Αποκλειστικές δημοσιογραφικές πληροφορίες της ΠΤΗΣΗΣ, αναφέρουν πως το ΓΕΕΘΑ και το ΥΠΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΑ, σχεδιάζει την αξιοποίση ενός αριθμού από τα Τ-6Α που βρίσκονται στην Καλαμάτα, σε αεροσκάφη CAS/BAI.
Υπενθυμίζουμε πως οι αποστολές close air support (CAS), αλλά και battlefield air interdiction (ΒΑΙ) εκτελούνται σήμερα από αεροσκάφη F-16C/D, καθώς τα Α-7Η έχουν αποσυρθεί, ενώ ο ρόλος των Τ-2C/E είναι πλέον μάλλον αμελητέος, καθώς ελάχιστα από τα αεροσκάφη παραμένουν σε υπηρεσία και εξυπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα η ΠΑ στερείται κάποιο αεροσκάφος σχετικά χαμηλού κόστους χρήσης για την αναχαίτιση, αλλά και την εξουδετέρωση σε καιρό πολέμου των εχθρικών UAV/UCAV. Η εξουτέρωση με πολύτιμους πυραύλους αέρος-αέρος είναι πανάκριβη, κι όχι πάντα εύκολη, καθώς τα UAV εκτός του πολύ μικρού τους θερμικού ίχνους, έχουν και μικρή διατομή στα ραντάρ. Αντίθετα, ένα Τ-6Α με πολυβόλα μπορεί να το βγάλει εκτός μάχης με ελάχιστες σφαίρες…
H ΠΑ παλαιότερα είχε προβλέψει τις ανάγκες για αποστολές CAS/BAI, και είχε “σπάσει” την πραγματικά τεράστια παραγγελία των 45 Τ-6Α Texan σε 25 “απλά” εκπαιδευτικά, και 20 Τ-6Α ΝΤΑ με δυνατότητες μεταφοράς ατρακτιδίων με πολυβόλα, βομβών αλλά και καλάθων ρουκετών. Τα αεροσκάφη μάλιστα πρόλαβαν να δουν “δράση” κατά την διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας το 2004, πετώντας σε αποστολές αναχαίτισης πολύ αργά κινούμενων στόχων, αν φυσικά υπήρχε κάποια τέτοια ανάγκη.
Μετά τα T-2, ξεκινά διαγωνισμός επισκευής 15 κινητήρων για T-6A Texan II με κόστος 16,5 εκ. ευρώ
Οι αποστολές θεωρητικά των 20 Τ-6Α ΝΤΑ θα ήταν CAS/BAI, στα νησιά του Αιγαίου και του Έβρου. Άλλωστε, η επένδυση σε ένα μεγάλο αριθμό Τ-6Α επέτρεπε την διατήρηση μεγάλου αριθμού διαθεσίμων Τ-6Α ΝΤΑ σε αποστολές που απαιτούν όπλα. Όλα αυτά βέβαια μέχρι κάποια στιγμή, καθώς τα Τ-6, μαζί με άλλα αεροσκάφη της ΠΑ (Mirage 2000, C-130, C-27J κοκ) πήραν το δρόμο της απαξίωσης, μένοντας χωρίς FOS για πολλά χρόνια. Δεν θα αναφέρουμε νούμερα, αλλά η κατάσταση στην Καλαμάτα είναι πολύ δύσκολη, με μεγάλο αριθμό Τ-6Α να βρίσκονται σε φάση χρόνιας ακινησίας.
Το πρόβλημα θεωρητικά θα λύσει η δημιουργία ενός Νέου Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης, όπου ο ανάδοχος ανάμεσα στις άλλες υποχρεώσεις του θα πρέπει να φέρει σε πτητική κατάσταση τα περισσότερα Τ-6Α (όχι τα ΝΤΑ). Άλλωστε, ακόμη και 25 Τ-6 είναι υπεράρκετα για τις εκπαιδευτικές ανάγκες όχι μόνο της ΠΑ, αλλά πιθανών άλλων πελατών του Εκπαιδευτικού Κέντρου. Συνεπώς, αριθμός Τ-6Α ΝΤΑ μένουν προς ικανοποίηση πιεστικών αναγκών της ΠΑ, που μέχρι σήμερα, αναγκάζεται να σηκώνει τα υπερπολύτιμα F-16C/D για να αναχαιτίσει ακόμη και τα TB2 Bayraktar.
Το πρόγραμμα δείχνει να έχει πιεστικό χαρακτήρα, και δεν είναι απίθανο να υπάρξει εμπλοκή εταιρειών του Ισραήλ. Τα αεροσκάφη θα αναλάβουν επίσης και αποστολές CAS που μέχρι σήμερα ήταν στην ευθύνη των γερασμένων T-2C/E, είτε με βόμβες, είτε με καλάθους ρουκετών.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απαντά για τη διαθεσιμότητα των T-2 και T-6
Και μόνο οι κινήσεις για την ενεργοποίηση ενός τέτοιου σημαντικού προγράμματος δείχνει το πόσο σοβαρά έχει πάρει η ΠΑ και το ΥΠΕΘΑ την αποστολή της αξιοποίησης όλων των ιπτάμενων μέσων που έχουν μείνει σε αχρηστία την περασμένη δεκατία. Η Ελλάδα πλήρωσε πανάκριβα για να οπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις τις, και οι κυβερνήσεις της περασμένης δεκαετίας εγκατέλειψαν το υλικό στην τύχη του, απαξιώνοντας επενδύσεις δις ευρώ.
Το ΥΠΕΘΑ σκέφτεται την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων Τ-6Α ΝΤΑ σε ρόλους CAS/BAI, ενώ δεν αποκλείεται να διατεθούν και αεροσκάφη σε προωθημένες βάσεις στα νησιά. Από την στιγμή που το Τ-6 θα παραμείνει για πολλές δεκαετίες σε υπηρεσία με την USAF, είτε σαν απλό εκπαιδευτικό, είτε σαν ΑΤ-6, είναι απίστετη σπατάλη πόρων για την Ελλάδα η απαξίωση 20 Τ-6Α ΝΤΑ, με ελάχιστες ώρες πτήσης, με ατελείωτες δυνατότητες και άπειρες ανάγκες. Τελικά, η λογική φαίνεται να έχει επιστρέψει στη Λεωφόρο Μεσογείων.
ΑΡΙΣΤΑ.
Ωρε φιλε μου ερχεται να μπω στη ΠΑ αν με παιρνουν και να το παιζω Κοκκινος Βαρωνος ΧD
Περα απο την πλακα ομως, δεν υπαρχει πιο φτηνος τροπος καταριψης απο το να πληρωνουμε πανακριβη εκπαιδευση πιλοτων οι οπιοι θα εχουν μονο αυτο σαν αποστολη γιατι δε βλεπω τα εκπαιδευτικα να μπορουν να κανουν πολλες αλλες δουλειες?
Ισως αν ειναι πολυ μικρος αριθμος για τα σημεια που δε θα εχουμε Tor ή οτιδηποτε αλλο στατικο μεσο αντι uav αγορασουμε στο μελλον θα ηταν χρησιμα, συνοδεια στολου κλπ.
https://www.thedrive.com/the-war-zone/31615/air-force-tests-laser-guided-rockets-in-the-air-to-air-role-to-shoot-down-cruise-missiles
AGR-20A Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS)
Ουτε 17.000 ευρω η μια δεν κανουν, και τα T6 texan αλλα και τα kiowa κυριως , μπορουν να τις βαλουν, καλο το πυροβολο αλλα δεν φτανει. (η εμβελεια)
Με διτο ρολο και air to air και air to ground, με μεγαλυτερη εμβελεια,(12km+) πολυ φτηνοτερη και πολυ ελαφρυτερη απο εναν air to air stinger.
Στο άρθρο λέει ότι χρειάζεται ατρακτίδιο sniper (που δεν μπαίνει στα T-6A).
Τι έγινε ρε έχουν φάει φλασιά μετά από 1,5 χρόνο ???? Εάν κάνουν δλδ όλα αυτά που ακούγονται και λένε δλδ spike, rampage, Rafael ( σίγουρα ), φρεγάτες, fos ,
για τα πάντα ( mirege, c130, c7), τορπιλες, scalp ……) και άλλα πολλά !!! Θα μιλάμε για άλλο στρατό !!!!!
Έπρεπε να φτάσει το σκ… στην κάλτσα.
Επιτέλους γίνονται τα αυτονόητα…
Σωστή κίνηση αλλά πρώτα πρέπει να λυθεί ένα άλλο πρόβλημα.
Ο εντοπισμός τους
Βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε αυτόνομα είτε σε διασύνδεση με άλλα συστήματα έχει κάνει το Wolverine, η εξέλιξη του ΑΤ-6
Μετατροπή θα έπρεπε να γίνει και σε πολλά από τα 25 απλά Τ-6 μια και δεν χρειάζονται τόσα εκπαιδευτικά ενώ αντίθετα θα χρειασθούν κάποια σε αποστολές COIN μια και η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει υβριδικές επιχειρήσεις στα μετόπισθεν
Τα διεθνή εκπαιδευτικά κέντρα είναι daydreaming και θα απορροφήσουν απαραίτητα για αλλού κονδύλια. Αλλο ένα P-3 στα σκαριά….
Η ΠΑ θα μπορούσε μόνη της να ενεργοποιήσει 12 Τ-6 και να αγοράσει μια ντουζίνα MB-339 CD να κάνει την δουλειά της και ένα νέο εκπαιδευτικό στα τέλη της δεκαετίας
Με τους Τουρκικούς S-400 να συνεχίζουν να αποτελούν πονοκέφαλο για την Π.Α. η χρήση των T-6A σε ρόλο κυνηγών drones στα ύψη μάλιστα που αυτά επιχειρούν είναι υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο. Όσο για την αναφορά για απογείωσή τους από προκεχωρημένα αεροδρόμια ( Σκύρος, Λήμνος, Μύκονος,…) δείχνει οτι υπάρχει υποτίμηση της απειλής των Τουρκικών Bora. Για τα Τουρκικά drones δεν βλέπω άλλη ρεαλιστική λύση εκτός από ένα drone αυτοκτονίας που θα μπορούσε να σχεδιαστεί και να παραχθεί εγχώρια. Ένα drone που θα εκτοξεύεται με πύραυλο κατακόρυφα και θα αποκολλάται στα 7.500 μέτρα όπου θα πετά με 2 κινητήρες jet τύπου RC και θα επιτίθεται με ρηχή βύθιση στα drones με πυραυλοκινητήρα να επιταχύνει τα τελευταία 5-8 δευτερόλεπτα της πτήσης.
