Ο «Ξένος»: Το F-5E όπως το είδαν και το πέταξαν οι Σοβιετικοί πιλότοι δοκιμών

23
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 832
  •  
  •  

O «Νιζνακόμετς», ο «Ξένος», έφθασε στην βάση δοκιμών στο Άκτιουμπινσκ το καλοκαίρι του ’76 μαζί με ένα εγχειρίδιο πτήσης. Το αποσυναρμολογημένο F-5E, λεία πολέμου των νικηφόρων Βορειοβιετναμέζων Συντρόφων, ήταν το πιο σύγχρονο μαχητικό που πετούσε η νοτιοβιετναμική Αεροπορία και οι Σοβιετικοί πιλότοι δοκιμών θα είχαν την ευκαιρία να δουν από πρώτο χέρι τί άξιζε. Ο Βλαντίμιρ Ν. Κανταούροφ ήταν ένας από αυτούς.

Το αμερικανικό τζετ συναρμολογήθηκε χωρίς τεχνικά εγχειρίδια, το ίδιο έγινε και με την σύνδεση των ηλεκτρονικών του, θυμάται ο Κανταούροφ. «Οι μηχανικοί μας το συναρμολόγησαν ως την τελευταία βίδα και το κατέστησαν πλόιμο. Συγκροτήθηκε μια Ταξιαρχία Δοκιμών για την εκτέλεση των πτητικών τεστ υπό τον Ν. Σταγκόφ και στο πλαίσιο του προγράμματος έγιναν 35-40 πτήσεις.

Μετά την κατάλληλη εκπαίδευση μου εμπιστεύτηκαν να εκτελέσω την πρώτη τροχοδρόμηση και κατόπιν μια βραχεία πτήση σε ύψος 1-2 μ. Οι προφυλάξεις αυτές βασίζονταν στην αβεβαιότητά μας κατά πόσον όλα τα συστήματα ήταν σωστά συναρμολογημένα και συνδεδεμένα. Στο τέλος είμασταν μόνοι μας. Ο «Ξένος» είχε μυστικά μέσα του.

Από το εγχειρίδιο ήξερα ότι (το αεροπλάνο) δεν είχε θέματα. Όμως ήξερα επίσης ότι κάθε κατασκευαστής έκανε τα δικά του. Αντίθετα με τα δικά μας μαχητικά παραγωγής, ο «Ξένος» είχε φρένα στα ποδωστήρια, τα οποία είχαν μόνο τα βαρειά μας αεροσκάφη.

Το κόκπιτ ήταν απαλλαγμένο από διακόπτες και ασφάλειες που δεν χρειάζονταν κατά την πτήση. Τους είχαν συγκεντρωμένους σε ένα οριζόντιο πάνελ, μακριά από τον χώρο εργασίας. Κατάλαβα ότι το F-5 δεν ήταν και το πιο σύγχρονο αεροπλάνο και ως προς τα χαρακτηριστικά του ήταν κατώτερο ακόμη και από το MiG-21, ωστόσο μου άρεσε η διάταξη του κόκπιτ. Αποφάσισα να κάνω την δοκιμή στον δεύτερο διάδρομο που ήταν και ο μακρύτερος.

‘Ποτέ δεν φτάνει ο διάδρομος μπροστά σου’ σκέφτηκα τροχοδρομώντας. Ήταν ο χειμώνας του 1976-77. Βεβαίως, δεν υπάρχει λόγος να το κρύψω, ήμουν περήφανος που το μοναδικό αεροσκάφος του τύπου στην ΕΣΣΔ το είχαν εμπιστευτεί σε εμένα. Ενεργοποίησα την προέκταση του ρινιαίου σκέλους εμπλέκοντας το ηλεκτροϋδραυλικό σύστημα και το ρύγχος άρχισε να ανεβαίνει.

