Το Πολεμικό Ναυτικό προκηρύσσει ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό για τη σύναψη συμφωνίας-πλαίσιο, με αντικείμενο την μεταφορά των τεσσάρων σκαφών MK V και υποστηρικτικού με αυτά εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, χρονικής διάρκειας μέχρι τις 31 Αυγούστου 2019. Το κόστος μεταφοράς των σκαφών και των υλικών εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τις €990.000, απαλλασσόμενου ΦΠΑ.

 

Με βάση τα συνοδευτικά στοιχεία της προκήρυξης του διαγωνισμού, τα MK V θα φθάσουν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας εντός τριών μηνών από την έγγραφη ειδοποίηση της υπηρεσίας για την εκτέλεση της μεταφοράς.

Σκάφη ειδικών αποστολών Mark V, εκτοξευτές Hellfire και άλλο πλεονάζον υλικό από τις ΗΠΑ.

Τα τέσσερα MK V προορίζονται να αξιοποιηθούν από την ΔΥΚ και αποκτούνται μέσω των προγραμμάτων Excess Defense Articles (EDA). Να θυμίσουμε, προηγουμένως η Υπηρεσία Προμηθειών της Αμερικανικής Κυβέρνησης είχε προκηρύξει διαγωνισμό για την φόρτωση των σκαφών σε πλοίο από το North Island των ΗΠΑ έως τις 29 Οκτωβρίου 2019.

Τέλος 2019 τα Mark V στα χέρια των Ο.Υ.Κ. στην Ελλάδα

41 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εχει εκδηλωθει ενδιαφερον απο τις Ε.Ε.Δ. για το αντιστοιχο σχεδιο ταχυπλοου με το MARK V Ελληνικης σχεδιασης?

 2. Tοσοι ελληνες πλοιοκτητες και κανεις δεν αναλαμβανει να τα φερει δωρεαν.Ειπαμε,οι ζημιες δικες μας τα κερδη δικα τους.

  • Έχουμε παρεξηγήσει ανάλογες πρακτικές του παρελθόντος, όπου εφοπλιστές & πλοιοκτήτες προσέφεραν & συνεχίζουν να προσφέρουν στη πατρίδα τους.
   Δεν χρειάζεται να αναφέρω συγκεκριμένες πράξεις γιατί πιθανώς να μεροληπτήσω.
   Όμως, ήταν ο εκάστοτε ΥΕΘΑ που, λόγω κύρους & αξιοπιστίας, κινούσε τις διαδικασίες και εδώ φαίνεται ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός…
   Τέλος, δεν θυμάμαι να έχουμε αναλάβει ζημιές εφοπλιστών?
   Και φυσικά τα κέρδη είναι δικά τους όταν αυτά δημιουργούνται με απίστευτο ρίσκο όσον αφορά το διατιθέμενο ύψος κεφαλαίων.
   Επανειλημμένα έχουν αποδείξει τη γενναιοδωρία τους με τη συνεισφορά τους στη πατρίδα.
   Έχουν χαθεί κάποια €Δισ τα τελευταία χρόνια και ευαισθητοποιηθήκαμε για το €1Εκ της μεταφοράς?

   • >Επανειλημμένα έχουν αποδείξει τη γενναιοδωρία τους με τη συνεισφορά τους στη πατρίδα.

    Θα ηθελα να φορολογουνται οπως ολοι οι υπολοιποι και δε θα με ενδιεφερε καθολου αν ειναι γεναιοδωροι.

    • Αν αύριο ανακοινωθεί ότι φορολογούνται στο 1/10 του φόρου που αναλογεί σε μια καθαρίστρια να δούμε πόσοι από αυτούς τους «πατριώτες» θα αφήσουν τα πλοία τους με Ελληνική σημαία… Όσο για τα περί κύρους και αξιοπιστίας των κατά καιρούς ΥΕΘΑ… τι να πω… δεν υπάρχει σωτηρία…

     • Κάντε ένα γρήγορο google search για το πόσα προσφέρει η Ναυτιλία στο ΑΕΠ της Ελλάδος, και αφήστε τα περί «πατριωτών».