Μάλλον έχετε μια φοβία με τους S-400!
Δεν ειναι μονο τα s400. Σε περιοδο επιχειρησεων θα ειναι ευκολος στοχος.
Οτιδήποτε πετάει στην Τουρκική Αεροπορία μπορεί να τα καταρρίψει και δεν έχουν και την ταχύτητα να το αποφύγουν. Να ‘τανε μονάχα οι S-400 !
Έχεις υπόψη σου την αερομαχία μεταξύ ελληνικούT- 33 και τουρκικού μαχητικού; Δεν νομίζω να είναι και ο ποιο εύκολος στόχος στα κατάλληλα χέρια!
Πάλι κουβέρτες για σκέπασμα.
Είναι μόνο οι S400??? Δηλαδή εσάς σας φαίνεται λογικό να σηκώνεις όχημα με άνθρωπο να καταρρίψει όχημα χωρίς άνθρωπο? και τι θα γίνει αν κάπου κοντά υπάρξει κανένα τουρκικό f16?
και άντε τώρα σηκώνεις f16 με το όποιο κόστος αλλά με σχεδόν 100% επιτυχία αφού εχει τρόπους και να αμυνθεί… στην άλλη περίπτωση ?
Όλοι έχουμε αλλά και με τους bora και yildirim και με το τι μπορούν να κάνουν στα αεροδρόμιά μας
εγω καμμια. Η θα τους τραβηξουν τοσο πισω που θα ειναι σαν να μην υπαρχουν η θα τους καθαρσουν τα Rafale τις πρωτες 2 ωρες του πολεμου
Δεν θα έπρεπε? Ένα από τα καλύτερα αντιαεροπορικα συστήματα είναι..
Προφανώς το ΥΠ.ΕΘ.Α. τα προτείνει για την αναχαίτηση των Τουρκικών drones σε περίοδο ΕΙΡΗΝΗΣ γιατί θα μας εξοικονομούσαν μεγάλο κεφάλαιο αν αποφεύγαμε την απογείωση F-16. Από επιχειρησιακής άποψης η πρόταση δεν είναι ρεαλιστική. Αν το επιχειρούσαμε υπό ρεαλιστικές συνθήκες μάχης θα “κλαίγανε μανούλες”.
Θα συμφωνήσω μαζί σου. Καθαρή αυτοκτονία να βρεθείς στα παράλια της Μικράς Ασίας μέσα σε Τ-6Α κυνηγώντας drones. Αν καταφέρεις να φτάσεις μέχρι εκεί βέβαια.
Από την άλλη η εγχώρια κατασκευή drones αυτοκτονίας είναι σωστό επιστημονικής φαντασίας.
Είναι ένας δύσκολος γρίφος.
Ας σκεφτούμε και τον παράγοντα Rafale με όλα τα καλούδια του. Εκεί να δεις γρίφος για τους απέναντι.
Το να βρεθεί ένα Τ-6Α εκεί κοντά θα έρθει σε δεύτερο χρόνο.
Στο πρώτο ημίχρονο θα έχουν ξεκαθαρίσει αρκετά πράγματα!
Για το drone αυτοκτονίας μιλάω για μία μικρογραφία του “Ερμή” ( Hermes ) – σχέδιο της Βρετανικής Υπηρεσίας Διαστήματος σαν Ευρωπαΐκό Space Shuttle, που να έχει πολύ μικρότερο επιχειρησιακό ύψος ( γύρω στα 8.000 μέτρα ).
No hope!!!
Καλο το παραμύθι με το “οι κυβερνήσεις απαξιώσαν” αλλα δεν έχει δράκο πλέον.
Η καραμέλα αυτή ισχύει για πτητικά μέσα που θέλουν 50-100-200εκ τον χρονο για FOS και οι ΜΣΒ αδυνατούν να συντηρούν. Η ΕΑΒ, οκ ανύπαρκτη και ακριβή.
Αλλα, εδω μιλάμε για το Τ6, που αντε να ήθελέ 200-250.000$ / χρονο το καθένα για ανταλακτικα (συντιηρηση στη ΜΣΒ).
Ολοκληρη ΠΑ δεν μπορούσε να βρει 10εκ (ανταλακτικά) τον χρονο να εχει σε πτητική κατάσταση 45 ελικοφόρα (αφού εργασίες θα γίνονταν στις ΜΣΒ) ?
Τις τυρόπιτες του Στεργίου να έκοβε απο 2 πτέρυγες τα είχε (για να μην πω για οδοιπορικά και γίνω κακος).
ΟΙ ηγεσίες της ΠΑ φέρουν 100% την ευθύνη αυτής της κατάστασης και οχι οι πολιτικές ηγεσίες. 10εκ βρίσκονται για πλάκα , αν οχι την μια χρονια σίγουρα την 2η.
Θελετε να μας τρελάνετε ? Είπαμε κρίση και μνημόνια περάσαμε δεν γίναμε Σουδαν.
Οι ίδιες ηγεσίες που μετά την αποστράτευση μιλάνε κατα της απαξίωσης και απορούν γιατί τα Μ2000EGM/BGM θα φυγουν…
Τόσα χρόνια στην ηγεσία βέβαια, έσκυβαν τη μέση στους πολιτικούς προϊσταμενους
Αγαπητέ Pappas, όχι 250.000$ το χρόνο, αλλά ούτε 250 € σκέτα δεν μπορούμε να ξοδέψουμε για αμυντικό υλικό χωρίς υποπρόγραμμα. Τα ίδια προβλήματα με τα Τ-6 αντιμετωπίζουν τα ΝΗ-90, τα Μ2000, τα Crotale, τα ραντάρ AR-327, τα Super Puma, τα C-27, ενώ εκτιμώ ότι ανάλογα θέματα υπάρχουν και με πολλά άλλα οπλικά συστήματα του ΣΞ και του ΠΝ, τα οποία δεν γνωρίζω. Δεν φταίει μόνο ο νόμος αλλά και η γενικότερη πρακτική. Σας παραπέμπω στο ακόλουθο άρθρο: https://www.defence-point.gr/news/kali-i-diafaneia-idoy-omos-stin-praxi-i-megali-zimia-enos-nomoy-stis-enoples-dynameis
Η δίωξη των ΜΕΑ είναι προφανής αποστολή, η ΕΑΣ μαχομένων τμημάτων στον Έβρο ή αλλού τουναντίον όχι, καθώς (για να θυμηθούμε μια συζήτηση στην οποία ο γράφων έχει λάβει σαφή και εκτενή θέση …) ακόμη και του Α-10 η επιβιωσιμότητα σε ένα σύγχρονο θέατρο επιχειρήσεων αμφισβητείται, και αμφισβητείτο και όταν εισήλθε σε υπηρεσία.
Αυτό όμως που έχει τέραστια αξία είναι η δυνατότητα επιτήρησης μεθορίου ημέρα/νύχτα με ελάχιστο κόστος ανά ώρα πτήσεως (απαιτείται πύργος οπτικών, Wescam ή άλλος, ιδεωδώς και με καταδείκτη για LGB, Hellfire κλπ), επιχειρησιακή δυνατότητα ανεκτίμητη για αντιμετώπιση ασύμμετρου πολέμου, με διεισδύσεις εχθρικών τμημάτων καταδρομών παρηλλαγμένων ως ποιμένων, περιηγητών, μεταναστών, έστω κοινών εγκληματιών. Αυτό αφορά και τα άκρως ευαίσθητα και ευάλωτα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας (η γείτων ανήκει στο συμμαχικό τόξο του προαιώνιου εχθρού του Έθνους …), η εκπορευόμενη από τα οποία απειλή έχει ΗΔΗ εμπράκτως επιδειχθεί προ ολίγων ετών σε κρίσιμες εθνικά μέρες (έστω και αν σοφά κρατήθηκε εκτός δημοσιότητας, παρά την ανάγκη εμπλοκής επίλεκτων δυνάμεων του ΕΣ προς ανέρευση και θανάτωση του εχθρικού τμήματος που ανέκυψε …).
Πτήσεις επιτήρησης συνόρων με Χιούι και με … τα μάτια των χειριστών είναι κακόγουστα καλαμπούρια που πρέπει να κοπούν άμεσα.
Εννοείται ότι τέτοιες πτήσεις (Τ-6 με οπτικά επιτηρησης) έχουν τεράστια επιχειρησιακή αξία (ΠΡΙΝ όμως την έκρηξη του πολέμου) και στα μέτωπα Έβρου και Αιγαίου, καθώς βελτιώνουν θεαματικά την επιτήρηση.
“Αυτό αφορά και τα άκρως ευαίσθητα και ευάλωτα βορειοδυτικά σύνορα της χώρας (η γείτων ανήκει στο συμμαχικό τόξο του προαιώνιου εχθρού του Έθνους …), η εκπορευόμενη από τα οποία απειλή έχει ΗΔΗ εμπράκτως επιδειχθεί προ ολίγων ετών σε κρίσιμες εθνικά μέρες (έστω και αν σοφά κρατήθηκε εκτός δημοσιότητας, παρά την ανάγκη εμπλοκής επίλεκτων δυνάμεων του ΕΣ προς ανέρευση και θανάτωση του εχθρικού τμήματος που ανέκυψε …).”
