Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί στην ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που αφορά σε επιστροφή αναδρομικών που είχαν παρακρατηθεί από ένστολους, γιατρούς, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς.

Αναλυτικά τι προβλέπει η τροπολογία: anadromika.pdf

Για να δείτε πίνακες με τα αναδρομικά των ενστόλων κάντε κλικ ΕΔΩ

16 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τώρα που έρχονται οι εκλογές δίνουν 820 εκατ. ευρώ για αναδρομικά μπας πάρουν καμιά ψήφο!! Για εκσυχρονισμο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν υπάρχουν λεφτά…

  • 1,4 αν δεν κάνω λάθος ειναι το συνολικό πόσο, δεν υπάρχουν περιπολικά, ασθενοφόρα, πυροσβεστικά και τεράστιες ελλείψεις στην εθνική άμυνα, τα αναδρομικά ειναι το πρώτο μέλημα του έθνους.
   Μετά αναρωτιόμαστε για την κατάντια του έθνους.

   • 1,4 δις είναι τα μεικτά. Με τις κρατήσεις, το καθαρό ποσό είναι 820εκατ. ευρώ και δεν αφορά μόνο στα στελέχη των ΕΔ και τα σώματα ασφαλείας (περίπου 250.000 άνθρωποι συνολικά) , αλλά επιπρόσθετα και πολλές άλλες κατηγορίες εργαζομένων (πχ τους Ιατρούς του ΕΣΥ). Για τις ελλείψεις που αναφέρεις και που υπάρχουν, αλλά και για την κατάντια του Έθνους υπεύθυνα είναι η αμορφωσιά, η ημιμάθεια, η κουτοπονηριά, η τεμπελιά, ο ωχαδερφισμός, η ζηλοφθονία, η απαράδεκτη γραφειοκρατία, η καχυποψία για όλους και για όλα και ότι ο ένας θέλει να βγάλει το μάτι του άλλου και να πατήσει επί πτωμάτων για το ζειν, αλλά και το…ευ ζειν.

    • @armel

     Αυτό που λέτε είναι πολύ γενικό για να έχει και κάποια αξία πέρα από το ότι όπως κάθε γνώμη έτσι και η δική σας είναι πάντα σεβαστή. Εκτός του ότι δεν υπάρχει τεμπελόμετρό και ημιμαθειόμετρο για να είμαστε σίγουροι ότι έχετε δίκιο, ο από πάνω σας λέει κάτι συγκεκριμένο και αντικειμενικά σωστό. Ότι σαν χώρα έχουμε κάποια χρήματα (είτε είναι 1400 είτε 820) και με δημοκρατικό τρόπο αποφασίζουμε να τα δώσουμε σε μια κατηγορία πολιτών αντί να αγοράσουμε κάποια assets. Είναι δική μας επιλογή όμως δεν μας αναγκάζει κανείς. Όμορφα και δημοκρατικά αυτό αποφασίζουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι προσωπικές ερμηνείες όπου ο καθένας έχει και την δική του αλλά τα δεδομένα είναι δεδομένα.

     • Κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν υπάρχει καμιά όμορφη και δημοκρατική απόφαση. Υπάρχει απόφαση ανώτατου δικαστηρίου. Αυτή και εφαρμόζεται. Τέλος. Αν σας αρέσει λοιπόν η ακρίβεια και όχι οι γενικεύσεις και η αοριστία να αναγράφετε με ακρίβεια τα ποσά που επιστρέφονται στους δικαιουχους και όχι την κουτοπονηριά του μέσου Έλληνα ( τάχα 1,4 δις) για να φαίνεται πιο φουσκωμένος ο λογαριασμός και ταχα μεγαλύτερη η δήθεν αδικία…τεμπελομετρο να ξέρετε πάντως ότι υπάρχει και το μετράμε κάθε μέρα και στο σπίτι του ο καθένας αλλά και στη δουλειά του σε σχέση με τους συναδέλφους του. Δε χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας…

 2. Η επιστροφη των χρηματων ηταν υποχρεωτικη λογω τελεσιδικων δικαστικων αποφασεων.Η εφαπαξ ομως καταβολη εγινε για ψηφοθηρικους λογους.Θα μπορουσαν να δοθουν τα μισα τωρα και τα υπολοιπα του χρονου,ωστε ενα ποσο 400 εκ ευρω να κατευθυνοταν σε κατεπειγουσες ελλειψεις και στον χωρο της αμυνας ,και στον τομεα των σωματων ασφαλειας,και στην ανανεωση -συντηρηση εναεριων και επιγειων μεσων της πυροσβεστικης,ποσο μαλλον με την τραγωδια στο Ματι νωπη ακομη στην μνημη μας.Θα περιμενα ακομη και οι ιδιοι οι ενστολοι να ζηταγαν κατι τετοιο(την σε δυο δοσεις καταβολη των χρηματων τους),δειχνοντας οτι δεν σκεφτονται μονο την τσεπη τους αλλα τιμουν και τον χωρο που εργαζονται.Αλλα φευ…