     • Αγαπητέ διατυπώνεις απόψεις που απέχουν πάρα πολύ από τη πραγματικότητα και διαστρεβλώνεις τα γραφόμενα.
      Ο χώρος της ναυτιλίας είναι ο πλέον ανταγωνιστικός επιχειρηματικός διεθνής χώρος και το φορολογικό θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας πρέπει να προσαρμόζεται στα διεθνή δεδομένα, όσο είναι δυνατό.
      Με την ύπαρξη σημαιών ευκαιρίας (Μαρσαλ, Λιβερία, Παναμάς, Κύπρος, Μπαχάμες κλπ) από τη μια πλευρά με χώρες που με χαμηλό κόστος εγγραφής και συντήρησης, δεν επιβάλλουν φόρο εισοδήματος και προσφέρουν πολλές διευκολύνσεις και απαλλαγές εισφορών και από την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες που κι αυτές, όλως τυχαίως, προσπαθούν να μειώσουν την φορολογία τους και
      να προφέρουν κάποιες διευκολύνσεις, με σκοπό τη προσέλκυση νηολογήσεων, διατηρώντας παράλληλα υψηλή ποιότητα υπηρεσιών (τράπεζες, τηλ/νίες, γραφειοκρατικές δομές κλπ).
      Στην Ελλάδα σήμερα, φορολογείται η ναυτιλία με το κατά κόρον σύστημα δλδ., η ολική χωρητικότητα, ούτε καν η καθαρή η ή κατά τόνο μεταφορικής ικανότητας.
      Άλλα φορολογικά συστήματα που εφαρμόζονται στο εξωτερικό είναι η φορολογία επί των μεικτών εισπράξεων ή επί των καθαρών εισπράξεων (μείον τα έξοδα) που είναι και το δικαιότερο, αλλά θα απαιτούσε εξειδικευμένους φορολογικούς ελεγκτές για να μπορέσουν να αναλύσουν & να ελέγξουν τα έξοδα μιας ναυτιλιακής επιχ/σης.
      Αυτό που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είναι μη ανταγωνιστικό, δεδομένου ότι ο φορολογικός συντελεστής είναι σταθερός (σύμφωνα με τη χωρητικότητα, 4 κλίμακες * τον συντελεστή ηλικίας) χωρίς να λαμβάνει υπ΄όψιν τις διακυμάνσεις ναύλου σε ετήσια βάση…
      Οι Κύπριοι έχουν ανάπτυξη 4%, χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, τεράστιο ναυτιλιακό στόλο αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας, αλλά αυτοί δεν ξέρουν…
      Και επειδή ανέφερες το 1/10 του φόρου της καθαρίστριας, απορώ γιατί αφού μια κατάφερε μέχρι και υπουργός να γίνει και μπράβο της, να δώσω κι ένα πρδ.
      Αν πάρουμε ένα Suezmax 115.000tn, πχ 7ετίας, ο φόρος του διαμορφώνεται πολλαπλασιάζοντας το μικτό τοναζ με τον συντελεστή 0.9 (πάνω από 52.725tn fix) επί τον συντελεστή της ηλικίας που είναι 2,470 για τα 7 χρόνια.
      Άρα πληρώνει 115.000 Χ 0,9 Χ 2,470 = €255.645 ετήσιο φόρο
      σημείωση ότι οι συντελεστές χωρητικότητας αυξάνονται κάθε χρόνο 4%, άρα και ο φόρος ανεβαίνει ανάλογα…
      Να μη γράψω πόσο θα πλήρωνε σε σημαία ευκαιρίας και σπαταλώ το χρόνο με υπολογισμούς, αλλά χοντρικά κυμαίνεται από το 1/4 έως το 1/7 του αντίστοιχου Ελληνικού φόρου…
      Ο πλοιοκτήτης δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο, ούτε σκέφτεται συναισθηματικά που θα νηολογήσει το/τα πλοίο/α του αλλά όπου με τις καλύτερες παρεχόμενες υπηρεσίες θα έχει τα χαμηλότερα κόστη, έτσι ώστε όχι μόνο να επιβιώσει του ανταγωνισμού αλλά να βγάλει κέρδος.
      ΚΕΡΔΟΣ!!!
      Η Ελληνική κυβέρνηση τη περίοδο ’12-’15 διπλασίασε τις εισφορές των πλοιοκτητών, έτσι ώστε κι αυτοί να συνεισφέρουν στα δυσβάσταχτα βάρη, μετά από -μερική- συνεννόηση μαζί τους, για να μην υπάρξουν μαζικές εκροές.
      Το κράτος όμως οφείλει να παρέχει σωστές & επαρκείς υπηρεσίες για να διευκολύνει τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα, αυτό το ανεκτίμητης αξίας γεωπολιτικό εργαλείο
      Προσέχουμε τι γράφουμε

    • Όπως τα λέει ο φίλος είναι. Ας φορολογούνταν όπως όλοι οι έλληνες πολίτες, και με τα δισεκατομμύρια που θα είχε το κράτος σε έσοδα δεν θα χριζόταν καμια δωρεά, ούτε ιδρύματα που μοιράζουν φιλοδωρήματα.

     • Αν είναι όπως τα λέει ο φίλος και θεωρείς ότι μοιράζουν φιλοδωρήματα, ε πληροφορώ ότι θα είχες άλλους 70.000 ανέργους, κανένα πλοίο με Ελληνική σημαία και έχοντας φύγει οι εφοπλιστές για άλλες πολιτείες, θα εξυπηρετούσες συμφέροντα άλλων χωρών, οι οποίες κόπτονται & πιέζουν για το θέμα με υποκρισία, ενώ γνωρίζουν απόλυτα το αντικείμενο…
      Πριν διατυπώνετε απόψεις σε δημόσια φόρα, σοφό θα ήταν να σκέφτεστε τις επιπτώσεις των προτάσεών σας.

