23.8 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Ο κόσμος αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει

Ο κόσμος αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα προηγούμενα άρθρα μας σχετικά με το πόσο φιλοτουρκική είναι η Γερμανική πολιτική και την σχέση της πτώσης της Τουρκικής λίρας με την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία από μερίδα των αναγνωστών μας.

Όμως ο κόσμος αλλάζει, η Γερμανία αλλάζει, το 26% του πληθυσμού της έχουν καταγωγή από άλλη χώρα. Τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ (μάλιστα στο Σινά οι Ισραηλινοί και οι Αιγύπτιοι πρακτικά πολεμάνε δίπλα δίπλα εναντίων των ισλαμιστών), και θα μας κάνει τόσο μεγάλη εντύπωση η Γερμανία να μην έχει φιλοτουρκική στάση; Μήπως αυτός ο φιλοτουρκισμός είναι μύθος και εν πολλοίς δημιούργημα της Τουρκικής προπαγάνδας, που βολεύει και μερικούς στην Ελλάδα που κερδίζουν από το αντι-γερμανικό αίσθημα;  

Σε μερίδα του τύπου, η καλλιέργεια εντυπώσεων και η απλοϊκή παρουσίαση κάποιων θεμάτων με ταμπέλες (αυτοί είναι κακοί, οι άλλοι είναι καλοί, οι Ρώσοι είναι φιλέλληνες, οι Γερμανοί φιλότουρκοι, οι Αμερικανοί συμφεροντολόγοι και θα μας προδώσουν κτλ) είναι πολύ προσοδοφόρα. Όχι μόνο καλλιεργούν προκαταλήψεις και προλήψεις, αλλά επιπλέον προάγουν την κινδυνολογία, όλοι συνωμοτούν εναντίων μας, ακόμα και η ίδια η πολιτική μας ηγεσία, οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν μέσα, ο εχθρός είναι παντοδύναμος, και ο κίνδυνος είναι άμεσος. Τα γράφουν αυτά εδώ και δεκαετίες. Έχουν κέρδος πουλώντας κίνδυνο, και αν είχαν το παραμικρό ίχνος αλήθειας, τώρα οι Τούρκοι θα ήταν στον Ισθμό…

Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι η κρίση του 1987 έγινε στη Θάσο, του 1996 στα Ίμια και τώρα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την Αλεξάνδρεια… Αν συνεχίσουμε έτσι, η επόμενη θα είναι έξω από τη Μερσίνα. 

Φυσικά και δεν είναι όλα τέλεια, και για αρχή, αρκεί να δει κάποιος ποια σκάφη του στόλου πρωταγωνιστούσαν στα Ίμια και ποια πρωταγωνιστούν σήμερα, αλλά παρόλα αυτά δεν είμαστε του πεταματού και ανύπαρκτοι, όπως τεχνηέντως υπονοούν κάποιοι…  Δουλειά γίνεται, τίποτα δεν είναι τυχαίο, έστω και αθόρυβα, δεν χρειάζονται πάντα τυμπανοκρουσίες. 

Τα πλοία είναι όλα έξω ετοιμοπόλεμα. Τώρα που μοιράζεται η τράπουλα, δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα συνεργάζεται, μέσα στην κρίση, με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία και στην ουσία είναι ο συνεκτικός κρίκος μιας συμμαχίας που σχεδιαζόταν χρόνια τώρα. Αντίθετα, η Τουρκία σήμερα ψάχνει εναγωνίως για βοήθεια και μίλαγε με τον Μαδούρο και το Ιράν. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά είναι στη σωστή μεριά της ιστορίας.

Να είμαστε σίγουροι πως ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, καμία χώρα δεν είναι, όπως ακριβώς μια ομάδα δεν είναι ποτέ έτοιμη για το επόμενο παιχνίδι της, και ένας μαθητής για τις επόμενες εξετάσεις. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, να μη ξεχνάμε, ότι ο στόχος δεν είναι να παραδώσουμε το καλύτερο γραπτό, από εκεί απέχουμε, αλλά να γράψουμε καλύτερα από τον διπλανό μας, και εδώ οι πιθανότητες είναι μαζί μας.

Δεν χρειάζεται να κατεβάσουμε την καλύτερη ομάδα του κόσμου, αλλά μια ομάδα ικανή να κερδίσει το επόμενο παιχνίδι. Αυτό το έχουμε και επιπλέον τώρα η παράγκα είναι με μας, δεν μιλάμε να μας δώσει ο διαιτητής τα σπόρια, αλλά είναι έτοιμος να σφάξει τον αντίπαλο με δυο αποβολές και πέναλτι στο πρώτο δεκάλεπτο.

Πριν από 24 χρόνια, ο υπογράφων ήταν νεαρός φοιτητής και έτυχε να κάνει την πρακτική του εκπαίδευση στη Γερμανία. Με τα περιορισμένα οικονομικά, ένα δωμάτιο σε μια άμεσα μεταπολεμική φοιτητική εστία ήταν η μόνη επιλογή, και το είχε φέρει έτσι η τύχη να είναι ο μοναδικός γεννημένος νοτίως των Άλπεων ή έστω δυτικά του Ρήνου, τόσο στην εστία όσο και στο χώρο εργασίας. Στα μέσα Ιανουαρίου έπεσε ένα απίστευτο χιόνι που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά τις 22:00 σε λειτουργία βρίσκονταν μόνο οι αυτόματοι πωλητές τσιγάρων, μοιραία πέρναγε πολλές ώρες μέσα στο μικρό δωμάτιο.

Τότε δεν υπήρχε ίντερνετ διαθέσιμο, χρήματα για δορυφορική τηλεόραση δεν υπήρχαν, ειδικά για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα που θα έμενε εκεί, οπότε η μόνη επαφή με την πατρίδα ήταν ένα ελληνικό εστιατόριο, το οποίο είχε την δυνατότητα να επισκέπτεται μόνο μια φορά την εβδομάδα, από όπου προμηθευόταν εφημερίδες από την Ελλάδα, με την πιο πρόσφατη να είναι δύο ημερών.

Και στο σπίτι ένα ραδιοφωνάκι με βραχέα για να ακούει τη Φωνή της Ελλάδος. Όποιος έχει δει τον Εξορκιστή θα θυμάται τη μητέρα του ιερέα να κάθεται και να ακούει Καζαντζίδη. Ακριβώς η ίδια κατάσταση. Το πρόγραμμα ήταν Καζαντζίδης, με λίγο από ειδήσεις και το highlight η σύνδεση με την ΕΡΑ 3 της Θεσσαλονίκης, που έκανε σύνδεση με την ΕΡΑ ΣΠΟΡ και ακουγόταν ο Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος. 

Όταν ένα πρωί ξύπνησε και άνοιξε το ράδιο, μέχρι να ετοιμαστεί για τη δουλεία, αντί για το συνηθισμένο πρόγραμμα, είχε μόνο εμβατήρια… Και δεν υπήρχε περίπτωση η βελόνα να ήταν σε σταθμό άλλης χώρας, τα εμβατήρια ήταν γνωστά… Έχοντας παρακολουθήσει όλη την ιστορία από τότε που το Φιγκέν Αγάτ προσάραξε στα Ίμια και τις εναλλαγές σημαιών, ήταν προφανές ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει και η ενημέρωση … δύσκολη. 

Τα Γερμανικά μέσα δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, και όταν έδωσαν ήταν εξοργιστικά ουδέτερη η θέση τους, στην καλύτερη περίπτωση. Έπρεπε να αγνοήσουν πολλά για να είναι τόσο ουδέτερα. Τα διαβάζαμε με αγωνία και προσπαθούσαμε να βρούμε κάτι ενθαρρυντικό, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Κάθε άρθρο έπρεπε να το γεμίσουμε αστεράκια.

