Για τις τελικές ελληνικές αποφάσεις/επιλογές σχετικά με τα Block F-16 βρισκόμαστε σε αναμονή, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις και ειδικότερα τα λεγόμενα του ΑΝΥΠΕΘΑ κου Βίτσα (που έβγαλε το φίδι από την τρύπα όπου είχε οδηγηθεί με το κοκορομαχίες το θέμα) μετά τις 2 Νοεμβρίου οπότε και αναμένεται να επιστρέψει από τις ΗΠΑ η (τελική;) LOA.

Στον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης ακούσαμε και για αντισταθμιστικά οφέλη με κάποιους να εγείρουν το ερώτημα του πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν όταν η σημερινή ελληνική νομοθεσία τα απαγορεύει (ήταν τότε που επειδή καήκαμε στο χυλό αρχίσαμε να φυσάμε και το… παγωτό!).

Μια σημαντική παράμετρος του δυνητικού προγράμματος F-16V(GR), που δεν έχει προβληθεί αρκετά, είναι ότι οποιοδήποτε πλαίσιο υλοποιηθεί θα αποτελέσει τυπικά συνέχεια του προγράμματος Peace Xenia IV. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα της δεκαετίας του 2000 είχε αφεθεί «ανοικτό» με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των 30 μαχητικών Block 52M. Η σκοπιμότητα που είχε γίνει αυτό δεν είναι απολύτως γνωστή και ίσως σχετίζεται με την option που δεν υλοποιήθηκε αλλά παρέμενε βλέψη της Lockheed Martin ή ακόμη και φιλοδοξία της εταιρίας από τότε για πρόγραμμα εκσυγχρονισμού (προ εποχών AESA). Το γεγονός όμως είναι ότι η ένταξη του εκσυγχρονισμού ως συνέχειά του θα εξυπηρετήσει σήμερα την διαδικασία με πολλούς τρόπους, μη εξαιρουμένης φυσικά και της δυνατότητας παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων σε συνέχεια αυτού που είχαν επιτευχθεί τότε.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιομηχανικού έργου αναμένεται να ανατεθεί στην ΕΑΒ στο πρότυπο του προγράμματος CCIP που υλοποίησε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για την USAFE. Ο κορμός της διαδικασίας εκσυγχρονισμού δεν διαφέρει σε τίποτε και παραμένει η ανταλλαγή παλαιών με νέα απάρτια και LRU με την εγκατάσταση/αντικατάσταση των απαραίτητων καλωδιώσεων και υποδομών όπως και την πραγματοποίηση τυχόν απαραίτητων τροποποιήσεων.

34 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kαι μια που τωρα η κυβερνηση ειναι … «ηθικου πλεονεκτηματος» (*) θα μπορουσε ισως να φαει η Ελλαδα αυτη τη φορα … αδιαφθορο παγωτο.

  (*) ενω ειναι καθε δευτερη μερα πασιφανης η πολιτικολαγνεια, πολιτικοθηρια, πολιτικοκαπηλεια τοσο των κυβερνωντων οσο και των φιλοδοξουντων κυβερνωντων

 2. Ποιες νομιζετε ειναι οι πιθανοτητες να ακολουθησουν τον δρομο του ανοικτου προγραμματος αντι να το κλεισουν και να εκκινησουν καινουριο ?

  • Εννοείτε όταν ολοκληρωθεί αυτό που θα ανακοινωθεί (σε έξι χρόνια ή τέλος πάντων κάπου εκεί) να συνεχιστεί με άλλο για τα υπόλοιπα; Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Αλλά μήπως τότε θα πρέπει να κοιτάμε για νέο μαχητικό (ποιος ζει ποιος πεθαίνει βέβαια τότε κατά ρήση υπουργού της κυβέρνησης)

   • Μια ίσως αφελής παρατήρηση. Με αφορμή της δηλώσεις του ΥΕΘΑ στη βουλή στις 25/10 για την πιθανή αναβάθμιση 123 F16, αναφέρθηκε μόνο στα τρία παλαιότερα block (30/50/52+). Σύμφωνα με τα ήδη γνωστά νούμερα τα τρία αυτά block αθροίζουν 32+38+55=125 αεροσκάφη. Μήπως τα δυο f16 που ενεπλάκησαν σε περιστατικά στο πρόσφατο παρελθόν (φωτιά στην 115 και έξοδος από το διάδρομο στην 116) δεν επισκευάστηκαν; Οπότε έχουμε 32 block30, 37 block50 με το 38ο να επιχειρεί από την 116 όντας ουσιαστικά 52Μ και 54 block52+, σύνολο 123(32+37+54). Το οποίο συμπίπτει με το ευρέως διαδεδομένο 38+55+30=123 των τριών νεότερων block(50/52+/52M). Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, μήπως το πρόγραμμα αναβάθμισης αφορούσε εξαρχής τα τρία παλαιότερα block μόνο; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και την άψογη ενημέρωση που μας προσφέρετε τόσα χρόνια.

  • Εγώ πιστεύω, προσπαθώντας να ερμηνεύσω τον Βίτσα, ότι αυτά που θα μείνουν εκτός είναι τα 30 Block 52M…

 3. Αναμένουμε να δούμε αν η USAF θα κρίνει σκόπιμο να αναβαθμίσει κάποια απο τα δικά της [αναβαθμισμένα] F-16 στην Ευρώπη στο πρότυπο V. Όπως μας ενημερώσατε, ήδη έχουν αποφασίσει να αναβαθμίσουν εκατοντάδες μαχητικά σε αυτό το πρότυπο, αλλά μάλλον θα είναι περίεργο να αναβαθμίσουν μόνο όσα βρίσκονται στις ΗΠΑ… ας ελπίσουμε πως η… ειδίκευση της ΕΑΒ στο θέμα να [ξανα]αποφέρει καρπούς.

  Απο την άλλη, εγώ ελπίζω η εμπλοκή της ΕΑΒ και άλλων Ελληνικών εταιριών στην αναβάθμιση των Ελληνικών μαχητικών να περιλαμβάνει κάτι παραπάνω σε μεταφορά τεχνογνωσίας απο το «βγάζουμε τα απάρτια Α, Β και Γ και βάζουμε στη θέση τους τα Φ, Χ και Ψ». Ειδικά αν η κατασκευή των πρωτοτύπων γίνει στις ΗΠΑ, όπως ακούσαμε απο τον κ. Βίτσα, μάλλον η όποια μεταφορά τεχνογνωσίας θα είναι στη καλύτερη περίπτωση παρόμοια με αυτήν των ΝΗ-90… σχεδόν μηδέν δηλαδή.

  • Προφανώς και δεν θα περιοριστούν μόνο σε αυτά των ΗΠΑ αλλά και σε όλες τις άλλες μονάδες ανά τον κόσμο. Το τι θα κάνουν όμως τελικά οι Αμερικανοί με τα F-16 παραμένει αδιευκρίνιστο (κονδύλια και μεγάλα γαρ). Η κατασκευή των πρωτοτύπων δεν μπορεί να γίνει παρά στις ΗΠΑ. Από εκεί και ύστερα ο εκσυγχρονισμός είναι «βγάζεις κουτιά, βάζεις κουτιά» Αν τώρα κατασκευάσεις και κάποιες καλωδιώσεις ή απάρτια των κουτιών ως άμεσο κατασκευαστικό έργο ΄θα είναι ευχής έργο αλλά κρατήστε μικρό καλάθι διότι μεγάλο μέρος της σχετικής τεχνολογίας του ραντάρ αλλά και κάποιων απαρτίων δεν είναι εξαγώγιμο. Μην περιμένετε πάντως κάποια ελληνική εταιρία να κατασκευάζει ολοκληρωμένα υποσυστήματα. Θα ήταν τεράστια έκπληξη. Από την άλλη ας περιμένουμε να δούμε τι «αντισταθμιστικά» ζητούνται. Παλιά ζητούσαμε κτήρια και παιδικούς σταθμούς.

   • Παιδικούς σταθμούς, ε; Αντί πχ να ζητήσουμε να μας φτιάξουν μια μονάδα συντήρησης/επιθεώρησης κάποιων συστημάτων, ή παροχή τεχνικού εξοπλισμού σε κάποιο πανεπιστήμιο με τεχνολογικό αντικείμενο… γιού νόου, πράγματα με τα οποία ίσως έχουν κάποια σχέση ως κατασκευαστές αεροσκαφών…

    Δε ξέρω γιατί εξοργίζομαι με κάτι που δεν με εκπλήσσει καθόλου.

