14.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΒΑΛΚΑΝΙΑΣυνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Προοιωνός του Endgame για την Ανατολική Μεσόγειο

Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Προοιωνός του Endgame για την Ανατολική Μεσόγειο

- Advertisement -

Η πρόσφατη επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα άφησε πολλές εντυπώσεις, κυρίως για την αντιπαράθεση των  υπουργών εξωτερικών των δύο χωρών κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Η αλήθεια είναι ότι, πίσω από αυτή την συνέντευξη τύπου υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που θα πρέπει να συνυπολογιστούν, για κατανοήσουμε τι ακριβώς έγινε χθες.

Η επίσκεψη Δένδια ήταν προγραμματισμένη κάμποσο καιρό τώρα. Αυτό όμως που ήταν προγραμματισμένο ήταν ο Έλληνας ΥΠΕΞ να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογο του, σαν μέρος των διερευνητικών επαφών, αλλά και να προετοιμάσει μια πιθανή συνάντηση του Προέδρου Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τούρκος πρόεδρος αιφνιδίασε τους πάντες συναντώντας ο ίδιος τον Έλληνα ΥΠΕΞ. Αυτή η κίνηση αύξησε κατακόρυφα την βαρύτητα της επίσκεψης Δένδια. Ωστόσο δεν σημειώθηκε πρόοδος, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά οπισθοδρόμηση. Αυτό γιατι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε την δημιουργία Συνόδου για την επίλυση των θεμάτων της Ανατολικής μεσογείου.

Σε αυτά τα θέματα συμπεριέλαβε όλες τις αναθεωρητικές επιδιώξεις της Τουρκίας: UNCLOS, 6/10 ναυτικά μίλια, θέμα μουσουλμανικής μειονότητας, θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, θέμα με την διαχείριση του μεταναστευτικού από την Ελλάδα, και τελικά, από ότι φαίνεται στο βάθος, αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, κάτι που είναι διακαής πόθος για τον Ερντογάν και το κόμμα του.

Περαιτέρω ανάλυση της κατάστασης απαιτεί να δούμε και κάποια άλλα στοιχεία.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί αναβρασμός, καθώς η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο κόμμα του Ερντογκάν αλλά και στον ίδιο μεγαλώνει μέρα με την μέρα, κυρίως λόγω της οικονομίας. Η τελευταία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας και για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χωράς. Η Τουρκία θα μπορούσε πολύ εύκολα να βγει από την διελκυστίνδα της οικονομίας, ακυρώνοντας εξοπλιστικά προγράμματα, όμως αρνείται πεισματικά να κάνει κάτι τέτοιο. Προφανώς και θέλει να εμμείνει στην χρήση στρατιωτικής ισχύος σαν τρόπο επίτευξης των στόχων της εξωτερικής της πολιτικής.

Στις διεθνείς σχέσεις της έχει απομονωθεί πλήρως. Η Ευρωπαϊκή Ένωση την βλέπει εχθρικά, ενώ ο σκληρός “Γερμανικός” πυρήνας αρχίζει και συνειδητοποιεί ότι δεν ανήκει στην Ευρώπη. Οι Σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά ψυχρές ως και εχθρικές. Η προσωπική σχέση που είχε ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Πρόεδρο Τραμπ, και είχε σώσει την Τουρκία από πολλά βάσανα, αποτελεί παρελθόν. Μάλιστα ο Πρόεδρος Μπάϊντεν δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη με τον Τούρκο ομόλογο του, ούτε καν τηλεφωνικά. Ο Μόνος υποστηρικτής της Τουρκίας είναι η Ρωσία, που με χαρά υποβοήθησε την Άγκυρα στην “επαναστατική” της συμπεριφορά απέναντι στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αφού με αυτόν τον τρόπο υποσκάπτει την ενότητα της συμμαχίας.

