22.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΔΙΕΘΝΗΟ αβέβαιος δρόμος της Λιβύης προς τις εκλογές

Ο αβέβαιος δρόμος της Λιβύης προς τις εκλογές

- Advertisement -

Ο βασικός στόχος των εκλογών στη Λιβύη, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, είναι η επανένωση του έθνους, μετά από έναν σχεδόν δεκαετή εμφύλιο πόλεμο, που διέλυσε τη χώρα. Η διεξαγωγή τους αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιη. Όπως άλλωστε και η πιθανότητα ειρηνικής επανένωσης ενός λαού, ο οποίος εμφανίζεται πιο διχασμένος από ποτέ. 

Μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Καντάφι το 2011 φάνηκε η Λιβύη όπως πραγματικά είναι: μία τεράστια, αραιοκατοικημένη χώρα, με δεκάδες φυλές διάσπαρτες στην επικράτεια της, τον “αστικό” πληθυσμό συγκεντρωμένο στις βόρειες πόλεις της Μεσογείου και πλούσια κοιτάσματα από πετρέλαιο. 

Οι διάφορες πολιτικές και ένοπλες φατρίες έσπευσαν να διαμοιράσουν τις σάρκες της, ρίχνοντας τη χώρα σε έναν αιματηρό πόλεμο, με τη συμμετοχή αρκετών ξένων δυνάμεων που έσπευσαν να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους. 

Σήμερα, μετά από μία αμφιλεγόμενη συμφωνία για τον τερματισμό του εμφυλίου, έχουν προκηρυχθεί εκλογές, οι οποίες όπως πολλοί φοβούνται θα προκαλέσουν νέα πάθη. Αν βέβαια γίνουν τελικά…

Οι ανοιχτές πληγές που μπορούν να οδηγήσουν ξανά στο χάος

Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία υποστηρίχθηκε σθεναρά από τον ΟΗΕ, δεν κατάφερε να πετύχει μέχρι σήμερα τους βασικούς στόχους της, οι οποίοι ήταν:

  1. Να ενώσει τις διαφορετικές στρατιωτικές ομάδες της χώρας, σε μία, ενιαία δύναμη. 

2. Να αποχωρήσουν οι μισθοφόροι μαχητές από τη χώρα (οι οποίοι υπηρετούσαν διαφορετικές πλευρές).

3. Να αφοπλιστούν οι ένοπλες πολιτοφυλακές. 

Οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ αναρωτιούνται ευλόγως: “πώς μπορεί να γίνουν ελεύθερες εκλογές στη χώρα όταν υπάρχουν ένοπλοι διαφόρων παρατάξεων σε κάθε δρόμο;”

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ανέλαβε πριν μερικές ημέρες μία ύστατη πρωτοβουλία, προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές. 

Όρισε την αμερικανίδα διπλωμάτη Στέφανι Γουίλιαμς, η οποία ήταν επικεφαλής των συνομιλιών που οδήγησαν στην κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη στον Οκτώβριο του 2020, ως ειδική απεσταλμένη του οργανισμού στη χώρα. 

Στόχος της Γουίλιαμς είναι να συναντηθεί με όλους τους βασικούς “παίκτες” στη Λιβύη και να τους πείσει για “την ανάγκη του λαού της χώρας να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους μέσω ελεύθερων, δίκαιων και αξιόπιστων εκλογών.” 

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι η ίδια απέφυγε να αναφέρει στη δήλωση της την ημερομηνία της 24ης Δεκεμβρίου, γεγονός που φανερώνει ότι είναι πιθανότατα αδύνατον να διεξαχθούν έως τότε οι εκλογές. 

Η υποψηφιότητα του Στρατάρχη Χαφτάρ έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, καθώς αν και στη ανατολική Λιβύη τον αντιμετωπίζουν ως ήρωα, κύκλοι στην Τρίπολη αναφέρουν ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούν να αναλάβει την τύχη της χώρας ένας από τους πρωταγωνιστές του εμφυλίου. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ανακοίνωσε επίσης την υποψηφιότητα του, αν και είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προβεί σε τέτοια ενέργεια. 

Είναι λοιπόν προφανές, ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης – καχυποψία καλύτερα – μεταξύ όλων των πλευρών.

Και οι ίδιοι οι πολίτες δείχνουν να πιστεύουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει, όπως δήλωσε στο Associated Press ο 29άχρονος δάσκαλος Ραμαντάν αλ-Ζαουί: 

“Όλοι λένε δημόσια ότι θέλουν εκλογές, αλλά στην πραγματικότητα, όλοι ενεργούν εναντίον της διεξαγωγής τους. Κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας όταν μιλάμε για εκλογές όταν στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, η οποία δεν έχει αλλάξει από το 2011”. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 Απριλίου 775: Μάχη του Μπαγκρεβάντ, το...

0
Οι Άραβες του Αββασιδικού χαλιφάτου συντρίβουν την αρμενική εξέγερση και στερεώνουν την κυριαρχία τους στην περιοχή του Μπαγκρεβάντ (Bagrevand), βορείως των πηγών του Ευφράτη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Κίεβο: Συνάντηση Ζελένσκι με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ και έκανε έκκληση για αυστηροποίηση των...

Η Πολωνία παρήγγειλε 72 ακόμη πολλαπλούς εκτοξευτές Chunmoo από τη Ν. Κορέα

Η κυβέρνηση της Πολωνίας προχώρησε στην παραγγελία 72 πολλαπλών εκτοξευτών K239 Chunmoo από την Hanwha Aerospace, αξίας 1,64 δις δολαρίων. Η Βαρσοβία στο πλαίσιο...

Γιατί ο Ισπανός πρωθυπουργός προχώρησε σε αναστολή των δημόσιων καθηκόντων του

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τα δημόσια καθήκοντά του μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να αποφασίσει αν θέλει να συνεχίσει να...