Σε κάθε κουβέντα ήμασταν στη θέση του αμυνόμενου και έπρεπε να προσπαθούμε να εξηγούμε πράγματα που δεν πολύ-ενδιέφεραν και τους ντόπιους. Δεν μας έφτανε ο πόνος μας, είχαμε και τους Γερμανούς που, στην καλύτερη περίπτωση, βλέπανε τα ελληνικά πλοία κοντά στην Τουρκία και μας λέγανε ότι είμαστε υπερβολικοί που κάνουμε έτσι για τριάντα κατσίκες. Το να πάρει η Τουρκία το ένα νησί και η Ελλάδα το άλλο, το βρίσκανε λογικό… Μάλιστα προσφέρθηκαν να κάνουν ρεφενέ για να μας αγοράσουν μερικές έξτρα κατσίκες… 

Σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Αν ρωτήσει κάποιος για την κρίση, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα, απλώς στέλνουμε το άρθρο της Handelsblatt να το διαβάσουν. Η Ελληνική πρεσβεία να το είχε γράψει, δεν θα είχε κάνει τόσο καλή δουλειά

Από την αρχή της Εβδομάδας το „Oruc Reis“ κάνει έρευνες για φυσικό αέριο νοτίως της Ρόδου και του μικρού νησιού Καστελλόριζου. Η Τουρκία διεκδικεί με αυτό τον τρόπο μια περιοχή που ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ. Το Καστελλόριζο βρίσκεται μόνο δύο χιλιόμετρα από την Τουρκική ακτή, αλλά ανήκει όπως και η Ρόδος στην Ελλάδα.

“Seit Anfang der Woche sucht die „Oruc Reis“ südlich von Rhodos und der kleinen Insel Kastelorizo nach Erdgas. Die Türkei beansprucht damit ein Gebiet, das eigentlich zur Ausschließlichen Wirtschaftszone (AWZ) Griechenlands gehört. Kastelorizo ist nur rund zwei Kilometer vom türkischen Festland entfernt, gehört aber wie Rhodos zu Griechenland.”

Και τελειώνει γράφοντας: 

Το Δίκαιο των θαλασσών των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ορίζει μια αποκλειστική οικονομική ζώνη για παράκτιες χώρες που εκτείνεται πέρα ​​από τα χωρικά ύδατα της χώρας. Σε αυτήν τη ζώνη 200 μιλίων, ένα κράτος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Εάν η ακτή άλλης χώρας είναι πιο κοντά, ισχύει η μέση γραμμή. Τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στις τουρκικές ακτές μειώνουν σημαντικά την τουρκική ΑΟΖ. Η Τουρκία δηλώνει ότι τα νησιά δεν έχουν ΑΟΖ και ως εκ τούτου θεωρεί την έρευνα για φυσικό αέριο ως νόμιμη. Ωστόσο, δεν υπέγραψε ποτέ τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως επίσης και οι ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Κύπρου, υπάρχει επίσης και το γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταλάβει το βόρειο τμήμα του νησιού από το 1974 και ίδρυσε την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, η οποία είναι αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία. Όλο το νησί, από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζεται διεθνώς ως Κυπριακή Δημοκρατία και είναι μέλος της ΕΕ από το 2004.”

“Das Seerecht der Vereinten Nationen (UN) legt für Küstenländer eine Ausschließliche Wirtschaftszone fest, die über die Hoheitsgewässer eines Landes hinausreicht. In dieser 200-Meilen-Zone hat ein Staat demnach das alleinige Recht zur Ausbeutung von Bodenschätzen. Liegt die Küste eines anderen Landes näher, gilt die Mittellinie. Griechische Inseln, die nah an der türkischen Küste liegen, verringern also die türkische AWZ enorm. Die Türkei erklärt, dass Inseln keine AWZ haben und sieht ihre Gasforschungen daher als legitim an. Das Seerechtsabkommen hat sie aber nie unterschrieben, wie etwa auch die USA.

Im Fall Zypern kommt hinzu, dass die Türkei den Norden der Mittelmeerinsel seit 1974 besetzt hält und eine – nur von der Türkei anerkannte – Türkische Republik Nordzypern etabliert wurde. Die gesamte Insel hingegen wird als Republik Zypern international anerkannt und ist seit 2004 EU-Mitglied.”

Τι παραπάνω μπορεί να γράψει; που είναι ένας ύμνος στις Ελληνικές “μαξιμαλιστικές” θέσεις. Και δεν είναι κάποιο μεμονωμένο άρθρο, αλλά όλες οι μεγάλες εφημερίδες είναι στο ίδιο μήκος κύματος.

Η WeltΚλιμάκωση στην Μεσόγειο – η δίψα του Ερντογάν για εξουσία δεν έχει όρια

Η FAZΗ Τουρκία θέλει να αναγνωριστεί ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο – και προκαλεί επανειλημμένα συγκρούσεις με την Ελλάδα και την ΕΕ. Τώρα ο Εμμανουήλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι, αυτές οι συστηματικές εφημερίδες, δεν άντλησαν την πληροφόρηση τους από την Ελληνική πρεσβεία, αλλά από τη Γερμανική Κυβέρνηση. 

Όσο για τον κόσμο; Αυτή τη φορά δεν προτείνει καμία μοιρασιά, αλλά χτυπάει την πλάτη και λέει “σκίστε τους, στέλνουμε και εμείς πλοίο εκεί“, και απλά χαμογελάς και δεν τους το χαλάς σημειώνοντας ότι η δική τους φρεγάτα δεν θα πάει ανατολικότερα της Κρήτης. Πιο φιλικοί οι Γερμανοί ήταν μόνο το 2004, όταν η Nationalmannschaft είχε καταποντιστεί, αλλά τουλάχιστον χάρηκαν ένα Ευρωπαϊκό με τον Rehhagel…

Πλέον οι γνωστοί κινδυνολόγοι που θέλουν να προστατέψουν την Ελλάδα από την διαβολική, ελεγχόμενη από τους Γερμανούς ΕΕ, βολικά αγνοούν συστηματικά τέτοια δημοσιεύματα και επιχειρούν να κάνουν την τρίχα τριχιά όπου βρούνε. Φυσικά στον Γερμανικό τύπο θα βρεθεί κάποιο περιθωριακό δημοσίευμα ή γελοιογραφία και θα περάσει ως “οι Γερμανοι…”. Λες και ο Ελληνικός τύπος πάει πίσω σε παρακμιακές δημοσιεύσεις. 

“Η Γερμανία δεν χαιρέτησε επίσημα την συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο”. Την αναγνώρισε η ΕΕ και πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, μήπως έπρεπε να διοργανώσει δεξίωση η Μέρκελ αυγουστιάτικα για ένα διμερές θέμα που δεν τους αφορά; Όταν οριοθέτησαν οι Γερμανοί ΑΟΖ με τη Δανία έπρεπε η Ελλάδα να δώσει την έγκριση της; Αν είναι κάτι τόσο σημαντικό, τότε να τους το ζητήσουμε, αλλά και πάλι μήπως δεν θα μας αρέσει γιατί άργησαν, και τους το βγάλαμε με το τσιγκέλι;  

“Η Γερμανία βρήκε ώρα τώρα μέσα στην κρίση να κατηγορήσει την Ελλάδα για παράνομες επαναπροωθήσεις”. Αυτό είναι μια πονηριά βέβαια. Δεν βγήκε η Γερμανική κυβέρνηση να κάνει δηλώσεις από μόνη της και να τραβήξει κανένα αυτί. Οι Γερμανοί έχουν και αυτοί τους πολίτες τους που είναι υπέρ των ανοιχτών συνόρων. Δημοκρατία έχουν. Μη μπερδευόμαστε με τους γείτονες μας, η Γερμανία είναι αλλιώς. 

