος νέων απειλών από ανταγωνιστικές δυνάμεις με τη μορφή των μικρών drones, των υπερηχητικών βαλλιστικών βλημάτων, των αεροσκαφών stealth και μη επανδρωμένων σκαφών, στοιχεία που το Ιράν, η Β. Κορέα και η Κίνα παράγουν πλέον κατά εκατοντάδες αναγκάζουν τις ΗΠΑ να θέσουν προτεραιότητα στις μεθόδους έγκαιρου εντοπισμού τους.

Ραντάρ AN/SPY-6 στη γραμμή παραγωγής (φωτογραφία: Raytheon)

Τον Νομέμβριο που πέρασε τέθηκε η τρόπιδα του πρώτου αντιτορπιλικού κλάσης “Arleigh Burke” Flight III που αναμένεται να εξοπλιστεί με νέας τεχνολογίας όπλα και κυρίως το νέο ραντάρ AN/SPY-6 της Raytheon. Η ένταξη του τελευταίου σε υπηρεσία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα καθώς -σύμφωνα με ανακοινώσεις του Ναυτικού και του κατασκευαστή- είναι σε θέση να ανιχνεύει μικρά drone, βαλλιστικά βλήματα, πλοία σε μεγάλη απόσταση και το κυριότερο σε μεγάλους αριθμούς και ταυτόχρονα.

Εκτός των νέων αντιτορπιλικών A. Burke, το ραντάρ AN/SPY-6 θα τοποθετηθεί και στο νέο πλοίο αμφιβίας εφόδου USS Bougainville, κλάσης America και στο δεύτερο αεροπλανοφόρο κλάσης Ford, το USS John F. Kennedy.

καλλιτεχνική απεικόνιση αντιτορπιλικού DDG-51 Flight III με τον τρόπο σάρωσης των κεραιών ραντάρ SPY-6 (πηγή: Raytheon)

Ο Scott Spence, ανώτερο στέλεχος του τμήματος Ναυτικών Ραντάρ της Raytheon, δηλώνει πως το AN/SPY-6 “είναι ένα πραγματικό ραντάρ αμύνης έναντι απειλών από τον αέρα και από πυραύλους”. Η αναβαθμισμένη αρχιτεκτονική του και το λογισμικό του το καθιστούν ικανό να ανιχνεύει ταυτόχρονα απειλές διαφορετικού προφίλ, όπως τροχιές βαλλιστικών βλημάτων, αεροσκαφών, πλοίων και μικρών στόχων μεγέθους drone στον αέρα ή στη θάλασσα, χωρίς να χρειαστεί ο χειριστής να κλείσει μια λειτουργία για να τη στρέψουν στην ανίχνευση μιας άλλης.

Το ραντάρ θα είναι σε θέση να ανιχνεύει πολλά ίχνη ταυτόχρονα, να τα ιεραρχεί ανάλογα με το μέγεθος της απειλής και να στέλνει πληροφορίες στα οπλικά συστήματά του πλοίου αλλά και στοιχεία σε παρακείμενα πλοία του στόλου, λειτουργία πολύ χρήσιμη στο περιβάλλον του Ειρηνικού.

Η σπονδυλωτή του αρχιτεκτονική επιτρέπει την μελλοντική αναβάθμιση εύκολα και απλά με σκοπό τη μείωση του κόστους και του χρόνου που το πλοίο θα μείνει εκτός λειτουργίας στο ναυπηγείο.

Το SPY-6 θα ολοκληρωθεί σε όλα τα αντιτορπιλικά νέας ναυπήγησης Flight III του Αμερκανικού Στόλου αλλά πολλοί διοικητές ζητούν την επέκταση της εφαρμογής του και σε παλιότερα πλοία του στόλου ώστε να αποκτήσουν ένα πλεονέκτημα έναντι των απειλών άμεσα.

Η Raytheon απαντά πως το SPY-6 μπορεί να τοποθετηθεί στα αντιτορπιλικά A. Burke Flight IIA αλλά με προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τους περιορισμούς σε ηλεκτρική ισχύ και χώρο αποθήκευσης στα παλιότερα πλοία.

Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές του νέου ραντάρ άμυνας από απείλες αεροσκαφών και πυραύλων AN/SPY-6(V)1 ανάπτυξης Raytheon

Το SPY-6 απαιτεί στην πλήρη του μορφή 37 σπονδυλωτά μέρη, καθένα από τα οποία αποτελείται από μια κυβική κεραία μεγέθους 2x2x2. Τα Flight IIA μπορούν να δεχθούν 24 από αυτά. Μια πιο “ισχνή” έκδοση του SPY-6 θα πρέπει συνεπώς να κατασκευαστεί για τα παλιότερα πλοία του στόλου που θα έχει μοιραία χαμηλότερες ικανότητες.