ΤΙ;
Υποθέτω ότι αναφέρεται στο περιστατικό της στρατιωτικά οργανωμένης ένοπλης επίθεσης στις φυλακές Τρικάλων το 2013 και της ακόλουθης απόδρασης αρκετών σκληρών Αλβανών κρατουμένων. Τότε είχαν γραφτεί σενάρια εμπλοκής παραστρατιωτικής ομάδας του UCK και ενώ οι δραπέτες σταδιακά συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Αλβανία, ποτέ δεν μάθαμε τι έγινε με τους εξωτερικούς συνεργούς τους.
Δυστυχώς, αγαπητέ φίλε, δεν αναφέρομαι σε αυτό το δραματικό (και στρατιωτικής/καταδρομικής οργάνωσης) περιστατικό, που γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα και έδειξε ότι σημαντικές υποδομές στην ενδοχώρα μπορούν να πληγούν (η εγγύτητα ιδίως των ενεργειακών μονάδων Δ. Μακεδονίας με το χώρο εξόρμησης των στοιχείων αυτών προβληματίζει). Αλλά σε άλλο περιστατικό, δύο χρόνια μεταγενέστερο, που σοφά διατηρήθηκε απόρρητο, διότι η αποκάλυψή του θα έφερνε τη χώρα προ του διλήμματος να αναλάβει πολιτική ή και στρατιωτική δράση προς αποκατάσταση της ασφάλειας των συνόρων της (με περιορισμένη ίσως δυνατότητα τεκμηρίωσης των γεγονότων ενώπιον διεθνών οργανισμών), ή άλλως να αφήσει να καταρρεύσουν οι αποτρεπτικές παραστάσεις που (οφείλει να) εκπέμπει. Ακόμη χειρότερα, η ιταμή πρόκληση εκδηλώθηκε ακριβώς τις ημέρες της μέγιστης εθνικής κρίσεως από τη Μεταπολίτευση και εντεύθεν, ημέρες με πολλά ερωτηματικά για την εφεξής θέση της Ελλάδος στον κόσμο και με σοβούσα θεσμική κρίση σχεδόν πολιτειακού χαρακτήρα, πράγμα που υποδηλοί πρόθεση αποσταθεροποίησης της χώρας μας, και αποκλείει το ενδεχόμενο να οργανώθηκε μόνο από την ηγεσία μιας πρακτικώς ανύπαρκτης (αλλά απειλητικής ως failed state) χώρας ή από εγκληματικές συμμορίες. Λύθηκε ένοπλα λοιπόν το ζήτημα, με καταδίωξη και ολοσχερή εξόντωση της ομάδος/ομάδων που διείσδυσαν σε όχι μικρό βάθος στην ελληνική επικράτεια. Όχι βέβαια χωρίς μείζονα κινητοποίηση μονάδος της στρατηγικής εφεδρείας, που σε περίοδο πολέμου με την Τουρκία δεν θα είναι ασφαλώς διαθέσιμη να κυνηγά “κατσαπλιάδες” (με έμφαση στα εισαγωγικά) στην Πίνδο … Η 8η και τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης θα έχουν δύσκολο έργο … Και στα ορεινά της Ηπείρου υπάρχουν cache όπλων και πυρομαχικών, καλώς θαμμένων, σε τεράστιες ποσότητες … κατά καιρούς εντοπίζονται από δράσεις της Κρατικής Ασφάλειας και της ΕΥΠ, αλλά είναι κλάσμα. Εκλεκτός blogger των αμυντικών θεμάτων, φημισμένος για τη φωτογραφική τεκμηρίωση κινήσεων στο Α. Αιγαίο και όχι μόνο, έχει καταθέσει πολλάκις σχετικά σενάρια …
Εξαιρετικα ενδιαφερουσα και αγνωστη για εμενα ιστορια, μηπως υπαρχει κατι σχετικο καπου που να μπορουμε να διαβασουμε περισσοτερα??
Βαλτε μερικα λινκ εαν εχετε την καλοσυνη
Δυστυχώς όχι, αγαπητέ φίλε, για τους λόγους που εξέθεσα. Αν δεν είχα μοιραστεί την αγωνία εγγύτατα φιλικής οικογενείας, της οποίας μέλος που υπηρετούσε στους καταδρομείς είχε συμμετάσχει στην επιχείρηση, δεν θα το γνώριζα και ο ίδιος. Δεν ρώτησα καν τον ίδιο τον εμπλεκόμενο, έχοντας την πεποίθηση ότι, συμμορφούμενος προς τις διαταγές του, δεν θα σχολιάσει περαιτέρω, και σίγουρα όχι διαδικασίες, τοποθεσίες, ευρήματα κλπ.
Ευχαριστώ για την διευκρίνιση. Το πολύ περίεργο σε αυτήν την ιστορία είναι ότι ενεπλάκη από την πλευρά μας στρατιωτικό τμήμα αντί της ΕΚΑΜ, που θα ήταν πιο αρμόδια (και πιο θωρακισμένη νομικά-συνταγματικά) σε καιρό ειρήνης.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η υπόθεση είναι απόρρητη, καλό είναι να παραμείνει.
Εξ όσων αντιλήφθηκα, οι επιχειρησιακές δυνατότητες των εισβολέων, αλλά και η ανάγκη αναχαίτισης και εξόντωσής τους πριν φθάσουν σε αστικά κέντρα και χαθούν με τη βοήθεια χιλιάδων πρόθυμων να τους παράσχουν κρησφύγετο, απαιτούσαν α) άνδρες έμπειρους σε ενέδρες στην ύπαιθρο και β) σοβαρό expertise σε τυφέκια και όπλα ομάδος.
Πιστεύω πως αν εξετάζεται η ικανότητα CAS, έχει περισσότερο το χαρακτήρα COIN, για αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
Ακριβώς! Χρειάζονται πρωτίστως για αποστολές COIN που δεν θα είναι μόνο στα βορειοδυτικά αλλά και στα μετόπισθεν!
Και γι αυτό τον ρόλο είναι ότι πρέπει
Πρέπει να πάρουνε σουίτα με αισθητήρες και να αυξήσουν τις επιλογές μεταφοράς οπλισμού τους Στα 20 ΝΤΑ αρχικά αλλά και τα μισά από τα 25 εκπαιδευτικά που δεν χρειάζονται όλα εκεί
Σε ειρηνική περίοδο και μέχρι την σύρραξη μπορούν να έχουν και anti-drone ρόλο
Σε σειρά προτεραιότητας χρειάζονται ISR, data link, ΜΑWS με RWR επιθυμητό αλλά όχι απαραίτητο λόγω χώρου/χρόνου εμπλοκής
Δεν περιγραφω αλλο.
Τελικά κάποιοι μας διαβάζουν. Το έλεγα και παλιότερα και πολλοί μου έλεγαν ότι δεν έχουν ελπίδες στο Αιγαίο. Τα αεροπλάνα αυτά είναι πολυεργαλεία και πρέπει να φορτωθούν με τα ανάλογα όπλα και αισθητήρες.

Εξοπλισμένα με τα κατάλληλα όπλα όπως AGM-114 ή ακόμη και SPIKE NLOS αλλά και περιφερόμενα πυρομαχικά, αφού ανακατεύεται το Ισραήλ, θα προκαλέσουν μεγάλο πονοκέφαλο στον αντίπαλο. Εναντίον ΜΕΑ, ελικοπτέρων αλλά και εναντίον ΑΦΝΣ που εκτελούν αποστολές ELINT, με τον κατάλληλο οπλισμό δλδ ΑΙΜ-9 που διαθέτουμε αλλά και με ATAS, σε συνδυασμό με τα 50άρια, θα μπορέσουν να συνδράμουν στις αναχαιτίσεις και σε πολεμική περίοδο στο κυνήγι και την καταστροφή τους. Αν τους τοποθετήσουμε και ένα σύστημα αυτοπροστασίας, game over.
Είναι δεδομένο ότι τα αεροπλάνα αυτά πρέπει να σταθμεύουν μόνιμα στα νησιά, τον Έβρο αλλά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, σε συνδυασμό με ΜΕΑ, τα ΟΗ-58D που επίσης πρέπει να είναι μόνιμα αναπτυγμένα στα σύνορα.
Θα πρέπει να θυμίσω ότι οι Τούρκοι έχουν κάνει ανάλογα βήματα με το Hurkus C

Σωστά βέβαια η χρήση τους προυποθέτει ένα μάλλον permissive περιβάλλον χωρίς πολλές απειλές από μαχητικά και αντιαεροπορικά του αντιπάλου. Ο μικρός και ο αργός μπορεί να κρυφτεί και να ξεφύγει από ένα μαχητικό, υπάρχουν τακτικές, αλλά οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Πρέπει να κάνουμε παραδοχές του τύπου ότι τις πρώτες ώρες ενός πολέμου όλα τα μαχητικά του εχθρού θα έχουν άλλες προτεραιότητες, ότι τα δικά μας θα κινηθούν εκτός εμβέλειας αντιαεροπορικών του αντιπάλου κτλ.
Πάντα αναρωτιόμουν γιατί μας φοβίζει το γεγονός ότι η Τουρκία θα αποκτήσει HURKUS ενώ εμείς είχαμε ήδη 45 T-6, τα περισσότερα να σκουριάζουν. Πολύ σωστή λοιπόν η ιδέα του ΥΠΕΘΑ. Όμως να μην μείνει εκεί μόνο. Ας τοποθετηθούν και ηλεκτροπτικοί/υπέρυθροι αισθητήρες WESCAM MX 15D, όπως έχουν μπει στα Τ-6 της Τυνησίας (και φαίνονται και στη φωτογραφία παραπάνω) κι επιπλέον ένα οικονομικό σύστημα Link 16. Αυτό που θα άξιζε το κόπο θα ήταν να πιστοποιηθούν πύραυλοι Brimstone και Spear. Θα γίνονταν αμέσως ο τρόμος και ο φόβος σε αποστολές TASMO (anti-ship). Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι απαιτούν διάδρομο μόλις 540m για από/προσγείωση πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλά αεροδρόμια στο Αιγαίο (Πάρο, Νάξο, Αστυπάλαια, Κάρπαθο κά). Αναμφισβήτητα είναι η ιδέα αποτελεί έναν σημαντικότατο και οικονομικότατο πολλαπλασιαστή ισχύος σε Αιγαίο / Έβρο.
