25.4 C
Athens
Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα

Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

Η πλήρης σειράς πλοίων του σχεδιαστικού γραφείο ALS

Με το σημερινό μας άρθρο, το ptisidiastima.com ξεκινά μια σειρά δημοσιευμάτων που σα στόχο έχουν την παρουσίαση της σχεδιαστικής προσπάθειας της ALS, που δημιούργησε μια πλήρη σειρά πολεμικών σκαφών για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού, που χρειάζεται να αντικαταστήσει τα επόμενα χρόνια δεκάδες από τα πλοία του.

Η Als NSD – Als Naval Ship Designs  σε συνεργασία με την Ελληνική εταιρεία Veritas International με ίδιους πόρους, και με όραμα την αύξηση της αποτρεπτικής ικανότητος των Ενόπλων Δυνάμεων και τη μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από το εξωτερικό, έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια μια εθνική προσπάθεια για τον σχεδιασμό μιας “οικογένειας” πολεμικών πλοίων για την κάλυψη των αναγκών του Π.Ν. και όχι μόνο.

Τις πληροφορίες μας τις παρείχε ο Ιωάννης Τζαγκαράκης, επικεφαλής της όλης προσπάθειας.

Η οικογένεια αυτή των σκαφών που σχεδίασε η ALS NDS περιλαμβάνει πολεμικά σκάφη διαφόρων τύπων και μεγεθών, από απλό περιπολικό των 65 μέτρων μέχρι και μεγάλη φρεγάτα περιοχής των 140 μέτρων.

Σας παραθέτουμε στην συνέχεια την πλήρη λίστα με τις σχεδιάσεις της Als NSD:

 • Als® Class 65 Coast Guard /OPV/Littoral Attack Craft
 • Als® Class 70 Fast Attack Craft
 • Als® Class 80 OPV/Missile Fast Attack Ship
 • Als® Class 90 Corvette (CODAD)
 • Als® Class 100 Littoral Combat Ship (CODAG)
 • Als® Class 115 Surface Combat Ship (CODAG)
 • Als® Class 125 Air Defence Frigate (CODAG)
 • Als® Class 140 Air Defence Frigate (CODAG)
  Als® Class 140 Air Defence Frigate (CODOG)

Την προσπάθειά της ALS, αυτή έχουν συνδράμει, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για την εκπόνηση διαφόρων μελετών, η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), απόστρατοι αξιωματικοί και στελέχη του  ΠΝ., με μακρά διαδρομή και εξαίρετους τίτλους σπουδών και με εμπειρία στην κατασκευή και παραλαβή νέων μονάδων, καθώς επίσης και εξειδικευμένοι οίκοι του εξωτερικού και του εσωτερικού στους διάφορους τομείς και άλλοι.

Όπως μας αποκάλυψε ο κος Τζαγκαράκης, έχουν πραγματοποιηθεί επανειλημμένες επαφές με εκπροσώπους του ΓΕΝ, καθώς επίσης και με το ΥΠΕΘΑ, και η ομάδα είχε προχωρήσει σημαντικά σε επίπεδο αρχικής σχεδίασης και ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων του ΓΕΝ, ιδιαίτερα στο σκέλος της ικανοποίησης των επιχειρησιακών απαιτήσεών του για επιχειρήσεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Μεταξύ άλλων έχει διερευνηθεί και η δυνατότητα εμπλοκής ελληνικών εταιριών παροχής αμυντικού υλικού στην υλοποίηση του έργου.

Ταυτόχρονα υπάρχει συνεργασία με εξειδικευμένους οίκους του εξωτερικού για την παροχή πληροφοριών και στοιχείων για τα συστήματα πλατφόρμας, όπλων και αισθητήρων, συστημάτων διαχείρισης μάχης, συστημάτων ναυσιπλοΐας, κλπ., απαραίτητα για την εκπόνηση των μελετών και σχεδίων, καθώς επίσης και για την ολοκλήρωση του οπλικού συστήματος.

Η ομάδα της ALS NDS είναι μάλιστα σε επαφή με πειραματικές δεξαμενές για την εκτέλεση εκτενών δοκιμών του προτύπου.

Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελετών προδιαγραφών και σχεδίων σε συνεργασία με το ΕΜΠ, ΣΝΔ και εξειδικευμένων οίκων του εξωτερικού και του εσωτερικού στους διάφορους τομείς, όπως:

 1. Σχεδίαση της γάστρας (Lines Plan)
 2. Καθορισμός των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σκάφους
 3. Επιλογή των κυρίων συστημάτων, μηχανημάτων και συσκευών της πλατφόρμας καθώς επίσης και των αισθητήρων και των όπλων (συλλογή των απαραιτήτων τεχνικών στοιχείων και προδιαγραφών)
 4. Υπολογισμός βάρους και κατανομής βάρους σύμφωνα με DDS 079-1
 5. Υπολογισμός χωρητικότητας δεξαμενών
 6. Μελέτες ευστάθειας σε άθικτη και μετά από βλάβη κατάσταση (Damage and Intact Stability Booklet)
 7. Υπολογισμός καμπύλης αντίστασης ρυμούλκησης για σειρά ταχυτήτων γύρω από την ονομαστική περιοχή λειτουργίας
 8. Υπολογισμός μέγιστης ταχύτητας του σκάφους με βάση το περιθώριο ισχύος
 9. Υπολογισμός αυτονομίας και ακτίνας ενεργείας σύμφωνα με NAVSEA DDS 200-1
 10. Υπολογισμός συμπεριφοράς του σκάφους στη θάλασσα (Sea keeping calculations)
 11. Σχεδίαση λεπτομερειακών γενικών διατάξεων (General Arrangement Plans)
 12. Διατάξεις μηχανοστασίων (Machinery rooms layouts)
 13. Εκπόνηση σχεδίων κλάσης της μεταλλικής κατασκευής
 14. Μελέτη μεταλλικής κατασκευής (Steel scantling calculation in accordance to Germanischer Lloyd Rules for Classification and Construction of Naval Ships).
 15. Εκπόνηση γενικών προδιαγραφών του σκάφους (Vessel’s Technical Specification)
 16. Δημιουργία ηλεκτρονικού μοντέλου
 17. Εκτίμηση κόστους κατασκευής (Estimation cost calculation), κλπ.

Όπως μας εξήγησε ο κος Τζαγκαράκης, από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε και η προσπάθειά μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επαφές, παρουσιάσεις και συζητήσεις με διάφορους φορείς, έχουν επίσης πραγματοποιηθεί δεκάδες παρουσιάσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο καθώς επίσης και σε ορισμένα κανάλια της ελληνικής τηλεόρασης ενώ παρουσιάσεις του Εθνικού πλοίου έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛΙΝΤ), κλπ. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα και παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις η ομάδα της ALS NDS δεν είχε κάποιο χειροπιαστό αποτέλεσμα.

ALS 80

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ένας από τους τύπους των σκαφών Als® Class 100 Littoral Combat Ship, Als® Class 115 Surface Combat Ship και Als® Class 125 Air Defence Frigate, κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το προϊόν ενός εγχώριου προγράμματος ανάπτυξης πολεμικού πλοίου για μια νέα φρεγάτα, ενός πλοίου απόλυτα προσαρμοσμένου στις ελληνικές απαιτήσεις, που θα επέτρεπε στο ΠΝ να αντικαταστήσει τις φρεγάτες κλάσης S σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, η Als® Class 100 Littoral Combat Ship, εκτοπίσματος 2.900 περίπου τόνων η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το 2013/2014 είχε προχώρησε σημαντικά σε επίπεδο αρχικής σχεδίασης και ενσωμάτωσης των παρατηρήσεων και απαιτήσεων του ΓΕΝ, ιδιαίτερα στο σκέλος της ικανοποίησης των επιχειρησιακών απαιτήσεών του στην ΝΑ Μεσόγειο.

Το σχέδιο αυτό μετεξελίχθηκε στην συνέχεια κατόπιν απαίτησης του ΥΠΕΘΑ, στην φρεγάτα αεράμυνας περιοχής Als® Class 125, πλήρους εκτοπίσματος 5.000 τόνων. Ήταν μια προσπάθεια η οποία θεωρήθηκε πολύ σημαντική και η οποία θα απέδιδε το δικό μας «Εθνικό» πλοίο» προσαρμοσμένο στη νέα γεωπολιτική κατάσταση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα εξελισσόταν αδαπάνως για το ΥΠΕΘΑ, με τη συνεργασία της Als NSD, Veritas International, της ΣΝΔ και του ΓΕΝ, φθάνοντας έως του σημείου της κατάθεσης συγκεκριμένης οικονομοτεχνικής πρότασης για την ολοκλήρωση της σχεδίασης της Als® Class 125 Air Defence Frigate, μέχρι του επιπέδου του Βασικού Σχεδιασμού.

H σειρά πλοίων ALS με δυνατότητα αεράμυνας περιοχής

Όπως τόνισε ο κος Τζαγκαράκης, «ο ρόλος τον οποίον καλείται να διαδραματίσει το ΠΝ στην ειρήνη και στον πόλεμο είναι γνωστός και εξαιρετικά σημαντικός για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της χώρας μας. Παρά ταύτα, η πρόσφατη προσέγγισή του στην απόκτηση των μέσων που θα του επιτρέψουν να φέρει εις πέρας την αποστολή του με αξιοποίηση των εθνικών δυνατοτήτων είναι τουλάχιστον συντηρητική, ανεπαρκής και σε ένα βαθμό ακατανόητη.

Το 2015 και παρά την πρόθεση και δέσμευση του ιδίου του Πρωθυπουργού για την προώθηση του Εθνικού Πλοίου, η συνέχεια είναι μάλλον γνωστή και δυστυχώς, η αναμενόμενη στην Ελλάδα. Απλά η ηγεσία σταμάτησε να ασχολείται και η πρόταση δεν έτυχε ποτέ απάντησης από τους καθ’ ύλην αρμοδίους και επί της ουσίας το πρόγραμμα τελμάτωσε.

Δεν πιστεύω ότι διαφωνεί κάποιος στη διαπίστωση ότι ιδιαίτερα υπό αυτές τις πιεστικές συνθήκες, η επινοητικότητα και η στροφή σε εγχώριες λύσεις χαμηλού κόστους είναι ίσως η μόνη διέξοδος. Αν το 2015 είχαμε συνεχίσει με το πρόγραμμα, το πρώτο «Εθνικό Πλοίο» θα βρισκόταν σήμερα σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, εάν όχι σε φάση παράδοσης»

Και συνεχίζει ο κος Τζαγκαράκης «Είναι αλήθεια ότι η σχεδίαση ενός σύγχρονου πολεμικού πλοίου κλάσης φρεγάτας αποτελεί ένα σύνθετο, πολύπλοκο εγχείρημα, το οποίο ενέχει ιδιαίτερα υψηλό τεχνολογικό ρίσκο, ακόμα και για χώρες ή ναυπηγεία με ιδιαίτερα πλούσια εμπειρία και παράδοση στον χώρο. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την αδράνεια που επιδεικνύουμε, όταν χώρες μικρότερου μεγέθους ή ασύγκριτα μικρότερης ναυτικής παράδοσης το τολμούν.

ALS engineering

Είναι γνωστό ότι στην χώρα μας έχουν μελετηθεί, σχεδιαστεί και κατασκευαστεί  στο παρελθόν εκτός των εμπορικών και πολεμικά πλοία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ας πάψουμε λοιπόν να μεμψιμοιρούμε και ας κοιτάξουμε ποιο είναι τελικά το συμφέρον του έθνους μας. Η λύση δεν είναι να αγοράζουμε ξένα σκάφη, τα οποία έχουν μελετηθεί και κατασκευαστεί από ξένους και τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν καλύπτουν τις ανάγκες του ΠΝ. Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε την εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία.

Ένα καλό παράδειγμα προσπάθειας για ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής της βιομηχανίας είναι η Τουρκία. Οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια για ανάπτυξη εθνικών πολεμικών πλοίων, με ότι πάει να πει αυτό. Το θέμα της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι θέμα εθνικό και έτσι θα πρέπει να το βλέπουμε όλοι, πολίτες και κυβερνώντες

Όπως μας εξήγησε ο Ι. Τζαγκαράκης, θα πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ότι η προσπάθεια των ξένων κρατών να προωθήσουν τα δικά τους πολεμικά σκάφη στηρίζεται στο γεγονός ότι θέλουν να κερδίσουν χρήματα και όχι βέβαια γιατί μας αγαπούν.

Το κρίσιμο τελικά ερώτημα είναι πόσα χρήματα αναμένουν να καρπωθούν, γιατί σε τελική ανάλυση αυτό το ποσόν θα επιβαρύνει και το τελικό κόστος του κάθε σκάφους. Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου στο 25% της συνολικής αξίας του κάθε πλοίου. Τώρα υποθετικά σε ένα πρόγραμμα αγοράς 4 φρεγατών αξίας περίπου 2,8 δις ευρώ, περίπου τα 700 εκατομμύρια ευρώ είναι στην ουσία υπερτιμολόγηση.

Η σειρά των “μικρών” ALS, που ξεκινά από μια ισχυρή πυραυλάκατο (ελαφριά κορβέτα) και καταλήγει σε πανίσχυρη κορβέτα

Και κλείνοντας, τονίστηκε ότι «Εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων για τέτοια ποσά, αξίζει και να προσπαθήσουμε και να ρισκάρουμε. Θα πρέπει κάποτε οι αμυντικές μας δαπάνες να είναι προς την κατεύθυνση στο να δίνουν δουλειά στα ελληνικά χέρια και να αναπτύσσουν την ελληνική και όχι τις συμμαχικές οικονομίες.

Αυτό το οποίο σταμάτησε το 2015, οφείλει να γίνει τώρα, ώστε σταδιακά να χτιστεί εμπειρία και να αποκτηθεί αυτοπεποίθηση. Συνεργασίες με χώρες με παρόμοιες ανάγκες είναι θεμιτές και είναι δυνατόν να επιδιωχθούν και να επιτευχθούν.

Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας έχει την υποχρέωση να διατηρεί έναν μεγάλο στόλο πολεμικών σκαφών για την προστασία και διατήρηση των θαλάσσιων συνόρων μας και των υποχρεώσεών μας απέναντι στο ΝΑΤΟ. Το κόστος πρόσκτησης των παραπάνω σκαφών ανέρχεται σε αρκετά δις ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών είναι εξαγωγή συναλλάγματος.

Την ίδια στιγμή η χώρα μας διαθέτει αξιόλογες Ναυπηγικές Μονάδες με πολύ μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή πολεμικών σκαφών επιφάνειας και υποβρύχιων, μεγάλες μελετητικές και κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο χώρο της άμυνας και πληθώρα ικανών και έμπειρων επιστημόνων, ηλεκτρολόγων, ηλεκτρονικών, ναυπηγών και μηχανικών.»

Λαμβανομένης επί πλέον υπόψη της στενότητας οικονομικών πόρων για μεγάλο διάστημα στο μέλλον, προκύπτει η αναγκαιότητα έναρξης του προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής του «Εθνικού Πλοίου» εκμεταλλευόμενοι το εγχώριο δυναμικό (βιομηχανία, επιστημονικούς φορείς και τις δεξιότητες και ικανότητες των Ελλήνων). Συγκεκριμένα, οι κύριοι λόγοι της ανάπτυξης ενός πολεμικού σκάφους στην Ελλάδα,  είναι οι εξής:

 • Μείωση της εξάρτησης της χώρας μας από το εξωτερικό
 • Μείωση του κόστους των εξοπλιστικών προγραμμάτων
 • Μεγιστοποίηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας
 • Μείωση της τελικής τιμής
 • Αύξηση της απασχόλησης σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας (ελληνική ναυπηγική και αμυντική βιομηχανία)
 • Σχεδίαση σκαφών σύμφωνα με τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του ΠΝ
 • Αξιοποίηση της ήδη υπάρχουσας γνώσης και εμπειρίας στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας.
 • Αντικατάσταση των παλαιών μονάδων του ΠΝ
 • Χρησιμοποίηση παλαιών όπλων και αισθητήρων από παλαιά σκάφη
 • Δημιουργία προϋποθέσεων για την σχεδίαση και κατασκευή σκαφών για εξαγωγή

Πρόσφατη εξέλιξη του θέματος, είναι ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 υποβλήθηκε στο Π.Ν. νέα πρόταση για την ανάπτυξη ενός «Εθνικού Πλοίου» Σύμφωνα με αυτή το Π.Ν. θα επιλέξει έναν από τους προτεινόμενους τύπους για περαιτέρω ανάπτυξη μέχρι το επίπεδο σχεδίασης που θα κριθεί σκόπιμο. Η πρόταση εκκρεμεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την διαδικασία αυτή θα κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, αφού ενδιάμεσα πιθανότατα θα έχει ανασυγκροτηθεί ένα Ναυπηγείο Αμυντικών Κατασκευών, ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική κατασκευή πολεμικών πλοίων στην Χώρα μας. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος κατασκευής στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι έως και 30% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του εξωτερικού, σε απόλυτους αριθμούς άνω των 600 εκ. Ευρώ, Η διαφορά αυτή δικαιολογεί και την ανάληψη σχετικού ρίσκου.

Ο κος Τζαγκαράκης τονίζει ότι είναι σκόπιμο και απολύτως αναγκαίο και ανεξάρτητα από τη διαφαινόμενη απόφαση της Κυβέρνησης για προμήθεια φρεγατών από το εξωτερικό, η χώρα μας να προχωρήσει στη μελέτη και κατασκευή των δικών της σκαφών Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, όχι ανταγωνιστικά  αλλά συμπληρωματικά το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάσταση της εθνικής μας αμυντικής βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια «πνέει τα λοίσθια» σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και όχι μόνο.

Als® Class 90 Corvette – Als® Class 100 Littoral Combat Ship – Als® Class 115 Surface Combat Ship

Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο και απολύτως αναγκαίο και ανεξάρτητα από τη διαφαινόμενη απόφαση της Κυβέρνησης για προμήθεια φρεγατών από το εξωτερικό, η χώρα μας να προχωρήσει στη μελέτη και κατασκευή των δικών της σκαφών Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής.Λαμβανομένης υπόψη της στενότητας οικονομικών πόρων για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον, προκύπτει η αναγκαιότητα για στροφή σε εγχώριες λύσεις χαμηλού κόστους και άμεση επανέναρξη του προγράμματος σχεδίασης και κατασκευής του Εθνικού Πλοίου εκμεταλλευόμενοι το εγχώριο δυναμικό και τις δεξιότητες και ικανότητες των Ελλήνων.Ένας ή και περισσότεροι τύποι της οικογένειας πολεμικών πλοίων τα οποία έχουν σχεδιαστεί, κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το προϊόν ενός εγχώριου προγράμματος ανάπτυξης πολεμικού πλοίου, προσαρμοσμένου στις Ελληνικές απαιτήσεις.