 4. Σε αυτη τη βαση με ελιες διπλα στην πιστα τοποθετουμε τα κορυφαια μας α/φ?
  Λιγο πιο κλειστα να παρει τη στροφη ο χειριστης θα εχει και καρπους να ριχνει στο payload

  • Για όλα υπάρχει εξήγηση. Σε κανένα μήνα απο τώρα θα είναι ώριμες οι ελίτσες στα δέντρα. Τότε λοιπόν παρκάρουμε το μαχητικό σε αυτή τη θέση, το βάζουμε σε τάκους καλά-καλά και βάζουμε μπρος τον κινητήρα. Προηγουμένως έχουμε απλώσει ελαιόπανα σε όλο το παρακείμενο χωράφι, καρφωμένα κάτω, όχι απλώ πετρωμένα. Όταν όλα είναι έτοιμα υπόλογος δίνει σημα στον πιλότο να βάλει full military ώση για 2-3 δευτερόλεπτα. Κατόπιν idle, ξετακώνουμε τον ένα τροχό να στρίψει ελαφρά το μαχητικό και επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί.

   Εντάξει, σαν μέθοδος καίει λίγο καύσιμο παραπάνω απο τη 12βολτη γεννήτρια και το ραβδιστικό, αλλά η δουλειά γίνεται γρήγορα.

  • Δεν είναι ελιές!!!!Είναι «Τζέρα»!!!Βελανιδιές δηλαδή και υπόψιν ότι προστατεύονται από την υλοτόμηση…είδος προς εξαφάνιση.Αυτό το δέντρο που φαίνεται στην φώτο είναι και σχετικά νεαρό…το λιγότερο 30 ετών!!

   • Εσύ μάλλον είσαι ο υπόλογος ή ο πιλότος που λέει ο Σπύρος και ψάχνεις τρόπο για να τη σκαπουλάρεις από το λιομάζωμα… 😛 Σε πειράζω και ελπίζω να μην παρεξηγηθώ… 🙂

 5. Τα κάστανα από τη φωτιά (επιχειρησιακά και οικονομικά) θα μπορούσαν να βγουν με το παρακάτω σενάριο.
  Υπάρχει ενδιαφέρον στη διεθνή αγορά για την απόκτηση των 30 f-16 B52+ Adv (peace Xenia IV);
  Τι τιμή θα μπορούσαν να πιάσουν;
  Αν θεωρήσουμε ότι θα μπορούσαν να πωληθούν με ένα όφελος 30-35 εκατομμύρια/αφ ή συνολικά περί το 1 δισεκατομμύριο αυτό θα έδινε τη δυνατότητα ενός κονδυλίου 1.1 + 1 = 2.1 δις για εκσυγχρονισμό του υπόλοιπου στόλου των f-16 στο επίπεδο V (περί τα 120+ μαχητικά). Ένα θετικό αποτέλεσμα θα είναι η ομοιογένεια στόλου των F-16 (πλην κινητήρων αν και αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε ότι αφορά με την αντικατάσταση του GE στα δυνητικά αναβαθμιζόμενα block30).

  • To σενάριο που αναφέρετε δεν έχει αναφερθεί ποτέ. Η ΠΑ δεν θα έδινε ποτέ τα καλύτερα μαχητικά της, τα πλέον σύγχρονα με τις λιγότερες ώρες πτήσης.

   • Για το λόγο αυτό (τα πλέον σύγχρονα με τις λιγότερες ώρες πτήσης) κατά τη γνώμη μου είναι ρεαλιστικό. Μπορεί να πωληθεί ένα σύνολο 30 αφ σε τιμή ικανοποιητική και θα δημιουργήσει ένα κονδύλι που θα τροφοδοτήσει το έργο εκσυγχρονισμού του συνόλου των υπόλοιπων αφ f-16 σε επίπεδο ανώτερο αυτού που θα πωληθεί (f-16 adv). Θα έχει αποτέλεσμα «ομοιογενή» στόλο (Peace Xenia I, II & III) 120+ μαχητικών f-16V 4.5 γενιάς μειώνοντας την πολυτυπία. Ίσως το άκουσμα μιας τέτοιας πρότασης να πονάει αλλά δεν βλέπω ρεαλιστικότερη πρόταση αν θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε μεγάλο αριθμό αφ, να μειώσουμε πολυτυπία και να διατηρήσουμε ισχύ με οροφή αξιόμαχων μαχητικών και όχι απαξιωμένων.

