21.8 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ρωσία και Τουρκία αποφασισμένες να κυριαρχήσουν στις αποφάσεις για τη Λιβύη

Ρωσία και Τουρκία αποφασισμένες να κυριαρχήσουν στις αποφάσεις για τη Λιβύη

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιμαχομένων πλευρών στη Λιβύη έληξαν τη Δευτέρα στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών να διακρίνει διστακτικά μια πρόοδο μια μέρα μετά την ευαίσθητη εκεχειρία που επετεύχθη με μεσιτεία Ρωσίας και Τουρκίας.

Οι δύο τελευταίες αναδεικνύονται και βασικοί παίχτες στην προσπάθεια διαμεσολάβησης στην εμπόλεμη χώρα, πιέζοντας τον διεθνώς αναγνωρισμένο πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγιέζ αλ-Σαράι και τον επαναστατημένο στρατηγό, Χαλίφα Χαφτάρ, να έρθουν σε μια καταρχήν συμφωνία μακρόπνοου πολιτικού συμβιβασμού, μάλλον ενός που θα ευνοεί τις Άγκυρα και Μόσχα.

Ο διοιηκητής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ σφίγγει το χέρι του Ρώσου υπουργού Αμύνης Σεργκέι Σοϊγκού πριν την έναρξη των συνομιλιών στη Μόσχα, στις 13 Ιανουαρίου 2020 (φωτογραφία: Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέσω REUTERS)

Τη Δευτέρα πριν την έναρξη της συνάντησης, ο αλ Σαράι κάλεσε τους Λιβύους να “γυρίσουν σελίδα” στις αντιθέσεις του παρελθόντος και να “συστρατευθούν για να προχωρήσουν εμπρός, για την σταθερότητα και την ειρήνη”. Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του ήταν εκείνη που έλαβε την απόφαση να εισέλθει σε εκεχειρία και συνομιλίες για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και κίνδυνος για την κοινωνική συνοχή.

Από το 2011, που η πτώση του δικτάτορα Καντάφι έριξε τη χώρα σε πολιτική αστάθεια και αιματηρές αντιπαραθέσεις, τα πράγματα είχαν περιέλθει σε ένα αιματηρό αδιέξοδο. Οι αντιμαχόμενες πλευρές απέτυχαν να έρθουν σε συμφωνία τη Δευτέρα και διέκοψαν για νέα συνεδρίαση την Τρίτη. Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε στους δημοσιογράφους αισιόδοξος πως τελικά η συμφωνία θα επιτευχθεί θεωρώντας πως και οι δύο πλευρές έβλεπαν τους όρους “θετικά”.

ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράι αποχωρεί μετά τη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη στο παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι (29 Μαΐου 2018) (φωτογραφία: Philippe Wojazer, Reuters)

Περισσότεροι από 280 πολίτες και 2,000 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 145,000 πολίτες έχουν εκτοπιστεί από έτους που ο στρατηγός Χαφτάρ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Τρίπολης, σύμφωνα με ομάδες που παρακολουθούν την κρίση. Πρώην έμπιστος υφιστάμενος του Καντάφι, ο Χαφτάρ διεξάγει από το 2014 μια εκστρατεία κατά της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) την οποία αναγνωρίζουν ως νόμιμη οι ΗΠΑ και πολλά δυτικά κράτη. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δυνάμεις του κατέλαβαν τη γενέτειρα του Καντάφι, την παράκτια πόλη της Σύρτης.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ρωσία έχουν επενδύσει πολλά στην επιτυχία της Λιβυκής υπόθεσης. Η μεν Ρωσία θέτει την εικόνα της και πιθανές μελλοντικές πετρελαϊκές συμφωνίες ενώ η Τουρκία έχει ανοίξει ακόμα μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες με την παρούσα κυβέρνηση. Ρωσία και Τουρκία έχουν υποστηρίξει διαφορετικές, αντιμαχόμενες ομάδες στον πόλεμο στη Λιβύη που θέτει εν αμφιβόλω τη συνεργασία τους στη βόρεια Συρία. Εκεί, η Ρωσία έχει αποδεχτεί -τουλάχιστον προσωρινά- μια τουρκική στρατιωτική συνεργασία ενάντια στους Κούρδους. Αυτή τη στιγμή οι δυο τους προσπαθούν να σφυρηλατήσουν μια συμφωνία για το μέλλον μιας μεταπολεμικής Συρίας στο οποίο θα βγουν κερδισμένες τόσο η Μόσχα όσο και η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συναντάται με τον πρωθυπουργό της επίσημης κυβέρνησης της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράι στην Κωνσταντινούπολη, στις 12 Ιανουαρίου 2020 (φωτογραφία: τουρκικό Προεδρικό Γραφείο μέσω REUTERS)