Ακόμα κι έτσι, όμως, τα παλιότερα πλοία θα αποκτήσουν μια αύξηση της ευαισθησία των ραντάρ του που θα τους επιτρέπει να κατοπτεύουν σκάφη μεγέθους drone έως βαλλιστικά βλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αμερικανικό Ναυτικό σκέφτεται σοβαρά να εξοπλίσει 24 αντιτορπιλικά έκδοσης Flight IIA με το αναβαθμένο ραντάρ με το πρώτο να παραδίδεται το 2024.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

10
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
8 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
CKfuriousIlias_SkaltsiotisσκύλοςGeorgiosKOSTAS57 Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Παραλλαγή του, με σταθερές διατάξεις, θα φέρει και η φρεγάτα που θα επιλεγεί από το πρόγραμμα FFG(X).

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Το ενδιαφέρον για εμάς είναι αν το ραντάρ της ffgx θα είναι σαν και αυτό των flight IIA, ή σαν αυτό των αεροπλανοφόρων και των LHA. Το δεύτερο δεν θα έχει λειτουργίες fire control. Το seafire με ποια από τις 2 εκδόσεις θα μοιάζει ??? Το “ισχνό” που θα μπει στα ΙΙΑ χωράει στις ΜΕΚΟ ??????

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Ilias_SkaltsiotisIlias_Skaltsiotis όχι δε χωράει στις ΜΕΚΟ και στις FFG θα μπει η έκδοση των Flight III σε σμίκρυνση. Θα έχει γίνει από πριν η μελέτη και θα υπάρχει επάρκεια ισχύος για την πλήρη λειτουργία του ραντάρ τους.

σκύλος
Guest
σκύλος

Με 16 κελιά mark 48,και 3μισο τόνους νομίζω δεν αξίζει να σκεφτείς για τις meko βάλεις το ισχνό για να κουμπώσεις sm2,προς άλλη κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο εκσυχρονισμός στις μεκο..

Georgios
Member
Noble Member
Georgios

σκύλος προς APAR μεριά.

σκύλος
Guest
σκύλος

Georgios
και με το sea giraffe 4a ευχαριστημένος θα μουν…

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

Georgios Δεν ξέρω, δεν είμαι τόσο σίγουρος. Η ffgx ,θα πάρει την έκδοση του an/spy 6 : Enterprise Air Surveillance Radar (EASR), που θα αποτελείται από επιφάνειες με 9 modules. Τα LHA θα έχουν μια περιστρεφόμενη χωρίς ικανότητες fire control, τα αεροπλανοφόρα 3 σταθερές, χωρίς f.c. : https://missiledefenseadvocacy.org/defense-systems/enterprise-air-surveillance-radar-easr/ Και οι ffg 3 σταθερές με ή χωρίς f.c. : https://news.usni.org/2019/06/20/navy-issues-final-rfp-for-ffgx-next-generation-frigate Οι της fremm ισχυρίζονται ότι η fremm/usa μπορεί να πάρει την πλήρη έκδοση του spy6 των burke : “For example, FREMM has the additional capacity to support an air warfare commander role, Hunt said, and could, with extra electrical power, support… Read more »

KOSTAS57
Guest
KOSTAS57

Ετσι γράφεται. Το FLIGHT III προβλέπεται να αποτελέσει εξαιρετικό σκάφος και μάλλον το FFGX θα συμπληρώσει τα όποια αριθμητικά κενά. Μετά από καιρό το USN κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ομοίως και με τα νέα 9 υπ/χια.

Ilias_Skaltsiotis
Member
Noble Member
Ilias_Skaltsiotis

CKfuriousCKfurious DigenisDigenis
Αντίθετα με ότι γράφεται οι sylver a70 δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν aster αλλά μόνο scalp :
“They are retaining their two SYLVER A70 “Strike length” VLS to deploy naval cruise missiles (but a Naval Group source confirmed that these can not fire SAM and are limited to cruise missiles exclusively).”
https://www.navyrecognition.com/index.php/news/naval-exhibitions/2018/euronaval-2018/6536-french-navy-fitting-aster-30-long-range-sam-on-its-last-two-asw-fremm-frigates.html

CKfurious
Member
CKfurious

Αυτό έχει αναφερθεί και με references / links σε άλλες συζητήσεις στο forum https://www.thinkdefence.co.uk/uk-complex-weapons/sea-viper-aster/ SLYVER (SYstème de Lancement VERtical) is a comparable vertical launch system to the US Mk41, designed by DCNS. There are four variants, each of a different depth and configuration. •Sylver A35, for antimissiles and air-defence •Sylver A43, for self-defence missiles •Sylver A50, for tactical missiles •Sylver A70, for deep-strike missiles Aʼλλες πηγες αναφέρουν πως μπορεί να φέρει http://www.seaforces.org/wpnsys/SURFACE/DCNS-Sylver-vertical-launching-system.htm Δεν αμφιβάλλω πως μπορεί να τροποποιηθεί να φέρει αλλα το θέμα είναι ποιος θα πληρώσει για αυτό Οι Γάλλοι βεβαια δεν ενδιαφέρονται και ιδιαιτερα για τους ASTER 30… Read more »