Gepostet von Als NSD Naval Ship Designs am Mittwoch, 18. Dezember 2019

Η Ελληνική πρόταση για την κάλυψη του υπάρχοντος κενού μεταξύ των πυραυλακάτων κλάσης Ρουσσέν και των φρεγατών κάλλιστα  θα μπορούσε να είναι ένα από τα σκάφη Als Class 70, 80, 90 ή 100, σύγχρονα σκάφη με μεγάλη δύναμη πυρός. Μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα οικονομική πρόταση, συμπληρωματική της διαφαινόμενης απόφασης για προμήθεια φρεγατών από το εξωτερικό.

Μια άλλη συμπληρωματική πρόταση θα μπορούσε να είναι η άμεση προώθηση της σχεδίασης Als Class 100 μέσω της Ελληνικής Πολιτείας – ΥΠΕΘΑ στο πρόγραμμα της Ευρώ-Κορβέτας (European Patrol Corvette). Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη το γεγονός ότι η ΕΕ αποφάσισε από το 2018 να διαθέσει σημαντικά οικονομικά κονδύλια από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό (13 δις ευρώ για 7 χρόνια μετά το 2020) για την κάλυψη αναγκών έρευνας και ανάπτυξης των ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών. Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε παρόντες.

ALS 125, μια πανίσχυρη αντιαεροπορική φρεγάτα για το ΠΝ

Είναι βέβαιο ότι υπό κατάλληλες συνθήκες και με τη βοήθεια και αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας, θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο μας βασιζόμενοι στις αρετές και ικανότητες του ελληνικού λαού. Αυτές τις αρετές που μαζί με την τόλμη και την εφευρετικότητα δημιούργησαν οι πρόγονοί μας στην αρχαιότητα το μέγα «της Θαλάσσης Κράτος» και εξασφάλισαν την Ελληνική κυριαρχία στον παγκόσμιο θαλάσσιο χώρο.

Είναι πεποίθησή του κου Τζαγκαράκη ότι υπό κατάλληλες συνθήκες θα μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο μας βασιζόμενοι στις αρετές και ικανότητες του ελληνικού λαού. Αυτές τις αρετές που μαζί με την τόλμη και την εφευρετικότητα δημιούργησαν οι πρόγονοί μας στην αρχαιότητα το μέγα «της Θαλάσσης Κράτος» και εξασφάλισαν την ελληνική κυριαρχία στο παγκόσμιο θαλάσσιο χώρο.

Gepostet von John Tzagarakis am Samstag, 20. Juli 2019

Ποιος είναι ο Ιωάννης Τζαγκαράκης;

Εργαζόταν στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά από 1967 μέχρι και τα μέσα του 2009, με τελευταία θέση αυτή του Διευθυντή Μελετών έρευνας και ανάπτυξης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα είχε άμεση εμπλοκή σε όλα τα εμπορικά η πολεμικά έργα τα οποία εκτελέστηκαν στην εταιρία, ενδεικτικά όπως:

Περιπολικά ΠN, Θαλαμηγούς Νιάρχου, Bulk carriers, Product carriers, Πυραυλακάτους ΠΝ., Πλωτούς γερανούς ΠN., Πετρελαιοφόρα ΠΝ., Πλοία ψυγεία, Φρεγάτες Meko 200 ΠΝ., Περιπολικά ανοικτής θαλάσσης ΠΝ., Περιπολικά Λιμενικού, Εκσυγχρονισμό Φρεγατών, Επιβατικά νήσος Χίος και νήσος Μύκονος, κλπ.

Στο τέλος του 2009 δημιούργησε την Als Naval Ship Designs (Als NSD), μια υπό ίδρυση μελετητική εταιρεία με αντικείμενο την μελέτη και ανάπτυξη πολεμικών πλοίων επιφανείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

203 ΣΧΟΛΙΑ

203 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
zap

Χωρις να θελω να γινω ο ‘κακος’ της υποθεσης, ουσιαστικα μονο το σκαφος δεν αφορα αυτη η προσπαθεια; Αισθητηρες, επικοινωνιες, εκτοξευτες καθως και απλος οπλισμος οπως πυροβολα κτλ αφορουν προμηθειες απο το εξωτερικο. Δηλαδη στα 800εκ που μας βγαινει το σκαφος σε μεγεθος φρεγατας χωρις τα βληματα, γλιτωνουμε περιπου 80-100 εκ ανα πλοιο επειδη το σκαφος ειναι Ελληνικης σχεδιασης, σωστα; Σιγουρα δεν ειναι αμελητεο ποσο, αλλα νομιζω θα εξαφανιστει γρηγορα επειδη δεν θα παρεις τις συμφωνιες πακετο απο το εξωτερικο και αρα θα σε χρεωσουν ενα ‘τσικ’ πιο ακριβα για αισθητηρες και οπλα. Λεω τωρα εγω…

G...

Ακομα και το ιδιο να στοιχιζε παλι θα συμφερε γιατι θα δωθει επιτελους ωθηση στην ελληνικη βιομηχανια. Απο καπου πρεπει να ξεκινησουμε. Καθυστερησεις, υπερβασεις και προβληματα εχουν και πολλα πρόγραμματα στο εξωτερικο. F35, freedom, zumwalt και αλλα. Εδω οι τουρκαλαδες ειχαν χειροτερη βιομηχανια απο εμας και τωρα εχουν περασει μπροστα.Και μην αρχησουμε τα δεν υπαρχει χρονος κτλ γιατι χρονος και χρημα υπηρχε και κατασπαταληθηκε. Το δε ναυτικο εχει μεγαλη ευθηνη που εχει φτασει εδω. Το ενα δεν του κανει το αλλο δεν το θελει αλλα 500 μυρια για ρ3 ηξερε να δωσει.

agregorio

Και όχι μόνο. Οι θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν θα έχουν σαν αποτέλεσμα έσοδα για το Ελληνικό Κράτος, αύξηση του ΑΕΠ και μείωση της ανεργίας. Ίσως να είναι και μια κάποια λύση για την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας…

Animades

Συμφωνώ για την κατασκευή φρεγατών εδώ στον τόπο μας, βοηθώντας την Ελληνική Οικονομία, αλλά με μια ” νέα ” αδοκιμαστη σχεδίαση ? Χωρίς τίποτα απολύτως Ελληνικό πάνω τους ,? .!!!!
Η περίπτωση για παράδειγμα των τριών φρεγατών meko 200 HN που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα με εξαιρετική επιτυχία δεν μας αρεσει???!!!

adpanos

Δεν ξέρω αν υπάρχουν σχεδιάσεις έτοιμες που να μας καλύπτουν απόλυτα.

Βλέπεις το ΠΝ θέλει μικρών διαστάσεων σκάφη, γρήγορα και με υπερβολικά υψηλό αριθμό οπλικών συστημάτων … Κοινώς Τούμπανα.

Οι σχεδιάσεις που παίζουν στην αγορά αυτή την στιγμή, στέλνουν τις νέες σχεδιάσεις φρεγατών στους 5500 -6000 τόνους, χωρίς να προσφέρουν ταχύτητα ή μεγάλο φόρτο.
Αν ζητήσεις τροποποιηση … την πληρώνεις χρυσάφι.

dimitrov

 Animades μας άρεσε και πολύ μάλιστα. Προσωπικά μου άρεσε τόσο πολύ που θα προτιμούσα να μην αγοράζαμε MLRS + απάτσι αλλά τα 850εκ δολ να πηγαίνανε στην ενεργοποίηση της οπσιόν για άλλα 4 πλοία κι όχι μόνο άλλων 2. Τώρα η κουβέντα θα ήταν άλλη. ΑΛΛΑ … δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι αντίστοιχο πλέον. Ϊσως κάνω λάθος αλλά τα παπόρια είναι πανάκριβα ακόμα και σε σύγκριση με τότε αναλογικά. Από την άλλη ποιός είπε πως δεν μπορείς να εξετάζεις και όλα τα σενάρια; Μήπως η είσοδος αυτής της πρότασης στην αρρένα εντείνει τον ανταγωνισμό; Πέραν τούτου όλες οι σχεδιάσεις είναι… Read more »

zap

Μα αυτο γινεται ετσι και αλλιως, και με τις FDI υποτιθεται θα γινει, και με τις ΜΜSC και με αυτες εδω. Και με τις SuperVita εγινε….ασχετα πως καταντησε.

adpanos

Επικοινωνίες μπορούμε να φτιάξουμε και εμείς πέρα από σκαρί.
Λογικά μπορούμε και το CMS .

Αλλά πες μου πόσες σχεδιάσεις έχεις δει να έχουν ατόφια εγχώριας σχεδίασης συστήματα ?

zap

Αυτο το αναθεματισμενο το link 16 και το link 22 ξερεις καμια εταιρια Ελληνικη που να εχει φτιαξει πρωτοτυπο; Ο περιφημος και πανακριβος εκτοξευτηρας MK 41 ενα κουτι μεταλλικο ειναι με διαχειριση εξαγωγης αεριων απο το κατω μερος. Πες μου πιστευεις οτι μπορουμε να φτιαξουμε εναν συμβατο εκτοξευτη στην Ελλαδα; Μηνες συζηταμε αν ο sylver στις FDI θα παιρνει CAMM και κανεις δεν ειπε, ‘ρε παιδια, να δουμε μηπως μπορουμε εμεις να κατασκευασουμε εναν ερημο εκτοξευτη να μας κανει την δουλεια’ . Ξερεις γιατι.. γιατι δεν νομιζω οτι υπαρχει η δυνατοτητα να κανουμε ουτε αυτο. Διορθωσε με αν κανω λαθος… Read more »

Dimitris

Συμφωνώ. Μήπως αντί για εθνικό σκαρί θα έπρεπε να υπάρχει σχεδιασμός και χρηματοδότηση για εθνικούς αισθητήρες και εθνικά όπλα; Γιατί τελικά έχουμε 8 παλιά σκαριά που στο τέλος θα τα παροπλίσουμε. Ας μας προσφέρουν όσα μπορούν ακόμα οι εκσυγχρονισμένες Standard και τις 3 ας τις κάνουμε testbed για ελληνικής προέλευσης συστήματα. Και ας αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες να τα αναπτύξουν

Daidalos

Είναι μεγάλη ευκαιρία τώρα που, λόγω πανδημίας, διαφαίνεται η αναβολή της προμήθειας νέων φρεγατών από το εξωτερικό, να προωθηθεί η ελληνική σχεδίαση σε συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία (ONEX;). Οι Τούρκοι εν προκειμένω αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, εφόσον το σύνολο των σκαφών επιφανείας τους σχεδιάζεται και ναυπηγείται εγχώρια.

Digenis

Οι τουρκοι πλήρωσαν του πάντες για να αγοράσουν τεχνογνωσία !!! Στο τέλος τους βγήκε πολλή ακριβότερα γιατί plus έστησαν και συντήρησαν για αρκετό καιρό μια φύρα βιομηχανία και R & D !!! Με απλά λόγια επένδυσαν στους καλους οικονομικους καιρους … αν τους βγει ακόμα δεν το ξέρουμε γιατι πέφτει πολύ δανεικό . Η Δυτικη νοοτροπία στην τεχνολογία ειναι καινοτομία και εφευρέσεις που οι τουρκοι δεν θα μπορέσουν ποτέ να φτάσουν αυτή την παράδοση !!! Δεν μπορεί κάποιος τα φτιάξει μια βιομηχανία και να ανταγωνιστή 400ετων παράδοση κατασκευών καινοτομίας . Πάντα θα ειναι στην σκια τους και στο περιθώριο δευτεροτριτων… Read more »

blackpeteg

Πολύ σωστό το συγκεκριμένο επιχείρημα σε ένα βαθμό – τα δυτικά συστήματα βρίσκονται πολύ μπροστά στην καμπύλη ανάπτυξης. Την ίδια όμως στιγμή, αυτό ισχύει μόνο σε καιρό ειρήνης και προ-covid όπου η εφοδιαστική αλυσίδα είναι ανοιχτή και ως Ελλάδα έχεις μία τοπική σύγκρουση την οποία μπορείς να συντηρείς με χρήμα. Εάν δεν έχεις ρευστό, είσαι εκτός μάχης. Συνεπώς, θεωρώ πως η εσωτερική κατασκευή σημαίνει πολλά περισσότερα από την αναμονή να σε εξυπηρετήσει ο σύμμαχος όταν μπορέσει και όποτε έχεις τα χρήματα. Η κατασκευή ενός οπλοσυστήματος όπως όπως ένα πλοίο, δημιουργεί πολλές ευκαιρίες για Ελληνικές εταιρείες που δεν έχουν την δυνατότητα… Read more »

Stavrogin1

Blackpeteg, δεν νομιζω οτι χτιζονται ετσι οι εθνικές βιομηχανίες. Οταν καποιοι ιδιώτες χτισουν μια βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα, το κράτος οφείλει να της παρασχει ένα νομικό και φορολογικό ανταγωνιστικο περιβάλλον. Το πανεπιστήμιο οφειλει να συνδεθει με αυτην στην ερευνα και την κατασκευή. Ισως το κρατος να αγορασει απο αυτήν αν παρεχει σχετικά ανταγωνιστικα συστήματα κι ως εκει. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δειξει την ικανότητα της ή την ανικανότητα της. Η σχεση εμπυστοσύνης κρατους κ εταιριας ειναι λεπτη και μακροχρονη υποθεση αφου εχουμε αμαρτωλο παρελθον στο θέμα.

Thanos74

Ειδαμε τα καμαρια μας ποσο πετυχαν στο πρωτο “τουρκικης σχεδιασης πλοιο” τις κορβετερς MILGEM που αν κανει εστω και 5-6 μποφορ δεν μπορουν να βγουν απο το λιμανι…….

aris32

οι τουρκοι ειναι παραδειγμα προς μιμηση αλλα οχι στο 100%. με την επιλογη τους να τα σχεδιασουν ολα εγχωρια εχουν καταφερει να σπαταλησουν πολλα χρηματα με αποτελεσμα μετρια προιοντα σε σχεση με τον ανταγωνισμο. Απο την στιγμη δε που δεν μπορουν να κανουν εξαγωγες γιατι απλα δεν τους αφηνουν να μπουν στην αγορα τοτε ειναι ανευ ουσιας. Ποιο το νοημα να κανεις ενα επιθετικο ελικοπτερο να σπαταλησεις τοσα πολλα χρηματα οταν δεν σε αφησουν να το πουλησεις; κανενα. Αρα το καλυτερο ειναι να επενδυσεις στα υποσυστηματα οπως κανουν στο Ισραηλ, Δεν χρειαζεται να σχεδιασεις δικο σου ρανταρ για πλοια αγοραζεις… Read more »

randomname

Να υπενθιμήσω για άλλη μια φορά το γελοίο του πράγματος.
Το οποίο είναι οτί κάποιοι θεωρούν τα παραπάνω σχέδια και την κατασκευή τους ρεαλιστικά και εφικτά.
Ενώ το να φτιάξουμε εγχώριο τουφέκι είναι μη ρεαλιστικό και δεν έχουμε τις κατάλληλες εταιρίες.

zap

Υπαρχει μια διαφορα, καραβια φτιαχναμε στην Ελλαδα, ναυπηγεια ειχαμε και μαλιστα καλα. Να τα λεμε και αυτα.

alexmark

Ναυπηγεία δεν έχουμε πλέον έχουν απαξιωθεί τεχνολογικά και υπολειτουργούν. Έιναι αστείο να λέμε οτι θα κοστήσουν φθηνότερα, όταν με το χάλι που επικρατεί στα δύο μεγάλα ναυπηγεία, ουδείς γνωρίζει τους χρόνους παράδοσης. Αλήθεια πόσο έχουν κοστίσει μέχρι τώρα οι δύο πυραυλάκατοι και πότε υπάρχει περίπτωση να παραδοθούν; Αυτοί θα συνεχίσουν να δείχνουν φρεγάτες σε φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, εδώ κάποιοι θα συνεχίσουν να μιλούν για τα καράβια που φτιάχναμε κάποτε και ο χρόνος θα κυλά νωχελικά περιμένοντας τον εκσυγχρονισμό των Meko που όλο έρχεται αλλά δε φτάνει ποτέ, κάτι σαν τον Godot του Μπέκετ.

Digenis

Το να φτιάξεις ενα σκαρι που να επιπλέει δεν ειναι το θεμα .Προφανώς μπορουμε … Ποιος θα κανει ολα τα συστηματα λειτουργικά μεταξυ τους και με το σκαφος ειναι το πρόβλημα . Δεν υπαρχει σε αυτο το θεμα εμπειρία στην Ελλαδα πολλη απλα γιατι δεν παράγαμε ποτε τα κυρια συστηματα τετοιον σκαφων !!! Πχ πυραύλους cms εκτοξευτές ρανταρ σοναρ .Κλαυτό … Απλα η ALS ειναι καταδικασμένη στον ανταγωνισμό που ειναι απείρως ποιο ετοιμος σε χρόνο σε κοστος και σε αξιοπιστία

randomname

φτιάχναμε, είχαμε, παρελθοντικούς χρόνους βλέπω.
Όπως φτιάχναμε και τουφέκια.
Και οι 2 κλάδοι κατεστραμένοι και τεχνολογικά ξεπερασμένοι. Εν ολίγης δεν υπάρχει καμία διαφορά. Άρα το επιχείρημα σου πιο είναι;

adpanos

randomname
Κάτσε στην μόνιμη μιζέρια σου ….

nikos01

Φυσικά και είναι ρεαλιστικό να φτιάξουμε φορητό οπλισμό, αρκεί οι στρατιωτικοί να μην βάζουν απαιτήσεις που στην ουσία μπλοκάρουν την προσπάθεια. Ας αρχίσουμε με αναβάθμιση του G3 και μετά βλέπουμε μην ξεχνάμε ότι το Ελληνικό G3 έχει καλή φήμη στην αγορά των ΗΠΑ.
https://youtu.be/lovWMChEZ2A

Evanos

Πάντως απο την θητεία μου θυμάμαι δυο φορές να έχω 9/10 σε βολές με G3….ήταν εύκολο να εύστοχησεις με αυτό το ελαφρύ στον χειρισμό όπλο που έμοιαζε με χειρουργικό νυστερι…αργότερα στην μετάθεση στον Έβρο ο λοχαγός βλέποντας να καλά ρεκόρ μου έδωσε ενα οπλοπολυβόλο f/n….άλλο όπλο πιο βαρύ….δύσκολα επανέλαβα τα ρεκόρ μου…

flatspin

αν αναβαθμιση σημαινει και μικροτερο βαρος, ας γινει, διαφορετικα μιλαμε για υποβαθμιση.