Ένας από αυτούς, βουλευτής του Linke, έκανε ερώτηση στο κοινοβούλιο για πιθανές παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Το κοινοβούλιο ρώτησε το Ναυτικό και αυτοί ανέφεραν κάποια ύποπτα περιστατικά που υπέπεσαν στην αντίληψη τους. Το Γερμανικό κοινοβούλιο καταδίκασε τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ακριβώς όπως θα έκανε και το Ελληνικό σε αντίστοιχη περίπτωση. Εκεί κάπου έκλεισε το θέμα, ούτε δηλώσεις, ούτε πολλά πολλά δημοσιεύματα.

Η καταγγελτική δημοσιογραφία στην Ελλάδα τι περίμενε; Να πει ψέματα το Κοινοβούλιο στο Βουλευτή ή το Ναυτικό στο Κοινοβούλιο; Και τι κράτος εταίρος θα ήταν τότε η Γερμανία; ή μήπως ήταν αυτοί στην ίδια περιοχή με το Γερμανικό Ναυτικό και με ισάξιο εξοπλισμό και ξέρουν καλύτερα τι έγινε; Το αποτέλεσμα είναι ότι αυτή η επερώτηση του Γερμανού βουλευτή αναπαράχθηκε περισσότερο από τα ελληνικά μέσα παρά από τα γερμανικά. Τα ελληνικά μέσα ή τα γερμανικά προστάτεψαν σε αυτή την περίπτωση περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδος; 

“Η Γερμανία πουλάει όπλα στην Τουρκία”. Ναι, αλλά πολύ βολικά ξεχνιέται ότι υπάρχουν και όπλα που η Γερμανία ΔΕΝ πουλάει στην Τουρκία. Αυτό δεν είναι και τόσο φιλικό. Σε αντίθεση στην Ελλάδα προσφέρει τα πάντα. Αλλά, πρέπει να πεισθούμε ότι συμπαθεί την Τουρκία περισσότερο από την Ελλάδα. Θα είχε ενδιαφέρον κάποια στιγμή να υπολογιστεί το κόστος για την Τουρκία τόσο επιχειρησιακό, όσο και οικονομικό της μη αποδέσμευσης Γερμανικών κινητήρων για το νέο άρμα μάχης που θέλουν να κατασκευάσουν. 

Η Γερμανία δείχνει ενοχλημένη επειδή θεώρησε τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου “μονομερή ενέργεια” “. Για αυτή την ενόχληση δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί κάποια σχετική γερμανική πηγή. Είναι πιθανό να υπάρχει, πολύ πιθανόν όμως και να είναι απλά προσωπική εκτίμηση κάποιου δημοσιογράφου. Όταν η Γερμανία εκδηλώσει την ενόχληση της επίσημα, να το εξετάσουμε και όχι να βγάζουμε συμπεράσματα βάση υποθέσεων. 

“O Χάικο Μάας προτείνει πολιτική λύση με απευθείας διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων”. Ναι, και που είναι το κακό; ποιοι πρέπει να μιλήσουν οι Αυστραλοί με τους Κινέζους; Δεν φτάνει που πρέπει να φοβόμαστε ένα θερμό επεισόδιο, μήπως πρέπει να φοβηθούμε και τις συζητήσεις; Ίσα ίσα πρέπει να επιδιώκουμε τον διάλογο, μέσα σε ένα πλαίσιο καλής πίστης. Ένας από τους εμπλεκόμενους που ανέφερε ο κ. Μάας είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς και θέλουμε διάλογο, αλλά αν η Τουρκία επιμένει να αποκλείει την Κύπρο, δεν θα είναι διάλογος με καλή πίστη… Άλλος θα είναι ο αδιάλλακτος. Όταν μας βοηθάει κάποιος να εκθέσουμε τον ανταγωνιστή μας, είναι μάλλον καλό.

Αυτό που πρέπει να μας νοιάζει είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια ή οι προσωπικές εκτιμήσεις. Αν η Μέρκελ δηλώσει αύριο ότι είναι μεγάλη θαυμάστρια του Ερντογάν και τον έχει πρότυπο, ότι όταν δεν ξέρει τι να μαγειρέψει, της δίνει συνταγές η Εμινέ, και όταν πάρει σύνταξη θέλει να μείνει σε ένα σπίτι με θέα τον Βόσπορο, τότε είναι απλά μια δήλωση που έχει να κάνει για ένα συγκεκριμένο ακροατήριο, και δεν κάνει τη Γερμανική πολιτική φιλοτουρκική.

Αντίθετα, το να στέλνει εκπαιδευτές, όπλα και πυρομαχικά στους Κούρδους αντάρτες είναι μια ιδιαιτέρως εχθρική κίνηση εναντίων της Τουρκίας, και αυτό είναι πράξη, δεν είναι λόγια. Μια φιλοτουρκική κυβέρνηση δεν θα το έκανε αυτό. 

Η Γερμανία με τη Γαλλία και την Ιταλία είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την επιχείρηση Irini, η οποία, για να μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, είναι μια αντι-τουρκική επιχείρηση. Μόνο η Τουρκία στέλνει ακτοπλοϊκώς ενισχύσεις στην Λιβύη. Στην αρχή η Γερμανία δοκίμασε να μείνει διακριτικά ουδέτερη, με αποστολή μόνο ενός P-3 αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας, αλλά μετά το επεισόδιο με τη Γαλλική φρεγάτα έστειλε πολεμικό πλοίο στην περιοχή, για να αποκλείσουν την Τουρκία. Μια φιλοτουρκική πολιτική θα έβρισκε έναν τρόπο, πολύ εύκολα, για να αποφύγει αυτή την εθελοντική συμμετοχή.

Για τους Τούρκους η Γερμανική πολιτική είναι εχθρική, και για αυτό ψάχνουν να βρουν κάποιον άλλο διαιτητή, διαφορετικό από το Βερολίνο. Στην Ελλάδα είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν πάρει εργολαβία να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλο, ώστε να φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν φιλοτουρκική πολιτική. Τα γεγονότα όμως είναι γεγονότα και δεν αλλάζουν ανεξαρτήτως προσωπικών απόψεων, συμπαθειών και προκαταλήψεων.

Η Ελλάδα έχει αρκετά σοβαρά θέματα να επιλύσει με την Γερμανία, που πέρα από ατμομηχανή της ΕΕ, μεγαλοεπενδυτή στην Ελλάδα και τρίτη καλύτερη αγορά μας, αναλαμβάνει πλέον σιγά σιγά και γεωπολιτικό ρόλο, στέλνοντας και στρατεύματα στο εξωτερικό. Πέρα από αυτά τα σοβαρά θέματα, δεν είναι ανάγκη να προστίθενται και άλλα φαντασιακά, απλά γιατί κάποιοι θέλουν να έχουν περισσότερα κλικ ή γιατί θέλουν να αγανακτήσουν τον κόσμο.