  • Δια νομου πρέπει να απαγορευθεί τα δικαστήρια να κάνουν δημοσιονομική πολιτική. Αν επιστραφούν όλα τα αναδρομικά μιλάμε για 10 δισεκατομμύρια.
   Τεράστια κατασπατάληση πόρων βούλιαξαν την χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

   • Δια του ιδίου του Συντάγματος (το νόμο εύκολα θα τον κρίνουν αντισυνταγματικό), και πάλι ζήτημα είναι αν θα τηρηθεί. Εδώ η κυρία που εξέθεσε το Σώμα όσο κανείς άλλος από την εποχή του Μποτόπουλου επρότεινε παράταση της θητείας των μελών των Ανωτάτων Δικαστηρίων πέρα από το συνταγματικώς ρητά οριζόμενο όριο! Φταίει και το γεγονός ότι το Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, οπότε δεν υπάρχει φόβος κυρώσεων λόγω κακώς νοούμενου esprit de corps …
    Η ιδέα ότι οι ονομαστικές αποδοχές κάποιων κατηγοριών προσώπων δεν επιτρέπεται να πέσουν κάτω από κάποιο όριο, σε περιόδο βέβαια που το Κράτος έχει χρεωκοπήσει και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του με δανεικά που παρέχουν πιστωτές έσχατης ανάγκης (ξένα κράτη) υπό ορισμένους όρους, σημαίνει δύο τινά: Είτε ότι παρεισάγεται δικαστικώς κάποια (ολοφάνερα αντίθετη στο Σύνταγμα) διάκριση πολιτών σε πατρικίους και πληβείους, ή ότι το Δικαστήριο επιβάλλει στο Κράτος να τυπώσει εθνικό νόμισμα (αφού υπό τέτοιες συνθήκες μόνο έτσι είναι νοητή η διατήρηση – γιατί όχι και αύξηση – των ονομαστικών αποδοχών κάποιων!). Εδώ τα πράγματα είναι απλά: Οι Λαφαζάνηδες κρεμούν την τήβενο και βγαίνουν στο μπαλκόνι να ζητήσουν την ψήφο του κόσμου! Άμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος νομοθετεί και ποιος εφαρμόζει τους νόμους, είμαστε αξιοθρήνητοι!

    Όλα αυτά φυσικά εντελώς ανεξάρτητα από το γεγονός ότι όλες οι κατηγορίες, που η υπόθεση αφορά, αναμφίβολα επιτελούν καίριες λειτουργίες της κοινωνίας και η επιστημονική τους κατάρτιση ή οι συνθήκες εργασίας τους απαιτούν ασύγκριτα ανώτερες αποδοχές από το μέσο υπάλληλο. Αλλά η προστασία ενός ελαχίστου ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ αποδοχών είναι αδιανόητη. Στις θυσίες δεν εξαιρείται κανείς. Και αν το δούμε και από άλλη οπτική, πολίτες που ΔΕΝ είναι υπάλληλοι του χρεωκόπου (του Δημοσίου), όπως έμποροι, πολιτικοί μηχανικοί, ιδιώτες ιατροί, δικηγόροι κλπ απώλεσαν κατά κανόνα 65-90% του κύκλου εργασιών τους, ήτοι αφανίστηκαν, και ήδη φυτοζωούν. Δεν μπορεί οι υπάλληλοι του χρεωκόπου να μείνουν στο απυρόβλητο και τη χρεωκοπία να πληρώσουν μόνο οι εκτός νυμφώνος, οι νέοι πληβείοι.