     • Βέβαια, επειδή με «αν» δεν κάνεις δουλειά διότι το ένα «αν» φέρνει το άλλο, αν φορολογούνταν όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, το κράτος θα είχε όχι δισεκατομμύρια έσοδα αλλά ΜΗΔΕΝ έσοδα συν κάποιες δεκάδες χιλιάδες άνεργους και μάλιστα από τους πλέον «προβλέψιμους» και «προσοδοφόρους» φορολογικά πολίτες αφού η εργασία σε μία ναυτιλιακή εταιρεία θεωρείται γενικά από τις πλέον ασφαλείς και καλοπληρωμένες στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος χρειάζεται τη ναυτιλία, το ανάποδο δεν ισχύει κι είναι απορίας άξιο γιατί κάποιοι επιμένουν να σκέφτονται με όρους κομμουνιστικής οικονομίας.

    • φορολογούνται με ένα χαμηλό flat tax bracket αλλά πρέπει να συνυπολογίσουμε κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους του επαγγέλματος.
     Η ναυτιλία έχει μεγάλο ρίσκο, έχει απότομους οικονομικούς κύκλους & επηρεάζεται από παράγοντες ανεξάρτητους από τη χώρα εγκατάστασης.
     Συνεπώς δεν μπορεί μια φορολογική πολιτική να τους υπολογίζει όπως και τους υπόλοιπους επιχειρηματίες ή βιομηχάνους…, αλλιώς πολύ εύκολα μπορούν να μεταφέρουν την έδρα σε άλλο κράτος με ευνοϊκότερη ή λογικότερη φορολογική αντιμετώπιση.
     Εξάλλου πέραν του ναυτιλιακού συναλλάγματος & της γεωπολιτικής αξίας που δίνουν από τη χρήση της Ελληνικής σημαίας, απασχολούν χιλιάδες καλά αμειβόμενους ναυτικούς & υπαλληλικό προσωπικό, από τους οποίους το κράτος εισπράττει φόρους εισοδήματος & ΦΠΑ κατανάλωσης.
     Προσωπικά φορολογούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες φορολογικές κλίμακες.

     • Επιτέλους μπαίνουν κάποια πράγματα στη σωστή τους βάση. Δεν είναι όλα τα επαγγέλματα ίδια και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Τα οφέλη σε εισερχόμενο συνάλλαγμα και θέσεις εργασίας είναι τεράστια! Ο επιχειρηματίας κάθε είδους παίρνει ρίσκο και υπόκειται σε κινδύνους (οικονομικούς εννοώ) που ο μισθωτός δεν φαντάζεται. Για αυτό του το ρίσκο ανταμείβεται με αποδώσεις…

      Σταματήστε να δαιμονοποιείτε το κέρδος και προσπαθήστε να είστε παραγωγικοί. Προσπαθήστε να βελτιωθείτε εσείς, όχι να χειροτερέψουν οι άλλοι για να φανείτε εσείς καλύτεροι!

  • Οι πλοιοκτήτες θα μείνουν στην Ελλάδα όσο :

   1. αυτή θα αποτελεί φορολογικό παράδεισο για το επιχειρείν τους
   2. το ελληνικό κράτος θα κάνει τα στραβά ματια για την θαλασσια ρύπανση και τα ελλειπή μετρα ασφάλεια και ηλικία των πλοίων τους
   3.Οι πολιτικοί μας θα αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα τους στην ευρωπαϊκή ένωση

   • ειλικρινά δεν κατάλαβα το 3ο. δηλαδή εαν η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύσει τα συμφέροντα των εταιριών της τότε ποιος θα το κάνει;;
    οι ισχυρές χώρες αυτό κάνουν, με νύχια και δόντια προστατεύουν τα συμφέροντα των εταιριών τους. μόνο οι μπανανιες δε προστατεύουν τα συμφέροντα των εταιριών τους.

    για το πρώτο που αναφέρεις λογικό το βρισκώ. Σε καπιταλισμό ζούμε και ο ιδιοκτήτης θα νοιαστεί για τη περιουσία του, γιατί προφανώς απ αυτήν τρώει. Ίσως σε ένα άλλο σύμπαν οι ιδιοκτήτες θα ναι μητερα Τεραζα, στο συγκεκριμένο όμως δε μπορεί να γίνει.

    για το δεύτερο, οσοι έχουν λεφτά ανανεώνουν το στόλο τους, όσοι δεν έχουν δεν ανανεώνουν, (καινούρια πλοία = λιγοτερα ασφάλιστρα, μηδενικά πρόστιμα, επίδειξη δύναμης κτλ κτλ) και όσο για τη ρύπανση να σου θυμίσω το μεγαλύτερο μέρος των πλοίων ταξιδεύει εκτος Ελλάδος, και εαν υποθετικά μια ευρωπαικη χώρα όπως η Ελλάδα έκανε τα στραβά μάτια, δε σημαίνει οτι το κάνουν και οι άλλες χώρες, εκτός εαν όλες οι χώρες κάνουν τα στραβά μάτια και τότε πάω πάσο.