Scalp_eg

Αγαπητέ εντελώς φιλικά στο λέω, δεν γνωρίζεις τις τεράστιες δυνατοτητες επιστημονικου αλλα και τεχνικου-εργατικου προσωπικου που εχει αυτη η μικρη χωρα που λέγετε Ελλας, που προέρχονται φυσικα απο το εμπορικο ναυτικο (ποντοπορο και ακτοπλοια). Απο ναυπηγους μεχρι εξιδικευμενους συγκολλητες.
Το ότι τα ελληνικα ναυπηγεια χρεωκοπησαν ειναι αποτελεσμα του απαραδεκτου κρατικου σχεδιασμου.
Η σημερινη κυβερνηση μας εχει δωσει δειγματα οτι
θα ανοιξει την οικονομια αλλα βλεπεις τις πεσαν αμεσως και ενταση με το προσφυγικο με τουρκια και πανδημια ταυτοχρονα.
Λιγη υπομονη και ολα θα γινουν.

randomname

Εγώ δεν λέω οτι δεν μπορούμε. Εγώ λέω οτι το να φιλοδοξούμε να φτιάξουμε φρεγάτες χιλιάδων τόνων αλλα να μην τολμάμε να αναπτύξουμε ούτε τουφέκια δεν στέκει.

blacksmurf
flatspin

Δεν θα προχωρούσα σε ανάθεση ALS125 AAW. Ξεκιναει κανεις πρωτα με μικροτερα βήματα. Πάρτε ενα συμβόλαιο, φτιάξτε κανα OPV, καμια πυραυλάκατο και μετά συζητάμε και για κατι πολυπλοκότερο.

Σε κάθε περιπτωση οι αναγκες υπάρχουν και ειναι μεγάλες. Αν αυτη η κυβερνηση θελει πραγματικά να σπρώξει την εγχωρια βιομηχανία, ας αφησει τα πυροτεχνηματα με τα τυφεκια και τα οχηματα και τα ΚΕΚ, και ας προωθησει κλαδους οπου πραγματικα υπάρχει ανάγκη, οπου θα υπαρξει μεγαλη προστιθέμενη αξία και μιλαμε για εναν τομέα οπου υπάρχει τεχνολογια αιχμής.

GK21

Θα συμφωνουσα 100% μαζι σου αν δεν υπηρχαν τρεις πολυ βασικοι παραμετροι. 1ον.Δεν υπαρχουν χρηματα για πειραματιστουμε πρωτα με μικρα πλοια και αν μας βγει να προχωρησουμε σε μεγαλυτερα.Τα κουκια ειναι μετρημενα,και καλως η κακως ολα θα πανε σε μεγαλες μοναδες. 2ον.Δεν υπαρχει χρονος.Αν οι εξωτερικοι κινδυνοι ηταν επιπεδου Αλβανιας η Σκοπιων θα ελεγα ΟΚ,ας δοκιμασουμε πρωτα να φτιαξουμε και βαρκα με πανια.Οταν ομως εχεις τον εξ ανατολων παλαβο να σε πιεζει απο τον Εβρο μεχρι την Κυπρο τοτε δυστυχως δεν μπορεις να κανεις οτι θελεις,αλλα οτι σου επιβαλουν οι συνθηκες. 3ον.Δεν υπαρχουν αυτη τη στιγμη σε υπηρεσια αξιοπιστες φρεγατες.Ολοι… Read more »

Animades

Το πλοιο που βαφτίζουμε “Εθνικό” πλοίο
Τι Ελληνικό θα έχει? Πότε θα παραδοθεί ? Και με ποιό κόστος?
Δηλαδή μια έτοιμη σχεδίαση προσαρμοσμένη στις Ανάγκες μας ,που θα χτίζεται σε Ελληνικά Ναυπηγία στις ποσότητες που χρειαζόμαστε, και με μαζεμένα κόστη δεν είναι ” Εθνικό” πλοίο?!!

Eman202

Ότι ΔΑΝΈΖΙΚΟ σύστημα έχουν οι αντίστοιχες Φρεγάτες .
Ότι ΟΛΛΑΝΔΙΚΌ σύστημα έχουν οι αντίστοιχες.
Αλλά πώς γίνεται όλοι σας να θεωρείται εκείνα τα πλοία κατάλληλα κ καλές αγορές ενώ το να “φτιάξουμε” το δικό μας δεν είναι καλή επιλογή δεν το καταλαβαίνω.

GK21

Το πιο βασικο σκελος θα ειναι ελληνικο,η σχεδιαση και οι προδιαγραφες με βαση τις πραγματικες σου αναγκες.Και επειδη αναφερεσαι στο κοστος,ειμαι σιγουρος πως γνωριζεις που θα παει η τιμη των LCS/MMSC η των [email protected] αν κανουμε το λαθος να ζητησουμε καποια προσαρμογη στα θελω μας,απο το πλοιο που μας προσφερουν.Εκει που συμφωνω μαζι σου ειναι στο χρονο παραδοσης,αλλα ειτε ετσι,ειτε αλλιως καινουργια πλοια πριν το 2025-26 δεν προκειται να δουμε. Y.Γ. Κανεις αναφορα σε ” έτοιμη σχεδίαση προσαρμοσμένη στις Ανάγκες μας”.Επειδη καλο ειναι να μην ξεχναμε σε ποια χωρα ζουμε,και ποιοι μας κυβερνανε(και τοτε,και τωρα,και στο ενδιαμεσο),θα σου προτεινα να… Read more »

seb

Δυό ενστάσεις. Το πρόγραμμα της ευροκορβέτας που αναφέρεται στο άρθρο είναι μια καλή ευκαιρία χρηματοδότησης. Και όσο αφορά την πίεση του χρόνου που υπάρχει, έχω την αίσθηση πως δεν προλαβαίνουμε όχι για νέα φρεγάτα (απ’ όπου και αν προέλθει), αλλά ούτε για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ.

Spyros_Kapa

Το λιμενικό θα παραλάβει μέσω διαγωνισμού 5σκαφοι η προϋπόθεση είναι να έχουν ξανά πωληθεί σε κάποιον αν λοιπόν είχαμε φροντίσει να αγοράζαμε ένα μόνοι μας εδώ και καιρό πού το γνωρίζαμε θα περνάμε και τα υπόλοιπα με ευρωπαϊκά κονδύλια από εμάς και όχι από τρίτους. Μετά η ευρωκορβετα έρχεται εμείς δεν μπορούμε να λανσαρουμε σχέδιο; είναι καλύτερα αυτά πού προτείνουν;

nigozs

Εδώ επειδή πολλοί θα σκεφτούν την βιωσιμότητα μιας τέτοιας πρότασης καθώς και τί είδους ηλεκτρονικά μέσα, ραντάρ και όπλα θα μπορούν να φέρουν, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε συνεργασίες. Χωρίς αυτές, έχουμε πρόβλημα. Η Ευρωκορβετα είναι ένα θέμα καθώς προχωράμε σε συνεργασία μέσω της οποίας δεν ξέρω κατά πόσον θα μπορούμε να “επιβάλλουμε” απόψεις και προτάσεις σε ήδη έτοιμα μοντέλα. Οι περιπτώσεις των ΤΠΚ όμως, φαίνονται πιο βατές προς υλοποίηση όπως επίσης και τα πλοία τύπου Φ/Γ γενικού ρόλου. Στην βάση του “όλα γίνονται” σαφώς μπορούμε να καταφέρουμε αρκετά. Δεν μας λείπει η εμπειρία. Χρήματα και σωστές συμφωνίες θέλουμε. Μία εκτενέστερη… Read more »

seb

Θα συμφωνήσω πως Γάλλοι, Ιταλοί και άλλες χώρες με ανεπτυγμένη ναυπηγική δραστηριότητα, μπορεί να κάψουν την ΑLS, στο πρόγραμμα της ευρωκορβέτας. Ένας λόγος παραπάνω για συνεργασία με το Ισραήλ, που δεν διαθέτει σοβαρή ναυπηγική βιομηχανία, αλλά από την άλλη και ραντάρ φτιάχνουν και πυραύλους φτιάχνουν.

sotbak

δυστυχώς δεν μας “κόβει” κατά το κοινώς λεγόμενον α προσεταιριστούμε το Ισραήλ στον τομέα που μας χρειάζεται (θαλάσσια ισχύς, ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας. Είμαστε μυωπικοί, πάντοτε ήμασταν…..

seb

Κάτι πήρε το μάτι μου σχετικά πρόσφατα, επίσκεψη ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Σύρο; Δε θυμάμαι, αν μπορεί να βοηθήσει κανείς;

Υ.Γ. Ένα SABRA ισραηλήτικο δεν γίνεται να δοκιμάσουμε;

Spyros_Kapa

Συμφωνώ απόλυτα και το έχω ξαναπεί ελληνικό σκαρί με ότι άλλο μπορεί να είναι ελληνικό καί όπλα από Ισραήλ συμπαραγωγή και μπορεί να μπει στην συνεργασία και Κύπρος και Αίγυπτος και γιατί όχι και ΗΑΕ.

Digenis

Για να γινει αυτη η φρεγατα-αντιτορπυλικο-κορβετα πρέπει κάποιος να πληρώσεις τον υποκατασκευαστη να φέρει όλα τα συστήματα και την σχεδίαση σε απολυτή λειτουργική κατάσταση δηλαδη κοστος αναπτυξης σε καποια ξενη εταιρία,χρόνια καθυστέρησης και εννοείτε τα συστήματα όλα εισαγόμενα … Μια τρύπα στο νερό … Ποιος ο λογος να κανουμε κατι τετοιο τωρα ενω εξω υπαρχουν δεκαδες σχεδιάσεις που μπορουμε να αγορασουμε ετοιμες και να τις κατασκευάσουμε εδω !!! Πχ η Ισραηλινη 1.2000τ .Σε ολα το κλειδι ειναι το money …. Δωσε μετρητο και αγοραζεις οτι σχεδιαση θες πανέτοιμες ακόμα και την τελευταία βίδα υπολογισμένη και τα σχεδια στα χερια σου… Read more »

G...

Εφτιαξε πλοιο το ισραηλ που δεν ξερει τι ειναι θαλασσα και εμεις μια ζωη θα βρισκουμε δικαιολογιες οτι δεν μπορουμε

Digenis

Πολεμική βιομηχανία Ισραηλ = Αμερικάνικη χορηγία

Evanos

..φοβάμαι ότι αν ακολουθούσαν την προτροπή σου χώρες οπως το Ισραήλ η η Δανία δεν θα είχαν ποτέ επιχειρήσει να φτιάξουν αυτό που θα έπρεπε τώρα να εξετάσουμε να αγοράσουμε..

Μεγαλύτερη αξία απο την μικρότερη η μεγαλύτερη που εχει ενα συγκεκριμένο προϊόν ειναι η υπεραξία του να μάθεις να φτιάχνεις προϊόν η οποία μένει μαζί σου και στο επόμενο εγχειρημα αλλά κυρίως ενισχύει με multiplying effect την οικονομια σου.

Digenis

Οι ισραηλινοι εχουν και ειχαν R&D με ρανταρ CMS και μια πλειαδα οπλων σε απόλυτη συνεργασία και χορηγία απο τους Αμερικάνους !!! Οι Δανοι εχουν απλα λεφτα !!! Μη συγκρίνεις τα ασύγκριτα

Scalp_eg

Ευγε για το αρθο. Παρουμε δεν πάρουμε τις 2 πρώτες μπελαρα (που 90% θα τις πάρουμε) χρειαζόμαστε και αριθμους για να αντικαταστήσουμε τις αρχαιες κορτεναερ. Πολλοι εχουμε γραψει επανελλειμενα οτι οι κορτεναερ εχουν φτασει να κουβαλαν το ανθυποβρυχιακο ελικοπτερο και να ριχνουν χαρπουν, τα σοναρ τους είναι αρχαια ριχνουν sew sparrow, και ακομα και οι baynunah class των 930 τόννων έχει μεγαλύτερη ισχυ πυρος απο αυτές με υποτετραπλασιο πληρωμα (50 αντι 200 ναυτων) και αντιστοιχα και γενικοτερα κοστος χρησης. Εχουμε 3 ναυπηγεια που πριν 2-3-4 δεκαετιες χτισαν και μεκο και κορτεναερ στους 3.500+- τονους. Ακομα και οικονομικα διαλυμμενα πλεον μπορουν… Read more »

CKfurious

90% θα τις πάρουμε….
😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

Μην Γραφεις τέτοια πράγματα τέτοιες ώρες
Έχουμε :envy: και μαγειρίτσα να χωνέψουμε μην μας τη βγάλεις πριν την ώρα της!!!

Καλο Πάσχα ΧΡIΣΤΟΣ ΑΝΈΣΤΗ

δεν ναυπηγήσαμε kortenaer
και οι 3 meko που ναυπηγήθηκαν εδώ παραδόθηκαν με σημαντική καθυστέρηση
200 mil σχεδόν έχουν φθάσει να μας κοστίζουν οι 2 τελευταίες SV
που αναμένουμε με καμια δεκαετία +καθυστέρηση

adpanos

Έχετε πάρει πρέφα πως τα πλεονάζοντα χρήματα για τις Super Vita ίσως να ήταν εξτρά έμμεση χρηματοδότηση συμφωνημένη για να κρατηθούν τα ναυπηγεία εν μέσω οικονομικής ύφεσης ανοικτά ;

CKfurious

Η καθυστέρηση παράδοσης έχει φθάσει σε10 χρονια
Έμμεση χρηματοδότηση με λεφτά φορολογουμενων σε ιδιωτική εταιρία?
Μήπως είναι αιτια να πάνε κάποιοι φυλακή!!!

adpanos

Όχι φίλε μου, τα κράτη σε τέτοιου είδους εταιρίες κατεβάζουν και τα παντελόνια για να μην κλείσουν, φύγουν.

Σε άλλες περιπτώσεις – χώρες του παρέχουν και μηδενική φορολόγηση κ.λ.π.

Giorgos_S

Καλό θα ήταν να ξεκινήσει το πρόγραμμα με opv για το λιμενικό και να αντληθούν κονδίλια απο Ε.Ε. αλιώς δεν πρόκειτε να υλοποιηθεί απολύτος τίποτα διστυχώς ή ευτυχώς.

flatspin

εξ οσων γνωρίζω, δεν ειναι δυνατον να χρηματοδοτηθει η αγορας τους απο Ευρωπαικα κονδυλια.

Mikros-hroas

Δεν είναι το κατάλληλο σχέδιο για της Ελληνικές ανάγκες. Στην ουσία καμία σχεδίαση δεν είναι κατάλληλη για εμάς. Πρέπει πρώτα να γίνει πραγματική έρευνα τι πρέπει να έχει ένα πολεμικό πλοίο, ποιες ανάγκες να εξυπηρετεί και τι ρόλους μπορεί να αναλάβει. Μπορεί να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες από αμφίβια τεθωρακισμένα ή μεγάλα φουσκωτά; Μπορεί να ανταποκριθεί στους ρόλους που θέλουμε; Μπορεί να αντέξει ένα χτύπημα στον κύριο ιστό; Δεν θα χάσει όλα τα ηλεκτρονικά του; Μπορεί να έχει δυνατότητα κίνησης ακόμα και με πλήγμα στο μηχανοστάσιο; MOULTI ROLE SHIP αυτά χρειαζόμαστε με δυο oto merala των 76 χιλιοστών, με δυο μιλενιουμ… Read more »

Skeptomenos_politis

Για πυραυλακατους, κορβετες και φρεγατες συζηταμε, οχι για αρματαγωγα.

adpanos

Το σχέδιο με την ALS 125 το είδες καλά ?

Πλοίο με :

– 2 X RAM

– 1 X 125mm κανόνι που κάλλιστα γίνεται Strales

– με OERLIKON 35άρι μπροστά πάνω από την γέφυρα .

– με 6 Χ 8πλα VLS ( 4 μπροστά και 2 στην μέση του σκάφους)

– 16 X EXOSET

=======================================================
Πόσα θα ζητούσαν για να σου δώσουν 48 VLS με 3 +1 CIWS σε ένα compact σκαρί οι ξένοι ?

Αν μπορεί να υλοποιηθεί και να ολοκληρωθεί, όχι μόνο είναι καλό, είναι ΤΡΙΚΑΛΟ.

Μια τέτοια υλοποίηση θα είχε και πάμπολες εξαγωγές .

antonios

Σωστά. Βλέπε Αίγυπτος πχ…που ψάχνει Γαλλικές και Ιταλικές φρεγάτες με ισχυρό οπλισμό. Μια ALS 125 θα είχε τουλάχιστον 3-4 εξαγωγές αν υπολογίσουμε τις 2 fremm και τις 2 ιταλικές που η Αίγυπτος θέλει σήμερα! Πόσες τέτοιες ευκαιρίες πρέπει να χάσουμε? Σε ποιους θα βασιστούμε για την ασφάλεια μας αν όχι στα χέρια μας. Δείτε πως κάθε κράτος βάζει πάνω απ’ολα τον εαυτό του στην πανδημία .

Spyros_Kapa

Ποιος θα το αναλάβει ποιος θα επενδύσει μόνο συμπαραγωγή εμείς πλοίο και ότι άλλο μπορούμε να κάνουμε Ισραήλ όπλα ραντάρ στη χρηματοδότηση η τετραμερής.

zap

Μηπως ξεχνας τα RADAR, το συστημα διαχειρισης μαχης, τα ηλεκτροοπτικα, τους αισθητηρες ναυσιπλοιας, τα συστηματα τηλεπικοινωνιων, τα ασφαλη και κρυπτογραφημενα συστηματα τηλεπικοινωνιων, τα συστηματα διαχειρισης πυρομαχικων, τα συστηματα πυροσβεσης, τα συστηματα διαχειρισης καυσιμου, τα συστηματα διαχειρισης των μηχανων, ηλεκτρομηχανων, αντλιων, ηλεκτρικης διανομης στο σκαφος, τα συστηματα πυροσβεσης, τα συστηματα υπολογιστων και δικτυων του σκαφους, της μηχανες αυτες καθ’αυτες καθως και τους διαγνωστικους σταθμους (και το software) λειτουργιας και αναφορας προβληματων. Τα συστηματα μεταδοσης κινησης στις προπελες του σκαφους, τον κλιματισμο και τον βελτιστο ελεγχο αυτου στα καιρια σημεια του σκαφους, τα συστηματα ελεγχου προσνηωσης του ελικοπτερου και ασφαλης προσδεσης και… Read more »

Digenis

Χαχαχα την FFGX μου θυμίζει … Στην αμερικη το πρωτο πλοιο θα κοστίσει 1,2δις $ άδειο

Τα όπλα σε κάθε σκάφος πρέπει να ειναι χωροταξικά απομακρυσμένα .Το πλοίο δεν πρέπει να σκάσει σαν πυροτέχνημα αν χτυπηθεί .
Ενα βαρυ σκαφος με ψηλό κεντρο βαρους σε μικρο μεγεθος (μετρα-βαθος-εκτοπισμα) ειναι συνταγή αποτυχίας την στιγμη μαλιστα που το ιδιο το σκαρι στοιχίζει κλάσμα του συνολικού κόστους κατασκευής .

CKfurious

Τα όπλα σε κάθε σκάφος πρέπει να ειναι χωροταξικά απομακρυσμένα
XO XO XO XO XO XO XO XO XO

Ποσα VLS θέλουμε να χωρέσουν στο μπροστινό μέρος των [email protected]???
Ποσα είχε στο αρχικό σχέδιο??

Ακριβώς πίσω από το γεμιστήρα του OTO76????

