20.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΕΞΕΛΙΞΗ: Εκσυγχρονισμό των ελληνικών CH-47D σε CH-47F συζητά ο ΕΣ, η Αεροπορία...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Εκσυγχρονισμό των ελληνικών CH-47D σε CH-47F συζητά ο ΕΣ, η Αεροπορία Στρατού αλλάζει!

- Advertisement -

 

Georgia Army National Guard’s Detachment 1, Bravo Company, 1-169th General Support Aviation Battalion conducts sling load training Wednesday near Savannah, Ga. These crewmembers are preparing for a deployment to Afghanistan in the spring of 2014. (Georgia Army National Guard Photo by Maj. Will Cox/Released)

Η Ελλάδα είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και μεγαλύτερους χρήστες του μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47 Chinook. H Ελλάδα είχε παραλάβει 10 CH-47C, που εκσυγχρόνισε και συμπλήρωσε σε CH-47D. Ταυτόχρονα προχώρησε σε συμπληρωματικές αγορές μεταχειρισμένων ελικοπτέρων του τύπου από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού. Έτσι σήμερα διαθέτει έναν πραγματικά μεγάλο στόλο Chinook, τα οποία και τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα διαθεσιμοτήτων και συντήρησης.

Η Ολλανδία παραλαμβάνει τα πρώτα από τα 14 νεοκατασκευασμένα CH-47F Chinook-Τί θα γίνουν τα παλιότερα CH-47D;

Preflight operations Tuesday night with Georgia Army National Guard’s Detachment 1, Bravo Company, 1-169th General Support Aviation Battalion, prior to a training flight near Savannah, Ga., on Hunter Army Airfield. These flight crew members are training for their upcoming deployment to Afghanistan in the spring of 2014. (Georgia Army National Guard Photo by Maj. Will Cox/Released)

Η Αεροπορία Στρατού έχει σε μεγάλη εκτίμηση το ελικόπτερο, ενώ έχει και μια μεγάλη “δεξαμενή” χειριστών και μηχανικών για τον τύπο. Συνεπώς, η σχέση μεταξύ της ΑΣ και του Chinook δεν θα μπορούσε επ’ουδενί να σταματήσει με το Delta, αλλά όπως όλα δείχνουν, αργά ή γρήγορα θα συνεχιστεί και με το Foxtrot (CH-47F). O EΣ ενδιαφέρεται για το CH-47F Block 2, με φορτίο που μπορεί να φτάσει τους 10 τόνους, ενώ δεν αποκλείουμε υπό συζήτηση να είναι και το Block 3, το “απόλυτο” CH-47F, με κινητήρες 6.000 hp. Η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing έχουν ήδη συζητήσει διάφορα ενδεχόμενα.

Επιπλέον 10 ελικόπτερα CH-47F Chinook για τα ΗΑΕ, «έλεγχος τιμών»

Georgia Army National Guard’s Detachment 1, Bravo Company, 1-169th General Support Aviation Battalion conducts multi-ship flight training Wednesday near Savannah, Ga. These crewmembers are preparing for a deployment to Afghanistan in the spring of 2014. (Georgia Army National Guard Photo by Maj. Will Cox/Released)

Μπορεί η ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου στόλου CH-47 σε μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα να φαίνεται “παράταιρη”, αλλά οι ανάγκες σε περίοδο πολέμου δύσκολα μπορούν να καλυφθούν ακόμη κι αν και τα 25 ελικόπτερα είναι διαθέσιμα. Η μεταφορά ενισχύσεων στο Ανατολικό Αιγαίο, υπό τα πυρά της εχθρικής αεροπορίας και αεράμυνας, μπορεί να γίνει αποκλειστικά από χαμηλά ιπτάμενα ελικόπτερα. Θυμίζουμε πως η ΑΣ σε μια παράτολμη αποστολή, κατάφερε να “περάσει” ένα “πακέτο” με AH-64A/D & CH-47D στην Κύπρο, ενώ στην περιοχή κινούνταν τουρκικές φρεγάτες! Αλλά η ΑΣ τα κατάφερε, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει με ΑΗ-64Ε και CH-47F!

