19.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΚινέζος πρόεδρος: "Μούσι" περί δήθεν "αναπόφευκτης ειρηνικής επανένωσης" με την Ταϊβάν

Κινέζος πρόεδρος: “Μούσι” περί δήθεν “αναπόφευκτης ειρηνικής επανένωσης” με την Ταϊβάν

- Advertisement -

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε μια δήλωση που πρακτικά είναι ανυπόστατη (κοινώς “μούσι”) και δεν έχει εφαρμογή, μίλησε περί “αναπόφευκτης ειρηνικής επανένωσης” με την Ταϊβάν. Το μόνο πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η Ταϊβαν, δεν επιθυμεί με τίποτα “επανένωση”, ενώ στην πράξη, η Κίνα ξέρει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο δια της βίας, αν και το Πεκίνο δεν έχει για την ώρα επαρκή μέσα για μια εισβολή και κατάληψη της νήσου.

Γιατί η Κίνα (δεν) μπορεί να εισβάλει στην Ταϊβάν;

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε σήμερα για μια αναπόφευκτη “επανένωση” με την Ταϊβάν με “ειρηνικά” μέσα, την ώρα που η νήσος γνωστοποιεί τις τελευταίες ημέρες την είσοδο αριθμού ρεκόρ αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας στη ζώνη της αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας.

Στο “κόκκινο” η ένταση μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας

Το μέλλον της Ταϊβάν βρίσκεται στα χέρια του λαού της και η τρέχουσα κοινή γνώμη είναι πολύ σαφής όσον αφορά την απόρριψη του μοντέλου της Κίνας “μια χώρα, δύο συστήματα”, ανακοίνωσε λίγο αργότερα το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν, αντιδρώντας στις δηλώσεις του Κινέζου προέδρου.

Το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της νήσου κάλεσε επίσης σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του την Κίνα να εγκαταλείψει τα “προκλητικά της βήματα εισβολής, παρενόχλησης και καταστροφής”.

Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια ομιλίας του με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 110η επέτειο της Επανάστασης του 1911, με την οποία ανατράπηκε η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας.

Το γεγονός αυτό το οποίο εορτάζεται σήμερα στην κομμουνιστική Κίνα, θα εορταστεί επίσης αύριο στην Ταϊβάν, όπου ο Σουν Γιατ-σεν, ο πρώτος και προσωρινός πρόεδρος της Κίνας, θεωρείται πατέρας του έθνους.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, όπου κυβερνά σήμερα δημοκρατικό καθεστώς, ως μια από τις επαρχίες της και απειλεί με προσφυγή στη βία στην περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της νήσου.

“Η υλοποίηση της επανένωσης της πατρίδας με ειρηνικά μέσα είναι προς το γενικό συμφέρον του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν”, σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ μιλώντας στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, έχοντας πίσω του πορτρέτο του Σουν Γιατ-σεν.

Παρά την πολιτική και ιστορική τους αντιπαλότητα, το Πεκίνο και η Ταϊπέι αντλούν την νομιμότητά τους από την Επανάσταση του 1911.

“Η επανένωση της χώρας μας μπορεί να γίνει και θα γίνει”, διαβεβαίωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης.

“Το θέμα της Ταϊβάν είναι μια υπόθεση καθαρά εσωτερική της Κίνας”, συνέχισε, ενώ η Ουάσινγκτον αναγνώρισε χθες ότι εκπαιδεύει μυστικά τον ταϊβανέζικο στρατό εδώ και μήνες.

“Κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα (…) του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα”, προειδοποίησε επίσης ο Σι.

Η επέτειος της Επανάστασης του 1911 είναι ένα από τα σπάνια γεγονότα που ενώνουν την Κίνα με την Ταϊβάν.

Η ηγέτις της νήσου Τσάι Ινγκ-γουέν, η οποία απορρίπτει το όραμα του Πεκίνου, βάσει του οποίου η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της “ενιαίας Κίνας”, αναμένεται επίσης να εκφωνήσει αύριο, Κυριακή, ομιλία για την επέτειο.

“Αυτοί που προδίδουν την πατρίδα και διαιρούν την χώρα δεν έχουν ποτέ καλό τέλος”, κατέληξε ο Σι Τζινπίνγκ, αναφερόμενος στους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας στην Ταϊβάν.

Η επέτειος για την Επανάσταση του 1911 τιμάται σε ένα πλαίσιο εντάσεων στο στενό της Ταϊβάν, μετά την πιο ευρεία είσοδο τις τελευταίες ημέρες κινεζικών στρατιωτικών αεροσκαφών στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της νήσου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις των καιρών

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε στην Αθηναϊκή Λέσχη στις 17 Απριλίου 2024 σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ελληνική εμπειρία των F-15E που σάρωσαν 70 ιρανικά drone πριν...

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στους Μοιράρχους δυο μονάδων της Αμερικανικής Αεροπορίας, της 494ης Μοίρας Μαχητικών, που ανήκει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6/18 Απρίλιου 1897: Ο “ατυχής” ελληνοτουρκικός πόλεμος ξεκινά

1
Κηρύσσεται πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την άρση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι πολεμικές ενέργειες είχαν αρχίσει ουσιαστικά πολύ νωρίτερα,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Η Αυστραλία επενδύει πάνω από $23 δις στην άμυνα – σε HIMARS, Apache & αποβατικά

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε τη σημαντική ενίσχυση της άμυνας της, με την απόκτηση εξελιγμένων μέσων και για τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.Πιο...

ΗΠΑ: Κατηγορούν την Κίνα ότι συμβάλλει στο πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν ενεπλάκησαν σε επιθετική επιχείρηση", δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τις πληροφορίες περί ανταποδοτικών ισραηλινών πληγμάτων εναντίον...

Η Αργεντινή ένα βήμα πιο κοντά στο NATO

H νέα κυβέρνηση της Αργεντινής επιθυμεί να αναπτύξει στο άμεσο μέλλον μια πιο στενή σχέση με την βορειοατλαντική συμμαχία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο...