Οι γαλλικές και ιταλικές φρεγάτες FREMM είναι κοινές κατά μόλις 15%!

4
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η συνεργασία με την Ιταλία στην ανάπτυξη και την παραγωγή των φρεγατών FREMM δεν έχει αποφέρει παρά ελάχιστα κέρδη για τη Γαλλία, υποστηρίζει η «La Tribune».

 

Για παράδειγμα, η Γαλλία έχει αποταμιεύσει από το πρόγραμμα ανάπτυξης του πλοίου μόλις €30 εκατ., ένα ποσό που ανέρχεται στο 1 με 1,5% της συνολικής δαπάνης για τη σχεδίαση και ανάπτυξη της FREMM. Την αποκάλυψη είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Patrick Boissier τον Μάρτιο του 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου άμυνας, η αγορά των οκτώ FREMM κοστίζει €6,4 δις ή €800 εκατ. ανά πλοίο. Η αρχική πρόβλεψη ήταν €482 εκατ. ανά μονάδα.

 

Εκτός από τη μικρή αποταμίευση στον χώρο της ανάπτυξης, η Γαλλία και η Ιταλία έχουν αποτύχει να παρουσιάσουν ένα αληθινά κοινό σχέδιο, με κάθε πλευρά να διαφοροποιεί αισθητά τα δικά της πλοία. Οι γαλλικές και ιταλικές FREMM εμφανίζονται κοινές μόνο κατά 15%, με τον υπόλοιπο εξοπλισμό να είναι εντελώς διαφορετικός. Επιπλέον, δεν έχουν καθοριστεί περιοχές αποκλειστικής εμπορικής προώθησης του πλοίου, με τις δύο χώρες να συμμετέχουν ανταγωνιστικά στους διεθνείς διαγωνισμούς!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

6 FREMM θα μας κόστιζαν 7,2 δις ευρώ. Ούτε η Σαουδική Αραβία δεν τα κάνει αυτά…..
Οι γάλλοι βλέποντας ότι δεν προχώρησε το θέμα για τις FREMM αυτό που θέλουν να μας πουλήσουν τώρα είναι 4 FTI. (Μπελαρά) Ψάχνουν εναγωνίως έναν εξαγωγικό πελάτη για αυτές.

Fingolfin
Member
Fingolfin

Belharra ακούμε και belharra δε βλέπουμε. Ελπίζω η διαπραγμάτευση που γίνεται να καταλήξει σε μια οικονομικώς συμφέρουσα συμφωνία για τη χώρα μας, μιας και θα είναι η 1η εξαγωγική επιτυχία για τους γάλλους.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Γιατί 6 Fremm να μας κόστιζαν 7,2 δις? Αφου και το άρθρο το ίδιο λέει ότι οι Γάλλοι παραπονιούνται γιατί τελικά αντί 482 εκατ τους κόστισε 800 εκατ το κομμάτι (με τα έξοδα ανάπτυξης) άρα θεωρητικά σε εμάς θα έπρεπε να έβγαιναν κάτι λιγότερο, έστω 700 το κομμάτι. Επίσης, επειδή οι Γάλλοι είδαν ότι υπάρχει μεγάλο κενό μεταξύ των κορβετών (200 το κομμάτι) και Fremm (έστω 700 το κομμάτι αν και κανονικά το πουλάνε και φτηνότερα), έβγαλαν τις Bellara με 450 το κομμάτι, που αν εξαιρέσεις το ότι είναι αργές και έχουν περίπου τον μισό οπλισμό μιας κορβέτας Saar 6… Read more »

Antonis_Loukas
Member
Antonis_Loukas

Έριξες τα χαρτιά ή διάβασες το φλιτζάνι; Για 6 πλοία, όπως τα θέλαμε εμείς, το κόστος έπαιζε max στο 1 δις/πλοίο με υποδομές, εκπαιδεύσεις κλπ. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και λόγο του αριθμού πλοίων αλλά και του κόστους ναυπήγησης στην Ελλάδα(μικρότερο της Γαλλίας, έλλειψη κρυφών επιδοτήσεων σε ναυπηγεία και τέλος, επιμερισμός του r&d), το κόστος, δεν θα ξεπερνούσε τα 850 εκ./πλοίο.