Νομίζω ότι θα τοποθετηθεί εξοπλισμός από το Ισραήλ. Φαντάσου Τ-6 εξοπλισμένο με Spike NLOS ή περιφερόμενα πυρομαχικά Hero σε αποστολές εναντίον μικρών σκαφών;
Φαντασου Mirage-2000 EGM εξοπλισμενο με Spice, PGM , Brimstone I/II η Spike NLOS εναντια σε UAV και αλλες εχθρικες δυναμεις.
Το Mirage-2000 EGM από όσο ξέρω επιστρέφεται στον κατασκευαστή.
Δεν νομίζω ότι ήταν πρόβλημα λογικής στην Μεσογείων αλλά πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας για το φόβο σκανδάλου…
Πάντος από τα Τ6 θα πρέπει να αγοραστούν και άλλα. Με 20 δεν κάνεις δουλειά. Μετά η ερώτηση είναι η αναχαίτιση θα είναι με GCI;
Επίσης θα έχουν και F16 για απογείωση σε περίπτωση τσαμπουκά;;;
Έχουμε ήδη 45 , αριθμός που αποδείχθηκε πέραν των αναγκών. Ας αξιοποιήσουμε αυτά και συζητάμε για άλλα.
Τα 20 ΝΤΑ φτάνουν και περισσεύουν, δεν έχουμε ανάγκη άλλα. Το θέμα είναι ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο ΑΤ-6. Ελπίζω να γίνει κάτι ανάλογο στο Ισραήλ που θα σταλούν.
Μακάρι !
Σκεφτομουν οτι θα επρεπε να γινει γιατι τα TB2 ειναι σημαντικος κίνδυνος για τις πρωτες μερες ενος πολεμου και δν πρεπει να περιμένουμε απο τα f16 να καθαρίσουν αμεσως γιατι θα εχουν πολλές άλλες δουλείες.
Επισης τα sa-8b του στρατου φαίνεται οτι δεν εχουν πια τυχη, αρα? Ολο το στράτευμα θα ειναι εκτεθειμένο στα TB2 🙁
Δεν ηξερα καν οτι ειχαμε προβλεψει απο παλια για τα Τ6 NTA, ειναι απίστευτο να έχουμε τετοια λυση και να την κοιτάμε, σπαει η καρδιά με τις δυνατότητες που δεν αξιοποιούμε.
Τελος τα TB2 εχουν καθοδήγηση μεσω δορυφόρου, ειναι δύσκολες οι παρεμβολές αλλα πρέπει να εξεταστούν (οπως και ολα τα soft kill)!
Ενα ωραιο σεναριο, ειναι ενα Τ6 διπλα στο TB2 με ενα νεο παρεμβολεα της ΕΑΒ, της ΙΝΤΡΑΚΟΜ , Ελληνικών πανεπιστήμιων ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΨΑΡΙΑ ΠΙΑΝΟΥΜΕ!
Ακόμη και για ISR έκαναν με την προσθήκη ενός απλού ατρακτιδίου, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας επιτήρησης των συνόρων αλλά κανένας δεν έκανε τίποτα. Τώρα πήραν μπροστά, ας ελπίσουμε να γίνει το καλύτερο.


Ακόμη και σε ελικόπτερα θα μπορούσαμε να το αναρτήσουμε αυτό το ατρακτιδίο αλλά χαμπάρι.

Θέλω να ρωτήσω την πτήση πόσο επιτυχημένη θα ηταν μία τέτοια μετατροπή; Σίγουρα για το τώρα θεωρείται μία λύση. Το θέμα είναι ότι η τεχνολογία προχωράει και εάν η AI νίκησε τον Αμερικάνο πιλότο 4-0, πως θα μπορεί ένα “πειραγμένο” εκπαιδευτικό να αντιμετωπίσει ένα τούρκικο drone που ίσως κάποια στιγμή φέρει AI;
Ποια μετατροπή; Έτοιμα είναι!
Τι σχέση η ΑΙ με τα UAV της Τουρκίας;
“Ισως κάποια στιγμή ” έγραψα. Δεν είπα ότι έχουν AI από τώρα, αλλά αυτό που θέλω να πω, είναι ότι μου φαίνεται πιο ασφαλές να επενδύσουμε από τώρα σε αγορές uav – ucav και να ξεκινήσουμε και εγχώρια προγράμματα για uav. Θα πρέπει να δώσουμε περισσότερα λεφτά στιε ελληνικές εταιρίες για μελέτες και ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων.
Δεν πρέπει να δώσεις περισσότερα λεφτά στις ελληνικές εταιρείες αλλά στα ελληνικά πανεπιστήμια για να κάνουν τέτοιες έρευνες.
Επίσης ,ε υποθέσεις δεν βγαίνουν συμπεράσματα. Για να ενσωματώσουν AI στο επίπεδο που χρειάζεται η αυτπεράσουν ακόμα αρκετά χρόνια. Πολύ πιθανό και πάνω από 10. Προς το παρόν οι διάφορες τεχνολογίες ΑΙ αναλύουν απειλές και λειτουργία συστημάτων.
Ηδη ξεκινησε η Intracom το Lotus μαζι με καποια πανεπιστημια απο ελλαδα και κυπρο.Η χρηματοδοτηση ειναι απο το European Defence Industrial Development Program. Ελπιζω να εχει γρηγορα αποτελεσματα αλλα ως τοτε καλως κανουμε και αγοραζουμε MQ9.
Το γεγονός στο οποίο αναφέρεσται αφορά αερομαχία σε εξομοιωτή μεταξύ 2 F16 αν δεν κάνω λάθος, το ένα το χειριζόταν έμπειρος χειριστής και το άλλο υπολογιστής φορτωμένος με λογισμικό AI. Το αποτέλεσμα ήταν όπως σωστά αναφέρεται 4-0. Η διαφορά στην δυνατότητα ελιγμών μεταξύ του T6 και τυχόν UAV/MALE είναι μεγάλη (υπέρ του Τ6) οπότε ότι και να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη πολύ δύσκολα θα αποφύγει την κατάριψη.
Σιγουρα θα αποτελέσουν μέρος της λύσης αλλά όχι Η λύση. Χρειαζονται πολλά να γίνουν ακόμη…
Νωρίς το θυμήθηκαν, άφησαν τα Τ6 να καταλήξουν κουφάρια (αντί να τα πουλήσουν αν δεν τα χρειάζονταν) και τώρα σκεφτόμαστε να τα ξανα – αξιοποιήσουμε δαπανώντας μεγάλα ποσά επαναφοράς τους. Το ερώτημα είναι ποιός θα προστατεύει τα Τ6 και τί ελπίδες θα έχουν στο Αιγαίο με τα F16 να τρυγυρνάνε δεξια και αριστερά. Πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι πως η μόνη λύση στα drone είναι ένα άλλο drone, όχι για να το καταρρίψει αλλά για να κάνει μεγαλύτερη ζημιά. Όταν ξυπνήσουν εκεί στο ΓΕΕΘΑ και ρίξουν χρήμα για ένα εγχώριο (και καλύτερο) ΤΒ2 τότε θα έχουμε δύναμη αποτροπής, αλλιώς πάμε τάχιστα για εκπλήξεις τύπου Αρμενίας.
Το «μεγάλα πόσα» το ξέρετε εσείς σίγουρα; γιατί εμείς ξέρουμε το αντίθετο
Μακάρι να έχεται δίκαιο, γιατι η λογική λέει πως όταν παρατάς ενα ιπτάμενο μέσο και το κανιβαλιζεις τότε το κόστος να το επαναφέρεις μετά απο χρόνια είναι μεγαλύτερο από την αξία που έκαναν τα ανταλλακτικά που κανιβάλισες. Εκτος και αν θέλουν απλά “μια αλλαγη λαδιών” και είναι έτοιμα να πετάξουν.
Τα οπλισμένα ΜΕΑ δεν είναι δύναμη αποτροπής, είναι απλά ένα εργαλείο που δρα κάτω από αεροπορική υπεροχή σε περίπτωση πόλεμου, αν δεν υπάρχει αυτή, δεν υπάρχουν και τα οπλισμένα ΜΕΑ. Στην Αρμενία τα ΜΕΑ δρουν κάτω από την ομπρέλα της Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.
Η λυση ειναι ηλεκτρονικα αντιμετρα.
Τα εγχώρια αναπτυγμένα ηλεκτρονικά αντίμετρα θα συμπλήρωνα εγώ, ώστε να μπορείς άμεσα να τα προσαρμόσεις στα αντί – αντιμετρα που θα εφαρμόσει ο αντίπαλος.
Και οι Αρμένιοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά αντίμετρα αλλά δεν έπιασαν. Οι Τούρκοι/Αζέροι κατέστρεψαν τα οχήματα με περιφερόμενα πυρομαχικά HAROP τα οποία έκαναν αυτόματη επίθεση στις Η/Μ εκπομπές του συστήματος.
https://en.wikipedia.org/wiki/IAI_Harop
Υπόψη οι Τούρκοι έχουν το Harpy 1 και από ότι βλέπω και το Harop, εκτός από δικά τους όπλα στην κατηγορία.

Εικόνα από κατεστραμμένο Repellent 1 της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Repellent 1 Mobile Anti Drone Complex
https://www.youtube.com/watch?v=pzsZI84W7D8
Στην καθημερινότητα , έχει λογική να στέλνεις F-16 ή Mirage 2000 για να διώξει ένα UAV ; Αν αρχίσει σύρραξη το που θα επιχειρούν τα T-6 άλλο θέμα.
Θα βοηθήσουν (και) τα Τexan αλλά το ζήτημα είναι πως και με τι θα εντοπίζονται τα Bayraktar!
Με τα ραντάρ που έχουμε στα νησιά και τα ιπτάμενα ραντάρ.