    με λαικισμό κανείς δε κατάφερε τίποτα.

    • Το πόσες δωρεές κάνουν οι εφοπλιστές και πολλοί κάνουν ακόμα, πχ με τα Η/Ζ κάποιων Kortenaer είναι και θέμα παιδείας και Εθνικής συνείδησης της κοινωνίας. Στην ίδια κοινωνία ζούμε όλοι μας απλά κάποιοι έχουν περισσότερα χρήματα, αυτή είναι η μόνη διαφορά, αλλιώς η ίδια γενικά νοοτροπία Έλληνα. Συγκρίσεις με το παρελθόν επιβάλλονται!

     Εν προκειμένω, αν υπήρχαν σοβαροί άνθρωποι με θετικό πνεύμα θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές συμπράξεις επωφελείς για όλους. Π.χ. Προτοποθετημένα πλοία με εφόδια, πλοία γενικής υποστήριξης, πλοία (container ships) με πυραύλους (βλέπε δοκιμή Ισραηλινών) & ρουκετοβόλα (ώστε να παρακάμπτονται οι νομικοί περιορισμοί όπλων στα νησιά), κινητές βάσεις ειδικών δυνάμεων σε μόνιμη περιπολία στο Αιγαίο και πάρα πολλά άλλα… Σε ένα τέτοιο πλαίσιο η μεταφορά των σκαφών των ΟΥΚ θα ήταν ένα τίποτα.

   • @Γιάννης Παυλίδης

    Είναι ηλίου φαεινότερο ότι το θέμα δεν το γνωρίζεις , αυτός είναι και ο λόγος που σχολιάζεις τόσο πρόχειρα . Δεν ειναι δυνατόν να πιστεύεις οτι τα πράγματα λειτουργούν τόσο άπλα στην παγκόσμια ναυτιλία , είναι απίστευτο. Οτι δηλαδή κάποιοι Ελληνες έγιναν εκατομμυριουχοι επειδή το Ελληνικό Κράτος τους βοήθησε !? (χαχα) , και καπελωσανε ολους τους υπολοίπους παγκοσμίως λογω της βοηθείας του Ελληνικού Κράτους!? (χαχα) , το οποίο κάνει τα στραβά μάτια στην θαλάσσια ρύπανση των τάνκερ/container που κάνουν το Συρος-Τηνος-Μυκονος-Παρος-Αμοργος-Αναφη! Αααα για περιμενε , μηπως μιλαμε για Ακτοπλοΐα τοση ωρα , αυτους τους εφοπλιστές ? Αυτούς που εχουν το express skiathos λέμε? Τον Σκοπελιτη ?

    Ο μονος τροπος να μαθεις πως λειτουργεί περιπου το σύστημα ειναι να κάνεις την εξης άσκηση : Ψάξε , διάβασε πως λειτουργει το φορολογικό συστημα για εφοπλιστές στην Γερμανια, Ολλανδια , Ελβετια και ελα πες μας .
    Λες και το (διεθνές) κεφάλαιο κολωνει να μεταφερει την εδρα του Ελλάδα προκειμενου να λειτουργεί Tax-free . Πόσοι ξένοι εφοπλιστές ηρθαν Ελλάδα να κανουν χοντρη κονομα?

    Μην νιώθετε αδικημένοι , εαν μπορούσε το κράτος να φορολογήσει , θα το είχε κάνει. Αλλα αυτό το γνωρίζετε ήδη.

   • Άλλοι κάνουν πόλεμο για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών τους κι εμείς πέφτουμε να τους φάμε.

  • Ποιες ζημιές δικές τους έγιναν δικές μας, τσιτάτα τις αριστεράς αφήστε τα για άλλους χώρους

 3. ειληκρινα αν τα φουλαραν με καυσιμα και τα εφερναν στην Ελλαδα θα κοστιζε ολο αυτο 1.000.000?

  • Μπορεί να τα ρυμουλκεί ένα ιστιοφόρο (μηδέν κόστος) και να τα φέρει. Αστειεύομαι. 🙂 Δεν γίνονται έτσι οι παραδόσεις οπλικών συστημάτων και φορτίων γενικότερα.

  • Kαι γιατί να τα φούλαραν με καύσιμα ?? Εγώ σκέφτηκα το εξής για να μας έρθει τζάμπα η μεταφορά. Να τους κάνουμε μια πατέντα. Να τους κοτσάρουμε ένα ιστό και πανιά ώστε να έρθουν εδώ τζάμπα. Τον άνεμο δεν τον πληρώνεις.
   Τώρα σοβαρά.
   Ποιος σου είπε ότι μπορούν να περάσουν τον Ατλαντικό ? Και, πόσα καύσιμα χωράει το ντεπόζιτο τους για να κάνουν αυτό το ταξίδι των 9.000+ χλμ ?