Observer

Όλη η ιστορία στην κατασκευή ενός σκάφους είναι το να παραμείνει το συνάλλαγμα, ναι τα 300 ανά σκάφος(την ΑΛΣ 100 ή 125)στην Ελλάδα και να κινήσει ένα πλήθος εργαστηρίων ναυπηγείων κλπ. Από το χαρτί μέχρι την κόλληση με Αργκόν. Όσο το να ξεκινήσουμε με μικρά σκάφη , ναι να ξεκινήσουμε και ιδιαίτερα σε ιδιωτικό ναυπηγείο, όμως με πληρωμές στην ώρα τους και παραδόσεις έργου στην ώρα τους.Εδώ μπάινει η διοίκηση έργου. Όμως η μαύρη χείρ μας θέλει υποδεέστερους ακόμα και της Μαλαισίας,Ταϊλάνδης κλπ…

Mageiras

ΟΧΙ!!!
Ναι στις συμπαραγωγές!
Κι επιτέλους ας σταματήσειη καραμέλα με το παράδειγμα της τουρκίας…η τουρκία έχει κατασπαταλήσει αμέτρητους πόρους με εξαιρετικά αμφίβολα αποτελέσματα.
Ολοκληρη Αμερική και πάει σε έτοιμο σχέδιο με 20+ σκάφη και τα προυπολογίζει σε 1 δις αοπλα εμείς που πάμε αλήθεια??? Δεν βάλαμε μυαλό? Να σπαταλήσουμε ένα σκασμό λεφτά σε τέτοιες δύσκολες εποχές γιατί? για να νιωσουμε εθνικά υπερήφανοι? που το κακό να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας?

Καλή ανάσταση εύχομαι σε όσους πιστεύουν και καλό πάσχα! να χαίρεστε τις οικογένειές σας…

JohnnyB

Θα ήταν το πιο σωστό ναι. Μισώ τους παραλληλισμούς με ανόμοια πράγματα αλλά όταν βλέπεις έναν γίγαντα όπως η ΤΟΥΟΤΑ να κάνει συμπαραγωγή με την ΒΜW για να βγάλει supercar (Νέο Supra=BMW Z4) εμείς που θα πάμε? Το ΠΝ έχει φτάσει σε σημείο που απλά δεν θα μπορέσει να αντέξει ρίσκο αποτυχίας προγράμματος ναυπήγησης. Αν η προσπάθεια είχε ξεκινήσει πριν 10+ χρόνια ίσως. Φυσικά υπεύθυνη είναι η ανεύθυνη πολιτική ηγεσία για άλλη μια φορά. Τώρα που είμαστε στο “και πέντε” απλά δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε να οριστικοποιηθεί η σχεδίαση ALS ώστε να πάρει οστά. Το ΠΝ χρειάζεται νέα πλοία… Read more »

Vassilis13

Αυτο! Άμεσα απόκτησης\ενοικίασης 2 φρεμμ.
Τα πλοία τα χρειαζόμαστΕ ΤΩΡΑ.

GK21

Το προβλημα δεν ειναι να συνεργαστουμε με τους “εταιρους” μας.Το προβλημα ειναι οτι αυτοι ΔΕΝ θελουν να συνεργαστουν,θελουν να πουλησουν….

Animades

Ενω στο ” Εθνικο ” μας πλοίο δεν θα τρέξουν να μας πουλήσουν τίποτα!!!?
Κοίτα όπλα, πυραύλους ,ραντάρ, αισθητήρες, σοναρς, μηχανές, συσκευές, κλπ,……

seb

Είπαμε να μείνει και κάτι εδώ. Εκτιμώ πως αν σπάσουμε τους διαγωνισμούς ανά σύστημα (το έχει προτείνει και o SAAB), θα πετύχουμε περαιτέρω εξοικονόμιση πόρων και καλύτερους όρους συμπαραγωγής ακόμα και αυτών.

GK21

Στο πλοιο που θα σχεδιασεις και θα εξοπλισεις οπως θελεις εσυ,θα σου πουλησουν οτι τους ζητησεις.Στο πλοιο που θα σου πουλησουν αυτοι,η κατασταση θα ειναι οπως στις χασαποταβερνες.Οτι βλεπεις στον καταλογο……

seb

Χαχαχαχά. Καλό!

Panagiotisss

Αν είχαμε λεφτά, ένα proof of concept θα ήταν μια αρχή. Για ένα μικρό σκάφος, για AAW είναι μάλλον αστείο να συζητάμε όταν δεν έχουν.ακαν ναυπηγείανμε μια κάποιαβεμπειρλια σε κατασκευή νέων πλοίων. Ας γίνει ένα OPV για αρχή να δούμε το κόστος και σε μια 5ετία το ξαναβλέπουμε

npo

Φαραωνικά όνειρα. Ακόμα και με σωστή διαχείριση κάθε Als θα κοστίσει σαν 5 Μπελάρες. Και δεν θα κάνει και την δουλειά.

Ο άνθρωπος πρώτα μπουσουλάει, μετά περπατά και μετά τρέχει. Το ίδιο ισχύει και στην βιομηχανία.

d.b

Ευχαριστώ που ανοίξατε την συζήτηση για κάτι τόσο ενδιαφέρον

Dimitris_jp

Αστεια πράγματα.
Το πιο αστειο απο ολα ειναι οτι τοσο καιρο λεμε για το ποσο κρίσιμη θα ειναι η αποφαση του Π.Ν για το πλοιο που θα αντικαταστησει τις S και στο αρθρο (2 φορες μαλιστα) αναφέρεται οτι “αξιζει να το ρισκαρουμε”.
Αλλα δεν ανησυχώ, ξερω οτι δεν θα παρουμε τιποτα. Ουτε φραγατες ουτε καινουρια τυφεκια ουτε βεβαια καινουρια οχηματα για τον στρατο. Ας ελπισουμε να μπορεσουμε να τσιμπισουμε οτι υπαρχει μεταχειρισμενο στο τζαμπα. Και μαλλον αυτο θα γινει, απλα μενει να δουμε σε πιο βαθμο.

Ilias_Skaltsiotis

Ένα ελληνικής σχεδίασης πλοίο είναι εφικτό. Μιλάμε για το σκαρί, κάποιους αισθητήρες, συστήματα επικοινωνιών και αρκετά υποσυστήματα, όλα από ελληνικές εταιρείες. Από το εξωτερικο θα ειναι αναγκαστικα, ραντάρ, σόναρ, αντιπλοϊκοί και αντιαεροπορικοί πύραυλοι και μηχανές. Γιατί είναι συστήματα που μόνο λίγες χώρες μπορούν να κατασκευάσουν, ούτε οι Γάλλοι δεν φτιάχνουν μηχανές. Στην καλύτερη λόγω μεγάλης παραγγελίας να αναλάβουμε την κατασκευή κάποιων υποσυστημάτων για την μαμά εταιρεία και αν ήμασταν έξυπνοι, θα ζηταγαμε αυτά που χαλάνε συχνά. Από εκεί και περα το ζητούμενο είναι αν μπορουμε να φτιάξουμε το λογισμικό που θα τρέχει όλο το πλοίο. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά… Read more »

kentavros

Το θεμα ειναι το διεφθαρμενο κρατος σε ολους τους τομεις!!

KaizerAmstelVonLagerS

Πωωω καψονι χρονιαρα μερα… Παμε τωρα στα σοβαρα…. Ειναι αληθεια πως το σχεδιο ειναι “μεγαλεπιβολο”…Παρολλα αυτα φενεται να ειναι καλα δουλεμενο.Οι ανθρωποι εχουν παρουσιασει μια ολοκληρωμενη γκαμα σκαφων πραγμα που δειχνει σοβαρο σχεδιασμο. Ειναι αληθεια οτι τα “πραγματικα συστηματα” δεν ειναι και ουτε θα ειναι ποτε “εθνικα”…Δεν υπαρχει περιπτωση η Ελλαδα να αναπτυξει κινητηρες,ρανταρ,συστηματα καθετης εκτοξευσης και τα ρεστα.Ειναι ομως αυτος λογος να μην φτιαχνει το σκαφος; Αν μας εχει μαθει κατι το σουργελο που ζουμε με τους Bel-χαρους..το να τοποθετησεις αυτο που θες εσυ στο σκαρι καποιου αλλου…μπορει να ειναι τοσο ακριβο που να παει το μαλι κατι δις…Και… Read more »

Skeptomenos_politis

Ουτε πανακριβες Γαλλικες πατατες οπως οι Μπελχαρα θελουμε, ουτε πλοια σε μακετα.
Υπαρχουν σχεδια για φρεγατες που εχουν κατασκευαστει και ειναι ηδη σε υπηρεσια, δεν χρειαζεται να κανουμε πειραματα. Παιρνουμε το σχεδιο και το χτιζουμε σε κομματια (modular) σε 2-3 ναυπηγεια οπως εκαναν οι Δανοι.

Mε τα 2 δις που θα κοστισουν οι 2 Μπελχαρες, μπορουμε να κατασκευασουμε 6-7 φρεγαταρες Iver Huitfeldt.

JohnnyB

Καλημέρα και χρόνια πολλά. Αν θες ξαναδιάβασε το εξής του άρθρου: “Το πρόγραμμα εξελισσόταν αδαπάνως για το ΥΠΕΘΑ, με τη συνεργασία της Als NSD, Veritas International, της ΣΝΔ και του ΓΕΝ, φθάνοντας έως του σημείου της κατάθεσης συγκεκριμένης οικονομοτεχνικής πρότασης για την ολοκλήρωση της σχεδίασης της Als® Class 125 Air Defence Frigate, μέχρι του επιπέδου του Βασικού Σχεδιασμού.” Που σημαίνει ότι η πρόταση δεν είναι ολοκληρωμένη και θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα και χρόνο (που δεν έχουμε) για να φτάσει στο επίπεδο του Βασικού Σχεδιασμού. Όταν δεν αναφέρονται ποσά και χρονικά περιθώρια σε κάτι τέτοιο μου δημιουργούνται εύλογες απορίες στο κατα… Read more »

seb

Πράγματι, σε τι τάξη μεγέθους βρίσκεται άραγε το κονδύλι για ολοκλήρωση της σχεδίασης; Το άλλο που μου έκανε εντύπωση και παρακαλώ για μια εξήγηση, είναι πως η Als NSD, βρίσκεται υπό ίδρυση από το 2009!

KaizerAmstelVonLagerS

Ειναι εκπληκτικο….Η Πτηση εκοψε απαντηση με πηγη την ΔΙΑΥΓΕΙΑ!!!

Οπως καταλαβαινετε δεν μπορω να σας απαντησω για το πως η διαχρονικη δικαιολογια…”κοστος”….γινεται απολυτως βασιμη.

extb2b

Τι γράφει δηλαδή στην διαύγεια

KaizerAmstelVonLagerS

Ρωτα αυτους που εκοψαν την απαντηση φιλε μου…Εγω και να το ξαναβαλω παλι θα κοπει.

simos

Το θεμα ειναι να ξεκινησουμε επιτελους τις διαδικασιες για την αντικατασταση των φρεγατων S γιατι ο χρονος περναει και ειμαστε ηδη πισω,οι γειτονες συνεχιζουν το μεγαλο και μελετημενο ναυπηγικο τους προγραμμα κανονικα,αναμενουν την παραδοση φρεγατων,αντιτορπιλικων και υποβρυχιων ολα νεας ναυπηγησης,ας αφησουμε λοιπον τις χρονοβορες συζητησεις και ας κοιταξουμε πως θα ενισχυσουμε ουσιαστικα το στολο το συντομοτερο δυνατο..

Skeptomenos_politis

Πρεπει να ξαναφτιαξουμε τη ναυπηγικη βαση της χωρας, ωστε να εχουμε βιομηχανικη παραγωγη, δουλειες για Ελληνες επιστημονες και τεχνικους και να ξανα-αρχισουμε να κανουμε ναυπηγησεις και για το εμπορικο ναυτικο. Ειναι εξωφρενικο να ξοδευουμε τεραστια ποσα για την αγορα πλοιων κατασκευασμενων στο εξωτερικο, η να αγοραζουμε τα πλοια που οι αλλοι εχουν για πεταμα. Η Μπελαρες ειναι κακιστη επιλογη, το εχουμε αναλυσει, εχουν τεραστιο κοστος, περιπου 1 δις ανα πλοιο, μειωμενο εξοπλισμο, καθολου CIWS, ντιζελοκινητηρες απευθειας μεταδοσης κτλ. Αυτο που χρειαζομαστε ειναι η εγχωρια κατασκευη ενος πλοιου σε πολλαπλα τμηματα, ωστε να δωθει δουλεια σε ολα τα ναυπηγεια, αλλα να… Read more »

Velos

Φιλε “Skeptomenos_politis”, η προταση σου ειναι πολυ σωστη! Πιστευω ακραδαντα οτι η σχεδιαση του ΑΛΣ μια μερα θα γινει πραγματικοτητα. Σε καθε ευκαιρια που μου δινεται, εκφαζω τη πεποιθηση οτι θα δημιουργηθουν οι προυποθεσεις, για ναυπηγηση των μοναδων του ΠΝ εδω στην Ελλαδα. Οπως εχει προαναφερθει, εχουμε τρια ναυπηγεια με μονο ενα επειχειρησιακο. Τα αλλα δυο ειναι σε ληθαργο.Η κυβερνηση που περυσι ψηφισαμε και τα αρμοδια υπουργεια, ας βρουν αμμεσα λυσεις, ειτε αυτες λεγονται επενδυσεις εξωτερικου, εσωτερικου, η ακομη και επιταξη (ναυπηγειο Ελευσινας) ουτως ωστε να ξυπνησουν τα δυο κοιμισμενα ναυπηγεια. Η μεγαλη φρεγατα Iver Huitfeldt σπονδυλωτoυ σχεδιασμου επιτρεπει την… Read more »

zap

Ποια μερα και μηπως την μερα που θα γινει θα ειναι ηδη ξεπερασμενη; Οπως εκεινη η αστειοτητα του ΑΡΤΕΜΙΣ30;

Skeptomenos_politis

Τι εννοεις αστειοτητα του Αρτεμις 30 ? Ηταν αριστη ιδεα που δυστυχως δεν υλοποιηθηκε. Τα 2 πυροβολα των 30 χιλιοστων θα μπορουσαν να συνδυαστουν με πυραυλους Stinger πανω σε σκαφος αρματος μαχης, σε ΤΟΜΠ η σε φορτηγο ωστε να εχουμε ενα αυτοκινουμενο αντιεροπορικο συστημα.

Το ιδιο κανουν και οι Τουρκοι με τα Korkut περιπου 30 χρονια αργοτερα. Το ιδιο κανουν και οι ΝοτιοΚορεατες με το K30 Biho, και μαλιστα προσφατα κερδισαν διαγωνισμο αξιας 2,7 δις δολλαριων για την εξαγωγη του συστηματος στην Ινδια ! Επομενως που ακριβως ειναι η αστειοτητα????

https://en.wikipedia.org/wiki/K30_Biho

zap

Δυστυχως επιμενω στην αστειοτητα. Φιλικα.

Skeptomenos_politis

Aκραδαντα επιχειρηματα….

Chris

Αν θέλει το ελληνικό κράτος να πάρει τέτοιο ρίσκο (αδικαιολογήτως για μένα) ας το κάνει τουλάχιστον με το μικρότερο πλοίο της κλάσης. Πάντως ο τίτλος “μελετητική εταιρεία” λέει πολλά. Έχει η εταιρία αυτή κάποιο προϊόν να επιδείξει; Έχει κάποιον πελάτη; Έχει ιστοσελίδα; Ή θα ανακαλύψουμε τον τροχό στην καμπούρα του ελληνικού λαού; Ας ανδρωθεί και καταξιωθεί η εταιρία στην διεθνή αρένα όπως κάνουν άλλες ελληνικές εταιρίες αμυντικής τεχνολογίας, ας βρει επενδυτές, ναυπηγεία να συνεργαστεί, εγγυήτριες τράπεζες, ας φτιάξει πελατολόγιο και ας ξαναχτυπήσει την πόρτα του ελληνικού κράτους. Αυτό δεν είναι ρίσκο. Ρίσκο είναι όταν είσαι ο πρώτος πελάτης των 214… Read more »

seb

Πελατολόγιο σε τέτοιου είδους και μέγεθος στρατιωτικό εξοπλισμό χωρίς την υποστήριξη ντόπιων παραγγελιών, μου φαίνεται από αδύνατο ώς δύσκολο. Η THEOΝ για παράδειγμα, είναι η εξαίρεση του κανόνα. Ακόμα και η ISI (από την οποία πιστεύω μπορεί να προκύψει ένα CMS), έχει υποστηριχθεί στις εξαγωγικές τις προσπάθειες από την συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις.

Chris

Ας ξεκινήσει από το εμπορικό κομμάτι και να χτίσει κάτι, να υπάρχει εταιρία. Κάπως πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου. Εταιρία δεν υπάρχει, σχέδιο πλοίου δεν υπάρχει, τα ναυπηγεία σε ακαθόριστο μέλλον, η κατασκευή των τελευταίων SV έχει καταντήσει νέο σκάνδαλο. Δε θα με χαλούσε να έχουμε εθνικό πλοίο, εθνικό, φορτηγό, εθνικά τα πάντα αλλά με τις προϋποθέσεις που πάει να γίνει μυρίζει παταγώδη αποτυχία. Πάντως η συνέντευξη του υπουργού άμυνας χτες στο militaire έβγαλε ότι υπάρχει προθεση να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στα ναυπηγεία τους επόμενους μήνες. Ίσως να σχετίζεται με την ανακίνηση του όλου θέματος. Αυτά προ πανδημίας… Read more »

Consigliere_

σε μια εντελως αποβιομηχανοποιημενη χωρα με τοσες πολιτικες/εργατοπατερικες κλπ στρεβλωσεις θα ηταν σκετη καταστροφη η ναυπηγηση πολεμικου πλοιου απτο χαρτι στο νερο. Η καλυτερη λυση ειναι να δωθει εργολαβια στην Κινα ενα πρωτοτυπο σκαρι απο καθε τυπο για να διαπιστωθουν τυχον σχεδιαστικα σφαλματα,βελτιωσεις,παραληψεις κλπ Μετα να οργανωθουν οι γραμμες εντατικης παραγωγης σε ελληνικο αξιοπιστο ναυπηγειο με εξαγορα τεχνογνωσιας εαν χρειαστει . επειτα να γινει μαζικη αγορα αισθητηρων,οπλων κλπ απο μια το πολυ δυο χωρες ( καλυτερα περιφερειακες δυναμεις στον χωρο των εξοπλισμων π.χ Κορεα,Ισραηλ,Νοτια Αφρικη,Σουηδια κλπ ) για ολους τους τυπους ΑΛΣ για να πεσουν οι τιμες οσο χαμηλοτερα γινεται… Read more »

Skeptomenos_politis

Εργολαβια δυτικου πολεμικου πλοιου στην Κινα???

Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα. Ας μην γραφουμε οτι μας κατεβει.

Υπαρχουν ετοιμα σχεδια απο πλοια που εχουν ναυπηγηθει και μπορουν να αγοραστουν και να κατασκευαστουν στην Ελλαδα.

Consigliere_

δεν θα φτιαχτει ολος ο στολος εκει. Μονο ΕΝΑ σκαρι απο καθε τυπο. Μεσα σε 6 μηνες το πολυ οι σχιστοματηδες θα τα εχουν ολα ετοιμα. Εδω θα χρειαζονταν 5 χρονια για να φτιαχτουν. Γλιτωνουμε χρονο κ χρημα .

