Το στρατιωτικό “διαζύγιο” με τις ΗΠΑ υποστηρίζει και ο Στρατός των Φιλιππίνων

6
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Ronald Reagan (CVN-76) με την σημαία των Φιλιππίνων σε πρώτο πλάνο, ενώ μετέχει σε κοινά γυμνάσια στον κόλπο της Μανίλα (φωτογραφία: Ted Aljibe/ AFP)
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 23
  •  
  •  

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων διακήρυξε τη στήριξή της προς την απόφαση του προέδρου της χώρας, για ακύρωση της συμφωνίας του 1998 περί “επισκέπτριας δύναμης” (Visiting Forces Agreement – VFA) τονίζοντας πως ο Στρατός της χώρας είναι σε θέση να υποστηρίξει τις δικές του δυνάμεις και συμμαχίες και θα είναι μια χαρά και χωρίς τις ΗΠΑ.

 

ο στρατηγός Santos, Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων των Φιλιππίνων (φωτογραφία: Juliet C. Revita/SunStar)

Η ανακοίνωση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων, στρατηγού Felimon Santos,, έρχεται τρεις μέρες μετά την δήλωση του προέδρου Rodrigo Duterte πως θα τερματίσει την VFA με τις ΗΠΑ και θα επεκτείνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στρατού ενισχύοντας παράλληλα τις συμμαχίες με τις γειτονικές Αυστραλία και Ιαπωνία.

Ο στρατηγός πρόσθεσε πως η συμμετοχή των ΗΠΑ δεν είναι πλέον τόσο καθοριστική στην άμυνα της χώρας αφού προγράμματα εκσυγχρονισμού είναι καθ’οδόν με χώρες όπως η Νότια Κορέα ενώ οι Φιλιππινέζοι είναι αυτοί που “βγάζουν το φίδι από την τρύπα” στην συλλογή πληροφοριών για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές που δρουν στην περιοχή.

ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει προωθήσει ιδιαίτερα την πολιτική ισχυροποίησης των ΕΔ των Φιλιππίνων αλλά έχει λάβει και δυναμικά και άκομψα μέτρα στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική της χώρας (φωτογραφία: Associated Press)

Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει εκφραστεί ιδιαίτερα άκομψα και στο παρελθόν ενώ έχει θέσει σε εφαρμογή και μέτρα σκληρής και αμφιλεγόμενης νομιμότητας, όπως η πολιτική έναντι της καταπολέμησης των ναρκωτικών, αλλά εκφράζει μέρος της κοινής γνώμης με την αντίθεσή του στην αμερικανική διείσδυση στις υποθέσεις των Φιλιππίνων, που στο παρελθόν υπήρξαν αμερικανικό προτεκτοράτο. Η ανακοίνωση του στρατηγού Santos εξέφρασε απερίφραστα και τη σύμπλευση του στρατού με αυτή την άποψη, εναντίον της οποίας τάχθηκαν, ωστόσο, ο υπουργός εξωτερικών και ο υπουργός Αμύνης.

Σουρεαλισμός: Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων απειλεί να κηρύξει πόλεμο στον… Καναδά

Ενάντια στη διακοπή των στρατιωτικών σχέσεων με τις ΗΠΑ εκφράζεται και σημαντικό μέρος του λαού των Φιλιππίνων, που βλέπουν με καχυποψία την άνοδο της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, αμφισβητώντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη θάλασσα και σε σειρά νησιών. Ωστόσο, ο Ντουτέρτε προωθεί παρόλα αυτά μια μεγαλύτερη προσέγγιση με το Πεκίνο, δημιουργώντας όπως είναι φυσικό και τριβή με τα αμερικανικά αντανακλαστικά.