Ο αγανακτισμένος κόσμος είναι πιο εύκολο να κατευθυνθεί, δεν θα κάτσει να πολυσκεφτεί, αλλά θα θέλει να εκδηλώσει την οργή του. Τότε οι καθοδηγητές της οργής του, έχουν εξουσία. Δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα, δεν έχει κανείς το αλάθητο, και κατά 99,999999% η εξήγηση πως όλοι είναι προδότες, είναι λάθος. Δεν πρέπει να αφήνουμε ανθρώπους εύκολα να μας αγανακτούν και να μας τρομάζουν. Πριν φουντώσουμε, να το σκεφτούμε λίγο, να ρωτήσουμε και κάποιον άλλο που ξέρουμε ότι θα έχει αντίθετη άποψη.

Εναλλακτικά θα μπορούσε τα είχε γραφτεί σήμερα ένα άρθρο για την προμήθεια Sukhoi από την Αίγυπτο, να εκθειαστούν τα πτητικά τους χαρακτηριστικά, και να καταγγελθεί το πολιτικό κατεστημένο που δεν το κάνει όπως η Αίγυπτος, και στερεί αυτές τις δυνατότητες από την ΠΑ, ενώ ταυτόχρονα θα είχαμε και την υποστήριξη Πούτιν, που θα μας έλυνε όλα τα προβλήματα και θα έστελνε δώρο και τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.  

Χρόνια σας πολλά!

 

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

52 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
52 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mageiras

Κάτι κυρώσεις κατά της Τουρκίας μάλλον για το καλό μας δεν θα τις συμφώνησε η Γερμανία(και η Ισπανία,Βουλγαρία,Ιταλία κτλ) … Κι εμείς πέφτουμε θυματα των κλίκζ…
Η μη ευθεία αναφορά δε στην αρωγή της Γαλλίας προς την χώρα μας κρυβοντας την στο γενικό όνομα ΕΕ προσβάλει την νοημοσύνη μου…

Last edited 1 month ago by Mageiras
akritas

Μια επισήμανση για την επιχείρηση “ΙΡΙΝΙ”: οι Τουρκικές φρεγάτες ελλιμενίζονται πλέον στην Μισράτα, ενώ τα εμπορικα πλοία πλέον ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ φέρνουν πολεμικό υλικό στην Διοίκηση της Τρίπολης στο ίδιο λιμάνι. Ο τρόπος που η Γερμανία αντιμετώπισε την απόφαση του Ερντογάν στο να στείλει μαζικά χιλιάδες λαθρομετανάστες στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια με σκοπό να περάσουν βιαίως στην Ελλάδα, η χθεσινή στάση της στη σύσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ, επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά τον διαχρονικό γεωπολιτικό έρωτα της Γερμανίας προς την Τουρκία. Δεύτερον, η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής Γερμανούς υπηκόους. Αυτοί ψηφίζουν και επηρεάζουν τις πολιτικές εξελίξεις. Τρίτο,… Read more »

digitallito

Πολύ σωστά αυτά που αναφέρονται, καθώς και αυτό που επίσης διαφαίνεται ότι οι δύο μεγάλες χερσαίες δυνάμεις της Ευρώπης, ανεξαρτήτως των πολιτικών σχηματισμών που βρίσκονται, έχουν κοινά συμφέροντα και ο πολιορκητικός κριός που χρησιμοποιούν είναι η Τουρκία. Μικρή η εμπιστοσύνη στην Γερμανία, πολύ μικρή…

Costas6

Η Γερμανία κυβερνάται παραδοσιακά, άσχετα από τη μεταστροφή της κοινής γνώμης και του τύπου. Αυτό σημαίνει πως δεν διστάζει να ζημιώσει βάρβαρα ένα άλλο κράτος προκειμένου να έχει ένα μικρό όφελος. Η στάση της κυβέρνησης στο ελληνοτουρκικό ελάχιστα ή καθόλου επηρεάζει την επιλογή του εκλογικού σώματος (εδώ θα μπορούσαμε ίσως να δουλέψουμε). Δεν έχει να κάνει με φιλοτουρκική Γερμανία, φιλογερμανική είναι η στάση της. Δε μας αφορά επομένως αν σε 2-3 άλλα πράγματα η γερμανική στάση είναι εχθρική προς την Τουρκία. Μας αφορά πως στο συγκεκριμένο που μας καίει είναι εχθρική προς την Ελλάδα. Θέμα συμφερόντων είναι και τα δικά… Read more »

Diogenis

  Διάλογος μετά τις έρευνες του Oruc Reis Ερντογάν: Το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες ως τις 23 Αυγούστου Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη αλλά και επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει μεσολαβεί εδώ και τέσσερεις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολαβήσεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση στην αν. Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.  Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ενημερώσει πριν την έναρξη της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ,… Read more »

kK19641970

Κλασικός Μαρδυρης, με επιχειρήματα , βασισμένος σε γεγονότα,επεξηγηματικός , με χαμηλους τόνους και τρομερά διαφωτιστικός. Οφείλω να σε ευχαριστήσω προσωπικά που με έκανες να δω κάποια πράγματα όπως πραγματικά είναι.

x-m

Όταν δοθεί με το καλό η πολιτική λύση να δω το σχόλιο.

Nestoras

κε Μαρδύρη, διαβάζω τα άρθρα σας, αν μη τι άλλο τεκμηριώνετε τις απόψεις σας και σε πολλά πράγματα φυσικά συμφωνώ. Το γεγονός όμως ότι “η κρίση” δεν είναι στη Θάσο, δεν έχει να κάνει με αδυναμία της Τουρκίας να την παράξει εκεί, αλλά με το γεγονός ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα εύρεσης φυσικού αερίου ή άλλου κοιτάσματος στην Ανατολική Μεσόγειο από ότι στο Βορειοανατολικό Αιγαίο σε εκμεταλλεύσιμη ποσότητα. Εξάλλου, με Κύπρο, Ισραήλ, Αίγυπτο, να έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί, και την Ελλάδα να καθορίζει ΑΟΖ με Αίγυπτο, θα ήταν δύσκολο η Τουρκία να μην εμπλακεί με κάποιον τρόπο!

Manosss

Και ομως Ηρακλη….η Γερμανια στραβωσε που η Ελλαδα εκανε σθ=υνφωνια με την Αιγυπτο…..και ομως δεν επειτρεψανε οι Γερμανοι κοινο ανακοινωθεν εναντια στην Τουρκικη παραβιαση της ΑΟΖ μας….και ομως οι Γερμανοι ειναι ο λογος που δεν επιβαλονται εστω και μερικες κυρωσεις στην Ελλαδα…..και ομως οι Γερμανοι πουλανε οπλα στην Τουρκια που μπορει να χρησιμοποιοησει εναντιον της Ελλαδας….
Τι προσπαθεις να αποδειξης???/ ειδησεις δεν διαβαζεις????

Thanos74

Να ξεκινησω οτι δεν εχουμε φιλους η εχθρους (εκτος απο την τουρκια βεβαια). Οι πασης φυσεως Γαλλοι Γερμανοι Αμερικανοι Ισραηλινοι ειναι μαζι σου αν συμβαδιζουν τα συμφεροντα σου με τα δικα τους. Κοινος αν τους βολευεις. Αν δεν τους συμφερει ειναι απεναντι σου (πχ το Ισραηλ ηταν αναφανδον υπερ της τουρκιας μεχρι πριν λιγα χρονια) και καλα κανουν ο καθενας κοιταει το συμφερον του. Οσο για τους Γερμανους απο τον Α Παγκοσμιο πολεμο ηταν μαζι με τους τουρκους και μην ξεχναμε το ρολο τους στην γενοκτονια των Ποντιων οπου Γερμανοι αξιωματικοι βοηθουσαν και συμβουλευαν απροκαλυπτα.Επισης καλο ειναι να θυμηθουμε το… Read more »

Gilan

Ο πρώην Α/ΓΕΣ Ζαζιάς σε συνέντευξή του στο Militaire, πριν από καιρό, είχε πει ότι οι Γερμανοί μετά την πώληση των 170 Leo 2 στην Ελλάδα, έδωσαν μεταχειρισμένα Leo 2 στην Τουρκία με χαμηλό κόστος αγοράς, ακυρώνοντας (στην ουσία) έτσι μια μεγάλη επένδυση της πατρίδας μας.