   • Κάποτε (όχι στα πολύ παλιά τα χρόνια) κάτι Έλληνες περάσαν τον Ατλαντικό με δυο ‘παντόφλες’, με πορεία προς λατινική Αμερική. Αλλά αυτές έχουν χώρο για καύσιμο…

 4. Είμαστε σίγουροι ότι η Ηγεσία του ΥΠΑΜ προσέγγισε ομάδα Ελλήνων εφοπλιστών και εκείνοι αρνήθηκαν? Διαφορετικά δεν ξέρω κατα ποσο οι εφοπλιστές παρακολουθούν την σχετική ιστοσελίδα διαγωνισμών του ΥΠΑΜ η ενημερώνονται απο το PTISI BLOG!!!! Δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ γενικά αλλα απο όσο θυμάμαι η πλειονότητα των σκαφών που χρησιμοποιεί διαχρονικά η ΜΥΚ έχει αγοραστεί απο εφοπλιστές. Θα παρακαλούσα θερμά την ομάδα του περιοδικού-blog να επιβεβαιωσει η να καταρρίψει τον ισχυρισμό μου.
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

 5. Είναι παράνοια να πιστεύουμε ότι ένα κράτος δεν θα πρέπει να προωθεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών του (προς όφελος όλων!!!).

 6. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον κύριο στη φωτογραφία με την εντυπωσιακή κοιλιά που κοιτάει από το παράθυρο του σκάφους προς τον φωτογράφο. Ελπίζω να μην συνοδεύονται από ψησταριές και ψυγειάκια τα πλεούμενα.

 7. Σε άλλο σημείο του μπλογκ συζητούσαμε για την ενοποίηση της Γερμανίας και η κουβέντα πήγε και στις αρετές των Γερμανών, που τους οδήγησαν στην κυριαρχία τους στην ΕΕ. Λοιπόν, έχουμε καταλάβει ότι με την τελευταία οικονομική κρίση διαλύθηκε η ναυτιλία τους; Φάνηκε ότι οι αρετές των Ελλήνων οδηγούν σε ναυτιλιακό παγκόσμιο πρωταθλητισμό εδώ και αιώνες. Δύο είναι οι λόγοι που η Ελλάδα έχει δυσανάλογη σε σχέση με το μέγεθος της, θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι: το οικόπέδο (γεωπολιτική) και η ναυτιλία.

 8. Για να δουμε…
  -9,2 ειναι συμφωνα με τον ΙΟΒΕ η προσφορα στο ΑΕΠ της επιβατηγού ναυτιλίας…

  -Δις σε δολάρια εχουν διοχετευτει σε ναυπηγεία του εξωτερικού για ναυπηγήσεις πλοίων, από Ελληνες εφοπλιστές, ενώ μηδενικό είναι το μερίδιο της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας…
  Είναι πολύ συγκεκριμένοι και λίγο ως πολύ γνωστοί οι λόγοι που το μερίδιο των ελληνικών ναυπηγείων από αυτή την έντονη ναυπηγική δραστηριότητα είναι μηδενικό…
  Ενισχυση απο Ευρωπαικη Ενωση τα ναυπηγεία των ισχυρών και για την ακρίβεια των πολυεθνικών που έχουν έδρα στη Γερμανία,στο Βέλγιο,στη Νορβηγία κλπ… Φυσικα δεν ειναι αγνωστη και η συμμετοχη των εκαστοτε Ελληνικων Κυβερνησεων στην απαξιωση ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας…
  Φυσικα υπαρχει και το θεμα των ξενων τραπεζων που κανουν σειρα διευκολυνσεων στους Ελληνες εφοπλιστες ωστε να χρηματοδοτήσουν τις παραγγελίες τους… Το συνηθέστερο συμβόλαιο είναι να χρηματοδοτήσει η τράπεζα το 80 με 100% του κόστους της κατασκευής του πλοίου και η περίοδος αποπληρωμής να είναι από 12 χρόνια και πάνω…
  π.χ. 6 ναυπηγούμενα επιβατηγα πλοία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου,τα οποία κατασκευάστηκαν στα ναυπηγεία του Κιέλου της Γερμανίας,ειχε αναλάβει η γερμανική τράπεζα Kreditanstalt fur Wiedekaufbau (KfW). Τα πλοία αυτά στοιχίσαν 650 εκατομμύρια δολάρια…

  -Σαφως κανενας δεν αναφερει πως με επιδότηση των ελληνικών κρατικών τραπεζών οι εφοπλιστές κτίζουν τα νέα καράβια τους σε ξένα, κυρίως γερμανικά, ναυπηγεία, την ώρα που η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία διαλύεται!

