ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Φεβρουαρίου 1797: Ναυμαχία του ακρωτηρίου του Αγίου Βικεντίου

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Έχοντας συμμαχήσει με τη Γαλλία, ο ισπανικός στόλος απέπλευσε από την Καρθαχένα για να ενωθεί με τον γαλλικό στο Καντίζ.

Θέλοντας να αποτρέψουν την ένωση που θα δημιουργούσε τον ισχυρότερο στόλο στην κόσμο, ο βρετανικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Τζέρβις έπλευσε σε πορεία συνάντησης του ισπανικού. Η ναυμαχία έλαβε χώρα ανοιχτά της Πορτογαλίας, στο ακρωτήριο του Αγίου Βικεντίου. Τα 22 βρετανικά πλοία συνάντησαν μέσα στην ομίχλη που διαλυόταν τα 35 ισπανικά. Ο Τζέρβις έπλευσε με θράσσος σε μονό ζυγό εναντίον της γραμμής που σχημάτιζαν τα ισπανικά πλοία κόβοντας στη μέση την παράταξή τους. Αμέσως οι Ισπανοί ελίχθηκαν στα δύο άκρα και προσπάθησαν να έρθουν σε παράλληλη διάταξη με τα βρετανικά εκθέτοντάς τα στα πλευρικά πυρά τους.

Η κίνηση έγινε αντιληπτή από τον πλοίαρχο Οράτιο Νέλσωνα, κυβερνήτη του HMS Captain που παρακούοντας τις διαταγές του ναυάρχου, έσπασε τον σχηματισμό και ακολούθησε πορεία κάθετη με τα ισπανικά επιτιθέμενος στο διπλάσιο σε μέγεθος και ισχύ “Santissima Trinidad”. Την κίνησή του μιμήθηκαν και τα ακολουθούντα πλοία. Ο ισπανικός στόλος παγιδεύτηκε και μετά από ώρες μάχης τα κυριώτερα πλοία του καταλήφθηκαν εξ εφόδου.

Μάλιστα, με το “Captain” καταστραμένο πέραν διακυβέρνησης, ο Νέλσων έκανε ρεσάλτο καταλαμβάνοντας στη σειρά δύο ακόμα πλοία, τα “San Nicolas” και “San Josef”. Ο ισπανικός στόλος διέφυγε αλλά τα περισσότερα πλοία του υπέστησαν μεγάλες ζημιές, τέσσερα καταλήφθηκαν από τους Βρετανούς και το ραντεβού με τον γαλλικό στόλο χάθηκε.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of