Απέναντι της έχει και μια σειρά άλλων χωρών, αρχίζοντας από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Λιβύη. Μάλιστα η κατάσταση στην τελευταία έχει αλλάξει πλήρως και επίκειται ακύρωση του παράνομου Τουρκολιβυκου μνημονίου. Βεβαίως σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος αλλά και η Συρία. Στην μεν πρώτη η Τουρκία έχει εισβάλλει και κατέχει μεγάλο τμήμα της χώρας από το 74. Όσο για την Συρία, η Τουρκία φέρει μεγάλη ευθύνη για τον εμφύλιο που ξέσπασε εκεί αφού παρενέβη στο εσωτερικό της. Επίσης έχει εισβάλλει στην χώρα τέσσερις φορές: Το 2016 και 2017, έπειτα ξανά το 2017 στο Ιντλίμπ, το 2018 στο Αφρίν, και τελικά η μεγάλης έκτασης εισβολή στην βόρεια Συρία το 2019.  Η μόνη άλλη χώρα της περιοχής που απομένει είναι ο Λίβανος.

Με πολύ απλά λόγια όλες οι χώρες της λεκάνης της ανατολικής Mεσογείου θα είναι απολύτως εναντίον της Τουρκίας σε μια σύνοδο χωρών της περιοχής. Είναι λοιπόν εξαιρετικά αμφίβολο ως και απίθανο η Τουρκία πραγματικά να θέλει μια σύνοδο με χώρες που είναι εναντίον της.

Σημαντικός παράγοντας είναι οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, που αρχίζουν να οξύνονται και δείχνουν να έχουν συγκρουσιακή πορεία. Ο πρόεδρος Μπάϊντεν κατηγόρησε τον Πρόεδρο Πούτιν ότι επενέβη στις αμερικανικές εκλογές. Επίσης δεν δίστασε να τον χαρακτηρίσει “δολοφόνο”. Αυτή την στιγμη υπάρχει κινητοποίηση Ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας και τίποτα δεν αποκλείει άλλη μια Ρωσική εισβολή όπως αυτή του 2014. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στην ΕΕ αλλά και στις ΗΠΑ που δεν θα μπορούσαν να ασχοληθούν και να αποτρέψουν μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αν άρχιζε ξανά πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτός είναι ίσως και ο κυρίως παράγοντας που ώθησε τον Ερντογάν να ζητήσει πλήρη αναθεώρηση των μέχρι τώρα συνθηκών.

Το πραγματικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας βρίσκονται σε στρατηγικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η αγορά των S400 αποτελεί το πρώτο από αυτά. Με αυτό η Τουρκία έχει ουσιαστικά επιτύχει να κλείσει μεγάλο μέρος του Αιγαίου και να καταστήσει την Κύπρο απλησίαστη για την Πολεμική αεροπορία. Το τελευταίο είναι αρκετά βαρύ πλήγμα για την ασφάλεια της περιοχής. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχοντας απέναντι τους S400, σε επιχειρησιακές συνθήκες, τα Ελληνικά μαχητικά πρέπει πετάξουν κάτω από τον ορίζοντα του Ραντάρ των S400. Αυτό τα εξαναγκάζει σε αποστολή με προφίλ low-low-low, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν καύσιμα να φτάσουν μεν στην Κύπρο αλλά δεν θα μπορούν να γυρίσουν πίσω. Το να προσγειωθούν σε Κυπριακά αεροδρόμια είναι άτοπο καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν μετατραπεί σε χωράφια από τους Τουρκικούς Yildirim και Bora.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει στριμωχθεί στην γωνία σε σχεδόν όλους τους τομείς εκτός από τον στρατηγικό και στρατιωτικό. Έχει μείνει χωρίς συμμάχους πέρα από την Ρωσία. Το μόνο χαρτί που της μένει είναι το στρατιωτικό. Μάλιστα αν δεν χρησιμοποιήσει την στρατιωτική της ισχύ τώρα, αυτή θα αρχίσει να φθίνει, λόγω της παραπαίουσας οικονομίας της. Από την άλλη, στην Ελλάδα, με την έλευση νέων οπλικών συστημάτων όπως τα Rafale, η αποτρεπτική μας ισχύ αρχίζει να αυξάνεται.

