22.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
MEDIAVIDEOΠερίπου 500 μετανάστες-πρόσφυγες έφθασαν στα νησιά του β. Αιγαίου - Επεισόδια στις...

Περίπου 500 μετανάστες-πρόσφυγες έφθασαν στα νησιά του β. Αιγαίου – Επεισόδια στις Καστανιές

- Advertisement -

Περί τα 500 άτομα πέρασαν, από τα χαράματα σήμερα έως το μεσημέρι, με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Στη Λέσβο που έχει δεχθεί τις περισσότερες ροές πέρασαν, έξι βάρκες με 300 περίπου επιβαίνοντες. Στη Χίο είχαμε τέσσερα περιστατικά με 120 περίπου επιβαίνοντες. Και τέλος στη Σάμο δυο περιστατικά με 80 περίπου επιβαίνοντες. Στο σύνολό τους μεταφέρονται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών προκειμένου να καταμετρηθούν και να ταυτοποιηθούν.
Στη Λέσβο η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. Στην πλειοψηφία τους είναι Αφρικανοί που όπως λένε πλήρωσαν στους δουλεμπόρους που τους μετέφεραν από 1.500 έως 2.000 δολάρια ΗΠΑ ή το αντίστοιχο ποσό σε αντικείμενα αξίας. Όπως λένε ζούσαν εδώ και μήνες σε περιοχές της Κωνσταντινούπολης και πριν από τρεις μέρες ειδοποιήθηκαν από τους δουλεμπόρους να ετοιμαστούν για να αναχωρήσουν προς την Ευρώπη. Με υπερφορτωμένα λεωφορεία και ΙΧ αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε δασώδεις εκτάσεις κοντά στις ακτές όπου και περίμεναν να φτιάξει ο καιρός που τις τελευταίες μέρες ήταν πολύ κακός.
Το πρωί όπως λένε μετακινήθηκαν στις ακτές όπου τους περίμεναν βάρκες στις οποίες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν. Όπως καταθέτουν κατά την αναχώρηση τους στις ακτές ήταν παρόντες ένστολοι πολλοί από τους οποίους και ένοπλοι.
Το Λιμενικό Σώμα, από την πρώτη στιγμή, με σκάφη του βρισκόταν στη θαλάσσια οριογραμμή. Στελέχη του απευθύνονταν, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, στους ομολόγους τους της Τουρκικής Ακτοφυλακής προκειμένου να παραλάβει τους επιβαίνοντες στις βάρκες οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως όμως καταθέτουν αυτόπτες μάρτυρες από ελληνικής πλευράς, οι Τούρκοι επιβαίνοντες στις ακταιωρούς, όποτε αυτές εμφανίζονταν δεν έκαναν το παραμικρό, ειρωνευόμενοι μάλιστα τους Έλληνες αξιωματικούς φωνάζοντας «Good luck» («Καλή τύχη»).
Η μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν γίνεται με λεωφορεία που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα. Ενώ σε εφαρμογή κανόνων προστασίας από τον κοροναϊό διανέμονται μάσκες μιας χρήσεως τις οποίες αμέσως φοράνε.
Συγκέντρωση πολιτών – Εμποδίστηκε η μεταφορά των νεαφιχθέντων μεταναστών στη Μόρια
Τις εισόδους των δρόμων που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο, έκλεισαν, στις 14.00, ομάδες κατοίκων από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την πόλη της Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι δεν επέτρεψαν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδίκησαν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.
Στο χώρο των συγκεντρώσεων βρέθηκαν στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κάλεσε τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους των δρόμων που οδηγούν στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε ο κ. Κύτελης.
Πολίτες εμπόδισαν την αποβίβαση μεταναστών στο λιμάνι της Θερμής
Ομάδα πολιτών από την περιοχή της Θερμής απέκλεισε γύρω στις 14.00 το λιμάνι της Θερμής μη επιτρέποντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών που οδηγήθηκαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. Στη βάρκα επέβαιναν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.
Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης. Επίσης προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Σε περίφρακτο χώρο στη Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφθασαν σήμερα στο νησί
Εκατό και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες από όσους έφτασαν στο νησί σήμερα μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς κάτοικοι της Μυτιλήνης και των γύρω περιοχών δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει το ΚΥΤ της Μόριας και να τους αφήσει εκεί. Στον ίδιο χώρο θα μεταφερθούν οι επιβαίνοντες σε βάρκα την οποία κάτοικοι της Θερμής δεν άφησαν να «δέσει» στο λιμάνι της Θερμής. Η βάρκα ρυμουλκείται από το Λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν οι μετανάστες.
Μυτιλήνη: Να φύγουν αμέσως από το νησί οι 5.000 αιτούντες άσυλο ζητάει ο δήμαρχος Μυτιλήνης
Τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης κλείνει με δήλωση του ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης «έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».
Όπως σημείωσε στις δηλώσεις του ο κ. Κύτελης «στο ΚΥΣΕΑ το οποίο συνεδριάζει το απόγευμα, ζητάμε να σταλούν δύο πλοία, έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ. Επίσης ο κ. Κύτελης ζητά δύο πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου».
Και κατέληξε ο κ. Κύτελης: «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί».
Με παρέμβασή του στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος «ζήτησε επιτακτικά την άμεση αποστολή δύο τουλάχιστον πλοίων για την άρση του επικείμενου αδιεξόδου».
 
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Τώρα και οι Γάλλοι θέλουν ελληνικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για τους Oλυμπιακούς;

Νέα συνδρομή ευρωπαϊκών χωρών ζήτησε το Παρίσι για την προστασία των Ολυμπιακών Αγώνων, ειδικότερα από εναέριες απειλές και μη επανδρωμένα αεροχήματα της κατηγορίας ιπτάμενων...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η φρεγάτα “Ύδρα” κατέρριψε UAV στον Κόλπο του Άντεν

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η φρεγάτα Ύδρα στο πλαίσιο...

PM Mitsotakis at ‘Aegis’ event: ‘The first time so much funding is spent on preventative actions’ for climate crisis

The climate crisis is already here and threatens lives, assets, and critical infrastructure, Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis said on Wednesday, speaking at the...