Σαν σήμερα, το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει στα Ίμια

2
ÂÑÁ×ÏÍÇÓÉÄÅÓ ÉÌÉÁ
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αρχή της Κρίσης των Ιμίων: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσαράζει σε αβαθή ύδατα κοντά στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου στις 25 Δεκεμβρίου του 1995.

Ο πλοίαρχός του όμως αρνείται να δεχθεί βοήθεια από το Λιμενικό Σώμα, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και ότι οι μόνες αρμόδιες είναι οι αρχές της χώρας του.

Τις επόμενες ημέρες η κατάσταση κλιμακώθηκε σταδιακά με αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των δυο χωρών στην περιοχή, με αποτέλεσμα με την παρέμβαση της κυβέρνησης Κλίντον να αποκλιμακωθεί με δυσμενή για την Ελλάδα έκβαση αφού επρόκειτο για ντε φάκτο αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας σε ελληνικό έδαφος.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ενώ γινόταν δε αυτό, οι επίγονοι ήταν μαζεμένοι γύρω από την κλίνη του “φυλάρχου” στο Ωνάσειον και αποζητούσαν το χρίσμα, του ιδίου ή της Εύα Περόν … Όταν τελικώς επικράτησε δε η λογική, ο λογικός άρχισε τη θητεία του με προγραμματικές δηλώσεις αναγγέλλουσες – σε οξύτατο μάλιστα και ειρωνικό τόνο – τη μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών, που προφανώς αποτελούν όψη της “υστέρησης” της χώρας, για να θυμηθούμε και την προσφιλή του φραστική φόρμουλα (μας τη θύμισε πάλι χθες …) … Ενώ η Τουρκία είχε προ πολλού εκδιπλώσει πλήρως την αναθεωρητική ατζέντα της μετά την προσάραξη … Θαυμάσιο αποτρεπτικό μήνυμα!… Read more »

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Καλή Χρονιά για τον Nikolaos και τους υπόλοιπους αναγνώστες. Μια παρατήρηση: το ζήτημα δεν ήταν η μετάβαση της εξουσίας από το ηγεμονικό ζευγάρι στον επόμενο εκλεκτό αλλά η έλλειψη υποδομής για αυτόματη αποτελεσματική απάντηση στην κρίση που προκλήθηκε. Οταν προσάραξε το πλοίο η διαχείριση έπρεπε να γίνει από το λιμενικό και μόνο και να είχε ζητηθεί η εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠ.ΕΞ όταν η κατάσταση έπαιρνε δύσκολη τροπή. Το ίδιο και η διαχείριση της αφαίρεσης της σημαίας: είναι θλιβερό ότι μπήκαμε αυτόματα στη λογική της στρατιωτικής αντιμετώπισης της κατάστασης όταν το ζήτημα θα μπορούσε να διαχειρισθεί ως λαθρομεταναστευτικό (είσοδος στη… Read more »