  • Πολύ σωστά.
   Απ’ αυτούς τώρα εμείς περιμένουμε νά θυσιαστούν σέ περίπτωση εθνικής κρίσης;
   Δέν πά’ νά περνάει η χώρα οικονομική κρίση χωρίς τέλος; Μέ ελλείψεις παντού;
   Τό μόνο πού βλέπουν μπροστά τους, τό μόνο πού τούς κόφτει, είναι νά πέφτει ο μισθός, η σύνταξη, τό εφ’ άπαξ, τά αναδρομικά. Καί πώς θά βγάλει ο καθένας τήν ουρά του απ’ έξω. Πώς θά τή βγάλει καθαρή ο ίδιος. Πώς θά σώσει τό κουφάρι του. Γιά ποιά οικονομική κρίση λέμε τώρα καί γιά ποιά χώρα;
   Ο άλλος πήγε στήν εκδήλωση τής ΠΑ, νά παίξει τόν Αη Βασίλη πού μοιράζει προεκλογικά δώρα καί τόν χειροκροτούσανε. Ανώμαλη προσγείωση.
   Αλλά καί οί υπόλοιποι «αδικημένοι», γιατροί, καθηγητάδες, δικαστές. Τά ίδια. Ειδικά οί τελευταίοι πού αποφασίζουν οί ίδιοι, γιά πάρτη τους πρώτα καί γιά ξεκάρφωμα μοιράζουν (απ’ τήν τσέπη τους, ε;) καί στούς άλλους.
   Καί νά πεί κανείς ότι όλοι αυτοί είναι οί πιό επηρεασμένοι; Ακόμα καί τώρα παίρνουν τά περισσότερα. Ασε δέ από προσφορά.
   Τελικά όλοι οί υπόλοιποι πληρώσανε, πληρώνουν καί θά πληρώνουν τήν κρίση, εκτός από τό στρατό κατοχής (βλ. Δημόσιο) πού τήν προκάλεσε.
   Μόνο απογοήτευση καί αηδία.

   • Οταν λετε «Τελικά όλοι οί υπόλοιποι πληρώσανε, πληρώνουν καί θά πληρώνουν τήν κρίση»
    ποιους εννοειτε?
    Την κριση δεν την προκαλεσε το δημοσιο…

    • 1. Αυτούς πού περισσεύουν. Τούς «κατεχόμενους».
     2. Γιά νά μήν ανοίξουμε καμμιά ατέλειωτη κουβέντα γιά τό αβγό τού Κολόμβου, ακόμα καί γιά τούς φόρους πού δέν πλήρωναν οί ιδιώτες, αφού αυτή είναι η μόνιμη επωδός, κάποιοι ελεγκτές τού Δημοσίου ή τά ‘ξυναν ή πλούτιζαν.

   • Αυτό που είπες ότι περιμένουμε από αυτούς να θυσιαστούν την ώρα της κρίσης, να πας να το πεις στη χήρα και τα παιδάκια του Σγου Μπαλταδώρου. Επίσης να πας να το πεις στον αδερφό του Βλαχάκου, του Καραθανάση και του Γιαλοψού. Επίσης να πας να το πεις στο πλήρωμα της Φ/Γ Σαλαμίς που βολοδέρνει ήδη 3 βδομάδες καταμεσής της Μεσογείου υπερασπιζόμενο την περιουσία και την κυριαρχία της χώρας, δηλαδή και τη δική σου. Αλλά ξέχασα, τι να περιμένεις από άχρηστους ΔΥ που κάθονται και τα ξύνουν όλη μέρα. Και θέλουν και λεφτά τρομάρα τους…Όντως απογοήτευση και αηδία…

    • Αυτό πού είπα έχει νά κάνει μέ τή νοοτροπία πού πάει νά γίνει κανόνας (υπάρχουν καί εξαιρέσεις) στίς ΕΔ καί τά ΣΑ.
     Πλέον οί πολλοί πάνε γιά τό μισθό, τίς παροχές καί τή μονιμότητα. Καί όσο μπαίνει ο (δημοσιοϋπαλληλικός) επαγγελματισμός, η αίσθηση τού καθήκοντος καί τής θυσίας χάνεται.
     Οταν οί συνδικαλιστές (sic) χτυπιούνται στά κανάλια γιά μισθολογική αποκατάσταση σέ μιά οικονομία πτωχευμένη, όταν δέν θέλουν νά συμβάλλουν οί ίδιοι θυσιάζοντας έστω καί κλάσμα τών αποδοχών τους, λές καί αυτοί ζούν αλλού, όταν ζητούν νά πληρώσουν οί άλλοι τήν οικονομική κρίση, αυτοί οί ίδιοι τήν ώρα τής κρίσης θά δώσουν εκούσια τή ζωή τους γιά χάρη τής πατρίδας;
     Η πολεμική αρετή πάει νά αντικατασταθεί από τήν καλοπέραση. Τά assets (όπως αναφέρθηκαν) από επιδόματα. Ο προϋπολογισμός τής άμυνας είναι 80% μισθοί. Πόσες φορές έχει ακουστεί απ’ τούς ίδιους ότι, μέ λιγώτερα F16, Leopard, καύσιμα ασκήσεων, ανταλλακτικά δέν θά ήταν αναγκαίες οί περικοπές μισθών, επιδομάτων, συντάξεων.
     Δέν σού απάντησα γιά νά σέ πείσω, απλά τά βλέπουμε από άλλη γωνία.
     Σού λέω όμως ότι προσωπικά τούς σεβόμουν περισσότερο από σένα. Τούς θεωρούσα ήρωες, όχι ΔΥ. Καί όχι μόνο λόγω τών παραδειγμάτων πού αναφέρεις. Ο σεβασμός όμως κερδίζεται, δέν εξυπακούεται. Καί διατηρείται μέ θυσίες σέ όλα τά επίπεδα. Ελπίζω νά έγινα κατανοητός.
     Καλημέρα.

