23.2 C
Athens
Παρασκευή, 27 Μαΐου, 2022
ΝΕΑΙΣΤΟΡΙΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - 22 Φεβρουαρίου 1316: Μάχη του Πικοτάν, σύγκρουση Φράγκων ιπποτών...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Φεβρουαρίου 1316: Μάχη του Πικοτάν, σύγκρουση Φράγκων ιπποτών στην Αχαΐα

- Advertisement -

Για την κυριότητα του πριγκηπάτου της Αχαΐας στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, συγκρούστηκαν οι οίκοι της Βουργουνδίας, του Αϊνώ και του βασιλείου της Μαγιόρκα στην τοποθεσία Πικοτάν, κοντά στην αρχαία Ήλιδα.

Πως όμως φτάσαμε σε αυτή τη σύγκρουση; Η ιστορία ξεκινά από το 1278, όταν ο πρίγκηπας της Αχαΐας, Γουλιέλμος ο 2ος Βιλλεαρδουίνος, πέθανε χωρίς να αφήσει αρσενικό απόγονο, βυθίζοντας τη μεγαλύτερη και πλουσιότερη φραγκική ηγεμονία στην Ελλάδα σε δυναστική κρίση. Ο Γουλιέλμος, δυναμικός και φιλόδοξος, εκδίωξε τους Βυζαντινούς από την Πελοπόννησο και συνέπραξε με γειτονικά δουκάτα και ηγεμονίες πλέκοντας ένα ισχυρό δίκτυο εξουσίας ενώ δημιούργησε και δεσμούς με τη γαλλική αυλή.

Ιππότες και θωρακοφόροι πεζοί της Βουργουνδίας, 14ος αιώνας

Όμως η φιλοδοξία του να συμμαχήσει με τον Μιχαήλ Δούκα, του δεσποτάτου της Ηπείρου κατά του Μιχαήλ, αυτοκράτορα της Νίκαιας, οδήγησε στην ήττα του στη μάχη της Πελαγονίας το 1259, όπου συνελήφθη, φυλακίστηκε και προσέφερε μεγάλα λύτρα και κάστρα στην Πελοπόννησο για να ελευθερωθεί. Στη συνέχεια, ο Γουλιέλμος συμμάχησε με τον Πάπα και τον ισχυρό βασιλέα της Σικελίας, Κάρολο τον Ανδεγαυό, στον οποίο ορκίστηκε υποταγή και υποσχέθηκε την κόρη του Ισαβέλα στον γιό του, για να επισφραγίσει τη συμφωνία.  Με βάση τις συμφωνίες που ο Γουλιέλμος και οι ηγεμόνες Κάρολος της Σικελίας και Βαλδουίνος της Κωνσταντινουπόλεως είχαν συνάψει, το πριγκηπάτο όφειλε να κληροδοτηθεί στον οίκο των Ανδεγαυών. Όταν πέθανε ο Γουλιέλμος, οι Ανδεγαυοί πέρασαν τα δικαιώματα στην κόρη του, Ισαβέλλα, αλλά διατήρησαν την επικυριαρχία, με τον Λουδοβικό της Βουργουνδίας επικεφαλή, ο οποίος είχε παντρευτεί την κόρη της Ισαβέλλας, την Ματθίλδη του Αινώ (εγγονή του Γουλιέλμου).

++++++

Αλμογάβαροι ελαφροί πεζοί της Καταλανικής Εταιρείας μαζί με ιππότες της Μαγιόρκας

Ο Γουλιέλμος όμως είχε και δεύτερη κόρη, τη Μαργαρίτα, η οποία επίσης διεκδίκησε το πριγκιπάτο, όταν πέθανε η αδελφή της Ισαβέλλα. Η Μαργαρίτα, επισκέφτηκε τη Σικελία, πάντρεψε την κόρη της Ισαβέλλα ντε Σαμπράν με τον ινφάντε Φερδινάνδο, που μην έχοντας γη και προοπτικές διψούσε για μια πλούσια επαρχία. Η Μαργαρίτα παραχώρησε τους τίτλους της στο νέο ζεύγος και επέστρεψε στην Αχαΐα, όπου φυλακίστηκε για την ασυνεννόητη δράση της και πέθανε το επόμενο έτος στο μπουντρούμι του Χλεμουτσίου.

 

Έτσι ο Φερδινάνδος ως δεύτερος διεκδικητής του πριγκηπάτου, αποβιβάστηκε στην Πύλο το επόμενο έτος και προέλασε κατά των δυνάμεων των Ανδεγαυών. Ορισμένοι βαρώνοι έσπευσαν να δηλώσουν υποταγή και πίστη, ενώ άλλοι κλείστηκαν στα κάστρα τους. Ο Φερδινάνδος πολιόρκησε και την Πάτρα αλλά χωρίς επιτυχία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 Ιουλίου 1316: Μάχη της Μανωλάδας, αγώνας για εξουσία στο καιρό της Φραγκοκρατίας

Στις 22 Φεβρουαρίου του 1316, οι δύο στρατοί βρέθηκαν σε πορεία σύγκρουσης, όταν οι Βουργουνδοί υποστηρικτές των Ανδεγαυών προέλασαν στη βόρεια Πελοπόννησο και στρατοπέδευσαν στο χωριό Picotin, λίγο πιο μακρυά από την Παλαιόπολη. Δεν είναι σαφές πόσο μεγάλη ήταν η δύναμή τους αλλά είχαν τουλάχιστον 700 σιδερόφρακτους ιππότες και πεζούς και άγνωστο αριθμό ντόπιων και υποτακτικών, που είχαν συμμαχήσει μαζί τους. Στο άκουσμα των νέων, ο Φερδινάνδος βγήκε από το κάστρο της Αδραβίδας με 500 ιππότες και 500 Καταλανούς μισθοφόρους πεζούς. Οι τελευταίοι είχαν ήδη μεγάλη φήμη σε όλη την Ευρώπη για τη μεγάλη μαχητικότητά τους και την άγρια συμπεριφορά τους στη μάχη. Για να αυξήσει την ταχύτητα του στρατού του ο Φερδινάνδος διέταξε κάθε ιππότη να ανεβάσει ως επιβάτη από ένα πεζό.

Ο μεγαλύτερος στρατός των Βουργουνδών διατάχθηκε σε δύο γραμμές. Η πρώτη τάχθηκε παραδοσιακά με τους ιππότες στο κέντρο και τους πεζούς στα πλάγια, αφήνοντας τους Αχαιούς συμμάχους τους στη δεύτερη γραμμή.Στη συνέχεια η πρώτη γραμμή επιτέθηκε κατά των Καταλανών, ρίχνοντας 300 από αυτούς από τα άλογά τους. Αλλά στην εμπλοκή οι Βουργουνδοί είχαν χάσει την κινητικότητα τους ενώ δεν είχαν την υποστήριξη του πεζικού, της δεύτερης γραμμής, που είχε μείνει πίσω. Έτσι ο αντίπαλος στρατός, του Φερδινάνδου, με τους δικούς ιππότες επιτέθηκε καταφέρνοντας να σκοτώσει 500 Βουργουνδούς και 700 Αχαιούς ντόπιους στρατιώτες. 700 άλογα και πολλοί ευγενείς καταμετρήθηκαν μεταξύ των νεκρών, καθώς οι Καταλανοί φάνηκαν αμείλικτοι. Οι υπόλοιποι Αχαιοί υποχώρησαν άτακτα καταδιωκόμενοι για λίγο, αφού οι Καταλανοί μισθοφόροι και ιππότες της Μαγιόρκας έστρεψαν την προσοχή τους στο στρατόπεδο των Βουργουνδών, λεηλατώντας και καταστρέφοντάς το.

Ο Λουδοβίκος της Βουργουνδίας, επίτιμος βασιλιάς της Θεσσαλονίκης και πρόσκαιρος πρίγκηπας της Αχαΐας για λιγότερο από έναν μήνα.

Η νίκη του Φερδινάνδου όμως, θα είναι σύντομη. Στις 5 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, οι Βουργουνδοί θα επιστρέψουν με τον ίδιο τον Λουδοβίκο, που επιτέλους θα φτάσει στην Ελλάδα, αυτή τη φορά ενισχυμένοι με βυζαντινά στρατεύματα από το δεσποτάτο του Μυστρά. Σε μάχη έξω από τη Μανωλάδα οι Καταλανοί θα ηττηθούν και ο Φερδινάνδος θα σκοτωθεί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΙΓΑΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ: Το πρώτο αίμα

Του Μίλτου ΑντωνιάδηΟ υπολοχαγός Παναγιώτου του τάγματος Eθνοφυλακής Καρπάθου βρίσκεται έξω από το φυλάκιο παρατήρησης στο βόρειο τμήμα του νησιού. Από υψόμετρο 490 μέτρων,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Πολεμικό μας Ναυτικό αγοράζει 1+2 επιπλέον ελικόπτερα MH-60R, ο...

86
Tο Πολεμικό μας Ναυτικό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ο τρόπος με τον οποίο σκέπτεται είναι τελείως διαφορετικός, από τον τρόπο με τον...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαΐου 1771: Το τέλος των “Ορλωφικών”, οι...

1
Λήγει η επανάσταση κατά των Τούρκων στην Πελοπόννησο, γνωστή ως "Ορλωφικά", ένα επεισόδιο του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768-1774. Ο Γκριγκόρι Ορλώφ, εξ απορρήτων της...
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 022 PTISI March 2022

Αγορά 4.49

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαΐου 1771: Το τέλος των “Ορλωφικών”, οι Έλληνες έρμαια της οργής των Οθωμανών

Λήγει η επανάσταση κατά των Τούρκων στην Πελοπόννησο, γνωστή ως "Ορλωφικά", ένα επεισόδιο του Ρωσοτουρκικού πολέμου του 1768-1774. Ο Γκριγκόρι Ορλώφ, εξ απορρήτων της...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαΐου 1942: Μάχη της Gazala, η καλύτερη στιγμή του Afrika Korps

Στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής, ο Ρόμελ δοκιμάζει τις αντοχές της 8ης βρετανικής στρατιάς στο πέρασμα της Γκαζάλα με έπαθλο το λιμάνι του Τομπρούκ.Αναλαμβάνοντας...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαΐου 1940: Η εκκένωση της Δουνκέρκης, θρίαμβος μέσα από την καταστροφή

Ξεκινά η επιχείρηση “Dynamo” του βρετανικού ναυτικού για την απόσυρση όσον δυνατόν περισσότερων ανδρών του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος καθώς και Γάλλων και Βέλγων στρατιωτών...