Το σημερινό συμβάν μεταξύ Δένδια και Τσαβούσογλου ήταν ξεκάθαρα πολεμική προειδοποίηση από την Τουρκία προς την Ελλάδα και υποβολή λίστας απαιτήσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο δρόμος που ακολούθησε η Τουρκία στην Συρία: Πρώτα υπέβαλλε τις απαιτήσεις της στην κυβέρνηση της Δαμασκού (με κύριο θέμα τα νερά του Ευφράτη), και όταν οι Σύριοι αρνήθηκαν υποδαύλισε τον εκεί εμφύλιο.

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα πρέπει να είναι άμεσες.
Πρώτον: πρέπει να έχουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας σε πλήρη ετοιμότητα. Απαιτούνται λοιπόν υψηλές διαθεσιμότητες υλικού. Αεροσκάφη, πλοία, ελικόπτερα, άρματα πρέπει να έχουν όλα πυρομαχικά, ανταλλακτικά και καύσιμα. Αν δεν έχουμε λάβει το μήνυμα από το προηγούμενο καλοκαίρι τώρα είναι η ύστατη στιγμη, έστω και με διαδικασίες κατεπείγοντος.
Δεύτερον: χρειάζεται να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Κύπρου. Η συμμαχία με το Ισραήλ θα αποδώσει τα μέγιστα σε αυτό. Ίσως να απαιτείται όμως και η αποστολή επιγείων τμημάτων από τώρα στην Κύπρο, ακριβώς όπως είχε γίνει με την Μεραρχία “Μενέλαος” στο παρελθόν. Βεβαίως πρόκειται για πολύ μεγάλο βήμα, επικίνδυνο αλλά θα δείξει ότι λαμβάνουμε υπόψη την απειλή πολύ σοβαρά.
Τρίτο: Χρειάζεται εσωτερική σταθερότητα. Οι επιπτώσεις της Πανδημίας έχουν δημιουργήσει θέμα ενότητας της Ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη περισσοτερο παρατηρούνται πολιτικές αναταραχές υποκινούμενες από κύκλους της αντιπολίτευσης. Αν δεν επιτευχθεί αυτό τότε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον της χώρας θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και οι αντιστάσεις μας να αποδειχθούν μικρές. Βεβαίως είναι απολύτως αυτονόητο ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν εκλογές φέτος, όπως ελπίζουν πολλοί. Κάτι τέτοιο θα άφηνε την χώρα ουσιαστικά ακέφαλη σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας.
Τέταρτον: Στρατιωτική ενεργοποίηση των συμμάχων μας με πρώτους από όλους το Ισραήλ, την Γαλλία, την ΕΕ γενικότερα και τις ΗΠΑ. Το Ισραήλ πρέπει να συνδράμει αμυντικά την Κύπρο. Οι ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να αυξήσουν την στρατιωτικη παρουσία τους στην  περιοχή ώστε να αποτρέψουν κάθε πιθανή σύγκρουση. Βεβαίως γνωρίζουμε πολύ καλά, από μαθήματα του παρελθόντος, ότι στους πολέμους όταν πολεμούσαμε, πολεμούσαμε πάντα μόνοι μας. Δεν βρισκόμαστε όμως στο παρελθόν.
Πέμπτο: Εφόσον βρισκόμαστε στο τέλος του παιχνιδιού της ανατολικής μεσογείου, αν χρειαστεί, πρέπει να υπάρχει η πολιτική θέληση να επιφέρουμε εμείς το πρώτο πλήγμα. Καλό θα ήταν, με κάποιο τρόπο, οι Τούρκοι να το γνωρίζουν αυτό. Ίσως είναι το μόνο πράγμα που θα αποτρέψει την σύγκρουση αυτή την στιγμη.

