9.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Πυρηνική Ινδία: Σερί δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων με νόημα

- Advertisement -

Η νυχτερινή εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου ενδιάμεσου βεληνεκούς Agni-II από το Πεδίο Δοκιμών στο νησί Αμπντούλ Καλάαμ ανοικτά της Οντίσα στις 16 Νοεμβρίου ήταν η πρώτη μιας σειράς δοκιμαστικών εκτοξεύσεων διαφόρων τύπων πυραύλων –ορισμένοι εξ αυτών με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής– τις οποίες έχει προγραμματίσει η Ινδία.
Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ η εκτόξευση από το  Συγκρότημα IV υπήρξε επιτυχής. Σε υπηρεσία με την Διοίκηση Στρατηγικών Δυνάμεων του Ινδικού Στρατού, ο στερεών προωθητικών πύραυλος δύο σταδίων Agni-II αποτελεί μέλος της ομώνυμης οικογένειας βαλλιστικών πυραύλων που έχει αναπτύξει η Ινδία.
Το «Υγρό Πυρ» (Αγκνί, στα ινδικά) του Defence Research and Development Organisation έχει μήκος 20 μ. και βάρος κατά την εκτόξευση 17 τόννους ενώ δύναται να μεταφέρει φορτίο άνω του 1 τόννου σε ακτίνα 2.000 χλμ. Πραγματοποίησε την πρώτη του εκτόξευση τον Απρίλιο του 1999 ενώ η πιο πρόσφατη σημειώθηκε στις 4 Μαΐου του 2017.

Σημειωτέον ότι στις 8 Νοεμβρίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκτόξευση του ναυτικού βαλλιστικού πυραύλου Κ-4 ‘Shaurya’ (Σώρυα, Ανδρεία) από υποθαλάσσια εξέδρα, ανοικτά των ακτών του Άντρα Πραντίς, με σκοπό την δοκιμή «προηγμένων συστημάτων». Όπως εξηγούν ειδικοί, οι δοκιμαστικές εκτοξεύσεις γίνονται από εξέδρα έως ότου ο πύραυλος πιστοποιηθεί ότι είναι έτοιμος να τοποθετηθεί σε υποβρύχιο.
Επίσης σχεδίαση του DRDO, ο εκτοξευόμενος από υποβρύχια πύραυλος (SLBM) αναπτύχθηκε για τα εγχώριας ναυπήγησης στρατηγικά υποβρύχια κλάσης Arihant του Ινδικού Ναυτικού. Με βάρος 17-20 τόννων και δυνατότητα μεταφοράς φορτίου 2 τόννων σε απόσταση 3.500 χιλιομέτρων, ένας Κ-4 που θα εκτοξευόταν από τον Κόλπο της Βεγγάλης θα έθετε εντός εμβέλειας πυρηνικού πλήγματος ένα μεγάλο μέρος της Κίνας και βεβαίως ολόκληρο το Πακιστάν.

Το πυρηνοκίνητο INS Arihant («Αφανιστής των Εχθρών» στα σανσκριτικά) και το INS Arighat, το νεότευκτο δεύτερο σκάφος της κλάσης που πραγματοποιεί ήδη θαλάσσιες δοκιμές, είναι το «μακρύ χέρι» της ινδικής Πυρηνικής Τριάδας, με οπλισμό 12 πυραύλους Κ-15 Sagarika (B-05) εμβέλειας 750 χλμ ή τέσσερεις Κ-4 SLBM. Κατά πληροφορίες η δοκιμή του Κ-4 είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο αλλά αναβλήθηκε.
Παραμένει αδιευκρίνιστο αν ο πύραυλος θα δοκιμαζόταν στο μέγιστο της εμβέλειάς του ή σε μικρότερη ακτίνα αλλά οι Ινδοί είχαν εκδώσει ΝΟΤΑΜ και ναυτικές αγγελίες για «δοκιμές πυραύλων μεγάλης ακτίνας». Τις επόμενες εβδομάδες τα σχέδια του DRDO προβλέπουν δοκιμές πυραύλων Agni-IΙΙ, εμβέλειας 3.000 χλμ, καθώς και βλημάτων BrahMos, αναφέρουν ινδικά δημοσιεύματα.
Μετά τις τελευταίες εντάσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και τις φραστικές αντιπαραθέσεις με το γειτονικό Πακιστάν, οι ινδικές πυραυλικές δοκιμές ενδεχομένως περνούν κι ένα μήνυμα αποφασιστικότητας. Από την στιγμή ωστόσο που πυρηνικά διαθέτει και το Πακιστάν, τα «μηνύματα» αυτά είναι σαν το εντυπωσιακό τελετουργικό κλείσιμο των συνόρων με την δύση του ηλίου στην συνοριακή διάβαση Wagah-Attari. Εντυπωσιακά, αλλά μέχρι εκεί.
Αλέξανδρος Θεολόγου 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά

Related News

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα Avenger», τονίζει ο ΥΕΘΑ

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος...

Νέα συντριβή μαχητικού MiG-21 στην Ινδία

Ινδικό μαχητικό MiG-21 Bison κατέπεσε πριν λίγη ώρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.https://twitter.com/IAF_MCC/status/1346485477604429824Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ινδικής Αεροπορίας, το περιστατικό έγινε κοντά στο...