‘Για δες’ κούνησα το κεφάλι έκπληκτος. ‘Δεν μπορείς δίχως αυτό το πραγματάκι;’ Για μένα δεν ήταν συνήθης τρόπος για να μειώσεις την τροχοδρόμηση για απογείωση. Στην ΕΣΣΔ μόνο ο Μυάσισεφ το χρησιμοποίησε στα Μ-3 και Μ-4, τα βαρειά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας με τα πολύ κοντά σκέλη ένεκα της σχεδίασης του εν σειρά συστήματος προσγείωσης.

Αύξησα ώση και απελευθέρωσα τα φρένα. Το αεροσκάφος άρχισε να κυλά, ομαλά, κερδίζοντας απρόθυμα ταχύτητα. Αχά! Να γιατί σηκώνουν το ρινιαίο σκέλος! Οι κινητήρες είναι ασθενικοί και οι πτέρυγες μικρές. Σήκωσα τον ρινιαίο και συγκράτησα το αεροπλάνο από το να απογειωθεί πρόωρα. Αρκετά γι’ αυτή την φορά.

Έκοψα ισχύ και χαμήλωσα το ρύγχος. Μετά… τί ήταν αυτό; Ολόκληρο το ρύγχος άρχισε να τρέμει και να δονείται, πηγαίνοντας δεξιά κι αριστερά τόσο βίαια που σκέφτηκα πως θα πέσει σε μια στιγμή. Κάτι τσίριζε και βροντούσε από κάτω. Η πρώτη μου σκέψη ήταν το παρέμβυσμα του ρινιαίου αλλά μετά συνειδητοποίησα ότι ο ρινιαίος τροχός είχε διαλυθεί.

Τράβηξα τον μοχλό του αλεξιπροχωρίου. ‘Όχι φρένα… Μια ζημιά στους κυρίως τροχούς είναι το τελευταίο που θέλουμε. Άλλωστε δεν έχουμε ούτε έναν εφεδρικό’ έτρεχαν οι σκέψεις στο μυαλό μου. Μειώνοντας σταδιακά ταχύτητα, σταμάτησα. Έκλεισα τα πάντα, άνοιξα την καλύπτρα και ανυπόμονα πήδηξα στο έδαφος. Είδα τον τροχό και προβληματίστηκα, ήταν άθικτος. Περίεργο! Τότε γιατί ήσουν τόσο δυσαρεστημένος; Κοίταξα τον «Ξένο» καχύποπτα.

Όπως απεδείχθη δεν του άρεσε η κατάσταση του διαδρόμου μας –οι βαθιές ενώσεις και η ταλαιπωρημένη επιφάνεια στις τσιμεντένιες πλάκες του ήταν πολύ γι’ αυτόν και δεν άντεξε. Ένας πίρος κόπηκε και τμήμα του σκέλος μαζί με τον τροχό περιστρεφόταν 360 μοίρες. ‘Όμορφα! Τα δικά μας δεν κάνουν τέτοια’. Χτύπησα χαϊδευτικά το ρύγχος και τού ψιθύρισα ‘μην στεναχωριέσαι, θα σου βρουν έναν τέτοιο πίρο και θα καλπάσεις ξανά στην στέπα!’

Όσο μάθαινα τον «Ξένο» μεγάλωνε ο σεβασμός μου τόσο για την πτητική μηχανή όσο και για το μαχητικό που ήταν. Καθόλου πρόθυμο για επιθετικούς ελιγμούς σε διαμόρφωση πλεύσης (flaps και slats πάνω) άλλαζε μόλις ο πιλότος επέλεγε διαμόρφωση ελιγμών (flaps και slats κάτω) και από ‘κούτσουρο’ μεταμορφωνόταν σε ‘χελιδόνι’. Ελέγχοντας τις δυνατότητες του σκοπευτικού, μου άρεσε που κρατούσα το σταυρόνημα στον στόχο ενώ τραβούσα 6g, όταν με το MiG-21 θα είχε εξαφανιστεί από μπροστά μου στα 3g.