  -«Μη μας λέτε εφοπλιστές , φτωχούς να μας λέτε»!
  «Ενα βαποράκι του φτωχού του Γούτου πώς θα τα βγάλει πέρα;»!
  «Αδυνατούμε να εκμεταλλευτούμε τα πλοία μας»!
  «Τα ακριβά εισιτήρια είναι μύθος με κεφαλαία γράμματα»!
  «Δε μιλάμε για κέρδη των επιχειρήσεων, αλλά για δυνατότητα επιβίωσης»!
  Αυτα ειπωθηκαν το 2004 σε συνεντευξη τυπου της διοίκησης της Ενωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας!
  Αυτα ενω περνουν επιδοτησεις για τις αγονες γραμμες, τις οποιες χαρακτηρισαν ως «αποζημίωση για τις υπηρεσίες που προσφέρουν»…
  Κοινώς, ζητάνε και τα ρέστα για τα σαπιοκάραβα, που έχουν εν πλω, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών, για τις περικοπές στα δρομολόγια, για την απομόνωση νησιών, για τα πανάκριβα ναύλα! Και για να γίνουν πιο …σαφείς, απείλησαν ότι αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα οι αξιώσεις τους, τη νέα δρομολογιακή περίοδο που αρχίζει στις αρχές του νέου έτους δε θα είναι σε …θέση να «εξυπηρετήσουν» τα νησιά!
  Ειπαν δε πως είπαν ότι «οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις δεν είναι το ΙΚΑ της θάλασσας, αλλά είναι επιχειρήσεις και προσδοκούν το κέρδος»…

  Το πρόσχημα των εφοπλιστών για τις αξιώσεις τους γνωστό: Η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των πλοίων τους. Και αυτό όταν, όπως ομολογούν οι ίδιοι, τα κέρδη που έχουν συσσωρεύσει την τελευταία περίοδο «δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο»!
  Να σημειωθεί εδω ότι με πρόσχημα ακριβώς την ανταγωνιστικότητα, «την επιστροφή πλοίων στην ελληνική σημαία και κατά συνέπεια την αύξηση των θέσεων εργασίας» από το 1985 μέχρι το 2005 οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μείωσαν 8 φορές τις οργανικές συνθέσεις, καθως και την τροποποιήση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων, προδιαγράφοντας το πέταγμα στη στεριά των κατωτέρων πληρωμάτων και τη ναυτολόγηση δόκιμων, για τους οποίους οι εφοπλιστές επιδοτούνται, σε οργανικές θέσεις. Σε αυτά να προστεθεί και το πλήθος των φοροαπαλλαγών και πάει λέγοντας…
  Πρόσχημα για την αυξηση των εισητηριων οι αυξήσεις στο πετρέλαιο, όταν αυτοί το παίρνουν τράνζιτ δηλαδή αφορολόγητο και όταν οι αυξήσεις στα εισιτήρια, από το 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2004, ξεπέρασαν το 65%!

  Ας τελειωσουμε και με τα «τζαμπα» πλοια μιας και μπορει να γραψει κανεις βιβλια ολοκληρα για την κατασταση…
  Το 2014 συμφωνα με διαταξη νομου, μια ακτοπλοϊκή εταιρία θα μπορεί να εκμεταλλεύεται μια «άγονη» γραμμή παίρνοντας βέβαια και το «ζεστό» χρήμα της επιδότησης – εκτός των εσόδων από τα εισιτήρια – για 12 χρόνια απο μονοετή και 5ετή που ισχυε…
  Ταυτοχρονα το πρόγραμμα τοτε προέβλεπε και κατασκευη 11 πλοιων, η κατασκευή των οποιων θα χρηματοδοτηθηκε κατά 50% από το «χρηματοδοτικό πακέτο επενδύσεων» που ειχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ από τον αναπτυξιακό νόμο θα «επιδοτηθεί το ξενοδοχειακό κομμάτι» των πλοίων! Κοινώς, οι εφοπλιστές χωρίς να δώσουν ευρώ πηραν καινούρια πλοία που θα τα πληρώσουν οι φορολογουμενοι…

  Την ίδια στιγμή, παρότι ο στόλος των Ελλήνων εφοπλιστών είναι στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας, τα πλοία υπό ελληνική σημαία το 2015 βρίσκονταν στην 7η θέση διεθνώς, με τον αριθμό τους να φτάνει τα 770.
  Σύμφωνα με τη βάση στοιχείων του Committee, την 1η Μάρτη 2017 ο ελληνόκτητος στόλος εμφανίζεται να αποτελείται από 4.085 πλοία, όπως δείχνουν και τα τελευταία στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μόνο για την αγορά μεταχειρισμένων πλοίων το πρώτο τρίμηνο του 2017 «επένδυσαν» 1,5 δισ. δολάρια! Για το 2016 δαπάνησαν 3,4 δισ. δολάρια για την αγορά 269 πλοίων, ενώ υπολογίζεται ότι οι «επενδύσεις» τους για ναυπηγήσεις ξεπερνούν τα 20 δισ δολάρια…
  Η εξήγηση είναι ότι οι Ελληνες εφοπλιστές προτιμούν όλο και περισσότερο σημαίες «ευκαιρίας», με οτι αυτο σημαίνει… Δεκάρα τσακιστή δεν έχουν δώσει μέχρι σήμερα οι εφοπλιστές , από τα ψίχουλα – σε σχέση με τα αμύθητα κέρδη τους – των 400 εκατ. ευρώ, που υποτίθεται ότι προβλέπει το «συνυποσχετικό σύμφωνο οικειοθελούς φορολόγησης των εφοπλιστών », το οποίο υπογράφηκε στις 18/7/2013 μεταξύ κυβέρνησης και Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και εντάχθηκε στο νόμο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων…