Αυτά για να μην έχουμε ψευδαισθήσεις…!!!

Last edited 1 month ago by Gilan
George

Μια και το να σκουπίσουμε ότι Leo-2 υπήρχε ως όρο για να αγοράσουμε καινούργια μας ξεπέρναγε!
Τι τα θες πάντα οι άλλοι θα φταίνε για τα δικά μας λάθη. Σιγά μην παρεδεχθούμε ότι δεν έχουμε το αλάθητο του Πάπα

Gilan

Μιλάει για ακύρωση της επένδυσης ο πρώην Α/ΓΕΣ, μήπως ξέρει κάτι παραπάνω και δεν το λέει…;

George

Λέει το αποτέλεσμα της δικιάς μας ολιγωρίας. Δεν διαφώνησε κανείς σε αυτό αν και “ακύρωση” της Ελληνικής παραγγελίας με Α4 στην Τουρκία ίσως είναι λίγο υπερβολικό. Μετριάστηκε όμως σίγουρα το πλεονεκτημα

Berserker

Ναι κ. Μαρδύρη, είναι όπως τα λέτε. Έχω εμπορική συνεργασία με Γερμανούς (μεταξύ άλλων) από τα τέλη του 1986 και πράγματι, τώρα τους βρίσκω πολύ πιο κοντά στις θέσεις μας. Η χειρότερη περίοδος ήταν στα τέλη της δεύτερης τετραετίας του ολετήρα, όταν η Bild Zeitung δημοσίευε πιπεράτες φωτογραφίες της αεροσυνοδού και ουδείς μας έπαιρνε στα σοβαρά ενώ όταν μας έπαιρνε μας θεωρούσε συνοδοιπόρους της DDR. Μικρή μαρτυρία, ανάλογη της δικής σας: τη νύχτα των Ιμίων διανυκτέρευα στο Munster. Είχα ήδη κινητό και στενό συγγενή αξιωματικό του ΠΝ, οπότε η ενημέρωση ήταν σχεδόν on line. Το πρωί στο Fruhstuck αντιμετώπισα παρέα… Read more »

npo

Οι Αλεμάννοι είναι φίλοι μας

pmario

Καλησπέρα σας από Γερμανία! Δεν το συνηθίζω και έκανα εγγραφή μόνο για αυτό το σχόλιο… Σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι η αρθρογραφία στην ιστοσελίδα σας είναι αξιόλογη, δυστυχώς όμως, άρθρα υποστήριξης των Γερμανών που βασίζονται σε μερικούς τίτλους και με βάση κάποιες κατά την άποψη σας υποστηρικτές κινήσεις των Γερμανών δεν στέκουν. Ζω και εργάζομαι στην Γερμανία, διαβάζω και ακούω περισσότερα από αυτά που βλέπετε σε κάποιους τίτλους και πιστέψτε με το να περιμένουμε υποστήριξη και βοήθεια από τους Γερμανούς είναι ουτοπία. Η Τούρκοι εδώ δεν είναι απλά 4 εκατομμύρια πολίτες, είναι μια δυναμική ομάδα με μεγάλη διείσδυση σε όλο… Read more »

Ggsstt

Χωρίς να θέλω να το παίξω ειδικός περί των Γερμανών, μου έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στον μέσο Γερμανό δεν αρέσει να έχει μια μειονότητα που να επηρεάζει τόσο πολύ τα πολιτικά πράματα στη χώρα τους.

Nikolaos

Έτσι είναι, και δεν τους πολυσυμπαθούν. Όσον αφορά εμάς, πάντα η ιστορία πίσω από τα Προπύλαια του Μονάχου, που εύγλωττα απεικονίζει ο κ. Μαρδύρης σε κάθε σχετικό άρθρο του, μας εξασφαλίζει μια διακριτική συμπάθεια, ιδίως μεταξύ των πεπαιδευμένων … Αλλά αν τεθεί θέμα να σταυρωθεί η Ελλάδα ή να διαταραχθεί η καθημερινότητά τους από εκατοντάδες χιλιάδες πιόνια του Ερντογάν (απολύτως εκβιάσιμους με διαβατήρια, περιουσίες κλπ.) στους δρόμους της Γερμανίας να διαμαρτύρονται ότι η Γερμανία συνέδραμε το λάθος μέρος της σύγκρουσης, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία τι θα προτιμήσει ο μέσος Γερμανός … Κανείς δεν θέλει να κάνει δικό του ένα ξένο… Read more »

alexmark

Πάμε από τη αρχή! Υπήρξε αδυναμία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος από τους υπουργούς εξωτερικών; Υπήρξε! Υπήρξε άρνηση της Γερμανίας να αποδεχθεί την αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας-Aιγύπτου με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να αρνηθεί να υπογράψει την ενότητα για τη Λευκορωσία; Υπήρξε! Προς τι αυτός ο εξωραϊσμός της γερμανικής συμπεριφοράς από το συντάκτη που όπως αναφέρει έχει ζήσει στη Γερμανία και επομένως συναισθηματικοί λόγοι τον ωθούν (κατά τη γνώμη μου), να γίνεται απολογητής (με δύο άρθρα μάλιστα), της γερμανικής πολιτικής ως προς τα ελληνοτουρκικά; Εγώ έχω ζήσει στη Β.Ιταλία και έχω δεσμούς με τη χώρα αυτή, αλλά δε θα έμπαινα ποτέ στη… Read more »

George

Η Ρωσία και η Ιταλία τον Κεμάλ το 22 όχι η Γαλλία. Μετά φυσικά και τα βρήκανε
Η Αγγλία κράτησε την πιο φιλελληνική στάση-προφανώς γιατί τα συμφέροντά της το επέβαλλαν- τότε Αν και ο πρωθυπουργός τους Lioyd George μας υποστήριξε μέχρι παρεξηγήσεως! Λόρδος Βύρων ένα πράγμα 🙂

Η Ιταλία και η Ισπανία η Μάλτα και η Βουλγαρία, σχεδόν όλη η Νότια Ευρώπη μπλόκαραν την πρότασή μας κι όχι μόνο η Γερμανία
Η Βόρεια Ευρώπη σε αντίθεση με τη Νότια ήταν υπέρ μας
Αυτό πρέπει να αλλάξουμε τώρα

ACHERON
Tango.Alpha

Τρια γρήγορα σχόλια: Κάποια αναφορά για την εκπαίδευση Κούρδων από Γερμανούς αξιωματικούς έχουμε ή είναι σαν τη περιβόητη αφαίρεση της υπηκοότητας από 1 εκατομμύριο Τούρκους που ακόμα περιμένω – ευτυχώς δεν αναφέρθηκε ξανά. Προηγούμενες αναφορές εδώ εξηγούσαν στην Irini ότι τα όπλα με παραλήπτη τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης μπορούν να περάσουν χωρίς έλεγχο. Αρα η συμμετοχή βοηθά την Τουρκία καθώς εμποδίζει άλλες χώρες να ενισχύσουν τους αντίπαλους της Άγκυρας. Είστε σίγουρος ότι η υπόθεση για το λαθρομεταναστευτικό έκλεισε με την απάντηση στη Βουλή και η Linke δεν ετοιμάζει κάποιο “δωράκι” στην Ελληνική Κυβέρνηση που μάλλον δε θα μας ενθουσιάσει;… Read more »