Μετά τον προσδιορισμό των βασικών χαρακτηριστικών πτήσης του, αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια συγκριτική αερομαχία με το MiG-21bis. Εγώ θα πετούσα με το δικό μου MiG-21 και ο Νικαλάϊ Σταγκόφ με το F-5. Η αερομαχία άρχισε με κατά μέτωπον τοποθέτηση, χωρίς πλεονέκτημα. Κάθε πτήση τελείωνε με το ίδιο αποτέλεσμα: το MiG-21 ηττημένο, παρά τον σημαντικά υψηλότερο λόγο ώσης/βάρους του.

Τα ‘έδωσα όλα’ για να διατηρήσω έστω την αρχική τοποθέτηση. Εκμεταλλεύτηκα ό,τι μπορούσε να κάνει το αεροπλάνο αλλά σε λίγο ο «εχθρός» βρισκόταν στην ουρά μου. Μόνο οι τακτικές μπορούσαν να με σώσουν. Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο ήταν ότι το αποτέλεσμα των εικονικών «μαχών» δεν αιφνιδίασε μόνο την ηγεσία αλλά και τα ερευνητικά τμήματα της Αεροπορίας, ακόμη και τους σχεδιαστές αεροσκαφών.

Μελετούσαν το πληροφοριακό υλικό ξανά και ξανά και ρωτούσαν τους πιλότους, ιδίως εμένα. Ειλικρινά κι εγώ είχα μπερδευτεί αλλά πετώντας το F-5 κατάλαβα ότι δεν ήταν ένα συνηθισμένο αεροπλάνο. Πώς ήταν στον αέρα; Σε ταχύτητες από 800 χλμ/ώρα (430 κόμβους) και άνω η μάχη ήταν επί ίσοις όροις, κανείς δεν είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα, αν και η κλειστή αερομαχία δεν ήταν εφικτή λόγω της μεγάλης ακτίνας των ελιγμών.

Αμφότεροι μέναμε στην μέγιστη επιτρεπόμενη φόρτιση g των αεροσκαφών μας ενώ σε ταχύτητες μικρότερες των 740 χλμ/ώρα (400 kts) δεν μπορούσαν να διατηρηθούν τα φορτία g ούτε με χρήση μετακαυστήρα. Όσο πιο χαμηλή ήταν η ταχύτητα τόσο πιο γρήγορα έπεφτε, χαμηλώνοντας κι άλλο την μέγιστη φόρτιση. Όπως φάνηκε η αεροδυναμική ήταν αυτή που κέρδιζε, όχι ο λόγος ώσης/βάρους. Όμως πώς θα το εξηγούσα αυτό σε εκείνους τους ανθρώπους; Δεν θα μας χτυπούσαν επαινετικά στην πλάτη γι’ αυτό».

Τότε οι εκπρόσωποι του Γραφείου MiG πρότειναν ‘ας βάλουμε το MiG-23M εναντίον του’. Στην παρατήρηση του Αντιπτεράρχου Ιβάν Ντμίτριεβιτς Γκαϊνταγιένκο, βετεράνου πιλότου μαχητικών στον Β΄ ΠΠ, ότι τα αεροσκάφη ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και δεν μπορούν να συγκριθούν, ο δεύτερος τη τάξει μηχανικός της εταιρίας απάντησε: ‘Και λοιπόν; Θα το σκίσουμε όπως και να ‘χει’.

Η πίστη στο υλικό σου είναι καλό πράγμα αλλά η πραγματική ζωή κρύβει εκπλήξεις, ιδίως όταν υποτιμάς τον αντίπαλο. Το αποτέλεσμα των δοκιμών ήταν το ίδιο με το MiG-21, απλώς η αγωνία διήρκεσε 4-5 λεπτά. Παρόλο που ο Κανταούροφ είχε το ελεύθερο να υπερβεί κάθε περιορισμό γωνίας προσβολής, παρόλο που επέλεξε χειροκίνητα την βέλτιστη θέση των πτερύγων του ‘Flogger’, το μικρό F-5E, αργά αλλά σταθερά, κατέληγε στην ουρά του.