  Φυσικα οι εφοπλιστες απειλουν παντα υπο τον φοβο της αποσυρσης της ελληνικης σημαιας και των τρελων κερδων, ενω ταυτοχρονα εχουν μεταναστευσσι 600.000 Ελληνες με πτυχια, οχι για να μην πληρωσουν το εως και 60% σε φορους και εισφορες και να εχουν υπερκερδη, αλλα γιατι δεν βρισκουν δουλεια να ζησουν…
  €990.000 λοιπον το κόστος μεταφοράς των σκαφών και των υλικών,και απαλλασσόμενου του ΦΠΑ….
  Πολλα λεφτα…

  • Όποιος νομίζει πως υπάρχει νοήμων άνθρωπος (ανεξαρτήτως εθνικότητας) που θα δώσει κατασκευαστικό έργο σε Ελληνικό ναυπηγείο, το οποίο ελέγχεται 100% απο συνδικαλιστές συγκεκριμένου κομματικού χώρου, πλανάται πλάνην οικτράν.

   Και σταματώ εδώ, σεβόμενος την πολιτική της Π&Δ ως προς σχόλια κομματικού περιεχομένου.

   • Θα αστειεσαι φυσικα αγαπητε Σπυρο…
    Μετα απο το κατεβατο το οποιο στερείται πολιτικου προσημου (ομοιως σεβομενος την πολιτικη της Π&Δ) πεταμε την μπαλα στην κερκιδα?
    Εδω μιλαμε για μια κατασταση Science fiction…
    Τι σχεση εχουν οι συνδικαλιστες με ολα αυτα?
    Προφανως και δεν θα δωσει κανεις κατασκευαστικό έργο σε Ελληνικό ναυπηγείο,
    και νομιζω περιεγραψα καθαρα το γιατι…

    • Ένας λόγος που όλοι οι εφοπλιστές παγκοσμίως προτιμούν τα ναυπηγεία συγκεκριμένων ασιατικών χωρών είναι πέρα βέβαια από το ανταγωνιστικό κόστος που επ’ ουδενί δεν θα μπορούσε να συλλάβει ο π.χ. Σκαραμαγκάς, είναι η ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΤΗΤΑ. Υπογράφεται ένα συμβόλαιο για ναυπήγηση ενός π.χ. παναμάξ με ορίζοντα παράδοσης έστω 200 μέρες. Ξέρεις ότι την 201η μέρα το πλοίο θα πλέει προς τον προορισμό του ξεκινώντας να κάνει απόσβεση. Εδώ δεν το ξέρεις αυτό. Εδώ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.

     Επομένως είναι στην καλύτερη περίπτωση αστείο να αναρωτιέσαι γιατί δεν δίνουν έργο στα ελληνικά ναυπηγεία. Το αντίστροφο ερώτημα θα είχε περισσότερη λογική. Γιατί να δώσουν εκτός αν αποφάσισαν αυτοβούλως να χρεοκοπήσουν; Που κι αυτό ακόμα είναι άκυρο ερώτημα, γιατί τα πλοία δεν τα αγοράζουν με δικό τους χρήμα, αλλά με δάνεια (για πολλούς και διαφόρους σοβαρούς λόγους) που δίνονται με συγκεκριμένες εγγυήσεις που τα εδώ ναυπηγεία ούτε να ονειρευτούν δεν θα μπορούσαν.

     • «Είναι πολύ συγκεκριμένοι και λίγο ως πολύ γνωστοί οι λόγοι που το μερίδιο των ελληνικών ναυπηγείων από αυτή την έντονη ναυπηγική δραστηριότητα είναι μηδενικό…»
      Εντασσεται και αυτο εδω…
      Απλα επρεπε να γραψω αλλα τοσα και κουραστηκα…
      Ολα αυτα αποτελουν μερος του προβληματος και των παθογενειων της Ελλαδος, που δεν ξερεις απο που να το πιασεις…
      Φυσικα και το παραπανω σχολιο σας:
      «…είναι απορίας άξιο γιατί κάποιοι επιμένουν να σκέφτονται με όρους κομμουνιστικής οικονομίας.» ειναι ορθο… Τετοιες αντιληψεις πραγματι δεν βοηθανε προς τον δρομο της λυσης σε καμια των περιπτωσεων…
      Μια ναυτικη χωρα να ειναι σε τετοια ασυλληπτη κατασταση που δεν ξερεις πως να την περιγραψεις χωρις να γινεις γραφικος… Μια χωρα που αδυνατει να θεσει πλαισιο και κανονες με οραμα και προγραμματισμο για το μελλον του κλαδου…

