- Advertisement -

Νότια Σινική Θάλασσα: Υπερπτήσεις U-2 και εκτοξεύσεις κινεζικών πυραύλων

- Advertisement -

Σαφή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ να μείνουν μακριά από την Νότια Σινική Θάλασσα και τα στρατηγικά του συμφέροντα έστειλε το Πεκίνο εκτοξεύοντας δύο βαλλιστικούς πυραύλους –ένας εκ των οποίων ήταν DF-21D ‘carrier killer’ και ο έτερος DF-26B. Είχε προηγηθεί μια ημέρα νωρίτερα η πτήση ενός κατασκοπευτικού U-2 σε περιοχή Απαγόρευσης Πτήσεων (No-Fly Zone) όπου διεξήγετο κινεζική άσκηση με πραγματικά πυρά, κάτι που οι Κινέζοι θεώρησαν ότι πήγαινε πολύ.
Με την ενέργεια αυτή η Κίνα ουσιαστικά λέει πως αν οι Αμερικανοί επιλέξουν να κλιμακώσουν τις «ωμές προκλήσεις» στέλνοντας αεροπλανοφόρα στην Νότια Σινική Θάλασσα, θα βρουν πυραύλους ‘carrier killer’ εκεί. Το περιστατικό σηματοδοτεί για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έμπρακτη αμφισβήτηση της στρατιωτικής υπεροχής των ΗΠΑ στην Ασία και υπενθύμιση ότι η Κίνα είναι σήμερα πιο ισχυρή. Και πιο τολμηρή.
Οι πρόσφατες ασκήσεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού περιελάμβαναν την εκτόξευση συνολικά τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων οι οποίοι έπεσαν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της νήσου Χαϊνάν και των αμφισβητούμενων νησιών Paracel στην Νότια Σινική Θάλασσα, κοντά στο Βιετνάμ. Σημειωτέον ότι οι νέοι κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι μπορούν να «εξαφανίσουν» τις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή της Ασίας τις πρώτες ώρες μιας πιθανής σύγκρουσης.

Ο μυστηριώδης Dong Feng-16, για παράδειγμα, φέρεται να διαθέτει εμβέλεια 1.600 χλμ και χάρη στο κινεζικό δορυφορικό σύστημα ναυτιλίας Beidou έχει βελτιωμένη ακρίβεια. Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» δύναται να καταστρέψει στόχους στην Νότια Σινική Θάλασσα αλλά και βάσεις των ΗΠΑ στην Ιαπωνία ενώ με εμβέλεια 4.500 χλμ οι πύραυλοι DF-26 θέτουν εντός βεληνεκούς στόχους στον Δυτικό Ειρηνικό και τον Ινδικό, όπως το Γκουάμ, την βάση στο Ντιέγκο Γκαρσία, ακόμη και το Ντάργουϊν στην Αυστραλία.
Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει πως οι ασκήσεις δεν είχαν ως στόχο κάποια χώρα –χωρίς ωστόσο να αναφέρει την εκτόξευση των πυραύλων. Όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν παρέλειψε να κατηγορήσει «ορισμένους πολιτικούς» στις ΗΠΑ που προσπαθούν, όπως είπε, να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας πως «η Κίνα δεν φοβάται».
Στην δε αναφορά της ελεγχόμενης από το Κομμουνιστικό Κόμμα εφημερίδας ‘Global Times’ περί βλημάτων ‘carrier killer’, το αμερικανικό Ναυτικό απάντησε μέσω Twitter ότι τα αεροπλανοφόρα του «είναι ακόμη εκεί». Το Πεκίνο θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί όντως να βυθίσει ένα αμερικανικό πολεμικό εν πλω, όμως το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας θα υπερέβαινε τα 10 δισ. δολάρια ενός πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου. Θα ήταν ανυπολόγιστο –και ο νοών νοείτω.
Υπενθυμίζεται ότι πριν τις τελευταίες εκτοξεύσεις η Κίνα είχε αυξήσει σιωπηρά τον ρυθμό των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, σε μια προσπάθεια να αξιολογήσει τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες. Μόνο πέρυσι είχαν εκτοξευτεί πάνω από 100 πύραυλοι, τρείς φορές περισσότεροι από όσους έχει εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα.