Τα ανώτερα κλιμάκια ενδιαφερόταν πώς τα MiG-21 της Σομαλίας θα επικρατούσαν στις αερομαχίες με τα αιθιοπικά F-5E. Οι αεροναυπηγοί του Κεντρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου Νο. 30 ήταν πεπεισμένοι ότι ο υψηλότερος λόγος ώσης/βάρους θα έκρινε την μάχη, θυμάται ο Κανταούροφ. Τελικά, άγνωστο πώς, οι «ειδικοί» άλλαξαν γνώμη και συνέστησαν την τακτική «χτύπα και φύγε» αντί της κλειστής εμπλοκής. Για το MiG-23 ουδείς λόγος.

«Όλοι προτίμησαν να ξεχάσουν το θέμα. Υποτίθεται ότι θα πολεμούσε εναντίον πιο προηγμένων αεροσκαφών! Η έκθεσή μας διαβαθμίστηκε ως άκρως απόρρητη και εξαφανίστηκε. Ο «Ξένος» δόθηκε σε ειδικούς με ρητή εντολή όχι πια πτήσεις, αποσυναρμολόγηση και μελέτη των δομικών χαρακτηριστικών του για χρήση της τεχνογνωσίας σε μελλοντικά προγράμματα…»

Όταν εμφανίστηκε το Su-25, διέθετε φρένα στα ποδωστήρια, «ευέλικτη» διαμόρφωση πτέρυγας και διαφορετική προσέγγιση στον σχεδιασμό του κόκπιτ, επισημαίνει ο Κανταούροφ. «Όσον αφορά την εργονομία, οι μηχανικοί μας πήγαν ένα βήμα μακρύτερα και το κόκπιτ των MiG-29 και Su-27 αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση. Το ίδιο μπορεί να λεχθεί και για τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του Su-27 τα οποία θεωρούνται απαράμιλλα» υποστηρίζει. Ο «Νιζνακόμετς» ήταν ίσως το καλύτερο δώρο που είχαν πάρει ποτέ οι Σοβιετικοί.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 832
  •  
  •  

23
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
14 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
SABRENikolaosepampapasSpyrosDimitriszeus Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Georgios
Member
Noble Member
Georgios

Ο “Ασθενικός κινητήρας¨σε συνδυασμό με τα 6G που μπορούσε να τραβήξει το F-5 σε σχέση με τα Ρώσικα Mig-21 & 23 που τραβούσαν μέχρι 3G, οδήγησαν στην τακτική που θυμίζει BVR “χτύπα και φύγε” και ποτέ κλειστή εμπλοκή, μου θυμίζει έντονα το F-35 με τον αναιμικό του κινητήρα.

George_K
Member
Famed Member
George_K

Με 43.000 λίβρες ώση σε πλήρη μετάκαυση δεν το λές και αναιμικό.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Και τα δύο τραβούσαν πολύ περισσότερα G, αλλά στο -21 μετά τα 3G το γυροσκοπικό σκοπευτικό τα έπαιζε, και βολή δεν μπορούσε να γίνει. Από τους αποφασιστικούς παράγοντες στους Αραβοϊσραηλινούς Πολέμους (Έξ Ημερών, Φθοράς και Γιομ Κιππούρ). Ίσως το κείμενο δεν το αποδίδει αρκετά καλά, αλλά αυτό είναι το σημαινόμενο. Για τον ίδιο λόγο και στο Βιετνάμ τα 21 έκαναν hit-and-run, ενώ τα -17 εμπλέκονταν σε μονομαχίες μέχρι θανάτου (λόγω ταχύτητας δεν μπορούσαν βέβαια να απεμπλακούν και κατά βούληση, οπότε έκαναν την ανάγκη φιλοτιμία …).

