14.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑμερικανικός Στρατός: η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στρώνει το δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό

Αμερικανικός Στρατός: η ανθρωποκεντρική προσέγγιση στρώνει το δρόμο προς τον εκσυγχρονισμό

- Advertisement -

Μετά από σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε την μεγαλύτερη εκσυγχρονιστική του προσπάθεια εδώ και 4 δεκαετίες, ο Αμερικανικός Στρατός στρέφεται στην άποψη των απλών στρατιωτών για να ξεκαθαρίσει την εικόνα των μελλοντικών οπλικών συστημάτων που θα παρατάξει στο πεδίο μάχης του μέλλοντος.
Καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας του Κογκρέσου, ο διευθυντής προμηθειών του Αμερικανικού Στρατού τόνισε με έμφαση πως η εκσυγχρονιστική προσπάθεια απαιτεί χρήμα: “χρειαζόμαστε επαρκή, προβλέψιμη, διατηρήσιμη και έγκαιρη χρηματοδότηση, αν θέλουμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα”.

“Από την κορυφή ως τα νύχια”: οι τελευταίες εξελίξεις στον εξοπλισμό και ένδυση του στρατιώτη


Σχετικά με τα κονδύλια
Στις προβλέψεις του προϋπολογισμού του 2021 ο Στρατός των ΗΠΑ απαίτησε 9 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει 6 εκσυγχρονιστικές προτεραιότητες μέσα στα επόμενα 5 οικονομικά έτη. Συνολικά, 63 δισεκατομμύρια κατευθύνονται ήδη προς αυτά τα 6 προγράμματα προτεραιότητας για τον εκσυγχρονισμό του Στρατού: πλήγματα ακριβείας μεγάλων αποστάσεων, όχημα μάχης νέας γενιάς, μελλοντικό μεταγωγικό κάθετης απογείωσης, δίκτυο επικοινωνιών, εναέρια και αντιπυραυλική άμυνα και αύξηση φονικότητας πεζού μαχητή.
Τα επιπλέον κονδύλια που ανακοινώθηκαν προήλθαν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις ανωτάτων στελεχών και την ακύρωση 80 προγραμμάτων του Στρατού. Μεταξύ των ακυρώσεων ήταν ένα πρόγραμμα κατεύθυνσης ρουκετών ελικοπτέρων, ένα πρόγραμμα κατεύθυνσης ακριβείας πυρών πυροβολικού και το πρόγραμμα αναβάθμισης των Bradley.
Ως αποτέλεσμα των περικοπών προγραμμάτων και του αναπροσανατολισμού κονδυλίων ο Στρατός των ΗΠΑ κατόρθωσε να χρηματοδοτήσει 11 κρίσιμα προγράμματα που βρίσκονται σε επίπεδο πρωτοτύπου και ένα ακόμα που έχει φτάσει σε πρωτότυπο στάδιο δοκιμών πεδίου. Επιπλέον, η Υπηρεσία έχει επιτρέψει στον Στρατό να επικοινωνήσει απευθείας με μικρές ιδιωτικές εταιρίες και προμηθευτές που δεν σχετίζονται άμεσα με τον χώρο της Άμυνας. Μόνο εντός του 2019, μάλιστα, ο Στρατός ανέθεσε 830 προγράμματα αξίας 5 δισεκατομμυρίων.

o επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Στρατού, Bruce Jette, ενημερώνεται σε μια επίδειξη συστημάτων των εργαστηρίων του Αμερικανικού Στρατού (φωτογραφία: US Army)

Σημαντική ήταν η συνεργασία της Διεύθυνσης Προμηθειών με την Διοίκηση Μελλοντικών Προγραμμάτων του Στρατού λαμβάνοντας σημαντικά στοιχεία τον καθορισμό των αμέσων αναγκών του Στρατού. Η συνεργασία κατέληξε ήδη στην ανάπτυξη και παράδοση των δικυάλων ενισχυμένης νυχτερινής όρασης (Enhanced Night Vision Goggle-Binocular) και του Περιβάλλοντος Υπολογιστών Διοίκησης (Command Post Computing Environment), ενός συστήματος πληροφορικής διαχείρισης διοίκησης και ελέγχου σε επίπεδο μονάδας. Και τα δύο συστήματα καθορίστηκαν, αναπτύχθηκαν και παραδόθηκαν στις μονάδες εντός 18 μηνών.
Άλλα στοιχεία της συνεργασίας ήταν οι επιτυχημένες βολές του Πυραυλικού Συστήματος Ακριβείας και του Πυροβόλου Εκτεταμένου Βεληνεκούς, που εντάσσονται στις ενέργειες για αύξηση των πυρών υποστήριξης σε μεγάλες αποστάσεις.
To Σύστημα Ολοκληρωμένης Οπτικής Επαύξησης (Integrated Visual Augmentation System – IVAS) κατά τη διάρκεια επίδειξής του σε μέλη του Στρατού (φωτογραφία: US Army)

Προσέγγιση με βάση τον Πεζό Στρατιώτη
Η εμπλοκή των στρατιωτών που λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις στην ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων ή στην βελτίωση του υπάρχοντος εξοπλισμού βρίσκεται στη βάση της νέας κατευθυντηρίου της Υπηρεσίας Προμηθειών.
Μέχρι σήμερα, οι στρατιώτες ήταν απλά αποδέκτες εξοπλισμού, που είχε δοκιμαστεί σε μια μακρά σειρά φάσεων σύλληψης, ανάπτυξης, δοκιμών σε εργαστηριακές συνθήκες και παραδίδονταν χωρίς οι ανάγκες και οπτική των στρατιωτών που θα χρησιμοποιούσαν τα υλικά αυτά να λαμβάνεται υπόψιν.
Πλέον, οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της υπηρεσίας έχει λάβει πάνω από 6,000 παρατηρήσεις από άνδρες και γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί ή βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε επιχειρησιακή ανάπτυξη. Ήδη, η επιστροφή πληροφοριών καθόρισε σημαντικά την ανάπτυξη του Συστήματος Ολοκληρωμένης Οπτικής Επαύξησης (Integrated Visual Augmentation System – IVAS) αλλά και του αντικαταστάτη του διπόλου φορητού οπλισμού που θα αντικαταστήσει τις αραβίδες Μ-4 και το ελαφρύ πολυβόλο M-249.
Η συμβολή τους είναι σημαντική και αναμένεται να διαμορφώσει σημαντικά την ανάπτυξη του μελλοντικού εξοπλισμού και η ανταλλαγή απόψεων και οπτικής θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον.

Αυτός είναι ο υπερ-υπερηχητικός εκτοξευτής του Αμερικανικού Στρατού;


Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο...

1
Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία, στον πρώτο σύγχρονο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αιτία ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και στον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Χαλέπι της Συρίας: Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

Τουλάχιστον 36 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό...

H Ινδονησία έκλεισε 2 ιταλικές φρεγάτες PPA σε τιμή έκπληξη, εμείς…

Αν και τυπικά χαρακτηρίζονται ως "περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης", τα σκάφη PPA της Fincantieri που κατασκευάζονται για το Ιταλικό Ναυτικό είναι κανονικές φρεγάτες. Και δύο...

Tουρκικά Black Hawk με εγχώριο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτροοπτικά

Φωτό που κυκλοφόρησαν σε τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν ελικόπτερα T-70, δηλαδή τα τοπικής κατασκευής Black Hawk που παράγει η Turkish Aerospace να είναι εξοπλισμένα με...