Προφανώς η παρακολούθηση των κινεζικών δραστηριοτήτων στην περιοχή από αμερικανικά αναγνωριστικά (βλ. κατασκοπευτικά) δεν θα σταματήσει, παρά την έντονη διαμαρτυρία της Κίνας για την παρείσφρηση του U-2 στην ζώνη ευθύνης της Βόρειας Διοίκησης του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στις 25 του μηνός. Μάλιστα οι ισχυρισμοί ότι η «Δράκαινα» πέταξε πάνω από τις κινεζικές ασκήσεις αμφισβητούνται από στρατιωτικούς αναλυτές οι οποίοι θυμίζουν ότι το U-2 έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό για να κάνει την δουλειά από απόσταση.
Οι Κινέζοι προσπαθούν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα δίνοντας έμφαση στο διαβόητο ιστορικό υπερπτήσεων του τύπου για να τονίσουν την επικινδυνότητα της παραβίασης δεσμευμένου εναερίου χώρου ασκήσεων, πιστεύει ο Καρλ Σούστερ, πρώην επικεφαλής επιχειρήσεων του Μικτού Κέντρου Πληροφοριών της Διοίκησης Ειρηνικού. Ιδίως από την στιγμή που δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν ή να εκδιώξουν το U-2 από την περιοχή.
«Απεχθάνονται να μαζεύουν άλλοι πληροφορίες για τις ασκήσεις τους» λέει. Και την εβδομάδα αυτή η Κίνα διεξήγαγε τρείς ασκήσεις μόνο στον Ειρηνικό, από την Νότια Σινική Θάλασσα μέχρι την Θάλασσα Πόχάϊ στον βορρά, ενώ μια ακόμη στην Κίτρινη Θάλασσα ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Όπως φαίνεται, το γεωστρατηγικό «μπρα ντε φερ» που παίζεται στην περιοχή του Ειρηνικού αναμένεται να έχει συνέχεια.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikolaos

Αν βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς, που επανεισέρχεται από το διάστημα με 8-10 Μαχ, έχει τερματική καθοδήγηση ικανή να πλήξει κινούμενο πλοίο (και τρόπο να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις), εγώ θα περάσω χαλκά στη μύτη μου και θα παραστώ με αυτόν ενώπιον του Αρείου Πάγου.

jw4799

Τελειώνουν τα αστεία σιγά σιγά για τους γιάνκηδες εκεί στη νότια σινική θάλασσα, το λέει και η ίδια η λέξη άλλωστε, “σινική θάλασσα”!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

68
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά $

Related News

“Φως” στο ταλαίπωρο πρόγραμμα του πρώτου ινδικού αεροπλανοφόρου;

Όπως ανακοίνωσαν τα ναυπηγεία Cochin Shipyard Limited (CSL), το αεροπλανοφόρο INS Vikrant ολοκλήρωσε μόλις πρόσφατα τις πρώτες του δοκιμές λιμένος, 12 περίπου χρόνια μετά...

Το πρώτο “Romeo” MH-60R της Ινδίας, άντε και στα δικά μας μέσα στο 2021!

Η Lockheed Martin έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο ινδικό "Romeo" (MH-60R), με τα "επίσημα" ινδικά χρώματα, και με τα αντίστοιχα εθνόσημα. Η Ινδία έκανε...

ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αργά χθες Παρασκευή ότι ακυρώνει πέντε προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών με την Κίνα, χαρακτηρίζοντάς τα "εργαλεία προπαγάνδας"."Αν και άλλα προγράμματα...