Skeptomenos_politis

Ας μιλαμε, σοβαρα, καμια δυτικη εταιρια δεν σου δωσει σχεδιο πολεμικου πλοιου για να πας να το φτιαξεις στην Κινα, ουτε θα σε αφησει να τοποθετησεις ρανταρ, εκτοξευτες, υπολογιστες, κινητηρες και CMS στην Κινα.

Η ιδεα ειναι απλα εκτος πραγματικοτητας. Ειναι σαν να μου λες πως θα συναρμολογησεις φρεγατα στην κορυφη του Ολυμπου.

MPAMPIS

Το μοναδικό πολεμικό που μπορει να φτιαχτεί στην Ελλάδα τώρα ειναι μια ρουσεν……για να μας παραδώσουν τις δυο που χρωστάνε…..θα δώσουμε αλλα 180εκ για να μας αποδεσμεύσουν 350εκ τα ναυπηγεία…..
Πραγματι πιστευω στην Κίνα θα εχεις 4 πλοία έτοιμα σε 6 μήνες και μετα έρχονται Ελλάδα για συναρμολόγηση….

zap

Τα ναυπηγεια της Κινας ειναι μια λυση για γρηγορη παραδοση καποιων σκαριων αλλα μετα και παλι οι δυτικες εταιριες θελουν χρονο για να σου παραδωσουν RADAR κτλ. Τα RADAR δεν ειναι κατι που το παιρνεις απο ραφι, θελει ισως μεχρι και ενα χρονο απο την παραγγελια μεχρι την παραδοση και μετα ισως καποιους μηνες μεχρι την εγκατασταση και ρυθμιση και δοκιμη.

chriss8

Δηλαδή ο σκοπός μας είναι να βγει ένα έστω μέτριο, έστω ακριβότερο πλοίο, αρκεί να βγει στην Ελλάδα? Είμαι μέσα! Αλλά περιμένετε! Γιατί να τα φάει ο Χ επιχειρηματίας τα λεφτά σας? Θα σας τα φάω εγώ. Μισό να σχεδιάσω ένα χρέπι που θα μασ δώσει τεχνογνωσία και θα δώσει δουλειές σε εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών φυσικά και το αγαπημένο μου μπουζουκτσίδικο…. Συγγνώμη! Κάνετε λες και δεν είσαστε από αυτή την χώρα, ή ότι είσαστε 20 χρόνων και ακόμα ζείτε ρομαντικά… λεφτά για πέταμα έχετε? Να σας δώσω το ΙΒΑΝ μου…. Όχι αλλά Αρτεμης και SV….. Baby steps πρέπει… Read more »

chriss8

Υπόψη. Δεν θίγω τον κ Τσαγκαράκη. Αυτό που θίγω είναι
« θα μπορούμε να εκσυγχρονίσουμε τον στόλο μας βασιζόμενοι στις αρετές και ικανότητες του ελληνικού λαού»

Αυτές τις ικανότητες και τις αρετές φοβάμαι….

Skeptomenos_politis

Το θεμα ειναι κυριως πολιτικο, οχι βιομηχανικο.

Ολα αυτα τα προβληματα λυνονται με το καταλληλο νομοθετικο πλαισιο και τα συμβολαια με ρητρες. Αυτο που εγινε με τις πυραυλακατους ειναι σοκαριστικο και ειναι συνεπεια της ανεπαρκους πολιτικης ηγεσιας. Επρεπε το ναυπηγειο να ειχε χρεοκοπησει και να εχει περιελθει στην ιδιοκτησια των πιστωτων, με τον επιχειρηματια εντελως εκτος του ναυπηγειου, οπως συμβαινει με το πτωχευτικο δικαιο στο εξωτερικο.

Ετσι θα μπορουσε το ναυπηγειο να λειτουργησει υπο νεα διοικηση η να πωληθει σε καποιον νεο επενδυτη, να ολοκληρωσει το εργο του για το Π.Ν. και να πληρωθει.

seb

Απ’ ότι κατάλαβα, σκοπός είναι το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή να βγει ένα καλύτερο σκάφος (για την ακρίβεια οικογένεια σκαφών) με χαμηλότερο κόστος.

chriss8

Δλδ μιλάμε για φανταστικά πράγματα, που δεν υπάρχουν….

MPAMPIS

Οχι μόνον λαμαρίνες αλλα και ελληνικό cms για ιταλικό ραντάρ, mica, barac 8,umconto, millennium και calibr και βρετανικό σόναρ το πυροβόλο κινεζικό………εντάξει πλάκα κανω ομως το να βάλουμε οτι εμείς θελουμε και να το πιστοποιήσουμε θα έλεγα οτι κανει το πλοίο πράγματι αρκετά ελληνικό……..

Animades

Τι ακριβώς Ελληνικό θα έχει ένα τέτοιο σκαρί Όπλα?,πυραύλους? , μήπως ραντάρ? Η έστω μηχανές η άλλες συσκευές, Όχι βέβαια δυστυχώς. Μήπως θα κοστίσει λιγότερο? Όχι βέβαια.,γιατί στα κόστη θα πρέπει να προστεθούν αυτά των πολύπλοκων δοκιμών και πιστοποιήσεων, Μήπως θα παραδοθεί συντομότερα? Όχι βέβαια αντίθετος θα τραβήξει για χρόνια μέχρι να παγιωθεί η “σχεδίαση ” Και με αμφίβολο αποτέλεσμα. ΕΧΟΥΜΕ χάσει δεκαετίες και τώρα θέλουμε κατευθείαν “Ελληνικές ” φρεγάτες,…… Εδώ δεν Έχουμε ξεκινήσει να δουλεύουμε (έστω με αγορασμένα δικαιώματα ενός υπάρχοντος, πχ tacticos) , ενα σύστημα διαχείρισης οπλικών συστημάτων και αισθητήρων, ώστε αρχικά να το χρησημοποιουσαμε σε αναβαθμίσεις, και… Read more »

adpanos

Γιατί το λες αυτό φίλε μου ?
Πόσα πλοία εκτός των Αμερικανικών, των Γαλλικών και των Ρωσικών έχουν όπλα, ηλεκτρονικά και κινητήρες εγχώριας κατασκευής ?

Animades

Το ναυτικό μας έχει εγκαταλειφθεί εδώ και 10 τουλάχιστον χρόνια, Τα ταμεία εξακολουθούν να είναι άδεια , Οι ανάγκες μας για όσο πιο άμεση ενίσχυση, και αντικατάσταση των 40χρονων φρεγατών μας τεράστια, Αλά ως δια μαγείας θα βρούμε τον χρόνο και τα κονδύλια να αναπτύξουμε μια νέα κλάση πολεμικού πλοίου, με τίποτα Ελληνικό , πάνω του , ( εκτός αν έχουμε πάλι τον χρόνο και τα κονδύλια να αναπτύξουμε ” Ελληνικά συστήματα) ,…. Η Ελλάδα χρείαζεται τα “ξύλινα τείχη ” της Και όταν πραγματικά θα είναι σε θέση να σχεδιάζει και να παράγει τα δικά της μεγάλα πολεμικά πλοία, θα… Read more »

adpanos

Καταλαβαίνεις πως το ίδιο σκεπτικό υπερίσχυσε και το 2010 και το 2012 και το 2014 και 2015 …..
και είμαστε στο από μηδέν , μηδέν …. το 2020 και πάμε για 2021 …..

Αν πέσουν τα κονδύλια από την κυβέρνηση και μπουστάρει το πρόγραμμα βάζοντας μέσα πολυτεχνεία, πανεπιστήμια και στρατό, ιδιωτικές εταιρείες του χώρου, ΠΑΡΑ πολύ γρήγορα θα δούμε αποτελέσματα.

Και θα τρίβουμε και τα μάτια μας ….

Eman202

Οι Φρεγάτες της Δανίας κ της Ολλανδίας τι από τα παραπάνω Συστήματα που αναφέρεις έχουν δικά τους; Στο κάτω κάτω έχουμε εταιρείες που συμμετέχουν σε κατασκευές οπλικών συστημάτων (κ δεν μιλάω μόνο για ναυτικό). Έχουμε εταιρείες που έχουν συμμετάσχει σε κατασκευή υποσυστηματων(Patriot,) οπλικών συστημάτων που αγόρασαν οι Ε.Δ. Σαν χώρα συμμετέχουμε στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων ESSM BLOCK 2 & IRIS-T κ σε άλλα προγράμματα . Εχουμε εταιρείες που είναι πρωτοπόρες στον τομέα τους (μπαταρίες για υποβρύχια)οπότε υπάρχει τεχνογνωσία κ κατάλληλη υποδομή για κάποια πράγματα. Έχουμε “μαστορια” που ξένα ναυπηγεία πληρώνουν 2& 3 πλασια λεφτά για να μάθουν την δουλειά στους… Read more »

Animades

Τα Δανέζικα absalon πριν τις φρεγάτες Iver Huitfledt, τα θυμάσαι ? τις S τις M τις LCF και Ωμέγα , των Ολλανδών,? την πλειάδα των συστημάτων που παράγουν και εξελίσσουν , με ολλανδικές- δανέζικες εταιρίες ? εμείς αντίστοιχα τι έχουμε να δείξουμε ? Και να σας πω κάτι , αν συζητάμε ως προς το αξίωμα , πρέπει ένα έθνος σαν το Ελληνικό , με την ιστορία του , την Ναυτοσύνη του , τα χιλιάδες νησιά του , το πλήθος των πολυτάλαντων ανθρώπων του αλλα και το μέγεθος των αναγκών του , να μπορεί να σχεδιάζει να φτιάχνει ακόμα και να… Read more »

aris32

δεν θα τα εχεις ολα ελληνικα. αλλα επειδη το προγραμμα απαιτει πλανο 10τιας + θα μπορεσεις να φτιαξεις δικα σου συστηματα. Πχ δικο σου σχεδιο vls , τηλεκατευθυνομενους και σταθεροποιημενους πυργους για 12.7 χιλ 20χιλ 30χιλ , δικο σου συστημα μαχης, οπτικοηλεκτρονικο μεσω παρακολουθησεις ( αυτα που σου λεω υπαρχουν ηδη) καποιο συστημα παραπλανησεις τορπιλων , επικοινωνιες link16/22, ecm και φυσικα παραγωγη των υπολοιπων συστηματων εδω στην Ελλαδα. Αν πχ επιλεξεις Γαλλικα ρανταρ μπορεις να παρεις την σειρα ns και να βαλεις το 50 στα μικρα σκαφη το 100 στις φρεγατες και καποιο καλυτερο ρανταρ στην μεγαλυτερη ΑΑW εκδοση.

Lefteris

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

GK_

Οχι οτι σαν λυση για τα προβληματα γηρανσης του στολου δεν ειναι ελκυστικη;! Ιδιαιτερα με εκεινο το -30% σε σχεση με τον διεθνη ανταγωνισμο βρισκει πολλους να εχουν το κομπιουτερακι στο χερι και να αρχιζουν να μετρανε. Για αν δουμε τι μπορει να συμβει εαν με βαση μια καποια σχεδιαση της οικογενειας των ΑΛΣ αποφασηστει να γινει το μεγαλο «βημα». Οι δημοσια γνωστες δυνατοτητες των ελληνικων εταιριων επιτρεπουν να εντοπιστουν μια σειρα απο κατηγοριες υποσυστηματων που επιτρεπουν να αποτελεσουν αμιγως «Ελληνικη Υποθεση». Ιδου ορισμενα ενδεικτικα παραδειγματα: 1) Ναυπηγιση ολων των πλοιων στην Ελλαδα: Ναυπηγεια Σκαραμαγκα, Ελευσινα, Νεωρίου – Συρου. 2)… Read more »

Stratilatis

Αξιέπαινη η προσπάθεια που γίνεται με το ALS. Όμως δεν παύει να είναι βασικά ένα graphics που έχει χιλιόμετρα ανάπτυξης μπροστά του. Δεν βοηθάει και το ΥΠΕΘΑ που δεν έχει σαφή προσδιορισμό και χρονοδιάγραμμα του που θέλει να πάει και ποιές οι απαιτήσεις του. Βλέποντας την χώρα που θεωρώ πρότυπο που ενημερώνει τους πολίτες και φορολογούμενους με σαφές χρονοδιάγραμα που θέλει να φτάσει, μόνο λύπηση μου προκαλεί η Ελληνική πραγματικότητα με διαρροές για διάφορα Εθνικά project στον τύπο, αν δεν βρίσκονται στην φαντασία των αρθρογράφων. [img[/img] [img[/img] [img[/img] [img[/img] Οι παρατηρήσεις τώρα επί του σχεδίου. Προσωπικά είμαι ως οπαδός του… Read more »

seb

Θα συμφωνήσω πως το μεγαλύτερο μειονέκτημα της πρότασης είναι η συμβατικότητα του σχεδίου, έχοντας υπόψη πως το ΠΝ θέλει υψηλές ταχύτητες. Οι 30+ κόμβοι, δεν νομίζω πως δεν είναι αρκετοί πλέον.

seb

Πφφ. Ένα δεν, περισσεύει. Συγγνώμη.

CKfurious

seb seb:
Μην τα γραφεις αυτά και αναταράξεις τη χώνεψη του αρνιού στους [email protected]
μέρα που είναι!!!
>30 knots——–>LCS !!!!

Stratilatis Stratilatis
Περί Λαμαρίνας: Αυτό ξέρουν αυτό δουλεύουν για αυτό έχουν υποδομές και εργαλεία και αυτό προτείνουν

aris32

30+ ειναι μια ταχυτητα που ειναι αποδεκτη απο το ναυτικο η 27 κομβοι ειναι παραχωρηση που κανουν για τις fdi.

kondoras

Συνοπτικά, αν κατάλαβα σωστά, α) δεν υπάρχει εταιρία ALS κλπ., είναι εδώ και 10 χρόνια «υπό σύσταση» και β) δεν υπάρχει πραγματικό σχέδιο, παρά μόνο μια καλλιτεχνική απεικόνιση, καθώς σχεδιαστικά χωρίς βοήθεια από το εξωτερικό ούτε που θα τοποθετηθούν οι τουαλέτες δεν γνωρίζουν. Παράλληλα, δεν υπάρχει αμυντικό ναυπηγείο ενώ αυτά που υπάρχουν έχουν αποδείξει πόσο «φθηνά» και «εντός προγράμματος» κατασκευάζουν. Με σχέδιο τύπου «πάμε δυνατά» μοιάζει…. που αναζητά κρατική χρηματοδότηση επειδή ιδιωτική δεν βρέθηκε.

adpanos

Πως καταστεφεται μια πολεμική βιομηχανία …..

Α) Όταν οι πολιτικοί ψάχνουν από που θα πάρουν την προμήθεια .

Β) Όταν οι στρατιωτικοί βάζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές στις απαιτήσεις τους, φωτογραφίζοντας το state of the art όπλο της εκάστοτε εποχής ….

Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουμε πως τα State of the art προιόντα δεν έρχονται από παρθενογέννεση .
Έχουν γίνει πολλές παραγωγές προιόντων και διαρκής ανάπτυξη της σειράς ώς την τελειοποίηση και το απόλυτο.

Αν δεν υπάρξει εκκίνηση του εγχειρήματος δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα.

Πρέπει να διαλέξουμε ένα σχέδιο, να εκκινήσουμε την παραγωγή του και να συνεχίσουμε να το αναπτύσσουμε .

chriss8

Να κατεβάσουμε τις απαιτήσεις μας για να μπορέσει να πουλήσει το κακόμοιρο το ελληνάκι….
ξέρεις ποιος κατέβαζε τις απαιτήσεις? Ο Άκης… ξέρεις γιατί? Γιατί τα συστήματα που ήθελε να ψωνίσει τα έκοβαν οι επιτροπές των στρατιωτικών. Αποτέλεσμα ήταν και να πληρώσεις και να πάρεις και σαβούρα.

Τώρα αν θα κάνει σκι στην Ελβετία ένας Γερμανός ή ένας Έλληνας επιχειρηματίας, πουλώντας μου σαβούρα, ποσός με ενδιαφερεί……

adpanos

chriss8 Δεν έχεις καταλάβει πως οι απαιτήσεις των στρατιωτικών είναι εκτός πραγματικότητας? Δες το πρόγραμμα των φρεγατών. Άλλο αριθμό κελιών ζήτησαν, άλλη ταχύτητα ζήτησαν , άλλο μέγεθος ζήτησαν, άλλο σύστημα ισχύος ζήτησαν… αλλά άρχισαν τις εκπτώσεις για να πάρουν Belharra ή Fremm. Εκεί γιατί έκαναν εκπτώσεις και σε Ελληνικό project δεν μπορούν ? Και εν τέλη δεν τους ζήτησε κανείς να κάνουν εκπτώσεις. Τους ζήτησε να πουν τις επιθυμίες τους και να μετατραπούν σε πράξη μέσα από ένα νέο Project …. Αλλά που … αν δεν είναι έτοιμη η μακέτα με πλήρες Markeing από πίσω του στιλ αόρατου “Κουβά” και… Read more »

chriss8

Μέχρι τώρα σε έχω δει για ιδιαίτερα σοβαρό άτομο και ξέρω ότι δεν είσαι από αυτούς που λένε ότι η άμυνα είναι πεδίο μάσας και προώθησης άλλων σκοπών, αλλά ζωτικό κομμάτι μιας χώρας! Άρα αυτό που προέχει είναι τα όπλα μας να είναι τα καλύτερα δυνατά, που αντέχει η τσέπη μας, ώστε να νικήσουμε και να επιζήσουμε Οι στρατιωτικοί λένε με ποιο σύστημα θα γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω, περπατώντας και όχι σε σακούλες. Αλλά ποιοι στρατιωτικοί??? Το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει! Εκεί ο ΑΓΕΕΘΑ είναι διακοσμητικός χωρίς δικαίωμα υπογραφής (τουλάχιστον μέχρι χθες). Όσο για τα λεφτά που πρέπει να αφήσουμε στα… Read more »

chikichiki

Επιεικώς ατυχές σχόλιο. Οι απαιτήσεις του ΠΝ κάθε άλλο παρά εκτός πραγματικότητας ήταν, αντιθέτως ήταν απολύτως λογικές (όπως μπορεί να δει κανείς εδώ: https://isxys.blogspot.com/2015/09/fremm-freda.html ) και παρόμοιες υφιστάμενων σχεδιάσεων που ήταν σε παραγωγή. Αλλάξαν όχι λόγω μη ικανοποίησης αλλά γιατί μερικοί ψυχοπαθείς υπάνθρωποι των οποίων η ασφάλεια δεν εξαρτάται απ’αυτά τα πλοία, αποφάσισαν για λόγους δήθεν συμμαχιών του κώλου να βιάσουν τα κριτήρια του ΠΝ ώστε να κάνουν χώρο για τις εμφανώς υποδεέστερες “συμμαχικές” φρεγάτες. Το να λέει κανείς πως πρέπει οι εκπτώσεις που έγιναν από κυριολεκτικούς προδότες να επαναληφθούν για χάρη μιας ανέφικτης περιπέτειας είναι κόλαφος. Το νόημα είναι… Read more »

GK21

Ε οχι και τα εκοβαν οι επιτροπες των αξιωματικων!!!!!!!Μη λεμε και οτι θελουμε.Τα δικαστηρια και το ανοιγμα των λογαριασμων μονο αυτο δεν εδειξαν.Το εγκλημα με τα εξοπλιστικα ηταν οργανωμενο απο την κορυφη μεχρι τα νυχια κυριολεκτικα….

chriss8

Έχει χάρη που πέρασαν 11 χρόνια, στον τύπο, που είδα τα έγγραφα από τα πορίσματα των επιτροπών, και δεν μπορώ να τα βρω. Όλες οι υπογραφές ήταν, «δεν πληροί τα κριτήρια». Υπογραφή «εγκρίνεται« του Ακή. Συγκεκριμένα τα ραντάρ αντιπυροβολικού, αλλά και ακόμα 2 συστήματα…. πραγματικά δεν θυμάμαι ποια….