photographix
Member
Trusted Member
photographix

1. Τα 3G αναφεροταν στις δυνατοτητες του σκοπευτικου του ΜiG-21. (και τα τρια α/φη του αρθρου σηκωνουν τουλαχιστο 6G)

2. Aν κατι δεν ειναι ανεμικο στο F35 ειναι ο θηριωδης κινητηρας του. Οτι αξιομαχα κινηματικα χαρακτηριστικα μπορει να αντλησει θα τα αντλησει απο την δυναμη του κινητηρα αυτου και το FBW, γιατι αεροδυναμικα φυσικα λογω των γνωστων σχεδιαστικων συμβιβασμων στελθ, δεν το’χει. Αν υπαρχει ενα α/φος στο αρθρο που να θυμιζει αναλογικα το F35 ειναι το M23 ή και το M21 που βασιζαν τις κινηματικες τους επιδοσεις κυριως στον λογο ωσης προς βαρος (οπως το F35)

Stavrogin1
Member
Noble Member
Stavrogin1

!!!
πάντα το συμπαθούσα το τιγράκι

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Πού να έβλεπαν οι Σοβιετικοί και το αναιμικό F-5A να δυσκολεύει Φάντομ (στην ΠΑ) … Ακόμη τα νοσταλγώ, επί 12 μήνες με τα χέρια μου τα έβαζα και τα έβγαζα από τα HAS (το υπερβολικά ντελικάτο σύστημα προσγείωσης, που προβλημάτισε και τον Σοβιετικό, δεν θα άντεχε τη ροπή στρέψεως του Unimog …) … Τίποτε παραπάνω από αεριωθούμενα Spitfire ως προς τον εξοπλισμό, ένα γυροσκοπικό σκοπευτικό απλούστατου τύπου, μια μαγνητική πυξίδα, ένας δέκτης TACAN, αυτά … RWR (πολύ απλό) και διανομείς αναλωσίμων είχαν μόνο 12 ολλανδικά, που δεν πετούσαν πλέον όταν υπηρετούσα … Ετοιμάζαμε κάθε μεσημέρι, μετά το ημερήσιο πρόγραμμα πτήσεων,… Read more »

George_K
Member
Famed Member
George_K

Κάτι παραπάνω φαίνεται να ξέρουν αυτοί οι τύποι των aggressors που τα πετούν ακόμα.. smile

STRATOS
Member
Noble Member
STRATOS

Φοβερές πληροφορίες!! Δεν το ήξερα ότι το F-5A είχε εγκατεστημένο RWR!! Έτσι εξηγούνται όλα. Κάποτε είχα διαβάσει ότι σε ασκήσεις αερομαχίας με μαχητικά 3ης Γενεάς, στα F-5A/B βάζαν οι μηχανικοί ορισμένες φορές σιδερένια αερόφυλλα μέσα στους θύλακες των αερόφρενων.. έτσι οι F-5άρηδες είχαν την δυνατότητα να τυφλώσουν τα radar των προηγμένων αντιπάλων, αλλά είχαν μόνο μία ευκαιρία!! και πολλές φορές κέρδιζαν την αερομαχία!!.. Ακόμη θυμάμαι παλαιότερο ιστορικό άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ με εκπαιδευτή ΣΟΤ που είχε βγει στο Αιγαίο σε συναγερμό με NF-5A και ενεπλάκη σε αερομαχία με τουρκικά F-16….είχε κάνει τους τούρκους movie stars!!…είχε γεμίσει το φωτοπολυβόλο του…βέβαια το NF-5A… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ακριβώς! Το NF-5A ήταν πολύ ανώτερων προδιαγραφών μοντέλο του -Α, είχε κατά τι ισχυρότερους κινητήρες (όχι σαν του -Ε πάντως), φλαπς ελιγμών, ραδιοϋψόμετρο ντόπλερ, ανώτερο γυροσκοπικό σκοπευτικό, RWR, διανομείς φωτοβολίδων και αεροφύλλων πάνω από τους κινητήρες στην πίσω άτρακτο, μεγαλύτερες εξωτερικές υποπτερύγιες δεξαμενές καυσίμου. Ήταν ουσιαστικά παραλλαγές του καναδικού CF-5A, γνωστού και ως CF-116 σε καναδική υπηρεσία. Είναι πολύ νεότερες κατασκευές των αρχικών -Α της αμερικανικής βοήθειας για τους περιφερειακούς συμμάχους, 1969-70 αντί για 1964-65. Δυστυχώς, με την οριστική απόσυρσή τους το 1991 η Ολλανδία έδωσε 12 στην Ελλάδα, αλλά 60 στην Τουρκία … Αξίζει να σημειώσω ότι το ΚΕΤΑ… Read more »