     • «όταν δέν θέλουν νά συμβάλλουν οί ίδιοι θυσιάζοντας έστω καί κλάσμα τών αποδοχών τους,»

      Οι περικοπές στους Στρατιωτικούς ξεπέρασαν to 60% κατά την διάρκεια των μνημονίων!!! περισσότερο από κάθε κλάδο!! μάλλον(?) εκμεταλλεύτηκαν οι γελοίοι πολιτικοί οτί δεν έχουν καμία δυνατότητα απεργίας οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.

      Όσο για την μονιμότητα που αναφέρεις αυτή είναι ανοιχτή στον κάθε Έλληνα πολίτη μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και εισαγωγή στις σχολές αξιωματικών-υπαξιωματικών των κλάδων… (προσωπικά διαφωνώ με τα κριτήρια των πανελλαδικών εξετάσεων για την επιλογή των στρατιωτικών αλλά δεν παύει να είναι μία τελείως αξιοκρατική διαδικασία σε μία κατά τα άλλα διεφθαρμένη δημόσια διοίκηση).

      Το καλύτερο το έγραψε ένας σχολιαστής σε προηγούμενη παρόμοια συζήτηση!!! με τα 800 εκατομμύρια ευρώ των αναδρομικών εκσυγχρονίζουμε τις MEKO και αγοράζουμε τορπίλες για τα υποβρύχια και περισσεύουν και άλλα χρήματα για τις αμυντικές ανάγκες!!!

      Εγώ θα πρότεινα να καταργηθεί τελείως η μισθοδοσία των στρατιωτικών και να αγοράσουμε με αυτά τα χρήματα όπλα….έτσι θα διορθωθεί το ποσοστό που αναφέρεις «Ο προϋπολογισμός της άμυνας είναι 80% μισθοί.» και θα έχουμε υπερσύγχρονες φρεγάτες που θα τις χειρίζονται άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να φάνε!!!!

      Ταυτόχρονα θα πρότεινα να πάμε όλοι στον ψυχίατρο για εξέταση να μας γράψει τίποτε ψυχοφάρμακα…είναι η ποιο σωστή άποψη που άκουσα ποτέ ότι » οι Έλληνες όλοι είμαστε για το ψυχιατρείο»……….