Nikolaos

Κρατώ μόνο μια επιφύλαξη για το αν ο Κανονισμός της Bundestag επιτρέπει πλήρη πρόσβαση των βουλευτών (ή έστω μελών επιτροπής αμυντικών υποθέσεων) σε όλα, ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Και παρ’ ημίν, οι επερωτήσεις είναι κλασικός μηχανισμός καταστρατήγησης κάθε είδους απορρήτου, διάφοροι καπάτσοι τα ρίχνουν στο βουλευτή “τους” για να μαθαίνουν πράγματα για την υπηρεσιακή κατάσταση ανταγωνιστών ή ανθυποψηφίων τους κλπ. Εμετικά φαινόμενα. Για τα οποία είναι δύσκολο να υπάρξει άμυνα, διότι καραδοκεί ο αντίλογος “Στεγανά από το Κοινοβούλιο θέλετε; CIA του 1950 και 1960 να γίνουμε;” …

giannis82

Εμενα πάντως η γερμάνια μου φαίνεται να εχει αναλάβει υπόγεια να στηρίξει διπλωματικά την Τουρκιά, γιατι απλα δεν μπορεί να το κάνει φανερά. Ενώ πολλές φορές κάνει κάποιες ενέργειες για να ριξει σταχτή στα ματιά και να μην αποκαλυφθεί. Επίσης το τι έχουν γράψει κάποιοι στο γερμανικό τύπο δεν αποτελεί τεκμήριο πολιτικής. Ερωτήσεις 1)     Στην επιχείρηση ειρήνη τι ακριβώς έστειλε η γερμάνια? Είχε κάνα θερμό γεγονός με τους τούρκους γιατι οι άλλοι που κάναν είχαν.. 2)     Η μερκελ γιατί τρέχει τώρα τελευταία πισω από το μακρόν? Θα παει λεει να τον επισκεφτεί και στην κατοικια διακοπών του.. γιατι τόσο ζόρι? Μήπως γιατί… Read more »

epampapas

Η Γερμανία βγάζει πολλά λεφτά, περισσότερα από ποτέ στην ιστορία της, περισσότερα από κάθε χώρα εξαγωγέα στην οικονομική ιστορία. Και το κάνει έχοντας στήσει αυτό το ωραίο μαγαζί που λέγεται ευρωζώνη, μέλη του οποίου είναι η Ελλάδα και η Κύπρος, και ειδικά η αδύναμη Ελλάδα είναι μια όμορφη αγελάδα που την αρμέγε και πριν τα μνημόνια και για δεκαετίες μετά έχοντας τη δεμένη με χρέη. Τώρα να αφήσει στην τύχη της η Γερμανία να διαταραχθει η ευρωζώνη με μια σύγκρουση που κανείς δεν προεξοφλεί να κλιμακωθεί και να γίνει πόλεμος χλωμό (με πιθανή πλήρη κατάληψη ενός μέλους της ευρωζώνης!). Το… Read more »

Last edited 1 month ago by epampapas
Voiceofreason

Φίλε Ηρακλή καλησπέρα και πάλι και Χρόνια Πολλά. Προσπαθώ να καταλάβω γιατί επανέρχεσαι με ακόμα ένα άρθρο για να μας πείσεις για το ότι η Γερμανία άλλαξε και δεν είναι τουρκόφιλη. Προφανώς το ότι σπούδασες και εργάσθηκες στη Γερμανία δε σου αφήνει περιθώρια να πεις τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, χωρίς να προσπαθείς να στρογγυλέψεις τις γωνίες. Δεκτή η άποψή σου αλλά δε συμφωνώ, όπως και στο προηγούμενο άρθρο σου η πλειονότητα δε συμφωνούσε με τη θέση σου. Επειδή διαφωνούμε δεν είμαστε κινδυνολόγοι.   Θα ξεκινήσω από τα βασικά. Την Πολιτική δεν την χαράσουν τα ΜΜΕ, αλλά οι Πολιτικοί. Τις… Read more »

Paliouras

O “διαιτητης” ηδη ειναι “στημενος” κατα της Ελλαδας.
Περιμενει λεει να τελειωσει ο Ερντογαν τις ερευνες, για να σφυριξει εναρξη διαλογου (= ΜΗ ΚΥΡΩΣΕΙΣ).
Το τι λενε οι λαοι της ΕΕ το ξερουμε. Μαζι μας ειναι.
Οι κυβερνησεις ομως?

Nikolaos

Κανένας διαιτητής, και καμιά διαιτησία.
Ιδίως από διαβλητά πρόσωπα όπως Μπορέλ και Μέρκελ.
Συζητούμε μόνο για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδος/ΑΟΖ, δηλαδή για να επιβεβαιώσουμε ότι διαφωνούμε και να δούμε μήπως μπορέσουμε να καταρτίσουμε συνυποσχετικό για παραπομπής της μοναδικής ως άνω διαφοράς στο ΔΔΧ, κατά την επί 44 συναπτά έτη πάγια και ομοφώνως αποφασισμένη εθνική γραμμή μας.

George

Με την διαφορά ότι δεν είναι ο Καραμνλής που προσφεύγει μονομερώς όπως τότε αλλά τώρα πιέζει προς αυτή την κατευθυνση όλη η διεθνής κοινότητα ενώ η Μερκελ ρωτάει τον Ερντογάν ρητορικά “Υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης?”

Nikolaos

Ακριβώς, και αυτό είναι που δίνει κάποιες μικρές πιθανότητες σε κάτι που φάνταζε μέχρι πρό τινος τελείως απίθανο.
Αν ο Ερντογάν ήταν έξυπνος, θα καταλάβαινε ότι ένα δικαιοδοτικό όργανο είναι προτιμότερο από μια διμερή ή πολυμερή συμφωνία, διότι κανείς δεν θα μπορεί να τον ψέξει για υποχωρητικότητα (έχει σηκώσει ψηλά τον πήχυ με τη ρητορική του …), η όποια λύση θα είναι ετερόνομη και θα συνιστά συμμόρφωση προς δικαστική απόφαση …

GK21

Δεν θα σχολιασω το αρθρο σου κυριε Ηρακλη.Ξερεις πως διαφωνω μαζι σου,οχι απο βιτσιο,αλλα επειδη εχεις την κακια συνηθεια να εισαι σε εμπολεμη κατασταση με την πραγματικοτητα.Το μονο που εχω να πω ειναι πως η Ελλαδα ειναι τυχερη γιατι η Γερμανια ειναι ενας γεωστρατηγικος και στρατιωτικος ουρακοταγκος,αρα δεν μπορει να επιβαλει ευκολα αυτα που θελει στη ανατολικη Μεσογειο,και ατυχη γιατι η κριση με την Τουρκια συμπιπτει με την Γερμανικη προεδρια. Η Γερμανια θελει με καθε τροπο να μπλοκαρει τους αγωγους που θα σπασουν το ρωσικο ενεργειακο μονοπωλιο,στο οποιο συμμετεχει και η ιδια,και ο ιδανικος “μπροστινος” γι’αυτη τη δουλεια ειναι ο… Read more »