Οι δύο χώρες είχαν κομβικό ρόλο στην οικοδόμηση της εκεχειρίας. Από τη μία, ο Ερντογάν που υποστηρίζει την κυβέρνηση του αλ Σαράι με όπλα, πολεμοφόδια και πρόσφατα δεσμεύτηκε να στείλει και στρατεύματα προς βοήθεια της ΚΕΕ κι από την άλλη ο Πούτιν που υποστηρίζει τον στρατηγό Χαφτάρ με Ρώσους μισθοφόρους της οργάνωσης Βάγκνερ. Η οργάνωση Βάγκνερ είναι μια ιδιωτική εταιρία μισθοφόρων με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. Τα μέλη της έχουν εμφανιστεί στη Συρία και σε άλλα μέτωπα που η ρωσική ισχύς κρίθηκε απαραίτητη χωρίς την επίσημη εμπλοκή των Ρώσων. Τον Χαφτάρ υποστηρίζουν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Ο αλ Σαράι έχει κατηγορήσει και τη Γαλλία για υποστήριξη των δυνάμεων του Χαφτάρ αλλά το Παρίσι αρνήθηκε την κατηγορία.

Tο ενδιαφέρον των δύο χωρών είναι πρωτίστως οικονομικό: Τον Δεκέμβριο ρωσικές εταιρίες ενέργειας υπέγραψαν συμβόλαια με τον Εθνικό Οργανισμό Πετρελαίου της Λιβύης για έρευνες. Η Τουρκία έχει επίσης μακρόπνοα σχέδια για τη Λιβύη. Τουρκικές εταιρίες κινήθηκαν ιδιαίτερα επιθετικά στη χώρα αμέσως μετά την ανατροπή του Καντάφι και έχουν χρέη εκατομμυρίων δολαρίων από απλήρωτες εργασίες που εκτέλεσαν πριν το 2014.

Τον Νοέμβριο η Τουρκία κινήθηκε επιθετικά, υπογράφοντας με την ΚΕΕ μνημόνια για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας και οριοθέτηση ναυτικών συνόρων. Η κίνηση ήταν ουσιαστικά κατοχύρωση δικαιωμάτων στη Μεσόγειο για την Τουρκία και σήμανε συναργερμό στη Μόσχα, που πήρε αμέσως αποστάσεις και συνέστησε προσοχή αφού αυτές μπορεί να εκτροχίαζαν τις συνομιλίες στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ φτάνει για την εβδομαδιαία συνδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελαρία (φωτογραφία: Michael Sohn, AP)

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος Μέρκελ συνέστησε προσοχή λέγοντας πως η χώρα βρισκόταν σε κίνδυνο να περιπέσει σε εμφύλια διαμάχη τύπου Συρίας. Η ίδια υποστήριξε ενεργά την μεσολαβητική δράση Ρωσίας και Τουρκίας τις οποίες επαίνεσε για την προσφορά τους και τις κάλεσε στο συνέδριο για ειρήνευση στο Βερολίνο.

Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι, από τους μεγαλύτερους δωρητές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη όλα αυτά τα χρόνια, έχουν καταντήσει κομπάρσοι στο έργο που εξελίσσεται στην βορειοαφρικανική χώρα. Σε αυτή τη φάση θέλουν απλά να πάρει κάποιος την πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης και να δώσει τέλος στη ροή μεταναστών από τη Λιβύη.

Πράγματι, οι Ευρωπαίοι κάθε άλλο παρά ενωμένοι υπήρξαν έναντι της λιβυκής κρίσης, επισημαίνουν οι αναλυτές Karim Mezran και Emily Burchfield της ερευνητικής ομάδος “το Ατλαντικό Συμβούλιο” που εδρεύει στις ΗΠΑ. Βασικότερος λόγος είναι η αντίθεση Γαλλίας, που λέει ότι αναγνωρίζει την ΚΕΕ αλλά υποστηρίζει έμπρακτα κι εν κρυπτώ τον Χαφτάρ και της Ιταλίας που υποστηρίζει την ΚΕΕ. Η κόντρα Ιταλίας και Γαλλίας είναι εν πολλοίς υπεύθυνη για το κενό ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και πρωτοβουλίας στη Λιβύη, κενό που σήμερα σπεύδουν να γεμίσουν οι Τουρκία και Ρωσία.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

10 ΣΧΟΛΙΑ

10 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tarkan

Turkey is at the moment one of the biggett player in her region. Brave smart and very active. Greece almost nonexist compare to Turkey. But then again Greece owned by Troika. It is just a shadow.