Οπως γράφει και η ανάρτηση έχουν πολύ μικρό ίχνος όπως και θερμικό αποτύπωμα για εντοπισμό από ικανοποιητικές αποστάσεις εκτός αν χρησιμοποιηθεί κάποιο εξειδικευμένο ραντάρ ή ανάλογο σύστημα θερμικού εντοπισμού, το καλό είναι ότι έχουν μικρή ταχύτητα που διευκολύνει την προσβολή τους αρκεί να έχεις όμως έγκαιρη προειδοποίηση.
Ετσι όπως το βλέπω στο παρόν στάδιο περισσότερο αποτελεσματικά θα είναι τα ηλεκτρονικά αντίμετρα, παρεμβάλλοντας τίς επικοινωνίες και την απαραίτητη διασύνδεσή τους με τα κέντρα ελέγχου όπως επίσης και τα συστήματα GPS.
Τα Τ-6, Kiowa και Α/Α όπλα θα έχουν συμπληρωματικό ρόλο…
Η πιο άμεση απάντηση είναι τα ΟΗ-58 και τα Τ-6ΝΤΑ.
Πτήση, μία ερώτηση. Τί επιβιωσιμοτητα προβλέπεται για τέτοια αεροπλάνα πάνω από το Αιγαίο/ Έβρο εν καιρώ πολέμου;
Λογικά σχεδόν μηδενική επιβιωσιμοτητα
Τι επιβιωσιμότητα θα έχουν τα ΑΗ-64, ΟΗ-58 κτλ;
Το συγκεκριμένο άρθρο “κουμπώνει” με την δημοσίευση για το Sea Guardian της General Atomics. Έξυπνες λύσεις χαμηλού κόστους και οι δύο. Αν εφαρμοστούν κιόλας….
Αυτή η λύση δεν μου φαίνεται και πολύ πειστική. Κατ’ αρχήν πώς θα εντοπίζονται, θα απογειώνεται επανδρωμένο αεροσκάφος για μη επανδρωμένο, και πόση ώρα μπορεί να μείνει στον αέρα το δικό μας σε σχέση με αυτά. Επίσης, αυτοί έχουν ένα εργοστάσιο που τα παράγει μισοτιμής γι’ αυτούς, εμείς θα έχουμε 20-30 αεροσκάφη; Φαντάζομαι ότι αυτή είναι μια λύση ανάγκης. Μην υποτιμάτε τον εχθρό.
Μια λύση πιστεύω θα ήταν να κάνουμε ό,τι κάνουν και οι απέναντι. Αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δικά τους ας προμηθευτούμε και εμείς δικά μας (πάντοτε με δυνατότητα να κουβαλάνε αντίστοιχα όπλα με των απέναντι) ως απάντηση. Αν έχουν και αυτοί τις δικές μας συνέπειες από τα δικά τους UAVs, τότε θα ήμαστε ισοπαλία σε αυτό τον τομέα. Οπότε αν δεν έχουμε πραγματικές λύσεις ας κάνουμε ό,τι κάνουν. Τουλάχιστον να μάθουμε πως χρησιμοποιούνται. Έχουμε όμως αναλύσει και σκεφτεί τι θα τα κάνουμε; Και πάντοτε με επιθετικές φιλοσοφίες, όχι για έρευνα και διάσωση….
Με τους βαλλιστικούς τουρκικούς πυραύλους τι θα κάνουμε, εκεί έχουμε σκεφτεί λύσεις ή θα τους “αναχαιτίζουμε” με υπερ-πολλαπλάσιο κόστος με πάτριοτ; Και όταν αυτοί θα ρίχνουν ομοβροντίες γομώσεων του Β’ παγκοσμίου πολέμου σε πολεοδομικά συγκροτήματα τι θα λέμε τότε; Λύση γι’ αυτό έχουμε μελετήσει; Αν όχι η λύση είναι επίσης η ίδια, να κάνουμε ότι κάνουν και αυτοί ως απάντηση ώστε να ξέρουν ότι αν προχωρήσουν θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ίδιο όπλο από εμάς. Είναι τόσο δύσκολο η Ελλάδα να αποκτήσει δυνατότητα (όπως και αυτοί) να χτυπάνε τους απέναντι από την Στερεά Ελλάδα π.χ.; Η Σερβία και το Ισραήλ δεν μπορεί να μας βοηθήσει;
Σαν ιδέα είναι πολύ καλή και εύχομαι να προχωρήσει. Έχω όμως μερικές απορίες.
Τα αεροπλάνα αυτά δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης σε περιβάλλον που δεν υπάρχει πλήρη αεροπορική υπεροχή. Άρα αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που αρχίσει το πιστολίδι δεν θα σηκωθούν αν η ΤΗΚ εξακολουθεί να εκτελεί αποστολές στο Αιγαίο και τον Έβρο. Από την άλλη το ίδιο ισχύει και για UCAV της ΤΗΚ. Δεν διαφωνώ με τις δυνατότητες που προσφέρουν τα UAV αλλά πραγματικά δεν μπορώ να δώ πως θα μπορέσουν να ενταχθούν σε τακτικές μάχης υπό την διαρκή απειλή των F-16 της Τουρκίας ή της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σε όλες τις συγκρούσεις που έχουν λάβει μέρος UAVs υπάρχει πλήρης αεροπορική υπεροχή.
Η άλλη μου απορία έχει να κάνει με τα ύψη που πετούν τα UAV και τις τακτικές απόκρυψης τους. Θα φτάνουν τα T-6 τόσο ψηλά; Επίσης χρειαζόμαστε τρόπους και τακτικές για την αποκάλυψη των Τουρκικών UAVs.
ποσο ψηλα παει το bayraktar?
20000 ποδια αν παει. σαν ελικοπτερο…
γι αυτη την δουλεια κι οχι μονον θα ηταν ενδιαφερων να αποκτουσαμε 20 redhawk απο usa.
Υπάρχει μια διάκριση σε πολλά επίπεδα.
1) αναχαίτιση σε πολεμική περίοδο ή χαμηλής έντασης όπως είναι γενικά με την Τουρκία
2) αναχαίτιση σε χαμηλά ή μεγάλα ύψη και μεγέθη (άλλο MALE άλλο drone.. διμοιρίας…)
3) remote piloting μέσω δορυφόρου ή σε πλήρως αυτόνομη λειτουργία
Χωρίς να είμαι ειδικός καταλαβαίνω ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα παραπάνω και ενδεχομένως μέσα αντιμετώπισης.
Οι Ιρανοί πάντως κατέβασαν το Sentinel με ηλεκτρονικά μέσα. Τι πρόοδο έχουμε κάνει σε αυτό τον τομέα; Πόσο έχουμε μελετήσει τα μέσα του αντιπάλου;
Πως μπορούμε να στήσουμε “παγίδες” με ηλεκτρονικά ή άλλα μέσα και να ρίξουμε ένα τέτοιο drone εντός εθνικού εδάφους; Η πολιτική εκμετάλλευση θα είναι μεγάλη αλλά και θα κοπεί λίγο ο βήχας των δίπλα. Διαβάζουμε σαρώνουν διαρκώς τα νησιά,τον Έβρο και φτάσανε και Σκύρο.
Γενικότερα πρέπει να θεωρούμε στην εποχή των δορυφόρων και των drone δύσκολα θα υπάρχουν πολλα σημεία κρυφά ειδικά κοντά στην πρώτη γραμμή.
Αυτή ακριβώς ειναι η λάθος αντίληψη….να πέσει πάνω απο εθνικό έδαφος……το Αιγαίο ειναι εθνικό έδαφος….οτιδήποτε ίπταται δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού (ξέρετε αυτού που περνά απο το μέσον της Ρόδου) ειναι εχθρικός στόχος που υπονομεύει την ασφάλεια των νησιών μας και πρεπει να καταρρίπτεται…..
Καλο το T6 για να κυνηγήσει τα tb2 (με καποια μειονεκτήματα) αλλα πάνω απο ολα χρειάζεται πολιτική βούληση….
Σε καιρό πολέμου άλλη ορεξη δεν θα έχουν τα τουρκικά f16 θα κοιτάνε πως να καταρρίψουν τα Τ6 και οχι πως να ξεφεύγουν απο amraam, meteor και
iris t…
Εαν οι Τουρκοι στέλνουν Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη πάνω από νησιά τοτε θα πρεπει να τα καταρρίπτουμε, καθως δεν εχουν πιλότο και μπορούν να εχουν επιθετική δράση. Η κατάρριψη ΜΕΑ ειναι γενικά χαμηλού ρίσκου ενέργεια διεθνώς, χαμηλότερη από την κατάρριψη επανδρωμενου αεροσκάφους. Επισης, μπορούμε να ισχυριστουμε πως η πτήση του ΜΕΑ έθεσε σε κίνδυνο επιβατες σε πολιτικές πτήσεις και να το κάνουμε διεθνώς θεμα.
Ειδικά εάν τα συντρίμμια πέσουν πάνω σε Ελληνικό έδαφος, θα μπορούμε να το μετατρεψουμε σε διπλωματικο ζητημα και απόδειξη ότι η Τουρκια εχει επιθετική στάση και οτι προκαλεί την Ελλαδα.
Εαν επιλέξουμε να μην τα καταρριψουμε τοτε θα πρεπει και εμεις να κάνουμε ακριβώς το ίδιο στην Τουρκια, δηλαδη να στείλουμε ΜΗ Επανδρωμενα Αεροσκαφη πάνω από τη Μικρά Ασία, ωστε να δούμε τι θα κάνουν οι Τουρκοι. Εαν τα καταρρίψουν, τοτε εχουμε το ελεύθερο να κάνουμε και εμείς το ίδιο στο μέλλον.
Αυτη είναι η γνωστή τακτική tit-for-tat (δηλαδη ισοδυναμη ανταποδοση) απο τη θεωρία των παιγνίων, η οποια εχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί καλύτερα από κάθε άλλη και οδηγεί στη συμμόρφωση του αντιπαλου.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην πολεμική αεροπορία.
Εξαιρετικη κινηση. Ιδιως σε “καθημερινες” καταστασεις για την ΠΑ!
