17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ καινούργια «Πτήση» 18, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

Η καινούργια «Πτήση» 18, ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2021

- Advertisement -

 

Κυκλοφορεί την Πέμπτη 04-11, και ήδη ηλεκτρονικά ΕΔΩ

 

Άγκυρα-Ερντογάν: Κίνηση Ματ με F-16 ή Προπαγάνδα αλά Τούρκα!

Η «είδηση» για υποτιθέμενη παραγγελία καινούργιων F-16V και αναβάθμιση αριθμού παλαιότερων μαχητικών του τύπου σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία (THK) «ξεφύτρωσε» στις 5 Οκτωβρίου και εξελίχθηκε μέσα από μια περίεργη διαδρομή. Παραμένει αμφισβητούμενη σε πολλές από τις λεπτομέρειές της, αν και παρά ταύτα δημιούργησε σκηνικό εντυπώσεων. Ξεδιαλύνουμε την αλήθεια από τα fake news και την προπαγάνδα που επιχειρεί η Άγκυρα σε μια προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν με πολλαπλούς στόχους.

FDIHN & Gowing 2500 HN, τo «Γαλλικό Μέλλον» του Πολεμικού Ναυτικού

Η υπογραφή του MOU για την απόκτηση 3+1 φρεγατών τύπου FDI-HN, που θα λάβει άμεσα τη μορφή σύμβασης, και η δρομολόγηση συνομιλιών για την απόκτηση 3+1 κορβετών-ελαφρών φρεγατών τύπου Gowind 2500 HN θα φέρουν τεχνολογική κοσμογονία στο Πολεμικό Ναυτικό και σημαντική αναμόρφωση του στόλου σε ορίζοντα πέντε περίπου ετών! Αν και οι κινήσεις αυτές στοχεύουν σαφώς προς τη σωστή κατεύθυνση, είναι όμως αρκετές; Επιχειρούμε μια ανάλυση σε όλες τις πτυχές και διαστάσεις, σε συνέχεια της αρχικής αναφοράς μας στο προηγούμενο τεύχος.

Ελληνογαλλική Συμφωνία & MDCA, οι Γάλλοι έρχονται, οι Αμερικανοί… επανέρχονται!

Στο επίκεντρο -έστω και για λίγο- της διεθνούς πολιτικής βρέθηκε η Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες υπογράφοντας δυο σημαντικές συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας. Η μια είναι -η αναμενόμενη- της MDCA (Mutual Defense and Cooperation Agreement) με τις ΗΠΑ και η δεύτερη αφορά στην -πολυσυζητημένη εδώ και καιρό αλλά όχι δεδομένη- συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, με τη Γαλλία. Όλα όσα θέλατε να μάθετε και δεν ξέρατε που να ρωτήστε!

Νέες φρεγάτες για το ΠΝ και Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία

Βαρυσήμαντη τοποθέτηση του Αντιναυάρχου ε.α. Σπύρου Κονιδάρη ΠΝ, επίτιμου Υπαρχηγού Στόλου-MSEE για την προμήθεια Φ/Γ από το Πολεμικό Ναυτικό και ό,τι έχει να κάνει με την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή από την παραγγελία τους.

Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας, Π/Β Patriot της ΠΑ στο Βασίλειο του Κόλπου

«Αέρα Ιστορίας», σε όσους βρέθηκαν το πρωινό της 14ης Σεπτεμβρίου στην Τανάγρα, απέπνεε η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, η οποία συγκροτείται  μέσω της διάθεση μίας Πυροβολαρχίας Κατευθυνόμενων Βλημάτων PATRIOT για την ενίσχυση της αεράμυνας του Βασιλείου.

EC1/2 Cigognes, οι Πελαργοί της  Luxeuil

H Μοίρα Μαχητικών EC1/2 Cigognes, μια από τις ιστορικότερες της Γαλλικής Αεροπορίας, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι της ιστορίας της, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα θα γίνει ο μοναδικός «θεματοφύλακας» της παράδοσης των δελταπτέρυγων Mirage 2000 στον χώρο της Δίωξης και Αναχαίτησης.

Armee de l’Air et de l’Espace Mirage 2000-5F, Φύλακες του Παρισιού

Η Γαλλική Αεροπορία-ADLAeDLE  είναι ο μοναδικός χρήστης παγκοσμίως ενός μικρού αριθμού Mirage 2000-5F, τα οποία όμως συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και σύντομα θα είναι οι τελευταίοι εκπρόσωποι των δελταπτέρυγων καθαρόαιμων αναχαιτιστικών της Dassault στο στερέωμά της.

Αeronautica Militare-Frecce Tricolori, τα «Τρίχρωμα Βέλη» στα 60 τους!

To σμήνος επιδείξεων της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας Frecce Tricolori, που γιορτάζει φέτος 60 χρόνια στην τρέχουσα μορφή του, προετοιμάζεται για καινούργιες σελίδες ιστορίας με τα νέα αεροπλάνα που θα αρχίσει να παραλαμβάνει σύντομα.

Catania Guardia Costiera, SAR στους πρόποδες της Αίτνας

Με 7.600 χιλιόμετρα η Ιταλία έχει τη δεύτερη σε μήκος ακτογραμμή στη Μεσόγειο μετά την Ελλάδα, όπως και τις αντίστοιχες θαλάσσιες διόδους και προσβάσεις σε αυτήν, που δημιουργούν βαρύ φορτίο στον έλεγχο και προστασία τους, κάτι που αντανακλάται και στο μέγεθος του οργανισμού που έχει αναλάβει να σηκώσει το βάρος. Η Guardia Costiera (GC), εκτός των θαλάσσιων και χερσαίων σκελών, έχει και έναν μεγάλο αεροπορικό βραχίονα με αεροσκάφη σταθερών και περιστρεφόμενων πτερύγων που εδρεύουν σε τέσσερις κύριους αεροναυστάθμους και πολλές μικρότερες βάσεις. Βρεθήκαμε στον μεγαλύτερο από αυτούς, στο Aeroporto Catania-Fontanarossa, στη Σικελία.