Nikolaos

Έτσι! Το μέτωπο της Gazprom! Το οποίο έχει βεβαίως και ελληνική συνιστώσα, την οποία φρόντισε να εξοπλίσει με ακτινοβολία, δάφνες και “εθναρχικό” κύρος ο Ρ.Τ. Ερντογάν (δεύτερος μόνο σε σχέση με τον Schröder μεταξύ των παικτών της ομάδος Gazprom) αυτοπροσώπως! Οι επιμελείς θα θυμούνται προ ετών την πρώτη μετά την προσφυγιά λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, και για το χατήρι τίνος βουλευτού της Ρωσικής Δούμας έδωσε την άδεια ο Σουλτάνος …

Last edited 1 month ago by Nikolaos
epampapas

Αυτό με την επιχείρηση Ειρήνη έχει καταντήσει αστείο τελείως. Είναι μια φάρσα, όχι επιχείρηση σίγουρα, όχι όταν περνάνε ανενόχλητα έμφορτα τα τουρκικά πλοία μπροστά μας. Όσο για τη γερμανική συμμετοχή λέει στο επίσημο site ότι συνεισέφερε ένα P-3! Κάτι αντίστοιχο με την Πολωνία. Για να δίνει το δικαίωμα σε ορισμένους να υπερασπίζονται την πολιτική της στα διεθνη μέσα προφανώς. https://www.operationirini.eu/media_category/assets/?deployment=any&tax=media_category&categories=&nation=&search_archive=filter Επίσης κάτι που όλοι ξεχνάνε όλως τυχαίως είναι πως και το ΝΑΤΟ επιβάλει το ψήφισμα του ΟΗΕ για εμπάργκο στη Λιβύη. Και το κάνει μέσω της επιχειρήσης Operation Sea Guardian https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_136233.htm Η Γαλλική φρεγάτα που στοχοποιήθηκε από τους Τούρκους δεν… Read more »

npo

Να πω κάτι.. Επειδή βλέπω και τα σχόλια, τα θετικώς προσκείμενα στο άρθρο αλλά και τα αρνητικώς. Το γεγονός πως συνεχώς ζητάμε την αγάπη και το προδέρμ Γάλλων, Τεντέσκων, Αμερικάνων, Ισραηλινών, προσεχώς και Κινέζων είναι απο μόνο του άκρως ανησυχητικό. Καμία σημασία δεν έχει αν οι Τεντέσκοι μας αγαπάνε ή όχι. Σημασία έχει αν είμαστε διατεθειμένοι να πολεμήσουμε. Αν δεν είμαστε και ψάχνουμε για “διαμεσολαβητές” και προστάτες θα το πληρώσουμε, είτε λυγίζοντας μπροστά στον εχθρό χωρίς τουφεκιά είτε υποθηκεύοντας τα υπάρχοντά μας στον προστάτη. Αυτά για το φιλοσοφικό κομμάτι. Επι του άρθρου, είναι ένα ακόμα απο τα φιλογερμανικά άρθρα που… Read more »

Alex2324

“1987 έγινε στη Θάσο, του 1996 στα Ίμια και τώρα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την Αλεξάνδρεια… Αν συνεχίσουμε έτσι, η επόμενη θα είναι έξω από τη Μερσίνα. ” Αυτό είναι 100% σωστό και για μένα είμαι το μόνο παρηγορητικό σε αυτή τη κρίση που ζούμε. Και επίσης ότι ο Έλληνας δεν φοβάται πια. Τέλος το άρθρο μου άρεσε έχουν γίνει βήματα στη Γερμανία σίγουρα από πιο παλιά δεν πρέπει να το παραγνωρίζουμε αυτό. “Απλώς” για τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας μας, θα πρέπει να προστατέψει την επένδυση του παραπάνω , γιατί το 2020 είναι επένδυση και όχι προτεκτοράτο… Αν και… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

‘Αἰθίοψ σμῆχειν’ τιποτε αλλο. Τα λοιπα τα γραψανε αρκετοι αναγνωστες εδω.

Οι στοχοι που τεθηκαν στον α παγκ. πολεμο απο τη Γερμανια, πραγματοποιουνται ενας προς ενα σταδιακα, με μοχλευση της οικονομιας, και με διαφορετικη τακτικη προσεγγιση εμπλουτιζοντας τα και με καποια στοιχεια του μεσοπολεμου(ενσωματωση & ισλαμ).

https://pbs.twimg.com/media/EfhrWgjXkAAmiYg?format=jpg&name=small

Last edited 1 month ago by Παῦλος Πιτσελᾶς
George

Τέτοια άρθρα σπανίζουν ενώ αφθονούν τα αντιδυτικά όπως ακριβώς γίνεται και στη φίλη και σύμμαχο Τουρκία αλλά και στη Μέση Ανατολή που απλά προσπαθούν να μας πείσουν μιλώντας στο συναίσθημα και όχι με λογική ή με επιχειρήματα Κάποιες φορές δεν είμαι σίγουρος αν τα Ελληνικά άρθρα τα αντιγραφουν οι Τούρκοι “αναλυτές” αντικαθιστώντας τη λέξη Ελλάδα με Τουρκία ή γίνεται το αντίστροφο Ισως και τα δύο 99 στα 100 είναι σίγουρα ότι οι Αγγλοι πιο παλιά στη συνέχεια οι Αμερικάνοι και την τελευταία δεκαετία οι Γερμανοί δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν αλλά ασχολούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ με… Read more »

evaggelos

ναι συμφωνω εξαλου ο λαικισμος ειναι εθνικο μας σπορ απο το 1830 μεχρι σημερα,κ φυσικα ως λαος φουντωνουμε με το παραμικρο οπως κι εγω εξαλου,τωρα σχετικα με την καταδικη της τουρκιας ηταν νομιζω αναμενομενο οτι δε θα γινοταν κατι διοτι πολυ απλα οι εμπορικες σχεσεις με την τουρκια ειναι υψηλες δειτε της χωρες που αρνηθηκαν κ θα δειτε οτι ειναι οι χωρες που πωλουν στην τουρκια κ κανενας δεν θελει ζημιες κ μαλιστα οικονομικες που η ελλας δυστυχως δεν μπορει να καλυψει. Επισης κανενας δεν λεει οτι η χωρα που ενοχληθηκε απο το ελληνο-αιγυπτιακο δεν ηταν η γερμανια αλλα η… Read more »

George

Kαι η Ισπανία. Ολοι σχεδόν οι Νότιοι σε κόντρα! Μαζί μας οι Βόρειοι 🙂

Bridger

Παρατηρώντας την χρονοϊστορία των γερμανικών τοποθετήσεων έναντι της διαμάχης μας με την Τουρκία, έχω την αίσθηση ότι το μόνο ποιοτικό στοιχείο που τρόπον τινά “υποχρέωσε” τη γερμανική πλευρά στις ελαφρώς αυστηρότερες ανακοινώσεις (και μόνο αυτό) τις οποίες επικαλείται το άρθρο έναντι των γειτόνων, είναι η απερίφραστη εκδήλωση της αποφασιστικότητας και πολεμικής ετοιμότητας της Ελληνικής πλευράς. Με άλλα λόγια, η δική μας ευθεία απειλή για τινάγμα στον αέρα όλης της ανατολικής Μεσογείου, αν δεν αρχίσουν επιτέλους να γίνονται στοιχειωδώς σεβαστά τα έννομα ελληνικά δικαιώματα, απέναντι στην άγαρμπα και εξόφθαλμα προβαλλόμενη νεο-οθωμανική τρέλα περί χωτικού χώρου των Τούρκων. Γι αυτό οφείλουμε ασφαλώς… Read more »

Last edited 1 month ago by Bridger
GeoMoust

Κύριε αρθρογάφε, συγχωρέστε με αλλά προσπαθείτε να μάθετε εξισώσεις σε σκύλους. Κοινώς, προσπαθείτε να πείτε κάποια πράγματα σε ανθρώπους με ήδη, από τον τίτλο κιόλας, κλειστά ώτα.

Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται: Η στάση της Γερμανίας ΔΕΝ είναι φιλοτουρκική. Αυτό όμως ΔΕΝ σημαίνει ότι πρέπει να ναι φιλοελληνική, καταλάβετε τι γράφει ο άνθρωπος. Η στάση της Γερμανίας είναι φιλογερμανική και έτσι θα παραμείνει. Σε ορισμένα θέματα παίζει Τουρκία και σε άλλα Ελλάδα. Τόσο απλά.

Voiceofreason

Αγαπητέ μου φίλε, σε ευχαριστούμε που μας παρομοιάζεις με σκύλους. Ένα τετράποδο ον το οποίο έχει αναπτυγμένη νοημοσύνη και ένστικτο να ξεχωρίζει τον καλό από τον κακό και να είναι πάντα πιστός σε αυτούς που αγαπάει. Εξισώσεις βέβαια μπορεί να μη λύνει αλλά έχει πολλά χαρακτηριστικά που πολλοί δεν έχουν. Αυτοσυγκράτηση, το αίσθημα της αυτάρκειας και της αγάπης και πάνω από όλα της εκτίμησης απέναντι σε αυτούς που το βοηθάνε. Προφανώς εσείς έχετε το προτέρημα να μονοπωλείται τη σωστή σκέψη. Είναι πολύ δημοκρατικό συναίσθημα όποιος έχει διαφορετική άποψη από αυτήν του αρθογράφου να του βάζουν ταμπέλες ή ότι έχει κλειστά… Read more »

x-m

Με την τουρκία θέλουμε πολιτική λύση ;

Dimitri_Leeberakees

Αλλο ενα κορυφαιο αρθρο του ηλεκτρολογου της καρδιας μου. Οτι ειχα πει στο αρθρο για την ΑΟΖ (που αν δεν κανω λαθος κοπηκε στη λογοκρισια) ισχυει και για αυτο. Ποιος ειναι ο κος Μαρδυρης και τι κανει τη γνωμη του να εχει βαρυτητα. Τιποτα κυριοι. Οσο μετραει και η γνωμη του ταξιτζη που σας πηγε στον Πειραια. Το θεμα ειναι βεβαιως γιατι του δινει βημα η ΠΤΗΣΗ. Γιατι αραγε;

Tango.Alpha

Είσαστε πολλαπλά άδικος. Το επάγγελμά του δεν παίζει κανένα ρόλο. Απλά βλέπει τα πράγματα με τη δική του οπτική και όπως είπε ένας άλλος σχολιαστής έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα. Ισως όμως να βλέπει τις αρχικές αλλαγές στην φιλοτουρκική θέση της Γερμανικής κυβέρνησης αν και αυτές δε γίνονται αντιληπτές ίσως συμβαίνουν αν και για μας ελάχιστα μας αφορούν αφού ακόμα γίνονται πωλήσεις στρατιωτικού υλικού (το εμπάργκο στους κινητήρες σωστά αναφέρθηκε είναι εμπορικό ζήτημα) η τουρκική μειονότητα παραμένει ένας πανίσχυρος παράγοντας που επηρεάζει την κυβέρνηση προς όφελος της γείτονος. Αν βάλουμε και την αμφισβητήσιμη παρέμβαση της καγκελαρίου τον προηγούμενο μήνα… Read more »

MaryPoppins

Προσωπικά δεν πείθομαι από τα επιχειρήματα του άρθρου, τα οποία πιο πολύ μοιάζουν με εκλογικεύσεις παρά με επιχειρήματα.

Φταίει φυσικά και η αρνητική προκατάληψή μου εναντίον των Γερμανών που κρατά χρόνια τώρα. Ίσως αν έκανα κι εγώ την πρακτική μου στη Γερμανία να σκεφτόμουν αλλιώς. Βέβαια δεν είναι σαν τα αγγλικά. Τόσο δύσκολη γλώσσα πρέπει να την κατέχει κανεις καλά πριν πάει.

x-m

Τέτοια πρεμούρα για την Γερμανία , δεύτερη φορά σε λίγες μέρες……….

Η συμμετοχή στην IRINI ήρθε όταν ,βολικά, το πουλάκι είχε πετάξει.

Ποιός ήταν επικεφαλής της ομάδας που μαζί με Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Ουγγαρία μπλόκαρε την καταδίκη της τουρκίας ;

Τέτοια πρεμούρα για την Γερμανία , δεύτερη φορά σε λίγες μέρες………..

Andreas

Φωνή της Ελλάδας. “είμαι ελληνόπουλο και ακούω τον Ξυνοπουλο”. Πόσο πίσω με πήγες!
Η επίκληση της μέσης γραμμής εκεί που η συνθήκη προβλέπει ευθυδικία είναι πάσα προς εμάς από το άρθρο;

x-m

Πολιτική λύση , και που είναι το κακό ; Σοβαρολογείτε ; Οι τούρκοι δηλαδή τι θέλουν ; Άλλου είδους λύση;

Γιατί εγώ νόμιζα ότι η λύση πρέπει να δοθεί βάσει δικαίου; Μάλλον λάθος θα κάνω…..

tiriseroe

Το άρθρο αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική. Όταν λοιπόν η κάθε γερμανική φυλλάδα γράφει κάτι που μας αρέσει έχει πηγές απο την γερμανική κυβέρνηση (κατά τον αρθρογράφο). Όταν πάλι δεν μας αρέσει, είναι “απλά προσωπική εκτίμηση κάποιου δημοσιογράφου”. Εκτός πάλι κι αν στον φαντασιακό κόσμο του συντάκτη η διαπραγμάτευση από τον μηδέν μετά την ολοκλήρωση της παράνομης NAVTEX που επιβάλλουν σε ξένα χωράφια “οι φίλοι μας οι Γερμανοί”ή το βέτο στο κείμενο που ανάμεσα σε άλλα χαιρέτιζε την συμφωνία με την Αίγυπτο είναι μη φιλοτουρκική. Θα ρωτήσω τον συντάκτη, όταν η συμφωνία με την Αίγυπτο πάει στα σκουπίδια με επιβολή… Read more »

digitallito

Οι μεγάλες δυνάμεις ούτε ετεροκαθορίζονται, ούτε “αλλάζουν” την πολιτική τους επειδή ο κόσμος αλλάζει. Αυτό που την καθορίζει πρωτίστως είναι η γεωγραφική θέση η οποία δεν αλλάζει και η οικονομία, άρα ανήκει στις χερσαίες χώρες, όπου ήταν πάντα και μ’ αυτές έχει κοινά συμφέροντα (Ρωσία-Τουρκία). Δεν έρχεται ούτε για το “καλό μας” ούτε για λόγους δικαίου. Πρώτη τους επιλογή οι Τούρκοι που τους ανοίγουν τον δρόμο για αλλαγή της ισχύουσας κατάστασης στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

54
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 March #394

Αγορά 3.99

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Οι “κακοί” και φιλότουρκοι Αμερικάνοι συνωμοτούν, σκάβουν τον λάκο μας, θέλουν αποστρατικοποίηση των νησιών, μοίρασμα του Αιγαίου… και στο βάθος, πολύ βάθος το East...

Ο υπογράφων κάνει συχνά εκκαθαρίσεις στους λογαριασμούς των social media γιατί ο βομβαρδισμός χαμηλού επιπέδου πληροφοριών, που προσβάλουν την κοινή λογική, είναι καθημερινός και...

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...
- Advertisement -