Η υπομονή που δείξαμε μέχρι τώρα ανταμείφθηκε. Το να μην επιλέξουμε το δρόμο της σύγκρουσης αλλά αυτόν της αποτροπής απέδειξε στους συμμάχους μας το δίκαιο των αιτημάτων μας και έτσι στηρίζουν τις θέσεις μας. Πολλοί από τους Ευρωπαίους το κάνουν οριακά άλλα το κάνουν. Αν οι καταστάσεις πέρυσι εξελισσόταν σε θερμό επεισόδιο, οι Ευρωπαίοι πιθανόν να μην ήταν με το μέρος μας τώρα, θεωρώντας το θέμα μια μπανάλ κατάσταση μεταξύ δυο οπισθοδρομικών πολεμοχαρών χωρών. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία θα είχε κερδίσει χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα.

Σήμερα η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή από το να προσπαθήσει να επιβάλλει την θέληση της με την ισχύ των όπλων. Αυτή η επιλογή όμως έχει τεράστιο ρίσκο για την ίδια και από ότι φαίνεται οι πιθανότητες είναι με την μεριά της Ελλάδας, ειδάλλως η Τουρκία δεν θα κατέφευγε σε λύσεις απελπισίας όπως αυτή η έμμεση απειλή πολέμου. Τώρα λοιπόν, έρχεται το τέλος του παιχνιδιού, που άρχισε στο Αιγαίο, από την δεκαετία του 80.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
Γιώργος Μαραγκόπουλος
Γιώργος Μαραγκόπουλος
Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός παραγωγής. Έχω σπουδάσει Αγγλία όπου έζησα και δούλεψα για 7 χρόνια. Έπειτα, θέλοντας να προσφέρω κάτι στην πατρίδα μου, γύρισα στην Ελλάδα να κάνω διδακτορικό (πάνω στην λιτή παραγωγή, Lean manufacturing, Just in time όπως, θέλετε πείτε το) οποίο όμως δεν προχώρησε. Δούλεψα τρία χρόνια σαν σύμβουλος επιχειρήσεων για συστήματα ISO. Μέχρι το 2019 και για 7 χρόνια δούλεψα στην Γερμανία. Την θητεία μου την έκανα σε εξαιρετικά μάχιμη μονάδα, στην 194 ΜΠΕΠ MLRS το 2006. Δεν είμαι μέλος κανενός κόμματος και σίγουρα δεν είμαι κομματικοποιημένος. Πολιτικοποιημένος ναι, κομματικοποιημένος όχι.Το περιοδικό Π&Δ το διαβάζω από τότε που ήμουν στην πρώτη γυμνασίου, και ποτέ δεν σταμάτησα να ενημερώνομαι για τα θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα λόγω σπουδών αγάπησα τον χώρο της αμυντικής και αεροδιαστημικής βιομηχανίας ακόμη περισσότερο.
- Advertisement -

38 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
38 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο...

3
Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία, στον πρώτο σύγχρονο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αιτία ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και στον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Χαλέπι της Συρίας: Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

Τουλάχιστον 36 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό...

H Ινδονησία έκλεισε 2 ιταλικές φρεγάτες PPA σε τιμή έκπληξη, εμείς…

Αν και τυπικά χαρακτηρίζονται ως "περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης", τα σκάφη PPA της Fincantieri που κατασκευάζονται για το Ιταλικό Ναυτικό είναι κανονικές φρεγάτες. Και δύο...

Tουρκικά Black Hawk με εγχώριο σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτροοπτικά

Φωτό που κυκλοφόρησαν σε τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν ελικόπτερα T-70, δηλαδή τα τοπικής κατασκευής Black Hawk που παράγει η Turkish Aerospace να είναι εξοπλισμένα με...