Η Τουρκία παρέλαβε τα τέσσερα τελευταία μεταφορικά ελικόπτερα CH-47F

Georgia Army National Guard’s Detachment 1, Bravo Company, 1-169th General Support Aviation Battalion, conducts multi-ship flight training Wednesday near Savannah, Ga. These crewmembers are preparing for a deployment to Afghanistan in the spring of 2014. (Georgia Army National Guard Photo by Maj. Will Cox/Released)

Τα CH-47F, (διάδοχος του CH-47D), είναι ανταγωνιστικά του CH-53K ενώ είναι προφανές πως θα συνεχίσει να εξελίσσεται στα χρόνια που ακολουθούν. Το σχέδιο αποδείχτηκε τελικά αειθαλές, και η αξιοπιστία του τύπου θεωρείται παροιμιώδης. Ο ΕΣ μάλιστα είναι από τους πλέον ικανοποιημένους χρήστες του ελικοπτέρου. Αυτή τη στιγμή η σκέψη που γίνεται είναι να εκσυγχρονιστούν τα ελικόπτερα CH-47D του ΕΣ σε CH-47F Block 2/3. Η εφικτότητα ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι κάτι που θα εξετάσουμε με νεότερο άρθρο μας.

Άφιξη πρώτων CH-47F(I) Chinook στην Ινδία

Georgia Army National Guard’s Detachment 1, Bravo Company, 1-169th General Support Aviation Battalion, conducts multi ship flight training Wednesday near Savannah, Ga. These crewmembers are preparing for a deployment to Afghanistan in the spring of 2014. (Georgia Army National Guard Photo by Maj. Will Cox/Released)

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά σε συνδυασμό με την προμήθεια των OH-58D Kiowa Warrior, την ολοκλήρωση της παραλαβής των ΝΗ90, τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό και συμπληρωματική προμήθεια ΑΗ-64Ε, η Αεροπορία Στρατού θα συνεχίσει να παίζει έναν σημαίνοντα ρόλο στη μαχητική ικανότητα του Ελληνικού Στρατού. Θα επανέλθουμε με νεότερες λεπτομέρειες, όταν αυτές γίνουν διαθέσιμες. Αυτός όμως που διαπιστώνουμε είναι μια σαφής και οργανωμένη μελέτη ενίσχυσης της Αεροπορίας Στρατού από το ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ.

Oκτώ βαρέα ελικόπτερα ειδικων επιχειρήσεων CH-47F Chinook για την Σαουδική Αραβία

Preflight operations are seen Tuesday night with Georgia Army National Guard’s Detachment 1, Bravo Company, 1-169th General Support Aviation Battalion, prior to a training flight near Savannah, Ga., on Hunter Army Airfield. These flight crew members are training for their upcoming deployment to Afghanistan in the spring of 2014. (Georgia Army National Guard Photo by Maj. Will Cox/Released)

Διαπιστώσαμε στο πρωινό μας άρθρο, που αποκαλύψαμε τις προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά ΑΗ-64Ε από τον ΕΣ, πως πολλοί φίλοι αναρωτιούνται πως θα βρεθούν τα χρήματα για τέτοιες αγορές. Αυτές οι αγορές προγραμματίζονται και υλοποιούνται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΟΙΚ. Επίσης, οι αγορές μέσω FMS, έχουν τμηματικές δόσεις, βάση της εξέλιξης του έργου (εκτός αν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό, όπως πχ με τα Ρ-3Β). Δεν υπάρχει περίπτωση το ΥΠΕΘΑ να αφήσει τον ΕΣ χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια. Και δεν πρέπει να το κάνει. Στην τελική, η Άμυνα είναι ένα δύσκολο κι ακριβό σπορ. Είμαστε σίγουροι όμως πως είναι φθηνότερο από να αναλάβει την Άμυνά μας η Τουρκία.

Στο θέμα του υπό συζήτηση εκσυγχρονισμού των CH-47D σε CH-47F θα επανέλθουμε το συντομότερο, όταν έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Το σίγουρο όμως είναι πως κάτι καλό γίνεται στην Αεροπορία Στρατού! Ξεκίνησε με FOS για τα CH-47D & OH-58D, εκσυγχρονισμό των ΑΗ-64Α, Spike NLOS, AGM-114R Hellfire, και προχωρά δυναμικά με  ΑΗ-64Ε και συζητήσεις για CH-47F. Κι όχι μόνο!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

64 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
64 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα επιτελεί ένα σημαντικό ρόλο για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή

«Βρέθηκα σήμερα στο Κατάρ σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, σε μια δύσκολη συγκυρία για την ανθρωπότητα ολόκληρη, με τη Μέση...

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Μπάιντεν: Επικύρωσε τους νόμους παροχής βοήθειας σε Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικύρωσε σήμερα τον νόμο με τον οποίο θα χορηγηθεί βοήθεια ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για τον...