Ξερετε αν υπαρχει τροπος-προβλεψη για link16?
Τα TB2 θα τα γλενταει αλλα τα μελλοντικα Akinci που ειναι (ετσι λεει η υπερδυναμη…) High Altitude δεν θα δυσκολευτει ενα T-6?
Ευχαριστω
Τώρα σοβαρά, θα επιχειρήσει ελικοφόρο αεροσκάφος με όπλο πολυβόλο αλά spitfire στα παράλια της μικράς Ασίας μεταξύ των νησιών μας εναντίων drones και UAV το 2020?
Εντάξει “ειδικός” δεν είμαι αλλά μου φαίνεται παράλογο και νομίζω από πίσω από την ιδέα μου κάνει ότι κρύβεται κάποιο διαφαινόμενο εργάκι “αναβάθμισης” να γίνουν οι μετατροπές ή/και ευσεβών πόθων.
Δεν ξέρω τι χρειάζεται του UAV για να αντιμετωπιστεί αλλά μάλλον κάποιου είδους πύραυλο να το χτυπήσει και να το ρίξει κατά προτίμηση fire and forget. Κάποιος θα υπάρχει με τις σωστές προδιαγραφές εμβέλειας και τεχνολογίας εμπλοκής.
Πες τα ρε αδερφέ γιατί νομίζα ότι μόνο σε μένα φαίνεται γελοίο το όλο εγχείρημα….
Γιατί πρέπει όλα να είναι υψηλής τεχνολογίας και κόστους; Οπλισμένα ελικοφόρα για αποστολές ISR, CAS, αλλά και ΤΑΥΝΕ χρησιμοποιούν κι άλλοι, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία.
Αν και απολύτως λογικό ως σκέψη, με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει υπερβολικά αισιόδοξο το σενάριο να επαναφέρουμε σε λειτουργία επαρκή αριθμό Α/Φ Τ-6 και μάλιστα να αντιμετωπίζουμε και ΜΕΑ… Υπενθυμίζονται οι επανειλημμένες ματαιώσεις των διαγωνισμών για την εν συνεχεία υποστήριξη των Τ-6. Και όταν κάτι έχει εγκαταλειφθεί επί μακρόν, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν είναι εύκολο να επανέλθει εύκολα σε λειτουργία. Αυτό ισχύει και για πολλά άλλα οπλικά συστήματα, τα οποία έχουν αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια την “τελειομανία” του θεσμικού πλαισίου.
Αναμφισβήτητα έχει διασφαλίσει την διαύγεια ο νόμος Βενιζέλου, καθώς απειροελάχιστες συμβάσεις έχουν συναφθεί βάσει των προβλέψεων αυτού (επιμένω ότι είναι μόνο τρεις)… Αν και δεν φταίει μόνο ο ν. 3978/11 αλλά το γεγονός ότι συνεχίζει να παραπέμπει στον παλαιότερο 3433/06, καθώς και η ακολουθούμενη πρακτική εμμονής στη διαδικασία του διαγωνισμού, παράλληλα με υπερβολικές απαιτήσεις.
Όμως, το σημαντικότερο θέμα παραμένει η ανίχνευση και η αναγνώριση των εχθρικών ΜΕΑ, όπως προανέφεραν και κάποιοι συν-σχολιαστές. Ένα μικρό ΜΕΑ που πετάει αργά και χαμηλά δεν είναι και ο καλύτερος “πελάτης” για τα ραντάρ αεράμυνας. Και αν δεν τα δεις, πως θα σηκώσεις τα περιβόητα ΑΤ-6 με το πυροβόλο τους; Ένα άλλο σενάριο είναι ένα ΤΒ2 να πετάξει ψηλά, περήφανο, προσελκύοντας Α/Φ Τ-6 για την αναχαίτισή του, ενώ άλλα ΜΕΑ, ίσως μικρότερα, να πετάξουν χαμηλά, κάτω από τα ραντάρ. Ακόμα χειρότερα, θα μπορούσε ένα ΤΒ2 να αποτελέσει δόλωμα για ένα Τ-6, το οποίο να έρθει ξαφνικά αντιμέτωπο με ένα F-16 που καραδοκεί λίγο πιο μέσα, λίγο πιο χαμηλά.
Το ρεζουμέ είναι ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση διάφορων δυσδιάκριτων απειλών (π.χ., μικρά ΜΕΑ, βαλλιστικοί πύραυλοι και πύραυλοι πλεύσης), αυτό που έχει τη μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση του συστήματος αεροπορικού ελέγχου (ΣΑΕ) και τα α/α συστήματα. Αν δεν έχεις εικόνα και έγκαιρη προειδοποίηση, δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Και δυστυχώς δεν βλέπω να γίνεται πολύς λόγος επ’ αυτού.
Επιτελους, η φωνη της λογικης απο την ιδια την Π.Α.
Συντηρηση και παραλαβη NH90,C-27,C-130B/H,αντικατασταση Τ-2,UH-1H,….Ξεχασμενα Super Puma στην ΕΑΒ,.
Ολα κρισιμα και αναγκαια να προχωρησουν ..Προς το παρον μονο λογια..
Συντήρηση: 3 C 130 στο Ισραήλ, 3 στο ΚΕΑ, τα υπόλοιπα 4 στην ΕΑΒ.
Διορθώστε με όπου κάνω λάθος. Ένας πιλότος, με μανούλα, παιδια, οικογένεια θα σηκωθεί με ένα Τ6 από Καλαμάτα να διασχίσει όλο το Αιγαίο για να εντοπίσει μέσα σε όλα (αεροπλάνα, αεράμυνας) ένα άψυχο UAV χειριζομενο από ξηράς που επιχειρεί δίπλα από τα σύνορα του πάνω πχ από τη Χιο. Δε μου κολλάει.
Αναβάθμιση των ραντάρ, ηλεκτρονικά αντίμετρα, αναβάθμιση των shorads και ένας τύπος με stinger και στην μικρότερη ομάδα μάχης
Ο πιλότος θα τα κάνει όλα για την πατρίδα του.
Δεν αμφιβάλλει κανεις. Αριθμητικά όμως δεν είναι αναλώσιμος, αντιθετως είναι απολύτως μη αναλώσιμος.
Αρνάκι άσπρο και παχύ!!!
Τι ειναι αυτα που λετε κυριε? Δηλαδη θα θυσιασουμε πιλοτους και αεροσκαφη 5 εκατομμυριων ευρω σε αποστολες αυτοκτονιας για να αναχαιτησουν drone των 500 χιλιαδων ευρω?
Υπαρχουν πολυ πιο φτηνες λυσεις, ονομαζονται συγχρονα Αντι-Αεροπορικα συστηματα. Τα χρειαζομαστε ετσι και αλλιως, καθως τα OSA και Tor M1 πρεπει η να εκσυγχρονιστουν αμεσα, η να μεταφερθουν σε μουσεια. Η χρησιμοτητα τους ειναι σχεδον μηδενικη σημερα και καταναλωνουν πορους χωρις αποτελεσμα.
Τα αυτονόητα μετά από χρόνια!!! Βασικά, τα αυτονόητα για πρώτη φορά…
Θα έπρεπε ήδη να συζητάνε για αγορά επιπλέον Τ6, και μάλιστα με προστασία από κάτω και στο πλάι της ατράκτου, για αυτούς τους ρόλους!
Για όσους γράφετε ότι σε περίοδο επιχειρήσεων θα ειναι ευάλωτα, προφανώς και θα ειναι γι’αυτό και δεν θα πετανε(εκτός ίσως από τον Έβρο)
Σε περίοδο επιχειρήσεων τα Τουρκικά uav θα πέφτουν σαν μύγες με χίλιους δυο τρόπους.
ΥΓ Φαίνεται ότι η κυβέρνηση εκτός από τα κύρια (Ραφαλ,φρεγάτες, τορπιλες, fos) κάνει και δεκάδες μικρότερα πραγματάκια και αυτό είναι το πιο ενθαρρυντικό.
Σε έναν άλλο τομέα που υστερούμε είναι αυτός των ελαφρών μαχητικών.
https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/t-50.html
Νομίζω πως είναι μάλλον μια λύση ανάγκης (αν όχι απόγνωσης) με βάση τα ήδη διαθέσιμα και όχι η ενδεδειγμένη επιλογή. Απόρροια της απλής συνειδητοποίησης οτι αυτή τη στιγμή δεν έχεις κανένα αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των ΜΕΑ. Από το τίποτα δηλαδή καλύτερο το Texan.
Όταν είμαστε το 1/8 της Τουρκίας το να βάζουμε πιλότους (ψυχές) να κυνηγάνε μηχανές, μάλλον την Τουρκία εξυπηρετεί.
Από τακτικής πλευράς αυτά τα μέσα μπορεί να είναι αποτελεσματικά μόνο σε μη κορεσμένα θέατρα επιχειρήσεων και αφού έχεις απόλυτη αεροπορική υπέροχη. Όχι στο περιβάλλον του Αιγαίου. Τουλάχιστον όχι πρωτού αποκτήσουμε αεροπορική υπέροχη.
Οι Αμερικανοί που σκέφτηκαν αντίστοιχα αεροσκάφη για CAS τα ήθελαν για επιχειρήσεις εναντίων Ταλιμπάν και λοιπών ιθαγενών, χωρίς εχθρικές αεράμυνες και αεροπορίες.
Γι αυτό τα χρειαζόμαστε. Θα ήταν αφελές να μην περιμένουμε επιχειρήσεις ομάδων από τα εδάφη της Αλβανίας αλλά και από το εσωτερικό της χώρας
Σε καιρό ειρήνης όμως, πριν από γενικευμένη σύρραξη μπορούν να είναι χρήσιμα σε anti-drone επιχειρήσεις αν υπάρχει ο εντοπισμός τους και ένα data link
Γιατί δεν ριχνουν τα uav Ποιο ειναι το προβλημα?
