O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.
Πέραν της ανταλλαγής απόψεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητηθήκαν οι νέες προοπτικές και ευκαιρίες που δημιουργεί η υπογραφή του Πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ των δύο χωρών, για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ν. Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογο του Μαρκ Έσπερ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.
Κύριο Άρθρο
Φρεγάτες για το ΠΝ: Σκληρός Ανταγωνισμός, το ΠΝ θα πάρει αυτό...

January #008
Αγορά 4.49
ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347
Αγορά
ξερει κανεις αν ισχυουν αυτα που λεει ο ιγνατιου σχετικα με ανακοινωση του πενταγωνου? γιατι αν ισχυει καλο θα ηταν να αλλαξουμε συμμαχο οριστικα.
Το ότι πρέπει να αλλάξουμε σύμμαχο οριστικά, φαίνεται απο την φιλοτουρκική στάση που κρατάει εδώ και δεκαετίες.
Άλλωστε αυτοί κάνανε την Τουρκία υπερδύναμη και τις επιτρέπουν να αμφισβητεί και να απειλεί NATOικό σύμμαχο!!!
“…για την περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας τους στον αμυντικό και αμυντικό-τεχνικό τομέα…”
Μμμμ… Χαλαρούς τους κόβω… Αν τώρα υποθέσω ότι μας το στήσανε απλά και μόνο για να μην πάρουμε Μπελαρά θα φταίω; Συμφέρει και ΗΠΑ και Τουρκία, άρα money talks.
Αμφισβητούμενη μπορεί να ορισθεί/χαρακτηριστεί κάθε περιοχή “χωρίς ταυτότητα”.
Η μεθοδολογία των Τούρκων για γκρίζες ζώνες όσο και αν πέτυχαν στον ισχυρισμό δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.
Συνεπώς η δήλωση των Αμερικανών περί αμφισβητούμενων περιοχών στην προκειμένη περίπτωση έχει αποδέκτες τους Τούρκους και μόνον, κατά την γνώμη μου.
Η διακήρυξη ΑΟΖ είναι ένα “περιεργο” θέμα καθώς ως χώρα έχουμε όμορες ΑΟΖ με πολλές χώρες – τουλάχιστον περισσότερες από την Τουρκία – οπότε ο καθορισμός γίνεται δύσκολος καθώς δεν μπορείς να συμφωνήσεις άλλα με την Αλβανία, άλλα με την Ιταλία, άλλα με την Αιγυπτο, άλλα με την εμπόλεμη Λιβύη, άλλα με την Κύπρο και άλλα με την Τουρκία. Νομίζω είναι σαφές.
Για πολλά χρόνια δεν δουλέψαμε στον τομέα αυτό ως εξωτερική πολιτική.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια έγιναν προσπάθειες (καλές ή κακές δεν έχει σημασία) οι οποίες έπεσαν στο κενό για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων, η παρέμβαση της Τουρκίας για καθορισμό ΑΟΖ με την Αλβανία.
Η Τουρκία ενδιαφέρεται ώστε να έχουμε ανοικτές “εκκρεμότητες” ώστε να μας διαχειριστεί ευκολότερα σε κατάλληλο χρόνο.
Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι Αμερικανοί μας πουλούν εκδούλευση και οι Γερμανοί θέλουν να μας πείσουν για τις “δίκαιες” θέσεις της Τουρκίας μέσα στην οποία έχουν επενδύσει πολλά σε χρήμα.
Και εδώ έχουμε σταθεί λίγοι, δυστυχώς.
Ελπίδα θα υπάρξει μόνο όταν καταλάβουμε οτι όλα πρέπει να πάρουν την μορφή σχεδίου και να μην τρέχουμε κάθε τόσο να μαζεύουμε ασυμμαζευτα.
Οι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν κάνουν απλή διαχείριση του χρόνου τους στην εξουσία αλλά ότι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν ένα κοινό πλάνο ώστε κάθε φορά να υπάρχει συνέπεια όσες κυβερνήσεις και αν αλλάξουν.