28.1 C
Athens
Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1204: Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 12 Απριλίου 1204: Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους της 4ης Σταυροφορίας

- Advertisement -

Κατευθυνόμενη κυρίως από τον Δόγη της Βενετίας Eνρίκο Δάνδολο και με τις ευλογίες του Πάπα, η 4η Σταυροφορία τελικά κατέληξε σε εκστρατεία εναντίον των Βυζαντινών φθάνοντας σε άλωση της Κωνσταντινούπολης και ίδρυσης εκεί φραγκικού βασιλείου.

Η βυζαντινή αυτοκρατορία διερχόταν μεγάλη περίοδο φθοράς από εμφύλιους πολέμους και τις μηχανορραφίες των ισχυρών. Από το 1185 που πέθανε ο Μανουήλ Κομνηνός μέχρι το 1204, 20 χρόνια μετά, είχαν ανέλθει στον θρόνο 8 αυτοκράτορες.

ο δόγης της Βενετίας, Ενρίκο Ντάντολο (πίνακας του Tintoretto)

Από την άλλη, τρεις σταυροφορίες από τη δυτική Ευρώπη που είχαν φθάσει στις πλούσιες επαρχίες των Μουσουλμάνων στους Αγίους Τόπους, είχαν ξυπνήσει το αίσθημα της περιπέτειας, του πολεμικού μένους και κυρίως, τη λαχτάρα της αρπαγής στους ανώτερους κύκλους των “Σταυροφόρων”.

Η επιλογή του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους ως στόχου έγινε από τους Βενετούς κυρίως για οικονομικούς λόγους: η αυτοκρατορία ήταν κύριος ανταγωνιστής της στο θαλάσσιο εμπόριο ενώ η Αίγυπτος, εναντίον της οποίας κατευθυνόταν η σταυροφορία, είχε εξελιχθεί σε στενό εμπορικό συνεργάτη της Βενετίας.

Η διαίρεση του Ανατολικού Ρωμαϊκού Κράτους μετά την 4η Σταυροφορία

Επιπλέον, με βάση τις εκκλήσεις τον Πάπα και των βασιλέων της Δύσης να προετοιμάσουν τη μεταγωγή 33.000 σταυροφόρων, οι Βενετοί μείωσαν το θαλάσσιο εμπόριο και κάθε άλλη δραστηριότητα τους για ένα χρόνο, ώστε να ναυπηγήσουν 450 πλοία. Όταν όμως οι στραυροφόροι συγκεντρώθηκαν δεν ήταν ούτε 12.000 και δεν μπορούσαν να πληρώσουν ούτε το ένα τρίτο από όσα είχαν υποσχεθεί στους Βενετούς. Έτσι η  Βενετία θα αντιμετώπιζε οικονομική καταστροφή αν δεν γινόταν η εκστρατεία και ύφεση, αν γινόταν. Η λύση βρέθηκε με την υπόσχεση ληστρικών επιδρομών σε ανταγωνιστικά λιμάνια της Αδριατικής, με πρώτο το λιμάνι της Ζάρας (σημερινό Zadar της Κροατίας).

Το πρωί της 12ης Απριλίου 1204 τα πολυάριθμα πλοία των Βενετών είχαν φθάσει στην στην περιοχή του Χρυσού Κέρατος καθώς εκεί τους είχε καλέσει και μια ενδοβυζαντινή διαμάχη γι την διαδοχή. Μετά από μια σύντομη αψιμαχία, μια ομάδα εβδομήντα περίπου σταυροφόρων κατόρθωσε να αναρριχηθεί στα τείχη και να εισέλθει στην Πόλη. Κάποιοι άνοιξαν τρύπες ώστε να κατορθώσουν κι άλλοι ιππότες να περάσουν ενώ πολλοί σκαρφάλωσαν από τα ξάρτια των πλοίων και πέρασαν στις πολεμίστρες.

Παρά τις απώλειες που υπέστησαν, κυρίως από τη φρουρά των Βαράγγων, οι σταυροφόροι κατέλαβαν τη συνοικία των Βλαχερνών και από εκεί ξεχύθηκαν σε όλη την Πόλη επιδιδόμενοι σε ένα όργιο σφαγής και λεηλασίας.

Για τρεις μέρες η Πόλη λεηλατείτο, πολλοί κάτοικοι σφαγιάστηκαν και δημόσια κτίρια καταστράφηκαν. Καταστροφική ήταν και η πυρκαγιά που ξέσπασε στην προσπάθεια να αναχαιτιστούν οι Φράγκοι με υγρό πυρ. Μια από τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Μεγάλη Αυτοκρατορική Βιβλιοθήκη, που κάηκε ολοσχερώς.

Με την άλωση της Πόλης, η αυτοκρατορία καταλύεται και διαμοιράζεται σε πολλά λατινικά δουκάτα και κομητείες υπό τη διοίκηση της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης. Πρώτος αυτοκράτορας στη θέση του εκθρονισθέντος Αλεξίου του 5ου στέφεται ο δούκας της Φλάνδρας με το όνομα Βαλδουΐνος ο Πρώτος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εχθρός εκ των έσω: Τουρκική 5η φάλαγγα στη Θράκη (Γ’Μέρος)- Οι στόχοι υψηλής προτεραιότητας

Όσο περισσότερο συγχρονισμένες χρονικά και πολυάριθμες (σε αριθμό στόχων) είναι οι προσβολές της 5ης φάλαγγας τόσο μεγαλύτερο θα είναι το αποτέλεσμά τους. Η τελική...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Λιγότερα από 100 Marder 1A3/5 διαθέσιμα για την Ελλάδα… δυστυχώς, πάλι,...

69
 Σήμερα θα στεναχωρήσουμε λίγο τους αγαπητούς μας φίλους σχετικά με τις αναμενόμενες εξελίξεις στον τομέα ενίσχυσης του Ελληνικού Στρατού με ΤΟΜΑ. Όπως γνωρίζουμε, ο...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαΐου 2000: Η Ισραηλινή υποχώρηση από το...

0
Το Ισραήλ αποσύρεται από τον Νότιο Λίβανο μετά από 22 χρόνια παρουσίας και κατοχής. Η κίνηση τερματίζει, κάπως ξαφνικά, τη δεκαπενταετή διένεξη στον Νότιο...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαΐου 2000: Η Ισραηλινή υποχώρηση από το Λίβανο

Το Ισραήλ αποσύρεται από τον Νότιο Λίβανο μετά από 22 χρόνια παρουσίας και κατοχής. Η κίνηση τερματίζει, κάπως ξαφνικά, τη δεκαπενταετή διένεξη στον Νότιο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Μαΐου 1982: Η απελευθέρωση του Χοραμσάρ στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ

Οι Ιρανοί ανακαταλαμβάνουν το Χοραμσάρ από τους Ιρακινούς κατά τη διάρκεια του μεταξύ τους πολέμου. Στη σύγκρουση αυτή που κράτησε από το 1980 ως...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 23 Μαΐου 1945: Το ζήτημα των Τσάμηδων στην Ελλάδα κλείνει οριστικά

Το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδικάζει ερήμην σε θάνατο 1.930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου και συνεργασία με τον εχθρό κατά τη διάρκεια...