Δεν θα το ρισκάρουμε τελικά;
Συμφωνο οτι θες κατι φτηνο για να ριχνεις τα ΤΒ2 αλλα φανταστητε ποσο πλακα θα ειχς να βλεπαμε εναν METEOR να σκαει πανω σε ενα ΤΒ2.Επειδη θα με κραξετε ξεκαθαριζω οτι κανω πλακα και φυσικα θα ηταν ποιο ωραιο να δω τον METEOR να ριχνει το Ε-7.Αληθεια καπου διαβασα οτι οι Αμερικανοι ειναι κοντα σρο να π΄πκληρωσουν ενα συστημα σε στυλ οπλου που κοβει αμεσα τον link του UCAV και το αφηνει να πετα ακυβερνητο,Εωδιαφερον…….
Δεν θα πεταει ακυβερνητο, προφανως θα υπαρχει αλγοριθμος που θα ενεργοποιειται οταν δεν υπαρχει επαφη με το κεντρο ελεγχου για καποιο χρονικο διαστημα, και θα δινει εντολη στο ΜΕΑ να εκτελεσει ενα συγκεκριμενο σχεδιο πτησης και να επιστρεψει στη βαση του και να προσγειωθει.
Η πλοηγηση μπορει να γινεται μεσω GPS, και αν δεν υπαρχει σημα, τοτε θα πρεπει το ΜΕΑ να πεταξει ψηλα ωστε να αποφυγει παρεμβολες απο συστηματα ηλεκτρονικου πολεμου, και να ανακτησει σημα απο το GPS.
Αυτο επιτασει η λογικη τουλαχιστον.
Εαν χρειαζόμαστε 20 αεροσκαφη για αυτό το ρόλο, τοτε υπαρχει μια πολύ καλύτερη λύση, η χρησιμοποιηση των Mirage-2000 B/EGM για αυτόν τον ρόλο, αντι για αποσυρση.
Τα Μ-2000 Εχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης ταχύτητας και ευελιξίας σε σχέση με τα Τ-6, καλύτερα ηλεκτρονικά, αποθεμα παλαιοτερων φτηνων πυραύλων, ενω εχουν μονο ενα χειριστή και όχι 2, επομενως ενέχουν μικρότερο ρίσκο και μεγαλύτερης επιβιωσιμοτητα.
Και προκειται για καθαρόαιμα μαχητικα, όχι για εκπαιδευτικά.
Επισης, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να κάνουμε συμπαραγωγή ενος συστήματος μικρης/μεσαιας εμβέλειας οπως το IRIS-T SL, MICA VL, η το NASAMS .
Οι Γάλλοι ειχαν δηλωσει ευθαρσώς πως προσφέρουν εκτεταμενη συμπαραγωγή του συστήματος MICA VL στη Ρουμανία, εαν το επιλέξουν.Εμεις γιατί δεν κάνουμε κάτι αντιστοιχο? Το μόνο που ακούμε ειναι αγορές συστημάτων, αντι να επενδύσουμε σε τεχνογνωσια, εγχώρια παραγωγη, και να εκπαιδευσουμε επιστήμονες σε νέες τεχνολογίες αιχμής.
Δείτε το βίντεο παρακάτω για το MICA VL Shorad, οπου ο αντιπρόεδρος της MBDA εξηγεί στο τελευταίο λεπτό οτι η συμπαραγωγή και εκτεταμένη εγχώρια παραγωγή του συστήματος είναι διαθέσιμη για τη Ρουμανία.
https://m.youtube.com/watch?v=trfTd2JKWyQ
Καλα ολα αυτα, αλλα οπως και αλλοι σχολιαστες εχουν αναφερει:
1) Η επιβιωσιμοτητα τετοιων αεροπλανων σε καιρο πολεμου ειναι χαμηλη. Δε θα εχουμε την απαιτουμενη αεροπορικη υπεροχη για τα βγαλουμε εξω κοντα στο πεδιο μαχης.
2) Πως θα γινεται ο εντοπισμος και η στοχοποιηση των ΜΕΑ που ως γνωστο εχουν μικρο ιχνος και μπορουν να πετουν επι 24 ωρες οπουδηποτε;
3) Ο αριθμος των αεροπλανων αυτων ειναι πολυ μικρος.
4) Θα μπορουν να επιχειρουν στα 12 χιλιομετρα υψος των Akinci; Τα Τεξαν εχουν οροφη τα 10 χιλιομετρα.
Εχω την εντυπωση οτι προσπαθουμε να αντιμετωπισουμε μια εντελως νεα απειλη με παλια μεσα, οταν η πιο ενδεδειγμενη και συγχρονη λυση ειναι τα ηλεκτρονικα αντιμετρα, τα οποια θα μπορουν να χρησιμοποιηθουν χωρις πολιτικο κοστος και σε καιρο ειρηνης απεναντι στα ΜΕΑ επιτηρησης και κατασκοπειας.
Τα Rafale τα ρώτησες για την αεροπορική υπεροχή.
τα 18 ολόκληρα Rafale του 2022? Μην γίνεσαι γραφιΚούλης…
Θα δεις πράγματα που θα σε εκπλήξουν. Τα 12 θα είναι του 2021;
Θα δούμε ποιός θα γίνει γραφικός.
Και χωρίς τα Rafale οι Τούρκοι θα πάθουν πανωλεθρία στον αέρα. Μήπως δεν συμφωνείς;
…
Τι ηλεκτρονικά αντίμετρα? Οι άνθρωποι μιλάνε για αυτόνομη πτήση των drones που φτιάχνουν Τι θα παρεμβάλεις αφού δεν θα σε ακούει? Δεν είναι τηλεκατευθυνόμενα όπως είναι του εμπορίου (που κι αυτά έχουν mode αυτόνομης επιστροφής σε γνωστό location)
Συγνώμη, μπορείτε να παραθέσεις μια παραπομπή για αυτό στο οποίο αναφέρεστε; Από ότι γνωρίζω, τα ΤΒ2 ελέγχονται από επίγειο σταθμό.
έχει βίντεο/α στο youtube ο γαμπρός (όταν δεν φτιάχνει ucav γυρνάει βίντεο!)
Δεν βρήκα αυτό που οι μηχανικοί εξηγούν το ΑΙ κομμάτι και την αυτόνομη πλοήγηση αλλά και εδώ υπάρχουν αναφορές μετά το 5ο λεπτό
Παράλληλα είναι μια καλή πηγή για το τι προσπαθούν να φτιάξουν οι άνθρωποι
https://youtu.be/_SW_oPaIr8A
Για swarm και autonomous robotic warfare εδώ
https://youtu.be/TqsLR-wcA8Q
Μια καλή λύση για το πρόβλημα των ΜΕΑ. Ίσως θα πρέπει να αρχίσουν τις περιπολίες σύντομα από βάσεις στο Αιγαίο και να αρχίσουν να δημιουργούν δόγμα και τακτικές αντιμετώπισης. Εαν δε ένα ΜΕΑ εισέλθει μέσα στον ΕΕΧ θα πρέπει να προσπαθήσουν να το καταρρίψουν και να πάρουν μαθήματα από την διαδικασία. Έτσι θα περάσουν και το μήνυμα στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι δεν πρόκειται να ξοδεψουν εναν πύραυλο από το S400 για ένα σχετικά αργοκίνητο στόχο, κυρίως όταν το απόθεμα τούς είναι σχετικά μικρό. Το ίδιο και με τα Patriot.
Θερμά συγχαρητήρια στο ΓΕΑ και στους μηχανικούς της ΠΑ που είχαν το θάρρος και την έμπνευση να θέλουν να αξιοποιήσουν ένα ακόμα οπλικό σύστημα, αλλά κυρίως να προσπαθήσουν να βρουν άμεσα λύση σε ένα υπαρκτό πρόβλημα.
Ακόμα και αν δεν πετύχει εντελώς, η όλη συζήτηση περί τρόπου εντοπισμού των drones, τρόπου καταστροφής τους, περιβάλλον μάχης κλπ, είναι όντως βάσιμη, αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον έχει δοθεί το (πολιτικό;) πράσινο φως να πέφτουν αποδοτικές ιδέες σε όλους τους κλάδους, να μεγιστοποιείται το value-for-money όλων των οπλικών συστημάτων.
Εμπιστεύομαι τους μηχανικούς της Αεροπορίας μας. Τεχνικά δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού μάλιστα ορισμένα από τα αεροσκάφη είναι ήδη τροποποιημένα. Και υλικά (ρουκέτες, πύραυλοι κ.α.) είναι ήδη διαθέσιμα, ενώ κάποια άλλα (gun pods) δεν είναι απαγορευτικά σε κόστος. Ας τους αφήσουμε να κάνουν την δουλειά τους. Μεράκι και εφευρετικότητα έχουν υπεραρκετή.
Νομίζω το θετικότερο όλων είναι αυτό. Ανοίξαμε, επιτέλους, τον ασκό του Αιόλου, να αξιοποιούνται όλες οι τεχνολογικές δυνατότητες και κατάρτιση του προσωπικού της ΠΑ, αλλά και των άλλων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων. Μην εκπλαγείτε αν σε λίγο καιρό κάνουν και άλλα “θαύματα”.
Εύγε, και καλή επιτυχία στην όλη προσπάθεια.
Έχω την εντύπωση ότι και οι Ισραηλινοί θα βάλουν το χεράκι τους.
Ακόμα καλύτερα!!!!
Πάνω από τα νησιά κάτι τέτοιο σαν ιδέα θα ήταν το λιγότερο τραγικό… αν μιλάμε για ένα drone που έχει φτάσει πάνω από την Εύβοια Αθήνα Θεσσαλονίκη ναι θα μπορούσε η να είναι μια έξτρα άμυνα στους patriot – S 300 με αρκετά καλά αποτελέσματα..