 6. Νομίζω ότι το 1.1 δις που διευκρινίζει η κυβέρνηση ότι θα διατεθούν για αυτό το πρόγραμμα φτάνουν για τον εκσυγχρονισμό των 38 F-16 block 50 (12.5-13 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος) και των 55 F-16 block 52+ (10.5-11 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος) και ίσως περισσεύον και κάποια χρήματα για την αναβάθμιση των εξομοιωτών.

  Προφανώς τα αεροσκάφη θα εκμεταλλεύονται το υπάρχον οπλοστάσιο αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους της ΠΑ και ίσως αποκτήσουν επιπλέον όπλα αέρος-εδάφους και ατρακτίδια Litening σε περίπτωση απόσυρσης των F-4E AUP.

  Νομίζω είναι πολύ καλό σενάριο από το τέλμα που έχουμε περιέλθει τα τελευταία 10 χρόνια.

  Μου φαίνεται 1 (επιπλέον) λόγος πού ίσως η ΠΑ θέλει να εκσυγχρονίσει αυτά τα 93 F-16 (Block 50 & Block 52+) είναι γιατί φέρουν διαφορετικούς κινητήρες και σε περίπτωση αστοχίας του 1 τύπου και καθήλωσης θα διατηρούνται αεροσκάφη με ραντάρ AESA επιχειρησιακά.

  Όποιο σενάριο και να ακολουθηθεί? η ΠΑ θα διαθέτει με την ολοκλήρωση του προγράμματος 85-93 F-16 με ραντάρ AESA όταν η τουρκική αεροπορία έχει παραγγείλλει μόνο 30 F-35 με ραντάρ AESA.

  Παράλληλα θα περισσεύσει και επιπλέον εξοπλισμός για την αναβάθμιση των block 30 σε επόμενο στάδιο.

  Ντροπή πραγματικά για όλες τις μπούρδες που ακούμε τις τελευταίες μέρες από όλους τους πολιτικούς χώρους και ιδίως από την ΝΔ η οποία διαφημίζεται ότι δεν κάνει μικροπολιτική..

  Τους φταίνε τα χρήματα για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και ότι έπρεπε να πάμε κατευθείαν σε αγορά F-35 (τα οποία προφανώς θα τα δίνουν οι αμερικάνοι σχεδόν τζάμπα)..

  Τους φταίει ο χρόνος ολοκλήρωσης του προγράμματος, λες και όποια άλλη επιλογή και να είχαμε, πχ αγορά 10 F-35 με 1.1 δις, θα τα παραλαμβάναμε εχθές!!..

  Τους φταίει που δεν μπήκαμε στο πρόγραμμα των F-35 από παλιά (τόσο παλιά όταν ήταν οι κατήγοροι κυβέρνηση!!)..

  Ο θεοδωράκης ζητάει να μας δώσουν τζάμπα F-35 οι Αμερικάνοι για την ενοικίαση της βάσης της Σούδας!!!

  Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι είμαστε τόσο χάλια σαν λαός που να μας αξίζουν τόσο γελοίοι πολιτικοί.

   • Ενω εμεις που τους βγαζαμε τοσα χρονια ειμαστε υπερανω.
    Το οτι καθε λαος εχει τους πολιτικους που του αξιζουν νομιζω το ξερεις.

   • Το ότι το εκλογικό σύστημα σου επιτρέπει να ψηφίσεις μόνον αυτόν που το κόμμα θέλει για την περιοχή σου, τότε το ρουσφέτι του τοπικού πολιτικού είναι δεδομένο. Και φαντάσου τώρα να επιθυμείς να ψηφίσεις Κοτζιά (διότι χειρίστηκε το θέμα Κύπρος με επαίνους) και εσύ να ανήκεις στο Ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ!

 7. Φήμες λένε ότι για την καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού φταίει το Block 50M «1045».

  Να εκσυγχρονιστει ως 50αρι; Να μείνει εκτός; Να εκσυγχρονιστεί μαζί με τα άλλα Μ; Ιδού η απορία.

