Το Ιράν επαναφέρει στις πτήσεις μαχητικά F-5 και Mirage F1

8
3756

Η πολεμική αεροπορία του Ιράν συνεχίζει τις εργασίες επαναφοράς σε παλαιότερα πολεμικά αεροσκάφη, όπως συνέβη πρόσφατα με 10 ελαφρά βομβαρδιστικά Su-22 Fitter.

 

Αυτή την φορά σειρά έχουν ένα μαχητικό F-5F και ένα Mirage F1. Για την επαναφορά του πρώτου απαιτήθηκαν 12.500 εργατοώρες ενώ το δεύτερο χρειάστηκε 25.000. Στις 19 Ιουλίου 2018 είχε ανακοινωθεί η ολοκλήρωση ανακαίνισης ενός μαχητικού F-14. Η προμήθεια των αμερικανικής προέλευσης αεροσκαφών συνέβη από τις ΗΠΑ πριν το 1979, ενώ τα Mirage F1 και Su-22 έφθασαν στο Ιράν το 1991 από το γειτονικό Ιράκ για να γλυτώσουν από τους Δυτικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Καταιγίδα της Ερήμου».

Τα αεροσκάφη δεν επιστράφηκαν στη Βαγδάτη, με την Τεχεράνη να τα θεωρεί αποζημίωση για τις καταστροφές που προξένησε στο Ιράν ο Οκταετής Πόλεμος Ιράκ-Ιράν (1980 – 1988).

Διαβάστε επίσης

Blast from the past! Η Ιρανική Πολεμική Αεροπορία σήμερα (upd)

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προσπαθούν να επαναφέρουν σε υπηρεσία ότι αεροπλάνο έχουν. Τυχαίο ?
  Από την άλλη είναι να προκαλεί εντύπωση ότι δεν έχουν αγοράσει έστω μία Μοίρα νέων μαχητικών.

  • Έχουν αγοράσει Γιάννη, κινέζικα F-7 (MiG-21) που τα παρέλαβαν την περασμένη δεκαετία. Σύγχρονα αεροσκάφη δεν τα λες, αλλά ήταν νέας κατασκευής.

   • Από τι θυμάμαι αυτά τα 20 αεροπλάνα τα αγόρασαν τουλάχιστον εδώ και μια 15αριά χρόνια.
    Αυτό που απορώ είναι γιατί εδώ και κάνα δυάρι χρόνια ή και σήμερα, δεν έχουν πάει να αγοράσουν έστω μια 40αριά Mig-35 από την Ρωσία ή μια 40αριά J-10 από την Κίνα.
    Από τι γράφτηκε οι ρώσοι απέφυγαν να τους πουλήσουν τα Su-35, εναλλακτικά τους προσέφεραν μεταχειρισμένα Su-27, και αν δεν κάνω λάθος αντί του Su-35 προσφέρθηκαν να τους πουλήσουν Mig-35 που οι ιρανοί λέγεται πως τα απέρριψαν.
    Κάποιο παιχνίδι φαίνεται παίζεται που προφανώς οι Αμερικάνοι έχουν καταφέρει για κάτι τους ρώσους…
    Προφανώς οι δυτικοί δεν θέλουν να αποκτήσει το Ιράν σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα. Και τελικά οι ιρανοί αντί να αγοράζουν σύγχρονα αεροπλάνα πασχίζουν να επαναφέρουν ένα-ένα αεροπλάνα που έχουν να πετάξουν χρόνια.
    Πάντως αυτό που θεωρώ δεδομένο είναι ότι οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα έρθει η ώρα που θα φάνε βροχή από πυραύλους και βόμβες.

 2. Κοίτα εκεί τους πτωχούς Ιρανούς… Πόση δουλειά για ένα F1 και ένα F-5… Τα οποία εμείς οι large αποσύραμε ελαφρά τη καρδία και τα κάναμε (στην καλύτερη περίπτωση) μνημεία ή απλά τα αφήσαμε στην τύχη τους…
  Άλλωστε, λεφτά για εξοπλισμούς υπήρχαν. Απλά δεν είχαμε αντιληφθεί ότι δεν προέρχονταν απο το λεφτόδεντρο στην πίσω πλευρά του ΓΕΑ…
  http://e-amyna.com/εν-αναμονή-της-απόφασης-εκσυγχρονισμ/#comment-3459067235

  • Αν και συμφωνώ πως ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο τα F1 (ούτε Super 530 για το ρόλο του, χώρια φυσικά του γεγονότος ότι η Dassault προσέφερε τότε αρκετές εκδόσεις, αναβαθμίσεις, και όπλα ώστε να επιτρέπει το χτίσιμο ολόκληρης Αεροπορίας γύρω από τον ένα βασικό τύπο), θεωρώ πως η απόσυρσή τους δεν ήταν πολύ μεγάλο λάθος. Τυχόν εκσυγχρονισμός θα διατηρούσε την κλασική πολυτυπία μας, και πιθανώς να μην απέδιδε όσο θα θέλαμε λόγω σχεδιαστικών περιορισμών. Γενικά φαίνεται πως για όλα τα ελαφρά μαχητικά αργά ή γρήγορα, their roots catch up with them…κάποια στιγμή η εξαρχής μικρή και μπουκωμένη άτρακτος απλά δε μπορεί να αντεπεξέλθει, και η (πενιχρού βέβαια υποβάθρου) εικασία μου είναι πως αυτή θα ήταν και η περίπτωση των F1/F-5. Αν και τα δεύτερα όπως γράφετε μάλλον θα είχαν μέλλον τουλάχιστον ως εκπαιδευτικά.

   • Το παιχνίδι με το F1 είχε ουσιαστικά χαθεί από την δεκαετία του ΄80, όπου θα έπρεπε να είχαν εξεταστεί οι διάφορες προσφερόμενες αναβαθμίσεις (αναβάθμιση ραντάρ Cyrano IV M αλλά και αναβάθμιση βασικών ηλεκτρονικών του, ώστε να είναι δυνατή η εκμετάλλευση S 530 και Exocet). Το γεγονός ότι δεν έγινε κάτι τότε, πράγμα που ίσως δεν ήταν παράλογο, εν όψει της αγοράς του αιώνα, της πολυτυπίας κλπ, οδήγησε μέσα στην δεκαετία του ’90 στην απαξίωση του τύπου και τελικά στην απόσυρσή του. Δεν είναι κακό όταν κάτι γίνεται συντεταγμένα και με σκοπό την μεγιστοποίηση του οφέλους (π.χ. με πώληση των Α/Φ και του μεγάλου αποθέματος ανταλλακτικών, ίσως σε συνεργασία με την ΕΑΒ και την μεγάλη υποδομή που είχε δημιουργηθεί για τις μεγάλες περιοδικές συντηρήσεις). Το κακό είναι αυτό που τελικά έγινε: απλά, το αποσύραμε, χωρίς κανένα κέρδος…

 3. Αναρωτιέμαι αν στο Ιράν απέδρασαν και μερικά EQ-5/6/7 με Cyrano IVM/δυνατότητα Exocet και αν οι Ιρανοί έχουν προσπαθήσει να ενσωματώσουν τον C-802 σε αυτά. Θα ήταν ένας από τους λίγους ρόλους στα οποία τα βλέπω να έχουν την παραμικρή δυνατότητα όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να φτάσουν μέχρι το στάδιο εκτόξευσης βλήματος…

Comments are closed.