My_name_is_Nobody

Μικρέ μεγαλομανή, φροντίστε πρώτα να μπορούν οι στρατιώτες σας να κυκλοφορούν ελεύθερα στα Νοτιοανατολικά της χώρας σας, και μετά εδώ είμαστε.

Tarkan

Dont you know… We move equipment and people over greec’s air space. Wakey Wakey

My_name_is_Nobody

Αληθεύει , πανέξυπνο τρολ,πως οι μετακινήσεις γίνονται αεροπορικός γιατί το οδικό δίκτυο δεν είναι πια ασφαλές για μετακινήσεις στρατευμένων;

Yannis

Εμείς καλό θα είναι να μείνουμε μακριά από αυτόν τον πόλεμο και τους σκοτωμούς χωρίς λογο. Δεν έχουμε να κερδίσουμε κάτι. Η συμφωνία για την ΑΟΖ ήταν προφανές ότι ήταν πίεση για το Καστελόριζο. Αυτό το κερδίζουν στη Χάγη, κάτι άλλο όχι.

My_name_is_Nobody

Ποιο κερδίζουν στη Χάγη Yannis;

Alexandros

Ο Yannis δεν μιλάει λίγο σαν τον εφιάλτη στους 300 η σαν τον Αρτέμη Μάτσα ή είναι η ιδέα μου;

Flight

Εγκρίνουμε το σχόλιο απλά για να πούμε πως ας το σταματήσουμε εδώ. Και επίσης, ας λείπουν οι χαρακτηρισμοί, αν υπάρχουν αντιρρήσεις να παραθέτονται με επιχειρήματα, όχι ευφυολογήματα

Alexandros

Τα πρόσωπα, τα ονόματα και οι καταστάσεις είναι φανταστικά και οποιαδήποτε ομοιότητα είναι συμπτωματική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Από την άλλη το Καστελλόριζο δεν είναι φανταστικό έχει Έλληνες κατοίκους εδώ και αιώνες και δεν το έχουμε χάσει, η όχι;

Aias

Όλες οι αναγνώσεις στο θέμα έχουν ένα κενό και αυτό είναι η κραυγαλέα απουσία της Ελλάδας. Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, μία μαύρη τρύπα, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία… Έτσι διαβάζεται η ακολουθία. Πολύ σοβαρά, πρέπει να καταλάβουμε πως τα πράγματα ήρθαν με την φυσική τους συνέχεια, μην κάνουμε τους έκπληκτους ή πως δεν βλέπουμε. Από την στιγμή που υπογράψαμε συμφωνίες αγωγών και από την στιγμή που η Τουρκία ψήφισε συμφωνίες με την Λιβύη, από την στιγμή που αντιδρασαμε με απέλαση, έχουν περάσει τα όρια επιστροφής και η Ελλάδα και η Τουρκία, όποιος κάνει πίσω ή τον χαζό έχασε. Την καλύτερη διπλωματική κίνηση που… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

29
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά

Related News

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν (ξανά) τεθωρακισμένα Bradley στη Συρία

Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία στην ανατολική Συρία με ραντάρ Sentinel και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) M2A2 Bradley, ο Διεθνής Συνασπισμός...

Επίσκεψη Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης με το αμερικανικό Ναυτικό

Επίσκεψη κ. Αρχηγού ΓΕΕΦ στη ΝΒΕΦ στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης Διοίκησης Ναυτικού με Πληρώματα Σκαφών CCM του Αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού.Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη...

Το ΝΑΤΟ κρύβει την έρευνα για την στοχοποίηση της γαλλικής φρεγάτας υπό το φόβο κλιμάκωσης της έντασης

Πηγή: πρακτορείο Reuters. Από τους Robin Emmott, John Irish, Tuvan GumrukcuΜια έρευνα του ΝΑΤΟ σχετικά με μια ναυτική αντιπαράθεση μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πλοίων τον...

Βαρβιτσιώτης: Στρατηγικής σημασίας η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΗ Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κατακτήσει τον τίτλο των στρατηγικών εταίρων και στρατηγικών συμμάχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αμέσως...

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...
- Advertisement -