Aviaciοn Ejercito de Colombia, παλαίμαχη δύναμη Αεροπορίας Στρατού!

Ανάμεσα σε όλους τους κλάδους των κολομβιανών ενόπλων δυνάμεων η αεροπορία του Εθνικού Κολομβιανού Στρατού (Ejercito Nacional de Colombia) έχει τη μεγαλύτερη πολεμική εμπειρία και τον καλύτερο εξοπλισμό, με εμπλοκή δεκαετιών σε σκληρές επιχειρήσεις απέναντι σε ανταρτικές ομάδες, αυτονομιστικά κινήματα και εγκληματικές οργανώσεις. Σε συνέχεια παλαιότερης αναφοράς μας, ένα ακόμη «εξωτικό» μας άρθρο παρουσιάζει την παλαίμαχη Aviaciοn Ejercito de Colombia.

Gulfstream G400 & G800, Όταν οι Άσοι έγιναν Πέντε!

Σε μια εντυπωσιακή τελετή στις εγκαταστάσεις της στη Σαβάνα της Τζόρτζια η Gulfstream Aerospace άνοιξε πλέον όλα τα χαρτιά που έκρυβε προσεκτικά για χρόνια και ξεδίπλωσε πλήρως το στρατηγικό της σχέδιο, το οποίο ανάγεται στα μέσα της δεκαετίας του 2000, προσθέτοντας δύο νέα μοντέλα, το G400 και το G800. Ανασκοπούμε τη συνολική οικογένεια των εμβληματικών επιχειρηματικών business jet.

Blue Origin NS-18, W. Shatner, (επιτέλους) αστροναύτης στα 90 του!

«Με τόλμη πάμε εκεί που δεν έχει πάει ποτέ άνθρωπος!» («To boldly go where no man has gone before!»). Αυτή ήταν η φράση που έμεινε στην ιστορία από την πρώτη σαιζόν της δημοφιλούς σειράς Star Trek (1966-1969), αλλά για τον 90χρονο πλέον πρωταγωνιστή της Γουίλιαμ Σάτνερ κατά κάποιο τρόπο πραγματοποιήθηκε όταν έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έφτασε στο κατώφλι του Διαστήματος. Ο Σάτνερ, ο οποίος υποδυόταν ως γνωστόν τον κυβερνήτη του αστρόπλοιου Enterprise, James Tiberius Kirk, ήταν μέλος της δεύτερης επανδρωμένης «επιχειρησιακής» υποτροχιακής αποστολής NS-18 της Blue Origin.

Από το «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ…στο «Μόνο η  Αμερική» του Μπαϊντεν

Στην Διπλωματική-Γεωστρατηγική ανάλυση του τεύχους μας αναφερόμαστε στην Ταϊβάν που εξελίσσεται στο νέο πεδίο άμεσου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για την Ουάσιγκτον, με τα αμερικανικά συμφέροντα να μετακινούνται στον Ειρηνικό και στη ζώνη της Ινδίας, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με το Πεκίνο.

Χώρος Ιστορικών Εκθεμάτων ATA: «Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος»

Το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, την πόλη στην οποία ιδρύθηκε το 1952, πολύ κοντά στην 110 ΠΜ, αποτελεί το δόρυ της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ανάμεσα στις μονάδες που υπάγονται σε αυτό περιλαμβάνονται όλες οι Μοίρες μαχητικών και οι Πτέρυγες Μάχης που τις φιλοξενούν, καθώς και όλες όσες μονάδες συναπαρτίζουν το σύστημα ελέγχου και έγκαιρης προειδοποίησης του εναέριου χώρου της πατρίδας μας. Εμείς ανοίγουμε τις πόρτες μιας άλλης διάστασης που απέκτησε πρόσφατα το ΑΤΑ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 1915: Συμμαχική απόβαση στην Καλλίπολη, το...

0
Πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην χερσόνησο της Καλλίπολης η πρώτη αποβίβαση συμμαχικών στρατευμάτων από ANZAC (Australian and New Zealand Army...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ολοκληρώθηκε η διήμερη περιοδεία του ΥΠΕΞ Γεραπετρίτη σε Κατάρ και Κουβέιτ

Στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις περιφερειακές επιπτώσεις πιθανής κλιμάκωσης της κρίσης, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα ως ελκυστικός επενδυτικός...

Η Τουρκία έχει βάλει εμπρός για αεροπλανοφόρο 60.000 τόνων, διπλάσιο του Anadolu!

Ενημέρωση των ΜΜΕ έκανε το Τουρκικό Ναυτικό για τις εξελίξεις στις ναυπηγήσεις του, εστιάζοντας ειδικά στο πρόγραμμα για ένα δεύτερο ελικοπτεροφόρο/αεροπλανοφόρο, το οποίο υπόσχεται...

Κεφαλογιάννης: Μίλησε για τα ΜΟΕ, τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και τις αλλαγές στη θητεία

"Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εντάσσονται σε ένα πλαίσιο ανοιχτού διαλόγου και κυρίως κατανόησης, αλλά όταν φτάνουμε πραγματικά στα ζητήματα τα οποία είναι, αν θέλετε,...