 3. Τι εγινε ρε μαγκες? Ζηλευετε ορισμενοι? καποιοι θα παρουν πισω καποια απο τα παρανομως παρακρατηθεντα ποσοστα των μισθων τους και σας ενοχλει? Για να το παρουμε απο την αρχη. Η επιστροφη αυτων των χρηματων αφορα τελεσιδικη αποφαση του ΣΤΕ. Η αποφαση αυτη δεν εφαρμοστηκε οταν βγηκε, εφαρμοστηκε τμηματικα και καθε φορα για καθαρα ψηφοθηρικους λογους, οποτε οι πολιτικοι εκριναν οτι τους συμφερει. Και τωρα, με την τροπολογια που ψηφισαν, παλι δεν επιστρεφουν ολα τα ποσα ενω ηδη εφτιαξαν νεο ειδικο μισθολογιο που κατατσεκουρωσε ξανα τους μισθους των χαμηλοβαθμων το οποιο κι αυτο εφαρμοσθηκε αναδρομικα. Η επιστροφη αυτη επετευχθηκε υστερα απο αγωνες των ιδιων των στρατιωτικων, ουτε οι πολιτες, ουτε η πολιτεια, ουτε οι πολιτικοι χαρισαν τιποτα. Αντι λοιπον καποιοι να γραφουν εξυπναδες, ας κανουν και αυτοι τους ιδιους αγωνες κοντρα σε ιεραρχια και στρατιωτικη και πολιτικη ηγεσια αντιθετη σε καθε προσπαθεια. Με λιγα λογια, ας κανουν τον αγωνα τους για τα συμφεροντα τους. Αντιθετα κανοντας χρηση των κανονων της κοινωνικης μηχανικης, εκαναν τους στρατιωτικους και τα σωματα ασφαλειας να φαινονται σαν προνομιουχοι, πραγμα που απεχει απο την πραγματικοτητα παρασαγας. Ποιοι χρησιμοποιουν, συντηρουν, διατηρουν σε επιχειρισιακη κατασταση με χιλια ζορια αυτα τα οπλα που ηδη οι Ελληνες πληρωσαν? Ποιοι δουλευουν υπερωριες, ξημερωματα, νυχτες, αργιες, 24ωρα συνεχομενα χωρις να πληρωνονται ουτε ενα λεπτο υπερωριας? Καλες οι ατερμονες φιλοσοφικες συζητησεις περι blk 52, φρεγατων, ρανταρ AESA και star destroyer, αλλα ολα αυτα μονα τους δεν δουλευουν. Και οσοι θεωρουν πως οι στρατιωτικοι υπεραμοιβονται, ας ακολουθησουν μια τετοια οικογενεια για ενα μηνα. Μεταθεσεις? ενοικια? ανεργια για την συζυγο? Λετε καποιοι το ποσο των αναδρομικων να κατευθυνθει στην αμυνα. Εκει παει αν και δεν το καταλαβαινετε. Αγοραστε 10δες αεροσκαφων, φρεγατων, αρματων και οτι αλλο κρινεται μεσα απο το blog της ΠΤΗΣΗΣ εσεις οι ειδικοι σαν καλυτερο και φτιαξτε τα ΕΣΕΙς ενεργα οπλα, αφου οι στρατιωτικοι νοιαζονται μονο για τα λεφτα τους, μαλλον για την επιβιωση τους νοιαζονται οπως ολοι, αλλιως συνεχιστε να τραγουδατε τα τραγουδια σας εξω απο τον χορο. Σε ενα συνολο εκατονταδων χιλιαδων ανθρωπων, υπαρχουν και οι ηθκοι και οι αγωνιστες και τα λαμογια και οι ανηθικοι και οι τεμπελιδες και οι εργατικοι. Οπως σε ολη την κοινωνια, ετσι και στον στρατο. Η εποχη των μνημονιων ηταν η εποχη αυξησης των ανισοτητων ακομα και μεσα στο στρατευμα καθως ως γνωστων, οποιος εχει το καρπουζι, εχει και το μαχαιρι και μοιραζει αναλογα. Τελος, η αμυνα της πατριδας μας ειναι υποθεση ολων των Ελληνων. Αν καποιοι περιμενουν απο τους στρατιωτικους να θυσιαστουν και αυτοι απλα να κοιτουν, σιγουρα θα απογοητευθουν, οπως ηδη δηλωνουν. Γιατι οι θεατες δεν μπορουν, δεν ειναι ικανοι να αναγνωρισουν καμια θυσια. Δεν τους αγγιζει. Οπως δεν γνωριζουν και δεν κατανοουν τις καθημερινες θυσιες των στελεχων των ενοπλων δυναμεων. Σε περιπτωση που απαιτηθει θα πρεπει ολοι να προσφερουν, αλλιως οσοι δεν προσφερουν δεν μπορουν να εχουν καμια απαιτηση ουτε απο την πολιτεια ουτε απο τους συμπολιτες τους μετα των αγωνα.

 4. Εδώ σήμερα οι κυβερνώντες για ψηφοφορικούς λόγους υποσχέθηκαν 26000 χιλ νέους δημόσιους υπαλλήλους και όταν κάποιοι τους ρώτησαν για το δημοσιονομικό κόστος, αυτοί απλά και ευθαρσώς είπαν θα τα βρούμε εμείς. Τί να συζητάμε τώρα;

  Η δε θάνου ζητάει 5000 χιλ ευρώ σαν αναδρομικά που πήραν οι δικαστικοί αλλα εκείνη δεν μπορούσε τότε να τα πάρει. Και μετά κάνουμε όλοι μας συζητήσεις για την άμυνα του αέρα, γιατί έτσι όπως έχει γαλουχηθεί η κοινωνία ενδιαφέρεται μόνο για την πάρτη της.

  Εάν έβγαινε κάποιος με cojones και έλεγε κύριοι αυτά μπορώ αυτά δίνω αλλά το περίσσευμα θα το δώσω για να προστατέψω το έθνος, νομίζεις οτι θα κουνιόταν κανένας. Εγώ δεν το πιστεύω αλλα το θέμα είναι που θα τον βρούμε αυτόν τον άνθρωπο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here