Αν υπήρχε βρωμιά θα είχαν μπει μέσα. Μικρά ψαράκια που δεν τα καλύπτει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών…

GK21

Αναφερεσαι στη περιπτωση των TPQ-37.Αλλη μια περιπτωση ηταν αυτη των ASPIS II για τα F-16.Εκει οντως υπηρξε αντιδραση απο καποιους αξιωματικους,αλλα οχι απο τις επιτροπες.Αυτα που διαφωνησαν,υπηρετουσαν στα επιτελεια.

Γι αυτους που ηταν στις επιτροπες εχουν μιλησει ανοιχτα και εχουν καταθεσει στους ανακριτες πολλοι εμπλεκομενοι(πρωην αξιωματικοι,πολιτικα/διοικητικα στελεχη του ΥΠΕΘΑ,αντιπροσωποι εταιρειων).Αν ψαξεις στο Google για τις μιζες στα εξοπλιστικα θα βρεις πολλες πληροφοριες.

Παντως το μονο σιγουρο ειναι πως εκτος απο εναν Α/ΓΕΝ,κανεις αλλος δεν σηκωθηκε να φυγει,σαν αντιδραση σε ολα αυτα που εβλεπε να γινονται γυρω του….

Stavrogin1

Μονο στην τελευταία εικόνα με την ρεαλιστική θάλασσα έχει χρησιμοποιηθεί GI αλλά κι εκεί δεν δουλευτηκε το υλικο της λαμαρίνας για να χουν μια ρεαλιστική απεικόνιση άσε που λείπουν κουπαστές κι άλλες λεπτομέρειες που θα διναν μια αυρα ρεαλισμού. Ως 3d artist μιλώ, μακέτα βλεπω κι ως τέτοια την αντιμετωπίζω. Ως προς την διάταξη δεν θυμάμαι σχέδιο υπάρχοντος πλοίου μεγέθους φρεγάτας-κορβέτας όπου οι χαρπουν βαράνε μπροστά απο το Ram ουτε μέτρο μακριά, το vls κολάει πίσω απ το φουγάρο “σύριζα” (ζητάω συγνώμη) ή το ram στην πλώρη δεν ειναι ούτε μέτρο μπρος απ το εμπρόσθιο vls. Μου βγαινει μια νοσταλγια… Read more »

sotbak

όλα τα καλά στις κατασκευές αρχίζουν από μια μακέτα. Το θέμα είναι να υπάρχει η βούληση να μη μείνουμε στη μακέτα….. 😉 Υπάρχει όμως πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε εθνικό πλοίο και ας μην φρεγάτα αεράμυνας περιοχής ας είναι ο αντικαταστάτης των combattante ;;;;

JohnnyB

Η πολιτική βούληση ειδικά σε μακροχρόνια εξοπλιστικά προγράμματα είναι έννοια εξωγήινη στην Ελλάδα.

Μην ξεχνάμε πως πίσω απ’όλο αυτό το χάλι που βρίσκεται το ΠΝ βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερις ΥΠ.ΑΜ (2 φυλακίστηκαν) που με τις κυβερνήσεις τους ζημίωσαν ανεπανόρθωτα πολλαπλά αναγκαία και ζωτικά εξοπλιστικά προγράμματα των Ε.Δ.

Το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να εμπιστευτούμε κυβέρνηση μετά απ’όσα έχουν γίνει επί Μνημονίων και ειδικά με τους ασθενικούς σε σημείο ανέκδοτου προϋπολογισμούς που σήμερα διαθέτουν για την Εθνική Άμυνα.

sotbak

δυστυχώς θα συμφωνήσω….φοβάμαι ότι το πολύ πολύ να κάνουν μια μικρο…αναβάθμιση στις ΜΕΚΟ ΗΝ κι αυτή με το σταγονόμετρο….άντε και καμιά τορπίλη για τα 214ΗΝ… και αυτή ζήτημα…..και οι απέναντι, παρά τα προβλήματα με τη λίρα και τον κίνδυνο να “εναγκαλισθούν” με το ΔΝΤ, σε λίγο θα έχουν και νέες φρεγάτες και σειρά υποβρυχίων….. 🙁 🙁 🙁

Stavrogin1

φιλε μου, σχεδιαζω, και σχεδιαζω τα πάντα απο κτηριακα μακετες 3d ως και μηχανολογικό και δημοσια εργα. ξερω τι θα πει και μακετα και καλιτεχνική απεικόνιση. Η διαφορα ειναι ότι στη μακετα απεικονιζεις μελέτη, Αν η βολη χαρπουν εμποδιζει την χρηση ραμ, αν η θερμοτητα απο κοντινα συστηματα επηρεαζει την λειτουργεία, αν προκυπτει ανιση κατανομη βαρων τοτε δεν ειναι μελέτη αλλά προ- μελετη, κονσεπτ ντιζαιν, και κατ επεκταση η μακέτα εκφραζει ευσεβεις πόθους κι όχι εφαρμόσιμη μελέτη. Γνωριζοντας τι εστί μελέτη, μια μακέτα χωρις τεκμηρίωση που ετσι κι αλλιώς δεν μπορει να κατατεθει στα πλαισια ενος συντομου αρθρου ουτε και… Read more »

sotbak

το αντιλαμβάνομαι αυτό που γράφεις, αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε αν θέλουμε εθνικό πλοίο….αν θέλουμε….γιατί η λειτουργία μας ως κράτος διαχρονικά δείχνει ότι δεν θέλουμε….

chikichiki

Το νόημα του σχόλιου είναι ότι αυτό το “κάπου” διαφέρει ανάλογα το επίπεδο της προσπάθειας. Όταν έρχεται κάποιος και σου λέει ότι έχει έτοιμο δουλεμένο σχέδιο πλοίου και σου ζητάει να βάλεις από πίσω τα εκατομμύριά σου, οφείλει και να σου δείξει αντίστοιχο επίπεδο προετοιμασίας. Όχι ένα σκίτσο και να σου πει “ε δε το’χω δουλέψει πολύ από κάπου αρχίζω κι εγώ”.

Eman202

Όλα καλά κ όλα ωραία κ σεβαστές όλες οι γνώμες αλλά να κάνω κ εγω μια ερώτηση κυρίως σαυτους που γκρινιάζουν κ λένε “σιγά το εθνικό πλοίο αφού θα έχει ραντάρ , Α/Α κ Αντιπλοικους πυραύλους, μηχανές, πυροβόλα, ηλεκτρονικά συστήματα, κτλπ όλα ξένα” κ ακριβώς τα ίδια λένε κ για τα “εθνικά οχήματα”. Γιατί ρε μάγκες τόση γκρίνια;;οι Δανέζικες Φρεγάτες που πολλοί από εσάς λέτε ότι είναι ιδανικές για της ανάγκες μας ,τι κύριο σύστημα που κατασκευάζεται στην Δανία έχουνε επάνω; Τα ίδια κ με την Ολλανδικές φρεγατες. Γιατί αν δεν κάνω λάθος,κ ας με διωρθωσουν αυτοί που γνωρίζουν ,κ… Read more »

dimitrov

Χρόνια πολλά κύριοι, τις καλημέρες μου και Χριστός Ανέστη. Και καλή λευτεριά από τον ιό, του χρόνου να κάνουμε κανονικό Πάσχα δλδ στις εκκλησίες και την Λαμπρή όλοι μαζί γύρω από τις σούβλες. Όσο για το καραβάκι δείχνει μελετημένη και προχωρημένη δουλεία ή οποία θα πρέπει – για μένα – να προχωρήσει. Αν το ΠΝ συμφωνεί και το προτιμά πάντα. Και μην ακούσω πάλι τα γνωστά .. “δεν φτιάχνουμε τπτ …κλπ,κλπ” … το σχέδιο είναι εφικτό αν το αγκαλιάσει η πολιτεία και αν το πλασάρει σωστά. Προσωπικά θα ήθελα να μην πάμε καθόλου σε μπελεράδες αλλά το πακετάκι να πάει… Read more »

seb

Αν θεωρούμε πως δύο πλοία, θα κάνουν τη διαφορά στον χρονικό ορίζοντα που προβλέπεται η εισαγωγή σε υπηρεσία, τότε ίσως και να έχει περισσότερο νόημα το leasing και ας είναι στη γαλλική διαμόρφωση.

A.K.

Απο το χαρτι στην θαλασσα ειναι πολυς δρομος. Το οτι η σχεδιαση ειναι κομμενη και ραμμενη με βαση τις αναγκες που εχουν ορισθει απο το ναυτικο ειναι σημαντικο, αλλα δεν εξασφαλιζει πως ειναι και υλοποιησιμη. Δεν βλεπω πως μπορουν να βρεθουν τα χρηματα που απαιτουνται και να διατεθει ο χρονος που χρειαζεται χωρις συνεργασιες με αλλες χωρες και χωρις καποιο εμπορικο πλανο. Ισως, οπως αναφερεται στο αρθρο, μεσω του προγραμματος της ευρωκορβετας να μπορουσε να χρηματοδοτηθει ενα μερος της αναπτυξης του πλοιου αλλα δεν μπορω να φανταστω ποιο συμφερον θα ειχαν οι αλλες χωρες που συμμετεχουν σε αυτο να αποδεχθουν… Read more »

Tarkan1

Having advance defence industry in all fields makes you lucky generation. This is not correct for greece. Instead they have to underestimate and discredit Turkish side out of hatred and jealousy. ENJOY . . Lets see what this great defence industry achieved in just 2-3 days this week; 1- Yesterday Havelsan delivered Command and control system of T214 submarine. I have also remind that heavy torpedo AKYA development completed and serial production is underway. I have to also utter that all kind of communication and electronic war(EW) system of a submarine can be developed by Turkish engineers. https://www.youtube.com/watch?v=kBEvXcXTvtg Some idiots… Read more »

My_name_is_Nobody

Ρούφα το… αυγό σου.comment image

rooster

Μερικά τουρκικής κατασκευής συστήματα έχουν ενδιαφέρον, είναι σαφές όμως πως τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί με ξένη τεχνογνωσία.
Η εγχώρια παραγωγή αμυντικών προϊόντων είναι πλεονέκτημα όμως πρέπει να είναι συνάρτησή και του κόστους και της απόδοσης, και όχι απλά για να λέμε πως το φτιάχνουμε ”εθνικά”.
Την στιγμή που όλες οι χώρες αναζητούν συμπαραγωγές στην άμυνα, οι τούρκοι που μπορούν και διαβάζουν την ”Π” παρόλο τους περιορισμούς ενημέρωσης που επιβάλλονται στη χώρα του, ας σκεφτούν πόσο λογικό και αξιόπιστο είναι να κατασκευάζουν ”εθνικά” αυτά τα συστήματα ή αν συμβαίνει κάτι άλλο.. :hmm:

kostask22

So you prefer Erdogan borrowing half your income to finance Turkish dept or Imperialist EMF for 10 years? Back to goat farming for you my frind to make ends meet

Tarkan1

Also design of the ALS looks very good but You dont have supporting industry and know how. These war ships holds more than 100 systems that you have to buy and get its integration done. Only thing You are doing with this project is the construction of the ship. In the end you have to start a point but 1- you are too late. You should have started at the beginning of 90s. Now you are a country just with a name. Your ownership held by TROIKA. 2- If you support your defence industry to provide at least 25-30% of… Read more »

adpanos

-We have three of the bigger shipyards in east Mediterranian .
ΕΝΑΕ is the biggest. Its time to restart.

-We Know how to build ships. We have built many.

-Poor situation is behind us.

Now is yours time …

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=turkish+lira+to+euro

Erdogan must find 170 billion dollars until the end of 2020 ….. to service the debt.
Good luck.

Stavrogin1

οχι απλα εχουμε φτιαξει πολλα αλλα και λογο της μεγαλης παραδοσης στο εμπορικό ναυτικό εχουμε πληθος μηχανικών που χουν επιβλέψει, μετατρέψει πλοια υπο ναυπήγηση εδω και εξω, γνωριζοντας το συνολο των προδιαγραφων, διαδικασιων, κοστολογιων, χρονοδιαγραμματων, γενικα γνωριζοντας τα πλοια μεσα κι εξω. Υπαρχει μεγαλη εξοικίωση. ακομα κι εγω ως σχεδιαστης εχω σχεδιασει τμηματα πλοιων. Υπαρχει μεγάλη παράδοση.

My_name_is_Nobody

Θέλω να αγιάσω και δεν μπορώ.
.comment image

KaizerAmstelVonLagerS

Very well said..

I am amazed ” with what this great defence industry achieved in just 2-3 days this week”..
A SEGA multiplayer mode…a plane trip…and building a whole ship and start fitting it…The torpedo…not so well…but how many things can someone do in just three days…

Nice photo of the mock-up TF-X..I give you that.

P.S…Your “defence”…is missing vital…letters.

aris32

my friend Tarkan yoy have to spend 7 turkish lira to buy 1 us dollar. So tell me again how much cost Konstantinopoli and all the turkish industry to buy it with my euro i have in my pocket?? poor poor Tarkan you will beg for visitors from Greece to travel and spend euro. perhaps i will buy your house!! good luck i hope to know how to farm else you will starve to death

Evanos

Πάντως ρεαλιστικά πίσω απο τις όποιες μεγαλυτερες μονάδες επιφανείας που ειναι πολιτική επιλογή να πάνε σε Γαλλία η και Αμερική.. υπάρχει ευδιάκριτος χώρος για 6-8 μικρότερα πλοια κατηγορίας κορβετας που Θα ήταν παράλογο η πρόταση του Ελληνικού σχήματος εάν ειναι επαρκής και εφικτή να μην εξεταστεί με αρκετή σοβαρότητα. Κάποια στιγμή πρεπει να ξεκολλήσουμε καθώς Ελλάδα και θάλασσα ειναι έννοιες ταυτόσημες και.ειναι παράδοξο η χώρα με την τεραστια ναυτική παράδοση να μην φτιάχνει πλοια όχι μόνο εφάμιλλα αλλα και σταδιακά καλύτερα του διεθνούς ανταγωνισμού. Και βεβαια απο την αλλη και το χρήμα -παρα τις όποιες επιθυμίες των ξένων μεσαζόντων- οφείλει… Read more »

adpanos

Μας έφαγε ο διεθνισμός, η ξενομανία και η Ευρωπαική ιδέα και ολοκλήρωση ….
Αυτό πάθαμε. Μια γενιά ήταν αυτή, πλέον η νέα έχει καταλάβει τι γίνεται.

Αλλά η ζωή έτσι είναι, κύκλους κάνει και επανέρχεται στον σωστό δρόμο.

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ναυπηγεία …. Όχι να τα κλείνουμε για τα τερτίπια των Γερμανών, των Ισπανών και των Γάλλων που δεν θέλουν ανταγωνισμό.

GeorgeD

Χρόνια Πολλά σε όλους. Ας υποθέσουμε ότι μετά την κρίση δε θα γίνει “σφαγή” και όλα τα προγράμματα θα προχωρήσουν (μια υπόθεση που δεν την πολύπιστεύω, απλά την ασπάζομαι για να συνεχιστεί η κουβέντα). Ο κόσμος βαδίζει στην 4η βιομηχανική επανάσταση, αλλά εμείς ας “σχεδιάζουμε” πλοία. Πολλοί αναφέρονται στην Τουρκία. Η χώρα αυτή ακολουθεί έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια στα εξοπλιστικά της. Κάνει σχεδιασμούς μακροπρόθεσμους. Στα f16 για παράδειγμα, ο σχεδιασμός ήταν 240-300 αεροσκάφη (δε θυμάμαι τα ακριβή νούμερα, αλλά είμαι σίγουρος ότι εδώ υπάρχουν αρκετά παιδιά που θα με διορθώσουν). Ανάλογο παράδειγμα ακολούθησαν σε πάρα… Read more »

Stratilatis

Αν θέλουμε να επιβιώσει η “Πολεμική Βιομηχανία” θα πρέπει να στραφεί σε πολιτικές εφαρμογες. Κάτι που το έκαναν οι Αμερικάνικες πολεμικές βιομηχανίες με την αρχή της κρίσης για τις πολεμικές βιομηχανίες το 2005. Δεν μπορείς να έχεις την ΕΛΒΟ και να μην έχεις αναπτύξει ήδη το Εθνικό Τρακτέρ, το Εθνικό Αστικό Λεωφορείο κι το Εθνικό Ντάτσουν. Οι Τούρκοι έτσι ξεκίνησαν και μετα το να προσαρμόσουν ένα σχέδιο καρότσας πάνω στο σκελετό ενός Ντάτσουν για να κάνεις την νέα καναδέζα, είναι το μόνο εύκολο, το κάνει και ο γκαραζιέρης/φαναρτζής της γειτονιάς σου. Το ίδιο και τα ναυπηγεία. Δεν μπορεί να μην… Read more »

adpanos

Ο μεγάλος βραχνάς για το ΠΝ δεν είναι τα πλοία επιφανείας των Τούρκων που τα βαράς από όλα τα νησιά , από αέρα και από θάλασσα με EXOSET και Harpoons. Αν δεν έχεις πάρει χαμπάρι οι Τούρκοι έχουν αναβαθμίσει όλα τα υποβρύχιά τους και χτίζουν και τα T-214 που θα είναι σε λίγο καιρό έτοιμα. Έχουν την κλάση Preveze που είναι το πρώτο Batch του τύπου T 209/1400 και είναι 4 υποβρύχια χρονολογίας 1996 – 2000 δηλαδή νεότατα. Εχουν την κλάση GUR που είναι το δεύτερο Batch του τύπου T209/1400 με άλλα 4 τεμάχια χρονολογίας 2003 – 2008 . Εχουν… Read more »

evaggelos

καλησπερα κ χριστος ανεστη, κ οι δυο αντιμαχωμενες πλευρες εχουν δικιο. ΔΕΝ φτιαχνουμε τιποτα στη χωρα αρα απο καπου πρεπει να ξεκινησουμε δεν πας να φτιαξεις αρλευ μπεργκ απο το μηδεν φτιαχνεις κατι ποιο απλο κ στη συνεχεια το εξελισεις πρωτα χωνεις χρημα στη σχολη ναυπηγων ωστε να αναβαθμιστει,χωνεις χρημα κ στης αλλες σχολες που χρειαζονται ωστε να υπαρχουν φοιτητες που θα σπουδαζουν σε αυτα,επειτα ενισχυεις χρηματοδοτικα της αμυντικες σου ετερειες να αναπτυξουν καποια συστηματα για τα πλοια η προσκαλεις καποια ετερεια απο το εξωτερικο να ανοιξει θυγατρικη στην ελλαδα(γαλλικη thales/ ολλανδικη thales) κ αφου γινουν αυτα τοτε ξεκινας τα… Read more »