Η συμφωνία VFA περιλαμβάνει την εκ περιτροπής άφιξη και συνασκήσεις με τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικών δυνάμεων μιας χώρας στο έδαφος μιας άλλης, χωρίς να υπάρχει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στην περιοχη. Οι σχέσεις των Φιλιππίνων με τις ΗΠΑ, που χρονολογούνται από τον Αμερικανο-Ισπανικό πόλεμο του 1898, ήταν ανέκαθεν στενές και επισημοποιήθηκαν από την συνθήκη αμοιβαίας άμυνας του 1951. Η προεδρία Ντουτέρτε έχει αμφισβητήσει πολλά σημεία στην εξωτερική πολιτική και αμυντικές σχέσεις της χώρας, εκφραζόμενη περισσότερο από το σύγχρονο κίνημα των “Αδεσμεύτων” αλλά οι ανησυχίες των ΗΠΑ -ιδίως σε ό,τι αφορά την προσέγγιση με την Κίνα- έχει εκφραστεί τελευταία έντονα.

Πηγή: Reuters.com


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 23
  •  
  •  

6
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
x-mNikolaosYiorgosVAGGELASfamas Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
famas
Member
Member
famas

Θα τρίζουν τα κόκαλα του Μακ Άρθουρ.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Μήπως ο γνωστός Πρόεδρος που πουλάει τρέλα είναι στην πραγματικότητα στο payroll της Κίνας; Η οποία, παρεμπιπτόντως, έχει συγκρουόμενα συμφέροντα με τις Φιλιππίνες ως προς την οριοθέτηση των αντιστοίχων ΑΟΖ; Μπορούν οι Φιλιππίνες χωρίς σημαντική επιδότηση από τις ΗΠΑ να προστατεύσουν στοιχειωδώς την ΑΟΖ τους; Ή έχουν αποφασίσει ότι τους αρκεί να έχουν ένοπλες δυνάμεις αποκλειστικά για αποστολές εσωτερικής ασφαλείας (για τις οποίες και πάλι ανεπαρκείς είναι …); Προς μεγάλη βεβαίως τέρψη της Κίνας …

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Άλλος ένας ψυχασθενης της Διεθνούς σκηνής!!!! Πέραν των παραδοσιακών δεσμών με τις ΗΠΑ, της στρατηγικής αντιπαλότητας με την Κίνα λόγω ΑΟΖ (υπόθεση που κέρδισαν οι Φιλιππίνες στα Διεθνή Δικαστήρια, αλλά προφανώς είναι αδύνατο να εφαρμόσουν), δηλώνουν πρόθεση στρατηγικής συνεργασίας ασφαλείας με Αυστραλία και Ιαπωνία, τους στενοτερους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό!!! Textbook περίπτωση τρικυμίας εγκεφάλου!!!!

Yiorgos
Member
Noble Member
Yiorgos

Καλό βράδυ στις Φιλιππίνες και όταν ξυπνήσετε από τον εφιάλτη σάς με την Κίνα (δες διάλογο Αθηναίων και Μηλιων) πάλι εδώ θα είμαστε. Ελπίζω να μην γίνεται όπως ή Μύλος.

Φιλικά
Γιώργος

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αγαπητέ Γιώργο,
όπως πολύ καλύτερα από μένα γνωρίζεις, η κινεζική στρατηγική σκέψη κατατρύχεται από την εμμονή με την “πρώτη αλυσίδα νήσων” και τη “δεύτερη αλυσίδα νήσων”, τις οποίες αντιμετωπίζει ως θηλιές στο λαιμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κρίκοι των αλυσίδων αυτών, αν ευρευθούν εκτός μειζόνων στρατηγικών συμμαχιών και χωρίς ιδία σοβαρή αποτρεπτική ισχύ, θα γίνουν στόχος της Κίνας, και εννοώ ακόμη και κανονική κατάληψη με τακτικά στρατεύματα (όχι δύσκολο στην περίπτωση των Φιλιππίνων).

x-m
Member
Famed Member
x-m

Μειώνονται οι πιθανότητες της SAAB να πουλήσει το Gripen εκεί. Ο τύπος τρολάρει.