      Και φυσικα δεν υπαρχει καμια προθεση να «τσουβαλιασω» εναν ολοκληρο κλαδο που προσφερει, και ειναι αξιεπαινες πραξεις (τις περισσοτερες φορες ανωνυμες) προς οσους εχουν αναγκη…

     • Υπάρχουν πολλές ναυτικές χώρες στον πλανήτη με τεράστια ναυτική παράδοση αιώνων που δεν διαθέτουν ναυπηγική βιομηχανία. Δεν είναι υποχρεωτικό κάτι τέτοιο, ούτε αποκλειστικότητα της Ελλάδας, ούτε κάτι για να αισθανόμαστε άσχημα. Δεν είναι ντροπή να μην μπορείς να ανταγωνιστείς τους Ασιάτες. Κανείς δεν μπορεί, όχι ειδικά εμείς.

     • Eδω θα μου επιτρεψεις να διαφωνησω…
      Σαφως και υπαρχουν ναυτικες χωρες που δεν εχουν ναυτικη βιομηχανια…
      Δεν ειναι ομως 1η στην καταταξη με 4000 φευγα πλοια…
      Φυσικα η ναυπηγικη βιομηχανια δεν γινεται σε ενα βραδυ…
      Θέλει χρόνια προσπάθεια, οραμα, προγραμματισμο, σωστο πλαισιο για να κινηθει και να αναπτυχθει… Ισως να μην μπορουσες να ανταγωνιστεις τους Ασιατες, αλλα ενα μεριδιο της αγορας θα μπορουσες να το διεκδικησεις με αξιωσεις…

    • @Shadowfax Εσείς γράψατε πως δίνονται τα συμβόλαια ναυπήγησης στο εξωτερικό γιατί επιδοτούνται συγκεκριμένα ναυπηγεία (του εξωτερικού). Εγώ έγραψα (πολύ γενικά) για έναν άλλο παράγοντα. Ο οποίος έχει ΚΑΙ κομματικές προεκτάσεις.

     • To προβλημα αγαπητε Σπυρο ειναι δυστυχως πολυπλευρο και δεν μπορει να αναλυθει σε 5 γραμμες… Ισα που το ακουμπησα το θεμα…
      Τα συμφεροντα ειναι τεραστια οπως και τα ποσα που διακυβευονται…
      Προφανως υπαρχουν και κομματικες προεκτασεις (στην Ελλαδα βρισκομαστε που δεν μπορουν 5 ανθρωποι να συννενοηθουν στα βασικα)…
      Αυτες ομως περιοριζονται σε ενδημικες καταστασεις…
      Στο εξωτερικο δεν υπαρχουν κομματικες ανησυχιες παρα χοντρα συμφεροντα…

      Διαβασε για παραδειγμα τι εγινε με τις δηλωσεις Σοιμπλε και την απάντηση που έδωσαν οι Έλληνες εφοπλιστές μέσω του περιοδικού Crash Απριλίου 2015, ο οποίος τους στοχοποίησε ευθέως λέγοντας πως βρίσκονται στο απυρόβλητο της κυβέρνησης…
      https://www.zougla.gr/zouglaport/pantoporos/article/i-apantisi-ton-elinon–efopliston-ston-soimple
      Οπως και το 2017 τις δηλωσεις του πρόεδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών…
      https://www.tovima.gr/2017/06/02/finance/th-beniamis-oi-epikriseis-toy-k-soimple-einai-proklitika-abasimes/

 9. Οσοι λενε για σαπιοκαραβα στην ακτοπλοια και στην εμπορικη ναυτιλια δεν γνωριζουν προφανως οτι αποτελει μια απο τις πιο βαρια ελεγχομενες και αυστηρη σε κανονισμους κι ελεγχους βιομηχανια…

  • sorry mate αλλα τα ακτοπλοικα αυτα που βρισκονται στην ελλαδα σαπιοκαραβα ειναι ως επι το πλειστων. εκτος αν ειναι καινουργια τα ιπταμενα δελφινια που χαλανε συνεχεια τα πλοια πειραια-αιγινας κλπ. Αν εξαιρεσεις καποια ταχυπλοα που κι αυτα παλιας τεχνολογιας μεταχειρισμενα ειναι αντε και τα καλα πλοια της μινωαν ολα τα αλλα απλα για πεταμα ειναι σαπακια απο βορα και ιαπωνια με πεντακοσιες βαπτισεις το καθενα.

   • Εδω πηρανε το hsv swift το χτυπημενι απο πυραυλο στην υεμενη καταμαραν για επισκευη και ενταξη στις ελληνικες ακτοπλοικες γραμμες

Comments are closed.