Οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εγκατάσταση συστήματος σκοπευτικού επί κάσκας στο Harrier

2
1424

Το Σώμα Πεζοναυτών επιδιώκει να διαθέτει σε υπηρεσία 48 μαχητικά AV-8B Harrier II+ με εγκατεστημένο σύστημα επί κάσκας το 2023.

 

Το πρόγραμμα βρίσκεται σήμερα σε επίπεδο RFI, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση οι εργασίες πιστοποίησης και εγκατάστασης του συστήματος στα αεροσκάφη να βρίσκονται σε εξέλιξη το 2022, ώστε έως και 48 Harrier να είναι επιχειρησιακά τον Δεκέμβριο του 2023. Για να συμβεί αυτό, τα πρώτα έξι HCMS οφείλουν να παραδοθούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2020.

 

Σε υπηρεσία με τους Πεζοναύτες υπάρχουν σήμερα 97 αεροσκάφη του τύπου, εκ των οποίων τα 80 θεωρούνται ενεργά. Μελλοντικά τα Harrier θα αντικατασταθούν από F-35B.

2 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θυμάμαι ότι το συνολικό πρόγραμμα AV-8B αφορούσε 328 αεροσκάφη, από το 1982 και μετά. Είναι σε θέση το περιοδικό ή κάποιοι φίλοι αναγνώστες να μας πληροφορήσουν πώς έφθασαν τα 97; Ειδικότερα, πόσα καθηλώθηκαν λόγω υπέρβασης ορίου ζωής, πόσα απωλέσθηκαν σε ατυχήματα και πόσα σε πόλεμο (αν θυμάμαι καλά είναι 4 που καταρρίφθηκαν στη Desert Storm το 1991 και γύρω στα 12 από την εξ εφόδου κατάληψη της βάσης τους από τους Ταλεμπάν στο Αφγανιστάν πριν μερικά χρόνια …); Στο μεταξύ αγοράστηκαν και πολλές δεκάδες (όλα) από τα GR. Mk. 9 της RAF, αλλά για προσπορισμό ανταλλακτικών και μόνο, όπως είχε ανακοινωθεί.
  Τα 97 είναι όλα με ραντάρ, ή υπάρχουν ακόμη και εκείνα μόνο με συνδυασμό ολοκληρωμένου συστήματος ναυτιλίας/επίθεσης με η/ο μέσα;

 2. Μήπως επειδή οι US Marines δεν θέλουν να μείνουν χωρίς Α/κη υποστήρικξ προβαίνουν σ΄αυτή τη αναβάθμιση των Harrier?
  Μήπως θα αρχίσοει να καθυστερεί η παραγωγή των F-35 περισσότερο του αναμενομένου, λόγω αναδιάρθρωσης των υποκατασκευαστών?
  “…The Harrier will remain a vital part of the Marine inventory for at least another decade”
  Αυτά γράφτηκαν το 2014, άρα μέχρι το 2024 σε υπηρεσία.
  Τώρα πως συνάδει αυτό με την ανακοίνωση ένταξης του συστήματος σκοπευτικού επί κάσκας το 2022-2023 είναι ένα ερώτημα που παραπέμπει σε περαιτέρω παραμονή, λόγω άλλων εξελίξεων

  ΥΓ: The Harrier has been called “The Flying Coffin”…
  The 1980s and ‘90s were especially harsh on the community with over 35 airframe losses.
  Of the eight Harriers at Camp Bastion during the Taliban attack, six were destroyed and two were damaged.
  On March 8, 2016, an AV-8B readying to take off on a combat mission from the USS Kearsarge against ISIS from the northern Persian Gulf, caught fire.
  As a direct result, thus far in 2017 there have been no Harrier incidents that have been reported as Class A Mishap, which involves $2,000,000 in damage or loss of an aircraft, or a fatality. In 2016, there were three Harrier Class A Mishaps, two where the jets were lost but both pilots recovered safely.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here