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Εκπληκτικό ντοκουμέντο, η καλύτερη νοητή συμπλήρωση του χθεσινού άρθρου. Για μια ακόμη φορά ο Αλέξανδρος Θεολόγου σαγηνεύει με τη γραφή αλλά και με την επιλογή των θεμάτων του.

Spica
Member
Active Member
Spica

Όντως, αλλά το αλατοπίπερο είναι στα σχόλια σας.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ευχαριστώ, δική μου χαρά, oops ! Μου αρέσουν τα “έξυπνα” αεροπλάνα, μεγάλο επιχειρησιακό αποτέλεσμα με μικρή αναλογικά επένδυση. Νομίζω το σχολιάζαμε μαζί προ μηνών (στο άλλο, ανώτερο φάσμα των επιχειρήσεων) για το MiG-25RB, αν δεν απατώμαι, και τις υπερφυσικές δυνατότητες τακτικής και υποστρατηγικής αναγνώρισης που έδωσε στους χρήστες του …

SABRE
Member
Trusted Member
SABRE

Επειδή άνοιξε φοβερή συζητηση με την σύγκριση F5 με F4 και επειδή η ΠΑ ίσως και επίτηδες για να μας κρατάει σταθερά ερωτευμένους μαζί της διέθετε σύγχρόνως με τα F5 F4 και Mirage F1 να πώ εδώ ότι τα πρώτα χρόνια που οι απέναντι έβγαλαν το F16 στο αιγαίο έφαγαν αρκέτο ξυλο από φτασμένους χεράδες της ΠΑ με F1 θα παρακαλέσω θερμά τον κ ΘΕΟΛΟΓΟΥ να μας προσφέρει με την απαράμιλλη πένα του μια σύγκριση F1 με F5 η και F4 !!!

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Υπάρχει η απάντηση, στο δεύτερο από μια σειρά άρθρων του Πάνου Ευαγγέλου για την ΠΤΗΣΗ, αρχής γενομένης από το Μάιο του 1990, και για τέσσερα αν θυμάμαι τεύχη. Είναι, με αβυσσαλέα διαφορά από ο,τιδήποτε άλλο πριν ή μετά, τα καλύτερα, εμβριθέστερα, πλέον πυκνά και πλέον τεκμηριωμένα άρθρα που γράφηκαν ποτέ στην ΠΤΗΣΗ. Αφορά τις αποστολές αναχαίτισης/αεροπορικής υπεροχής της ΠΑ και την καταλληλότητα των επιμέρους μέσων της για αυτές. Προηγείται ένα γενικό μέρος για την ΠΑ σε άλλο τευχος, και ακοουθούν άρθρα για βομβαρδισμό, καταστολή αεράμυνας, προσβολή αεροδρομίων και άλλες επιχειρησιακές απαιτήσεις της ΠΑ … Ένας ανεκτίμητος θησαυρός.