 8. Δεν γνωριζω εαν εχετε υποψη, αλλα η Ταϊβάν τα δικα της F16V καθως φαινεται, τα πληρωσε πολυ φτηνοτερα απο οτι τα ελληνικα. Προκειται για ενα κονδυλι της ταξεως των 13 εκ $ ΗΠΑ ανα αεροσκαφος για τις συλλογες, συν τα εξοδα της LM που προσθετει περιπου αλλο 1,9 εκ $ ΗΠΑ σε κοστος ανα αεροσκαφος.

  «The F-16 original equipment manufacturer, Lockheed Martin, was awarded USD272 million to install 142 F-16V aircraft upgrade kits already contracted for USD1.85 billion.»

  http://www.janes.com/article/67030/taiwan-begins-f-16v-modernisation-effort

  • To έχουμε, αλλά έχουμε γράψει και τον λόγο. Τα δικά μας είναι ουσιαστικά 3 ή 4 διαφορετικά αεροσκάφη. Της Ταϊβάν είναι ένας τύπος. Επίσης και τα δικά μας δεν θα φτάσουν τόσο ψηλά, το έχουμε ξαναπεί. Το τόσο δια τόσο = 20 είναι λάθος.

   • Επίσης δεν ξέρουμε τι προηγούμενες αναβαθμίσεις έχουν γίνει σε αυτά τα αεροσκάφη, δομικές και ηλεκτρονικών. Όσο περισσότερες έχουν γίνει στο παρελθόν, τόσο λιγότερα νέα απάρτια χρειάζονται.

    Αν π.χ. αποφάσιζαν οι Βελγοι να αναβαθμίσουν τα δικά τους F-16A/B σε V, μάλλον κι αυτά θα ήταν πολύ φθηνότερα ανά αεροσκάφος απο τα δικά μας, αφού παρόλο που είναι 5-6 χρόνια παλαιότερα απο τα δικά μας 30άρια (που δεν αναβαθμίζονται), έχουν ήδη αναβαθμιστεί με CCIP και MLU (δηλ. έφτασαν επίπεδο κάπου μεταξύ των 50ριών και των 52+ μας) και μετά έχουν προσθέσει στον εξοπλισμό τους μεταξύ άλλων και Link16 και JHMCS, συν διάφορα άλλα ωραία καλούδια που θα ζήλευαν και τα 52Μ μας (SNIPER, για αρχή).

    Αν κι εμείς τις παλιές, καλές εποχές είχαμε λιγάκι μυαλό παραπάνω, σε κάθε νέα αγορά F-16 θα αναβαθμίζαμε τα υπάρχοντα στο επίπεδο των νέων, και σήμερα θα είχαμε έναν στόλο 50/52Μ… ό,τι έκαναν οι Τούρκοι, λίγο-πολύ.

    • αφου η λογικη ηταν, το αγοραζω, το λιωνω στις πτησεις μεχρι να ξεκολησουν οι φτερουγες και μετα το πεταω για να παρω αλλο. ετσι εκαναν με ολα, F-16, F-1, F-5, Ρ-3, CL-215, UH-1, κ.α μεχρι που λογω της αναγκης αρχισαν καποιοι δειλοι εκσυγχρονισμοι αλλα και παλι σε συστηματα που δεν υπηρχαν λεφτα για να αντικατασταθουν. ποτε κανεις δεν νοιαστηκε για το κοστος συντηρησης και διατηρησης υλικων τα οποια οι κατασκευαστες τους ειχαν ξεχασει και οτι καποτε τα παρηγαγαν. τωρα λενε, τεραστιο το κοστος εκσυγχρονισμου, αλλα δεν εχουμε αλλη επιλογη! ποσο δυσκολο ηταν σε καθε διαδοχικη παραγγελια F-16 να υπηρχε στην συμβαση και μια μεριμνα για αναβαθμηση της προηγουμενης παρτιδας στο επιπεδο της αναμενομενης! σημερα θα μιλουσαμε για ενα σχεδον ομοιγενη στολο που θα απαιτουσε απλα ενα ρετουσαρισμα, βασικα ενα AESA . αντι αυτου, φροντιζαν πως θα καταφερουν να παρουν κατι οσο πιο διαφορετικο γινεται απο το προηγουμενο με αποτελεσμα ακομα και οι ιδιοι οι αμερικανοι πωλητες να απορουν και να γελανε πονηρα μαζι μας… χωρις μιζα, δεν παιρνει μπροστα το αεροπλανο…

Comments are closed.