η αξιοποιηση των t6a nta σε ρολους κυνηγους uav και cas ειναι κατι που με χαροποιει αρκετα. για να γινει αυτο βεβαι θαχρειαστει τα 20 Nta να παρουν μια μικρη αναβαθμιση σε οτι αφορα το συστημα αυτοπροστασιας και εγκατασταση σκοπευτικου για καθοδηγηση περισσοτερων οπλων. μερικοι γραφουν οτι τα αεροπλανα αυτα δεν εχουν καμια τυχη απεναντι στην τουρκια. θα συμφωνησω ουτε μια δεν εχουν. θα εχουν ομως μεγαλη χρησιμοτητα εντος της Ελλαδας στον ηπειρωτικο χωρο οταν σε μια ενδεχομενη συγκρουση με τους γειτονες εμφανιστουν ομαδες ανταρτοπολεμου σε διαφορα σημεια της χωρας (πακιστανοι,αφγανοι,αλβανοι και αλλες εθνοτητες που εχουν ερθει σαν προσφυγες και θα αναλαβουν δραση οταν και αν τους το πουν οι φιλοι μας στα ανατολικα) . τοτε η Ελλαδα που δεν θα εχει πολλες δυναμεις να διαθεσει σε αυτα τα προβληματα θα πρεπει οι εσωτερικες δυναμεις ασφαλειας- αστυνομια, στρατονομια και εφεδρειες 45+) να τις χειριστουν. και επειδη οι εστιες θα ειναι πολλες οι ανταρτες αυτοι δυστυχως θα ξερουν καλυτερα τις περιοχες θα χρειαστει οι ελληνικες δυναμεις να εχουν 20 αεροπλανα να δωσουν τα πολλα και μεγαλα πληγματα σε αυτα τα προβληματα. Μπραβο γιατι ειναι κατι που θα πρεπει να σκεφτουμε σοβαρα το προβλημα του ασυμετρου πολεμου
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!
Λίγη λογική.
Καλό θα ήταν να προμηθευτούν αρκετά ακόμη.
Είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πολυεργαλείο!
Κοίτα να δεις, εκεί που φοβόμαστε το F35 τελικά κινδυνεύουμε να την πάθουμε από τα ταπεινά ΤΒ2. Κάθε αξιοποίηση και αντιστροφή της απαξίωσης υπάρχοντος υλικού είναι προς την σωστή κατεύθυνση και αυτό αφορά προφανώς και τα Texan. Όμως δεν είναι πανάκεια και δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ότι βρέθηκε λύση στο πρόβλημα. Προέχει η αναβάθμιση των συστημάτων εντοπισμού και ηλεκτρονικών παρεμβολών. Αντί να βάζουμε τους πιλότους μας να τα κυνηγάνε, θα προτιμούσα α) να μπορούμε να τα βλέπουμε ασχέτως προφίλ πτήσης και β) να μπορούμε να τα προσγειώνουμε ανέπαφα στα αεροδρόμιά μας, όπως έκαναν οι Ιρανοί με το αμερικανικό Sentinel. Τέλος, νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να συμπληρωθεί το δίκτυο των συμβατικών ραντάρ του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης με παράλληλο δίκτυο πολυστατικών ραντάρ, για εντοπισμούς στόχων πολύ χαμηλού ίχνους. Οι γείτονες έχουν ήδη προχωρίσει σε αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα με εγχώριες σχεδιάσεις.
Συμφωνω απολυτα αγαπητε.
Δηλαδη οι πιλοτοι των Texan δεν θα εκτιθενται σε εχθρικα πυρα; Τα UAV πετουν πολυ ψηλα, τα Texan θα πρεπει να ακολουθουν, η ζημια θα ειναι ανυπολογιστη σε ζωες. Δεν νομιζω οτι ειναι υπερβολη να πουμε οτι αυτη η ιδεα ειναι τουλαχιστον τραγικη. Ειμαι ανοιχτος ομως σε καποιον απο αυτους που ενθουσιαστηκαν να με διορθωσει.
Υπάρχει από το 2019 άρθρο ” T-6A Texan II ΝΤΑ σε ρόλο κυνηγού τουρκικών UAV: Λύση ανάγκης ή επιλογή κοινής λογικής; ” όπου παρουσιάζεται και φωτογραφία ενός T6NTA να περιπολεί στους ουρανούς της Αθήνας το 2004 φορτωμένο με HMP-400.
Κάντε μια αναζήτηση στο Google Search και θα λυθούν και κάποια ερωτήματα που θέτουν εδώ σχολιαστές.
Επι της αρχης εμφανίζεται σαν μια αριστη ιδεα που σαν σκοπο εχει την εκμεταλευση μερους του στολου των Τ-6. Νομιζω οτι σημερα μονο ενα τμημα των 45 συνολικα Τ-6 χρησιμοποιουνται, ενω τα υπολοιπα μαλλον βρισκονται σε μια κατασταση «παρκαρισματος» εν αναμονη.
Βεβαια τιθεται το ζητημα των αισθητηρων οπως επισης και του οπλισμου τους. τα Τ-6 ΝΤΑ δεν διαθετουν αλλες ικανοτητες ερευνας και εντοπισμου παρα απο τα ματια του χειριστη του. Βλεποντας απο αλλες περιπτωσεις, κατα ελαχιστον ειναι απαραιτητο να προικοδοτηθουν με καποιο Η/Ο αισθητηρα σε μορφη pod σε στυλ “Legion” της LM. Κατευθυνομενα βληματα ΑΙΜ-9 με ικανοτητα “All Aspect” σαν τα AIM-9P5 και AIM-9L απο τις αποθηκες της ΠΑ, αποτελουν μαλλον το βασικοτερο οπλο για τις αποστολες που σχεδιαζονται να εκτελεσουν.
Θελω να επιστησω την προσοχη οτι τα συγκεκρημενα αεροσκαφη δεν εχουν σχεδιαστει να δρουν σε ενα πεδιο της μαχης που χαρακτηριζεται απο την παρουσια συμβατικων χερσαιων δυναμεων, αλλα εναντια σε «ατακτους», «ανταρτες» και που με την χρηση της σημερινης ορολογιας ανηκουν στην λεγομενη «ασυμμετρη απειλη». Με βαση αυτο τα αεροσκαφη θεωρουνται μεν καταλληλα για αποστολες COIN αλλα οχι για αποστολες CAS/BAI.
https://en.wikipedia.org/wiki/Counter-insurgency_aircraft
https://en.wikipedia.org/wiki/Close_air_support
Βλέπω πολλούς σχολιαστές να εγείρουν επιφυλάξεις για την επιβιωσιμότητα των T-6 Texan σε περίοδο επιχειρήσεων. Ας μου επιτραπεί να καταθέσω την ταπεινή μου γνώμη.
Σε ένα περιβάλλον που θα υπάρχει ΡΕΥΣΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ και ΜΗ ΕΔΡΑΙΩΜΕΝΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ του ενός ή του άλλου αντιμαχομένου, η επιβιωσιμότητα ενός εξοπλισμένου ελικοφόρου αεροσκάφους όπως το T-6 θεωρώ πως είναι επιτεύξιμη.
Τα αεροσκάφη θα δράσουν “ένα” επίπεδο κάτω από τα μαχητικά υψηλών επιδόσεων, μη διακινδυνεύοντας εμπλοκές με αυτά παρά ως έσχατη λύση-και πιστέψτε με,με τα κατάλληλα όπλα μπορούν να αμυνθούν αποτελεσματικά απέναντι σε τέτοιου είδους απειλές, ακόμα και με θανατηφόρα αποτελέσματα.
Προφανώς και θα υποστούν απώλειες(όπως κάθε άλλο μέσο που έχουν στην διάθεση τους οι δύο αντιμαχόμενοι) αλλά μπορούν να επιτελέσουν τις αποστολές που θα τους ανατεθούν.
Ποιες μπορεί να είναι αυτές;
-Αποστολές CAS/BAI
-Δίωξη εχθρικών UAV
-Δίωξη ελικοπτέρων
-Προσβολές μονάδων επιφανείας
-Δίωξη εχθρικών μεταγωγικών/ΑΦΝΣ αεροσκαφών
-Προστασία φίλιων ελικοπτέρων
-Δίωξη εχθρικών αντίστοιχων αεροσκαφών
Όλα αυτά με την προϋπόθεση του εξοπλισμού τους με τα κατάλληλα μέσα και όπλα.
Προσωπική μου ευχή να εκσυγχρονιστούν τα T-6A σε επίπεδο T-6C και τα T-6 NTA σε επίπεδο AT-B Wolverine.
Ένας στόλος 25 T-6C και 20(+5) AT-6B Wolverine νομίζω πως καλύπτει τις ελληνικές ανάγκες.
Θα ξοδεψουμε χρηματα και χρονο για να αναβαθμισουμε τα Τ-6 για να κανουν εναν ρολο για τον οποιο δεν εχουν σχεδιαστει, ενω ταυτοχρονα θα αποσυρουμε μαχητικα Mirage-2000 επειδη ΔΗΘΕΝ ειναι αχρηστα.
Τι θα προτιμουσες να στειλες εναντια σε ενα εχθρικο UAV/ελικοπτερο/μοναδα επιφανειας/μεταγωγικο, ενα Τ-6 η μηπως ενα Mirage-2000 EGM/BGM ???
Δεν υιοθέτησα καμιά πρόταση περί απόσυρσης των MIRAGE-2000EGM/BGM, κάτι που ούτως ή άλλως με βρίσκει αντίθετο.
Αναφέρθηκα αποκλειστικά στα T-6 Texan και σε ρόλους που αυτά μπορούν να αναλάβουν.
Η όλη σκέψη μου είχε να κάνει αναφορικά με τις αιτιάσεις περί ακαταλληλότητας των T-6 λόγω χαμηλής επιβιωσιμότητας που χαρακτηρίζονται σε αεροπορικές επιχειρήσεις υψηλής έντασης. Γνώμη είναι και την επαναλαμβάνω πως τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν να προσφέρουν σε ένα πιθανό πεδίο επιχειρήσεων ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Γενικά θεωρώ πως τα διάφορα μέσα συνδυάζονται στο πεδίο της μάχης η σκέψη “ή το ένα ή το άλλο” είναι μάλλον ξένη με τα δικά μου πιστεύω.