Stratilatis

Φίλε μου δυστυχώς δεν πάσχουμε από έλλειψη επιστημονικού δυναμικού. Δεν είναι τυχαίο ότι η Wartsilla αν θυμάμαι καλά έχει το βασικό κέντρο έρευνας της στην Ελλάδα. Προσωπικά γνωρίζω πάνω από 1000 άτομα σε θέσεις πανεπιστημιακλης μόρφωσης, που δουλεύουν σε πολεμικές βιομηχανίες στην Αγγλια, που στην Ελλάδα τις ακούμε και νομίζουμε ότι είναι και γω δεν ξερω τι. όπως η BAe, η Airbus, η Thales, η RR, η QinetiQ. Την οθόνη του κινητού σου την έχει σχεδιασει Έλληνας και την πατέντα την έχει η εταιρία του, την κατασκευή την έχει στείλει στην Κινα. Αυτό που μας λείπει είναι Πρώτο η γνώση… Read more »

antonios

Με μεγάλη μου χαρά βλέπω εκτενές άρθρο για κάτι ελληνικό. Το άρθρο καταθέτει όλες τις απόψεις του επικεφαλής της σχεδιαστικής ομάδας. Για τους φίλους μας που διαβάζουν τα σχόλια σε αυτό το σαιτ πρέπει να ξεκαθαρίσω ορισμένα πράγματά (κρίμα που δεν μπορώ να βάλω λινκ παλαιότερων άρθρων της ΠΤΗΣΗΣ). 1ον Ελάχιστες χώρες στον κόσμο μπορούν να κατασκευάσουν ένα πολεμικό πλοίο από την πρώτη βίδα μέχρι όλα του τα όπλα. Θυμίζω ότι οι Ολλανδοι έχουν στα πλοία τους γερμανικούς ντηζελοκινητηρες, βρετανικούς ‘η αμερικάνικους αεροστρόβιλους, γερμανικά αντίμετρα, αμερικάνικα όπλα. Η Γερμανία ειναι στα ίδια. Η Γαλλία μόνο “αντιστέκεται σε αυτή την τάση… Read more »

Animades

δηλαδή Αντώνιε θεωρείς : Ότι για να αντικαταστήσουμε τις παλαιότερες S Μετά από 15 χρόνια + στασιμότητας και απαξίωσης στο Πολεμικό μας ναυτικό , Θα κατασκευάσουμε , ένα “Εθνικό” πλοίο που βρίσκετε ακόμα στην αρχική φάση σχεδιασμού του και χρειάζεται χρόνια εξέλιξης , δοκιμών και πιστοποιήσεων , προκειμένου να έχουμε το πρώτο από αυτά περί το 2030 , με την αποτελεσματικότητα τους όχι δεδομένη , αντί να επενδύσουμε (για παράδειγμα) στις euroκορβέτες (στις οποίες είμαστε ισότιμο μέλος ) , προσαρμοσμένες στις ανάγκες μας , να παραλάβουμε σε λίγα χρόνια σχετικά φθηνά και ισχυρά πλοία φτιαγμένα στα ναυπηγία μας , και… Read more »

antonios

Μου θυμιζεις τις δικαιολογιες της Γερμανιας για τις πολεμικες αποζημιωσεις στην Ελλαδα. Πριν το’89 ελεγαν ειναι πολυ νωρις μετα το ’89 ειναι πολυ αργα. Ναι ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ πρεπει να ερθει η ανακαμψη. Διαβασε το αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για την ελληνικη εταιρεια που ειναι πλεον πρωτοπορος στην συνθετικη θωρακιση παγκοσμιως και ΗΠΑ και Γερμανια ζητανε το know how! Ποιοι αυτες οι υπερδυναμεις απο την Ελλαδιτσα! Ναι μπορουμε να το κανουμε ΤΩΡΑ. Γιατι καθε μερα που περναει ειναι ανα ΤΩΡΑ που χανεται για παντα.

antonios

Μου θυμιζεις τις δικαιολογιες της Γερμανιας για τις αποζημιωσεις στην Ελλαδα. Πριν το’89 ελεγαν ειναι πολυ νωρις μετα το ’89 ειναι πολυ αργα. Ναι ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ πρεπει να ερθει η ανακαμψη. Διαβασε το αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ για την ελληνικη εταιρεια που ειναι πλεον πρωτοπορος στην συνθετικη θωρακιση παγκοσμιως και ΗΠΑ και Γερμανια ζητανε το know how! Ποιοι αυτες οι υπερδυναμεις απο την Ελλαδιτσα! Ναι μπορουμε να το κανουμε ΤΩΡΑ. Γιατι καθε μερα που περναει ειναι ανα ΤΩΡΑ που χανεται για παντα. Σε 10 χρονια με μονο 2 [email protected] θα παραπονιεσαι γιατι πριν δεκα χρονια -δηλαδη σημερα- δεν… Read more »

Animades

Το σαν και εσένα : 《Σαν και εσενα πολλοι διαμαρτυρωνταν γιατι 3 απο τις 4 ΜΕΚΟ ναυπηγηθηκαν στην Ελλαδα οταν με 100 εκατομυρια δολλαρια λιγοτερο και οι 4 θα μπορουσαν να ναυπηγηθουν στην Γερμανια!》στο επιστρέφω, προφανώς ξέχασες τα thumbs down που μου έβαλες παραπανω, οταν υποστήριξα ότι η κατασκευη των τριων ” Υδρα ” στην Ελλάδα ήταν και είναι παράδειγμα προς μίμηση!!!!! Δηλαδή δοκιμασμένη λύση προσαρμοσμένη στις ανάγκες μας , και φτιαγμένη Ε Δ Ω Ώστε ” τα παιδιά μου να μην γινουν γκαρσονια σαν και εμένα ” ….. Προφανώς σε ενοχλεί πολύ να έχει κάποιος διαφορετική άποψη από την… Read more »

Fingolfin

Η πρώτη ρεαλιστική πρόταση θα μπορούσε να είναι η άμεση προώθηση της σχεδίασης Als Class 100 μέσω της Ελληνικής Πολιτείας – ΥΠΕΘΑ στο πρόγραμμα της Ευρώ-Κορβέτας (European Patrol Corvette).
Η δεύτερη ρεαλιστική πρόταση θα ήταν η ναυπήγηση μιας κλάσης κανονιοφόρου με βάση τo σχέδιο της ALS.
Αν θέλουμε εθνικό πλοίο θα πρέπει να πάμε σε σοβαρές συμπαραγωγές και εκεί θα πρέπει να “κολλήσει” η προμήθεια της [email protected]@ (συμμετοχή ελληνικών ιδιωτικών εταιρειών στο όλο project και δημιουργία κέντρου συντήρησης στην Ελλάδα – τόσα λεφτά θα δώσουμε!).

blackpeteg

Καλό Πάσχα με υγεία σε όλους!
Για τους υπέρμαχους του “πλερώνω και αγοράζω” αφιερώνω την γραμμή ναυπήγησης και παγκόσμιων εξαγωγών των υ/β 214 στα Τουρκικά ναυπηγεία με ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρήματα και ΔΙΚΗ ΜΑΣ τεχνογνωσία (ΠΝ)!
Εμείς κάναμε τα 214 αξιόπλοα και επενδύσαμε σε ένα νέο όπλο που είχε προβλήματα και τα “πλερώσαμε” και με το παραπάνω χωρίς να κάνουμε “φαραωνικά” σχέδια και όνειρα. Τι πήραμε ακριβώς; Μην λερώσουμε το στόμα μας χρονιάρα μέρα.
Εγχώρια παραγωγή = δις ευρώ σε προστιθέμενη αξία. Τα έχουν γράψει και πει πολύ έμπειρα άτομα. Τι δεν καταλαβαίνετε;

Voiceofreason

Καλησπέρα, Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά. Πάλι κοιτάμε μια μακέτα, ενός ελληνικού μελετητικού γραφείου αυτή τη φορά και όχι κατασκευαστή. Από τη μελέτη μέχρι την κατασκευή υπάρχει πολύ δρόμος και στην περίπτωση αυτή θα την πληρώσει και πάλι ο πολίτης τη νύφη. Πρέπει να βγούμε από τη λογική ότι το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ναυπηγείων. Το έχουμε δει και στο παρελθόν ότι όπου συμμετείχε το κράτος ως επιχειρηματίας, το μάρμαρο το πλήρωσε ο πολίτης. Το κράτος πρέπει να δημιουργεί το ανάλογο περιβάλλον και οι επενδυτές να παίρνουν το ρίσκο με τα ποια αποτελέσματα. Δεν είδα κανένα έλληνα επενδυτή… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Εεεε καλα τωρα και εσυ…

“Οι startup στις ΗΠΑ χρηματοδότες βρίσκουν σύμφωνα με το project που παρουσιάζουν και έτσι επεκτείνονται γρήγορα.”
Συμφωνοι…Και μετα τους σκανε κατι διαμαντια στυλ THERANOS, WEWORK, και τα συναφη…και καθεται να αναρωτιεται ο καθε ενας πως ειναι δυνατον να μην ειναι τοσο ηλιθιος για να βγαλει ενα τετοιο σχεδιο που να μην εχει καμμια βαση…για να γινει δεσεκατομμυριουχος….
Υπεροχες οι ΗΠΑ…Οι χρηματοδοτησεις τους σε project τα τελευταια χρονια ειναι για Οσκαρ.

Voiceofreason

Χριστός Ανέστη.
Αφού μπορεί να αναρωτιέται ο καθένας, ας κάνει τότε το δικό του project και ας πείσει χρηματοδότες να τον χρηματοδοτήσουν και ας γίνει δισεκατομμυριούχος. Στο κομμάτι της χρηματοδότησης είναι υπέροχες οι ΗΠΑ γιατί χρηματοδοτούν ιδέες. Ο ένας έχει την ιδέα και ο άλλος το χρήμα και έτσι κερδίζουν και οι δύο. Αυτό δε γίνεται ούτε στη Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη και είναι μία ιδιοιποιός διαφορά για την αντίληψη στην ανάπτυξη της οικονομίας.

KaizerAmstelVonLagerS

Αληθως ο Κυριος

Φυσικα ειναι υπεροχες οι ΗΠΑ στην χρηματοδοτηση.Το τι χρηματοδοτουν τα τελευταια χρονια ειναι το θεμα.
Και φυσικα ο ενας εχει την ιδεα και ο αλλος το χρημα….Μονο που η και οι δυο φαλιριζουν,η ο ενας τα τρωει απο τον αλλο η οντως και οι δυο κερδιζουν…γιατι υπαρχουν και τα bailout..που την πληρωνουν οι γνωστοι.

Τουλαχιστον προσφερουν οικονομικα case studies…Ειναι να κερδος δεν λεω..

Voiceofreason

Καλησπέρα, Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά. Πάλι κοιτάμε μια μακέτα, ενός ελληνικού μελετητικού γραφείου αυτή τη φορά και όχι κατασκευαστή. Από τη μελέτη μέχρι την κατασκευή υπάρχει πολύ δρόμος και στην περίπτωση αυτή θα την πληρώσει και πάλι ο πολίτης τη νύφη. Πρέπει να βγούμε από τη λογική ότι το κράτος πρέπει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ναυπηγείων. Το έχουμε δει και στο παρελθόν ότι όπου συμμετείχε το κράτος ως επιχειρηματίας, το μάρμαρο το πλήρωσε ο πολίτης. Το κράτος πρέπει να δημιουργεί το ανάλογο περιβάλλον και οι επενδυτές να παίρνουν το ρίσκο με τα ποια αποτελέσματα. Δεν είδα κανένα έλληνα επενδυτή… Read more »

sotbak

Πολύ καλή παρουσίαση. Είθε η Ανάσταση να αρχίσει με την υλοποίηση του Εθνικού Πλοίου και ας μην είναι η ΑΛΣ 140 ή 125, ας είναι η ΑΛΣ LCS ή και OPV και πάλι επιτυχία τεραστίων διαστάσεων θα είναι. Ακούει κανείς;;;;;

fotis

Το μέλλον των πολεμικών σκαφών και όχι μόνο, είναι οι κοινοπραξίες. Βλέπουμε στα μαχητικά αεροσκάφη κοινοπραξίες Γαλλίας Γερμανίας για το ευρομαχητικό και Γαλλίας, Ιταλίας Ισπανίας για την ευροκορβέτα. Πλέον πολύ δύσκολα θα μπορέσει κάποια χώρα από μόνη της να αναπτύξει ένα σύγχρονο πολεμικό σκάφος, εκτός και αν είσαι μια χώρα σαν τις ΗΠΑ ή σαν τη Γαλλία όπου και πάλι αν δεν βρεις εξαγωγικούς πελάτες, το πρόγραμμα θα είναι καταδικασμένο. Η Ελλάδα κατ’ εμέ πρέπει να μπει άμεσα σε ευρωπαικές κοινοπραξίες πολεμικού υλικού, πλοίων και αεροσκαφών με κάποιο σεβαστό μερίδιο και με αυτό το τρόπο και θα έχει πολεμικά πλοία… Read more »

christos_choris_a

Χρειαζόμαστε φρεγάτα Als-115 που να μπορεί να δεχτεί και τους στροβιλοκινητήρες R.R. των φρεγατών Kortenaer καθώς και τους αισθητήρες και το TACTICOS που τοποθετήθηκαν στην προηγούμενη αναβάθμιση και φυσικά τα Oto Melara καθώς και το ένα Phalanx στην πλώρη . RAM θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην οροφή του ελικοδρομίου και να προέλθει από τις Super Vita και οι Super Vita να εξοπλιστούν με Phalanx. Το κόστος θα ήταν πολύ προσιτό και κάθε φορά που θα γίνεται απόπληρωμή των χρεών θα αντικαθίστανται και τα παλιότερα συστήματα ώστε τελικά να προκύψει ένα 100% σύγχρονο σκάφος.

George

Να φτιάχναμε κάνα περιπολικό πρώτα για το Λιμενικό? Από την φρεγάτα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής των 5000 τόνων θα ξεκινήσουμε? Μου αρέσει που ζήτησαν και μελέτη από το ΠΝ!! Και μια και το σκαρί θα χτιστεί εδώ, εκτός κι να πάρουμε Μπελάδες, είτε έχουμε εθνικό πλοίο είτε φτιάξουμε το εθνικό/ηπειρωτικό κάποιου άλλου το θέμα μετατοπίζεται στο ποιος θα έκανε σε αυτή την περίπτωση τον Integrator των συστημάτων αλλά και ποιος θα κάνει τις εμπορικές συμφωνίες με όλους αυτούς τους οίκους. Γιατί εγώ δεν βλέπω κανέναν που να έχει ασχοληθεί με το σπορ! Εδώ μια FOS δεν μπορούμε να κάνουμε θα φτιάξουμε… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Η ναυτική σημασία της Ελλάδας σήμερα, για την δύση και τις USA :
https://www.forbes.com/sites/lorenthompson/2020/04/17/coronavirus-makes-the-national-security-case-for-rebuilding-us-maritime-power-compelling/#4741dcf63076

kostask22

Πριν φτιάξουμε δικά μας radar και συστήματα ελέγχου δεν έχει νόημα να μιλάμε για Ελληνικό πλοίο, εντάξει άσε τα όπλα και κινητήρες, όλα τα άλλα όμως..Δεν γλιτώνεις τίποτα, έτσι και αλλιώς τα υποσυστήματα θα είναι όλα εισαγόμενα, και οι συμβουλάτορες (ξένοι) που θα κάνουν το integration και λοιπά θα πάρουν τα υπόλοιπα. Το ΑΛΣ είναι ένα μακέτο είναι τίποτα παραπάνω. Ας αρχίσουμε από τα πιο απλά, ας δώσουμε λίγα χρήματα στις ιδιωτικές Ελληνικές εταιρίες να εξελίξουν τα συστήματά τους, να φτιάξουν νέα διεθνώς ανταγωνιστικά αμυντικά συστήματα και όταν φτάσουμε στο σημείο να φτιάξουμε κάτι στο 80% Ελληνικό να αρχίσουμε από… Read more »

chriss8

Για τους λάτρεις των εθνικών πλοίων και συστημάτων. Με αγάπη και κατανόηση….. χρόνια μας πολλά!

https://youtu.be/K8gnhYWI0T0?t=43

Scalp_eg

Χρονια πολλα σε ολους.

https://www.youtube.com/watch?v=DxuWTqBRWJQ

Επειδη οι ανάγκες μας είναι πιο άμεσες, και γιατί ο συγκεκριμένος
εκτος απο ιδιοκτητης της συρου κατα 99% θα είναι και της ελευσίνας,
(Τα 2 απο τα 3 ναυπηγεία της χωρας)
ρωτήστε τον απευθείας (σαν δημοσιογραφικο μεσο) δεν νομιζω να σας αρνηθεί
και δώστε μας ένα ρεπορτάζ για το ενδεχόμενο της Saar 72 που προτείνει.
(Χρηματοδοτηση, τελικο, κοστος, ακριβης χαρακτηριστικά του πλοίου)
Επίσης λέέι ότι είναι ανοιχτος να συζητησει προτάσεις οπότε και οι σχεδιαστές των
ALS ας του κάνουν μια κρούση.

Skeptomenos_politis

Οι Saar 72 ειναι Γερμανικο πλοιο, και οχι Ισραηλινης προελευσης. Ας μην ξεχναμε πως η τιμη της κατασκευης του πλοιου επιδοτηθηκε απο την Γερμανικη κυβερνηση.

Antonis_Loukas

Μπερδεύεσαι με τη Sa’ar 6, που βασίζεται στις k-130. Οι 72, δεν έχουν καμία σχέση, αφού βασίζονται στις Sa’ar 4.5, που με τη σειρά τους, αποτελούν εξέλιξη των 4 και εμμέσως των combattante…

Skeptomenos_politis

Δεκτο. Aπο οτι ειδα προκειται για πλοιο σε μακετα, οπως και το ALS.

Antonis_Loukas

https://www.navalnews.com/naval-news/2019/11/israel-shipyards-to-design-new-reshef-class-corvette-for-israeli-navy/
Έχει υπογραφεί πρόγραμμα σχεδίασης για το ισραηλινό ναυτικό. Το σκάφος, βασίζεται σε μεγέθυνση του 72(76m), το οποίο βασίζεται σε βελτιωμένη 4.5(επιχειρησιακή εδώ και πολλά χρόνια). Προφανώς, αυτά τα δεδομένα, δεν το κάνουν επιχειρησιακο, αλλά το διαφοροποιουν σημαντικά από την als, που δεν έχει βάση κάποια παγιωμένη σχεδίαση, όπως η 4.5. Σε αρθρα, αναφέρεται μέχρι έκδοση των 85 μέτρων.

nikos01

Θα μπορούσαμε να τα φτιάξουμε και να εξοπλίσουμε μερικώς με όποια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα παροπλισμένα πλοία που ναυτικού πχ. πυροβόλα OtoMelara 76mm και αγορές νέων συστημάτων κάνοντας τις αναβαθμίσεις που χρειάζονται με σκοπό την οικονομία.
Εδώ και χρόνια έχω πλέον πειστεί ότι αυτοί που είναι στις επιτροπές διερεύνησης αγορών “νομίζουν” ότι έχουν προϋπολογισμούς ΗΠΑ ή έχουν άλλα στο μυαλό τους.

Χρόνια Πολλά σε όλους.

Tarkan1

With the I class we will be making at least 75% of a ship with indigenous systems. It would take at least 50 years to reach this level If you start today. No one offering technology transfer to Kenya or Iraq because their foundation to receive tech transfer is non existing. Also copying for example an antiship missile was easy You would see today many countries producing these technologies after first buy. US and EU sold many antiships and torpedos but non of the countries bought these can produce these weapons. When you say Turkey copied these weapons and You… Read more »

My_name_is_Nobody

Ρε μαλκάκα (φτούσου ρε γμτ… αυτή η δυσλεξία θα με τρελάνει) πότε θα βάλεις το AVATAR ,που σου έφτιαξα;
Τι αχάριστος που είσαι, τόσο κόπο έκανα!comment image

Dimitris_jp

Tarkan οπωσδήποτε να μας πεις πιο ειναι αυτο το eyeliner που βαζεις στα ματια σου στην φωτογραφια απο πανω.

Please, its “know how” of great importance, νομιζω θα πηγαινει πολυ στο κοριτσι μου.

rooster

Έχετε αγοράσει τεχνογνωσία tarkan1, έτσι φτιάξατε αυτά τα αμυντικά προϊόντα που χαίρεσαι να διαφημίζεις σε ελληνικά site, χωρίς την αγορασμένη τεχνογνωσία το πλοίο με το μεταφρασμένο όνομα ελληνικής πόλης θα το δεις μετά από 50 χρόνια… εμείς χαιρόμαστε που τα φτιάχνετε όλα εκεί γιατί χωρίς να υποτιμούμε ξέρουμε πως η ποιότητα και η αξιοπιστία τους δε συγκρίνεται με αντίστοιχα δυτικών κατασκευαστών, παράδειγμα κάτι uav που στείλατε σε κάτι κατσαπλιάδες και πέφτουν στα χαρταετοί 🙂

Antonis_Loukas

Χριστός Ανέστη! Καταρχάς, δεν αντιλαμβάνομαι το λόγο ύπαρξης του άρθρου. Η ΠΤΗΣΗ, έχει απαντήσει επανειλημμένα σε διάφορους φίλους εδώ μέσα(εκτός από εμένα), ότι το project ALS, είναι paper project, χωρίς να διαφέρει λίγο-πολύ από μια ζωγραφιά. Έχει αλλάξει κάτι; Για να γραφτεί ένα τέτοιο άρθρο, θα πρέπει είτε τελικά το όλο project να είναι πιο προχωρημένο από αυτό που άφηνε να εννοηθεί η Πτήση(και πολλοί εδώ μέσα), είτε το κόστος μετάβασης σε μια ολοκληρωμένη σχεδίαση, να είναι σχετικά βατό για τα δικά μας δεδομένα. Τι (δεν) ισχύει; Εν πάσι περιπτώσει, είναι τουλάχιστον ξεφτίλα, να μη γίνεται εθνική προσπάθεια, για τη… Read more »

Skeptomenos_politis

Για να γινει σωστη συγκριση θα πρεπει να συγκρινεις τη Belhara του 1+ δις με το Iver Huitfeldt των 360 εκατομμυριων ευρω. Οπως θα διαπιστωσεις, το Iver Huitfeldt εχει παντου οπτικη ινα, εχει παντου αυτοματισμους, πληρωμα 100 με 120 ατομα, 2 ρανταρ αεραμυνας, 56 ΑντιΑεροπορικους πυραυλους (χωρις quad pack), 2 πυροβολα, και επιπλεον εχει το millenium ως CIWS, και μπορει να παρει ευκολα 2 RAM η 2 Phallanx. Απο την αλλη η Μπελχαρα ειναι μια φρεγατα σε μακετα, εχει περιορισμενο φορτιο πυραυλων (16-32 max) και καθολου CIWS, κινδυνευει δηλαδη να παει στον πατο αυτανδρη απο την πρωτη ωρα ενος πολεμου.… Read more »

Antonis_Loukas

ΔΕΝ υπάρχουν IH/Arrowhead με 360 εκ ευρώ κομπλέ με όπλα/ηλεκτρονικά/σόναρς αγορασμένα από το μηδέν. Οι τιμές που αναφέρονται, είναι για γυμνά σκάφη. Χρησιμοποιώ ως παράδειγμα τις Arrowhead, γιατί είναι πολύ πιο πρόσφατες. Και οι Δανοί, στις δικές τους, αξιοποίησαν εξοπλισμό/όπλα από υπάρχοντα σκάφη. Αν έβλεπες το γράφημα(ή διάβαζες αναλύσεις σχετικά με το τι (δεν) περιλαμβάνει η τιμή των 250 εκ λιρών), θα διαπίστωνες, ότι οι Άγγλοι, με αυτά τα χρήματα, παίρνουν hulls που έχουν τις προβλέψεις, να πάρουν επάνω όλα αυτά που συζητάμε. Οι camm θα προέλθουν από τις type 23. Το ίδιο και οι εκτοξευτές(που φυσικά ΔΕΝ θα είναι… Read more »

SAAB

Χριστός Ανέστη σε όλους και για 40 ημέρες από σήμερα! Έχω την αίσθηση ότι εάν στον χαρακτηρισμό των εν λόγω σχεδιάσεων έλλειπε η φράση “Εθνικό πλοίο”, πολλοί θα το έβλεπαν με διαφορετικό μάτι. Δηλαδή, ως τύπος ΑΛΣ με διάφορα μοντέλα 80/100/115/125/140 και τέλος. Εθνικό σημαίνει οτί δεν το πουλάς. Μόνον ιδία χρήση και κατασκευασμένο από ιδίους πόρους. Πρώτες ύλες, δευτερογενής τομέα και μέχρι να γίνει πλοίο όλα Ελληνικά. Αλλιώς προδίδεις ή απλά δεν είναι εθνικό. Στα παρακάτω link από το προφίλ του σχεδιαστή στο facebbok, ο οπλισμός των ALS 80/100/115/125/140. Αν και ελεύθερης διαμόρφωσης πλοία, ο οπλισμός τους όπως παρουσιάζεται… Read more »

sotbak

ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Ξεχνάμε τον όρο “εθνικό πλοίο”,προφανώς του δίνουμε άλλη έννοια. Οι περισσότεροι από εμάς προφανώς αναφερόμαστε σε πλοίο με σχεδίαση/κατασκευή στην Ελλάδα, αλλά με ξένα συστήματα ως επί το πλείστον, άρα όχι εθνικό με την πλήρη έννοια του όρου.

Mtsak

Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Ακούω και τις δυο “αντικρουόμενες” πλευρές και έχουν λογικά επιχειρήματα. Από την στιγμή που έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του ΠΝ για τις [email protected] ήμουν θετικός στην προοπτική αγοράς τους αφού είχα εντυπωσιαστεί και εγώ με τις δυνατότητες της σχεδίασης, με το εύρος χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, με τους αυτοματισμούς και τις δυνατότητες Data fusion που πρόκειται να έχει, με τις επιδόσεις του SeaFire500 κ.α. Όμως με την πάροδο του χρόνου η γνώμη μου άλλαξε. Άλλαξε γιατί όπως όλες οι ενδείξεις δείχνουν το κόστος (μετά τις απολύτως βασικές αλλαγές – προσαρμογές του ΠΝ) φαίνεται να φτάνει σε… Read more »

chikichiki

Γενικά δεν θέλω να κουράζω με το να επαναλαμβάνομαι, ας αφήσω όμως εδώ το σύνολο των αντεπιχειρημάτων μου μαζεμένο και τακτοποιημένο: 1. Αγορά+έρευνα/ανάπτυξη πάντα κοστίζουν περισσότερο απ’ότι αγορά μόνη της. Απλά μαθηματικά. 2. Σε αντίθεση με τον προσφιλή μύθο, τα δαπανούμενα χρήματα δεν “επιστρέφουν στην οικονομία”, πόσο μάλλον στο κράτος που τα έδωσε, ειδικά σε μια χώρα της οποίας το εμπορικό ισοζύγιο γέρνει δραματικά υπέρ των εισαγωγών, και το όποιο οικονομικό πλεονέκτημα μειώνεται ή αναιρείται λόγω του 1. 3. Αποτελεί απαράβατος νόμος της μηχανικής, γλαφυρά αποτυπωμένος σε αναρίθμητα ιστορικά-τεχνικά κείμενα για τη σχεδίαση πλοίων και γενικότερα οπλικών συστημάτων, πως χωρίς… Read more »

Thras

“δεν πας απ’το 0 στο 100 με απλή “θέληση” και μια δήθεν “ανεκμετάλλευτη δυναμική” της οποίας η ύπαρξη μόνο με άλμα πίστεως καθίσταται ορατή” Ακριβώς! Αν θέλουμε την ανάσταση των ναυπηγείων στην Ελλάδα πρέπει να επιλέξουμε δύο ναυπηγεία πχ Νεώριο (1ο) και Σκαραμαγκάς (2ο) τα οποία θα ναυπηγήσουν την επόμενη 15 ετιά: το 1ο – εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ από 2021 έως 2023 – 4 μεγάλες φρεγάτες/αντιτορπιλικά ΑAW περιοχής σε συμφωνία με οίκο του εξωτερικού από 2024 έως 2029. – 4 υποβρύχια με ιδανικά τα SMX από 2030 έως 2034. το 2ο – 6 OPV με ελληνικό σχέδιο (πχ Als 65)… Read more »

chikichiki

Δυστυχώς αυτό το σχόλιο είναι διαμετρικά αντίθετο όσων πρότεινα. Από που προέκυψε αυτό το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα συνεχών και φρενηρών ναυπηγήσεων τη στιγμή που μόλις λίγες λέξεις πριν εκφράστηκε συμφωνία με την άποψή μου πως δεν πάει κανείς απ’το 0 στο 100; Πως ακριβώς θα πάνε να νεκραναστημένα και άπειρα ναυπηγεία της Ελλάδας από κει που η λιγοστή τεχνογνωσία τους είχε εξανεμιστεί και τα ίδια ήταν στα πρόθυρα της διάλυσης, σε εκσυγχρονισμούς και ναυπηγήσεις μεγάλης κλίμακας και μεγαλύτερης πολυπλοκότητας; Πως θα διασφαλιστούν τα χρήματα του φορολογούμενου απέναντι στα λαμόγια που ποτέ δεν θα άφηναν τέτοια ευκαιρία να τους ξεγλιστρήσει; Αφήνω στην… Read more »

Thras

Φίλε  chikichiki , αρχικά να σημειώσω ότι τα προγράμματα που προτείνω είναι ενδεικτικά, χωρίς να προωθώ συγκεκριμένες σχεδιάσεις. Για αυτό το λόγο βάζω και πχ. Όσον αφορά το SMX, μου φαίνεται πολύ καλό σχέδιο και το προτείνω λόγω της δυνατότητάς του για μεταφορά MdCN σε μεγάλους αριθμούς, που θεωρώ ότι τα υποβρύχια προσφέρονται για το ρόλο αυτό. Όσον αφορά το σχόλιο για τις δυνατότητες των ναυπηγείων να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα, αν προσέξεις τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το 1ο ναυπηγείο θα ξεκινήσει με εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, άρα απλά θα ακολουθεί εντολές των κατασκευαστών για εγκατάσταση των απαραίτητων συστημάτων. Στη… Read more »

Tasos

έχεις κάποιο κοστολόγιο για όλα αυτά;

SAAB

+1 για τα 4 και 5.

aris32

καλημερα χρονια πολλα και χριστος ανεστη σε ολους με υγεια και του χρονου καλυτερα. Λοιπον η προσπαθεια αυτη εχει ενδιαφερον αλλα για να γινει κατι σε τελικο προιον πρεπει να εχει υποστηριξη σε βαθος χρονου. Οταν φευγει ο ενας αρχηγος που το στηριζει μπαινει ο αλλος και το πεταει στο καλαθι των αχρηστων κατι σημαινει. Παντως στην περιπτωση που το αποφασιζαμε θα ελεγα οτι αρχικα θα επρεπε να φτιαχναμε τα OPV που απαιτει να εχει το Λιμενικο/Ακτοφυλακη. Αφου δοκιμαζαμε εκει καποια συστηματα και κατασκευαζαμε περιπου 6 πλοια στην συνεχεια θα πηγαιναμε να φτιαξουμε για το ΠΝ αντιστοιχα κανονιοφορους οπου εκει… Read more »

NikolakiEfentis

Καλημέρα και Χριστός Ανέστη! Σκοπίμως δεν μετείχα στην συζήτηση μέχρι τώρα. Μερικές επισημάνσεις όμως που θεωρώ πως έχουν αξία: Απαιτήσεις ΠΝ Κατά την γνώμη μου το βασικότερο σημείο του άρθρου είναι ότι το ΠΝ είχε δώσει «κατεύθυνση» για πλοίο 5000 t. Αυτό δείχνει τους περιορισμούς που έχουν τα πλοία μικρότερου εκτοπίσματος. Οι ίδιοι περιορισμοί ήταν βασική αιτία αποτυχίας της κορβετοφρεγάτας. Ναυπηγική Βιομηχανία Δεν είναι δυνατό να μιλάμε για Ελληνική ναυπηγική βιομηχανία που θα στηρίζεται σε μερικά σκάφη που θα αγοράσει το ΠΝ. Απαιτείται εξωστρέφεια, εμπλοκή κυρίως στην πολιτική αγορά και σύγχρονο management. Το δημόσιο θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά ΜΟΝΟ… Read more »

Thanos74

Ας με διορθωση οποιος νομιζει οτι εχω λαθος αλλα εμενα δεν μου κανει να ειναι ολοκληρωμενο σχεδιαστικα το πλοιο ασε που δεν εχει η σχεδιαστικη ομαδα καμμια εμπειρια επι του θεματος στο παρελθον. Εδω οι Γαλλοι και οι Γερμανοι που ναυπηγουν πολεμικα πλοια επι χρονια πολλες φορες ειναι αμφιβολο αν μια νεα κλασση πλοιου θα ειναι αποτελεσματικη και χωρις προβληματα (βλεπε τις νεες φρεγατες της Γερμανιας). Οποτε οι λιγοι πολυτιμοι ποροι της Ελλαδας για νεα πλοια του πολεμικου ναυτικου δεν θα επρεπε καν να μπαινουν σε προγραμματα πειραματισμου. Το ολο αρθρο για μενα ειναι να ειχαμε να λεγαμε Ελληνικο πλοιο… Read more »

nyannou

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ τους περιορισμούς (κατασκευής,οικονομικούς, διαχείρισης έργου, προμηθειών, τεχνογνωσίας κα.). ΥΠΑΡΧΟΥΝ περιορισμοί αλλά αυτό πρέπει να μας κάνει ως κοινωνία να θέλουμε να τους ΥΠΕΡΒΟΥΜΕ στο πλαίσιο της προόδου και της αλλαγής νοοτροπίας που προσβλέπουμε όλοι μας. Δεν αντέχω να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια επί δεκαετίες. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΙΔΙΚΟΣ. Αισθάνομαι όμως ότι χωρίς προσπάθεια και προβληματισμό οι περιορισμοί και η πρόχειρη αντιμετώπισή τους, καταργούν την δυνατότητα ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ στην κοινωνία δεν καλλιεργούν την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ στις δυνατότητές μας και δεν τονώνουν την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ενός λαού στις δυνατότητές του πέραν της κατανάλωσης προϊόντων τρίτων κρατών. Η κουβέντα υπερβαίνει τα “στενά” όρια… Read more »

Tasos

Λυπάμαι αλλά σε χώρα που δεν υπάρχει ….ναυπηγείο δεν πρέπει να μιλάμε για Εθνικό Πλοίο! Μπορεί κάποιος να μας ενημερώσει, αν αύριο κιόλας βρεθούν τα χρήματα για την ανάπτυξη μιας από όλες τις σχεδιάσεις που βλέπουμε στις πολύ όμορφες ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ του κ.Τσαγκαράκη, πού ακριβώς θα ξεκινήσει η όποια ναυπήγηση; Κύριοι, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Πριν ξεκινήσουμε φαραωνικά προγράμματα ναυπηγήσεων, ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο στα ναυπηγεία….Ας παραλάβουμε πρώτα τις τελευταίες SUPER VITA και ας ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα των υποβρυχίων 214 αφού αγοράσουμε και σύγχρονες τορπίλες για να τις έχουν πάνω τους….Ας εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ και… Read more »

Blackhawk

Ιστορίες που σε πονάνε. Ιστορίες της ελληνικής αναλγησίας και ωχαδερφισμού. Ιστορίες χαμένες στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας, ενός δημοσίου που καταδυναστεύει και αποτελεί τροχοπέδη για την όποια ιδιωτική πρωτοβουλία ή προσπάθεια για την ανάπτυξη της χώρας, από τη αδειοδότηση μιας νέας οικίας μέχρι τις μεγάλες επενδύσεις και την έρευνα και ανάπτυξη. Απλά κλαίω όποτε γίνεται αναφορά στο υπόψη θέμα και σε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ΄΄χαμένη΄΄ ευκαιρία΄΄. ΛΥΠΑΜΑΙ..!!

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Αντί να ασχολούμαστε με τα ουσιώδη που συμβαίνουν στις Ένοπλες Δυνάμεις...

53
 Το έχουμε πει σε όλους τους τόνους που θα μπορούσαμε να το πούμε. Το έχουμε πει με το καλό, με το κακό, με το...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99

Related News

ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν – Έλληνας πρέσβης: Οι σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αναπτυχθούν περαιτέρω

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην κοινή βούληση να αναπτυχθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών, εξέφρασαν από...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας...

Συνάντηση Ν. Δένδια-Μ. Πομπέο τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη

ΑΠΕ-ΜΠΕΜε τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Μάικ Πομπέο, θα συναντηθεί τη Δευτέρα, στις 10:00 το πρωί, στη Θεσσαλόνικη, ο υπουργός Εξωτερικών...

Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ: Η έναρξη διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

ΑΠΕ-ΜΠΕΓια τις προκλήσεις που όπως είπε «απαιτούν δράση σήμερα, όχι συζήτηση αύριο» αλλά και για το ότι παρά τη δύσκολη συγκυρία «είμαστε όλο και...

Ο Αμερικανός και ο Γερμανός πρέσβης διαψεύδουν μέσω Twitter τις φήμες για εκβιασμούς με σκοπό τη «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος»

Δημοφιλής γίνεται η χρήση του Twitter για τη διάψευση φημών / δημοσιευμάτων από διπλωμάτες, αυτή τη φορά τόσο ο Αμερικανός όσο ο Γερμανός πρέ