SABRE
Member
Trusted Member
SABRE

Ευχαριστώ για την εξαιρετική πληροφόρια. ειναι ήδη χίλιες εικονες.. το μόνο που έχω να πω πρίν ακόμα τα διαβάσω, ρισκαροντας να κάνω λάθος, είναι ότι το F1 ίσως να ήταν λίγο καλύτερο του F5, λίγο πιο ολοκληρωμένο σαν σχεδίαση και φιλικότερο προς τον χειριστή και σίγουρα τους μηχανικούς.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Νεότερο σχέδιο, καλύτερος λόγος ώσης προς βάρος, επίσης πολύ χαμηλή οπισθέλκουσα, αυτόματα φλαπς ελιγμών, εξοπλισμός “κανονικού” μαχητικού με ραντάρ κλπ. Με το -Ε θα ήταν ιδίου επιπέδου σε αερομαχία, αλλά από το -Α ανώτερο …
Η προσέγγιση του Π. Ευαγγέλου είναι ολιστική, αλλά με απολύτως εξαντλητική αναφορά σε όλα τα δεδομένα κάθε μέσου, από ιδιότητες χειρισμού μέχρι όλες τις λειτουργίες του ραντάρ, την απόδοση των πλοηγικών μέσων (με λεπτομερή στοιχεία απόκλισης σε ΝΜ ανά ώρα πτήσεως …) κλπ. Ούτε στο AW&ST βρίσκει κάποιος τέτοια άρθρα.

SABRE
Member
Trusted Member
SABRE

Άνοιξαν το δρόμο για την επική αναμέτρηση M2000 EGM και F16C. Ίσως ένα άρθρο της ΠΤΗΣΗΣ στις διαφορές τους αλλά και στις πολύ ενδιαφέρουσες τακτικές τους πάνω απ το Αιγαίο να ήταν ότι πρέπει! Ευχαριστώ!

Dimitriszeus
Member
Member
Dimitriszeus

Εξαιρετικό άρθρο! Για την αλήθεια της μετάφρασης: Незнакомец Νιεζνακόμετς, άγνωστος
Иностранец Ινοστράνετς, ξένος

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ερώτηση για όσους ξέρουν: είχα την εντύπωση πως αρχικά τουλάχιστον, τα F-5A/B είχαν προβλέψεις για χρήση σε κακής ποιότητας επιφάνειες (αυτοκινητόδρομους) ή ακόμα και χορτάρι, υπάρχουν μάλιστα και σχετικά βίντεο της εποχής. Άλλαξε κάτι με το σύστημα προσγείωσης των E; Ή άλλη ήταν η αιτία για το πρόβλημα του ριναίου στον “ξένο” των Σοβιετικών;

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Σωστό. έχω δει τα βίντεο. Άλυτο μυστήριο. Όπως σημειώνω και παραπάνω, τρέμαμε να τα ζεύξουμε στον ελκυστήρα, μη μείνουμε με το … σκέλος στο χέρι … Στα -Α/Β. Από την άλλη, όποιος έχει δει πώς αρθρώνονται οι πλάκες στα σοβιετικά αεροδρόμια (και τι τροχούς φορτηγού χρησιμοποιούν τα σοβιετικά μαχητικά), υποψιάζεται την αιτία. Αλλά η απορία με το χορτάρι παραμένει …

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos
epampapas
Member
Noble Member
epampapas

H μετάφραση του Νιζνακόμετς είναι άγνωστος άνθρωπος. Έχει και την έννοια του ξένου αλλά ουδείς χρησιμοποιεί τη λέξη με αυτή την έννοια. Έχουν άλλες λέξεις για τον ξένο.

Η έννοια του ‘αγνώστου’ άλλωστε είναι πιο ταιριαστή σε κάποιους που είχαν κληθεί να κάνουν ακριβώς αυτό, να ανακαλύψουν κάτι άγνωστο.

Ελπίζουμε στην ακρίβεια των υπολοίπων στοιχείων του άρθρου.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos