9.8 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Σύρτη, η λεπτή «κόκκινη γραμμή» στην Λιβύη: Γιατί είναι τόσο σημαντική

- Advertisement -

Ενθαρρυμένες από τις πρόσφατες επιτυχίες τους εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης έχουν βάλει στο στόχαστρο την παραλιακή πόλη της Σύρτης. Και όπως δείχνουν τα πράγματα η επικείμενη Μάχη της Σύρτης θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Διότι εδώ όλοι έχουν συμφέροντα.
Σε απόσταση 450 χλμ ανατολικά της Τρίπολης, η Σύρτη θεωρείται πόλη-λάφυρο: όποιος την κατέχει έχει το «κλειδί» για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου τα οποία προς το παρόν ελέγχει η αντίπαλη κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης. Για την ακρίβεια, δεν μιλάμε απλώς για μερικές πετρελαιοπηγές αλλά για την «ημισέληνο του πετρελαίου», μια τεράστια περιοχή στο κέντρο της χώρας όπου παράγεται πάνω από το 60% του εξαιρετικής ποιότητας λιβυκού πετρελαίου και λειτουργούν οι κυριότερες εγκαταστάσεις για την επεξεργασία του.

Από εδώ ελέγχονται οι σταθμοί μεταφόρτωσης σε δεξαμενόπλοια στο λιμάνι της Σύρτης, του Ρας Λανώφ, της Μάρσα αλ-Μπρέγκα και της Ζουεϊτίνα. Εάν οι δυνάμεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού αλ-Σαράζ καταφέρουν να καταλάβουν την πόλη, θα βρίσκονται σε απόσταση βολής άρματος από τα πρώτα τέρμιναλ του μαύρου χρυσού.
Για τις δυνάμεις του Χάφταρ, ο έλεγχος της πόλης διατηρεί την απειλή προς τα στρατεύματα της κυβέρνησης της Τρίπολης στην Μισράτα, 250 χλμ δυτικότερα, απ’ όπου ξεκίνησαν τον Ιούνιο την Επιχείρηση «Μονοπάτι της Δόξας» για την κατάληψη της Σύρτης. Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε την αθρόα υποστήριξη που παρέχουν Τούρκοι στρατιωτικοί και μισθοφόροι της Άγκυρας στην προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων διότι δεν την κρύβουν καν.

Η Σύρτη ανέκαθεν ήταν σημαίνουσα, πολύ πριν το 2014 που έγινε «οριογραμμή» μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων για επικράτηση στην διχασμένη Λιβύη. Η πόλη είναι το προπύργιο των Καντάφα, της φυλής από την οποία καταγόταν ο πρώην απόλυτος κύριος της χώρας Μουαμάρ Καντάφι. Η υποστήριξή τους εξακολουθεί να έχει κοινωνική και πολιτική βαρύτητα παρά το τέλος του πιο διάσημου, όσο και αμφιλεγόμενου, τέκνου της φυλής.
Η κατοχή της σημαίνει επίσης και περισσότερα εδάφη καθώς η Σύρτη είναι πύλη πρόσβασης στην Λιβυκή Έρημο –και μέσω αυτής στην ΝΔ Αίγυπτο. Στα νότια της Σύρτης βρήκαν καταφύγιο για να ανασυγκροτηθούν οι τελευταίοι οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους που κατείχαν την πόλη από το 2015 έως το 2016. Σημειωτέον δε ότι η Σύρτη υπήρξε το πρώτο προπύργιο ισλαμιστών τρομοκρατών εκτός Ιράκ αλλά όταν ο Καντάφι έλεγε πως οι ταραχές εναντίον του υποκινούνται και από την Αλ-Κάϊντα κανείς δεν τον πίστεψε.

Αλλά και για την Τουρκία η Σύρτη έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία. Η υποστήριξη που παρέχει η Άγκυρα στην κυβέρνηση αλ-Σαράζ εδράζεται στο συναφθέν τουρκο-λιβυκό μνημόνιο το οποίο δίνει στην Τουρκία «δικαιώματα εκμετάλλευσης» ενεργειακών πηγών σε τεράστιες εκτάσεις της ανατολικής Μεσογείου –παρανόμως φυσικά.
Ατυχώς για την Τουρκία, για την Σύρτη ενδιαφέρεται και η Ρωσία η οποία υποστηρίζει τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) προσβλέποντας στην δημιουργία ναυτικής βάσης εκεί προς ενίσχυση της παρουσίας στην Μεσόγειο. Στην περιοχή της Σύρτης βρίσκεται και η αεροπορική βάση αλ-Ζούφρα απ’ όπου φέρεται να επιχειρούν «ρωσικά MiG-29» σύμφωνα με την αμερικανική Διοίκηση Αφρικής (US AFRICOM) η οποία δεν κρύβει την ανησυχία της για την παρουσία τους.

Πέραν των διαφόρων εικασιών, παραμένει άγνωστο ποιοί τα πετούν όμως η παρέμβασή τους για την αποτροπή της πτώσης της πόλης θεωρείται σχεδόν βέβαιη. «Δεν θα αφήσουμε την Σύρτη στα χέρια της Τουρκίας, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν» λέει χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του LNA Χάλεντ ελ-Μαχζούμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίια. Υπό το πρίσμα αυτό, η ανακήρυξη από τον LNA «Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων» 200 χλμ πέριξ της Σύρτης έχει λογική και συντάσσεται με την αιγυπτιακή άποψη περί «κόκκινης γραμμής».
Απ’ όλους τους έμμεσα, προς το παρόν, εμπλεκόμενους στην λιβυκή κρίση, η Αίγυπτος βρίσκεται ίσως στην πιο δεινή θέση. Η δραστηριοποίηση ισλαμικών στοιχείων και δη μισθοφόρων με προϋπηρεσία τζιχαντιστή κοντά στα σύνορά της δεν είναι απλώς «κόκκινη γραμμή» αλλά… κόκκινο πανί. Διεξάγοντας ήδη πόλεμο με ισλαμιστές τρομοκράτες στο Σινά που περνά στα «ψιλά» της διεθνούς ειδησεογραφίας, το τελευταίο που θέλει ο Πρόεδρος αλ-Σισί είναι να καταλάβουν την ανατολική Λιβύη δυνάμεις με ισλαμιστές μαχητές ως συνοδοιπόρους και συμπολεμιστές.

Η περιοχή της Ζούφρα θεωρείται από την Αίγυπτο τμήμα των εθνικών της συμφερόντων, δηλώνει ο Υποστράτηγος Νάσερ Σάλιμ στο Αλ-Αραμπίια. Σε περίπτωση που η αεροπορική βάση εκεί πέσει σε λάθος χέρια, θα συνιστούσε άμεση απειλή για τα δυτικά σύνορα της Αιγύπτου, επισημαίνει.
Η γραμμή Σύρτης-Ζούφρα κατέχει περίοπτη θέση στα σχέδια εθνικής ασφάλειας της χώρας. «Το αιγυπτιακό δόγμα προβλέπει την άμυνα και την αντιμετώπιση οιασδήποτε απειλής από το απώτερο δυνατό σημείο και το απώτερο σημείο από τα δυτικά (μας) σύνορα είναι η Σύρτη και η αλ-Ζούφρα» λέει. «Ως εκ τούτου, όσα είπε ο Πρόεδρος ήταν ξεκάθαρα. Για την Αίγυπτο αυτό είναι η «κόκκινη γραμμή».
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
epampapas

Χαίρομαι που αρχίζετε να δείχνετε κάποιο επίπεδο στις αναλύσεις σας.
Βάλτε στο σκεπτικό σας και τον αγωγό αυτό
https://en.wikipedia.org/wiki/Greenstream_pipeline
που εξηγεί πολλά, την υποστήριξη των Ιταλών στο καθεστώς της Τρίπολης για αρχή, γιατί έριξαν τον Καντάφι και διάφορα άλλα.
Δείτε λίγο και κάτι ακόμα, το τι συμβαίνει με το Nord Stream 2 που οι Γερμανοι κατηγορούν ευθέως τις ΗΠΑ για ανάμειξη στα εσωτερικά τους ρίχνοντας κυρώσεις σε ευρωπαικές εταιρίες και απειλώντας ακόμα και άτομα, δημοσίους υπαλλήλους!!! Οι ‘δημοκράτες’ στους ‘δημοκράτες’, ;όχι σε Μιλόσεβιτς, Κάστρο, Μαδούρο και άλλα τέτοια ‘τέρατα’. lol
Ένα ακόμα κρακ στο εγκεφαλικό νεκρό ΝΑΤΟ που έλεγε ο Μακρόν. Μεγάλη μπουκιά η Γερμανία για τις ΗΠΑ, μεγαλύτερη από τη Γαλλία. Μόνο εμείς τελικά θα μείνουμε πιστοί σύμμαχοι.
Πως αυτά συνδέονται; Βιομηχανία=ανάγκη για φθηνή ενέργεια για διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χτυπήσουν τη φθηνή πηγή ενέργειας που εξασφάλισε η Μέρκελ, λέγοντας θεωρίες για αγρίους περί ανεξαρτησίας (δλδ προσδοκίας για αλλαγή εξάρτησης) πηγών ενέργειας. Η Γερμανική βιομηχανία να εξαρτηθεί δηλαδή από πηγές που ελέγχουν οι αμερικάνοι. Χαζοί είναι σαν εμάς;
Που εμπλέκεται η Λιβύη. Μα στην ιταλική και γαλλική βιομηχανία που προσδοκά στο φιλέτο της Λιβύης. Τόσες βόμβες που δεν είχαν και δανείζονταν έριξαν. Πως θα ανταγωνιζόντουσαν το φθηνό ρωσικό αέριο της Γερμανίας;
Και έρχεται η Τουρκία να πάρει μερίδιο για τη δική της αναδυόμενη ισχυρή βιομηχανία και με μια κίνηση να στερήσει την άντληση από το δικό μας. Μια ακόμα κίνηση ματ από την Τουρκία που την κοροιδεύετε μόνο που στην πράξη αποδεικνύει ότι κάτι Κοτζιάδες και Δένδιες τους έχει ούτε για πρωινό.
Και η Ρωσία φυσικά δε θέλει να χάσει το μονοπώλιο στην ηπειρωτική Ευρώπη.
Εμείς πέρνουμε το μέρος των αμερικάνων, δηλαδή των Τούρκων για αυτό και πρακτικά δεν αντιδρούμε στην υφαρπαγή των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών, έστω και με την μορφή της άρνησης χρήσης τους. Οι Τούρκοι εφαρμόζουν στη ΝΑ Μεσόγειο ότι μας κάνανε στο Αιγαίο με το Νταβός που μας στερήσαν το δικαίωμα άντλησης στα 6,00001 νμ από την ακτή μας, ίσως και μέσα σε αυτά με τη λογική του 96 και των γκρίζων ζωνών. Αν μπορούμε να πάμε στη Χ βραχονησίδα, πάνω, όχι δίπλα να κάνουμε άντληση. Στη Ζουράφα ας πούμε. Δε θα δυναμώσεις Έλληνα. Μπορώ και στο επιβάλω. Με τις πλάτες των ΗΠΑ βεβαίως βεβαίως που εντός ΝΑΤΟ τα επιτρέπει όλα αυτά, είναι οκ η Ελλάδα να έχει σύμμαχο μια χώρα απολύτως εχθρική και εχθρό μια χώρα που στο 70%+ των σημαντικών θεμάτων τα συμφέροντα μας συμπίπτουν. Ά ρε Μακρόν πόσο νωρίτερα έπρεπε να τα έχουν πει αυτά οι Έλληνες πολιτικοί.
Τώρα στη Λιβύη σκεφθείτε τι ρόλο παίζουν τα Μιράζ των ΗΑΕ και τα λεφτά και τα C-17 των Καταριανών. Δυο χώρες μικρές και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Άσκηση σκέψης για λίγο μεγαλύτερες τάξεις.

Last edited 6 months ago by martintorrens1
epampapas

Εμάς φυσικά μας ευνοεί να αποκατασταθεί στη Λιβύη η ιστορική γεωπολιτική πραγματικότητα και να δημιουργηθούν δύο τελείως ανεξάρτητα κράτη,το ένα με έδρα την Τρίπολη και το άλλο στη Βεγγάζη μαζί με τη Σύρτη. 
Αλλά είναι δεδομένο πως ο Δένδιας έχοντας περάσει από τη Β.Σοφίας μια βόλτα πρώτα θα αγωνιστεί σκληρά για την ενότητα της Λιβύης υπό τουρκικό έλεγχο.

kub

Έχω μια ερώτηση για τους γνώστες σε ένα φαντασιακό σενάριο. Τι θα απαιτούσε ένα ξαφνικό αεροπορικό κύμα επίθεσης στις 4 -5 φρεγάτες της γείτονος που βρίσκονται εκεί για να τις βγάλει εκτός εντός μιας ώρας και πίσω? (μιλάμε για το 1/4 του στόλου φρεγατών τους συγκεντρωμένο σε ένα σημείο, απροστάτευτο από την αεροπορία τους)

Thras

Ευκολο και γρήγορο για μία χώρα με τον εξοπλισμό της Ελλάδας (ή της Γαλλίας ακόμα περισσότερο). Είτε με αεροπορικά εκτοξευόμενους AM39, είτε με τορπίλες για πιο σίγουρα αποτελέσματα. Ιδανικά με συνδυασμό των παραπάνω…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

78
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 January 2014 #332

Αγορά

Related News

«Δεν υπάρχουν διαθέσιμα μεταχειρισμένα Avenger», τονίζει ο ΥΕΘΑ

Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα για διαθέσιμα μεταχειρισμένα Α/Α συστήματα Avenger, αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος...

Νέα συντριβή μαχητικού MiG-21 στην Ινδία

Ινδικό μαχητικό MiG-21 Bison κατέπεσε πριν λίγη ώρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.https://twitter.com/IAF_MCC/status/1346485477604429824Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ινδικής Αεροπορίας, το περιστατικό έγινε κοντά στο...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «διπλασιάσει τις προσπάθειες» για να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «διπλασιάσει τις προσπάθειες» για να διαφυλάξει την πυρηνική συμφωνία που συνήψε το 2015 με την Τεχεράνη, η οποία κινδυνεύει λόγω...